jak przechowywać żywność
-
Jak przechowywać owoce jagodowe, żeby dłużej zachowały świeżość? Prosty trik z octem
Zbliża się powoli sezon na owoce jagodowe. Truskawki, które się do nich zaliczają, już można kupić na straganach. Jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały świeżość? Zobaczcie ten prosty trik.
-
Jak przechowywać ogórki, żeby były świeże jak najdłużej? Unikaj sąsiedztwa kilku produktów
Gdzie jest najlepsze miejsce, by przechowywać świeże ogórki? Nie tylko ono się liczy! Zwróćcie też uwagę, jaki warzywa i owoce leżą obok. Sprawdźcie, jak przechowywać ogórki, by jak najdłużej były chrupkie i smaczne.
-
Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"
Anyżek z datą ważności z poprzedniego stulecia, mięta starsza niż pierwsza "Kraina Lodu"... Czy przeterminowanymi potrawami można się zatruć? Podpowiadamy, jak długo przechowywać je w szafkach i kiedy najlepiej wyrzucić.
-
Jak przechowywać szparagi? Czy można je mrozić? Wyjaśniamy
Kupiliście szparagi i chcecie, by przetrwały jak najdłużej? Podpowiadamy, w jaki sposób przechowywać je w lodówce. Mamy też wskazówki, co zrobić, jeśli chcemy zachować szparagi na później.
-
Jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość jak najdłużej? Jest kilka prostych sposobów
Pieczywo stanowi idealny dodatek do śniadania, kolacji, jest to również dobra opcja na przekąskę między posiłkami. Co zrobić, aby świeże chleby, bułki i bagietki z piekarni, jak najdłużej zachowywały swoje walory smakowe? W jaki sposób należy je...
-
Jak długo można przechowywać resztki wędliny w lodówce? Wszystko zależy od jej rodzaju
Nieświeża wędlina to jeden z produktów, które mogą nam zaszkodzić. Jak długo można przechwowywać ją w lodówce? Mamy dla was kilka wskazówek.
-
Ciasta, które można mrozić. Wyjaśniamy, jak najlepiej to robić
Czy ciasta i inne słodkie wypieki można mrozić? Okazuje się, że w większości przypadków jest to możliwe. Podpowiadamy, które ciasta nadają się do mrożenia i o czym należy pamiętać.
-
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? Pamiętaj o trzech rzeczach
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? To odwieczne pytanie zadajemy sobie szczególnie teraz, w okresie Wielkanocy, bo jajka - jako symbol świąt - są dodawane i serwowane w każdej postaci. Do ciast, do sałatek, do żurku, jako przystawka i danie...
-
Jak przechowywać kaszę, ryż i makaron? Dzięki tym wskazówkom na długo zachowają odpowiednią świeżość
Produkty sypkie znajdziemy w każdej domowej spiżarce i kuchni. Aby zachowały swoją świeżość na długi czas, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Podpowiadamy, co zrobić, by były świeże i dobrze zorganizowane, a dodatkowo, by nie zalęgły...
-
Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Niska temperatura to nie wszystko
Niska temperatura na dworze kusi, by przygotowane potrawy lub kupione produkty wystawić na balkon. Wyjaśniamy, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł.
-
Sadzenie ogórków gruntowych - nie przegap najlepszego terminu. Sprawdź, jak uprawiać ogórki na działce
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
-
Jak zrobić ogórki małosolne? Najlepszy przepis tradycyjny. Odpowiednia sól jest kluczowa
-
Młoda kapusta z koperkiem - tak smakuje wiosna
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
- Leniwe - przepis, który przeniesie cię w czasie. Pamiętaj o proporcjach, a będą smakować jak u babci
- Kotlety z kalafiora - przepis na szybki obiad nie tylko dla wegetarian
- Kapuśniak - przepis na wersję z młodej kapusty. Sprawdź jak przygotować tą tradycyjną i pyszną zupę
- Pierogi z czosnkiem niedźwiedzim Ewy Wachowicz. "Takich jeszcze nie jadłam"
- Zupa szczawiowa: przepis na wiosenny smak. Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej
-
Imbir robi się szary? Czy można go jeść, a może obowiązkowo do kosza? Wyjaśniamy
Rozpoczęliście już sezon na zimową herbatę z imbirem? Jeśli nie, to najwyższa pora! Dziś podpowiemy wam, jak wybrać dobry imbir w sklepie i jak go przechowywać, aby zachował świeżość.
-
Ile można trzymać w lodówce gotowane jajka? Sprawdzamy
Trzymacie ugotowane jajka w lodówce przez kilka tygodni? Wiemy, że to się zdarza. Wiemy też, że potem bywają zjadane. A to stanowczo odradzamy. Sprawdzamy, kiedy lepiej wyrzucić jajka.
