jak przechowywać żywność
-
Robisz to podczas kupowania pomidorów? Popełniasz wielki błąd. Produkt szybciej się zepsuje
Wielu Polaków popełnia karygodny błąd podczas kupowania pomidorów. W efekcie, zamiast zaoszczędzić, tracą, bo warzywa szybciej się psują. Jak temu zapobiec? Wystarczy pamiętać o prostej radzie.
-
Tak jajka przechowuje Lara Gessler. "Jajecznica jest potem delikatniejsza"
Przechowywanie żywności to temat rzeka. Wciąż okazuje się, że coś trzymaliśmy w złym miejscu, a nawet jeśli nie do końca złym, to zawsze można było w lepszym. Wciąż sporo wątpliwości wzbudza przechowywanie jajek. Jakiś czas temu na ten temat...
-
Czy agrest można mrozić? Zrób to w ten sposób, a zyskasz lodowe kulki pełne witamin
Przechowywanie żywności w prawidłowy sposób przedłuża jej świeżość i smak oraz pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych. Dzięki sprytnym trikom możemy się cieszyć letnimi przysmakami nawet zimą. Jak zamrozić agrest?
-
Co oznacza podejrzany nalot na kiełbasie? Mało kto wie, co zrobić z tym "fantem". Rozwiewamy wątpliwości
Kiełbasa często gości w naszych lodówkach. Niekiedy zdarza się, że mimo przechowywania jej w niskiej temperaturze, pojawia się na niej dziwny, biały osad. Wiele osób myśli, że to pleśń, a jak jest w rzeczywistości? Odpowiedź jest prosta.
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki
Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają...
-
Pieczarki w zamrażarce to grzech? Nie, jeśli zrobisz tak jak moja babcia. Ma na nie sprytną metodę
Mrożenie pieczarek to żaden grzech, chociaż w wielu domach ta czynność jest równie kontrowersyjna co obieranie grzybów z cienkiej skórki. Z odpowiednią metodą mrożenie może okazać się strzałem w dziesiątkę - wówczas nasze grzyby przedłużą swoją...
-
Kiełbasę pokrył biały nalot? Ten mankament może świadczyć o jakości mięsa
Lodówki w wielu domach z trudnością się domykają, a tradycyjne specjały piętrzą się na półkach. Wśród nich nie brakuje także wędlin i rozmaitych mięs. Co, jednak gdy nasza kiełbasa pokryta jest białym nalotem? Wyjaśniamy, czy taki produkt nadal...
-
Pokazała, jak przechowuje ogórki, by były chrupiące. "Zrób im śpiwór. Przetrwają nawet dwa tygodnie"
Popularna autorka książek i przepisów kulinarnych, producentka telewizyjna oraz szefowa kuchni Kathleen Ashmore pokazała, jak przechowywać ogórki, by dłużej zachowały świeżość. Kobieta nie stosuje do tego żadnych skomplikowanych trików. Wystarczą...
-
Czy można jeść kiełbasę, na której pojawił się zagadkowy, biały nalot? Wyjaśniamy, co oznacza
Chociaż w styczniu nasze lodówki przechodzą prawdziwą czystkę, tak w wielu domach można znaleźć jeszcze rarytasy np. z sylwestrowej imprezy. Co zatem jeśli naszym oczom ukaże się kiełbasa, która jest pokryta zagadkowym, białym nalotem? Wyjaśniamy,...
- Jak zrobić najprostszą pastę z awokado? Smarowidło idealne na jesień
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Znalazła borowika-giganta. "Przez 30 lat nigdy takiego nie spotkałam"
- Kopytka babci mogą się schować. Włoski rarytas wychodzi genialnie
- Tak szybkie i pyszne, że głowa mała. Kluseczki z miseczki każdy kochał
- Pyszna masa na rogale marcińskie. Przepis od poznańskiego cukiernika
- Co dobrego można zrobić z dyni? Czas na jesienne smaki
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
- Rozpoznasz te klasyczne dania kuchni polskiej na zdjęciach? Sprawdź się!
