jajka
-
Choć zajadali się nimi w PRL-u, to nie trącą myszką. Jajka w tym sosie wracają w wielkim stylu
Jeśli szukasz pomysłu na obiad bez mięsa, to te jajka w sosie są strzałem w dziesiątkę. Danie to przygotowuje się naprawdę szybko i, co najważniejsze, nie należy do najdroższych, więc naje się nim cała rodzina.
-
Jakie ciasto na pierogi jest najlepsze? Przetestowałam przepis z jajkiem i bez. "Ciotka się obraziła"
Ciasto na pierogi ma być delikatne, elastyczne i współpracujące. Jaki przepis na ciasto na pierogi jest najlepszy? Postanowiłam przetestować dwa przepisy - z jajkiem i bez. Już wiem, jak zrobić najlepsze pierogi.
-
Tak jajecznicę robi polski szef kuchni z gwiazdkami Michelin. Mało kto używa tego dodatku
Jajecznica to z jednej strony bardzo proste śniadanie, a z drugiej czasem można się zdziwić, jak wdzięcznym jest materiałem do eksperymentów. Czasami zaledwie jeden dodatek potrafi całkowicie zmienić jej smak i konsystencję. Jeśli więc chcesz nada...
-
Danie idealne na czystki w lodówce. Wbij na patelnię i wrzuć dodatki. Naje się cała rodzina
Znasz ten przepis na omlet? Jest bardzo prosty i nie potrzebujesz wielu składników, by zyskać pożywne i zdrowe śniadanie. Sprawdź, jak zrobić omlet, a na dobre zagości w twoim jadłospisie. Najesz się zarówno ty, jak i twoja rodzina.
-
Gdzie trzymać jajka? Wielu Polaków chowa je w złe miejsce. A potem bolą brzuchy
Gdzie trzymać jajka, by długo zachowały świeżość? Wbrew pozorom sprawa wcale nie jest taka oczywista, a wiele osób robi to źle. Gdzie więc je chować po zakupach, by długo były świeże i zdatne do spożycia?
-
Takie jaja skradną nie jedno podniebienie. Faszeruje je rarytasem ze słoika i polewam gesty sosem
Faszerowane jajka to przysmak, którego nie może zabraknąć na żadnej imprezie. Zamiast jednak stawiać na nadzienie z szynki, szpinaku czy łososia przygotuj babciny specjał, do którego przyda się słoiczek z markowanym smakołykiem. Wszystko na koniec...
-
Wiosenny omlet tonie w kolorach warzyw. Do masy jajecznej dodaje ten produkt i wychodzi mega puszyście
Co, gdyby nudne śniadania zastąpić czymś obłędnie puszystym, pełnym kolorów i witamin? Wiosenny omlet sprawdzi się w tej roli doskonale, zczególnie jeśli wzbogacisz go o kremowy nabiał, który doda całości charakteru. Ta smakowita wariacja nigdy si...
-
Francuska jajecznica jest delikatna i puszysta. To za sprawą tego triku z białkami
Co najczęściej postanawiamy wrzucić na ząb o poranku? Oprócz kanapek na pewno na naszej liście znajdzie się również jajecznica. Pomimo że dość często ja przygotowujemy, i tak warto znać triki, które poprawią jej smak. Ten przepis z pewnością pomoż...
-
Czy można mrozić jajka? Katarzyna Bosacka tłumaczy krok po kroku. "Po jakie licho?"
Czy można zamrozić jajka? Niejedna osoba po Wielkanocy z pewnością zada sobie to pytanie. Dobra wiadomość: Tak! Ale należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Wymieniła je ekspertka i dziennikarka Katarzyna Bosacka w jednym z filmów na...
-
Ile można trzymać jajka na twardo w lodówce? Połowa Polaków nie wie
Jak długo można trzymać jajka w lodówce? Oczywiście mówimy o jajkach ugotowanych na twardo, takich, co zostały po Wielkanocy, imieninach lub innych uroczystościach. Nie zawsze wiemy, ile możemy przechowywać je ugotowane na twardo i gotowe do akcji...
