kapusta kiszona
-
Kapuśniak z żeberkami - treściwy obiad w swojskim stylu. Smak gwarantuje domowa kiszona i rosół
Przepis na kapuśniak to klasyka polskiej kuchni. Sycąca i rozgrzewająca zupa smakuje obłędnie przygotowana na żeberkach i domowej kapuście kiszonej. W składnie nie może zabraknąć także kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw, które nadadzą...
-
Kapuśniak - domowa klasyka w aromatycznej odsłonie. Mięsna wkładka i domowa kiszona to gwarancja smaku
W domowym menu nie brakuje tradycyjnych dań polskiej kuchni, jednak kapuściane rarytasy królują na piedestale. Jednym ze smaczniejszych przepisów jest kapuśniak, czyli treściwa, rozgrzewająca i pokrzepiająca zupa idealna na każdą porę. Efekt...
-
Bigos Magdy Gessler. Przepis na staropolski obiad. Podgrzej go następnego dnia, a poczujesz różnicę
Bigos Magdy Gessler, przepis skomponowany z produktów najlepszej jakości. Dzięki temu smak staropolskiej potrawy jest unikatowy, a z każdym kolejnym podgrzaniem staje się jeszcze bardziej aromatyczny. Jak go przyrządzić? Sprawdź i przekonaj się, ż...
-
Okrasa połączył miód z mięsem, burakami i kapustą. Co powstało? Kociołek myśliwski, za który podziękują najbliżsi
Pogoda za oknem przypomina nam, że jest jeszcze zima. W tak chłodne dni, jakie towarzyszą nam ostatnio, warto przygotować danie, które rozgrzeje od środka. Karol Okrasa proponuje kociołek myśliwski. Tradycyjnie robiony na ognisku, został przez nie...
-
Kapuśniak - przepis na treściwe, zimowe danie rodem z domowej kuchni. Smak gwarantuje mięsna wkładka
Domowa, tradycyjna kuchnia to skarb, który trzeba pielęgnować, dlatego warto co jakiś czas wrócić do babcinych przepisów, które z pewnością zasmakują całej rodzinie. Kapuśniak to idealne danie gdy za oknem króluje mroźna aura. Kluczem do sukcesu...
-
Golonka w kapuście kiszonej. Rozgrzewające danie w sam raz na zimowy obiad!
Golonka w kapuście kiszonej to klasyka w polskiej kuchni. Odpowiednio przyrządzona posiada walory nie tylko smakowe, ale i odżywcze. Danie to sprawdzi się idealnie w zimowym sezonie, kiedy potrzebujemy bardziej sytych posiłków.
-
Najlepsza surówka obiadowa siostry Anastazji. Zdziwisz się, co zakonnica dodaje do buraczków
Polacy uwielbiają przepisy siostry Anastazji, nie tylko za smak potraw, ale także prostotę ich wykonania oraz znane i lubiane składniki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić przepyszną sałatkę obiadową z tartych buraków, która pasuje i do schabowego i ...
-
Tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty nie ma sobie równych. Przepis prosto z babcinego zeszytu
Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjne polskie danie, które nie ma sobie równych w zimne, deszczowe dni. Zupa jest nie tylko rozgrzewająca, ale również sycąca i zachwyca smakiem. Żeby ją przygotować, najlepiej trzymać się receptury z babcinego...
-
Tak wykorzystasz pozostałości z wigilijnej potrawy. To danie sprawdzi się każdego dnia
Dania świąteczne z pewnością pozostały w lodówkach u każdego z nas. Aby jedzenie nie miało możliwości zmarnowania się, wykorzystaj je do innych potraw. Podpowiadamy, z czym smakuje najlepiej.
-
Bigos nie wyszedł idealny? Spokojnie, to danie da się uratować. Zanim się rozpłaczesz, wypróbuj te patenty
Bigos to niemal kultowa potrawa, która gości na świątecznych stołach. Kiszona kapusta z dodatkiem mięs, grzybów i suszonych owoców to prawdziwy rarytas. Łatwo tu jednak o przesadę - co więc zrobić, gdy potrawa będzie makować idealnie?