-
Trzymasz mleko w drzwiach lodówki? To najgorsze miejsce. Wyjaśniamy, dlaczego
Czy jesteście pewni, że właściwie przechowujecie mleko? Okazuje się, że to, gdzie stawiamy je w lodówce, ma duże znaczenie dla jego przydatności do spożycia. Sprawdźcie, w którym miejscu należy je stawiać.
-
Jak przechowywać ziemniaki zimą? Psują się przez jeden błąd
Kupiliście zapas ziemniaków na zimę? Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jak je przechowywać. Mamy dziś dla was kilka wskazówek, jak to zrobić.
-
Jak suszyć grzyby? Poznaj kilka sprawdzonych patentów
Jak suszyć grzyby? Tradycyjnie na papierze, a może w dedykowanym urządzeniu? Szukasz sposobu na grzyby? Sprawdź, jak w prosty i szybki sposób zachować zbiory na dłużej.
-
Wędzona rybka jak pamiątka znad morza. Ile można ją przechowywać?
Z wakacji nad wodą często przywozimy pyszną wędzoną rybkę. Dziś podpowiadamy wam, w jaki sposób i jak długo przechowywać takie przysmaki, by były tak smaczne, jak w dniu zakupu. W końcu szkoda, żeby takie pyszności się popsuły!
-
Truskawki dłużej świeże? Jest kilka trików, by nie psuły się tak szybko
Kupiliście truskawki i chcecie, by przetrwały jak najdłużej? Mamy dla was kilka wskazówek, jak je przechowywać, by były świeże, nie gniły i nie pleśniały.
-
Słowo "bombaż" brzmi jak wszystko i nic jednocześnie. Co to jest i dlaczego powinniśmy na to uważać?
Tajemnicze słowo "bombaż" nazywa zjawisko, na które powinniśmy uważać, robiąc zakupy lub przechowując produkty w puszkach. Co to oznacza? Jakim zagrożeniem jest bombaż? Wyjaśniamy.
-
Trzymasz cytryny poza lodówką? Źle. W lodówce? Lepiej. Ale będą najdłużej świeże, jeśli zastosujesz banalny trik
Cytryna to dodatek nie tylko do herbaty. Często można ją znaleźć na listach składników różnych sosów, ciast, sałatek, marynat, a także napojów i drinków. Trzeba jednak pamiętać, by była świeża. Dziś podpowiadamy, jak najlepiej przechowywać cytryny.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
Sałaty w sklepach zachęcają pięknymi kolorami i chrupiącymi, jędrnymi liśćmi. Niestety w domu bywa z nimi różnie. Jeśli nie dbamy o nie odpowiednio, szybko tracą swój apetyczny wygląd, co zmusza nas do wyrzucania ich do kosza. Okazuje się, że możn...
-
Resztki po świętach. Podpowiadamy, co zrobić z jedzeniem, by się nie zmarnowało
Na święta zwykle szykujemy sporo jedzenia. Przecież nie może niczego zabraknąć. A potem męczymy się z resztkami, dojadamy, próbujemy wcisnąć rodzinie, a ostatecznie lądują w koszu. Są lepsze sposoby, ale trzeba o nich pomyśleć zawczasu.
-
Wyrzucasz jajka po terminie? Być może całkiem niepotrzebnie marnujesz jedzenie
Codziennie wyrzucamy masę jedzenia. Czy mniej dobrych produktów trafiałoby do kosza, gdybyśmy znali różnicę między datą minimalnej trwałości a terminem przydatności do spożycia? Z całą pewnością.
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
Przez ostatni rok temat dbania o higienę, a także mycia spożywanych produktów, stał się dużo głośniejszy ze względu na pandemię. A jak jest z myciem jajek? Wszystko wyjaśniamy i podpowiadamy, jak je przechowywać.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
Marchewki kupuje się często. Nadają się do wielu potraw, a w dodatku dobrze się je przechowuje, ponieważ nie psują się szybko. Czasem jednak na ich powierzchni pojawiają się pewne zmiany - biały nalot lub ciemne plamy. Czy ich obecność oznacza, że...
-
Jak zamrażać gotowe potrawy? Poradnik nie tylko na święta
Mrożenie gotowych potraw to świetny sposób na przechowanie nadwyżki jedzenia, które np. zostało nam z obiadu. Przyda się również wtedy, kiedy na gotowanie mamy czas tylko w weekendy. Zobacz jak dobrze zamrozić: zupę, pierogi, kotlety czy gołąbki?
-
Jak mrozić grzyby, aby dłużej cieszyć się ich smakiem i aromatem?
Jak mrozić grzyby? Czy warto to robić? Najbardziej popularnym sposobem ich konserwacji pozostaje suszenie, ale zamrażanie zyskuje coraz więcej zwolenników. Dlaczego?
