jak przechowywać żywność
-
Przechowujesz tak kawę? Szybko zmień ten nawyk. Dłużej zachowa aromat
Jak przechowywać kawę, by nie wywietrzała i nie była narażona na działanie innych czynników zewnętrznych, np. światła słonecznego? Okazuje się, że powszechnie polecane miejsca nie do końca się sprawdzają. Lepiej włożyć ją gdzie indziej, by dłużej...
-
Zawijam tak wędlinę i chowam do lodówki. Dzięki temu jest świeża znacznie dłużej
Włożenie produktów spożywczych do lodówki często nie wystarczy, by przedłużyć ich świeżość. Trzeba je jeszcze odpowiednio zapakować lub zabezpieczyć. Tak jest m.in. z wędlinami. Istnieje kilka zasad ich przechowywania, dzięki którym nie będą tak...
-
Pieczarki więdną i straszą wyglądem? Pewnie trzymasz je w plastiku. Znamy lepsze sposoby
Jak przechować pieczarki, aby jak najdłużej zachowały świeżość i nie straciły smaku? Nieodpowiednie metody sprawiają, że szybko stają się ciemne, wodniste lub zaczynają się psuć. Istnieje jednak kilka prostych trików, które pozwolą cieszyć się nim...
-
Przechowywanie ziemniaków bez ich przemiany w... mutanta. Co zrobić? Jest kilka zasad
Jak powinno przechowywać się ziemniaki, aby zachowały świeżość i smak na dłużej? Odpowiednie warunki mają ogromne znaczenie dla trwałości tych popularnych warzyw. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by móc cieszyć się ich idealnym stanem przez wie...
-
Robisz to podczas kupowania pomidorów? Popełniasz wielki błąd. Produkt szybciej się zepsuje
Wielu Polaków popełnia karygodny błąd podczas kupowania pomidorów. W efekcie, zamiast zaoszczędzić, tracą, bo warzywa szybciej się psują. Jak temu zapobiec? Wystarczy pamiętać o prostej radzie.
-
Tak jajka przechowuje Lara Gessler. "Jajecznica jest potem delikatniejsza"
Przechowywanie żywności to temat rzeka. Wciąż okazuje się, że coś trzymaliśmy w złym miejscu, a nawet jeśli nie do końca złym, to zawsze można było w lepszym. Wciąż sporo wątpliwości wzbudza przechowywanie jajek. Jakiś czas temu na ten temat...
-
Czy agrest można mrozić? Zrób to w ten sposób, a zyskasz lodowe kulki pełne witamin
Przechowywanie żywności w prawidłowy sposób przedłuża jej świeżość i smak oraz pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych. Dzięki sprytnym trikom możemy się cieszyć letnimi przysmakami nawet zimą. Jak zamrozić agrest?
-
Co oznacza podejrzany nalot na kiełbasie? Mało kto wie, co zrobić z tym "fantem". Rozwiewamy wątpliwości
Kiełbasa często gości w naszych lodówkach. Niekiedy zdarza się, że mimo przechowywania jej w niskiej temperaturze, pojawia się na niej dziwny, biały osad. Wiele osób myśli, że to pleśń, a jak jest w rzeczywistości? Odpowiedź jest prosta.
-
Mrożenie świątecznych dań to nie grzech. Potraktuj tak wielkanocne resztki, a nic się nie zmarnuje
Góra jedzenie zalega po świętach w lodówce? Zamiast zajadać się na zapas czy wyrzucać smakołyki do kosza, postaw na babciną metodę, która działa cuda. Wystarczy zamrozić odpowiednio dania, by cieszyć się ich obłędnym smakiem o wiele dłużej.
-
Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki
Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają...
-
Pieczarki w zamrażarce to grzech? Nie, jeśli zrobisz tak jak moja babcia. Ma na nie sprytną metodę
Mrożenie pieczarek to żaden grzech, chociaż w wielu domach ta czynność jest równie kontrowersyjna co obieranie grzybów z cienkiej skórki. Z odpowiednią metodą mrożenie może okazać się strzałem w dziesiątkę - wówczas nasze grzyby przedłużą swoją...
