jak przechowywać żywność
-
Włóż kilka kostek do drzwi lodówki, a poczujesz efekt. Takie zastosowanie cukru to game changer
Cukier to słodki składnik, który znajdziemy niemal w każdej kuchni. Poza kulinarnym zastosowaniem w wielu recepturach warto poznać jego zupełnie inne przeznaczenie. Wystarczy włożyć kostki cukru do drzwi lodówki - efekt zaskoczy prostotą i...
-
Przechowywanie żywności. Obalamy najpopularniejsze mity. Tych produktów w ogóle nie powinno się jeść
Istnieje wiele mitów na temat przechowywania żywności. Dotyczą one między innymi produktów, na których pojawiła się pleśń. Czy po jej usunięciu można je jeść? Czy wszystkie produkty spożywcze nadają się do trzymania ich w lodówce?
-
Jak przechowywać wigilijne zupy? Spełnij kilka warunków, a będą świeże nawet przez kilka tygodni
Pozostałości z wigilijnej wieczerzy na pewno jeszcze można znaleźć w domowych lodówkach. Ich świeżość z godziny na godzinę jest coraz mniejsza, dlatego warto dowiedzieć się jak uchronić je przed zepsuciem. Na tapet bierzemy zupy i to jak odpowiedn...
-
Nie wiesz, czy jajko jest świeże? Weź szklankę wody i zrób prosty test, który rozwieje wątpliwości
Jajka to produkt, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Ich popularność nie dziwi: można z nich robić omlety, jajecznice, a także dodawać je do ciast, czy panierek. Warto wiedzieć, w jaki sposób sprawdzić świeżość tego produktu. To pomoże...
-
Jak wybrać idealne mandarynki? Znamy wskazówki, dzięki którym znajdziesz słodkie i soczyste owoce
Zimowe menu pełne jest wyjątkowych smaków i aromatów. Poza grzańcami, piernikami i rozgrzewającymi daniami nie może zabraknąć miejsca na mandarynki. Małe cytrusy to synonim świąt, jednak przed zakupem warto poznać kilka trików, które gwarantują...
-
Jak wybrać idealnie słodkie i soczyste mandarynki? Te triki okażą się kluczowe podczas zakupu owoców
Zimowe menu to przede wszystkim rozgrzewające dania, grzańce, pierniczki i aromatyczne herbaty. Synonimem świąt są także mandarynki, które o tej porze roku smakują najlepiej. Jak zatem wybrać owoce o idealnym słodko-kwaśnym smaku? Jest kilka...
-
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przypominamy najprostsze metody, które zapobiegną katastrofie
Jajka to jeden z bazowych składników w kuchni. Niestety, zdarzają się kulinarne wpadki, takie jak dodanie nieświeżej sztuki do ciasta czy jajecznicy. Jak zatem sprawdzić ich świeżość? Okazuje się, że to banalnie proste i obejdzie się bez rozbijani...
-
Ile przechowywać śledzie by nie stały się nieprzyjemnie obślizgłe? Niektórzy robią to zbyt długo
Śledzie to popularny produkt, który znajdziemy w okresie zimowym i świątecznym na stołach. Trzeba jednak pamiętać, aby pilnować czasu, w którym go przechowujemy. Często można zapomnieć, że i ta ryba ma swoją datę ważności. Jak długa ona jest?...
-
Jak mrozić i rozmrozić pierogi, by zachować najlepszą formę i smak? Zapomnij o obgotowywaniu!
Odpowiednie mrożenie i późniejsze rozmrażanie pierogów wpływa na ich smak i konsystencję. Aby uniknąć świątecznej porażki kulinarnej, zastosuj te proste metody. Zapomnij o wcześniejszym obgotowywaniu! Ważny jest czas i późniejsze porcjowanie.
-
Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie spleśniał? Ważne jest odpowiednie przygotowanie i wybór warzyw
Zakwas z buraków to prawdziwy must have każdej spiżarni, szczególnie w okresie świątecznym. To bazowy składnik wigilijnego barszczu i prawdziwa bomba witaminowa. Co zatem zrobić, żeby domowy zakwas buraczany nie spleśniał? Kluczowe jest odpowiedni...
