jak przechowywać żywność
-
Truskawki dłużej świeże? Jest kilka trików, by nie psuły się tak szybko
Kupiliście truskawki i chcecie, by przetrwały jak najdłużej? Mamy dla was kilka wskazówek, jak je przechowywać, by były świeże, nie gniły i nie pleśniały.
-
Słowo "bombaż" brzmi jak wszystko i nic jednocześnie. Co to jest i dlaczego powinniśmy na to uważać?
Tajemnicze słowo "bombaż" nazywa zjawisko, na które powinniśmy uważać, robiąc zakupy lub przechowując produkty w puszkach. Co to oznacza? Jakim zagrożeniem jest bombaż? Wyjaśniamy.
-
Trzymasz cytryny poza lodówką? Źle. W lodówce? Lepiej. Ale będą najdłużej świeże, jeśli zastosujesz banalny trik
Cytryna to dodatek nie tylko do herbaty. Często można ją znaleźć na listach składników różnych sosów, ciast, sałatek, marynat, a także napojów i drinków. Trzeba jednak pamiętać, by była świeża. Dziś podpowiadamy, jak najlepiej przechowywać cytryny.
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
Sałaty w sklepach zachęcają pięknymi kolorami i chrupiącymi, jędrnymi liśćmi. Niestety w domu bywa z nimi różnie. Jeśli nie dbamy o nie odpowiednio, szybko tracą swój apetyczny wygląd, co zmusza nas do wyrzucania ich do kosza. Okazuje się, że możn...
-
Resztki po świętach. Podpowiadamy, co zrobić z jedzeniem, by się nie zmarnowało
Na święta zwykle szykujemy sporo jedzenia. Przecież nie może niczego zabraknąć. A potem męczymy się z resztkami, dojadamy, próbujemy wcisnąć rodzinie, a ostatecznie lądują w koszu. Są lepsze sposoby, ale trzeba o nich pomyśleć zawczasu.
-
Wyrzucasz jajka po terminie? Być może całkiem niepotrzebnie marnujesz jedzenie
Codziennie wyrzucamy masę jedzenia. Czy mniej dobrych produktów trafiałoby do kosza, gdybyśmy znali różnicę między datą minimalnej trwałości a terminem przydatności do spożycia? Z całą pewnością.
-
Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć
Przez ostatni rok temat dbania o higienę, a także mycia spożywanych produktów, stał się dużo głośniejszy ze względu na pandemię. A jak jest z myciem jajek? Wszystko wyjaśniamy i podpowiadamy, jak je przechowywać.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
Marchewki kupuje się często. Nadają się do wielu potraw, a w dodatku dobrze się je przechowuje, ponieważ nie psują się szybko. Czasem jednak na ich powierzchni pojawiają się pewne zmiany - biały nalot lub ciemne plamy. Czy ich obecność oznacza, że...
-
Jak zamrażać gotowe potrawy? Poradnik nie tylko na święta
Mrożenie gotowych potraw to świetny sposób na przechowanie nadwyżki jedzenia, które np. zostało nam z obiadu. Przyda się również wtedy, kiedy na gotowanie mamy czas tylko w weekendy. Zobacz jak dobrze zamrozić: zupę, pierogi, kotlety czy gołąbki?
-
Jak mrozić grzyby, aby dłużej cieszyć się ich smakiem i aromatem?
Jak mrozić grzyby? Czy warto to robić? Najbardziej popularnym sposobem ich konserwacji pozostaje suszenie, ale zamrażanie zyskuje coraz więcej zwolenników. Dlaczego?
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Kotlety po czesku Kuronia to objawienie. Nie zgadniesz, z czego jest panierka
- To najlepsze flaki. Jakie było zdziwienie, gdy okazało się, że są bez mięsa
- Na jakim mięsie gotować rosół? Zdradzamy najgorszy wybór
- Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu
- Może się nie wydawać, ale smakiem przebija pomidorową. Ta zupa to złoto
- Prawie nikt go nie zna, a to wielki błąd. Serwowała go pierwsza dama
- Ten przepis na kapuśniak jest 1000 razy lepszy niż klasyczny. Inne chowaj na dnie szuflady
- Tak pulpety robiła moja babcia kilkadziesiąt lat temu. Odtworzyłam przepis i nie mogłam wyjść z szoku [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
-
Jak suszyć grzyby? Proste i skuteczne sposoby
Jak suszyć grzyby? Sezon na nie, chociaż trwa w najlepsze, nie będzie trwał w nieskończoność. Co zrobić, aby zachować ich smak możliwie najdłużej? Podpowiadamy kilka sprawdzonych sposobów.
-
Myślisz, że oszczędzasz w kuchni? Podpowiadamy, co warto robić (lub czego unikać), by wydawać mniej [12 PORAD]
Zastanawiacie się, co zrobić, aby wydawać mniej? Wcale nie musicie zaczynać od odmawiania sobie wszelkich przyjemności. Dziś mamy dla was 12 porad, które pomogą wam zaoszczędzić co nieco w kuchni. Te proste propozycje może wprowadzić w życie każdy...
