kapusta
-
Danie biedoty spod radomskich wsi. Jak zrobić pyszną pazibrodę? Ziemniaki i kapusta to nie wszystko
Każdy region ma swoje kultowe dania, które składały się z najprostszych składników, na które mogła pozwolić sobie uboższa część społeczeństwa. Nie inaczej jest w przypadku Kielecczyzny i okolic Radomia - tam jesienią pod każdą strzechą pachniało...
-
Przygotuj scypę, czyli małopolski przysmak. Jest tania i prosta w przyrządzeniu
Szukasz taniego i prostego przepisu na pyszną zupę? Scypa nada się idealnie. W Małopolsce nazywa się ją "zupą biedaków". Wszystko dlatego, że zamiast na mięsnym lub warzywnym bulionie, gotuje się ją wyłącznie na mleku i wodzie. W końcu to każdy...
-
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna i chrupiąca, ale zapamiętaj zasadę 1:3
Dziś podpowiemy, jak zrobić najpyszniejszą surówkę na zimę do słoików. Będzie bosko chrupać i idealnie podrasuje każdy posiłek. Oczywiście główną rolę gra tu czerwona kapusta, ale nie wolno zapominać o trzech dodatkach. Jednego z nich dotyczy ważn...
-
Ten przepis sprawi, że bigos pójdzie w odstawkę. Jak zrobić kapustę po szeklersku? Ważne są dwie rzeczy
Gdy chodzi o dania z kapustą, pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam do głowy to oczywiście bigos. Jeśli lubisz ten smak, to na pewno pokochasz miłością dozgonną kapustę po szeklersku. To chyba najlepsza rzecz, jaką można przyrządzić z tego warzywa,...
-
Łazanki - przepis babci na tanie, ale obłędnie pyszne danie. Na dodatek zrobisz je ekspresowo
Łazanki to nieco zapomniane danie, co jest bardzo dziwne, gdyż smakuje naprawdę obłędnie. Na dodatek jest tanie i przygotowuje się je błyskawicznie. Jesień to idealny czas, by wróciło do łask.
-
Ta zupa króluje na Podhalu od pokoleń. Górale wierzą, że w czterech składnikach kryje się samo zdrowie
Ta banalnie prosta, czteroskładnikowa zupa to na Podhalu rarytas znany od pokoleń. Chociaż na pierwszy rzut oka może wydawać się to dość nietypowe połączenie, tak smak wypada tu bezkonkurencyjnie, a właściwości są wynoszone przez górali niemal na...
-
Sałatki i surówki z kapusty na zimę - odżywcze i chrupiące przez cały rok!
Sałatka z kapustą na zimę to rozwiązanie, które pozwoli nam cieszyć się witaminami i smakiem przez cały rok. Ta aromatyczna i sycąca kompozycja skrywa w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych, a jej przygotowanie jest proste i szybkie. Sprawd...
-
Przygotowane gołąbków nigdy nie było takie proste. Z tym trikiem zapomnisz o kapuścianym bałaganie
Gołąbki to tradycyjne danie, które od pokoleń gości w polskich domach. Kapuściane zawijasy kryją w sobie obłędne smaki i aromaty. Niestety przygotowanie tego rarytasu jest czasochłonne i dosyć monotonne. Na szczęście z naszym trikiem praca pójdzie...
-
Prostota aż bije od tego dania. Kapuściany klasyk prosto z zeszytu babci to swojska uczta
Dania wykonane z przepisów, które można znaleźć w babcinych kajetach, często okazują się najsmaczniejsze. Ich smaku nie da się tak łatwo przebić, a uwierzcie próbowano to zrobić niejednokrotnie. By się przekonać, że aromat potrafi oczarować, warto...
-
Surówka w słoiku - smaczny i chrupiący dodatek do obiadu. Zachowa świeżość nawet na miesiąc
Surówka z białej kapusty to uniwersalny dodatek, który urozmaici niemal każdy obiad. Świetnie skomponuje się zarówno z daniami mięsnymi, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, jak i kaszą, ryżem oraz potrawami mącznymi. Wykonanie jej jest banalnie...