-
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? Jednym zajadamy się w sałatkach
-
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy. Będzie pyszna przez lata dzięki tej metodzie
-
Kąpiel to nie tylko świetna zabawa! W wannie maluch może też nauczyć się wielu umiejęt-ności! Oto kilka propozycji, jak połączyć radosną zabawę z pożyteczną nauką.MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Awokado: jak jeść, aby wykorzystać maksymalnie jego dobroczynne działanie?
-
Przepis na smalec z orzechami. Pyszne smarowidło na kanapkę
- Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Skończ z tym. Zastosuj trik
- Ciasto marchewkowe - przepis na lekki deser przykryty słodką pierzynką
- Ziemniaki szybko gniją? To sprawi, że będą dobre przez całą zimę
- Teściowa zzielenieje z zazdrości, gdy zje to danie. Nie da się mu oprzeć
- Najlepsze pączki: Wrocław zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy
-
Dietetyczka podpowiada, jak długo można przechowywać ugotowany makaron. Robimy to zdecydowanie za długo
Gotowanie i pozostawianie różnych produktów spożywczych w lodówce to rzecz oczywista i naturalna. Wiele osób jednak nie wie, jak długo można je w niej przechowywać. Na pomoc przychodzi dietetyczka i rozwiewa wszelkie wątpliwości.
-
Chleb pleśnieje lub wysycha? Pewnie źle go przechowujesz. Zastosuj tę metodę, a dłużej będzie świeży
Świeże, jeszcze ciepłe pieczywo smakuje najlepiej. Często jednak chleb lub bułki kupujemy z myślą zjedzenia ich "później". To bliżej nieokreślone "później" staje się niekiedy tak odległe, że chleb wysycha, albo co gorsza, pleśnieje. Jak zaradzić...
-
TikTok pokazuje, że źle je przechowujesz. Trik, który przedłuży świeżość cytryn nawet o trzy tygodnie
Cytryny to owoce, po które sięga każdy, a ich zastosowanie jest naprawdę szerokie. Jednak nie wszyscy przechowują je odpowiednio. Przez to nie tylko tracą na świeżości, lecz także na właściwościach. Trik z TikToka pokazuje, jak prawidłowo trzymać...
-
Jak przechowywać czosnek? Polacy masowo popełniają jeden błąd. Przez to traci smak i właściwości
Czosnek to obowiązkowy składnik goszczący niemal we wszystkich kuchniach. Nie tylko podbija smak, lecz także posiada wiele wyjątkowych właściwości. Powinniśmy jednak pamiętać o pewnych zasadach, dzięki którym będziemy cieszyć się jego smakiem...
-
Jak przedłużyć świeżość natki? Ta prosta metoda sprawi, że zielenina nie zwiędnie
Świeża zielenina to składnik, bez którego kuchnia byłaby nudna, mniej kolorowa i znacznie mniej aromatyczna. Niestety częstym problemem jest więdnięcie ziół, są jednak na to sprawdzone metody. Jak przedłużyć świeżość natki? Ten prosty trik sprawi,...
-
Trzymasz jajka w pojemniku na drzwiczkach lodówki? To błąd. Specjaliści mówią, czym ryzykujesz
Gdzie przechowywać jajka? Odpowiedź wydaje się oczywista - w specjalnym pojemniku na drzwiach lodówki. Okazuje się jednak, że niekoniecznie jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Wyjaśnia to australijski serwis i radzi, jak najlepiej przechowywa...
-
Masz zapas cukru w domu? Oto co musisz zrobić, aby wciąż był słodki i nie zalęgły się w nim mole
Inflacja ciągnie ceny do góry i wielu z nas robi zapasy różnych produktów, między innymi cukru. Jego dłuższe przechowywanie w niewłaściwy sposób skutkuje utratą słodkiego smaku oraz ryzykiem zalęgnięcia się moli spożywczych. Jak temu zapobiec? Są ...