-
Co zrobić z ugotowanych jajek? Najszybszy obiad pod słońcem. Wystarczy, że dorzucisz ser
Po świętach wiele osób zastanawia się, co zrobić z ugotowanych jajek. Każdemu bowiem może się zdarzyć, że zrobi ich za dużo, a rodzina, objedzona żurkiem, sałatkami i mazurkami, nie da rady ich zjeść. Takich jajek na szczęście nie trzeba od razu...
-
Pomysł na śniadanie, kiedy za oknem wiosna? Jajka w tej wersji cię oczarują
Jajka na śniadanie to zawsze dobry pomysł i niewiele produktów tak dodaje energii, co właśnie jajka. Jednak jajka na śniadanie to nie tylko jajecznica lub omlet, mamy dla was coś lepszego, coś, przez co od razu poczujecie wiosnę w kubkach smakowyc...
-
Zostały ci jajka ze świąt? Zrób z nich danie główne dla całej rodziny. Mielone się nie umywają
Okres poświąteczny może być wypełniony resztkami jedzenia, które nie wiadomo jak wykorzystać. Jeśli więc masz na stanie kilka jajek, to dobrze się składa. Możesz z nich zrobić tę obiadową pozycję. Dodaj do nich kilka składników i ciesz się smakiem...
-
Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie? Niektórzy twierdzą, że brązowe są zdrowsze
Nie wszystkie jajka mają taką samą skorupkę. Niektóre są jasne czy wręcz białe, a inne brązowe. Co oznacza kolor skorupki jajka? Czy ma znaczenie? Niektórzy uważają, że brązowe są zdrowsze, nie brakuje też jednak zwolenników jaśniejszych jaj....
-
Jajka taplające się w tym kremowym sosie to rarytas PRL-u. Zrób je na święta, a znikną z talerzy w mig
Wielkanocny stół pomieści wiele klasyków, jednak jednego dania nie może wówczas zabraknąć. Mowa tu o jajkach podanych w kremowym, aromatycznym sosie rodem z czasów PRL-u. Taki duet jest nieziemsko smaczny i na dodatek pięknie się prezentuje, co z...
-
Włóż jajka do pieca i nie martw się o wielkanocne przyjęcie. Ich aromat rozejdzie się na cały dom
Gdy zegar tyka, a my nie mamy za wiele czasu na przygotowanie świątecznych przekąsek, na ratunek przychodzą proste i szybkie przepisy. Receptura na te jajka jest wyjątkowa, ponieważ nie wymaga od nas składników, których nie mamy w domu. Smak i...
-
Jajka na ostatnią chwilę. Zrobisz je w mig i zdążysz przed wielkanocnym śniadaniem
Dzisiejszy dzień jest dla wielu bardzo wyjątkowy. Wielkanoc to nie tylko duchowe uniesienia, a także chwila, by zjeść wyjątkowo pyszne dania. Na stole nie może zabraknąć tak przygotowanych jajek. Zrobisz je w kilka minut, a ich smak pozostanie z...
-
Skorupka odchodzi razem z jajkiem? Jest na to sposób. Dodaj do wody i poczekaj, a sama odpadnie
Jajka na twardo to popularny składnik śniadań, ale nie tylko. Gotowanych jajek używamy także do zrobienia past czy sałatek. Zdarza się jednak, że podczas obierania skorupka schodzi razem z białkiem i trudno się obiera. Na szczęście jest na to sposób.
-
Żaden członek rodziny nie widział tak podanych jajek. Gdy je podasz, każdy będzie pod wrażeniem
Jajka w okresie Wielkanocy to produkt, który podajemy pod wieloma różnymi formami. Można z nich zrobić pastę, dodać je do sałatek, a także faszerować. Ale w takim wydaniu prawie nikt ich nie zna. To z czym są zaserwowane jest naprawdę oryginalne i...
-
Pisanki wielkanocne. Nie może ich zabraknąć na Twoim stole. Jakie są sposoby dekorowania pisanek?
Pisanki wielkanocne kojarzą nam się głównie ze świętami, które obchodzić będziemy 31 marca i 1 kwietnia. To właśnie na kilka dni przed Wielkanocą, w każdym polskim domu, malowane są pisanki, czyli kolorowe jajka, które udekorować można na wiele...
