kapusta
-
Przepis na gołąbki po krakowsku. Są tak smaczne, że cała rodzina będzie się nimi zajadać
Gołąbki po krakowsku to nic innego jak regionalna odsłona klasycznej kuchni polskiej. Czasem wystarczy zmienić region, aby przekonać się, że tradycyjne potrawy smakują zupełnie inaczej. Tym razem kluczem jest jeden zamiennik, który może ucieszyć...
-
Jaką zupę ugotować na wczorajszym rosole? Ten przepis znały już babcie naszych babć - przyda się patelnia
Pomidorowa, krupnik, ryżanka, ogórkowa. Wszystkie te zupy ugotujemy na rosole z wczoraj, ale bądźmy szczerzy - są smaczne, lecz dość popularne. Dziś jednak troszkę pokombinujemy i zdradzimy wam bardzo stary przepis na zupę, która na wczorajszym...
-
Takich gołąbków nie zrobi ani Gessler, ani Makłowicz. Babcina receptura rodem z Podhala to mistrzostwo
Nie ma nic lepszego niż gołąbki z babcinego przepisu, szczególnie te "spod samiuśkich Tater". Kapuściane zawijasy to niemalże kultowe danie, a najprostsza wersja uchodzi za najlepszą. Opiera się na farszu z mięsa mielonego, ryżu i przypraw. Całość...
-
Przepis na gulasz z młodych warzyw. Letnie dobra zamknięte w jednym garnku to prawdziwa poezja smaków
Wiosna i lato to czas kiedy staramy się wykorzystywać sezonowe dobra, ile tylko się da. Piękna pogoda nie sprzyja także godzinom spędzonym w kuchni, dlatego przepis na gulasz z młodych warzyw to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Obłędne, ekspresowe i...
-
Podkarpackie gołąbki to przysłowiowe niebo w gębie! W składzie na próżno szukać mięsa czy ryżu
Wśród kultowych, polskich dań nie sposób pominąć gołąbki, czyli kapuściane zawijasy hojnie wypełnione farszem. W klasycznej wersji smakują obłędnie, jednak te przygotowane według przepisu rodem z Podkarpacia, wypadają bezkonkurencyjnie. Mięso i ry...
-
Treściwy obiad z kiszoną kapustą w swojskim stylu. Przy nim bigos wypada blado
Sposobów na podanie znanych nam składników jest wiele, ale nie każdy okazuje się dobry. Jednak ten przepis z pewnością będzie smakować każdemu. To innowacyjna metoda na podanie kiszonej kapusty, która sprawia, że mięso jest delikatne i miękkie. Ra...
-
Gdy postawisz ją na stole, każdy rzuci się w jej kierunku. Potrawa, bez której nie wyobrażam sobie weekendu
Połączenie tych składników może nie być niczym odkrywczym, jednak w takiej postaci mało kto je serwuje. Gdy pierwszy raz zrobiłam to danie to oniemiałam, a rodzina prosiła o dokładkę. Radzę zapisać przepis, bo robienie jej stanie się tradycją.
-
Teściowa złapie się za głowę, gdy zobaczy to danie. Podobne do gołąbków, lecz coś je wyróżnia
W mięsie mielonym zawiniętym w liściach kapusty jest zakochana całą Polska i nie tylko. Wiele osób próbuje zmodyfikować tradycyjny przepis, by zrobić danie, które będzie równie smaczne, lecz inne. Ten przepis pokazuje, że to możliwe. Mięsne kąski...
-
Na to danie czeka się cały rok. Zrób cały gar, bo każdy poprosi o kilka dokładek. Wybór mięsa jest bardzo ważny
Na niektóre potrawy trzeba czekać cały rok. Jest to spowodowane sezonowością pewnych warzyw. Na szczęście wiosna przyszła szybko i możemy delektować się specjałami, o których śniliśmy w zimowe noce. To danie koniecznie musisz zrobić tej wiosny....
-
W tej wersji młoda kapusta wyjdzie wyśmienicie. Poszatkuj ją i połącz z tymi składnikami
Jeśli lubisz gołąbki, to danie na pewno pokochasz. Wystarczy poszatkować kapustę i zapiec ją z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Kluczową rolę odegrają przyprawy takie jak majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.