- Połączyłam warzywa z przyprawami i poddusiłam. Efekt mnie zaskoczył
-
Bosacka ostrzega przed "babciną metodą". Praktykowanie lodówki na parapecie nie zawsze jest wskazane
Już niebawem ruszy festiwal kolorowych naczyń na parapetach, tarasach i balkonach. Wszystko przez świąteczne zapasy i solidną porcję dobroci, która dosłownie nie mieści się w lodówce. Katarzyna Bosacka zdradza, czy ten babciny patent jest dobrym...
-
Czy pierogi można mrozić również po ugotowaniu? Ten sposób pomoże Ci zrobić to sprawnie i bezproblemowo
Wigilia to wyjątkowy czas w roku, który skłania wielu z nas do refleksji nad minionym rokiem, oraz pozwala na wypoczynek w gronie tych, których kochamy. Przyjmując w domu najbliższych, chcemy więc zadbać o to, by wyszli najedzeni. Co więc zrobić z...
-
Spory zapas wędliny po świętach? Jeśli nie chcesz by pokryła się śliskim nalotem zastosuj prosty trik
Świąteczne rarytasy nadal zalegają w lodówce? Jeśli chcesz, by pozostały świeże i smakowite jeszcze kilka dni postaw na właściwe przechowywanie. Ta zasada dotyczy także wędlin, mięs oraz bożonarodzeniowych szynek. Prosty trik sprawi, że nie będą...
-
Jak długo można przechowywać bigos w słoikach? Czas będzie dłuższy niż myślisz, jeśli postawisz na tę metodę
Trudno wyobrazić sobie święta bez potraw z kapustą w roli głównej. Polacy na wigilijny stół kładą nie tylko pierogi i uszka nadziewany kapuścianym farszem, ale również staropolski i aromatyczny bigos. Co zrobić, gdy ugotujemy go za dużo? Mamy trzy...
-
Ryba po grecku - ile można ją przechowywać? To wiedza niezbędna przed świętami Bożego Narodzenia
Ryba po grecku to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnych stołach w Polsce. Święta jednak przychodzą i odchodzą, a pyszne dania przyrządzone w ilościach niemal hurtowych pozostają. Jak długo można przechowywać rybę po grecku i...
-
Przechowujesz ziemniaki w ten sposób? To wielki błąd. Lada moment wyrosną im pędy
Prawidłowe przechowywanie żywności może uchronić nasze zapasy przed zepsuciem i zgniciem. Może także przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Jak uchronić ziemniaki przed puszczaniem pędów? Mamy na to sprawdzony sposób.
-
Awokado znowu twarde jak skała i dalekie od ideału? Z tym trikiem stanie się kremowe jak masełko
Robiąc zakupy w pośpiechu nietrudno o błąd czy włożenie wadliwego produktu do koszyka. Jedną z częstych "wpadek" jest powrót do domu z niedojrzałym i twardym jak skała awokado. Jak się jednak okazuje, zdrowy smakołyk wcale nie musi leżakować...
-
Jak przechowywać marchew na zimę? Oto porady i wskazówki, z których warto skorzystać
Jak przechowywać marchew? Zachowanie świeżości i chrupkości marchewki może być kluczowe dla zachowania jej smaku i wartości odżywczych. Oto kilka prostych wskazówek dotyczących przechowywania marchewek, które pomogą cieszyć się nimi przez dłuższy...
-
Odwieczna zagwozdka: dlaczego w sklepie nie trzyma się jajek w lodówce? Chodzi o jeden szczegół
Wiele osób, przemierzając alejki sklepowe, nie raz zastanawiało się, dlaczego pudełka z jajkami układane są na półkach lub paletach, a nie w lodówkach. Kwestia ta, jak się okazuje, zależy od jednej, istotnej kwestii. Czy zatem powinniśmy, na modłę...
-
Kawa zwietrzała na amen? To jeszcze nie powód do płaczu. Z pomocą tego produktu przywrócisz jej aromat
Sięgasz po ulubioną kawę i nagle okazuje się, że jej aromat nie jest już tak mocny jak wcześniej? Zwietrzałe produkty to żadna nowość, a większość z nas mierzyła się z tym problemem wielokrotnie. Na całe szczęście istnieją sprawdzone, domowe i tan...