-
Jak przechowywać czosnek? Dzięki tym metodom przez długi czas pozostanie świeży i aromatyczny
Prawidłowe przechowywanie żywności jest kluczowe dla świeżości i zachowania przydatności. Wśród kuchennych przypraw i ziół nie może zabraknąć świeżego czosnku, który nadaje charakteru i smaku wielu potrawom. Jak zatem przechować ten składnik, by...
-
Jak przechowywać maliny, aby dłużej zachowały świeżość? Dzięki tym wskazówkom nie będą się psuć
Sezon na maliny w pełni, te słodkie i mięciutkie owoce są idealnym dodatkiem do ciast czy deserów. Świetnie sprawdzają się także jako konfitura do mięs. Jeśli jednak posiadamy ich większą ilość lub chcemy je zjeść także kilka dni po zerwaniu, nale...
-
Trzymasz kawę w pojemniku? To kolejna rzecz, którą robisz źle. Przechowuj kawę inaczej, a zachowa aromat
Jak przechowywać kawę, by zachowała swój aromat? Głowi się nad tym wielu z nas. W internecie znajdziemy wiele sposobów na to, jak to zrobić, jednak większość z nich jest nieskuteczna. Obalamy więc mity dotyczące przechowywania kawy.
-
Czy można mrozić cukinię? Ważne jest odpowiednie przygotowanie i zabezpieczenie
Czy można mrozić cukinię? To popularne warzywo jest dość trwałe, ale mimo wszystko występuje sezonowo. Dzięki skorzystaniu z niskiej temperatury można wydłużyć jego przydatność do spożycia, ale trzeba zrobić to umiejętnie.
-
Czy agrest można zamrozić? Wykorzystaj te triki na przechowywanie owoców. Dzięki nim zachowają smak
Czy agrest można mrozić? Choć agrest nie jest już tak popularnym owocem jak kiedyś, to nadal bywa chętnie wykorzystywany w kuchni. Dodawany do wypieków czy kompotu nadaje całości kwaskowego smaku, a w połączeniu z malinami czy porzeczkami stanowi...
-
Temperatura w lodówce. Podpowiadamy, jak ustawić odpowiednią temperaturę w lodówce
Temperatura w lodówce powinna mieć określoną wartość. Lodówka to urządzenie służące nam do przechowywania żywności. Jednak przy źle ustawionych parametrach, nie będzie ona spełniała swojej funkcji. Dowiedz się, jak zweryfikować wartości temperatur.
-
Jak przechowywać miód, aby był płynny? Warto poznać te zasady, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem
Choć miód jest jednym z najtrwalszych produktów używanych w codziennej kuchni, warto wiedzieć, jak poprawnie go przechowywać. Kilka zasad pozwoli mu nie tylko zachować swoje właściwości, ale także sprawić, by nie krystalizował się zbyt szybko.
-
Jak przechowywać czereśnie, aby dłużej cieszyć się ich smakiem? Zapamiętaj te proste zasady
Jak przechowywać czereśnie? To wbrew pozorom ważne pytanie, bo czereśnie należą do dość delikatnych owoców. Wszyscy miłośnicy czereśni powinni poznać te proste zasady.
-
Wędliny w lodówce - jak je odpowiednio przechowywać? Te wskazówki pozwolą przedłużyć ich świeżość
Wędliny w lodówce mogą dość szybko stracić swoją przydatność do spożycia. Czy są jakieś sposoby, aby przedłużyć ich świeżość? Warto poznać kilka kuchennych trików, dzięki którym unikniemy zatrucia pokarmowego.
-
Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wykorzystaj pięć tanich i prostych sposobów
Jak przedłużyć trwałość warzyw? Wielu z nas zachodzi w głowę jak to zrobić. Okazuje się, że sposoby na to są banalnie proste i możemy cieszyć się świeżością warzyw o wiele dłużej.
-
Jak przechowywać truskawki, by długo były świeże? Podpowiadamy, co pomoże zachować przydatność owoców
Truskawki to jedne z najbardziej lubianych sezonowych owoców. Są zdrowe i dostarczają wielu witamin, jednak to ze względu na smak tak często po nie sięgamy. Często kupujemy większą ilość, by dodać je do deserów, obiadów czy innych dań - niestety...
