kiszona kapusta
-
Jesienne placuszki z kiszonej kapusty. Lepsze niż z bieszczadzkiej chałupy
Wszyscy tylko ziemniaczane i ziemniaczane. A prawda jest taka, że placki z kiszonej kapusty są o niebo lepsze i powie wam to każdy bieszczadzki zakapior lub miłośnik prostej, acz pysznej podkarpackiej strawy. Fuczki, bo o nich mowa, są pyszne,...
-
To najlepsza zupa na jesień. Weź kapustę i trzy mięsa, a bez dokładki się nie obejdzie
Kapuśniak to jedna z ulubionych zup Polaków. Jest kwaśna, esencjonalna i potrafi rozgrzać i ciało, i duszę, kiedy za oknem plucha. Dzisiejszy przepis na kapuśniak jest wyjątkowy. Będzie to twoja ulubiona potrawa z kiszoną kapustą, a to dzięki...
-
Jadłam je w Polańczyku. Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych
Polacy uwielbiają wszelkie placki i placuszki i zdecydowanie najczęściej robimy placki ziemniaczane, w sezonie także placki z cukinii, a na śniadanie placki twarogowe. Jednak na urlopie w Bieszczadach poznałam inne placki i doznałam olśnienia....
-
By kotlety mielone były soczyste, wrzucam do nich tę kiszonkę. Po 5 minutach już ich nie ma
O kotletach każdy słyszał i na pewno je jadł. Zazwyczaj jedynym warzywnym dodatkiem jest cebula, a my to zmieniliśmy. W naszym przepisie można również poczuć kiszonkę, z której zazwyczaj robi się surówki. Sprawia ona, że całość jest bardziej...
-
Włożył do garnka, wymieszał i zrobił zupę, której nie odmówiłaby babcia. Strzelczyk znów zaskoczył
Tomasz Strzelczyk potrafi zaskoczyć nawet wtedy, gdy pokazuje przepis na najbardziej klasyczne danie. Tym razem również nie obyło się od niecodziennych produktów, które wsypuje do jednej z bardziej klasycznych potraw. To, czym ją wykańcza, jest...
-
Zrobiłam ją raz i zapomniałam o innym mięsie. Od dziś będzie to twoje ulubione danie
Jeśli nie masz pomysłu na jutrzejszy obiad, to ten przepis w tym pomoże. Wychodzi z niego mięso, które jest tak delikatne i smaczne, że nigdzie takiego nie zasmakujesz. Wykorzystaj te składniki i sam się przekonaj, jakie jest smaczne.
-
Dodaj ten posiekany składnik do mięsa mielonego. Dzięki niemu kotlety zyskają nowy aromat i smak
Klasyczne kotlety mielone mają jeden niepowtarzalny przepis, którego wszyscy się trzymają. Mało kto postanawia coś do niego dodać, jednak my się odważyliśmy. To co dodajemy do ich podstawowej wersji jest smaczne i wyróżniające się smakiem. Tego...
-
Zapisz ten przepis, bo przyda się przed Wigilią. W tej wersji ryba jest smaczniejsza od karpia
Pomimo że mamy listopad, nasze myśli coraz częściej kierowane są w stronę Świąt Bożego Narodzenia. Domowa kolacja musi być przygotowana na tip-top, dlatego już dziś warto znaleźć receptury na najlepsze dania. Ta ryba jest świetnym wyborem, dlatego...
-
Swojskie mięso pieczone na kiszonej kapuście to danie tej jesieni. Gdy trafia na stół, nie pozostaje nawet okruszek
Jesień rządzi się swoimi prawami, z którymi nie powinniśmy dyskutować. W tym czasie królują na stołach cięższe i bardziej wyraziste dania. Dodatkowo mają one za zadanie rozgrzać nas od środka. By tak się stało, proponujemy obiad, który może stanow...
-
Kiszenie kapusty. Ile soli na 1 kg kapusty? Sprawdź, jak ukisić kapustę na zimę
Ile soli na 1 kg kapusty? Kiszenie kapusty nie jest wcale trudne. Tak jak może się wydawać. Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z kiszonkami, to ten artykuł jest dla Ciebie. Sprawdź, jak ukisić kapustę w domu na zimę, do słoików lub w beczce
- Została oszukana na jarmarku. Za kiełbasę i kapustę zapłaciła 70 zł
- Nowa królowa stołu. Sałatka, która zrobi furorę i zastąpi jarzynową
- Prezent dla chłopca? Od wielu lat bezkonkurencyjne. O nich mówią wszystkie dzieciMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Sałatka makaronowa na święta. Ważne są pomidory i składnik z patelni
- Lista najgorszych mięs z możliwych. Polski specjał zajął drugie miejsce
- Czy kumaryna jest szkodliwa? Ogranicz, a wątroba ci podziękuje
- Co można zrobić z wędzonego łososia? Zdziwisz się, jak spróbujesz
- Jakie ciasto można zrobić na wigilię? Ciasto salceson zasmakuje każdemu
- Z Holandii na polskie stoły. Jak się robi kapsalon? Sekretem jest sos
- Wymiata wolne rodniki. Jedz na śniadanie zamiast kanapek
-
Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych. Jak zrobić bieszczadzkie fuczki? Uważaj na tłuszcz
Każdy region słynie z jakiejś wyjątkowej potrawy, która często wywodzi się z kuchni prostych, biednych ludzi. Bieszczady słyną z prostej, ale pysznej gamy regionalnych smakołyków, a jednymi z nich są fuczki. Jak zrobić pyszne, chrupiące placki z...
