jedzenie
-
Grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować krem? Zafunduj mu "łaźnię" i po krzyku
Bita śmietana to jeden z najlepszych dodatków do gofrów, naleśników oraz szarlotki. Najlepiej smakuje ta zrobiona samodzielnie. Problem pojawia się w momencie, gdy zauważysz grudki żelatyny w bitej śmietanie. Jak uratować deser?
-
Ten QUIZ kulinarny tylko wydaje się łatwy! W roli głównej litera L
Myślisz, że umiesz gotować? Wcale tego nie negujemy, ale przygotowaliśmy trudny quiz kulinarny na literę L, który zweryfikuje jak jest naprawdę. Musisz tu wykazać się sporą wiedzą - czy jesteś gotowy na takie wyzwanie? Trzymamy kciuki!
-
Turecki chleb jest lepszy niż polski. Żeby go zrobić, nie trzeba mieć piekarnika ani pestek dyni
Jest niedzielny poranek, a ty dzień wcześniej zapomniałeś kupić świeże pieczywo? Nic straconego. Zamiast szukać otwartej piekarni, wyjmij z szafki kilka składników i przygotuj szybkie chlebki z patelni. To turecka specjalność.
-
Tak się jadło w PRL-u! Młodzież nie ma szans w tym QUIZIE!
Tak się jadło w czasach PRL-u! W tym quizie kulinarnym sprawdzamy, jak dobrze pamiętacie tamte czasy i ówczesne przysmaki. Dzisiejsza młodzież nie ma absolutnie żadnych szans w tym teście. Kto zatem zgarnie tu okrągły komplecik?
-
Ukraińskie jednogarnkowe danie lepsze niż polski gulasz. Przykryte "pierzynką", a pod spodem rarytas
Kuchnia ukraińska jest pełna dań, które dobrze znamy, np. pierogi albo barszcz. Ma też oryginalne potrawy, które wyróżniają się zarówno formą podania, jak i rewelacyjnym smakiem. Najlepszym przykładem są ukraińskie żarkoje.
-
Już nie robimy słodkiej babki. Wersja wytrawna bije ją na głowę. Cała rodzina się zajada
Jak zrobić zwykłą babkę? Słodka wersja odchodzi do lamusa, bo czas na wytrawne smaki. Połączenie i wygląd mogą mylić, ale takie danie posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Co więcej, nie potrzebujesz wielu składników, by było pysznie.
-
Nie zawierają mąki, a farsz to nie tylko ziemniaki. Białoruskie placki mogą przebić polskie
Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań Polaków. Jest proste, ale pożywne, a do tego można je jeść z różnymi dodatkami. Co powiesz na małe urozmaicenie? Zainspiruj się kuchnią białoruską i zrób draniki z mięsem.
-
Znasz te powiedzonka o jedzeniu? 11/11 w tym quizie to bułka z masłem!
Polskie przysłowia i powiedzonka masz w małym palcu? Jesteś w dobrym miejscu! Bez problemu poradzisz sobie z naszym quizem. Odpowiedz na 11 pytań i zawalcz o komplet. A jeśli ci się nie uda, pamiętaj - nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
-
Ten czerwony quiz kulinarny sprawi, że zgłodniejesz. Pobijesz 7/11?
Ten czerwony quiz kulinarny sprawi, że pocieknie ci ślinka! Przed tobą nie lada wyzwanie - 11 pytań o jedzeniu z całego świata. Nie będzie łatwo, ale prawdziwe łasuchy mają szansę na komplet. Pokaż na co cię stać! Podejmiesz wyzwanie?
-
Znasz polskie potrawy regionalne? Oto quiz dla prawdziwych smakoszy!
Jesteście gotowi na kulinarny test wiedzy? Tym razem pytamy o regionalne przysmaki z całego kraju. Wiesz, czym jest bundz? Jeśli tak, to masz już jeden punkt w kieszeni. Rozwiąż nasz quiz dla łasuchów i sprawdź, ile wiesz o polskim jedzeniu....
