kasza
-
Puszyste jak sernik, kremowe jak napoleonka. Robię dwie blaszki. Znika, nim zdążę zjeść kawałek
Kasza manna nadaje się do wielu potraw. Od złocistych ciast po wypieki z sosem i dobrze znaną zupę mleczną. Niedawno zrobiłam na jej bazie ciasto, które wręcz rozpływało się w ustach i zachwycało puszystością.
-
Cudownie lekkie i słodkie. Ten tort zrobisz bez piekarnika, a głównego składnika się nie spodziewasz
Z czym może być tort? Standardowo z kremem maślanym czy bitą śmietaną. Spróbuj jednak czegoś zupełnie innego i zrób tort z kaszy jaglanej. Cudownie słodkie ciasto, które wykonasz bez użycia piekarnika. Ta zdrowsza wersja słodyczy z pewnością...
-
Gdzie szukać moli spożywczych? Są prawdziwym utrapieniem. Uwielbiają ukrywać się w tych zakamarkach
Gdzie szukać moli spożywczych? Aby się od nich uwolnić, trzeba pozbyć się ich wszystkich kryjówek. Może nie być to takie proste, jak nam się wydaje. Warto więc sprawdzić te wszystkie miejsca, w których najchętniej się ukrywają.
-
Nie ziemniaczane i nie serowe. Te placki są najlepsze i robię je non stop. Ważny jest rodzaj kaszy
Placki ziemniaczane każdy zna i uwielbia. Placki twarogowe, także. A co powiecie na placki, które idealnie smakują z sosem grzybowym lub mięsnym i robi się je bardzo łatwo? Nie czekajcie, tylko wstawiajcie wodę - musicie ugotować kaszę.
-
Szybki obiad jednogarnkowy. Pół godziny i smaczny posiłek dla całej rodziny gotowy
Szybki obiad jednogarnkowy nie musi być wcale makaronem czy zapiekanką. Dla odmiany wypróbuj pożywne kaszotto z kurczakiem, grzybami i szpinakiem. To najlepszy przepis na pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny.
-
Po wojnie prababcia robiła te kotlety. Pewnie były smaczne, ale ja je podrasowałam
Jak zrobić kotlety po taniości i bez mięsa? Moja prababcia tuż po wojnie robiła podobno pyszne kotlety z kaszy. Robiła je później moja babcia, następnie mama i w końcu ja. Jednak dodaję kilka składników, przez które te tanie kotlety są dużo...
-
Kupiła kaszę dla dzieci. Gdy otworzyła opakowanie, oniemiała. "Ohyda!"
Mieszkanka Argentyny, Jimena Perez Roy, o tym, co jej się przytrafiło, napisała na Facebooku. Kobieta jest matką dwójki dzieci, którym często przygotowuje polentę. Zwykle korzystała z produktu konkretnej firmy. Do momentu, gdy w jednym z opakowań...
-
Alternatywa dla makaronu i ziemniaków. Ten zdrowy produkt to superfood, który syci i odchudza
W wielu domach kuchnia makaronem i ziemniakami stoi. Warto jednak sięgnąć po nieco lżejszy i o wiele zdrowszy produkt, który doskonale wzbogaci posiłek, a także może stać się jego bazą. Ta kasza wspiera odchudzane, pozytywnie działa na organizm i ...
-
Zupa z kaszą lepsza niż krupnik. Gdy skończył się PRL, Polacy o niej zapomnieli. Kluczem jest mięso
Najlepsza zupa z kaszą to wcale nie krupnik. Dziś mamy dla was nieco zapomniany przepis na zupę, którą zajadaliśmy się kilkadziesiąt lat temu. Pamiętacie jeszcze gryczankę? Jeśli nie, czas szybko o niej przypomnieć. Wychodzi najlepiej na konkretny...
-
Naleśniki bez grama mąki? Dodaj do ciasta ten składnik, a wyjdzie puszyste, lekkie i... zdrowe!
Domowe naleśniki to danie, które lubi niemal każdy. Zamiast jednak szykować tradycyjne ciasto, postaw na zdrową i ciekawą wariację. Wystarczy zamienić mąkę na inny produkt - dzięki temu placki będą smaczne, elastyczne i cienkie.
