karp
-
Karpia wkładam do słoików i podaję w sylwestra. Po świętach nic się nie marnuje. Wychodzi obłędny
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach Bożego Narodzenia? W zaledwie kilka chwil zamienisz go w pyszne danie, którym będzie się zajadać cała rodzina. Możesz być pewien, że nie zostanie ani kawałeczek.
-
Jak odgrzać usmażonego karpia? Odłóż patelnię na bok. Inaczej będzie suchy jak wiór
Jak odgrzać karpia, żeby nie był suchy jak wiór? Ryba powinna być mięsista i soczysta, ale niewłaściwy sposób podgrzania szybko może ją zepsuć. Podgrzewasz wigilijnego karpia na patelni? To niezły pomysł, ale jest lepszy.
-
Przed wami najtrudniejszy quiz o... karpiu. Co wiesz o wigilijnej rybie?
Wigilia! A jak ona to i karp. Bez niego nie ma mowy o tradycyjnej wieczerzy. Jak dużo wiesz o tej rybie? Od kiedy stała się ona typowym daniem na wigilii? Ten quiz to wyzwanie nie tylko dla smakoszy! Spróbujesz swoich sił?
-
Karp w galarecie - przepis babci wciąż na topie. Jak zrobić pysznego karpia?
Karp w galarecie przepis babci - jak zrobić? Stare i sprawdzone receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie są zawsze bardzo cenione i lubimy do nich wracać. Pyszny karp w galarecie to danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także przyciąga...
-
Karp po żydowsku to obowiązkowe danie wigilijne na wielu polskich stołach. Poznaj tradycyjny przepis
Karp po żydowsku to danie, które na stałe wniknęło do naszej tradycji kulinarnej. Bez karpia po żydowsku wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej. Przygotowywany tylko na ten jeden wieczór w roku, jest ozdobą stołu i daniem, na które wie...
-
Karp z piekarnika - pyszna i zdrowa alternatywa dla smażonej ryby. Co zrobić, by mięso było soczyste?
Karp z piekarnika to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa alternatywa dla tradycyjnie smażonej ryby. Karp to dla wielu osób symbol świąt i obowiązkowe danie na stole. Nie każdy jednak dobrze toleruje smażone potrawy, dlatego z pomocą...
-
Jest bardziej chrupiący i nie śmierdzi w całym domu. "Już nigdy nie usmażę karpia na patelni"
Wigilijny karp często ląduje na stole w wersji smażonej. Można jednak zrobić w o wiele lepszy sposób niż na patelni. Moja koleżanka podzieliła się ze mną patentem na karpia robionego w air fryerze, czyli frytkownicy beztłuszczowej. Przekonuje, że...
-
Zupa rybna z karpia wygryzie wigilijny barszcz. Jeden dodatek jest kluczowy
Przepis na zupę rybną z karpia poznałam kilka lat temu, kiedy na Wigilię przyniosła go żona kuzyna. Dotychczas w Wigilię zawsze jedliśmy barszcz, od tamtej pory to się zmieniło. Zupa rybna z karpia jest pyszna, aromatyczna, esencjonalna i przyjemn...
-
To mój ulubiony przepis na karpia. Smażę i wkładam do słoika. Zjadam pół na raz
Wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Najczęściej stawiamy na karpia smażonego, czasami robimy go także w galarecie. U mnie w domu jest jeszcze jeden sposób na karpia i każdy go po prostu ubóstwia. Jak zrobić marynowanego karpia?...
-
Nie każdy lubi, ja robię po mistrzowsku. Do karpia w galarecie dodaję nietypowy składnik
Karp dla wielu osób nie jest ulubioną potrawą wigilijną, a karp w galarecie uchodzi już w wielu domach za danie dla smakoszy. Ja karpia w galarecie robię od lat i każdy czeka na to danie z niecierpliwością. Kluczem jest wywar - gotuję go naprawdę...
-
Smażysz karpia na oleju? Koleżanka zdradziła mi lepszy sposób. "Jest jędrny i delikatny"
Karp na wigilijnym stole często pojawia się w wersji smażonej. By smakował jak najlepiej, warto wiedzieć, na jakim tłuszczu go smażyć. Wiele osób wybiera zapewne sam olej. Koleżanka z redakcji podzieliła się jednak sposobem, który stosowała jej...