-
Jajka faszerowane na Wielkanoc. Postaw na proste i sprawdzone przepisy
Jajka faszerowane na Wielkanoc to przystawka, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jajko to przecież jeden z głównych symboli Wielkanocy. Słowo "jajko" podczas przedświątecznych przygotowań kulinarnych odmieniane jest przez wszystkie...
-
Zapomnij o jajkach z majonezem. Zrób je w panierce. Pożałujesz, że nie przygotowałaś więcej
Jajka faszerowane to nieodłączny element Wielkanocy. Jeśli jednak szukasz oryginalnego przepisu, który zachwyci gości, zrób jajka w panierce. Taka przekąska z pewnością zasmakuje każdemu.
-
Nie tylko do jajek, ale też do wędliny i mięs. To dodatek obowiązkowy na wielkanocny stół
Oprócz majonezu i chrzanu, na świątecznym stole powinny się pojawić jeszcze inne sosy. By tak się stało, polecamy wykorzystać ten przepis. Pokazuje on, jak zrobić dodatek w stylu hiszpańskim, który doda smaku nie tylko jajkom, a także wędlinie. Je...
-
Na wielkanocne śniadanie jest jak znalazł. To dodaje jajkom wyglądu i charakteru
Każdy wie, że jajka to przysmak, który kojarzy się z Wielkanocą. Podaje się je na wiele różnych sposobów i z wieloma dodatkami. My również chcemy pokazać, jak można je zaserwować. Ten zielony produkt dodaje całości smaku i przede wszystkim wyglądu.
-
Jajka faszerowane na Wielkanoc robię inaczej. Nie stawiam na pieczarki, a na pyszną rzecz z puszki
Jajka faszerowane na Wielkanoc to jedna z obowiązkowych przystawek, które muszą znaleźć się na stole. Najczęściej stawiamy na jajka faszerowane pieczarkami i są one pyszne, fakt. Ja jednak robię jajka faszerowane inaczej. Stawiam na pyszną rzecz z...
-
Sałatka jajeczna to must have na Wielkanoc. Oto sześć 5-minutowych przepisów
Sałatka jajeczna to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Bez jajek nie ma świąt wielkanocnych, a sałatka jajeczna jest jedną z propozycji zaserwowania ich domownikom i gościom. Sałatka jajeczna może być przygotowana na wiele różnych sposobów....
-
Farbowanie jajek w cebuli i inne gotowe patenty na naturalne ozdoby. W tym roku musi być kolorowo
Farbowanie jajek w cebuli to tradycyjny zwyczaj barwienia pisanek. Po dekadach plastikowych zajęcy i żółtych mini kurczaków do łask wracają dawne, ekologiczne materiały. Jak wyczarować magiczną Wielkanoc z tego co masz pod ręką? Podpowiadamy.
-
Jak zrobić domowy majonez? Potrzebujesz pięciu minut i zaledwie kilku prostych składników
Potrawy wielkanocne smakują o wiele lepiej z dodatkiem gęstego, kremowego majonezu. Zamiast sięgać po ten z półki sklepowej, koniecznie spróbuj wykonać go samodzielnie. Efekt finalny zachwyci zarówno ciebie, jak i twoich bliskich.
-
Jajka na Niedzielę Wielkanocną w nowym wydaniu. Nikt nie spodziewa się tak ich podanych
Wielka Niedziela przed nami, a to oznacza, że warto zastanowić się nad tym, co podać gościom. Każdy zna najbardziej klasyczne dania, ale takiej potrawy nie widział prawie nikt. Jajka w takiej odsłonie to nowość dla większości, ale jest to smaczne...
-
Jajka grzybki serwuję co roku na Wielkanoc. Nie dość, że obłędnie smakują, to wyglądają jak arcydzieło
Faszerowane czy taplające się w sosie przejdą do lamusa - poznaj spektakularne jajka grzybki, które wyłaniają się z leśnego mchu. Przepis wygląda i smakuje jak prawdziwe arcydzieło, a przygotujesz go z prostych składników i to w mgnieniu oka!
