katarzyna bosacka
-
Polacy uwielbiają takie lody. Bosacka pokazała, co w nich jest. Więcej nie kupisz
Katarzyna Bosacka regularnie demaskuje składy popularnych produktów. Wyjaśnia, na co zwracać uwagę, gdy czytamy etykietę i co powinno nas zaniepokoić. Nie zawsze jednak mamy możliwość, by zapoznać się ze składem. Tak jest np. w przypadku lodów...
-
Tłuczesz kotlety przez folię? Od teraz przestaniesz. "Prowadzi do dysfunkcji narządów"
Schabowe to jeden z największych przysmaków polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale już na samym początku wiele osób popełnia błąd. Katarzyna Bosacka zapytała ekspertkę, czy można tłuc kotlety przez folię.
-
Bosacka sprawdziła, jaki zakwas ląduje w świątecznym garnku. "Zwracajmy na to uwagę"
Polacy dzielą się na dwa świąteczne obozy. Jedni nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez żurku, inni stawiają na barszcz biały. Niezależnie od wyboru zupy, ważna jest jej jakość. Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę sklepowe gotowce i zakwasy. I co się...
-
Katarzyna Bosacka spróbowała chrzanów ze sklepu. "Matko Boska spożywcza"
Chrzan na wielkanocnym stole zajmuje w wielu domach honorowe miejsce. Jeśli ktoś nie robi go sam, najpewniej wybierze w sklepie jedną z popularnych marek. Katarzyna Bosacka przeanalizowała składy kilku z nich i spróbowała, jak smakują. Okazuje się...
-
Tę kolację zrobisz w 5 minut. Katarzyna Bosacka używa tylko kilku składników
Katarzyna Bosacka słynie z tego, że lubi dzielić się przepisami prostymi, szybkimi i tanimi. W swoich zbiorach ma między innymi przepis na tortillę, na której zrobienie wystarczy poświęcić tylko kilka minut. To idealne danie na szybki obiad lub...
-
Tych produktów nie owijaj folią aluminiową. Biotechnolożka przestrzega
Folia aluminiowa to niezbędny przedmiot w kuchni. Jest przydatna w wielu sytuacjach, ale trzeba pamiętać, że czasem może zaszkodzić. Aleksandra Rutkowska, biotechnolożka i dr hab. nauk medycznych, przestrzega, by nie owijać nią pewnego typu...
-
Katarzyna Bosacka padła ofiarą oszustwa. Teraz apeluje do fanów. "Nie dajcie się nabrać"
Katarzyna Bosacka wystosowała ważny apel do obserwatorów. Poprosiła, aby zachowali czujność i byli ostrożni, gdyż padła ofiarą oszustwa. Okazało się, że przy pomocy nowoczesnych technologii ktoś wykorzystał jej wizerunek.
-
Tak kupisz dobre pączki. Katarzyna Bosacka przestrzega. "Unikaj"
Katarzyna Bosacka słynie z udzielania porad dotyczących zdrowszych wyborów zakupowych i żywnościowych. Uczy również, jak czytać etykiety i składy produktów. Przy okazji tłustego czwartku podzieliła się kilkoma cennymi wskazówkami dotyczącymi tego,...
-
Tak wybierzesz najlepszy olej rzepakowy. Katarzyna Bosacka zdradza prosty patent. Nie chodzi o markę
Czy olej rzepakowy jest niezdrowy do smażenia? Na przestrzeni lat powstało wokół niego wiele szkodliwych mitów oraz błędnych przekonań. Katarzyna Bosacka postanowiła rozprawić się z nimi raz na zawsze. Jaki werdykt wydała?
-
Nie daj się nabrać na sztuczki producentów. Bosacka porównuje i mówi: To wcale nie są sery
Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego? Katarzyna Bosacka udostępniła materiał, w którym przestrzega przed produktami, które na pierwszy rzut oka wyglądają zupełnie niewinnie, ale w rzeczywistości są wysoko przetworzonymi nabiałem. Sprawdź, na c...