- Dodałam ten składnik, a naleśniki stały się lepsze. Wystarczy odrobina
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- Inwestycja w ludzi to inwestycja w przyszłość firmy. Jak robi to Amazon? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jaki chleb najlepiej jeść? Dietetyk nie ma wątpliwości. To tania opcja
- Nigdy nie wrzucaj do rosołu. Z zupy zrobisz toksyczny wywar
- Nawet moja babcia nie robi tej zupy lepiej niż Starmach. To wpływa na smak
- Tak zrobisz najlepszy przecier pomidorowy. Sklepowy nawet nie ma do niego podjazdu
- Jedni sadzą dla ozdoby, ja poluję na owoce. Jak zrobić syrop z pigwowca?
- Ten chleb zrobisz w 15 minut i bez piekarnika. To, co jest w środku, to strzał w dziesiątkę
- To warzywny quiz wiedzy. Wykaż się i zawalcz o komplet punktów!
-
Popularna zupa w nowej odsłonie. Pod koniec gotowania dodaj to warzywo, a wywar nabierze koloru
Nie ma to jak babciny, sycący krupnik. Ten w wersji klasycznej może wydawać się jednak nudny, dlatego dla podkręcenia smaku i koloru, pod koniec gotowania dodaj... pomidory z puszki. Ich słodko-kwaśny smak doskonale uzupełni nieco mdłe ziemniaki,...
-
Najlepszy farsz do zawijaków. Od lat stawiam tylko na jedną kaszę i gotuję ją w konkretny sposób
Gołąbki postne, czyli zawijaki to w moim domu jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale jest czasochłonne, jednak smakują tak fantastycznie, że warto trochę "posiedzieć w garach". Najważniejszy jest farsz -...
-
To czeskie danie wigilijne robi u mnie furorę od lat. Nie mam co liczyć, że na drugi dzień zostanie choćby pół porcji
Potrawy wigilijne, choć pyszne i uwielbiane przez Polaków, mogą się niekiedy znudzić. Warto wówczas szukać inspiracji wśród świątecznych dań z zagranicy. Nasi południowi sąsiedzi chlubią się przepisem, który doskonale wpisuje się w polskie smaki...
-
To najlepszy przepis na kaszotto z grzybami. Przepis doskonale zda egzamin na jesienny, sycący obiad
Kaszotto z grzybami to znakomity przepis na jesienny, rozgrzewający i zdrowy obiad. Danie jest proste w przygotowaniu, a potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Idealny smak i aromat gwarantuje połączenie odpowiedniej kaszy,...
-
Kluski śląskie bez ziemniaków? Brzmi jak profanacja, lecz smakuje jak niebo w gębie. Wystarczy ten tajny składnik
Kluski śląskie to niewątpliwie nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Te mięciutkie kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem są lubiane w każdym zakątku kraju, a ich uniwersalność dodatkowo zachęca do ich przygotowania. W końcu równie...
-
Zapomnij o klasycznych kopytkach. Przedwojenne kluchy są o niebo lepsze, jednak skład nieco inny
W tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje smacznych kąsków i dodatków do obiadu. Ziemniaczane rarytasy to klasyka, jednak warto czasami nieco urozmaicić domowe menu - przedwojenne kluski sprawdzą się w tej roli doskonale. Są o niebo smaczniejsze o...
-
Zupa nic - przepis, ale nie na słodko. Babcia robiła ją zawsze, gdy zostało jej trochę rosołu. Ważna była kasza
Zupa nic wszystkim kojarzy się ze słodkim deserem sprzed lat. Jednak w moim rodzinnym domu to była nazwa pysznej i gęstej zupy, którą babcia gotowała zawsze, kiedy zostało trochę rosołu z niedzieli lub rodzinnych świąt. Była gotowa w kilka minut i...
-
Śniadanie do pracy: kaszowo-ryżowy zawrót głowy w Twoim lunch boxie
Śniadanie do pracy nie musi składać się z kanapek. Można przygotować coś pożywnego, a przy tym naprawdę smakowitego. W artykule przedstawimy przepisy na kaszowo-ryżowe dania. W sam raz do pracy. Dodadzą energii na cały dzień.