-
Na świątecznym stole króluje od lat, ale nie jest dla wszystkich. Tę rybę lepiej zamienić na inną
Choć ryby od lat królują na polskich stołach wigilijnych, nie każdy może je bezpiecznie spożywać. O jednej z nich jest szczególnie głośno w tej kwestii, a wiele osób zastanawia się, kto nie powinien jeść karpia. Odpowiedź na to pytanie jest prosta...
-
Nie tylko skóra ryby. Te szczegóły zdradzą ci, czy karp jest świeży. Stosuje je znany szef kuchni
Jak rozpoznać, czy karp jest świeży? Przed zakupem warto sprawdzić jego jakość, by uniknąć ryzyka zatrucia. Istnieje prosty sposób, który zawsze zdaje egzamin i wykorzystasz go już podczas zakupów.
-
Tak ekspresowo usuniesz łuski z karpia. Zajmie ci to mniej niż 5 minut
Gdy kupujesz sprawioną, filetowaną rybę, problem usuwania łusek masz już z głowy. Niektórzy jednak wolą karpia w całości, którego przygotują sami od początku do końca. Jego oczyszczenie bywa jednak kłopotliwe i czasochłonne. Na szczęście jest szyb...
-
Przestań szaleć za karpiem i postaw na inne świąteczne rarytasy. Są teraz w promocji, nawet 30 proc.
Wigilia bez ryby nie ma racji bytu. Klasykę w postaci karpia można jednak zamienić na inne smaczne kąski. Lista wyśmienitych gatunków jest długa, podobnie jak liczba ciekawych przepisów, które zaskoczą domowników i gości. Jaka ryba na święta zamia...
-
Ma lepsze mięso i nie śmierdzi mułem. Karp ma poważną konkurencję, a Polacy jej nie znają
Umówmy się, karp na Wigilię to tradycja i wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez smażonych dzwonków lub tuszek zatopionych w galarecie. Jednak karp nie wszystkim pasuje - niektórym przeszkadza jego charakterystyczny, mulisty posmak. Jeśli nie...
-
Takiej ceny karpia w tym roku chyba nikt się nie spodziewał. Jest zaskoczenie
Cena karpia w tym roku może zaskoczyć. Zwłaszcza biorąc pod uwagę poprzednie lata, kiedy z roku na roku za wigilijną rybę trzeba było zapłacić coraz więcej. Wiele osób już prawdopodobnie oswoiło się z myślą, że i tym razem będą musiały sporo wydać...
-
Na Wigilię robię rosół z karpia. Jest pyszny, bo dodaję do niego garść grzybów i jeden dodatek
Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się barszcz czerwony, czasami też zupa grzybowa lub zupa rybna. W mojej rodzinie jednak nie serwuje się typowej zupy rybnej, a rosół z karpia i grzybów. To danie, na które czekam najbardziej, jest pyszne i...
-
Co zrobić, żeby "odmulić" karpia? Patent babci sprawi, że nie będzie trącał dnem stawu
Polska Wigilia bez karpia nie istnieje i możemy się kłócić o to, czy to dobrze, czy źle, ale ta ryba naprawdę bardzo silnie wpisała się w tradycję kolacji wigilijnej. Niestety, karp nie jest ulubioną rybą większości, a niektórzy wręcz odwracają...
-
Tego jeszcze nie grali. Naukowcy stworzyli chipsy z karpia. Można postawić je na stole zamiast ryby
Karp w tradycyjnej wersji już niedługo może zniknąć ze świątecznych stołów. Naukowcy ze Szczecina wymyślili "karpioki", czyli prażynki z mięsa ryby, które są zdrowsze od zwykłych chipsów. Mają mniej kalorii oraz niższą zawartość tłuszczu.
-
Ile będzie kosztować karp w tym roku? Cena na razie zaskakuje
Karp w wielu polskich domach to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Wiele osób zastanawia się więc, jaka będzie cena karpia w tym roku i czy trzeba będzie przygotować grube portfele na świąteczne zakupy. Do świąt jeszcze daleko, więc trudno bra...
