kiszenie ogórków
-
Jak uniknąć pustych ogórków w środku, czyli wskazówki przydatne podczas kiszenia. Wiele zależy od gatunku
Sezon na kiszenie ogórków w pełni. Jednak pomimo tego, że staramy się zrobić wszystko, aby nasze przetwory były idealne, to okazuje się, że otwierając zimą słoik, napotykamy puste ogórki. Dlaczego tak się dzieje? Poznaj odpowiedź na to pytanie.
-
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wypróbuj te metody, a przetwory będą idealne
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? To pytanie często zadają sobie osoby, które chcą przygotować najlepsze przetwory. Niestety, czasem się to nie udaje, a ogórki są puste w środku i miękkie. Można jednak tego uniknąć. Zachęcamy do wypróbowania...
-
Ogórki kiszone - przepis Magdy Gessler. Restauratorka dodaje składnik, o którym rzadko się już pamięta
Kieszenie ogórków to jedna z czynności, której latem oddają się gospodynie i gospodarze, by zapełnić spiżarnię przed zimą. Przepis na ogórki kiszone jest w zasadzie łatwy, ale łatwo można go też zepsuć. Dziś mamy dla was ogórki kiszone z przepisu...
-
Kiszenie ogórków. Jak i w czym kisić, by były najsmaczniejsze? To sprawdzony sposób
Kiszenie ogórków to proces, dzięki któremu możemy stworzyć przepyszne przetwory. Idealnie pasują one do obiadu oraz sałatek. Wyjaśniamy, jak się do tego zabrać, by mieć pewność, że nasze ogórki będą najlepsze na świecie.
-
Kiszone ogórki - przysmak, którym zajadają się Polacy. Dla niektórych może być niebezpieczny
Kiszonki to niezwykle smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe przetwory. Okazuje się jednak, że nie dla wszystkich. Osoby, z jakimi schorzeniami nie powinny jeść kiszonek? Odpowiadamy.
-
Przez te błędy ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Jak tego uniknąć?
Kiszenie ogórków, wbrew pozorom, nie jest taką łatwą sprawą, jakby się mogło zdawać na pierwszy rzut oka. Wystarczy jedno niedopatrzenie, aby proces ich fermentacji został zaburzony, a nasze przetwory wyszły puste w środku i pozbawione smaku oraz...
-
Przygotowujesz ogórki w plastikowej butelce? To sposób wygodny, ale może być niebezpieczny. Dlaczego?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na kiszenie ogórków w plastikowej butelce. Niestety ta metoda może być szkodliwa dla zdrowia. Dlaczego? Wszystko wyjaśniamy.
-
Jak zakisić ogórki? Podpowiadamy, czym je doprawić i jakich ziół użyć, by smakowały wyśmienicie
Do kiszenia ogórków kupujecie kilka kilo gruntowych i "zestaw do kiszenia", czyli chrzan, czosnek i koper? Zobaczcie, co jeszcze można dodać do przetworów, aby podkręcić ich smak.