jedzenie
-
Ulubione śniadanie Jamesa Bonda. Agent 007 jadał jajka tylko w ten sposób
Co lubi jeść James Bond? Na ekranie rzadko widywaliśmy go z widelcem w dłoni, ale w książkach agent ma wyraźne kulinarne preferencje. Śniadania traktuje z niemal rytualną starannością, a jego wybory zdradzają więcej o charakterze niż niejeden dial...
-
Jak sprawdzić świeżość szparagów? Zrób test dźwięku. Już nigdy nie natniesz się w sklepie
Kiedy wiosna w pełni, a stragany i sklepy wypełniają się sezonowymi warzywami, chcemy wybrać najlepsze z najlepszych. Miłośnicy zielonych łodyg na pewno zastanawiają się, jak sprawdzić świeżość szparagów. To prostsze, niż się wydaje. Wystarczy...
-
Kulinarne dyktando wyłoni prawdziwych wyjadaczy. To naprawdę trudny quiz
Lubisz gotować i perfekcyjnie znasz zasady ortografii? W takim razie to quiz wprost stworzony dla ciebie! Kulinarne dyktando sprawdzi, czy wiesz, jak zapisać hasła związane z jedzeniem. Zgarniesz choć 7/11 punktów? Powodzenia!
-
Ziemniaki gotuj tylko w ten sposób. Wtedy są najzdrowsze. Wspomagają trawienie, sycą na długo
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Wcale nas to nie dziwi, bo są pyszne i można je serwować w różnych formach. Za jedną z nich organizm będzie ci wdzięczny. Wyjaśniamy, w jakiej postaci ziemniaki są najzdrowsze.
-
Nie mam ogródka i grilla, więc zrobiłam pieczarki w air fryerze. Reakcja męża mówi wszystko
Osoby mieszkające w bloku dobrze wiedzą, jak boli brak ogródka, gdy wszyscy wokół grillują, zwłaszcza w majówkę. Pozazdrościłam im i chciałam chociaż trochę poczuć ten klimat. Postanowiłam przygotowałam pieczarki w air fryerze. Sprawdźcie, jak...
-
Tutenchamon zabrał je ze sobą do grobu. "Czarne złoto" zbija cholesterol i zwalcza infekcje
Słyszeliście kiedyś o czarnym kminku? Już w starożytności doceniano go za korzyści zdrowotne. Obecnie prawie nikt o nim nie pamięta, a szkoda, bo kryje w sobie mnóstwo cennych składników. Poznaj niesamowite właściwości czarnuszki siewnej.
-
Dla tego ciasta porzucisz jabłecznik. Proste, owocowe, a kruszonka będzie śnić ci się po nocach
Lato kojarzy mi się z lekkimi i prostymi w przygotowaniu deserami. Moja babcia zawsze takie robiła, a ja kontynuuję ten zwyczaj. Jeśli jabłecznik już ci się znudził, sprawdź przepis na szybkie ciasto z owocami i kruszonką. Przepadniesz już po...
-
Nie wyrzucisz już skórki od banana, gdy dowiesz się, co można z niej zrobić. Nie tylko nawóz
Większość osób po spożyciu banana automatycznie wyrzuca skórkę do kosza. Szkoda, bo można ją wykorzystać do naprawdę wielu rzeczy. Nie chodzi tylko o domowe triki, lecz także gotowanie. Wyjaśniamy, czy można jeść skórkę od banana.
-
Kurczaka grilluj tylko w ten sposób. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i zapach jak w knajpie
Właśnie rozpoczął się sezon grillowy. Nie ma lepszej pory na wrzucenie mięsa na ruszt niż majówka. Wcześniej trzeba jednak pamiętać o kilku rzeczach, żeby danie smakowało wybornie. Podpowiadamy, jak zrobić pierś z kurczaka z grilla, żeby nie była...
-
Gdy mam ochotę na słodkie, odtwarzam przepis babci. Deser jest lekki, smaczny i dba o brzuch
Jak zrobić samemu zdrowy kisiel? Sklepowe wersje mają mnóstwo cukru i dodatków, których lepiej unikać. Domowa wersja to prosty sposób na pyszną przekąskę, która przynosi ulgę jelitom i zachwyca smakiem, bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów.