-
Jak suszyć grzyby? Proste i skuteczne sposoby
Jak suszyć grzyby? Sezon na nie, chociaż trwa w najlepsze, nie będzie trwał w nieskończoność. Co zrobić, aby zachować ich smak możliwie najdłużej? Podpowiadamy kilka sprawdzonych sposobów.
-
Myślisz, że oszczędzasz w kuchni? Podpowiadamy, co warto robić (lub czego unikać), by wydawać mniej [12 PORAD]
Zastanawiacie się, co zrobić, aby wydawać mniej? Wcale nie musicie zaczynać od odmawiania sobie wszelkich przyjemności. Dziś mamy dla was 12 porad, które pomogą wam zaoszczędzić co nieco w kuchni. Te proste propozycje może wprowadzić w życie każdy...
-
Przechowywanie awokado - co zrobić, aby długo zachowało świeżość? Podpowiadamy
Lubicie awokado? To owoc, który jest źródłem zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów. Można je jeść na kanapkach, w sałatkach, zrobić z niego guacamole. Ale jak przechowywać awokado, by jak najdłużej pozostało świeże? Mamy dla was kilka...
-
Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować? Podpowiadamy
Właściwy sposób przechowywania artykułów spożywczych wpływa przede wszystkim na ich trwałość. To, że włożysz coś do lodówki, nie znaczy, że może tam leżeć w nieskończoność. Możesz jednak ułożyć produkty tak, żeby dłużej były świeże, a przestrzeń w...
-
Jak przechowywać truskawki, by jak najdłużej zachowały świeżość? Sprawdzamy
Łubianki pełne pięknych, czerwonych truskawek kuszą ze straganów. W końcu kupujemy pełen kosz, przynosimy do domu, a na drugi dzień klops. Truskawki zaczynają gnić lub po prostu tracić świeżość. Jak przechowywać je, by jak najdłużej pozostały...
-
Przechowujesz seler naciowy w taki sposób? To nie najlepsze rozwiązanie. Wyjaśniamy, dlaczego
Seler naciowy sprzedawany jest najczęściej w plastikowym opakowaniu. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy sposób, aby warzywo zachowało świeżość. Skoro nie plastikowe opakowanie, to jakie? Jak przechowywać seler naciowy?
-
Czy można mrozić masło? Co z bezpieczeństwem? Sprawdzamy
Czy można mrozić masło? Jeśli tak, to jak to robić, aby nie straciło swoich walorów? Jeśli jesteś po zakupach, na których udało ci się upolować sporą ilość masła w dobrej cenie, sprawdź, jak je przechowywać. Mamy kilka porad dotyczących tego...
-
Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość
Co w sytuacji, gdy jajka, które kupiliście, mają krótki termin ważności? Czy w momencie przekroczenia wskazanej daty przydatności wyrzucacie je do kosza? To nie jest najlepsze rozwiązanie. Wyjaśniamy dlaczego.
-
Jak mrozić chleb? Jak przygotować pieczywo do zamrożenia?
Jak mrozić chleb, aby zachować jego konsystencję i walory smakowe? Pieczywo przechowywane w odpowiedni sposób przyda się szczególnie wtedy, gdy będziemy mieć ograniczony dostęp do świeżego produktu.
-
Jak mrozić warzywa? Sposoby na przedłużenie przydatności warzyw
Jak mrozić warzywa, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok? Przede wszystkim w sezonie należy zaopatrzyć się w większą ilość konkretnych produktów u sprawdzonego dostawcy, a następnie odpowiednio przygotować je do zamrożenia.
-
Czy można mrozić chleb tostowy? Jak go przechowywać?
Czy można mrozić chleb tostowy? Jeśli chcemy zjeść coś ciepłego na szybko, wtedy tosty stają się idealnym rozwiązaniem. Co zrobić, żeby mieć je zawsze pod ręką?
-
Mrożone mięso. Jak mrozić mięso i wędliny, aby były zdrowe i smaczne?
Mrożone mięso często nie ma dobrej opinii zwłaszcza, gdy kupujemy takie w sklepie. Jeśli jednak, sami przestrzegamy podstawowych zasad dotyczących mrożenia, powinno ono zachować swoje właściwości odżywcze.
-
Mrożone szparagi - ich właściwości, zastosowanie i przepisy
Mrożone szparagi to odpowiedź na pytanie jak dłużej zatrzymać wiosnę w kuchni. Przy ich przygotowaniu do zamrożenia trzeba jednak przestrzegać kilku ważnych zasad.
-
Czy można mrozić cytryny? Garść sprawdzonych rad na temat mrożenia owoców
Czy można mrozić cytryny tak, aby długo zachowały swoje właściwości? Kilka sprawdzonych sposobów jak zrobić to najlepiej, żeby móc cieszyć się dłużej walorami smakowymi i odżywczymi cytrusów.