- Jak zrobić bardzo dobrą pastę jajeczną? Potrzebujesz 5 składników
- Z czego zrobić pastę do chleba? Zapomnij o jajkach. Jest lepszy przepis
- Wspólnie budujemy dom empatii. Dlaczego warto ją kształtować już od najmłodszych lat?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Sklepy wprowadzą dodatkową opłatę. Zrobią to m.in. Biedronka i Lidl
- Sypałam 2 łyżki do śniadania. Szybko poczułam "skutek uboczny"
- Grudki żelatyny w bitej śmietanie? Zafunduj kremowi "łaźnię" i po krzyku
- Myślisz, że rozpoznasz te warzywa i owoce na zdjęciach? Sprawdź się!
- Myślisz, że rozpoznasz te warzywa i owoce na zdjęciach? Sprawdź się!
- Zdjęłam i przez chwilę się zawahałam. Gdzie wyrzucić folię po parówkach? Łatwo się pomylić
- To kulinarny quiz wiedzy prawda/fałsz! Kto zgarnie tutaj okrągłe 12/12?
-
Nie wygląda, ale smakuje wybitnie. To moja ulubiona sałatka z makaronem i tuńczykiem
Co dodać do sałatki z makaronem i tuńczykiem? Warto łączyć różne smaki, dzięki czemu być może odkryjesz swój ulubiony. To danie już nie raz i nie dwa zachwyciło moją rodzinę. Co najlepsze, zrobisz je w około pół godziny.
-
Jak najlepiej zamrozić rybę? Wcześniej robię im kąpiel z tym dodatkiem. Dłużej zachowują smak
Jak najlepiej zamrozić rybę? Istnieje kilka technik, dzięki którym okazy zachowają głębię smaku i aromatu. To jednak nie wszystko, bo trzeba mieć na uwadze jeszcze jedną rzecz. Jak długo mogą być mrożone ryby? Przekonaj się, a nie popełnisz błędu.
-
Przy tym quizie pocieknie wam ślinka. Pytamy o jedzenie na literę P
Ten quiz to wyzwanie dla prawdziwych smakoszy! Spróbuj swoich sił. Pytamy tylko o jedzenie na literę P. Brzmi łatwo, ale nie daj się zwieść. Niektóre pytania są naprawdę podchwytliwe. Uważasz się za łasucha? Może masz szansę na komplet!
-
Podstawowy quiz o gotowaniu. Odróżnisz oregano od bazylii? Pobij 7/9
Przed tobą podstawowy quiz wiedzy kulinarnej. Jeśli rzadko bywasz w kuchni, możesz mieć wielkie problemy z naszymi pytaniami. A jeśli często gotujesz, to masz duże szanse na wynik 9/9! Zdobędziesz go? Przekonajmy się. Powodzenia!
-
Każdy zachwyca się moją cebulową, a ja mam prosty patent. Ozdoba z wierzchu zawsze robi robotę
W naszym domu już od wielu lat regularnie gości zupa cebulowa. Przepis nie wymaga wielu składników, a ponadto jest prosty i niewymagający. Sprawdź, czego potrzebujesz i bierz się do dzieła. Danie z pewnością zachwyci wszystkich twoich bliskich.
-
Masa budyniowa wyszła za rzadka? To nie koniec świata. Uratuje ją jeden produkt. Nie jest to mąka
Masa budyniowa przydaje się do przekładania tortów i ciast. Zastępuje tłuste kremy, które nie każdemu smakują. Może się jednak zdarzyć, że nie będzie chciała zgęstnieć. Podpowiadamy, jak uratować za rzadki krem budyniowy.
-
Jak zrobić kluski śląskie? Łączę 4 składniki i wszyscy się zajadają. Nie zapomnij o dziurce
Jak zrobić kluski śląskie? Przepis nie jest trudny, a niezbędne składniki zapewne masz w domu. Wystarczy tylko nieco siły w rękach i precyzji, by stworzyć danie jak spod ręki babci. Podaj z ulubionymi dodatkami, a na pewno się nie zawiedziesz.