-
Kiełbasę pokrył biały nalot? Ten mankament może świadczyć o jakości mięsa
Lodówki w wielu domach z trudnością się domykają, a tradycyjne specjały piętrzą się na półkach. Wśród nich nie brakuje także wędlin i rozmaitych mięs. Co, jednak gdy nasza kiełbasa pokryta jest białym nalotem? Wyjaśniamy, czy taki produkt nadal...
-
Pokazała, jak przechowuje ogórki, by były chrupiące. "Zrób im śpiwór. Przetrwają nawet dwa tygodnie"
Popularna autorka książek i przepisów kulinarnych, producentka telewizyjna oraz szefowa kuchni Kathleen Ashmore pokazała, jak przechowywać ogórki, by dłużej zachowały świeżość. Kobieta nie stosuje do tego żadnych skomplikowanych trików. Wystarczą...
-
Czy można jeść kiełbasę, na której pojawił się zagadkowy, biały nalot? Wyjaśniamy, co oznacza
Chociaż w styczniu nasze lodówki przechodzą prawdziwą czystkę, tak w wielu domach można znaleźć jeszcze rarytasy np. z sylwestrowej imprezy. Co zatem jeśli naszym oczom ukaże się kiełbasa, która jest pokryta zagadkowym, białym nalotem? Wyjaśniamy,...
-
Bosacka ostrzega przed "babciną metodą". Praktykowanie lodówki na parapecie nie zawsze jest wskazane
Już niebawem ruszy festiwal kolorowych naczyń na parapetach, tarasach i balkonach. Wszystko przez świąteczne zapasy i solidną porcję dobroci, która dosłownie nie mieści się w lodówce. Katarzyna Bosacka zdradza, czy ten babciny patent jest dobrym...
-
Czy pierogi można mrozić również po ugotowaniu? Ten sposób pomoże Ci zrobić to sprawnie i bezproblemowo
Wigilia to wyjątkowy czas w roku, który skłania wielu z nas do refleksji nad minionym rokiem, oraz pozwala na wypoczynek w gronie tych, których kochamy. Przyjmując w domu najbliższych, chcemy więc zadbać o to, by wyszli najedzeni. Co więc zrobić z...
-
Spory zapas wędliny po świętach? Jeśli nie chcesz by pokryła się śliskim nalotem zastosuj prosty trik
Świąteczne rarytasy nadal zalegają w lodówce? Jeśli chcesz, by pozostały świeże i smakowite jeszcze kilka dni postaw na właściwe przechowywanie. Ta zasada dotyczy także wędlin, mięs oraz bożonarodzeniowych szynek. Prosty trik sprawi, że nie będą...
-
Jak długo można przechowywać bigos w słoikach? Czas będzie dłuższy niż myślisz, jeśli postawisz na tę metodę
Trudno wyobrazić sobie święta bez potraw z kapustą w roli głównej. Polacy na wigilijny stół kładą nie tylko pierogi nadziewane kapuścianym farszem i kapustę z grochem, lecz także staropolski i aromatyczny bigos. Co zrobić, gdy ugotujemy go za dużo...
-
Ryba po grecku - ile można ją przechowywać? To wiedza niezbędna przed świętami Bożego Narodzenia
Ryba po grecku to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnych stołach w Polsce. Święta jednak przychodzą i odchodzą, a pyszne dania przyrządzone w ilościach niemal hurtowych pozostają. Jak długo można przechowywać rybę po grecku i...
-
Przechowujesz ziemniaki w ten sposób? To wielki błąd. Lada moment wyrosną im pędy
Prawidłowe przechowywanie żywności może uchronić nasze zapasy przed zepsuciem i zgniciem. Może także przedłużyć świeżość warzyw i owoców. Jak uchronić ziemniaki przed puszczaniem pędów? Mamy na to sprawdzony sposób.
-
Awokado znowu twarde jak skała i dalekie od ideału? Z tym trikiem stanie się kremowe jak masełko
Robiąc zakupy w pośpiechu nietrudno o błąd czy włożenie wadliwego produktu do koszyka. Jedną z częstych "wpadek" jest powrót do domu z niedojrzałym i twardym jak skała awokado. Jak się jednak okazuje, zdrowy smakołyk wcale nie musi leżakować...