-
Wsyp ten składnik do wigilijnej kapusty. Zapomnisz o wzdęciach i innych nieprzyjemnościach
Groch z kapustą czy kapusta wigilijna z pieczarkami lub grzybami to dania, które tradycyjnie goszczą na naszych świątecznych stołach. Te potrawy mają jednak pewne nieprzyjemne skutki uboczne - powodują m.in. wzdęcia brzucha czy zgagę. Jak pozbyć s...
-
Kapusta kiszona, a może kwaszona? Czyli świątecznych dylematów ciąg dalszy. Wybór zaważy jednak na smaku
Jaką kapustę wybrać do świątecznych potraw - kiszoną, a może kwaszoną? Wybór ma znaczenie dla smaku farszu do pierogów, krokietów czy w przypadku połączenia z grzybami i grochem. Bierzemy pod lupę wartości odżywcze i walory smakowe obu produktów.
-
Przepis na idealne pierogi wigilijne? Kluczowy jest soczysty farsz z kapusty i leśnych grzybów
Pierogi z kapustą i grzybami to danie obowiązkowe na wigilijnym stole. Babcia Zosia zdradza tradycyjną, domową recepturę, dzięki której farsz będzie soczysty i pełen aromatów. Jak podkreśla - to kiszonka własnej produkcji nadaje smaku, a najlepsze...
-
Bigos wigilijny z grzybami. Ile dni przed wcześniej go ugotować? Tradycyjny przepis z kiszoną kapustą
Bigos wigilijny z grzybami i kiszoną kapustą to klasyczne i tradycyjne danie kuchni polskiej. Jego przyrządzenie jednak nie musi być trudne. Ważne, aby ściśle pilnować się przepisu. Nasza receptura przeprowadzi was przez ten proces krok po kroku....
-
Czy płukać kapustę kiszoną przed gotowaniem? Lepiej będzie dodać do niej kilka przypraw
Kapusta kiszona to bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Ma silnie kwaśny smak, dlatego niektórzy płuczą ją przed jej użyciem. Nie trzeba tego robić. Aby złagodzić jej smak, zamiast płukania można zastosować inne metody. Podajemy kilka alternatywnych...
-
Surówka z kiszonej kapusty - przepis na doskonały dodatek do obiadu. Zimą sprawdzi się idealnie
Surówka z kiszonej kapusty to bardzo zdrowy pomysł na dodatek do obiadu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste i nie zajmie wam wiele czasu. Podajemy przepis na warzywną bombę witaminową. Będzie wam potrzebna kapusta, marchew i natka pietruszki.
-
Jak kisić kapustę? Sezonowy rarytas wymaga odpowiedniego przygotowania. Kluczowe jest ubijanie warstw
Jak kisić kapustę, by była smaczna jak od babci? Tradycyjna metoda jest bardzo prosta, jednak wymaga odpowiedniego naczynia i odrobiny cierpliwości. Już po 12 dniach kiszonka będzie gotowa, jednak aby była smaczna, należy pamiętać o codziennym...
-
Kiszenie kapusty to wcale nie czary. Ile soli na jeden kilogram? Zdradzimy złote proporcje
Kiszona kapusta to podstawa wielu dań i ciężko wyobrazić sobie produkt bardziej kojarzony z kuchnią polską. Od lat robię sama kiszoną kapustę i zawsze według tego samego przepisu - na kilogram kapusty dodaję łyżkę soli. Oprócz tego znam jeszcze in...
-
Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? Ta jedna rzecz nie pozostawi złudzeń
Jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła? To łatwiejsze niż myślisz. Choć ten pyszny dodatek jest niezwykle zdrowy, to gdy jego świeżość jest wątpliwa, może nam bardzo zaszkodzić. Jak zatem sprawdzić, czy wciąż możemy zjeść kapustę kiszoną?...
-
Kiedy kisić kapustę? Babcia obserwowała księżyc. Odpowiednia pora sprawi, że będzie chrupiąca
Aby móc wzmocnić odporność w naturalny sposób, warto wiedzieć kiedy kisić kapustę. Ważne, aby nie przeoczyć odpowiedniego momentu. Dzięki czemu będzie soczysta, a zarazem chrupiąca. Bogata w kwas mlekowy dostarcza organizmowi bakterii...
