kiszonki
-
Kapusta kiszona też może się zepsuć. Jak to sprawdzić? 10 sekund i od razu będziesz wiedzieć
Jak rozpoznać zepsutą kapustę kiszoną? To nie takie trudne, jak mogłoby się zdawać. Po otwarciu słoika zwróć uwagę na dwie rzeczy, a odpowiedź będziesz mieć jak na tacy. Unikniesz możliwego zatrucia, a przy okazji uratujesz szykowane danie.
-
Tej nietypowej przekąski co drugi Polak by nie spróbował. Szkoda, bo jest przepyszna i łatwa
Kiedy myślimy o przekąskach na wieczór ze znajomymi lub rodziną, do głowy przychodzą nam najróżniejsze pomysły. Jednak nasz dzisiejszy pomysł może wydać się kontrowersyjny lub przynajmniej dziwny, przypadnie jednak do gustu fanom kiszonek i...
-
Jesienią zrób najlepszą kiszonkę. Sezon na chrupiące warzywo właśnie trwa
Sezon na kiszonki kojarzy nam się raczej z latem, jednak prawda jest taka, że różne smakołyki możemy kisić przez cały rok. Dziś mamy przepis na przepyszną i bardzo zdrową kiszonkę, która najlepsza wyjdzie właśnie jesienią. Mało kto ją robi, a jest...
-
Kotlety mogą się schować. Czekam do 3 dni i serwuję gościom. Wcześniej nikt nie jadł takich kani
Kimchi z kanią to wyjątkowa wariacja tradycyjnego koreańskiego przetworu, łącząca wyrazisty smak grzybów z ostrym aromatem przypraw. Przygotowanie tego pysznego i zdrowego dodatku do dań nie zajmie wiele czasu, a efekt z pewnością zachwyci każdego...
-
Kiszenie kapusty to żadna magia. Ile dać soli na jeden kilogram? Oto żelazna zasada
Kiszona kapusta ma w Polsce niemal królewski status. Jej kwaśny smak fantastycznie podkręca wiele dań i często zaskakuje obcokrajowców, którzy próbują ich po raz pierwszy. Kapustę kiszoną bez problemu można kupić w sklepach, ale równie bezproblemo...
-
Jedni kiszą ogórki, a ja te kuleczki. To się nie śniło nawet filozofom. Domownicy je uwielbiają
Rzodkiewki to jedne z warzyw najchętniej uprawianych w przydomowych ogródkach. Mają lekko ostry posmak, dzięki czemu nadają się nie tylko do kanapek, lecz także do sałatek i innych potraw. Nie każdy jednak wie, że świetnie sprawdzą się także jako...
-
Kolejny słoik do wyrzucenia? Babcia miała patent na miękkie i gorzkie ogórki. Chodzi o wodę
Nie ma nic pyszniejszego od świeżego, kruchego ogórka kiszonego wyjętego prosto ze słoika. Zdarza się jednak, że warzywa nie dość, że źle wyglądają, to jeszcze nie smakują tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Dlaczego ogórki wyszły miękkie i gorzkie?
-
Kiedy najlepiej kisić ogórki na zimę? Uważaj, bo przegapisz ostatni moment
Polacy uwielbiają kiszonki i w zależności od sezonu na dane warzywa, nasze kuchnie i spiżarnie niemal toną w najróżniejszych słoikach. Zdecydowanie naszą ulubioną kiszonką są ogórki i trudno nam sobie wyobrazić codzienne gotowanie bez nich. Jednak...
-
Nie tylko ogórki, kapusta i pomidory. Kiszone mogą być również owoce. Te nadają się idealne
Przyrządzając kiszonki nie musimy ograniczać się tylko do warzyw. Możemy wykorzystać również owoce, które odpowiednio wykonane są naprawdę smaczne. Później można użyć ich do deserów, a także dań obiadowych. Wykonaj poniższy przepis i sam się...
-
Wrzucam do małosolnych kilka plasterków tego owocu. Mąż już nawet nie patrzy na słoiki od teściowej
Co można zrobić z ogórków na zimę? Jeśli lubisz robić przetwory, pewnie twoja spiżarnia pęka w szwach od warzyw w przeróżnych zalewach. Mamy dla ciebie jednak nowy pomysł na małosolne, które zawierają egzotyczne dodatki. Spróbuj ogórków w tej...