-
Jak odgrzać karpia, aby nie był suchy jak wiór? Zapomnij o patelni i wykorzystaj ten patent
Już niebawem w naszych lodówkach z pewnością będą zalegały smakołyki, które przyrządzaliśmy na święta. Chcąc je odgrzać, możemy mieć obawy, że wyjdą pozbawione smaku lub suche jak wiór. Jednak istnieją sposoby, które pomogą w tym problemie. Odgrza...
-
Został ci karp z Wigilii? Zalej go tym wywarem i włóż do lodówki. Żaden kawałek się nie zmarnuje
Po świątecznej uczcie z pewnością zostają nam kawałki ryby, z którą nie wiemy, co zrobić. Nie chcemy jej wyrzucić, a kolejny raz jedzenie jej w takiej formie może przyprawić o mdłości. Jeśli chcesz dać drugie życie karpiowi, to ten przepis jest dl...
-
Jak karp to tylko w tym wydaniu. Zapomnij o rybie taplającej się w tłuszczu i usmaż go jak trzeba
Wigilia bez karpia nie istnieje, warto zatem przygotować rybę po mistrzowsku. Smak tradycyjnego rarytasu zależy od wielu czynników, a jednym z nich jest smażenie na odpowiednim tłuszczu. Zamiast więc grać w kulinarną ruletkę postaw na sprawdzoną...
-
Nie wszystko złote co w... panierce. Jednak karp w tym fikuśnym wydaniu zrobi świąteczną furorę
Masz dość galaret, sałatek i nudnej, smażonej ryby? Zaserwuj w tę wigilię karpia, ale postaw na odważną i nieco zwariowaną wersję. Faworki ze świątecznego rarytasu zaskoczą nawet najbardziej wymagających - idealnie chrupią, pięknie się prezentują ...
-
Chrupiący karp w złotej panierce. Posyp rybę tymi przyprawami, a już nigdy nie będzie mdła i nudna
Karp wcale nie musi podjeżdżać mułem i nudą. Wigilijny rarytas wystarczy odpowiednio przygotować, a zachwyci podniebienia najbardziej wymagających. Wystarczy zacząć od sprytnej metody, a później postawić na chrupiącą, złocistą panierkę ze szczyptą...
-
Byłam pewna, że nikomu nie zasmakuje. Tymczasem rodzina błaga mnie, bym robiła tę nietypową zupę na każde święta
Barszcz czerwony z uszkami i aromatyczna grzybowa z makaronem to już klasyka gatunku. Przynajmniej jedna z tych opcji znajduje się na większości wigilijnych stołów w Polsce. Po wielu latach taki zestaw może się znudzić, dlatego w tym roku postaw n...
-
Najlepsza zalewa do ryb w occie. Pasuje i do śledzi, i do karpia. Proporcje zapamiętasz, spoglądając na dłoń
Na święta i różne imprezy, na stole stawiamy ryby w occie. Najpopularniejszym jest oczywiście śledzik, ale równie chętnie zatapiamy w marynacie octowej karpie, liny i inne. Ryby w occie smakują świetnie, ale oprócz gatunku ryby ważna jest zalewa....
-
Karp śmierdzi mułem? Tak możesz temu zaradzić. Potrzebne produkty masz już w lodówce
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby. Jest obowiązkowym produktem, który podaje się na dużo różnych sposobów. W wielu domach nie może również brakować karpia, który jest symbolem tych świąt. Jednak ma to do siebie, że jego zapach i smak nie...
-
Cena karpia tuż przed świętami może zaboleć. Przygotujcie grube portfele
W wielu polskich domach święta bez karpia to nie święta. Dlatego Polacy uzbrajają się w torby i reklamówki, i ruszają do sklepów bądź na bazarki, by kupić tę bożonarodzeniową rybę. Jeżeli macie nadzieję, że tuż przed świętami uda wam się zapłacić...
