jajka
-
Omlet na słodkie śniadanie. Zrób go inaczej niż zwykle, a będzie smakował jak w drogim hotelu
Jak zrobić omlet na śniadanie? Masz dwa wyjścia - albo klasycznie na słono na przykład z szynką i szpinakiem, albo na słodko - z twarogiem i owocami. Jeśli wybierasz wersję na słodko, znowu masz dwa wyjścia - albo zrobić klasyczny, płaski placek...
-
Zjedz na kolację zamiast kanapek. Rano nie będziesz czuć głodu
Masz już dość kanapek na kolację? Mamy dla ciebie idealny zamiennik, który dostarczy ci białka i błonnika, które są niezwykle cenne dla organizmu, oraz na długo zaspokoi głód. Dzięki temu w środku nocy nie obudzi cię burczenie w brzuchu. Najlepsze...
-
Jem od lat, a nie wiedziałam, ile w tym zdrowia. Wspiera mózg i poprawia pamięć, a to nie wszystko
Czy jajecznica ze szczypiorkiem jest zdrowa? To pytanie nurtuje wielu miłośników tego śniadaniowego klasyka. Okazuje się, że takie połączenie ma więcej zalet, niż mogłoby się wydawać. Jednak niektórzy muszą uważać.
-
Śniadanie na bogato, czyli jajecznica po meksykańsku. Pół porcji syci aż do obiadu
Jeśli lubisz zacząć dzień od porządnego śniadania, ale masz już lekki przesyt kanapek, kiełbasek i nudnej jajecznicy, mamy dla ciebie przepis na prawdziwą jajecznicę na sterydach. Jajka po meksykańsku to najlepsze śniadanie białkowo-tłuszczowe,...
-
Zamiast kanapek na śniadanie jem takie jajka. Mam energię i nie czuję głodu do popołudnia
Co jeść zamiast kanapek na śniadanie? Jeśli już kończą ci się pomysły, postaw na jajka. Nie będzie to ani jajecznica, ani omlet, tylko coś dużo, dużo lepszego. Wystarczy, że zrobisz przegląd lodówki, weźmiesz puszkę pomidorów i oczywiście jajka....
-
Będzie puszysty i już się nie rozpadnie. Przepis na omlet ze sprytnym trikiem
Lubisz jajka na śniadanie? Pewnie tak, bo sycą i są pyszne, ale czas jajecznicy powoli się kończy. Jak zrobić omlet? Ale taki, który nie rozpada się na patelni, jest pełen smaku i dodatków? Nie ma łatwiejszego przepisu. Wystarczy trik z patelnią i...
-
Do pasty z awokado dodałam wyrazisty sos. Wyszła tak pyszna, że chleb był niepotrzebny
Wszyscy uwielbiamy pasty kanapkowe i chociaż wciąż najpopularniejszymi smarowidłami są pasta jajeczna, rybna lub najróżniejsze pasty twarogowe, czasami bierze nas ochota na coś nowego. Jakiś czas temu postanowiłam pokombinować i zrobiłam pastę z...
-
Ten przepis na zawsze odmieni twoje śniadania. Jajka w tej wersji są jak z kreskówki
Co zrobić na śniadanie zamiast kanapek? Mamy świetny przepis z jajkami w roli głównej, ale nie będzie to nudna jajecznica i przewidywalny omlet. Ten przepis na jajka masowo kradnie serca i jest banalnie prosty w wykonaniu. Chcesz zjeść śniadanie j...
-
Kotlety jajeczne robię najlepsze w rodzinie. Dodaję 2 tanie składniki i mam obiad jak marzenie
Kotlety jajeczne to miła odmiana od pysznych, acz nieco ciężkich kotletów mielonych i innych mięsnych obiadów. Kotlety z jajek są pyszne, lekkie i pełne smaku, a to zasługa dodatków. Moim zdaniem szczególnie dwa są obowiązkowe. Kiedy je robię,...
-
Niektórzy patrzą na nią z odrazą. Czy można jeść jajka z czerwoną plamką? Nie każdy wie, co oznacza
Czerwona plamka w jajku nie pojawia się często, ale kiedy już się trafi, może wzbudzić niepokój. Nie wszyscy wiedzą, czym jest i skąd się tam wzięła. Część osób błędnie zakłada, że jest to zarodek lub oznaka psucia się jajka. Tymczasem prawda jest...