- Nieczęsto kupujemy, a teraz jest najlepsze. Dietetyczka zachwala
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Jak zachwycić bliskich wyjątkowym upominkiem? Wybierz personalizowany prezent. Sprawdzi się na każdą okazjęMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Czym zastąpić dorsza w diecie? Użyj łupacza. Zachwyca subtelnym smakiem
- Przestałam rzucać biszkoptem. Dodaję ten składnik i wiem, że nie opadnie
- Słodko-słone połączenie w nowej odsłonie. Śliwki w boczku powalają
- W tym quizie kulinarnym pytamy o kuchnię włoską. Spróbuj zgarnąć 12/12!
- W tym quizie kulinarnym pytamy o kuchnię włoską. Spróbuj zgarnąć 12/12!
- Tajemnice perfekcyjnych ciast. Jak osiągnąć niezrównany smak i jakość w każdym wypieku?
- Przygotuj się na jesienne pyszności. Odkryj, jak olej rzepakowy może zmienić ulubione potrawy oraz dodać im lekkości i smaku
-
Najlepsza kiszonka na świecie. Zrób teraz, w grudniu sobie podziękujesz
Kiszonki to prawdziwy skarb. Są nie tylko pyszne i mają wiele zastosowań w kuchni, lecz także są bardzo zdrowie - świetnie wpływają na pracę jelit, a zdrowe jelita to szczęście i dobra odporność. Polacy najchętniej kiszą ogórki i kapustę. Jednak...
-
Moja najlepsza kiszonka. Zrywam, kroję i upycham w słoiki. Przekąska w wersji luks
Nie uwierzysz, że istnieje kiszonka lepsza od ogórków lub kapusty. A jednak! Ja przez wiele lat nie mogłam się do niej przekonać, ale kiedy włożyłam do słoików to warzywo, zarówno ja, jak i moja rodzina, przepadliśmy. Co dwa dni chodzimy do ogrodu.
-
Cukinia w tej wersji smakuje najlepiej. Włóż w słoiki i zapomnij o ogórkach
Wszyscy kochamy cukinię i to warzywo aż się prosi, by je zjeść. Tylko jak zjeść cukinię? Opcji jest wiele, możemy zrobić placki, leczo i zapiekanki. A co, gdyby włożyć cukinię do słoików? Wiem, co się wtedy stanie - najlepsza kiszonka.
-
Kiszone ogórki nie mają szans z tym. Obierz, zanurz i pozostaw na kilka dni, później są przepyszne
Zapewne większość z nas zastanawia się jakie przetwory przygotować na zimę. Wybór nie jest prosty, ponieważ dostępnych jest wiele przepisów na różne pyszności. My również dokładamy kolejną recepturę, której nie powinno się omijać. Moim zdaniem to...
-
Klasyczny przepis na ogórki kiszone. Będą lepsze niż babcine dzięki nietypowemu dodatkowi
Jak zrobić ogórki kiszone, żeby smakowały jak u babci, były chrupiące, jędrne i pełne smaku? Ogórki i solanka to nie wszystko. Oczywiście ważne są takie dodatki jak chrzan, koper, czosnek, ale liczy się coś jeszcze. Niewiele osób pamięta o tym...
-
Co zrobić z cukinii? Nie placki i nie zupę. Ten przepis jest lepszy niż ogórki
Cukinia to jedno z naszych ulubionych letnich warzyw. Jak tylko zaczyna się sezon, to na potęgę robimy placki z cukinii, pyszne zupy i leczo. A czy ktoś spróbował zrobić kiszoną cukinię? Jeśli nie, to czas najwyższy nadrobić tę stratę.
-
Musisz zapełnić piwnicę tymi słoikami. Kiszone ogórki nie są tak smaczne, jak to warzywo
Polacy są mistrzami w kiszeniu warzyw i to spory powód do dumy. Najczęściej kisimy ogórki i kapustę, nieco rzadziej pomidory, ale inna kiszonka zasługuje na większą uwagę. To warzywo możesz kupić przez cały rok, ale właśnie zaczyna się sezon i jes...
-
Jak zrobić bób? Nie z masłem i nie z bułką. Ta wersja powala na kolana. Szykuj słoiki
Kiedy na straganach i w warzywniakach zaczyna pojawiać się bób, miłośnicy tego warzywa drżą z radości i podniecenia. Przed oczami mają wizję zbliżającego się łakomstwa, które latem jest absolutnie dozwolone. Jednak bób może być przepyszny nawet...
-
Ten koper nie nadaje się do kiszenia. Włóż go do słoika, a wyrzucisz cały zapas ogórków
Sezon na kiszenie warzyw zbliża się wielkimi krokami. Powoli pojawiają się pierwsze ogórki w ogrodzie, dlatego warto przypomnieć sobie zasady tego procesu. Ważną kwestią są przyprawy, które trafią do słoika. Co dodajemy do kiszenia i jaki koper je...