-
W jaki sposób przechowujesz cebulę? Istnieje duża szansa, że robisz to źle. Przez to warzywa psują się szybciej
Cebula przydaje się przy wielu obiadowych przepisach. Można z niej przyrządzić znakomita okrasę do pierogów, dodać do jajecznicy lub wiosennej sałatki. To jak dużo cebuli potrzeba w tradycyjnej kuchni polskiej również nie jest tajemnicą. Jak jedna...
-
Zamknij w chlebaku dwie kostki tego produktu i pożegnaj się z suchym, nieświeżym pieczywem na dobre
Nikt chyba nie przepada za nieświeżym, suchym chlebem. Pieczywo kupione w piekarni, sklepie czy przygotowane własnoręcznie w domu, wcale nie musi mieć tak krótkiej daty przydatności. Pomocny okaże się niepozorny składnik, który ma niemal każdy w...
-
Mięso w zamrażarce się zepsuło? To najprawdopodobniej twój błąd. Zwróć uwagę, jak je przechowujesz
Mrożenie jedzenia to doskonała opcja do robienia zapasów. Dzięki temu nie musimy wychodzić z domu na zakupy zbyt często, a dodatkowo nie marnujemy żywności, która może w niskich temperaturach zachować świeżość na długie miesiące. Tak przynajmniej...
-
Koniec sezonu na wiśnie. Nie ma jednak powodu do smutku, bo te pyszne owoce możesz łatwo przechowywać całą zimę
Lato kochamy nie tylko za wakacje, słoneczną pogodę i kwitnące na każdym kroku kwiaty. Wiele osób ceni sobie tę porę roku za dostęp do warzyw i owoców sezonowych. Można się w tym czasie naprawdę nacieszyć mnogością smaków i przygotowywać...
-
Natka pietruszki ekspresowo więdnie? Ten patent pozwoli zachować ziele przy życiu znacznie dłużej
Natka pietruszki więdnie jak szalona? Z tym banalnie prostym trikiem podtrzymasz zieleninę przy życiu znacznie dłużej niż dotychczas. Bez kombinowania, mrożenia i specjalnych gadżetów. Wystarczy odrobina sprytu i patent z wrzątkiem lub bawełnianą...
-
Przechowujesz chleb w lodówce? To duży błąd za który zapłacić zdrowiem, ekspertka radzi zmienić nawyki
Niektóre domowe nawyki nie są najlepszym pomysłem, jednak z różnych powodów nadal funkcjonują. Idealnym przykładem jest przechowywanie w lodówce chleba, który nigdy nie powinien tam wylądować! Ekspertka tłumaczy, jakie mogą być tego skutki. Jak si...
-
Zapomnij o miękkiej, pomarszczonej papryce. Z tym sprytnym trikiem pozostanie świeża znacznie dłużej
Nie ma nic gorszego niż wiotkie, pomarszczone warzywa, które dosłownie puściły korzenie w naszej lodówce. Jak się okazuje, papryka może być przechowywana długie tygodnie, jednak kluczem do sukcesu jest kilka drobnych szczegółów. Podstawą jest jedn...
-
Jak przechowywać wędlinę w lodówce? Jedyna, słuszna metoda, która zapewni świeżość i smak
To, że wędliny powinny być przechowywane w lodówce, nie stanowi dla nikogo zaskoczenia. Większość z na nie wyjmuje jej jednak ze sklepowego opakowania i nie jest świadoma, że popełnia przy tym ogromny błąd. Wyjaśniamy, jak prawidłowo przechowywać...
-
Zapomnij o miękkich i nieświeżych ogórkach. Wystarczy zmiana temperatury, a będą o niebo lepsze
Ogórki latem królują na naszych stołach. Soczyste, zielone warzywa doskonale smakują w wielu wersjach: możemy je kisić, konserwować, dodawać do sałatek, zup, drinków lub jeść solo. Poza długą listą zalet jest jeden minus - szybko się psują. Dlateg...
-
Jak przechowywać truskawki, aby nie gniły? Zastosuj proste zasady i ciesz się świeżymi owocami
Sezon na truskawki w pełni, a na dodatek owoce w tym roku są dość tanie, dlatego wiele osób decyduje się od razu wziąć dwie łubianki. Niestety przechowywanie żywności bywa trudne, zwłaszcza kiedy w grę wchodzą świeże produkty. Jak temu zaradzić?...
