karp
-
Łaskotała Makłowicza w piętę, jest delikatna, ale Polacy od niej stronią. W tym regionie to najpyszniejsza ryba
My, Polacy, wciąż jemy za mało ryb. Nie do końca wiem, z czym to jest związane, ponieważ ryby są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Nasz uwielbiany podróżnik kulinarny, Robert Makłowicz wypuścił się nad Jezioro Szkoderskie w Czarnogórze, żeby...
-
Co jest zdrowsze - śledź czy karp? Podpowiadamy, po którą rybę dobrze jest sięgać przez cały rok
Ryby stanowią niezbędny element diety każdego człowieka. Zaleca się ich spożywanie co najmniej dwa razy w tygodniu. Świąteczny czas sprzyja przygotowaniu potraw rybnych, a w wielu domach pojawią się zarówno śledzie, jak i karpie.
-
Jak odgrzewać karpia, żeby nie wysechł? Patelnia jest dobrym pomysłem, ale istnieje lepszy sposób
Jak najlepiej odgrzać smażonego karpia, żeby nie wysechł i wciąż był delikatny i soczysty? Pewnie na myśl przychodzi wam patelnia. To oczywiście dobry pomysł, ale dużo lepiej sprawdzi się piekarnik. Podpowiemy, jak odgrzać smażoną rybę, by smakowa...
-
Karp z piekarnika z warzywami. Świąteczny klasyk bez smażenia
Jednym z klasyków spośród potraw w święta Bożego Narodzenia jest oczywiście karp. W wielu domach przygotowywany jest on na różne sposoby, a jedną z popularniejszych wersji jest karp z piekarnika z warzywami. W jaki sposób go przygotować?
-
Karp marynowany w cebuli - sprawdziliśmy najprostszy przepis. Jest palce lizać, ale zadbaj o proporcje zalewy
Karp marynowany w zalewie z cebulą to nieoczywista wersja rybnej przekąski, która od lat gości na moim wigilijnym stole. Przepis jest prostszy, "niż konstrukcja cepa", ale bardzo ważne są proporcje. Najlepsza zalewa do karpia w occie to 1:5. Ważna...
-
Ryba w galarecie - przepis na świąteczne danie. Wyjdzie jak u babci dzięki jednemu bazowemu składnikowi
Ryba w galarecie to świąteczny must have, którego nie może zabraknąć w wigilijnym menu. Najczęściej podaje się karpia, jednak to nie jedyny gatunek, który świetnie smakuje. Kluczem do tradycyjnego przygotowania potrawy jest babcina receptura, domo...
-
Magda Gessler pokazała, jak zrobić faworki z karpia. "Od babci wiem, co robić, by nie miał ości"
Pierwsze skojarzenie, które nasuwa nam się na myśl, gdy słyszymy "faworki", to oczywiście tłusty czwartek i słodkości posypane cukrem pudrem. Magda Gessler na swoim kanale na YouTubie pokazała jednak, że można je zrobić również z ryby. Restaurator...
-
Jak filetować karpia? Te szybkie metody gwarantują, że świąteczna ryba będzie gotowa w mgnieniu oka
Do świąt pozostało coraz mniej czasu, co za tym idzie, ruszają ostatnie przygotowania. Jednym z ważniejszych elementów jest umiejętność filetowania karpia. Kluczem do sukcesu jest precyzja, płynne ruchy i ostry nóź. Wyjaśniamy w kilku krokach, jak...
-
Jak smażyć rybę? Sprawdzamy, dlaczego ta prosta czynność nie zawsze się udaje
Jak smażyć rybę? Chociaż czynność jest prosta, to często kończy się choćby rozpadnięciem się płatów rybnych. Problemem bywa także zbyt mocne przesuszenie mięsa, które przestaje być soczyste.
-
Tradycyjny karp smażony. Trzymaj się tych zasad, a będzie doskonały
Karp smażony to danie, którego w wielu domach nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Podpowiadamy, co zrobić, aby pozbyć się mulistego posmaku oraz zdradzamy przepis na tradycyjnego karpia smażonego w panierce. Trzymaj się tych zasad, a będzie...
