kapusta kiszona
-
Kapusta z grzybami to przepis babci nie tylko na Wigilię. Moja rodzina zajada się nią cały rok
Kapusta z grzybami to w mojej rodzinie totalny hit. Uwielbiamy ją, bo babcia zawsze świetnie ją przygotowuje. Robi to z własnego przepisu i za każdym razem wychodzi idealnie kwaśna i pieprzna. Oto sposób babci na kapustę z grzybami.
-
Bigos jeszcze lepszy, niż robi babcia. Do kapusty dolej odrobinę tego trunku, a aromat będzie nie z tej ziemi
Bigos w wersji tradycyjnej ma mnóstwo fanów, jednak w nieco innej odsłonie może okazać się gwiazdą na rodzinnym stole. Wystarczy dodać odrobinę tego składnika, a smak i aromat będą jeszcze mocniejsze. Babcia lub teściowa z pewnością poproszą cię o...
-
Tradycyjna kapusta zasmażana jak u mamy. Pokrój w kostkę to mięso i dodaj do potrawy. Smak zwali cię z nóg
Zasmażana kapusta, to jedno z tych dań, które jest gotowe już w kwadrans. Przygotowanie zdrowego, kiszonego dodatku do obiadu nie wymaga więc ani ogromnego nakładu pracy, ani wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podaj zasmażaną kapustę z tradycyjnym...
-
Chcesz kisić kapustę jak mistrz? Musisz wiedzieć o tym szczególe. Bez niego przetwory będą niesmaczne
Kiszona kapusta to królowa kiszonek, a w polskiej kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Przygotowujemy z niej aromatyczny bigos, gotujemy na niej zupę, faszerujemy nią pierogi, czy używamy jako bazę do znakomitej surówki. Nie musisz jednak...
-
Bigos to już przeżytek i lepiej o nim zapomnieć. Za to ta kapusta robi szał na rodzinnych imprezach
Bigos to danie, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie świąt i wielu rodzinnych imprez. Okazuje się jednak, że jest coś znacznie lepszego i mniej pracochłonnego. Przy tym daniu tradycyjny bigos powinien się schować. Oto przepis na pyszną kapustę.
-
Moi dziadkowie zawsze to stawiali na stole we Wszystkich Świętych. Staropolski klasyk nie ma sobie równych
Zapewne w każdej rodzinie jest takie danie, które najmocniej kojarzy się z określonym świętem lub wydarzeniem. Z okazji Wszystkich Świętych od wielu, wielu lat na moim rodzinnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej kapusty z grochem. Przepis jest...
-
Okrasa używa tego mięsa do zrobienia kapuśniaku. Jest milion razy lepszy niż z tradycyjnego przepisu
Kapuśniak można kochać, albo nienawidzić. Jego charakterystyczny, lekko kwaśny smak znajduje swoich amatorów, a w wielu domach przyrządza się go bardzo często. Karol Okrasa pokazał, jak zrobić jeszcze lepszą wersję tego dania. Dodał do niego to...
-
Bez grama ziemniaków, a dalej są pyszniejsze od klasycznych placków. To przysmak prosto z Bieszczad
Kuchnia polska może zaskoczyć nawet tych, którzy są w niej bardzo zakochani. Jednak jak wiemy, nie każdy ma pojęcie o mniej znanych regionalnych potrawach. Te placki są tego przykładem, ponieważ pomimo swojego świetnego smaku, niewiele osób o nich...
-
Kapusta kiszona z tym dodatkiem jest o niebo smaczniejsza. Mało kto docenia te liście
Kiszona kapusta to jedna z ulubionych kiszonek Polaków i podstawą naszych ulubionych dań. Przecież nasze życie byłoby dużo smutniejsze bez bigosu, kwaśnicy oraz najlepszej na świecie surówki. Jednak najpierw trzeba zrobić dobrą kapustę kiszoną i...
-
Połączyłam kiszoną kapustę z mięsem i mąką. Niejeden znany specjał chciałby tak smakować
Czasem, by zjeść coś naprawdę smacznego nie trzeba wiele. Wystarczy zagłębić się w kuchnię regionalną i odwzorować przepis. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Niewiele osób robi ten przysmak do codziennych dań, a to wielki błąd. Możne go połączyć...
