kapusta
-
Zupa z młodej kapusty to rarytas od mojej babci! Nie zapomnij o tym składniku, inaczej zupa nie zyska smaku
Zupa z młodej kapusty to przepis, który sprawdzi się idealnie nie tylko latem. Jest zdrowa, ale też niezwykle smaczna. Jak ją przygotować, by smakowała obłędnie? Oprócz standardowych przypraw koniecznie dodaj do niej koperek! Tak przynajmniej robi...
-
Trudno o lepszą i prostszą surówkę na wiosnę. Wzbogaci obiad o walory zdrowotne i smakowe
Nadeszłą wiosna, a wraz z nią sezon na pyszne warzywa. Warto ten czas wykorzystać jak najlepiej i przygotować domową surówkę do obiadu lub grilla. Do kapusty, marchwi i cebuli dodaj ten kwaśny składnik, który wzbogaci świeży smak warzyw. Z dodatki...
-
Młoda kapusta - przepis, który pamiętasz z dzieciństwa. Nawet nie wyjmuj masła z lodówki - babcia by się obraziła
Gdybyśmy mieli odpowiadać w "Milionerach" na pytanie, jaka jest młoda kapusta, a odpowiedzi byłyby następujące: a - smaczna, b - aromatyczna, c - delikatna, d - rozkoszna, najpewniej żadne koło ratunkowe by nam nie pomogło. Powód? Wszystkie...
-
Przepis na danie z kociołka żeliwnego. Mój tata przyrządza je bez względu na pogodę. Smak jest obłędny
Przepis na danie z kociołka żeliwnego polega na umiejętnym połączeniu warzyw i mięsa. Zaletą tej potrawy jest jednogarnkowy charakter oraz to, że nie trzeba nad nim nieustannie czuwać. Istotną kwestią są proporcje oraz czas. Jedzonko przyrządzisz...
-
Młoda kapusta po babcinemu. Koperek to obowiązek, ale inny składnik lepiej ją podkręca
Młoda kapusta w końcu pojawiła się w sklepach i na straganach, więc nasze marzenia o wiosennym obiedzie nareszcie się spełnią. Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała jak za dawnych lat? Koperek - wiadomo, ale jest jeszcze coś, co sprawiało, że...
-
Siostra Anastazja zdradziła przepis na najlepszy farsz do pierogów. Gdy ich spróbujesz zapomnisz o tradycyjnych
Siostra Anastazja podzieliła się nietypowym przepisem na pierogi. Do ciasta dodaje tajemniczy składnik, który należy dobrze podgrzać, a w farszu łączy dwa popularne smaki pierogów. Ten przepis to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny, który ...
-
Znakomita sałatka z kapusty idealna na grilla i do rodzinnego obiadu. Jej obłędny smak to zasługa tego sosu
Każdy, kto planuje majówkowego grilla, powinien znać ten przepis. Dodatek warzyw do mięsa to doskonałe, pyszne i w dodatku zdrowie rozwiązanie. Przygotowanie tej znakomitej sałatki z kapusty zajmie 10 minut, a będzie komponować się doskonale z...
-
Zwykłe placki ziemniaczane wieją nudą. Lepiej podać je z tymi liśćmi. To przysmak kuchni Beskidów
Regionalne przysmaki, które kiedyś były codziennością, dziś wracają na salony. O niektórych z nich możesz nigdy nie słyszeć, a okazują się lepsze od najpopularniejszych wersji. Poleśniki są tego dobrym przykładem. Tak upieczone placki ziemniaczane...
-
Robert Makłowicz przygotowuje je tylko z tym składnikiem. Jego przepis na gołąbki jest prosty i wyśmienity
Wystarczy spróbować ich raz, a przekonacie się, że lepsze gołąbki nie istnieją. Robert Makłowicz zdradził recepturę na udany, domowy i tradycyjny obiad, idealny na każdą okazję. Ten przepis na gołąbki jest niezwykle prosty, a z pewnością zachwyci...
-
Flaki - przepis z 1762 roku. Oprócz kapusty jest tam składnik, o którym dziś nikt nie pomyśli
Flaczki obowiązkowo muszą pojawić się na każdej większej imprezie w polskim domu i chociaż nie brakuje sceptyków tego dania, dziś pokażemy wam, że flaki to przepis prawdziwie królewski. Jak smakowały flaczki 250 lat temu? Oprócz kapusty zawierały...