-
"Leniwe raz!", czyli przepis na kultowe danie. Smakuje jak z najlepszego baru mlecznego
-
Mama robi ją zawsze, a blacha znika w 5 minut. To prawdziwa królowa
-
Placki z cukinii bez dodatku mąki. Wyśmienity obiad dla bezglutenowców
-
Sałatka smaczniejsza od jarzynowej. Pokochasz ją po pierwszym kęsie
-
W życiu nie miałam lepszego przepisu na naleśniki. Pycha jakich mało
- Tomasz Strzelczyk robi kartacze tylko w ten sposób. "Nie robimy pół na pół"
- Ten przepis bije bigos na głowę. Jak zrobić kapustę po szeklersku?
- Jak ograniczyć problem marnowania żywności?
- Danie, które wyszło z mody, a szkoda. Jak zrobić zupę ogonową?
- Oszalejesz na punkcie tego śniadania. Środek to pychota, jakich mało
-
Jak rozpoznać dobrego karpia? Przyjrzyj się oczom, spójrz na skórę. "Błyszcząca, świetlista powłoka"
Karp to obok barszczu czerwonego, sałatki jarzynowej oraz pierogów z kapustą i grzybami pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole. Choć wiele osób za nim nie przepada, to mimo wszystko nadal w równie wielu domach się pojawia. Jak rozpoznać dobrego...
-
Ile moczyć karpia, żeby go odmulić? Nie stój nad miską ze stoperem, tylko idź spać
Umówmy się: bez karpia nie ma Wigilii. I nie ma znaczenia, czy ktoś lubi karpia czy nie - ta ryba musi pojawić się na stole podczas tej uroczystej kolacji. Niestety, karp nie ma najlepszego PR-u, ale doświadczone gospodynie i gospodarze radzą sobi...
-
Przed wami najtrudniejszy quiz o... karpiu. Co wiesz o tej wigilijnej rybie?
Do pobicia średnia 6/11!
-
Ryba na Wigilię - jak przyrządzić rybę na wieczerzę? Co zamiast karpia? Kilka nietypowych przepisów
Ryba na Wigilię nie musi być nudna. Wigilia to dzień, w którym sięgamy po postne dania. Nie musimy jednak ograniczać się tylko do tradycyjnego karpia lub śledzi. Ryby można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej kilka nietypowych przepisów, które...
-
Czy warto smażyć karpia na oleju? Niekoniecznie. Babcia łączyła dwa tłuszcze - ryba wychodziła delikatna
Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez karpia i najczęściej przygotowujemy go smażonego na patelni - bo łatwo, szybko i najczęściej smacznie. Tylko na czym smażyć rybę, żeby nie zabić jej delikatności, a jednocześnie pozbawić ją mulistego posmak...
-
Ten składnik spaghetti dodany do karpia cię zachwyci. Wykorzystaj to połączenie jak najszybciej
To koniec z tradycyjnie przyprawionym karpiem, który nie zawsze ma wyraziście dobry smak. Dodanie tego składnika, który najczęściej wykorzystywany jest w spaghetti zmieni wszystko. Sprawdź to jak najszybciej.
-
Wigilijny karp w nowej odsłonie. Zwycięzca programu "MasterChef" nadaje mu egzotycznego smaku
Karp to tradycyjny numer jeden na wigilijnym stole. Przygotowuje się go na wiele różnych sposobów. Tym razem przedstawiamy przepis Macieja Regulskiego. Kucharz i uczestnik programu "MasterChef" nadziewa karpia rodzynkami moczonymi w rumie. Dodają...
-
Pascal Brodnicki powiedział nam, jak przyrządza karpia. Przyznał też, które ryby lubi bardziej
Pascala Brodnickiego Polakom nie trzeba przedstawiać. Jest jednym z najpopularniejszych kucharzy w naszym kraju. W rozmowie z Haps.pl opowiedział o tym, jak wyglądają święta u niego w domu. Nie mogło zabraknąć pytania o karpia. Choć Pascal nie jes...
-
Pani Lucyna przysłała paragon za karpia. "Komuna wprowadziła go, bo był tani. Teraz uszanowanie tradycji będzie trudne"
Rekordowo wysokie ceny karpia w tym roku to temat, o którym mówi się już od kilku tygodni. Pani Lucyna z Krakowa na własnej skórze przekonała się, jak droga w tym roku jest ryba, która pojawia się na wielu świątecznych stołach w Polsce. Czytelnicz...