-
Przechowywanie awokado - co zrobić, aby długo zachowało świeżość? Podpowiadamy
Lubicie awokado? To owoc, który jest źródłem zdrowych tłuszczów oraz witamin i minerałów. Można je jeść na kanapkach, w sałatkach, zrobić z niego guacamole. Ale jak przechowywać awokado, by jak najdłużej pozostało świeże? Mamy dla was kilka...
-
Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować? Podpowiadamy
Właściwy sposób przechowywania artykułów spożywczych wpływa przede wszystkim na ich trwałość. To, że włożysz coś do lodówki, nie znaczy, że może tam leżeć w nieskończoność. Możesz jednak ułożyć produkty tak, żeby dłużej były świeże, a przestrzeń w...
-
Jak przechowywać truskawki, by jak najdłużej zachowały świeżość? Sprawdzamy
Łubianki pełne pięknych, czerwonych truskawek kuszą ze straganów. W końcu kupujemy pełen kosz, przynosimy do domu, a na drugi dzień klops. Truskawki zaczynają gnić lub po prostu tracić świeżość. Jak przechowywać je, by jak najdłużej pozostały...
-
Przechowujesz seler naciowy w taki sposób? To nie najlepsze rozwiązanie. Wyjaśniamy, dlaczego
Seler naciowy sprzedawany jest najczęściej w plastikowym opakowaniu. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy sposób, aby warzywo zachowało świeżość. Skoro nie plastikowe opakowanie, to jakie? Jak przechowywać seler naciowy?
-
Czy można mrozić masło? Co z bezpieczeństwem? Sprawdzamy
Czy można mrozić masło? Jeśli tak, to jak to robić, aby nie straciło swoich walorów? Jeśli jesteś po zakupach, na których udało ci się upolować sporą ilość masła w dobrej cenie, sprawdź, jak je przechowywać. Mamy kilka porad dotyczących tego...
-
Jajka po terminie ważności są zepsute? Niekoniecznie. Zanim je wyrzucisz, sprawdź ich świeżość
Co w sytuacji, gdy jajka, które kupiliście, mają krótki termin ważności? Czy w momencie przekroczenia wskazanej daty przydatności wyrzucacie je do kosza? To nie jest najlepsze rozwiązanie. Wyjaśniamy dlaczego.
-
Jak mrozić chleb? Jak przygotować pieczywo do zamrożenia?
Jak mrozić chleb, aby zachować jego konsystencję i walory smakowe? Pieczywo przechowywane w odpowiedni sposób przyda się szczególnie wtedy, gdy będziemy mieć ograniczony dostęp do świeżego produktu.
-
Jak mrozić warzywa? Sposoby na przedłużenie przydatności warzyw
Jak mrozić warzywa, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok? Przede wszystkim w sezonie należy zaopatrzyć się w większą ilość konkretnych produktów u sprawdzonego dostawcy, a następnie odpowiednio przygotować je do zamrożenia.
-
Czy można mrozić chleb tostowy? Jak go przechowywać?
Czy można mrozić chleb tostowy? Jeśli chcemy zjeść coś ciepłego na szybko, wtedy tosty stają się idealnym rozwiązaniem. Co zrobić, żeby mieć je zawsze pod ręką?
-
Mrożone mięso. Jak mrozić mięso i wędliny, aby były zdrowe i smaczne?
Mrożone mięso często nie ma dobrej opinii zwłaszcza, gdy kupujemy takie w sklepie. Jeśli jednak, sami przestrzegamy podstawowych zasad dotyczących mrożenia, powinno ono zachować swoje właściwości odżywcze.
-
Mrożone szparagi - ich właściwości, zastosowanie i przepisy
Mrożone szparagi to odpowiedź na pytanie jak dłużej zatrzymać wiosnę w kuchni. Przy ich przygotowaniu do zamrożenia trzeba jednak przestrzegać kilku ważnych zasad.
-
Czy można mrozić cytryny? Garść sprawdzonych rad na temat mrożenia owoców
Czy można mrozić cytryny tak, aby długo zachowały swoje właściwości? Kilka sprawdzonych sposobów jak zrobić to najlepiej, żeby móc cieszyć się dłużej walorami smakowymi i odżywczymi cytrusów.
-
Sok brzozowy - przechowywanie. Jak przechowywać soki, aby nie straciły swoich właściwości?
Co zrobić, żeby soki jak najdłużej zachowały świeżość i smak? Nie będzie łatwo, ale kilka zasad na pewno wam pomoże. Jako przykład niech posłuży nam sok brzozowy.
-
Przechowywanie ziemniaków. Gdzie i jak je składować, aby długo były smaczne i zdrowe?