-
Gospodyni ze Śląska zdradziła mi przepis na prawdziwy rarytas. Ciapkapusta nie ma sobie równych
Ciapkapusta uważana jest za smakołyk, który wyróżnia się na tle innych potraw, które łączą z sobą podobne smaki. Przygotowuje się ją w mgnieniu oka i świetnie sprawdza się jako dodatek do dania obiadowego. Potrawa pochodzi ze śląska, dlatego możem...
-
Sałatka z kapustą na zimę: przepis na wyjątkowe sałatki w sam raz do obiadu!
Sałatka z kapustą na zimę to idealny przetwór, które pozwala cieszyć się bogactwem smaku i witamin, nawet w najbardziej mroźne dni. Kombinacja chrupiącej kapusty, kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw sprawia, że ta sałatka staje się doskonał...
-
Ziemniaczana zapiekanka z kiszonym dodatkiem. W towarzystwie przypraw i tego sera będzie palce lizać
Nie masz pomysłu co przygotować na obiad dla całej rodziny? Nic nie sprawdzi się tak bezbłędnie, jak domowa zapiekanka. Połączenie łagodnego sosu, ziemniaków, kiszonej kapusty i wędzonego boczku smakuje jak marzenie. Goście i domownicy będą błagal...
-
Gołąbki po staropolsku. Wychodzą tak pyszne, że można by je jeść na okrągło. Bardzo proste wykonanie
Jak przyrządzić gołąbki po staropolsku? To danie zachwyca smakiem i aromatem. Aby wyszły idealnie, wystarczy ugotować kapustę i połączyć kilka składników na farsz. Kluczem do doskonałego smaku będzie jeden specjalny składnik.
-
Przepis na bigos po staropolsku. Znajdziecie w nim dużo mięsa, grzybów i aromatycznych przypraw
Świąteczna kuchnia bigosem stoi. Prawda jest jednak taka, że bigos przygotowujemy równie często poza okresem świątecznym. Trudno się dziwić, tradycyjny, polski przysmak ma swoje rzesze fanów w całym kraju, a nawet poza jego granicami. Jak...
-
Surówka z kapusty do słoików. Zrobisz ją w kilka chwil, ale smakiem nacieszysz się o wiele dłużej
Ogórki ukiszone, papryka zamarynowana, przyszedł więc czas na surówkę z białej kapusty do słoików. Przepis na nią jest banalnie prosty, a całe wykonanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Taka surówka świetnie nadaje się na dodatek do obiadu, kiedy nie...
-
Przepis na klasyczne gołąbki w domowej wersji. Kapuściane zawijasy z tym farszem to mistrzostwo
Jeśli brakuje inspiracji na smaczny obiad, wszystkie inne przepisy się już najzwyczajniej przejadły, pora na powrót do korzeni! Babcine gołąbki to prawdziwa klasyka, z którą na próżno konkurować. Swój obłędny smak zawdzięczają miękkiej kapuście...
-
Wiesz jak wygląda kapusta pekińska? Świetnie, masz już jeden punkt w tym quizie!
.
-
Jarmuż - właściwości zdrowotne i sposób przygotowania. Warzywo pełne witamin i minerałów
Jarmuż jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin. Zyskuje coraz większą popularność jako część zdrowej diety. Jego intensywnie zielone liście mogą przynieść wiele korzyści dla twojego zdrowia. Co warto wiedzieć o tym warzywie? Co pyszne...
-
Młoda kapusta - przepis na surówkę, którą oczarujesz domowników. Jest prosta do zrobienia i lepsza niż mizeria
Surówka z młodej kapusty to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Zamiast nudnej mizerii, czy gotowych mieszanek prosto ze sklepowych półek, przygotuj proste połączenie, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
-
Leczo i ogórkowa pójdą w odstawkę. Ta zupa podbije serce i żołądek. Będziesz ją robić każdego dnia
Po zupy sięga wiele osób. Mało kto jednak wybiera te mniej popularne, które również charakteryzują się głębokim smakiem. By to zmienić, proponujemy to oto danie. Tym połączeniem produktów zdetronizowało inne przysmaki.