-
Jak przechowywać marchew na zimę? Oto porady i wskazówki, z których warto skorzystać
Jak przechowywać marchew? Zachowanie świeżości i chrupkości marchewki może być kluczowe dla zachowania jej smaku i wartości odżywczych. Oto kilka prostych wskazówek dotyczących przechowywania marchewek, które pomogą cieszyć się nimi przez dłuższy...
-
Odwieczna zagwozdka: dlaczego w sklepie nie trzyma się jajek w lodówce? Chodzi o jeden szczegół
Wiele osób, przemierzając alejki sklepowe, nie raz zastanawiało się, dlaczego pudełka z jajkami układane są na półkach lub paletach, a nie w lodówkach. Kwestia ta, jak się okazuje, zależy od jednej, istotnej kwestii. Czy zatem powinniśmy, na modłę...
-
Kawa zwietrzała na amen? To jeszcze nie powód do płaczu. Z pomocą tego produktu przywrócisz jej aromat
Sięgasz po ulubioną kawę i nagle okazuje się, że jej aromat nie jest już tak mocny jak wcześniej? Zwietrzałe produkty to żadna nowość, a większość z nas mierzyła się z tym problemem wielokrotnie. Na całe szczęście istnieją sprawdzone, domowe i tan...
-
W jaki sposób przechowujesz cebulę? Istnieje duża szansa, że robisz to źle. Przez to warzywa psują się szybciej
Cebula przydaje się przy wielu obiadowych przepisach. Można z niej przyrządzić znakomita okrasę do pierogów, dodać do jajecznicy lub wiosennej sałatki. To jak dużo cebuli potrzeba w tradycyjnej kuchni polskiej również nie jest tajemnicą. Jak jedna...
-
Zamknij w chlebaku dwie kostki tego produktu i pożegnaj się z suchym, nieświeżym pieczywem na dobre
Nikt chyba nie przepada za nieświeżym, suchym chlebem. Pieczywo kupione w piekarni, sklepie czy przygotowane własnoręcznie w domu, wcale nie musi mieć tak krótkiej daty przydatności. Pomocny okaże się niepozorny składnik, który ma niemal każdy w...
-
Mięso w zamrażarce się zepsuło? To najprawdopodobniej twój błąd. Zwróć uwagę, jak je przechowujesz
Mrożenie jedzenia to doskonała opcja do robienia zapasów. Dzięki temu nie musimy wychodzić z domu na zakupy zbyt często, a dodatkowo nie marnujemy żywności, która może w niskich temperaturach zachować świeżość na długie miesiące. Tak przynajmniej...
-
Koniec sezonu na wiśnie. Nie ma jednak powodu do smutku, bo te pyszne owoce możesz łatwo przechowywać całą zimę
Lato kochamy nie tylko za wakacje, słoneczną pogodę i kwitnące na każdym kroku kwiaty. Wiele osób ceni sobie tę porę roku za dostęp do warzyw i owoców sezonowych. Można się w tym czasie naprawdę nacieszyć mnogością smaków i przygotowywać...
-
Natka pietruszki ekspresowo więdnie? Ten patent pozwoli zachować ziele przy życiu znacznie dłużej
Natka pietruszki więdnie jak szalona? Z tym banalnie prostym trikiem podtrzymasz zieleninę przy życiu znacznie dłużej niż dotychczas. Bez kombinowania, mrożenia i specjalnych gadżetów. Wystarczy odrobina sprytu i patent z wrzątkiem lub bawełnianą...
-
Przechowujesz chleb w lodówce? To duży błąd za który zapłacić zdrowiem, ekspertka radzi zmienić nawyki
Niektóre domowe nawyki nie są najlepszym pomysłem, jednak z różnych powodów nadal funkcjonują. Idealnym przykładem jest przechowywanie w lodówce chleba, który nigdy nie powinien tam wylądować! Ekspertka tłumaczy, jakie mogą być tego skutki. Jak si...