-
Wyrzuć z przepisu ziemniaki i zrób jeszcze smaczniejsze placki. Nic nie podrobi tego smaku
Gdy pomyślimy o plackach, nasza pierwsza myśl to te zrobione z ziemniaków lub cukinii. Czas zmienić to wyobrażenie, bo poznaliśmy coś znacznie smaczniejszego. To danie nie jest tak popularne, lecz jego smak pobija wszystko inne. Niewiarygodne, że...
-
Przepis na wege gołąbki - kapuściane zawijasy z kaszą i warzywami. Tu króluje prostota i swojski smak
Wegetariańskie gołąbki to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Kapuściane zawijasy to niemalże klasyka, która gości na stołach w porze obiadowej, ale i z okazji wszelakich świąt. Farsz przygotowany z kaszy i warzyw to idealny smak, który...
-
Wielkanocny pasztet bez mięsa. Dodaj do niego takie warzywa, a uzyskasz obłędny smak i idealną konsystencję
Wegetariańskie święta stają się coraz bardziej popularne, a smakowite receptury goszczą w niektórych domach już od dawna. Wielkanocny pasztet bez mięsa to obłędna alternatywa dla klasycznej wersji. Przygotowana z gotowanych warzyw, kaszy i ciekawy...
-
Ogórkowa inna niż wszystkie. Smakuje obłędnie, dzięki temu dodatkowi, a podsmażenie ogórków to game changer
Zupy królują w Polsce - to jedne z dań obiadowych, które jadamy najczęściej. Niektórzy jednak mają dość klasycznych przepisów i decydują się na małe modyfikacje. Jedna z czytelniczek Haps.pl, przysłała do nas przepis na nietypową zupę ogórkową.
-
Kasza manna - przepis na lekkie śniadanie. Smak dzieciństwa najlepiej smakuje z dodatkiem owoców
Kasza manna to smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa, lekki posiłek i zdrowy deser w jednym. Powoli gotowana na mleku i podana z dodatkiem dżemu czy soku owocowego to prawdziwy rarytas, który nigdy się nie znudzi. Wystarczą cztery...
-
Deser z kaszy manny. Słodki smak, który przypomni ci czasy dzieciństwa. Nie zapomnij o owocach
Deser z kaszy manny to sprawdzona sztuczka na powrót do beztroskich czasów dzieciństwa. To także szybki sposób na przygotowanie wartościowego posiłku, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
-
Zapomnij o gotowaniu ryżu i kaszy w ten sposób! Plastikowe opakowanie ma szkodliwy wpływ na żywność
Czy gotowanie kaszy i ryżu w plastikowych woreczkach jest zdrowe? Warto zmienić ten wygodny nawyk na tradycyjne przygotowywanie produktów. Jak się okazuje, kontrowersyjna i szkodliwa substancja może przedostać się do żywności. Mowa tu o BPA, które...
-
Kasza manna na mleku - przepis na przysmak dzieciństwa z trzech składników i w pięć minut
Kasza manna to proste danie, a podstawowy przepis, z którego korzystają nasze mamy i babcie zawiera tylko trzy składniki. Jest ona niezwykle prosta do przygotowania, a jej smak pozwoli nam przywołać wspomnienia z dzieciństwa.
-
Jaka kasza do krupniku będzie najlepszym wyborem? Odpowiedź nie jest wcale oczywista
O krupniku często mówi się, że to jedna z najstarszych zup w polskiej historii kulinarnej. Smaczna, prosta i szybka do przygotowania. Jednak wielu z nas stawia pytanie: jaka kasza do krupniku będzie najlepsza? W zależności od upodobań - wybierać...
-
Kaszotto. Prosty przepis na smaczne i sycące danie z kaszy
Kaszotto to pyszne danie, które nie tylko nazwą przypomina włoskie risotto. Tym razem głównym składnikiem jest jednak kasza pęczak lub drobna kasza jęczmienna z dodatkami. Jak je zrobić? Podpowiadamy.