-
Zamiast jajecznicy na śniadanie zjedz takie jajka. Dodadzą ci energii na cały dzień
Jajecznica jest pyszna, nikt nie przeczy, ale z jajek można zrobić jeszcze lepsze smakołyki. Nasza propozycja jest idealna dla osób, które chcą trochę ograniczyć pieczywo lub jedzą bezglutenowo. Główną rolę grają w niej jajka z dodatkiem szpinaku ...
-
Co na obiad z mięsa mielonego? Zapomnij o kotletach, ta pieczeń rzuci cię na kolana
Co zrobić z mięsa mielonego, kiedy kotlety nam się przejadły? Nie musisz kombinować ze skomplikowanymi przepisami, tylko wypróbuj recepturę, którą uwielbiają pokolenia. Na obiad zrób klops z jajkiem. Każdy poprosi o dokładkę, ale pamiętaj, by zadb...
-
Te jajka mają licencję na kradzież serc. Smakują bosko dzięki mięsnej kurteczce
Czy istnieje przepis na jajka, które można podać na śniadanie, obiad, kolację, lunch w pracy i przekąskę podczas spotkań w większym gronie? Oczywiście, że tak i dziś chętnie zdradzimy najlepszy przepis na jajka po szkocku. Są przepyszne i świetnie...
-
Jajko na twardo czy na miękko? Naukowcy mają odpowiedź. To w tej wersji są najzdrowsze
Jajka na miękko czy na twardo? To nie tylko kwestia przyzwyczajenia i osobistych preferencji, lecz także zdrowia. Mało kto wie, że jeden sposób przygotowywania ma więcej korzyści zdrowotnych od drugiego.
-
Jajka mogą pomóc schudnąć. Dietetyczka wskazuje, jak często można je jeść
Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Czerpiemy z nich cenne witaminy: A, D, E oraz z grupy B. Jajka dostarczają nam też choliny, która jest ważna dla prawidłowej pracy mózgu. Okazuje się, że jedzenie ich może też pomóc w zrzuceniu zbędnych...
-
Nie na maśle i nie na smalcu. Najlepsza jajecznica wychodzi na czymś innym. Będziesz w szoku
Jajecznica to niekwestionowana królowa śniadań i ciężko policzyć, ile osób zaczyna od niej swój dzień. Przepis na jajecznicę w zasadzie nie jest przepisem, ot na rozgrzaną patelnię wbija się jajka i miesza, aż do uzyskania pożądanej konsystencji....
-
Zapomnij o garnkach i bałaganie. Zrobienie najlepszych jajek w koszulce jest prostsze, niż myślisz
Śniadanie może być szybkie, smaczne i zdrowe. Jajko w koszulce, które zawsze się udaje, jest na to najlepszym dowodem. Dzięki prostemu sposobowi przygotowania zrobisz je bez zbędnego bałaganu i zaoszczędzisz czas. Dowiedz się, jak zrobić to krok p...
-
Znajoma zdradziła mi sekret na idealne jajka. Dodaje ten składnik i zdejmuje skorupki w okamgnieniu
Co dodać do wody, żeby jajka się dobrze obierały? Czasem nawet najprostsze kuchenne czynności potrafią sprawić trudność. Na szczęście istnieją sprawdzone triki, które znacznie ułatwiają gotowanie jajek. Ich znajomość sprawi, że zdejmowanie skorupe...
-
Taka jajecznica smakuje o niebo lepiej. Stary przepis wyrzucisz do kosza
Marzysz o bosko kremowej i aksamitnej jajecznicy na śniadanie? Już wyjaśniamy, jak ją zrobić. Odłóż na bok stary, klasyczny przepis i przetestuj przepis na jajecznicę po francusku, która rozpływającą się w ustach teksturę zawdzięcza trzem bardzo...