Przechowywanie ziemniaków sprawia trudność zwłaszcza, gdy nie dysponujemy pomieszczeniem o stosunkowo niskiej temperaturze. W jakich warunkach i jak długo można je przetrzymać, aby zachowały swoje walory?
-
Jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały? Kilka przydatnych porad
Jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały, a przy tym były długo smaczne i zdrowe? Istnieją sposoby, dzięki którym możemy dłużej cieszyć się świeżością tych bardzo chętnie wybieranych grzybów.
-
Jak przechowywać marchew, aby jak najdłużej zachowała świeżość?
Jak przechowywać marchew? Wystarczy kilka działań, aby wydłużyć czas jego przydatności do spożycia. Przede wszystkim, trzeba wiedzieć gdzie ja przechowywać.
-
Jak przechowywać cytryny, aby zachować ich właściwości?
Jak przechowywać cytryny, aby wydłużyć okres ich przydatności do spożycia? Gdzie i ile czasu można je składować, żeby zachowały wszystkie swoje prozdrowotne własciwości?
-
Jak przechowywać jabłka, aby jak najdłużej zachowały świeżość?
Jak przechowywać jabłka, aby jak najdłużej zachowały smak i wszystkie walory odżywcze? Nie jest to takie trudne, niezależnie od tego, czy dysponuje się odpowiednią piwnicą, czy jedynie niewielką domową spiżarnią.
-
Jak przechowywać pomidory, aby dłużej móc cieszyć się ich smakiem?
Jak przechowywać pomidory, aby nie straciły smaku, wyglądu i wartości odżywczych? Kwestia jest o tyle skomplikowana, że duże znaczenie ma sama jakość tego warzywa, warunki zbioru i transportu.
-
Jak przechowywać cebulę, aby była świeża i pełna witamin?
Jak przechowywać cebulę, aby można było ją bez obaw i z korzyścią dla zdrowia stosować w kuchni? Wiadomo przecież, że jest ona jednym z bazowych warzyw, które zawsze warto mieć pod ręką.
-
Jak przechowywać banany, aby nie straciły smaku i właściwości?
Jak przechowywać banany, aby jak najdłużej zachowały świeżość i szybko nie stały się ciemne? Podpowiadamy jak i gdzie przechowywać te owoce, aby jak najdłużej zachowały walory smakowe i twardą konsystencję.
-
Jak przechowywać mąkę, aby jak najdłużej nadawała się do spożycia?
Mąka jest jednym z podstawowych produktów w kuchni? Ile i gdzie najlepiej można ją przechowywać, aby nie straciła swoich właściwości? Oto kilka podpowiedzi.
-
Czy można mrozić masło? Fakty i mity o mrożeniu żywności
Czy można mrozić masło i inne produkty mleczne? Pytanie to zadaje sobie wiele osób, które lubią mieć zapasy w swojej spiżarni. Poniżej postaramy się rozwiać wątpliwości co do mrożenia żywności, w tym również masła.
-
Przechowywanie warzyw. Co zrobić, by długo zachowały świeżość?
Jak przechowywać warzywa? Ile i gdzie mogą leżeć, by jak najdłużej były dobre do zjedzenia? Wiedza z tego zakresu przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy nie możemy regularnie odwiedzać targu lub warzywniaka.
-
Suche produkty można jeść nawet przez kilka lat po upływie daty ważności. Które wytrzymają najdłużej?
Co zrobić z takimi produktami jak ryż czy makaron, kiedy minie ich termin przydatności do spożycia? Nadają się jeszcze do jedzenia, czy trzeba się ich bezwzględnie pozbyć? Sprawdziliśmy to.
-
Osiem prostych sposobów, aby warzywa i owoce dłużej pozostały świeże
Większość produktów spożywczych, w tym warzyw i owoców, wymaga przechowywania w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Niestety nie wszystkie lubią aż tak niskie temperatury, jakie oferuje lodówka. To nie koniec. Z pośpiechu lub z niewiedzy pakujem...
-
11 sposobów na przedłużenie świeżości jedzenia. Dzięki nim masło może "wytrzymać" znacznie dłużej
Im świeższe, tym lepsze - ta zasada dotyczy wszystkich produktów spożywczych. Niestety, w dobie zakupów "na cały tydzień" wiele osób godzi się na gorszą jakość dla oszczędności czasu. Ale jest wyjście - wystarczy kilka prostych trików.
-
Jak przechowywać sałatę, by dłużej zachowała świeżość? Wystarczy trik z wirówką - i nie chodzi o umycie
Sałata to ważny i zdrowy dodatek do wielu dań. Jednak jest bardzo nietrwała. Zaledwie dzień czy dwa mogą sprawić, że poszczególne listki zaczynają pokrywać się śliską substancją i zmieniać kolor. Można to jednak odwlec w czasie. Jak? Podpowiadamy.