-
Jak przechowywać szparagi? Ten patent sprawi, że na długo zachowają świeżość i sprężystość
Szparagi to warzywa sezonowe, które szybko znikają ze sklepowych półek. Warto czasem kupić po kilka pęczków, aby móc się nimi dłużej nacieszyć. W takiej sytuacji pojawia się jednak pytanie: w jaki sposób najlepiej przechowywać te warzywa? Nie trze...
-
Jak mieć świeże i chrupiące pieczywo zawsze pod ręką? Wystarczy zamrozić je według tej metody
W dobrych piekarniach chleb znika jeszcze przed południem, a nie każdy ma chęci lub czas, by stać w kolejce po pieczywo o świcie. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapek. Na całe szczęście chleb i bułki można mrozić, dzięk...
-
Przechowujesz jajka na specjalnie wytłaczanej półce? To błąd, który może kosztować cię zdrowie
Aby żywność była jak najdłużej świeża, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Niektórzy, kupując jajka, decydują się przełożyć je do specjalnie wytłaczanych półek w lodówce. Te jednak najczęściej są na drzwiach. Z tego powodu lepiej...
-
Przechowuj jabłka tylko w ten sposób. Dzięki temu trikowi będą świeże i soczyste jeszcze wiele miesięcy
Jabłka to jedne z najbardziej uniwersalnych owoców, jakie znamy. Smakują doskonale same w sobie, jednak świetnie nadają się również do wypieków, przetworów, musów owocowych, a także wychodzi z nich niezwykle zdrowy ocet. Jak jednak przechowywać te...
-
Jak przechowywać owoce i warzywa, aby na dłużej pozostały świeże? Wykorzystaj tani trik
Zwiędnięte ogórki, sałata, czy jabłka oraz inne warzywa i owoce to zmora niemal każdego domu. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem jednorazowych, dużych zakupów i lubisz mieć zapasy zdrowej żywności. Dlatego, aby produkty pozostały świeże na dłużej...
-
Dla tych produktów lodówka to najgorsze miejsce. Jeśli je tam włożysz, rozczarujesz się na sto procent
Kiedy wracamy z torbami pełnymi zakupów, czasami zmęczeni intensywnym dniem po prostu upychamy produkty w lodówce i mamy z głowy. Jednak jeśli włożymy do lodówki niektóre owoce i warzywa, z głowy mamy także ich smak i wartości odżywcze. Jakich...
-
Boisz się, że po Wielkanocy zostanie nadmiar żurku? Przechowuj go w ten sposób, a będzie świeży jeszcze długo
Przygotowując uroczystości na kilka osób często, ciężko określić, ile jedzenia należy przygotować. Z tego powodu najczęściej w lodówce zostają nam resztki. Jak przechowywać żurek, by nie stracił świeżości w 3 dni? Zastosuj się do tych metod
-
Jak przechowywać pączki, aby nie były suche? Ten sposób sprawi, że faworki pozostaną kruche
Tłusty czwartek to moment, w którym świętujemy, zajadając pączki, faworki i inne pyszności. W sklepach i cukierniach jest taki wybór, że ciężko przejść obojętnie lub kupić zaledwie jedną sztukę. Co, jeśli zgromadziliśmy spore zapasy? Jak...
-
Jak odświeżyć czerstwy chleb? Znamy kilka sposobów na świeże pieczywo bez wychodzenia z domu
Pieczywo to produkt, który niemal codziennie gości w domowym menu. Najlepiej smakuje ciepłe, świeże i kupione prosto z piekarni. Warto jednak poznać proste metody, które pozwolą odświeżyć czerstwe pieczywo - dzięki temu znacznie ograniczymy...
-
Włóż kilka kostek do drzwi lodówki, a poczujesz efekt. Takie zastosowanie cukru to game changer
Cukier to słodki składnik, który znajdziemy niemal w każdej kuchni. Poza kulinarnym zastosowaniem w wielu recepturach warto poznać jego zupełnie inne przeznaczenie. Wystarczy włożyć kostki cukru do drzwi lodówki - efekt zaskoczy prostotą i...