-
Jajecznica idealna? Znany szef kuchni dodaje łyżkę tego składnika. Wychodzi jak z luksusowego hotelu
Co dodać do jajecznicy, żeby była pyszna? To pytanie zadaje sobie wielu fanów tego prostego, ale uwielbianego dania. Gordon Ramsay, mistrz kulinarnego świata, zdradził sekret, dzięki któremu jajecznica staje się bajecznie kremowa i puszysta. Pozna...
-
Jesz na śniadanie jajka na miękko? Tak wpływają na organizm. "Będzie lżej strawne"
Wiedziałeś, że sposób przygotowania jajek wpływa na ich wartości odżywcze? Jeden rodzaj zasługuje na szczególną uwagę. Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze korzystnie wpływa na nasz organizm. Wyjaśniamy, które jaja są najzdrowsze.
-
Tych jajek nie kupuj. Są najgorszej jakości. Wiele osób nieświadomie pakuje je do koszyka
Jakich jajek unikać? Polacy je kochają, ale nie wszyscy wiedzą, że niektórych lepiej nie kupować. Na skorupkach znajdują się specjalne oznaczenia, które wskazują ich pochodzenie. Zobaczcie, co warto wiedzieć przed kolejnymi zakupami.
-
Polacy robią to nagminnie. Największy błąd podczas gotowania jajek. Pozbawiasz ich nie tylko smaku
Dla wielu osób to śniadaniowy must have. Można je jeść sadzone lub jako jajecznicę, a także na twardo lub na miękko. Jak gotować jajka? Okazuje się, że wiele osób popełnia błąd, przez który tracą one wartości odżywcze.
-
Zamiast kanapek na śniadanie zrób jajka po florencku. Smak godny drogiego hotelu
Jajka to zaraz obok kanapek najczęstszy wybór, jeżeli chodzi o śniadania. Ale umówmy się, ile można jeść jajecznicę? Dzisiejszy przepis na jajka odmieni twoje śniadanie i pozwoli ci poczuć się jak podczas odpoczynku w drogim hotelu z najlepszym...
-
Jakie sałatki można zrobić z jajek na święta? Te pyszności możesz zaserwować bliskim
Sałatka jajeczna to idealny posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Nadaje się zarówno na święta, do pracy, na spotkanie ze znajomymi, do szkoły, jak i na śniadanie czy kolację. Oto kilka przepisów, które warto sprawdzić.
-
Ulubione śniadanie z dzieciństwa. Jak zrobić tosty francuskie? Mleko zastąp czymś innym
Z pewnością każdy z nas ma takie danie, które kojarzy mu się z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Jednym z takich przepisów dla wielu osób są tosty francuskie, bardziej znane nam jako chleb w jajku lub jajochlebki. Jak je zrobić, żeby były jeszcze...
-
Coraz więcej osób wybiera zamiast jajecznicy. Zrobisz raz i staną się twoim ulubionym śniadaniem
Jajecznica to wspaniałe śniadanie, bo dobrze syci i szybko się ją robi. My nigdy z niej całkowicie nie zrezygnujemy, choć znacznie bardziej lubimy jeść na śniadanie jajka w innej formie. Wbrew temu, co niektórzy mogą pomyśleć, robi się je całkiem...
-
Ścięte białko i płynne żółtko? Tak zrobisz idealne sadzone. Wystarczy jeden składnik i 30 sekund
Jak zrobić idealne sadzone? To sposób nie tylko na szybkie śniadanie, lecz także prosty i sycący obiad. Oto prosty patent, aby wyszło perfekcyjne. Białko szybko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
-
Tej zupy prawie nikt nie zna, a jest pyszna. Kwaśne jaja zrobisz za kilkanaście złotych
Są takie przepisy, które znane są w zasadzie w niewielkich kręgach lub tylko w konkretnych regionach. Tak jest w przypadku zupy, o której dziś opowiemy. Przepis na kwaśne jaja jest niemal nieznany, a niewielka część osób, która o niej słyszała, mo...
-
Jak zrobić omlet, żeby był puszysty i się nie rozpadał? Zrób z jajkami tę rzecz, a wyjdzie najlepszy
Na śniadanie najchętniej wybieramy kanapki lub jajka. Oczywiście wśród śniadań z jajkami prym wiedzie jajecznica, ale jeśli chcesz zjeść coś dużo lepszego, wystarczy poświęcić zaledwie kilka minut więcej i zrobić pyszny omlet. Zapamiętaj tę...