-
Jak kisić kapustę? Sposób naszych babć jest wiecznie żywy. Ale nie martw się, nie musisz używać stóp
Jak kisić kapustę? To pytanie zadają sobie szczególnie ci, którzy nie chcą kupować dłużej gotowej kapusty w sklepie. Na szczęście można zrobić ją samodzielnie i to w dość łatwy sposób. O czym należy pamiętać i do jakich zasad się stosować?...
-
Jak zrobić dobry bigos? Z tym przepisem wyjdzie lepszy niż babciny
Jak zrobić bigos? Jeśli szukasz przepisu na pyszny bigos, danie kuchni polskiej pełne aromatycznych składników, to ten artykuł jest dla ciebie. Tu dowiesz się jak krok po kroku stworzyć wyjątkowo pyszny bigos według staropolskiej receptury - zarów...
-
Od dziś nie zrobię już kotletów w inny sposób. Średniowieczny przepis z młodą kapustą jest najlepszy
Kotlety zrobione z młodej kapusty znane są od wieków. Niektórzy uważają, że mogli się nimi zajadać nawet pierwsi Piastowie. Patrząc na ich skład, nic dziwnego, że po takim czasie wracają do łask. W takim wydaniu są świetną alternatywą dla...
-
Alternatywa dla kapuścianych zawijasów. Gołąbki kresowe są bez mięsa i ryżu, jednak smakują wybornie
Kapuściane zawijasy to klasyka tradycyjnej, polskiej kuchni. Co, jednak gdyby, pozbawić je mięsa i ryżu? Wówczas otrzymamy obłędnie smaczne gołąbki kresowe, które nadziane są po brzegi zupełnie innym farszem. Jest smacznie, domowo no i znacznie...
-
Dodaj do młodej kapusty ten jeden składnik, a będzie miała wyśmienity smak. Idealny pomysł na obiad
Duszona młoda kapusta to jedno dań, które często pojawia się na polskich stołach latem. Jak ją przyrządzić, aby miała doskonały smak? Można ją połączyć z ziołami i jednym specjalnym składnikiem, który doda jej słodyczy.
-
Schab będzie kruchy i soczysty, gdy dodasz to warzywo. Trwa na nie sezon, więc lepiej je wykorzystać
Obok mizerii i ziemniaczków nie może zabraknąć aromatycznego mięsa, które wprost rozpływa się w ustach. Aby je wykonać nie trzeba skomplikowanych produktów, a odpowiedniego przepisu. Taka jest właśnie ta receptura. Dzięki jednemu sezonowemu warzyw...
-
Jak kisić kapustę? Tak to robiły nasze babcie. Wrzuć trzy składniki i postępuj według prostych wskazówek
Kiszona kapusta to prawdziwy przysmak. Dlaczego warto ją przygotować? Świetnie sprawdzi się jako podstawa surówki, a zasmażana będzie rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Aby dobrze ukisić kapustę, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Tych...
-
Kotlety mielone jak gołąbki? Połącz te składniki, ugnieć i usmaż. Domownicy będą zachwyceni
Gołąbki to jedno z uwielbianych przez Polaków dań. Ich przygotowanie jest jednak nieco czasochłonne. Warto więc pokusić się o przygotowanie kotletów mielonych a'la gołąbki. Gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę.
-
Podaj ją do obiadu, a zniknie jako pierwsza. Przy niej mizeria to nic. Tę surówkę pokocha każdy
Sałatki i surówki kocha każdy. Są one świetnym dodatkiem do dań obiadowych, a także można je jeść jako przystawkę. Wyróżniamy kilka sałatek, które królują na talerzach, jednak niektóre z nich są często niedoceniane. Właśnie takim smakołykiem jest ...