-
Młoda kapusta - przepis, którego na bank nie znasz. Koperek jest super, ale inne zioło lepiej podkręca smak
Młoda kapusta to smak wiosny i chyba nie ma nic lepszego na obiad w maju i w czerwcu. Przepis na młodą kapustę zna chyba każdy, jednak dziś podpowiemy, jak przyrządzić ją w sposób najlepszy z możliwych. Dodajesz koperek? To świetnie, ale oprócz...
-
Najlepszy towarzysz schabowego szybko znika z bazarków. Jak zrobić zasmażaną kapustę? Błąd z mąką wszystko zrujnuje
W naszej świadomości istnieje wiele par idealnych. Wymienić można chociażby Tristana i Izoldę, Ivana i delfina oraz schabowego i kapustę zasmażaną. Oczywiście zasmażanie to czynność pozornie banalna, ale jeden mały błąd sprawi, że konsystencja i...
-
Tradycyjny, swojski przepis na zupę z czterech składników. Kapuściany rarytas królował na Podhalu
Regionalna kuchnia rodem z Podhala to nie tylko oscypki, moskole czy kwaśnica. Góralskie menu bogate jest bowiem w wiele smacznych, łatwych i ciekawych przepisów. Idealnym przykładem jest scyta z Białki Tatrzańskiej - czteroskładnikowa zupa bazuje...
-
Średniowieczne kotlety po morawsku, czyli młoda kapusta w "starej" wersji. Proste składniki gwarantują efekt wow
Kotlety po morawsku, czy też kapusta po morawsku to danie, które może mieć nawet tysiąc lat. Przepis na młodą kapustę z mięsem w średniowieczu rozsiał się niemal po całej Europie i możemy być niemal pewni, że takimi kotlecikami zajadali się pierws...
-
Najlepszy sos do surówki? Na pewno nie na bazie majonezu. Ten przygotujesz z dwóch składników, które masz w kuchni
Rozpoczął się sezon na młode warzywa, tak też surówka z młodej kapusty ponownie zaczyna królować na polskich stołach. Co zrobić, by smakowała obłędnie i była przy tym zdrowa? Ten domowy i dwuskładnikowy dressing sprawi, że będziesz brać dokładkę z...
-
Smaki lata, czyli młoda kapusta. Przepis babci na jarski obiad jest prosty i wyśmienity. Goście będą błagać o dokładkę
Tęsknisz za smakami lata? Nic tak ci nie przypomni ciepłych, spokojnych dni jak wyśmienita młoda kapusta z zasmażką. Przepis na to znakomite danie powinien znać absolutnie każdy. Obiad wykonany według tej receptury będzie tak pyszny, że goście z...
-
To najlepsza możliwa wersja młodej kapusty. Koperek jest podstawą, ale inna przyprawa zadziała jeszcze lepiej
Na co czekamy przez całą zimę? Z pewnością na truskawki, czereśnie i szparagi. Do tego grona koniecznie trzeba też dodać młodą kapustę. To jeden z najlepszych sezonowych przysmaków. Jedną z najlepszych wersji jest młoda kapusta z kiełbasą. Co do...
-
Zupa z młodej kapusty to rarytas od mojej babci! Nie zapomnij o tym składniku, inaczej zupa nie zyska smaku
Zupa z młodej kapusty to przepis, który sprawdzi się idealnie nie tylko latem. Jest zdrowa, ale też niezwykle smaczna. Jak ją przygotować, by smakowała obłędnie? Oprócz standardowych przypraw koniecznie dodaj do niej koperek! Tak przynajmniej robi...
-
Trudno o lepszą i prostszą surówkę na wiosnę. Wzbogaci obiad o walory zdrowotne i smakowe
Nadeszłą wiosna, a wraz z nią sezon na pyszne warzywa. Warto ten czas wykorzystać jak najlepiej i przygotować domową surówkę do obiadu lub grilla. Do kapusty, marchwi i cebuli dodaj ten kwaśny składnik, który wzbogaci świeży smak warzyw. Z dodatki...
-
Młoda kapusta - przepis, który pamiętasz z dzieciństwa. Nawet nie wyjmuj masła z lodówki - babcia by się obraziła
Gdybyśmy mieli odpowiadać w "Milionerach" na pytanie, jaka jest młoda kapusta, a odpowiedzi byłyby następujące: a - smaczna, b - aromatyczna, c - delikatna, d - rozkoszna, najpewniej żadne koło ratunkowe by nam nie pomogło. Powód? Wszystkie...