-
Nawet wysoka cena nie odstrasza Polaków. Bosacka ujawnia ciekawy fakt. "Przetrwa koniec świata"
Stał się jednym z najbardziej estetycznych deserów na świecie. To słodkie i lepkie lody, które zachwycają konsystencją i smakiem. Można się jednak zastanawiać, czy mochi jest zdrowe? Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę skład.
-
Katarzyna Bosacka zachwala. "Dzieje się magia. Wzmacniają odporność, poprawiają trawienie"
Zimą warzywa często nie smakują zbyt dobrze. Pomidory są wodniste, nieprzyjemnie twarde i blade. Ogórki też często nie zachwycają, a poza tym są drogie. Nie można jednak z warzyw całkowicie zrezygnować. Co w takim razie kupować? Katarzyna Bosacka...
-
Katarzyna Bosacka przeczytała skład pasztetu. Jej reakcja mówi wszystko. "Kotu bym nie podała"
Katarzyna Bosacka słynie z tego, że nie gryzie się w język. Gdy widzi, że skład jakiegoś produktu woła o pomstę do nieba, nie boi się wytknąć, co jest z nim nie tak. Tym razem przyjrzała się sklepowemu pasztetowi, który porównała z pasztetem dla...
-
Katarzyna Bosacka tak robi ekspresowy barszcz czerwony. Zrobisz go na ostatnią chwilę
Barszcz czerwony to podstawa wigilijnego menu. Od niego zaczyna się całe ucztowanie. Nie wszyscy jednak lubią go robić lub w ferworze przygotowań po prostu brakuje im czasu. Katarzyna Bosacka ma dla nich rozwiązanie - ekspresowy barszcz czerwony....
-
Katarzyna Bosacka przyjrzała się pierogom i uszkom. "Producenci trochę nas oszukują"
Nie wszyscy przed świętami własnoręcznie lepią uszka do barszczu i pierogi z kapustą i z grzybami. Część osób kupuje gotowe wyroby. Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że wybierzemy te z jak najlepszym składem. Nie chodzi tylko o brak zbędnych...
-
Przed świętami używamy w kuchni na potęgę. Bosacka odradza. "To niemal wyłącznie cukier"
Kruche ciasteczka, piernik, grzane wino to jedne z przysmaków, którymi raczymy się w okresie świątecznym. By uwydatnić ich smak, dodajemy do nich mieszankę przypraw. Często gotową. Katarzyna Bosacka odradza jednak jej kupowanie. Wszystko przez...
-
Tani obiad w Sejmie? Bosacka sprawdziła stołówkę polityków. "Jakby ktoś gotował w sanatorium"
Tanie obiady z sejmowej stołówki od długiego czasu owiane były legendą. Mówiono, że to kulinarny klejnot polskiego parlamentu. Katarzyna Bosacka zachęcona dobrymi opiniami, postanowiła zweryfikować te opowieści. Co odkryła? Zamiast raju smakoszy,...
-
Bosacka sprawdziła czekoladowe mikołaje. Mówi o jednym szczególe. "Producent ma coś do ukrycia"
Czekoladowe mikołaje, pingwinki czy renifery w okresie świątecznym często lądują w naszych koszykach zakupowych. Katarzyna Bosacka przeanalizowała wybrane słodycze i podpowiedziała, na co zwracać uwagę, gdy je kupujemy. Powinniśmy kierować się nie...
-
Katarzyna Bosacka zdradza, jak rozpoznać dobre kabanosy. Nie chodzi tylko o skład. "Oszukane"
Jakie kabanosy są dobre? Katarzyna Bosacka wskazała, jak powinny wyglądać oraz jaki mieć skład. Ponadto zwróciła uwagę na jeszcze jedną kwestię. By mieć pewność, że zostały ładnie ususzone, weź je w dłoń i złam. Wszystko będzie jasne.
-
Katarzyna Bosacka nie zostawiła suchej nitki na zestawie Bambi. "Nie stań się królową paniery"
Katarzyna Bosacka słynie z tego, że edukuje Polaków, jak czytać składy produktów i wybierać zdrową żywność. Dziennikarka często analizuje etykiety różnych producentów i wskazuje nieuczciwe praktyki. Teraz wzięła pod lupę zestaw Bambi, który jakiś...