-
Alternatywa dla ciasta francuskiego. "Tureckie cygara" są chrupiące i nadziane po same brzegi
My mamy ciasto francuskie, a w Turcji zajadają się filo. Na jego bazie przygotowują pyszną przekąskę o nazwie sigara boregi. Przepis jest naprawdę prosty, a danie smakuje wyśmienicie. Idealnie sprawdzi się na kolację albo przystawkę.
-
Po świętach zawsze robię słodycze z resztek. Dodaję do suchego ciasta i mam pyszny deserek
Święta, święta i po świętach. A co z zalegającym w lodówce jedzeniem? Możesz je wykorzystać do zrobienia oryginalnego deseru. Jeśli zostały ci resztki ciasta, przygotuj dziś pyszne cake pops. Bez mascarpone ani specjalnej masy. Mały wysiłek,...
-
Papież Franciszek uwielbiał te dania. Na liście m.in. gorący sos i przysmak z ulicznych budek
21 kwietnia 2025 roku zmarł papież Franciszek. Urodził się w Argentynie, ale miał włoskie korzenie. Bez wątpienia dało się to odczuć w kuchni, bo duchowny miał ulubione potrawy z obydwu tych krajów. Co dokładnie lubił jeść?
-
Zapomnij o ryżu i makaronie. Ten dodatek zrobi obiadową furorę. Ma sporo błonnika i białka
Jeśli znudziły się ziemniaki i kasza gryczana, czas na kulinarną odmianę. Kuskus perłowy to prosty dodatek, który pasuje do pieczonych mięs i kolorowych sałatek. Ma łagodny smak, jest lekkostrawny i szybki w przygotowaniu. Jak go prawidłowo...
-
Żółtko po ugotowaniu ma siną obwódkę? To nie wina producenta, tylko twoja. Jeden mały błąd
Wrzucasz jaja do garnka z wodą, gotujesz kilka minut, obierasz, a tam niespodzianka. Wokół żółtka widać ciemną otoczkę. Może mieć ona szary albo zielony kolor. Nie wygląda to apetycznie. Wyjaśniamy, dlaczego jajka sinieją i czy można je wtedy zjeść.
-
Ty robisz jajka faszerowane, a ja w święta stawiam na to. Wujek od razu bierze pięć sztuk
Szukasz pomysłu na oryginalne świąteczne danie? Mam idealną propozycję. Zamiast faszerowanych jajek zrób w tym roku wielkanocne galaretki. Wyglądają efektownie, a smakują jeszcze lepiej. Z pewnością zaskoczysz wszystkich przy stole.
-
Święta bez plusa na wadze? To możliwe. Sprawdź, ile babki trzeba zjeść, by przytyć 1 kg
Wielkanoc to czas suto zastawionych stołów i... podskakującej wskazówki wagi. Ale czy naprawdę dwa-trzy dni jedzenia mogą spowodować wyraźny wzrost masy ciała? Ile trzeba zjeść, aby przytyć kilogram w święta? Sprawdzamy, co na ten temat mówią licz...
-
Myślisz, że zakwas z butelki się nie psuje? Zanim wlejesz do żuru, zwróć uwagę na te rzeczy
Święta już za pasem, więc coraz częściej myślimy o wielkanocnym menu. Wiele osób robi zapasy z wyprzedzeniem, jednak pamiętajmy, że nie każdy produkt może spokojnie poczekać na swoją kolej. Jak poznać zepsuty zakwas na żurek? Zwróć uwagę na te...
-
Babcia złapała się za serce, gdy zobaczyła, co wrzucam do jarzynowej. Potem zwróciła mi honor
To królowa świąt, rodzinnych imprez oraz spotkań ze znajomymi. Mowa oczywiście o sałatce jarzynowej. Kusi bogactwem składników i nikt nie może jej się oprzeć. Dzięki jednemu produktowi stanie się jednak jeszcze lepsza. Spróbuj, a nie pożałujesz.
-
Myślisz, że pieczesz z wanilią? Lepiej sprawdź, co wrzucasz do ciasta. "Żyłam w błędzie"
Na zakupach głównie skupiamy się na cenach, gramaturze i promocjach. Rzadko kiedy dokładnie czytamy nazwy produktów, które wrzucamy do koszyka. A przecież nawet popularny składnik do wypieków potrafi zmylić. Czym się różni cukier waniliowy od cukr...