-
Zrobiłam placek z gruszkami i kruszonką na urodziny teścia. Goście mówili, że był lepszy niż tort
Gruszki to jeden z najlepszych darów jesieni. O tej porze roku są wyjątkowo słodkie i soczyste. Warto wykorzystać je w kuchni i przygotować pyszny deser, który dorównuje jabłecznikowi. Wypróbuj mój przepis na szybkie ciasto z gruszkami i kruszonką.
-
Wiele osób popełnia ten błąd, a później żałuje. Niektórych produktów lepiej nie myć przed jedzeniem
Higiena w kuchni jest bardzo ważna, ale okazuje się, że nie wszystkie produkty należy myć przed spożyciem. Niektórych lepiej nie umieszczać pod wodą, bo można nie tylko zepsuć smak, lecz także pozbawić ich wartości odżywczych.
-
Czosnkowy już mi się przejadł. Teraz robię sos na bazie musztardy. Tak pyszny, że można jeść łyżkami
Dobry sos potrafi urozmaicić każde danie. Można dodać go zarówno do mięsa, jak i ziemniaków czy sałatki. Jeśli lubisz wyraziste, ostrawe dodatki, postaw na tradycyjny sos musztardowy. Przepis jest banalny.
-
Zajadają się nimi w Bieszczadach i mówią, że są lepsze od ziemniaczanych. Robi się je jak naleśniki
Gdy myślimy o tradycyjnych polskich potrawach, w głowie od razu pojawiają nam się pierogi, gołąbki oraz kotlet schabowy. Mało kto pamięta już o fuczkach, a szkoda. Są banalne w przygotowaniu, a ich smak pamięta się na długo.
-
Podam na Wigilię zamiast klasycznego barszczu. W takiej wersji zawsze serwowała mi go babcia
Co wchodzi w skład barszczu ukraińskiego? Różni się od klasycznego, lecz również nadaje się do zaserwowania gościom w święta. Niektórzy preferują go nawet bardziej. Co będzie ci potrzebne?
-
Nie śliwkowa. Ta konfitura przebija nawet dżem twojej babci. Kroję w kostkę i dodaję pomarańczę
Jesień to idealny czas na robienie przetworów. W chłodne dni w każdej chwili będziemy mogli sięgnąć po słoiczek ulubionego dżemu albo marmolady. Jeśli lubisz tego typu smarowidła, sprawdź mój przepis na konfiturę z jabłek.
-
Zrobiłam raz i teraz muszę gotować co tydzień. Rodzina nie odpuści. Te prażuchy to hit w naszym domu
Jak zrobić prażuchy? Popularne niegdyś danie zachwyca również i dziś. Okazuje się, że wystarczą tylko dwa składniki i nieco soli. Działanie nie powinno ci też zająć zbyt wiele czasu. Od czego zacząć?
-
Biorę wczorajsze ziemniaki i formuję wałki. Długo czekałam, aż babcia zdradzi przepis na te kopytka
Jak zrobić kopytka? To jedno z najlepszych dań, jeśli masz ziemniaki z wczoraj i nie wiesz, co z nimi zrobić. Zamiast je wyrzucać, warto ulepić kluski. Wbrew pozorom to bardzo łatwe i wcale nie zajmuje tak wiele czasu, jak się wydaje.
-
Jesienią robię zupę z 4 składników i rodzina pieje z zachwytu. Króluje por i mięso mielone
Jeśli nie wiesz, co ugotować jesienią, świetnym "rozgrzewaczem" będzie zupa z mięsem mielonym. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, by przygotować danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim głodomorom. Jak zrobić zupę z porów?
-
Quiz dla bystrzaków. My podajemy składniki, a ty musisz wskazać, co tu nie pasuje. Dasz radę?
Przepisy kulinarne bywają skomplikowane. Sprawdź, czy poradzisz sobie z tymi, które przygotowaliśmy i wskażesz niepoprawny składnik. Zaczynamy!
-
Pamiętasz jeszcze jak smakował PRL? Sprawdź się w tym kulinarnym quizie!