-
Kiszonka lepsza od ogórków i kapusty. Musisz zapełnić całą piwnicę, ale sezon jest krótki
Polacy uwielbiają kiszonki i chociaż wciąż najpopularniejszymi kiszonkami są ogórki i kapusta, coraz więcej osób stawia na inne warzywa. Kisimy rzodkiewki, szparagi i pomidory, ale założę się, że o tej kiszonce mało kto słyszał, a jest naprawdę...
-
Nie dodawaj do zupy, tylko zalej zalewą. Chrupiąca przekąska lepsza od ogórków
Polacy kochają kiszonki i bardzo dobrze - są pyszne i zdrowe. Najczęściej robimy kiszone ogórki, kiszoną kapustę, czasami także rzodkiewki. Jednak istnieje kiszonka lepsza od innych. Białe warzywo aż się prosi o kiszenie.
-
Ogórki kiszone znowu spleśniały w słoiku? Stosuję banalny trik babci, zawsze wychodzą chrupiące i nie syczą
Ogórki kiszone to rarytas, który znajdziemy niemal w każdej spiżarni czy lodówce. Ukochany przysmak Polaków lubi jednak czasami płakać figle. Ogórki czasami potrafią spleśnieć w słoiku. Od lat stosuję patent mojej babci, który niweluje ten problem...
-
Musisz mieć te kiszonki w swojej piwnicy. To nie ogórki, papryka, czy kapusta
Kiszonki to stały element, który można zobaczyć na szafkach znajdujących się w piwnicach i spiżarniach. Mamy na nich naprawdę różne smakołyki, ale mało kto ma to warzywo. Spiesz się z jego zrobieniem, bo tylko teraz można znaleźć je w sklepach i n...
-
Niesłusznie zapomniane warzywo jest bogate w cenne składniki. Zrobisz z niego zupę, sałatkę i kiszonkę
Zapomniane warzywo wraca na salony i to w obłędnie smacznej odsłonie. Poznaj skorzonerę, która może śmiało zastąpić pietruszkę czy nawet szparagi. Można wyczarować z niej niemal wszystko - od fikuśnych sałatek, po zupy, kiszonki czy nawet łakocie...
-
Rzodkiewek w tej wersji na pewno nie jedliście. Surowe nie są w połowie tak pyszne
Najlepsze wiosenne warzywo? Możemy się spierać, ale zawsze na podium ląduje rzodkiewka. Rzodkiewka najlepiej smakuje właśnie wiosną i latem i to właśnie najlepszy czas, żeby zamienić zwykłą rzodkiewkę w chrupiące i wyraziste cudo ze słoika....
-
Szparagów nie musisz gotować ani piec. Najlepsze są ze słoika - i do obiadu i sałatek
Jak zrobić szparagi? Pomysłów jest całkiem sporo, ale i tak najczęściej je gotujemy lub owijamy boczkiem i pieczemy albo grillujemy. Jednak jeden przepis na szparagi z pewnością zajmie szczególne miejsce w sercach Polaków. To bardzo łatwe i jeszcz...
-
Twarde i chrupiące są najlepsze. Sprawdź jakich błędów nie popełniać i ciesz się kiszonkami cały rok
Na półkach sklepowych zaczynają pojawiać się świeże ogórki. Cenimy je za smak, teksturę, chrupkość. Są tacy, którzy nie mogą już doczekać się ich wekowania. W Internecie krążą tysiące przepisów na te kiszone, twarde i soczyste. Pamiętaj jednak, że...
-
Wylewasz wodę po kiszonych ogórkach? Niech cię ręka boska broni. Trzeba ją ponownie wykorzystać
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych dodatków Polaków do kanapek, sosów czy zup. Jędrne, chrupiące i idealnie kwaśne ogórki potrafią podkręcić smak dania jak nic innego. Najczęściej jednak wylewamy wodę po kiszonych ogórkach, a to duży błąd.
-
Nigdy, ale to nigdy nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach. Ma właściwości zdrowotne. I nie tylko
Większość z nas wylewa wodę po kiszonych ogórkach. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, jak duży błąd popełniamy. Nie należy tego robić pod żadnym pozorem. Ma świetne właściwości, które można wykorzystać.
-
Jajka w tej wersji są uwielbiane na całym świecie, ale Polacy się krzywią. Pora to zmienić - są pyszne
Polacy kochają jajka i zajadają się nimi na potęgę. Czy to jajecznica, czy faszerowane na Wielkanoc lub w majonezie - zawsze są pycha. Jednak jest taki przepis na jajka, który jest kochany na całym świecie, ale w Polsce słabo się przyjął, a wielka...