-
Sałatki Gessler nie da się przestać jeść. To przystawka na świąteczny stół
-
10 minut i 3 składniki. Tyle potrzebujesz, by zrobić najlepsze placki
-
Tak stworzysz niepowtarzalną atmosferę w domu. Te dekoracje to aktualnie hitMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Rosół babci Stasi nie ma sobie równych. Znajdziesz w nim suszony składnik
-
Makowiec japoński staje się hitem w polskich domach. Wszystko z tego powodu
- Surówka z kiszonej kapusty Strzelczyka wyjdzie bombowo z tymi dodatkami
- Ten produkt ma wiele zastosowań, a ląduje w koszu. Warto go zostawić
- Domowe pyzy z okrasą z boczku. Ten przepis jest niewiarygodnie prosty
- Ten wypiek przebija piernika. Jego aromat rozchodzi się po całym domu
- Jeśli byłeś dzieckiem w czasach PRL, na pewno pamiętasz te smaki
-
Kapusta kiszona w ten sposób będzie idealna na surówkę i do pierogów. Ciocia Bożenka dodaje dwa składniki
Właśnie rozpoczął się sezon na kiszoną kapustę i chociaż kapustę można kisić cały rok, to najczęściej zabieramy się za to jesienią. Moja ciocia kisi kapustę jednak nieco inaczej, ale muszę przyznać, że wychodzi przepyszna. Bez beczki, czy kamionki...
-
Podkręć smak kapuśniaku tym warzywnym dodatkiem, a o klasycznej wersji zapomnisz na zawsze. Wystarczy jedna puszka
Kapuśniak to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest banalna w przygotowaniu, jednak nie każdy za nią przepada. Powodem jest często zbyt kwaśny smak. Na całe szczęście można go zrównoważyć dodając to warzywo. Jego słodycz...
-
Kapusta zasmażana - przepis. Najlepsze kucharki stosują patent "na dwa palce" - wychodzi przepyszna
Kapusta zasmażana to wymarzony dodatek do schabowego, pieczonej golonki lub żeberek. Teoretycznie sposób wykonania wydaje się łatwy, ale dziś podpowiemy wam, jak zrobić ją idealnie. Doświadczone kucharki nie popełniają błędu z wodą i stosują metod...
-
Domowa kapusta kiszona do słoików. Potrzebujesz dwóch składników i zero beczek - prościej się nie da
Przepis na kapustę kiszoną do słoików jest tak prosty, że aż trudno w to uwierzyć. Jedyne, czego potrzebujesz to dwa, łatwo dostępne produkty. Jeśli będziesz podążać za naszymi wskazówkami, już wkrótce będziesz się cieszyć pysznym smakiem domowej...
-
Zupa "kieleckiej biedoty" zaskoczyła mnie doskonałym smakiem. Kluczowy jest składnik, który często wylewałam do zlewu
Swojego czasu jedli ją tylko najbiedniejsi. Kielecki i podkarpacki przysmak przygotowywano oryginalnie na bazie kapusty i ziemniaków, ze skromnym dodatkiem mięsa. Dziś dopuszcza się więcej odchyleń od tradycyjnego przepisu, jednak my pokażemy, jak...
-
Ten przepis sprawi, że bigos pójdzie w odstawkę. Jak zrobić kapustę po szeklersku? Ważne są dwie rzeczy
Gdy chodzi o dania z kapustą, pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam do głowy to oczywiście bigos. Jeśli lubisz ten smak, to na pewno pokochasz miłością dozgonną kapustę po szeklersku. To chyba najlepsza rzecz, jaką można przyrządzić z tego warzywa,...
-
Łazanki z kapustą kiszoną. Przepis na danie, które swoją prostotą zwali cię z nóg. Dodatek tego mięsa wzmocni aromat dania
Łazanki to klasyka wśród dań z kapustą kiszoną. To idealna propozycja na każdą porę roku, jednak szczególnie warto jeść ją jeszcze przed jesienią. Obecność kiszonek w codziennej diecie przyczyni się do wzmocnienia odporności przed sezonem grypowym...
-
Jak kisić kapustę? Sposób naszych babć jest wiecznie żywy. Ale nie martw się, nie musisz używać stóp
Jak kisić kapustę? To pytanie zadają sobie szczególnie ci, którzy nie chcą kupować dłużej gotowej kapusty w sklepie. Na szczęście można zrobić ją samodzielnie i to w dość łatwy sposób. O czym należy pamiętać i do jakich zasad się stosować?...
-
Jak kisić kapustę? Tak to robiły nasze babcie. Wrzuć trzy składniki i postępuj według prostych wskazówek
Kiszona kapusta to prawdziwy przysmak. Dlaczego warto ją przygotować? Świetnie sprawdzi się jako podstawa surówki, a zasmażana będzie rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Aby dobrze ukisić kapustę, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Tych...