-
Na święta upiecz karpia w piekarniku i zaoszczędź czas. Będzie delikatny i soczysty dzięki czterem dodatkom
W Boże Narodzenie na naszych stołach króluje jego wysokość karp. Robimy go na najróżniejsze sposoby - w occie, w galarecie, po żydowsku i oczywiście z patelni. Jednak te przepisy tak jak są pyszne, tak wymagające i czasochłonne. W te święta po...
-
Jak zrobić karpia w galarecie? Kluczem są dodatki - jeden z nich może lekko szokować
Karp w galarecie to jedna z popularnych potraw wigilijnych i chociaż nie w każdym domu się pojawia, tak warto rozszerzyć świąteczne menu o tę wyjątkową rybę. Przepis na karpia w galarecie jest prosty, składa się z kilku łatwych etapów, a kluczem...
-
Co na święta zamiast karpia pełnego ości? Te gatunki sprawdzą się najlepiej. Jedna ryba jest wyjątkowa
Jak święta, to ryby. A jak ryby, to najczęściej karp. Nie wszyscy lubią, nie każdy zje ze smakiem, ale po co się męczyć podczas tego wyjątkowego czasu? Wystarczy położyć na stole rybę, która nie tylko dobrze smakuje, lecz także nie ma tych...
-
To najszybszy sposób na usunięcie łusek z karpia. Zapomnij o nożu, przyda się inne narzędzie
Karp to ryba obowiązkowa na wigilijnym stole. Można go zakupić pod wieloma postaciami, lecz to osoby, które kupują go w całości mają największy problem. Bowiem usunięcie z niego łusek nie należy to najłatwiejszych zadań. My jednak poznaliśmy sposó...
-
Może i twój karp jest smaczny, ale na pewno nie robisz go tak dobrze, jak siostra Anastazja. Wszystko dzięki metodzie dwójki
Choć ryba ta ma równie wielu miłośników, co przeciwników, to trudno wyobrazić sobie bez niej Wigilię. Smażony karp to ulubieniec przede wszystkim starszego pokolenia, które z sentymentem zajada się tym chrupiącym przysmakiem. Jak zrobić go tak, by...
-
Na wigilię nie smaż karpia, tylko podaj go w tej wersji. Rodzina zacznie przecierać oczy ze zdziwienia
Karp jest rybą, która podczas świąt Bożego Narodzenia podawana jest na wiele różnych sposobów. My również znaleźliśmy metodę, która wyróżnia się na tle innych. Dzięki niej można poczuć nowy smak klasyka, a do tego goście będą zaskoczeni i zachwyceni.
-
Tak wyglądają ceny karpia w 2023 roku. Wiadomo, który najbardziej się opłaca
Początek grudnia to dobry moment na zaplanowanie wigilijnej kolacji. Choć do Bożego Narodzenia jest jeszcze kilka tygodni, dobrze wcześniej zastanowić się nad tym, co przygotujemy i ile będzie nas to kosztować. Jednym z dań, które pojawia się w...
-
Ryba w occie na święta. Stawiam na konkretny gatunek i robię trzy dni przed Wigilią. Nie, to nie jest śledź
Ryba w occie to jedna z najważniejszych rzeczy, które muszą znaleźć się na świątecznym stole w moim domu. Robię ją od lat, a każdy tylko czeka, by nałożyć na talerz solidną porcję wyrazistego specjału. Zawsze stawiam na konkretny gatunek i nie, ni...
-
Bez ryby w galarecie nie byłoby u nas świąt. Tata i jego brat co roku wyrywają sobie półmisek z rąk
Ryba w galarecie to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Uwielbiają ją szczególnie mój tata i jego brat, którzy każdego roku po prostu wyrywają sobie półmisek z rąk, nie mogąc doczekać się smaku, na który tyle...
-
W święta nie możesz patrzeć na karpia, bo czuć muł? Przed smażeniem zrób jedną rzecz, a to będzie ryba twojego życia
Umówmy się - bez karpia nie ma Wigilii. Ta tradycja sięga już dziesięcioleci i wielu z nas nie wyobraża sobie, że tej ryby może zabraknąć na świątecznym stole. Jednak sporo osób wręcz nie może patrzeć na karpia i jest ku temu jeden ważny powód....