-
Katarzyna Bosacka tak robi naleśniki. Do ciasta dodaje zielony składnik
Naleśniki to danie bardzo uniwersalne, ponieważ można podawać je i na słodko, i na słono. Przepisem na tę drugą wersję podzieliła się Katarzyna Bosacka w książce "Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę". Gwiazda dodaje do ciasta na naleśniki...
-
Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
Gofry lubi chyba każdy. Zwłaszcza że można jeść je i na słodko, i na słono, więc zadowoleni będą miłośnicy każdego z tych smaków. Nie każdy jednak wie, jak zrobić dobre gofry w domu. Takie, żeby były puszyste, chrupiące, mięciutkie i przywodziły n...
-
Bosacka wzięła do ręki butelkę z syropem owocowym i nie mogła uwierzyć. "Uwaga, mocne!"
Znana polska dziennikarka i prowadząca program kulinarny przyjrzała się niedawno temu, co zawiera w składzie syrop owocowy popularnej marki. "Nie dajcie się zwieść opakowaniu" - ostrzegła w mediach społecznościowych.
-
Bosacka wprost mówi, który chleb kupować. "W sklepach są takie, które go udają"
Chleb to dla wielu osób podstawa codziennego jadłospisu. Jedzą go i na śniadanie, i na kolację. W sklepach i piekarniach jest jednak tak wiele rodzajów pieczywa, że czasem można się pogubić. Które najlepiej kupować, jeśli zależy nam, by wybrać...
-
Babcia ścierała na tarce i za chwilę zupa była gotowa. Bosacka robi ją szybciej niż herbatę
Bez chłodnika wiele osób nie wyobraża sobie przetrwania upalnego lata. To idealna potrawa, gdy słońce tak przypieka, że nie mamy ani ochoty na jedzenie, ani na gotowanie. Niektórym kojarzy się z latem spędzanym u babci, która kroiła warzywa, tarła...
-
Bosacka radzi, jak kupić idealnego arbuza. Możesz pukać w owoc jak dziwak, ale to nie wszystko
Jak kupić idealnego arbuza? Okazuje się, że są pewne metody na to, by owoc, z którym wrócimy do domu, był soczysty i słodki. Katarzyna Bosacka, pecjalistka od zdrowego żywienia, zdradziła, po czym rozpoznać dobry egzemplarz.
-
Rozsyp obficie w ogrodzie i patrz, jak inwazja ślimaków znika. Ten patent poleca sama Bosacka
Ślimaki w ogrodzie są pożyteczne, ale kiedy pojawia się ich zbyt wiele, mogą zniszczyć rośliny i uprawy. Jak sobie z nimi poradzić? Katarzyna Bosacka przedstawiła sprawdzony sposób.
-
Katarzyna Bosacka przekroiła szynkę i aż krzyknęła. "Ohydna mielonka najgorszej jakości"
Katarzyna Bosacka porównała kilka rodzajów szynek różnych marek. Już na początku testu wskazała podstawowy błąd. - Szynka to zadnia część tylko i wyłącznie świnki. Nie ma szynki z kurczaka, z indyka - podkreśliła. Dziennikarka sprawdziła też skład...
-
Szare kluchy z przepisu Bosackiej robią furorę w moim domu. Genialny obiad dla rodziny za zaledwie 3,5 zł
Czy to możliwe, aby ugotować smaczny i pożywny obiad za kilka złotych? Katarzyna Bosacka nie raz udowodniła już, że na polskich kulinariach zna się jak mało kto. Jej przepis na szare kluchy to prawdziwy skarb. Zawsze z niego korzystam, kiedy zosta...
-
W PRL-u ta wędlina to był luksus a teraz? "Mięsa wieprzowego tutaj nie uświadczycie"
Katarzyna Bosacka od wielu lat przygląda się produktom spożywczym, które możemy nabyć w sklepach. Odkrywa różne "kwiatki" w ich składach, na które często nie zwracamy uwagi podczas zakupów. Czy wiesz, z czego zrobiona jest polędwica sopocka? Okazu...