-
Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem? To bardzo ważny sygnał - musisz to wiedzieć
Ogórki kiszone zajmują specjalne miejsce w sercu każdego Polaka i jestem w stanie założyć się o cokolwiek, że w każdym domu znajdzie się chociaż jeden słoik pysznej i zdrowej kiszonki. Jednak czasami wygląd ogórków kiszonych może budzić pewne...
-
Jak zrobić zakwas z buraków na zimę? Domowy zakwas to prawdziwa bomba witaminowa, którą przygotujesz za grosze
Domowy zakwas buraczany to samo zdrowie, które z łatwością przygotujesz samodzielnie. Buraki są cennym źródłem witamin, a w wersji kiszonej i z dodatkiem czosnku to prawdziwa zdrowotna bomba. Twoje jelita z pewnością ci za to podziękują, a jeśli...
-
Bigos jeszcze lepszy, niż robi babcia. Do kapusty dolej odrobinę tego trunku, a aromat będzie nie z tej ziemi
Bigos w wersji tradycyjnej ma mnóstwo fanów, jednak w nieco innej odsłonie może okazać się gwiazdą na rodzinnym stole. Wystarczy dodać odrobinę tego składnika, a smak i aromat będą jeszcze mocniejsze. Babcia lub teściowa z pewnością poproszą cię o...
-
Chcesz kisić kapustę jak mistrz? Musisz wiedzieć o tym szczególe. Bez niego przetwory będą niesmaczne
Kiszona kapusta to królowa kiszonek, a w polskiej kuchni wykorzystywana jest na wiele sposobów. Przygotowujemy z niej aromatyczny bigos, gotujemy na niej zupę, faszerujemy nią pierogi, czy używamy jako bazę do znakomitej surówki. Nie musisz jednak...
-
Kiszenie kapusty. Ile soli na 1 kg kapusty? Sprawdź, jak ukisić kapustę na zimę
Ile soli na 1 kg kapusty? Kiszenie kapusty nie jest wcale trudne. Tak jak może się wydawać. Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z kiszonkami, to ten artykuł jest dla Ciebie. Sprawdź, jak ukisić kapustę w domu na zimę, do słoików lub w beczce
-
Najzdrowsze kiszonki i ich właściwości. Sprawdź, dlaczego powinniśmy po nie sięgać i poznaj proste przepisy
Kiszonki często są nazywane naturalnymi probiotykami. Ich wszechstronne właściwości są niezwykle pomocne przy wielu schorzeniach. Dowiedz się więcej na temat właściwości kiszonek i sprawdź przepisy na domowe przetwory, które ubogacą Twoją spiżarnię.
-
Ta przekąska jest kontrowersyjna, ale na imprezie sięgnie po nią każdy szwagier. "Czego to ludzie nie ukiszą"
Kisimy ogórki. Kisimy kapustę, cukinię, dynię i szparagi. Ale ta kiszonka może wśród niektórych wzbudzić zdziwienie, żeby nie powiedzieć - szok. Jak zrobić kiszone jajka? Ta przekąska jest nie tylko zdrowa, ale także idealna na spotkania w większy...
-
Nikt już nie robi ogórków i papryki na zimę. Teraz w słoikach zamyka się to warzywo
Początki jesieni jeszcze mogą przypominać o przygotowaniu smakołyków, którymi będziemy objadać się zimą. Jednak zamiast kolejnej porcji kiszonych ogórków, cukinii czy papryki, warto zastosować inny przepis. Ten jest bardzo oryginalny i mało kto z...
-
Z tą kolorową surówką jesienna słota nie będzie straszna. Ten kwaśny składnik połącz ze słodkim owocem. Będziesz w szoku
Surówka z kiszonych ogórków to świetna opcja do tradycyjnego obiadu. Smak kiszonek komponuje się doskonale z ziemniakami, schabowym lub mięsnym sosem, choć pasuje również do dań wegańskich i wegetariańskich. Wystarczą cztery składniki i odrobina...
-
Rydze w tej wersji to przysmak jakich mało. Żadne masło, czy smażenie - przyda się woda i sól
Jeśli chodzi o kiszonki, najczęściej kisimy ogórki, kapustę, czasami także buraki i pomidory. A wiecie, że można także kisić grzyby? Dziś zdradzimy przepis na kiszone rydze, które są po prostu fantastyczne i biją na głowę wszystkie inne kiszonki...