-
Kapusta kiszona zasmażana - przepis mojej cioci, która gotuje na weselach. Przyda się metoda "na dwa palce"
Kapusta kiszona zasmażana to uwielbiany przez Polaków dodatek do pieczonych udek, golonki czy sztuki mięsa. Ciocia Bożenka, która od lat gotuje na weselach, wie doskonale, jaki jest sekret idealnej kapusty zasmażanej. Chodzi o wodę, a dokładnie o...
-
Czy młodą kapustę można kisić? Nawet trzeba! Sposób banalny, a smak genialny
Kiszona kapusta to klasyk kuchni polskiej i niektórych regionów Europy Wschodniej. Najczęściej przygotowujemy ją na jesieni z dojrzałych główek białej kapusty i ten sposób znamy doskonale. A gdyby tak ukisić młodą kapustę? Czy to w ogóle się uda i...
-
Fuczki - przepis na przysmak prosto z bieszczadzkiej chaty. Kapusta jest podstawą, ale zła mąka popsuje smak
Fuczki wywodzą się z kuchni łemkowskiej i bieszczadzkiej. To nic innego jak chrupiące placuszki z kapusty kiszonej, podawane najczęściej z kwaśną śmietaną. Przepis na fuczki jest prosty, ale ważna jest mąka, której dodajemy. Jeśli chcemy, by plack...
-
Kapuśniak: przepis na klasyczną polską zupę. Podstawą jest odpowiednie mięso
Klasyczny przepis na kapuśniak uwzględnia dużą ilość wywaru mięsnego i kiszonej kapusty. Oczywiście proporcje składników mogą być różne, w zależności od preferencji smakowych. Żeberka mogą być mniej lub bardziej tłuste, a boczek wędzony na różne...
-
Kulebiak - przepis na ciasto drożdżowe z wytrawnym farszem. Będzie alternatywą dla pierogów
Kulebiak - przepis na pieczone drożdżowe ciasto z farszem z kapusty i grzybów to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Kulebiak świetnie smakuje zarówno podany na ciepło, jak i w formie zimnej przystawki. Wypróbuj swoją ulubioną wersję tego przysmaku.
-
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty. Sycąca babcina zupa z wkładką według tradycyjnej receptury
Zupa z kiszonej kapusty to tradycyjna potrawa, polecana szczególnie osobom, które chcą wzmocnić swoją odporność i kochają mocny smak. Wypróbuj ten przepis na kapuśniak, jeśli masz ochotę na sycący wywar o lekko kwaskowatym smaku.
-
Fuczki, czyli przepis na placki z kiszonej kapusty. Kroisz, mieszasz, smażysz i gotowe
Uwielbiacie placki, ale już trochę nużą was ziemniaczane albo z cukinii? Przybywamy z pomocą. Spróbujcie fuczków, czyli placków z kapusty kiszonej. Robi się je megaprosto i megaszybko. Wystarczy pokroić, zamieszać i usmażyć. Do dzieła!
-
Czy bigos jest zdrowy i ma wartości odżywcze? Obalamy mity związane z tą potrawą
Bigos to potrawa z bogatą historią, ale czy też z bogatymi właściwościami? Jest znany już od kilkuset lat i w tym czasie przepis na niego ulegał wielu modyfikacjom. Powszechnie uważany jest za danie ciężkostrawne. Czy jednak jest to potrawa zdrowa...
-
Bigos - przepis na smak polskiej tradycji. Wyjdzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik
Zobacz, jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny. Poznaj sprawdzony przepis na bigos z dużą ilością różnych mięs, z suszonymi grzybami, śliwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Cię zachwyci.
-
Przepis na kapuśniak idealny. Klasyczna polska zupa na chłodne dni. W czym tkwi sekret tego przepisu?
Kapuśniak z kiszonej kapusty to idealny pomysł na obiad w ostatnie chłodne dni zimy. Bez wątpienia to jedna z ulubionych zup Polaków. Kwaśna i aromatyczna - rozgrzeje i zaspokoi nawet wilczy głód. Przygotowanie jest proste i nie zajmie wiele czasu...