-
Katarzyna Bosacka zachwala. To warzywo jest dobre na odchudzanie. "Patrz na ogonki"
Fasolka szparagowa to jeden z letnich hitów. Jej miłośnicy przez cały rok z utęsknieniem czekają, aż znów pojawi się na targach. Warto ją jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także zdrowotne. Jest polecana osobom na diecie, mogą ją je...
-
Pierogi lepsze od naszych? Są tanie i chrupią, aż miło. Bosacka pokazała, jak je zrobić
Polskie pierogi są wspaniałe, dla wielu osób zapewne najlepsze na świecie, ale wiele krajów ma swoje wersje, które z powodzeniem mogłyby rywalizować z naszymi. Takie są na przykład pierogi karelskie, którymi zajadają się w Finlandii. Są większe od...
-
Bosacka ostrzega przed błędem w robieniu schabowych. Popełnia go prawie każdy. "Nie mogę patrzeć"
Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste? Przygotowanie ich wymaga doświadczenia i precyzji. Katarzyna Bosacka ujawnia błąd, który nagminnie popełnia wiele Polaków podczas ich przygotowywania.
-
Bosacka uczy nas, jak mamy kupować truskawki. Patrzy nie tylko na same owoce
Katarzyna Bosacka jakiś czas temu wypowiedziała się na temat ulubionych owoców Polaków, czyli truskawek. Dziennikarka znana z tego, że nie owija w bawełnę, w filmie na swoim instagramowym profilu poradziła, jak kupować truskawki, żeby się nie naci...
-
Bosacka skrytykowała sos Makłowicza. Kucharz szybko odpowiedział. "Nie ja go wymyśliłem"
Ekspertka żywieniowa Katarzyna Bosacka sprawdziła sos chiński stworzony przez firmę Makłowicz i Synowie. Jak się okazało, skład produktu nieszczególnie przypadł jej do gustu. Swoje uwagi zgłaszali także internauci. Popularny krytyk kulinarny...
-
Większość ludzi na to nie patrzy. Bosacka stawia sprawę jasno. "Takie końcówki"
Sezon na szparagi to taki czas w roku, na który czeka bardzo dużo osób. Najwięksi fani tych warzyw mogliby je jeść niemalże codziennie. By jednak cieszyć się ich smakiem w pełni, najpierw trzeba dokonać w sklepie porządnego zakupu. Jak wybrać dobr...
-
Bosacka pokazała skład drogiej szynki. Włos jeży się na głowie. "Byli w szoku"
Katarzyna Bosacka słynie z tego, że edukuje, jak czytać etykiety produktów. W jednym z najnowszych postów na Instagramie pokazała zdjęcie składu sklepowej szynki, którą kupił mąż jednej z jej obserwatorek. Lista składników woła o pomstę do nieba,...
-
Czy można mrozić jajka? Katarzyna Bosacka tłumaczy krok po kroku. "Po jakie licho?"
Czy można zamrozić jajka? Niejedna osoba po Wielkanocy z pewnością zada sobie to pytanie. Dobra wiadomość: Tak! Ale należy pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach. Wymieniła je ekspertka i dziennikarka Katarzyna Bosacka w jednym z filmów na...
-
Na to patrz, gdy kupujesz białą kiełbasę. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać. "Coś za coś"
Biała kiełbasa to nieodłączny element Wielkanocy. Podaje się ją nie tylko do żurku, lecz także przygotowuje jako osobną potrawę. By danie z białą kiełbasą smakowało jak najlepiej, trzeba wiedzieć, którą wybrać - surową czy parzoną? Te wątpliwości...
-
Bosacka radzi, jak zrobić miękkie naleśniki. Mówi o dodatkach, których prawdopodobnie źle używasz
Katarzyna Bosacka chętnie dzieli się z fanami swoją wiedzą kulinarną. Nie tylko uczy, jak czytać składy produktów, lecz także pokazuje przepisy i triki na to, by dania wychodziły jeszcze lepsze. W jednym z postów na Instagramie wyjaśniła, co zrobi...