-
Najlepsze jajka w sosie tatarskim. Staropolski przepis od pokoleń króluje na wielkanocnych stołach
Jajeczne specjały podbijają teraz fora i blogi kulinarne, tymczasem wszystko, co najlepsze czeka w szufladzie w babcinym przepiśniku. Mowa tu o staropolskiej recepturze na jajka z kremowym i wyśmienitym sosem tatarskim. Tu obejdzie się bez...
-
Te jajka najszybciej znikną ze świątecznego stołu. Ich wygląd przyciąga wzrok, a to zasługa soku
Wielkanocnym symbolem są oczywiście jajka i je podaje się z różnymi dodatkami i w różnych formach. My także chcemy pokazać nowy sposób na ich przyrządzenie. Gdy po raz pierwszy je zobaczyłam, wiedziałam, że muszę je zrobić. Ich wygląd to jedno, al...
-
Lekarka mówi, ile jajek dziennie można jeść. Wskazuje konkret. "Nie powinny nikomu zaszkodzić"
Jajka to stały element diety wielu osób. Wciąż jednak nie każdy wie, ile dziennie można ich zjeść. Mówi o tym lekarka Magdalena Cubała-Kucharska, która podkreśla, że choć podawana jest konkretna liczba, która "nie powinna nikomu zaszkodzić", to...
-
Jajka faszerowane szynką nie muszą być nijakie. Zobacz, jak podkręcić smak zwykłej przekąski
Jajka faszerowane szynką to pomysł na błyskawiczny dodatek wielkanocny. W poszukiwaniu szybkiego przepisu na ostatnią chwilę, sprawdź poniższe propozycje i ciesz się wyjątkowym smakiem.
-
Gessler kontra Gessler. Który przepis na jajka faszerowane jest lepszy? Nie ma w nich grama majonezu
Do świąt wielkanocnych zostało już niewiele czasu. Powoli zaczynamy obmyślać menu i szukać przepisów. Jeśli na twoim stole nie może zabraknąć jajek faszerowanych, wypróbuj dwie propozycje na farsz. Ich autorami są Magda Gessler i Mateusz Gessler.
-
Na święta podaj jajka z tymi sosami. Poznasz je i raz na zawsze odrzucisz majonez
Wielkanoc to czas, gdy królują jajka, które podajemy na wiele różnych sposobów. Najpopularniejszym jest ten, gdy układamy je na półmisku i dekorujemy majonezem. W tym roku zapomnij o takiej formie i postaw na coś innego. Wybór sosu ułatwią poniższ...
-
Jajka faszerowane awokado i łososiem. Egzotyczny składnik podkreśli smak wielkanocnej przystawki
Jajka faszerowane awokado i łososiem to znak czasu. Coraz więcej osób nawet w święta zamiast ciężkich, tradycyjnych smaków bardziej skłania się w stronę zdrowej kuchni, którą praktykują na co dzień. Jajko faszerowane awokado z rybą idealnie wpisuj...
-
To najlepsze przystawki na Wielkanoc. 28 pomysłów na zimny talerz i gorący półmisek
Przystawki na Wielkanoc mogą pełnić rolę "poczekajki" przed obiadem lub smacznego dodatku do głównego dania. Szukasz pomysłu na świąteczne przystawki? Sprawdź, jak wyczarować ciepły i zimny bufet.
-
Jajka nadziewane zielonym farszem, w którym nie ma ani grama awokado, a są wyjątkowo pyszne
Jajka nadziewane zielonym farszem to przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim wielkanocnym stole. To danie to prawdziwy hit kulinarny, który nie tylko obłędnie wygląda, ale także zachwyca smakiem i jest prawdziwą bombą wartościowych składnikó...
-
Gorące jajka faszerowane łososiem sprawdzą się w formie przystawki na rozgrzewkę po porannej mszy
Jajka faszerowane łososiem w chrupiącej skorupce to ciekawa propozycja na wielkanocne śniadanie. Obok gorącego żurku sprawdzą się w formie przystawki na rozgrzewkę po porannej mszy, czy rześkim spacerze.