-
Nie robię już kanapek na śniadanie. Jajka w tej wersji wygrywają nawet z jajecznicą
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a nasze śniadanie opanowały jajka pod wieloma postaciami. Dziś jednak mamy dla was taki przepis na jajka, który jest do tego stopnia niezwykły, że będziecie go jeść na każdy posiłek....
-
Wcale nie potrzebujesz jajka do mielonych. Jest alternatywa. Wychodzą pyszne i chrupiące
Co zamiast jajka do mielonych? Okazuje się, że podczas przyrządzania kotletów ten składnik spokojnie możesz zastąpić innym, a potrawa wyjdzie tak samo smaczna. Co dodać? Wyjaśniamy.
-
Co zrobić z żółtek po bezie? Kogel-mogel to niejedyna opcja. Ciasto z resztek w sam raz do kawy
Beza to jeden z najbardziej lubianych deserów. Przygotowuje się ją z głównie z białek jajek i cukru. W kuchni zostają wtedy żółtka, z którymi nie ma co zrobić, a przynajmniej tak ci się tylko wydaje. Podpowiadamy, co można zrobić z samych żółtek.
-
Zapomnij o bezie. Z białek jaj zrobisz znacznie więcej. 3 smakowite i proste do zrobienia pomysły
Co zrobić z białek jaj oprócz bezy? Choć słodki wypiek jest zdecydowanie najpopularniejszą, a przy tym również dość prostą opcją, nie oznacza to, że brakuje innych propozycji. Wyjdą równie pyszne, a przy tym wykorzystasz w nich to, co zostało z...
-
Moja babcia nie smaży jajecznicy na maśle. Rozpuszcza na patelni inny składnik. Jest ultrakremowa
Jajecznica to niekwestionowana królowa polskich śniadań i nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii jak porcja pysznych, smażonych jajek. Często zastanawiamy się, jak zrobić najlepszą jajecznicę. Okazuje się, że kluczem wcale nie są dodatki,...
-
Pokazała ślepe jajo i rozpętała dyskusję. "O fu, u mnie tego nie ma", "Babcia mówiła na to pojdka"
Są takie dania, które różnie nazywają się nie tylko w różnych regionach Polski, lecz nawet w domach. Koniecznie trzeba do nich zaliczyć ślepe jajo, znane również m.in. jako pojdka, pojtka albo poćka. Jedna z użytkowniczek TikToka pokazała je na...
-
Tanie i soczyste jak marzenie. Te kotlety nigdy się nie znudzą. Dwa dodatki są najważniejsze
Polacy uwielbiają kotlety i pewnie wielu z nas nie może sobie wyobrazić lepszego obiadu niż pyszny, soczysty kotlet z ziemniaczkami i pyszną surówką. Na naszych stołach najczęściej lądują kotlety mielone, schabowe lub drobiowe, ale przecież możesz...
-
Gotuję na twardo, a potem mieszam z 4 składnikami. Mam pyszne smarowidło i przekąskę w jednym
Z czego można zrobić pastę na kanapki? Nie potrzebujesz do tego żadnych wykwintnych składników. Wystarczy kilka produktów z lodówki, przyprawy i chwila roboty, by mieć genialne smarowidło, które posmakuje każdemu.
-
Do zupy ogórkowej zawsze dodaję jedno... żółtko. Rodzina wylizuje talerze do ostatniej kropli
Dlaczego warto dodawać żółtko do zupy ogórkowej? Choć nie każdy o tym wie, składnik może w znaczący sposób wpłynąć na smak i konsystencję potrawy. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, mam dla ciebie prosty sposób, który zapobiegnie pojawieniu się grude...
-
Robię najlepsze mielone w rodzinie. Są soczyste, bo trzymam się złotej zasady
Jak zrobić kotlety mielone, które są soczyste, aromatyczne, pełne smaku i po prostu najlepsze na świecie? To wcale nie jest czarna magia, ale warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jedna zasada jest szczególnie ważna. Wcale nie chodzi o mięso ani o...