-
Najlepsza kiszonka z kapusty. Zdziwisz się, co podkręca jej smak
Kapusta kiszona jest pyszna, zdrowa i ogólnie my, Polacy chyba nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Oczywiście kapustę kisimy zazwyczaj na jesieni (ale to nie jest warunek) i zazwyczaj białą. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą kiszon...
-
Kapusta to nasze warzywo narodowe, ale tego przepisu nie zna nawet moja babcia. Ja go przetestowałam - bajka
Znamy gołąbki, znamy mnóstwo surówek, bigosy, zasmażamy ją do schabowego, kisimy. Jednak jest jeden przepis, którego nie zna prawie nikt. Jak zrobić kapustę małosolną? Czy w ogóle się da? Oczywiście, że tak i ja to wypróbowałam. Jest jednak jeden...
-
Kiedy robię to danie, talerze zawsze zostają puste. Jest gotowe w 30 minut, a porcja wystarczy na kilka dni
Aby zrobić smaczne i sycące danie nie trzeba skomplikowanego przepisu. Wystarczy połączyć kilka składników, które ma się w swojej kuchni. Gdy użyjesz tego przepisu, zrobisz potrawę, która jest warta grzechu. Jest wyjątkowa dzięki mieszance różnych...
-
Płukanie kiszonej kapusty to najbardziej bezsensowna czynność. Odkwasisz ją tym trikiem i zachowasz wszystkie witaminy
Jeśli chodzi o bezsensowne czynności w kuchni, śmiało możemy wymienić solenie wody przed zagotowaniem, obieranie młodych pieczarek, czy płukanie kiszonej kapusty. Ta czynność nie ma żadnych pozytywnych skutków i jedyne co dzięki niej osiągniemy, t...
-
Kwaśnica - przepis na tradycyjną góralską zupę na żeberkach. Smak rodem z Podhala
Jak Polska długa i szeroka tyle smacznych potraw regionalnych i lokalnych produktów. Flagowym daniem rodem z Podhala jest swojska kwaśnica, przygotowana na domowej kapuście kiszonej i treściwej wkładce mięsnej. Rozgrzewająca zupa podana z...
-
Kapuśniak z żeberkami - treściwy obiad w swojskim stylu. Smak gwarantuje domowa kiszona i rosół
Przepis na kapuśniak to klasyka polskiej kuchni. Sycąca i rozgrzewająca zupa smakuje obłędnie przygotowana na żeberkach i domowej kapuście kiszonej. W składnie nie może zabraknąć także kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw, które nadadzą...
-
Kapuśniak - domowa klasyka w aromatycznej odsłonie. Mięsna wkładka i domowa kiszona to gwarancja smaku
W domowym menu nie brakuje tradycyjnych dań polskiej kuchni, jednak kapuściane rarytasy królują na piedestale. Jednym ze smaczniejszych przepisów jest kapuśniak, czyli treściwa, rozgrzewająca i pokrzepiająca zupa idealna na każdą porę. Efekt...
-
Bigos Magdy Gessler. Przepis na staropolski obiad. Podgrzej go następnego dnia, a poczujesz różnicę
Bigos Magdy Gessler, przepis skomponowany z produktów najlepszej jakości. Dzięki temu smak staropolskiej potrawy jest unikatowy, a z każdym kolejnym podgrzaniem staje się jeszcze bardziej aromatyczny. Jak go przyrządzić? Sprawdź i przekonaj się, ż...
-
Okrasa połączył miód z mięsem, burakami i kapustą. Co powstało? Kociołek myśliwski, za który podziękują najbliżsi
Pogoda za oknem przypomina nam, że jest jeszcze zima. W tak chłodne dni, jakie towarzyszą nam ostatnio, warto przygotować danie, które rozgrzeje od środka. Karol Okrasa proponuje kociołek myśliwski. Tradycyjnie robiony na ognisku, został przez nie...
-
Kapuśniak - przepis na treściwe, zimowe danie rodem z domowej kuchni. Smak gwarantuje mięsna wkładka
Domowa, tradycyjna kuchnia to skarb, który trzeba pielęgnować, dlatego warto co jakiś czas wrócić do babcinych przepisów, które z pewnością zasmakują całej rodzinie. Kapuśniak to idealne danie gdy za oknem króluje mroźna aura. Kluczem do sukcesu...