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Od dziś będziesz robić najlepszy rosół. Babcia poprosi o przepis
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
- Kluski leniwe robię bez tego składnika. Mam przez to na pieńku z babcią
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Już nigdy nie zrobisz gołąbków inaczej. Sparzona kapusta w 10 minut
- Sajgonki - przepis. Nie tylko farsz, ale i sos ma znaczenie
-
Zrób kotleciki z kapustą i zaoszczędź dużo czasu. Tak powstaną... gołąbki bez zawijania!
Gołąbki bez zawijania to idealny pomysł na obiad dla dużej rodziny. Dlatego jeśli spodziewasz się gości na Wielkanoc i nie masz ochoty stać godzinami w kuchni, to nasz przepis sprawdzi się idealnie. Połączenie mięsa, ryżu i kapusty w prosty sposób...
-
Łazanki - przepis na tanie i ekspresowe danie babcinej receptury. Połącz pięć składników i gotowe
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Łazanki to obiadowa klasyka, która na stole gości na co dzień i od święta. Danie jest tanie, ekspresowe i obłędnie smaczne, a wszystko przez swojski skład rodem z polskiej wsi. Wystarczy wszystko...
-
Zupa z białej kapusty, czyli słodki kapuśniaczek. Głębi i aromatu doda mięsna wkładka i masło
Zupa z białej kapusty to przyjemna odmiana od pomidorówek i krupników. Przepis na słodki kapuśniaczek jest banalny, ale warto go nieco podkręcić. Mięsna wkładka jest ważnym dodatkiem, ale trik z masłem podkręci smak i nada zupie niepowtarzalnego...
-
Przepis na surówkę z kapusty. Smaczny dodatek do obiadu i prawdziwy zastrzyk witamin
Iście Polskim warzywem jest kapusta, która gości w wielu daniach, sałatkach czy przekąskach. Obowiązkowym dodatkiem do obiadu jest swojska surówka z kapusty, która nie tylko obłędnie smakuje, ale i dostarcza ogrom witamin. Warto zwrócić uwagę takż...
-
Przepis na wege gołąbki - kapuściane zawijasy z kaszą i warzywami. Tu króluje prostota i swojski smak
Wegetariańskie gołąbki to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Kapuściane zawijasy to niemalże klasyka, która gości na stołach w porze obiadowej, ale i z okazji wszelakich świąt. Farsz przygotowany z kaszy i warzyw to idealny smak, który...
-
Budżetowy obiad, czyli łazanki. Pomysł na niedrogie danie, które doda energii. Doskonałe na wiosnę
Podajemy przepis na prosty obiad, który sprawdzi się o tej porze roku. Łazanki można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Proponujemy wersję z dodatkiem specjalnych przypraw, które dodadzą im smaku.
-
Zetrzyj na tarce kapustę i dodaj do niej te składniki. Efekt sprawi, że już nie sięgniesz po tradycyjne mielone
Choć brzmi to nieprawdopodobnie to znakomite kotlety przygotujesz nie z mięsa, a z kapusty. To jarskie danie zachwyci wszystkich podczas rodzinnego obiadu. Aromatyczne i chrupiące kapuściane kotleciki robi się banalnie prosto, a składniki są...
-
Kapusta do gołąbków gotowa w kilkanaście minut. Zastosuj technikę z nabiałem i wybierz odpowiednią obróbkę
W domowym menu nie brakuje kapuścianych rarytasów - obok bigosu, zasmażanej, zapiekanek czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć soczystych gołąbków. Przygotowanie jednak wymaga trochę wysiłku. Warto zatem zastosować trik na parzenie kapusty z...
-
Zapomnij o mięsie i ryżu w farszu. Przepis na gołąbki z tym wege składem smakuje o niebo lepiej
Gołąbki to nie lada rarytas, jednak klasyczna wersja odpowiada czy smakuje. Warto zatem przygotować wegetariańską wersję bazującą na grzybach i kaszy. Tak przygotowany farsz warto dodatkowo podrasować ziołami i przyprawami. Kapuściane zawijasy...