-
Barszcz biały podaję tylko z tym warzywem. Ciotka od razu zapisała przepis na serwetce
Co dodajemy do barszczu białego? Niektórzy decydują się na tradycyjne dodatki, takie jak jajko czy kiełbasa, a inni stawiają na przykład na ziemniaki. Jedno jest pewne - to właśnie dodatki robią robotę. Jak zrobić barszcz biały? Sprawdź i zapisz...
-
"Mięso mielone" a "surowy wyrób mięsny". Wyglądają podobnie, ale różnice są istotne
Półki sklepowe uginają się od wielu rodzajów mięsa. Choć producenci są zobowiązani do przestrzegania zasad znakowania, nie zawsze grają z nami w otwarte karty. Bywa, że dwa produkty wyglądają niemal identycznie, ale mają inny skład. Co to znaczy...
-
Szumowiny w rosole to nie wstyd. Babcia wiedziała, dlaczego warto zostawiać je w garnku
Czy trzeba usuwać szumowiny? Moja babcia nigdy tego nie robiła, a jej rosół zawsze był pełen smaku. Kiedy w końcu zapytałam ją dlaczego, zrozumiałam, że wygląd zupy to nie wszystko. Dziś też zostawiam tę białą pianę, bo wiem już, że właśnie tam...
-
Wyglądają jak bułka tarta, smakują jak parmezan. Zawartością białka przebijają nawet jajka
Uwielbiasz dodawać ser do różnych potraw, ale jednocześnie martwisz się o poziom cholesterolu? Mam dla ciebie świetną alternatywę. Płatki drożdżowe smakują podobnie, ale nie tuczą. Mają wiele cennych właściwości i szerokie zastosowanie kulinarne.
-
Ogórki - quiz wiedzy ogólnej. W kółko je jesz, ale co o nich wiesz?
Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe... Moglibyśmy wymieniać wszystkie oblicza ogórka godzinami. Przed tobą smakowity, letni quiz wiedzy ogólnej. Co wiesz o ogórkach? Wynik 10/13 pobiją wyłącznie eksperci! Dasz radę?
-
Rywal dorsza. Ma delikatne, chude mięso i mało ości. Pięknie zbija "zły" cholesterol
Dorsz to jedna z najbardziej znanych oraz lubianych ryb. Prędzej czy później może nam się jednak znudzić i mamy ochotę spróbować czegoś innego. Co powiesz na jego kuzyna, który kusi niską ceną? Wyjaśniamy, czy mintaj to dobra ryba.
-
Ta wiosenna zupa przebija szczawiową. Zielona, smaczna i zdrowa. Jak nic będzie dokładka
Piękna pogoda zachęca do wpuszczenia zieleni również do kuchni. Szczawiowa i brokułowa to absolutne klasyki. Może czas spróbować czegoś innego? Oto prosta zupa wiosenna z pokrzywy, która zaskakuje smakiem i kusi wyglądem.
-
"Wieczne chemikalia" niszczą wątrobę. Są w opakowaniach na jedzenie. Dwa kraje już zakazały
PFAS to substancje nazywane "wiecznymi chemikaliami". Znajdują się w wielu przedmiotach, które mają styczność z żywnością, m.in. w papierowych opakowaniach na fast foody, torebkach na popcorn robiony w mikrofalówkach czy w niektórych butelkach PET...
-
Ciotka robi kluski śląskie i dodaje 2 łyżki tego składnika. Sama nigdy bym o nim nie pomyślała
Dlaczego kluski śląskie są gumowate? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które próbowały zmierzyć się z tym daniem. Na szczęście istnieje sposób, żeby ciasto wyszło puszyste i miękkie. Będziesz potrzebować jednego taniego produktu.
-
Polski rarytas zajął drugie miejsce w rankingu najlepszych owoców. Wyróżnili trzy odmiany
Taste Atlas to portal kulinarny, który publikuje rankingi najlepszych potraw, kuchni i produktów regionalnych na świecie. Są one tworzone na podstawie głosów użytkowników. Ostatnio serwis wziął pod lupę owoce. Na podium znalazł się polski przysmak.