-
Golonka w kapuście kiszonej. Rozgrzewające danie w sam raz na zimowy obiad!
Golonka w kapuście kiszonej to klasyka w polskiej kuchni. Odpowiednio przyrządzona posiada walory nie tylko smakowe, ale i odżywcze. Danie to sprawdzi się idealnie w zimowym sezonie, kiedy potrzebujemy bardziej sytych posiłków.
-
Najlepsza surówka obiadowa siostry Anastazji. Zdziwisz się, co zakonnica dodaje do buraczków
Polacy uwielbiają przepisy siostry Anastazji, nie tylko za smak potraw, ale także prostotę ich wykonania oraz znane i lubiane składniki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić przepyszną sałatkę obiadową z tartych buraków, która pasuje i do schabowego i ...
-
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty nie ma sobie równych. Przepis prosto z babcinego zeszytu
Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjne polskie danie, które nie ma sobie równych w zimne, deszczowe dni. Zupa jest nie tylko rozgrzewająca, ale również sycąca i zachwyca smakiem. Żeby ją przygotować, najlepiej trzymać się receptury z babcinego...
-
Tak wykorzystasz pozostałości z wigilijnej potrawy. To danie sprawdzi się każdego dnia
Dania świąteczne z pewnością pozostały w lodówkach u każdego z nas. Aby jedzenie nie miało możliwości zmarnowania się, wykorzystaj je do innych potraw. Podpowiadamy, z czym smakuje najlepiej.
-
Bigos nie wyszedł idealny? Spokojnie, to danie da się uratować. Zanim się rozpłaczesz, wypróbuj te patenty
Bigos to niemal kultowa potrawa, która gości na świątecznych stołach. Kiszona kapusta z dodatkiem mięs, grzybów i suszonych owoców to prawdziwy rarytas. Łatwo tu jednak o przesadę - co więc zrobić, gdy potrawa będzie makować idealnie?
-
Wsyp ten składnik do wigilijnej kapusty. Zapomnisz o wzdęciach i innych nieprzyjemnościach
Groch z kapustą czy kapusta wigilijna z pieczarkami lub grzybami to dania, które tradycyjnie goszczą na naszych świątecznych stołach. Te potrawy mają jednak pewne nieprzyjemne skutki uboczne - powodują m.in. wzdęcia brzucha czy zgagę. Jak pozbyć s...
-
Kapusta kiszona, a może kwaszona? Czyli świątecznych dylematów ciąg dalszy. Wybór zaważy jednak na smaku
Jaką kapustę wybrać do świątecznych potraw - kiszoną, a może kwaszoną? Wybór ma znaczenie dla smaku farszu do pierogów, krokietów czy w przypadku połączenia z grzybami i grochem. Bierzemy pod lupę wartości odżywcze i walory smakowe obu produktów.
-
Przepis na idealne pierogi wigilijne? Kluczowy jest soczysty farsz z kapusty i leśnych grzybów
Pierogi z kapustą i grzybami to danie obowiązkowe na wigilijnym stole. Babcia Zosia zdradza tradycyjną, domową recepturę, dzięki której farsz będzie soczysty i pełen aromatów. Jak podkreśla - to kiszonka własnej produkcji nadaje smaku, a najlepsze...
-
Bigos wigilijny z grzybami. Ile dni przed wcześniej go ugotować? Tradycyjny przepis z kiszoną kapustą
Bigos wigilijny z grzybami i kiszoną kapustą to klasyczne i tradycyjne danie kuchni polskiej. Jego przyrządzenie jednak nie musi być trudne. Ważne, aby ściśle pilnować się przepisu. Nasza receptura przeprowadzi was przez ten proces krok po kroku....
-
Czy płukać kapustę kiszoną przed gotowaniem? Lepiej będzie dodać do niej kilka przypraw
Kapusta kiszona to bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Ma silnie kwaśny smak, dlatego niektórzy płuczą ją przed jej użyciem. Nie trzeba tego robić. Aby złagodzić jej smak, zamiast płukania można zastosować inne metody. Podajemy kilka alternatywnych...
-
Surówka z kiszonej kapusty - przepis na doskonały dodatek do obiadu. Zimą sprawdzi się idealnie
Surówka z kiszonej kapusty to bardzo zdrowy pomysł na dodatek do obiadu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste i nie zajmie wam wiele czasu. Podajemy przepis na warzywną bombę witaminową. Będzie wam potrzebna kapusta, marchew i natka pietruszki.