-
Jak kisić kapustę? Tak to robiły nasze babcie. Wrzuć trzy składniki i postępuj według prostych wskazówek
Kiszona kapusta to prawdziwy przysmak. Dlaczego warto ją przygotować? Świetnie sprawdzi się jako podstawa surówki, a zasmażana będzie rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Aby dobrze ukisić kapustę, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Tych...
-
Dania z kiszoną kapustą - kotlety z kapusty, bigos lub śląski obiad. Ty wybierasz
Dania z kiszoną kapustą cieszą się dużym zainteresowaniem w Polsce. Nic w tym dziwnego. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że kiszona kapusta jest wpisana w naszą kulinarną tradycję. Przedstawiamy kilka prostych przepisów na dania z kiszonej...
-
Treściwy obiad z kiszoną kapustą w swojskim stylu. Przy nim bigos wypada blado
Sposobów na podanie znanych nam składników jest wiele, ale nie każdy okazuje się dobry. Jednak ten przepis z pewnością będzie smakować każdemu. To innowacyjna metoda na podanie kiszonej kapusty, która sprawia, że mięso jest delikatne i miękkie. Ra...
-
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Dodaj te dwa składniki, a mąż poprosi o więcej
Surówka z kiszonej kapusty była przed laty jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Wszystko za sprawą faktu, że w niemal każdym domu znajdował się słoik z kiszonkami. Wystarczyło przynieść go z piwnicy, dodać kilka składników i gotowe. Na...
-
"Gdy widze kwaśnice to kwice". Poznaj tradycyjny przepis braci Golec na góralską zupę
Regionalna kuchnia ma w sobie wiele magii. Wszystko za sprawą przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Kwaśnica braci Golec jest przykładem tego jak pyszna, tradycyjna zupa może stać się przepisem na muzyczny hit. Przepis na tradycyjne...
-
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Prosty przepis i aromatyczny dodatek uświetni każdy obiad
Surówka z kiszonej kapusty to przepyszny i bardzo zdrowy dodatek niemal do każdego obiadu. Oczywiście zazwyczaj zajadamy się nią w towarzystwie ziemniaków i smażonej ryby, ale pasuje także do gulaszu lub schabowego. Jak zrobić surówkę z kiszonej...
-
Surówka z kiszonej kapusty - uniwersalny dodatek do obiadu i prawdziwa bomba witaminowa
Surówka z kiszonej kapusty to klasyka w polskiej kuchni. Smaczny i uniwersalny dodatek do obiadu to także naturalny probiotyk i bomba witaminowa. Istotna jest jednak jakość warzywa i oczywiście dodatki. Jesienne rarytasy nadadzą całości charakteru...
-
Krokiety z kapustą i grzybami. Jak smażyć, aby były chrupiące? Panierka ma duże znaczenie
Krokiety z kapustą i grzybami to danie, na które czekamy niemal cały rok. Choć wielu z nas przygotowuje je głównie przed świętami Bożego Narodzenia, to jednak ich smak sprawia, że chętnie przyrządzamy je bez okazji. Połączenie kwaskowej kapusty i...
-
Kapuśniak będzie bardziej aromatyczny, jeśli wykorzystasz patent z majerankiem. Tu przyda się patelnia
Kapuśniak to zupa, która chyba się nie nudzi. Przepis jest bardzo prosty, a najlepszy kapuśniak wychodzi oczywiście na żeberkach. Nie mniej ważne są także przyprawy - dziś dowiesz się, jak "wycisnąć" z majeranku maksimum aromatu. To będzie najleps...
-
Przepis na kapuśniak idealny. Klasyczna polska zupa na chłodne dni. W czym tkwi sekret tego przepisu?
Kapuśniak z kiszonej kapusty to idealny pomysł na obiad w ostatnie chłodne dni zimy. Bez wątpienia to jedna z ulubionych zup Polaków. Kwaśna i aromatyczna - rozgrzeje i zaspokoi nawet wilczy głód. Przygotowanie jest proste i nie zajmie wiele czasu...
-
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis na świąteczne pierogi na Wigilię i Boże Narodzenie
Pierogi z kapustą i grzybami to najpopularniejsze pierogi wigilijne - pojawiają się na bardzo wielu polskich stołach. Doskonale smakują zarówno w Święta, jak i na co dzień, można je mrozić, odgrzewać i odsmażać. Jak je przyrządzić? Sprawdź nasz...