-
Karp droższy od krewetek? Nie w Lidlu. Rybę dostaniesz za darmo, a my podpowiemy, co należy zrobić
Ceny karpia w tym roku zawalają z nóg i wielu z nas kurczowo trzyma się za portfel, planując świąteczne wydatki. Sieć sklepów Lidl jednak wyszła naprzeciw swoim klientom i rozdaje rybę niemal za darmo. Promocja na karpia obowiązuje w weekend 17-18...
-
Karp po żydowsku - potrawa wigilijna, która zachwyca smakiem. Czy wiesz, jak ją przygotować?
Karp po żydowsku to prawdziwy klasyk jeśli chodzi o wigilijne potrawy. Danie wywodzi się - jak sama nazwa wskazuje - z kultury żydowskiej. W artykule przedstawimy dwa proste przepisy na karpia po żydowsku.
-
Karp w piwie Roberta Makłowicza. Kucharz pokazuje prosty sposób na idealnie chrupiącą panierkę
Karp to ryba, którą podaje się w święta w różnych odsłonach. Jedną z mniej typowych propozycji jest ta przygotowana przez Roberta Makłowicza. Kucharz przyrządza bowiem rybę w piwie. Oto przepis, z którym będziecie mogli powtórzyć to danie we własn...
-
Ryby na wigilię. Nie tylko karp i śledzie - te smaczne gatunki to must-have w świątecznym menu
Świąteczne menu bogate jest w tradycyjne dania i rarytasy przygotowane z ryb. Które gatunki najlepiej wybrać na wigilię? Obok klasycznego karpia warto podać także pstrąga, łososia czy doradę. Z kolei wśród przystawek królują różne odmiany śledzi i...
-
Karp wigilijny w panierce. Zapomnij o nudnej rybie - te składniki dadzą oryginalny smak i chrupkość
Wśród dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Przepis z dodatkiem chrupiącej panierki sprawi, że ryba z pewnością zasmakuje domownikom i gościom. Kluczowa jest odpowiednia partia - najlepiej sprawdzą się dzwonka, które...
-
Usuwanie łusek z karpia. Poznaj trik, dzięki któremu pozbędziesz się ich w minutę i to bez noża
Karp to absolutny must have na świątecznym stole. Kiedy kupujemy go w markecie w filetach lub dzwonach, problem łusek nas nie dotyczy. Jeśli jednak kupujemy rybę z hodowli, zaczynają się schody. Jak szybko i sprawnie pozbawić rybę łusek? Zapomnij ...
-
Jak usmażyć wigilijnego karpia? W te święta będzie idealny. Oto najlepszy sposób na chrupiącą skórkę
Jak prawidłowo smażyć karpia na Wigilię? Aby był doskonale chrupiący, warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Podajemy wskazówki, które z pewnością będziecie mogli wykorzystać podczas świątecznych przygotowań.
-
Przepis na karpia Roberta Makłowicza. To ten sekretny składnik sprawi, że będzie aksamitnie delikatny
Święta coraz bliżej, dlatego przepisów na przygotowanie karpia nigdy za wiele. Robert Makłowicz przygotowuje tę rybę w oryginalnej marynacie. To ona nadaje miękkości i soczystości smażonej rybie. Kucharz jest nią zachwycony.
-
Darmowy karp. Gdzie i kiedy można go dostać? Jest kilka terminów
Darmowy karp w Krakowie to już kolejna edycja popularnej akcji "Przedświąteczny karp dla mieszkańców Krakowa". W ramach wydarzenia mieszkańcy miasta oraz odwiedzający zostaną bezpłatnie poczęstowani między innymi karpiem, grochem z kapustą oraz...
-
Karp - gdzie kupić świeżą rybę? Zwróć uwagę na to, jak przetrzymują ją hodowle
Na wigilijnym stole poza barszczem, grzybową i pierogami nie może zabraknąć dań rybnych. Gdzie zatem w tym roku kupić karpia? Ważne, by zwrócić uwagę na hodowlę i odpowiednie przetrzymywanie ryb. Jak się okazuje, niska cena nie zawsze idzie w parz...
-
To najprostsze przygotowanie karpia. Bez ości i w kremowym sosie. Zrób go na święta, a każdy zapyta o przepis
Ten sposób na przygotowanie karpia nie tylko jest ekspresowy, ale również pyszny. Wykorzystaj trik z olejem, a pozbędziesz się wszystkich ości. Tak przyrządzony zachwyci każdego przy wigilijnym stole.