-
Przepis na gołąbki. Kapuściane zawijasy z mięsem to klasyka, ale warto ją nieco udoskonalić
Przepis na gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Kapuściane zawijasy są nieco pracochłonne, jednak efekt rozpieszcza wszystkie zmysły. Warto też odrobinę poeksperymentować z farszem - wersji jest wiele, ale to tradycja wygrywa smakiem.
-
Łazanki - kapuściana klasyka według babcinego przepisu. Tu króluje prostota i swojski skład
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Wśród gołąbków, bigosu czy kolorowych surówek warto wyróżnić tradycyjne łazanki. Przygotowane według babcinego przepisu zawsze wychodzą smaczne i pełne aromatów. Sekret tkwi w prostocie i swojskich...
-
Kapusta zasmażana - obiadowy klasyk, z którym na próżno konkurować. Z tym dodatkiem wypada rewelacyjnie
Zasmażana kapusta to klasyka z którą na próżno konkurować. Swojski smak zapewnia świeża, najlepiej młoda kapusta oraz aromatyczne przyprawy i dodatki. Przygotowanie jest banalnie proste a smak...no cóż, warto przekonać się samemu!
-
Przepis na gołąbki. Tradycyjne danie, dzięki któremu odlecisz w kosmos. Kluczem do sukcesu jest sos
Przepis na gołąbki to receptura, którą zdecydowanie warto znać. Wariacji na jej temat jest wiele, jednak to tradycyjne gołąbki zdecydowanie wygrywają smakiem. Warto też pamiętać o przygotowaniu sosu, ponieważ to on jest kluczem do sukcesu.
-
Gołąbki, czyli mięsno-kapuściany miks bez zawijania. Alternatywę dla klasyki wystarczy tylko... zapiec
Gołąbki to jedno z flagowych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Niestety mozolne przygotowanie często zniechęca - warto zatem nieco urozmaicić klasyczną wersję i przyszykować na obiad gołąbki bez zawijania. Dodatkowym atutem jest możliwość zapiekani...
-
Przepis na gołąbki bez mięsa. Tradycyjne danie w nowej odsłonie - farsz z kaszy i warzyw to obłęd
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, z którą na próżno konkurować. Flagowe danie doczekało się jednak wielu wersji - jedną z nich jest ta bez mięsa. Kapuściane zawijasy z soczystym farszem z kaszy i warzyw, podane z aromatycznym sosem rozpieszczą...
-
Bigos Magdy Gessler. Przepis na staropolski obiad. Podgrzej go następnego dnia, a poczujesz różnicę
Bigos Magdy Gessler, przepis skomponowany z produktów najlepszej jakości. Dzięki temu smak staropolskiej potrawy jest unikatowy, a z każdym kolejnym podgrzaniem staje się jeszcze bardziej aromatyczny. Jak go przyrządzić? Sprawdź i przekonaj się, ż...
-
Przepis na gołąbki jest zbyt skomplikowany? Wystarczą trzy kroki, żeby cieszyć się tradycyjnym smakiem
Gołąbki to stały element domowego menu - aromatyczne, soczyste i hojnie polane pomidorowym sosem przekonają niemal każdego! Kapuściane zawijasy są jednak nieco czasochłonne w przygotowaniu - znamy jednak trzy proste zasady, które znacznie ułatwią...
-
Tęsknisz za młodą kapustą? Nie musisz czekać do czerwca - pomoże prosty przepis z pekinką. Smak niemal identyczny
Młoda kapusta to niestety sezonowy przysmak, ale wcale nie musimy czekać do lata, by cieszyć się ulubionym smakiem. Dziś mamy dla was przepis na "oszukaną młodą kapustę" z kapusty pekińskiej. Przepis jest banalny, a smak niemal identyczny -...
-
Oszukane gołąbki, czyli ekspresowa wariacja na temat tradycyjnego dania. Wystarczy wszystko połączyć
Domowe obiady to klasyka, z którą na próżno konkurować. Przepis na oszukane gołąbki sprawdzi się idealnie, gdy mamy ochotę na tradycyjne smaki, jednak nie mamy wystarczająco czasu na przygotowania. Wystarczy wszystko połączyć, uformować kształt i...