-
Bagietka, drożdżówka, a może croissant? Sprawdź, jakim pieczywem jesteś!
Gratka dla fanów wypieków! Świeża bułeczka, słodki croissant, a może żytni chleb? Rozwiąż psychotest i sprawdź, jakim rodzajem pieczywa jesteś. Seria krótkich pytań wskaże, który wypiek najlepiej odzwierciedla twoje nawyki i osobowość.
-
Z niejednego pieca chleb jadłeś? 11/11 to dla ciebie bułka z masłem
Co powiesz na smakowity i chrupiący quiz wiedzy o pieczywie? Lepiej nie rozwiązywać go na głodniaka! Nie wystarczy jednak, że potrafisz odróżnić kajzerkę od grahamki - nasze pytania są podchwytliwe. Podołasz wyzwaniu? Przekonajmy się!
-
Jajka po terminie: jeść czy wyrzucić? W kilka sekund możesz ocenić ich świeżość
Czy można jeść jajka po terminie? Wiele osób uważa, że data na opakowaniu to wyrok, jednak to błędne przekonanie. Jajka często nadają się do spożycia dłużej, niż sądzimy. Jak to sprawdzić i uniknąć marnowania żywności? Poznaj prosty test oraz zasa...
-
Bun Cha - azjatycki smak, który zachwycił Bourdaina podczas podróży do Wietnamu
Miłośnicy autentycznych smaków Azji Południowo-Wschodniej mają powód do radości! Restauracja VIWOK 58 zaprasza na wyjątkową podróż kulinarną do serca Wietnamu i Tajlandii, oferując dania, które zachwycą każdego smakosza. Specjalnością restauracji...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Quiz: Te przysmaki powinien znać każdy Polak! Zawalcz o smakowite 15/15
Pytamy o jedzenie, które powinien znać każdy Polak! Ten quiz kulinarny przeniesie cię do czasów młodości, bo niektóre z tych przysmaków nie są już dostępne. Zdobędziesz komplet 15 smakowitych punktów?
-
Jak uratować przesoloną zupę? Nie trzeba wylewać. Pomoże ci jeden owoc. 10 minut i po krzyku
Sól dodaje potrawom charakterystycznego smaku oraz wzmacnia aromat innych składników. Niestety łatwo przesadzić z jej ilością, zwłaszcza gdy przygotowujemy zupę w dużym garnku. Co zrobić, gdy się przesoli? Spokojnie, jest na to pewne rozwiązanie.
-
Quiz kulinarny dla prawdziwych smakoszy! Komplet zgarną tylko łasuchy
Przed tobą wyzwanie dla prawdziwych łasuchów. Rozwiąż quiz kulinarny na literę M! Jeśli wiesz, czym jest minestrone, to jeden punkt masz już w kieszeni. Uda ci się zdobyć okrągły komplet, czy polegniesz na jednym z ostatnich pytań? Powodzenia!
-
Rozwiąż słodki quiz dla łasuchów. Zgadnij, skąd pochodzą te desery!
Uważasz się za osobę światową? Lubisz łakocie? W takim razie na pewno poradzisz sobie z naszym quizem o słodkościach! Zgadnij, skąd pochodzą te desery i zgarnij okrągły komplet. Wystarczy, że odpowiesz na 10 krótkich pytań. Dasz radę? Trzymamy...
-
Jak powstają gotowe dania z Żabki? Pojechałam i sprawdziłam. Wizyta w fabryce mnie zaskoczyła
W ciągu roku statystyczny Polak spędza w kuchni 18 720 minut. To ponad 12 dni gotowania - mieszania, krojenia, smażenia czy pieczenia. Nic dziwnego, że coraz więcej osób szuka alternatyw. Dania gotowe często budzą jednak skojarzenia z "fastfoodowy...
-
Quiz na spostrzegawczość. Poznasz warzywa na zbliżeniach? Walcz o 13/13!
Przed tobą quiz na spostrzegawczość. Zadanie polega na tym, że musisz rozpoznać warzywa na zbliżeniach. Niektóre pytania są podchwytliwe, bo jedno warzywo może być bardzo podobne do drugiego. Tylko najbystrzejsi nie popełnią żadnej pomyłki. Dasz...