-
Gdzie kupić karpia? Są miejsca tańsze niż sklepy. Pan Władysław uchyla rąbka tajemnicy i zdradza, gdzie szukać
Gdzie kupić karpia? Zamiast wybierać rybę ze sklepowych półek, warto odwiedzić lokalnych hodowców. Dzięki temu nie tylko ocenimy stan gospodarstwa, warunki, w jakich żyją ryby, ale unikniemy ponoszenia kosztów związanych z nakładaną przez sieciówk...
-
Ości w karpiu? Tak szybko się ich pozbędziesz. Szef kuchni zdradza sekret
Karp to jedna z tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ryba, niezależnie od formy podania, smakuje najlepiej, gdy jest odpowiednio przygotowana. Jak zatem usunąć ości z karpia? Metoda szefów kuchni...
-
Ten przepis Karola Okrasy przekona cię do smaku karpia. Wszystko dzięki aromatycznej pierzynce
Ten oryginalny przepis na świątecznego karpia przekona na sobie nawet tych, którzy za rybami nie przepadają. Karol Okrasa podaje go z dużą ilością cytryny, a także pod aromatyczną pierzynką. Sprawdź, jak przygotować taki przysmak.
-
Cena karpia na święta 2022. Ile kosztuje kilogram ryby? Tak drogo jeszcze nie było
Karp to dla wielu osób obowiązkowa ryba podczas Bożego Narodzenia. Niektórzy przyrządzają go w formie ryby po grecku, inni przygotowują np. w wersji smażonej. Niestety dla miłośników tej ryby mamy złą wiadomość. Cena karpia na święta 2022 już jest...
-
Karp na święta. Przepis Ewy Wachowicz na drogocennego karpia vs marynata do ryby Magdy Gessler
Karp to ryba, która króluje na świątecznym stole podczas wieczerzy wigilijnej. Dowiedz się, jak przygotować najlepszego karpia na święta. Podajemy ciekawy przepis Ewy Wachowicz oraz patent Magdy Gessler na marynatę do karpia.
-
Sprawdzone sposoby na kupienie dobrej ryby. Musisz to wiedzieć przed świętami. Spojrzenie w oczy powie wiele
Zakup zdrowej i dobrej ryby czasem wymaga od na zczególnej uwagi. Warto wtedy wykorzystać zmysły, takie jak wzrok i węch. Jak zminimalizować ryzyko kupienia zepsutego produktu? Przedstawiamy sprawdzone sposoby.
-
Ceny karpia 2022. Karp na święta będzie sporo kosztował. Ile trzeba będzie zapłacić za kilogram świeżej ryby?
Ceny karpia 2022 to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł w internecie. Nic dziwnego, ponieważ do świąt Bożego Narodzenia pozostał niespełna miesiąc, a inflacja wciąż pozostaje na wysokim poziomie, co oznacza, że czekają nas bardzo drogie święta...
-
Tych sposobów nie ma w przepisach. Jeśli tego nie zrobisz odpowiednio wcześnie zjesz karpia o posmaku mułu
Święta bez karpia w wielu domach nie miałyby prawa bytu. To ryba, która jest tradycją polskich stołów. Niestety bardzo często jej smak bardziej przypomina muł niż rybę. Dlatego warto dowiedzieć się jak uniknąć takiej kulinarnej klęski. Zdradzamy...
-
Czy zabraknie karpia na święta?! Ile będzie kosztował? Sprawdź ceny w swoim województwie [CENNIK]
Ile będzie kosztował karp? Okazuje się, że wysokie ceny dotyczą także produktów niezbędnych podczas wieczerzy Wigilijnej. Przykładem jest tradycyjna ryba, którą serwujemy w różnej postaci. Choć do tej pory karp królował niemal na każdym stole, w t...
-
Dlaczego karpia warto moczyć w mleku? Ta metoda sprawi, że będzie najlepszą potrawą na świątecznym stole
Karp na świątecznym stole to już tradycja. Niestety, nie każdy jest fanem tej ryby, głównie przez niewłaściwe przyrządzenie, ponieważ mięso karpia jest dość charakterystyczne i czasem po prostu smakuje "mułem". Na szczęście jest na to sposób, a my...