-
Łazanki - przepis prosto z babcinej kuchni. A co najlepsze - potrzebujesz tylko jednego garnka
Łazanki to przepis, który pochodzi prosto z babcinej kuchni. I choć niektórzy twierdzą, że nie zachęca wyglądem, to zaraz po spróbowaniu objadają się łazankami w najlepsze. Jak zrobić łazanki, by smakowały jak u babci? Podpowiadamy.
-
Przygotowujesz gołąbki? Tomasz Strzelczyk zdradza trik na ekspresowe i sprawne sparzenie kapusty
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak parzy kapustę na gołąbki. Jak się okazuję, ta mozolna i uciążliwa czynność może być znacznie szybsza i o wiele łatwiejsza. Efekt? Miękkie liście, które w zaledwie kilka minut są gotowe, by nakładać farsz - trzy ruchy...
-
Surówka z białej kapusty. Klasyka wśród surówek podawanych do obiadu
Surówka z białej kapusty podawana do obiadu lub konsumowana bez dodatków - jak ją przygotować by zachwyciła swoim smakiem? Poznaj sprawdzone receptury na surówki, które nigdy się nie znudzą!
-
Gołąbki - przepis na obiadową klasykę w ekspresowej wersji. Sekretem jest sos na domowym bulionie
Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej są oczywiście gołąbki. Klasyk gości na naszych stołach na co dzień i od święta, jednak kluczem do sukcesu jest kilka ważnych elementów. Mowa tu o soczystym farszu mięsno-ryżowym zawiniętym w miękkie liście...
-
Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci. Pyszny jednogarnkowy i niezwykle aromatyczny obiad
Łazanki - przepis prosto z przepiśnika babci, który warto znać. I choć wydawać się może, że to obiad, który wymaga wiele pracy, to jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Jak zrobić łazanki, by smakowały obłędnie? Podpowiadamy.
-
Przepis na gołąbki bez zawijania. Szybka wersja tradycyjnego dania. Upieczesz je w piekarniku
Przepis na gołąbki może być prosty, wystarczy, że zrezygnujemy z zawijania mięsa i obgotowywania kapusty. Kotleciki w sosie pomidorowym wykonamy w kilka minut. Warto zapiec je w piekarniku. Wykonaj szybką wersję tradycyjnej potrawy.
-
Zapomnij o parzeniu kapusty do gołąbków. Ten patent jest znacznie szybszy i bardziej efektowny
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości w domowym menu. Fenomenalny smak wymaga jednak odrobiny poświęcenia i kilkuetapowego przygotowania. Aby znacznie usprawnić pracę, wystarczy zrezygnować z parzenia liści kapusty i...
-
Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym. Do farszu użyj kaszy lub ryżu. Ważny jest rodzaj mięsa
Gołąbki królują od lat na wielu polskich stołach. Ich smak różni się od siebie, bo w końcu co gospodyni, to przepis. Jednak, aby wykonać jak najbardziej klasyczną wersję tradycyjnej potrawy, przygotowaliśmy prostą i sprawdzoną recepturę na pyszny...
-
Kapuśniak - przepis na tradycyjną i sycącą zupę. Kluczowy jest wywar na wędzonych żeberkach i boczku
Wśród domowych obiadów kapuśniak zasługuje na wyjątkowe miejsce. Rozgrzewająca, sycąca i pełna witamin zupa to must have na chłodne, zimowe dni. Do przygotowania tradycyjnej wersji niezbędne okażą się wędzone żeberka, boczek i domowa kapusta kiszona.
-
Ewa Wachowicz zdradza przepis na paszteciki idealne na sylwestra. Kluczowy jest sekretny składnik
Przepis Ewy Wachowicz na sylwestrowe paszteciki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Popularny smakołyk w nietypowym wydaniu podbije kubki smakowe nawet najbardziej wymagających gości. Wszystko za sprawą tajemniczego składnika, który idealnie podkreś...
-
Została ci kapusta z grochem po świętach? Możesz ją "wskrzesić", dodając do tego przepysznego dania
Jeśli została wam kapusta z grochem po świętach, możecie dać jej drugie życie dodając ją do pewnego pysznego dania. Chodzi o krokiety. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, ale dzięki ich przygotowaniu sprawicie, że święta w waszych domac...