-
Kapuśniak - prosty przepis na zimowy obiad. Podpowiadamy, na jakim mięsie będzie najlepszy
Kapuśniak z kiszonej kapusty to idealna propozycja na rozgrzewający obiad, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Przepis na kapuśniak jest prosty, a my dziś podpowiemy ci, jakiego mięsa użyć do wywaru, by twoja zupa była idealna. Lepiej zrezygnuj z...
-
Kapusta z grochem na Wigilię. Proste przepisy na aromatyczną kapustę wigilijną
Kapusta z grochem pojawia się na polskich stołach jako podstawowe danie wigilijne. Głównymi składnikami są groch i średnio kwaśna kiszona kapusta. Według staropolskiej tradycji kapusta jest symbolem siły i życiowej energii, a jej połączenie z...
-
Gołąbki wigilijne - przepis tradycyjny. Są obłędne, wszystko dzięki kapuście
Gołąbki wigilijne, łupcie czy po prostu zawijaki - to świąteczna potrawa z Lubelszczyzny. Postne gołąbki składają się z liści kiszonej kapusty i farszu z kaszy gryczanej i grzybów. Przepis na wigilijne gołąbki jest naprawdę łatwy, a smak jest...
-
Blogerka podzieliła się przepisem na obłędne kapuśniaczki. Dodajemy do świątecznej listy
Kapuśniaczki to bardzo dobry dodatek do czerwonego barszczu. Bułeczki są pyszne i proste do upieczenia. Popularna blogerka poleca łatwy przepis na drożdżowe bułeczki z kapustą. Jak je zrobić?
-
Sałatka z kiszonej kapusty, czy kapusta kiszona zasmażana z boczkiem? Oba przepisy są smaczne i proste!
Dodatek do obiadu to najczęściej sałatka. Może być na ciepło lub na zimno, ale wykonana z kapusty niemal zawsze jest smaczna! Sałatka z kiszonej kapusty pasuje na przykład do ryb. Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem znakomicie uzupełni niedzielny...
-
Fuczki Jaśka Kuronia robią furorę na Instagramie. Te składniki macie zawsze ręką
Popularny szef kuchni, Jasiek Kuroń podzielił się przepisem na puszyste i aromatyczne placki. Fuczki to danie, które z pewnością znają wszyscy miłośnicy bieszczadzkich smaków. Jak je przygotować?
-
Znacie fuczki? Jasiek Kuroń podrzuca swój przepis. "Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej"
Choć ich nazwa nie jest podobna do niczego, fuczki są dobrze znane w wielu regionach Polski. Szczególnie w Bieszczadach, skąd pochodzą. Swoim przepisem na te wyjątkowe placki podzielił się ostatnio szef kuchni Jasiek Kuroń.
-
Królowa polskich upraw, kulinarny majstersztyk, gwiazda na stole. Mimo to bigos traktujemy jak "śmietnik"
Podobno - głowa pusta. A tak naprawdę pełna słodkiego kaczana i kolejnych warstw, które różnią się od siebie smakiem, kolorem i konsystencją liści. Jednocześnie delikatna i pieprzna. Syta i niebojąca się trudnych warunków. Wiele jej zawdzięczamy, ...
-
Kiszona kapusta po gruzińsku, czyli nieco inna odsłona ulubionej kiszonki Polaków
Na pewno wiecie, że kiszonki to samo zdrowie i warto jeść je przez cały rok, a już zwłaszcza w sezonie przeziębieniowym. Ale czy w waszych planach na przetwory na zimę jest kiszona kapusta po gruzińsku? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie, jak ją...
-
Kurczak po góralsku, czyli w kapuścianej kołderce. Jak go zrobić? Podpowiadamy
Kurczak po góralsku, czyli zapiekany z kiszoną kapustą, to danie, które jest doskonale znane na Podhalu. W innych częściach Polski nie jest tak popularne - a szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Sprawdźcie przepis na pysznego kurczaka po góralsku i...