-
Przepis na danie z kociołka żeliwnego. Mój tata przyrządza je bez względu na pogodę. Smak jest obłędny
Przepis na danie z kociołka żeliwnego polega na umiejętnym połączeniu warzyw i mięsa. Zaletą tej potrawy jest jednogarnkowy charakter oraz to, że nie trzeba nad nim nieustannie czuwać. Istotną kwestią są proporcje oraz czas. Jedzonko przyrządzisz...
-
Młoda kapusta po babcinemu. Koperek to obowiązek, ale inny składnik lepiej ją podkręca
Młoda kapusta w końcu pojawiła się w sklepach i na straganach, więc nasze marzenia o wiosennym obiedzie nareszcie się spełnią. Jak zrobić młodą kapustę, żeby smakowała jak za dawnych lat? Koperek - wiadomo, ale jest jeszcze coś, co sprawiało, że...
-
Siostra Anastazja zdradziła przepis na najlepszy farsz do pierogów. Gdy ich spróbujesz zapomnisz o tradycyjnych
Siostra Anastazja podzieliła się nietypowym przepisem na pierogi. Do ciasta dodaje tajemniczy składnik, który należy dobrze podgrzać, a w farszu łączy dwa popularne smaki pierogów. Ten przepis to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny, który ...
-
Znakomita sałatka z kapusty idealna na grilla i do rodzinnego obiadu. Jej obłędny smak to zasługa tego sosu
Każdy, kto planuje majówkowego grilla, powinien znać ten przepis. Dodatek warzyw do mięsa to doskonałe, pyszne i w dodatku zdrowie rozwiązanie. Przygotowanie tej znakomitej sałatki z kapusty zajmie 10 minut, a będzie komponować się doskonale z...
-
Zwykłe placki ziemniaczane wieją nudą. Lepiej podać je z tymi liśćmi. To przysmak kuchni Beskidów
Regionalne przysmaki, które kiedyś były codziennością, dziś wracają na salony. O niektórych z nich możesz nigdy nie słyszeć, a okazują się lepsze od najpopularniejszych wersji. Poleśniki są tego dobrym przykładem. Tak upieczone placki ziemniaczane...
-
Robert Makłowicz przygotowuje je tylko z tym składnikiem. Jego przepis na gołąbki jest prosty i wyśmienity
Wystarczy spróbować ich raz, a przekonacie się, że lepsze gołąbki nie istnieją. Robert Makłowicz zdradził recepturę na udany, domowy i tradycyjny obiad, idealny na każdą okazję. Ten przepis na gołąbki jest niezwykle prosty, a z pewnością zachwyci...
-
Flaki - przepis z 1762 roku. Oprócz kapusty jest tam składnik, o którym dziś nikt nie pomyśli
Flaczki obowiązkowo muszą pojawić się na każdej większej imprezie w polskim domu i chociaż nie brakuje sceptyków tego dania, dziś pokażemy wam, że flaki to przepis prawdziwie królewski. Jak smakowały flaczki 250 lat temu? Oprócz kapusty zawierały...
-
Zrób kotleciki z kapustą i zaoszczędź dużo czasu. Tak powstaną... gołąbki bez zawijania!
Gołąbki bez zawijania to idealny pomysł na obiad dla dużej rodziny. Dlatego jeśli spodziewasz się gości na Wielkanoc i nie masz ochoty stać godzinami w kuchni, to nasz przepis sprawdzi się idealnie. Połączenie mięsa, ryżu i kapusty w prosty sposób...
-
Łazanki - przepis na tanie i ekspresowe danie babcinej receptury. Połącz pięć składników i gotowe
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Łazanki to obiadowa klasyka, która na stole gości na co dzień i od święta. Danie jest tanie, ekspresowe i obłędnie smaczne, a wszystko przez swojski skład rodem z polskiej wsi. Wystarczy wszystko...