-
Najlepsza kiszonka z kapusty. Zdziwisz się, co podkręca jej smak
Kapusta kiszona jest pyszna, zdrowa i ogólnie my, Polacy chyba nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Oczywiście kapustę kisimy zazwyczaj na jesieni (ale to nie jest warunek) i zazwyczaj białą. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą kiszon...
-
Jak smakuje najlepsza młoda kapusta? Przepis babci na letni przysmak z kiełbaską
Kiedy wokół panuje upał, szukasz prostych sposobów na przygotowanie obiadu. Świetnym rozwiązaniem będzie młoda kapusta. Przepis jest banalny i sprawi, że przyrządzisz go bez żadnych problemów. Dodatek pomidorów podkręci smak i zakochasz się w...
-
Ziemniaki po cabańsku to tanie i przesmaczne danie jednogarnkowe. Połącz te składniki i gotowe
Szukasz pomysłu na proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe? Ziemniaki po cabańsku będą nie tylko bardzo smaczne, ale też niezwykle pożywne. Taki obiad jest prosty w przygotowaniu i sprawdzi się w różnych okolicznościach.
-
Przepis na kapustę kwaszoną z czosnkiem. Przygotuj pyszną i nietypową surówkę do obiadu
Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? Przygotuj z nami surówkę z kwaszonej kapusty. Ten przysmak serwuje się nie tylko na Podlasiu. Na Ziemi Świętokrzyskiej również jest wyjątkowo popularny i często ląduje na talerzu, zwłaszcza latem.
-
Ta wersja gołąbków bije klasyk na głowę. Jak zrobić gołąbki po poznańsku? Dużo szybciej niż tradycyjne
Gołąbki po poznańsku, czy też gołąbki poznańskie to wariacja na temat nieśmiertelnej klasyki, czyli mięsnego farszu zawiniętego w liście kapusty. Od razu uprzedzamy - gołąbki poznańskie są przepyszne i dużo szybsze, i łatwiejsze w wykonaniu niż te...
-
Kapusta to nasze warzywo narodowe, ale tego przepisu nie zna nawet moja babcia. Ja go przetestowałam - bajka
Znamy gołąbki, znamy mnóstwo surówek, bigosy, zasmażamy ją do schabowego, kisimy. Jednak jest jeden przepis, którego nie zna prawie nikt. Jak zrobić kapustę małosolną? Czy w ogóle się da? Oczywiście, że tak i ja to wypróbowałam. Jest jednak jeden...
-
Bez kapusty i zawijania. Te gołąbki powalą teściową na kolana. Po spróbowaniu będzie błagać o przepis
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które ma szczególne miejsce w sercach Polaków. Uwielbiamy je przygotowywać i jeść. Odchodzenie od klasycznego przepisu to nie nowość, ale my mamy niezwykłą bombę! Danie bez grama kapusty również smakuje...
-
Kiedy robię to danie, talerze zawsze zostają puste. Jest gotowe w 30 minut, a porcja wystarczy na kilka dni
Aby zrobić smaczne i sycące danie nie trzeba skomplikowanego przepisu. Wystarczy połączyć kilka składników, które ma się w swojej kuchni. Gdy użyjesz tego przepisu, zrobisz potrawę, która jest warta grzechu. Jest wyjątkowa dzięki mieszance różnych...
-
Surówka z młodej kapusty. Karol Okrasa zdradza, jak przygotować wyjątkowo prosty dodatek do obiadu
Szybka surówka z młodej kapusty to dodatek do obiadu, który podbija kubki smakowe właśnie późną wiosną i wczesnym latem. Wbrew pozorom jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a Karol Okrasa wie, co zrobić, aby była smaczna. Prezentujemy najlepszy...
-
Placki ziemniaczane nie mają z nimi szans. Wykorzystaj sezonowe warzywo, a obiad będzie nie z tej ziemi
Przygotowując placki w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy te zrobione z ziemniaków. Jednak istnieje jeszcze lepsza wersja tej potrawy. Wykorzystuje się w niej sezonowe warzywo, o którym mało kto pomyśli. Odpowiednio zrobione mogą być...