-
Ten pomysł na obiad bez mięsa jest łatwy w przygotowaniu. Kasza jęczmienna z batatami i fetą to hit!
Pomysł na obiad bez mięsa, to jednocześnie przepis na zdrowe i szybkie danie. Do takich należy kasza jęczmienna z batatami i serem feta. To pożywna potrawa, którą przygotujesz w okamgnieniu. Ma niewiele składników i jest bardzo smaczna. Poznaj...
-
Kasza jaglana: przepisy. Sprawdzone sposoby na włączenie kaszy jaglanej do diety
Kasza jaglana, podobnie jak inne rodzaje kasz, jest bardzo pożądana w naszej diecie. Zawiera w sobie mnóstwo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Sprawdź nasze przepisy na dania z kaszy jaglanej.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
"Jesteśmy zaskoczeni wskazaniem produktu w raporcie" - mówi producent niechlubnie ocenionej kaszy. W najnowszej analizie dotyczącej najpopularniejszych kasz gryczanych jedna marka przekroczyła dopuszczalny poziom szkodliwego glifosatu. Okazuje się...
-
Zostało ci trochę chleba i dokarmiasz nim ptaki? Możesz im tylko zaszkodzić
Dokarmiacie ptaki chlebem? Niestety, mimo najlepszych intencji, w ten sposób możecie im zaszkodzić. Mamy dla was kilka wskazówek, jak mądrze dokarmiać ptaki, by pomóc im przetrwać zimę.
-
Zbadano zawartość szkodliwego glifosatu w kaszach jaglanych. Normy przekroczone nawet 46-krotnie
Kasza jaglana to częsty wybór szczególnie tych, którzy dbają o zrównoważoną dietę. Jest zdrowa i ma pełno właściwości odżywczych. Okazuje się jednak, że sporo produktów dostępnych na naszym rynku zawiera pozostałości glifosatu - pestycydu, który...
-
Tabbouleh - doskonała sałatka na grilla i na co dzień. Przepis podstawowy
Tabbouleh to jeden z najlepszych pomysłów na sałatkę, która można przygotować na grilla. Jest bardzo aromatyczna, ziołowa i odświeżająca - będzie ciekawym dodatkiem do mięs, szaszłyków warzywnych i innych smakowitości z rusztu. Co to jest tabboule...
-
Kasza manna na mleku - przepis na pyszny posiłek, nie tylko dla niemowlaka
Kasza manna na mleku to pomysł na szybki powrót do krainy dzieciństwa. To danie często jadało się w domu, ale przygotowywane też było w przedszkolach czy na koloniach. Jak zrobić kaszę mannę - grysik - na mleku? Przypominamy tradycyjny przepis!
-
Kasza manna niebanalnie - 5 przepisów na pyszne i sycące śniadania oraz desery
Kasza manna jest dobra tylko dla dzieci? Nic bardziej mylnego! Możesz z niej wyczarować prawdziwe pyszności, które zasmakują całej rodzinie.
-
W sześciu na 10 kasz gryczanych wykryto glifosat. To pestycyd, który może wywoływać nowotwory
Kasza gryczana uchodzi za jedną z najzdrowszych. Okazuje się jednak, że pomimo swoich dobrych właściwości, wiele z tych dostępnych w sklepach zawiera pozostałości pestycydów, które mogą powodować nowotwory.
-
Wylewasz wodę po makaronie? To błąd. Może ci się jeszcze przydać
Zwykle, gotując makaron czy kaszę, wodę wylewamy do zlewu. Okazuje się, że to niepotrzebne marnowanie dobrodziejstw natury. Taka woda bowiem może zostać wykorzystana nie tylko w kuchni. Do czego się przyda? Wyjaśniamy.
-
Jak zrobić krupnik, żeby miał najwięcej smaku i najlepszą konsystencję? Mamy przepis i garść sprawdzonych porad
Krupnik to idealna zupa dla fanów potraw zdrowych i sycących zarazem. Wszystko przez to, że pełno w nim i warzyw (także ziemniaków), i kaszy. Tylko jak go zrobić, żeby miał najlepszą konsystencję i był najsmaczniejszy? Czego do niego dodać? Oto...