-
Zupa z białej kapusty, czyli słodki kapuśniaczek. Głębi i aromatu doda mięsna wkładka i masło
Zupa z białej kapusty to przyjemna odmiana od pomidorówek i krupników. Przepis na słodki kapuśniaczek jest banalny, ale warto go nieco podkręcić. Mięsna wkładka jest ważnym dodatkiem, ale trik z masłem podkręci smak i nada zupie niepowtarzalnego...
-
Przepis na surówkę z kapusty. Smaczny dodatek do obiadu i prawdziwy zastrzyk witamin
Iście Polskim warzywem jest kapusta, która gości w wielu daniach, sałatkach czy przekąskach. Obowiązkowym dodatkiem do obiadu jest swojska surówka z kapusty, która nie tylko obłędnie smakuje, ale i dostarcza ogrom witamin. Warto zwrócić uwagę takż...
-
Przepis na wege gołąbki - kapuściane zawijasy z kaszą i warzywami. Tu króluje prostota i swojski smak
Wegetariańskie gołąbki to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Kapuściane zawijasy to niemalże klasyka, która gości na stołach w porze obiadowej, ale i z okazji wszelakich świąt. Farsz przygotowany z kaszy i warzyw to idealny smak, który...
-
Budżetowy obiad, czyli łazanki. Pomysł na niedrogie danie, które doda energii. Doskonałe na wiosnę
Podajemy przepis na prosty obiad, który sprawdzi się o tej porze roku. Łazanki można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Proponujemy wersję z dodatkiem specjalnych przypraw, które dodadzą im smaku.
-
Zetrzyj na tarce kapustę i dodaj do niej te składniki. Efekt sprawi, że już nie sięgniesz po tradycyjne mielone
Choć brzmi to nieprawdopodobnie to znakomite kotlety przygotujesz nie z mięsa, a z kapusty. To jarskie danie zachwyci wszystkich podczas rodzinnego obiadu. Aromatyczne i chrupiące kapuściane kotleciki robi się banalnie prosto, a składniki są...
-
Kapusta do gołąbków gotowa w kilkanaście minut. Zastosuj technikę z nabiałem i wybierz odpowiednią obróbkę
W domowym menu nie brakuje kapuścianych rarytasów - obok bigosu, zasmażanej, zapiekanek czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć soczystych gołąbków. Przygotowanie jednak wymaga trochę wysiłku. Warto zatem zastosować trik na parzenie kapusty z...
-
Zapomnij o mięsie i ryżu w farszu. Przepis na gołąbki z tym wege składem smakuje o niebo lepiej
Gołąbki to nie lada rarytas, jednak klasyczna wersja odpowiada czy smakuje. Warto zatem przygotować wegetariańską wersję bazującą na grzybach i kaszy. Tak przygotowany farsz warto dodatkowo podrasować ziołami i przyprawami. Kapuściane zawijasy...
-
Przepis na gołąbki. Kapuściane zawijasy z mięsem to klasyka, ale warto ją nieco udoskonalić
Przepis na gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Kapuściane zawijasy są nieco pracochłonne, jednak efekt rozpieszcza wszystkie zmysły. Warto też odrobinę poeksperymentować z farszem - wersji jest wiele, ale to tradycja wygrywa smakiem.
-
Łazanki - kapuściana klasyka według babcinego przepisu. Tu króluje prostota i swojski skład
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Wśród gołąbków, bigosu czy kolorowych surówek warto wyróżnić tradycyjne łazanki. Przygotowane według babcinego przepisu zawsze wychodzą smaczne i pełne aromatów. Sekret tkwi w prostocie i swojskich...
-
Kapusta zasmażana - obiadowy klasyk, z którym na próżno konkurować. Z tym dodatkiem wypada rewelacyjnie
Zasmażana kapusta to klasyka z którą na próżno konkurować. Swojski smak zapewnia świeża, najlepiej młoda kapusta oraz aromatyczne przyprawy i dodatki. Przygotowanie jest banalnie proste a smak...no cóż, warto przekonać się samemu!
-
Przepis na gołąbki. Tradycyjne danie, dzięki któremu odlecisz w kosmos. Kluczem do sukcesu jest sos
Przepis na gołąbki to receptura, którą zdecydowanie warto znać. Wariacji na jej temat jest wiele, jednak to tradycyjne gołąbki zdecydowanie wygrywają smakiem. Warto też pamiętać o przygotowaniu sosu, ponieważ to on jest kluczem do sukcesu.