karpie

Więcej o:

karpie

  • Karp: cena 2020. Jak przygotować wigilijnego karpia? [PRZEPISY]

    Karp wigilijny: obowiązkowy punkt w świątecznym menu Wielu z nas nie wyobraża sobie wieczerzy świątecznej bez karpia wigilijnego. W każdym domu przyrządzany jest on co roku, pod różnymi postaciami. W końcu wigilia jest wieczerzą postną, co oznacza, że prócz ryb nie znajdziemy na stole innych mięs

  • Niemal połowa Polaków nadal chce kupować żywe karpie na święta

    Odchodzimy od tradycji... powoli Na szczęście - dla karpi - świadomość społeczeństwa rośnie i coraz więcej osób nie chce kupować żywego karpia, ani pozbawiać go własnoręcznie życia. Niestety ciągle jest liczna grupa, która przywiązanie do tradycji stawia ponad wszystko i nie wyobraża sobie świąt

  • Jak przygotować karpia na święta? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać

    Przyrządzanie karpia na święta Bożego Narodzenia to tradycja, która rozpowszechniła się za czasów PRL-u. Wcześniej na Wigilię przygotowywano różne ryby, a sam karp często lądował na stołach... królewskich. Dziś niektórzy rezygnują z niego na kolacji wigilijnej, inni nie wyobrażają sobie jej bez tej

  • Karp w galarecie, czyli świąteczna klasyka

    zawrotnej kariery, jak w okresie powojennym. Po II wojnie światowej flota bałtycka była zrujnowana i niezdolna do zapatrywania Polski w wystarczającą liczbę ryb morskich. Hilary Minc, minister przemysłu w PRL, zarządził tworzenie stawów hodowlanych. Karpie można było poławiać tanio i w dużych ilościach. Jak

  • Karp po żydowsku. Tradycyjne danie, które każdy robi po swojemu

    Karp po żydowsku to jedno z tradycyjnych polskich dań wigilijnych. Popularnością cieszy się szczególnie na terenach dawnej Galicji. Gefilte fisz: przodek karpia po żydowsku? Karp po żydowsku to krewniak gefilte fisz, czyli ryby faszerowanej. Do jej zrobienia używa się karpia lub szczupaka. Gefilte

  • Karp pieczony - przepis na rybę na święta w lżejszej wersji

    pomysłem. Jak przyrządzić karpia w piekarniku? Podajemy przepisy! Karp pieczony w piekarniku Składniki: 1 karp (około 1,5 kg), 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, 2 łyżki masła, 2 łyżki płynnego miodu, szczypta soli, szczypta pieprzu Pieczony karp – sposób przygotowania

  • Karp wigilijny - jak go przygotować? Przepis na udane świąteczne danie

    mulisty posmak. Bywa również, że sprzedawcy trzymają żywe karpie, którymi handlują, w bardzo złych warunkach, przez co ryby te cierpią. Z tego powodu, jeśli leży nam na sercu dobro zwierząt, najlepiej (ale i najwygodniej) nie kupować ryb żywych, tylko już wyfiletowane tuszki. Dobrze przygotowany karp na