-
Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość? Najlepsze sposoby, aby przedłużyć ich trwałość
Truskawki to uwielbiane przez wielu owoce. Ich aromat i smak jest niepowtarzalny, dlatego cieszą się szerokim zastosowaniem w kuchni. Są one jednak dość delikatne, a ich nieodpowiednie przechowywanie może sprawić, że szybko się zepsują.
-
Jak przechowywać owoce jagodowe, żeby dłużej zachowały świeżość? Prosty trik z octem
Zbliża się powoli sezon na owoce jagodowe. Truskawki, które się do nich zaliczają, już można kupić na straganach. Jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowały świeżość? Zobaczcie ten prosty trik.
-
Jak przechowywać ogórki, żeby były świeże jak najdłużej? Unikaj sąsiedztwa kilku produktów
Gdzie jest najlepsze miejsce, by przechowywać świeże ogórki? Nie tylko ono się liczy! Zwróćcie też uwagę, jaki warzywa i owoce leżą obok. Sprawdźcie, jak przechowywać ogórki, by jak najdłużej były chrupkie i smaczne.
-
Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"
Anyżek z datą ważności z poprzedniego stulecia, mięta starsza niż pierwsza "Kraina Lodu"... Czy przeterminowanymi potrawami można się zatruć? Podpowiadamy, jak długo przechowywać je w szafkach i kiedy najlepiej wyrzucić.
-
Jak przechowywać szparagi? Czy można je mrozić? Wyjaśniamy
Kupiliście szparagi i chcecie, by przetrwały jak najdłużej? Podpowiadamy, w jaki sposób przechowywać je w lodówce. Mamy też wskazówki, co zrobić, jeśli chcemy zachować szparagi na później.
-
Jak przechowywać pieczywo, by zachowało świeżość jak najdłużej? Jest kilka prostych sposobów
Pieczywo stanowi idealny dodatek do śniadania, kolacji, jest to również dobra opcja na przekąskę między posiłkami. Co zrobić, aby świeże chleby, bułki i bagietki z piekarni, jak najdłużej zachowywały swoje walory smakowe? W jaki sposób należy je...
-
Jak długo można przechowywać resztki wędliny w lodówce? Wszystko zależy od jej rodzaju
Nieświeża wędlina to jeden z produktów, które mogą nam zaszkodzić. Jak długo można przechwowywać ją w lodówce? Mamy dla was kilka wskazówek.
-
Ciasta, które można mrozić. Wyjaśniamy, jak najlepiej to robić
Czy ciasta i inne słodkie wypieki można mrozić? Okazuje się, że w większości przypadków jest to możliwe. Podpowiadamy, które ciasta nadają się do mrożenia i o czym należy pamiętać.
-
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? Pamiętaj o trzech rzeczach
Jak przechowywać jajka, aby były świeże? To odwieczne pytanie zadajemy sobie szczególnie teraz, w okresie Wielkanocy, bo jajka - jako symbol świąt - są dodawane i serwowane w każdej postaci. Do ciast, do sałatek, do żurku, jako przystawka i danie...
-
Jak przechowywać kaszę, ryż i makaron? Dzięki tym wskazówkom na długo zachowają odpowiednią świeżość
Produkty sypkie znajdziemy w każdej domowej spiżarce i kuchni. Aby zachowały swoją świeżość na długi czas, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Podpowiadamy, co zrobić, by były świeże i dobrze zorganizowane, a dodatkowo, by nie zalęgły...
-
Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Niska temperatura to nie wszystko
Niska temperatura na dworze kusi, by przygotowane potrawy lub kupione produkty wystawić na balkon. Wyjaśniamy, dlaczego nie jest to najlepszy pomysł.
-
Imbir robi się szary? Czy można go jeść, a może obowiązkowo do kosza? Wyjaśniamy
Rozpoczęliście już sezon na zimową herbatę z imbirem? Jeśli nie, to najwyższa pora! Dziś podpowiemy wam, jak wybrać dobry imbir w sklepie i jak go przechowywać, aby zachował świeżość.