Pamiętasz jeszcze jak smakował PRL?
-
Nie miodowa ani keczupowa. Karmelowa glazura do kurczaka przebija wszystko. Mięso jest idealnie kruche
Nie masz pomysłu na obiad? A może znudziły ci się już kotlety schabowe i mielone? Zaskocz rodzinę i zaserwuj w weekend udka w karmelu. Idealnie brązowe z wierzchu, soczyste i miękkie w środku. Palce lizać!
-
Zrobiłam dżem z dyni i pomarańczy. Po jednym dniu słoik był pusty. Tylko 4 składniki i godzinka roboty
Październik to miesiąc typowo dyniowy, więc warto maksymalnie go wykorzystać. Oprócz zupy krem, ciasta i frytek koniecznie zrób też dżem z dyni i pomarańczy. Znam łatwy przepis, którym chętnie się z tobą podzielę.
-
Co można zrobić z dyni? Nie tylko frytki i placki. To ciasto jest idealne na jesień. Do kawki w sam raz
Sezon na dynie rozpoczyna się we wrześniu i trwa aż do końca listopada. Oprócz zrobienia dekoracji na Halloween warzywo przyda ci się również w kuchni. Podpowiadamy, co można zrobić z dyni.
-
Wróciła po 100 latach i jest nazywana "złotem polskich lasów". Za kilogram można dostać nawet 8500 zł
W całej Polsce grzybobranie trwa w najlepsze. Gdy następnym razem będziesz w lesie, rozglądaj się za szczególnym okazem. Wrócił do naszego kraju po ponad 100 latach. Cena za kilogram robi wrażenie.
-
Prawdziwe wyzwanie dla łasuchów. Rozwiąż pomarańczowy quiz kulinarny!
.
-
To nie jest oczywisty quiz. Znasz wszystkie przysłowia o... jedzeniu?
Powodzenia!
-
Rozpoznasz te potrawy po zdjęciach? Rozwiąż quiz kulinarny dla łasuchów!
.
-
Jesień w azjatyckim wydaniu - rozgrzewające napary i dania z Dalekiego Wschodu!
Jesień to czas, gdy szukamy ciepła nie tylko w przytulnych swetrach i kocach, ale także w smakach, które rozgrzeją nas od środka. Jeżeli chodzi o kulinarną podróż po ciepłe, pełne aromatów dania, to Azja jest niezrównanym przewodnikiem! W tym...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Jesteś stałym klientem warzywniaka? Koniecznie musisz zdobyć 10/10
Dasz radę zdobyć komplet punktów w naszym quizie warzywnym? Przekonajmy się, czy bez problemu zrobisz zakupy w warzywniaku. A może potrzebujesz ściśle przygotowanej instrukcji zanim wybierzesz się na warzywne zakupy?
-
Quiz wiedzy ogólnej, inny niż wszystkie. Pytamy o owoce i warzywa
Dzisiejszy quiz wiedzy ogólnej jest inny niż wszystkie. Niby pytamy o owoce i warzywa, ale na komplet punktów stać będzie tylko najlepszych quizowiczów. Jesteście gotowi na sprostanie temu wyzwaniu? Sprawdźmy!
-
Mało kto zbiera te grzyby, bo woli po nich skakać. A smakują wybornie. Zapomnisz o zwykłym schabowym
Jesień to niewątpliwie okres, w którym wiele osób wybiera się na grzybobranie. Pośród pięknych prawdziwków, koźlarzy i podgrzybków znaleźć można nietypowy okaz, który wielkością niekiedy przebija nawet piłkę do koszykówki. Widzisz olbrzymią, białą...
-
Rozpoznaj zupę na zdjęciu i zgarnij 10/10. 8. pytanie to dla was problem
Czy w dzisiejszym quizie kulinarnym dacie radę odpowiedzieć poprawnie na wszystkie dziesięć pytań? Wasze zadanie jest proste - musicie rozpoznać zupy na zdjęciach. Czy poradzicie sobie bezbłędnie? Przekonajmy się!