-
Zapomnij o miękkiej, pomarszczonej papryce. Z tym sprytnym trikiem pozostanie świeża znacznie dłużej
Nie ma nic gorszego niż wiotkie, pomarszczone warzywa, które dosłownie puściły korzenie w naszej lodówce. Jak się okazuje, papryka może być przechowywana długie tygodnie, jednak kluczem do sukcesu jest kilka drobnych szczegółów. Podstawą jest jedn...
-
Jak przechowywać wędlinę w lodówce? Jedyna, słuszna metoda, która zapewni świeżość i smak
To, że wędliny powinny być przechowywane w lodówce, nie stanowi dla nikogo zaskoczenia. Większość z na nie wyjmuje jej jednak ze sklepowego opakowania i nie jest świadoma, że popełnia przy tym ogromny błąd. Wyjaśniamy, jak prawidłowo przechowywać...
-
Zapomnij o miękkich i nieświeżych ogórkach. Wystarczy zmiana temperatury, a będą o niebo lepsze
Ogórki latem królują na naszych stołach. Soczyste, zielone warzywa doskonale smakują w wielu wersjach: możemy je kisić, konserwować, dodawać do sałatek, zup, drinków lub jeść solo. Poza długą listą zalet jest jeden minus - szybko się psują. Dlateg...
-
Jak przechowywać truskawki, aby nie gniły? Zastosuj proste zasady i ciesz się świeżymi owocami
Sezon na truskawki w pełni, a na dodatek owoce w tym roku są dość tanie, dlatego wiele osób decyduje się od razu wziąć dwie łubianki. Niestety przechowywanie żywności bywa trudne, zwłaszcza kiedy w grę wchodzą świeże produkty. Jak temu zaradzić?...
-
Jak przechowywać szparagi? Ten patent sprawi, że na długo zachowają świeżość i sprężystość
Szparagi to warzywa sezonowe, które szybko znikają ze sklepowych półek. Warto czasem kupić po kilka pęczków, aby móc się nimi dłużej nacieszyć. W takiej sytuacji pojawia się jednak pytanie: w jaki sposób najlepiej przechowywać te warzywa? Nie trze...
-
Jak mieć świeże i chrupiące pieczywo zawsze pod ręką? Wystarczy zamrozić je według tej metody
W dobrych piekarniach chleb znika jeszcze przed południem, a nie każdy ma chęci lub czas, by stać w kolejce po pieczywo o świcie. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapek. Na całe szczęście chleb i bułki można mrozić, dzięk...
-
Przechowujesz jajka na specjalnie wytłaczanej półce? To błąd, który może kosztować cię zdrowie
Aby żywność była jak najdłużej świeża, należy przechowywać ją w odpowiednich warunkach. Niektórzy, kupując jajka, decydują się przełożyć je do specjalnie wytłaczanych półek w lodówce. Te jednak najczęściej są na drzwiach. Z tego powodu lepiej...
-
Przechowuj jabłka tylko w ten sposób. Dzięki temu trikowi będą świeże i soczyste jeszcze wiele miesięcy
Jabłka to jedne z najbardziej uniwersalnych owoców, jakie znamy. Smakują doskonale same w sobie, jednak świetnie nadają się również do wypieków, przetworów, musów owocowych, a także wychodzi z nich niezwykle zdrowy ocet. Jak jednak przechowywać te...
-
Jak przechowywać owoce i warzywa, aby na dłużej pozostały świeże? Wykorzystaj tani trik
Zwiędnięte ogórki, sałata, czy jabłka oraz inne warzywa i owoce to zmora niemal każdego domu. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem jednorazowych, dużych zakupów i lubisz mieć zapasy zdrowej żywności. Dlatego, aby produkty pozostały świeże na dłużej...
-
Dla tych produktów lodówka to najgorsze miejsce. Jeśli je tam włożysz, rozczarujesz się na sto procent
Kiedy wracamy z torbami pełnymi zakupów, czasami zmęczeni intensywnym dniem po prostu upychamy produkty w lodówce i mamy z głowy. Jednak jeśli włożymy do lodówki niektóre owoce i warzywa, z głowy mamy także ich smak i wartości odżywcze. Jakich...