kiszonki
-
Ten przepis na dynię to hit. Weź dwie dziwne przyprawy i zalej solanką. Taka kiszonka nie ma sobie równych
Późnym latem i jesienią kisimy na potęgę najróżniejsze warzywa, a także owoce. Najpopularniejsze są oczywiście ogórki, kapusta i cukinia, ale także buraki i pomidory. A czy słyszał ktoś o kiszonej dyni? Ta kiszonka swoim smakiem zawróci ci w głowi...
-
Kiszone buraczki na zimę - staropolski sposób nigdy nie zawodzi. Pamiętaj jednak o odpowiedniej ilości czosnku
Kiszonki to prawdziwe bogactwo smaku i witamin i chociaż najczęściej kisimy ogórki i kapustę, nie powinniśmy zapominać o buraczkach. Jak zrobić kiszone buraki na zimę? Nie ma co żałować czosnku i pewnych liści. Zrobisz z nich najlepszy barszcz,...
-
Dostałam ten przepis od emerytowanego leśnika. Kurki w tej wersji są najpyszniejsze, a wystarczy trochę soli
Przepisów na grzyby jest bez liku, a ostatnio do mojego obszernego już przepiśnika wpadła nowa receptura. Kurki w tym wydaniu są pyszniejsze, niż wszystkie przetwory tego świata, a wystarczy tylko kilka dodatków i sól.
-
Szok i niedowierzanie, co można zrobić ze skórek arbuza. Ogórki i kapusta schowają się w cień
Kto z nas nie kocha słodkiego arbuza, który orzeźwia, zastępuje lody w upalny dzień i aż tryska pysznym sokiem? Jeśli jednak po zjedzeniu różowego miąższu wyrzucasz skórki, od razu przestaniesz, kiedy dowiesz się, co fantastycznego można z nich...
-
Jest mięsista, wyrazista i dużo lepsza niż ogórki. Jak zrobić kiszona paprykę? Przyda się "zaszczepka"
Wszyscy kisimy ogórki, kapustę, niektórzy kiszą także pomidory i cytryny. Ale czy słyszał ktoś może o kiszonej papryce? Jeśli nie, czas nadrobić tę zaległość. Jak zrobić kiszonkę lepszą od ogórków? Przepis jest bardzo prosty, ale jeden składnik...
-
Łazanki z kapustą kiszoną. Przepis na danie, które swoją prostotą zwali cię z nóg. Dodatek tego mięsa wzmocni aromat dania
Łazanki to klasyka wśród dań z kapustą kiszoną. To idealna propozycja na każdą porę roku, jednak szczególnie warto jeść ją jeszcze przed jesienią. Obecność kiszonek w codziennej diecie przyczyni się do wzmocnienia odporności przed sezonem grypowym...
-
Kisisz ogórki na zimę? To świetnie, ale możesz zrobić to lepiej. Na wierzch połóż plasterek tego owocu
Kiszone ogórki to niekwestionowani królowie polskiej kuchni. Trudno bowiem wyobrazić sobie bez nich wiele posiłków. Pasują idealnie na kanapkę, do sałatki i jako chrupiący dodatek do obiadu. Na całe szczęście te popularne wśród Polaków przetwory...
-
Zacznij kisić te owoce, a nie pożałujesz. Smakują lepiej niż oliwki i wychodzą o wiele taniej
Kiszenie winogron nadal może dziwić, choć gospodynie coraz częściej eksperymentują z tym przepisem. Wiele osób jest zdania, że odpowiednio przygotowane przetwory z winogron mogą nawet zastąpić zielone oliwki. Taki przysmak to więc nie tylko samo...
-
Podobno do kiszenia nadaje się prawie wszystko. Te sezonowe owoce też można ukisić, a nawet warto!
Kiszonki to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych, które dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Przedstawiamy przepis na kiszone śliwki. Będą doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych.
-
Pomaga schudnąć i dostarcza mnóstwa witamin. Szkoda, że tak mało osób robi tę kiszonkę
Na potęgę kisimy ogórki. Kisimy także kapustę, pomidory, a nawet rzodkiewki. Jednak bardzo niewiele osób wie, że zdecydowanie najzdrowsze są kiszone buraki. Jednak ich wartości zdrowotne to nie jedyna ich zaleta. Zrobisz z nich tak pyszny barszczy...
-
Sałatka z kapusty na zimę. Będzie przepyszna, ale nie zapomnij o 3 rzeczach
-
Ciasto łyżką mieszane jest tak proste, że aż trudno uwierzyć. Tylko 5 minut
-
Wielu młodych Polaków ma ten problem. Rozwiązanie jest prosteMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Nie pomyślisz, że to można włożyć do pierogów. Najlepszy farsz w 3 minuty
-
Szarlotka idealna. Gotowa w 15 minut, nie potrzebujesz piekarnika
- Bosacka przyjrzała się sklepowej paście z makreli. Skład ją przeraził do reszty
- Rodzina podziękuję za te kotlety. To nie mielone i schabowe, są lepsze
- Banalny trik na uczucie sytości. Do kawy dodaj łyżeczkę tego tłustego produktu
- Wyśmienite i złociste placki z cukinii. Do tego przepisu przyda się blender
- Jaki miód jest najzdrowszy? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy miód i ile dziennie możesz go jeść
-
Koniec z mętnymi ogórkami, buzującymi w słoju. Z tym sposobem przetwory wyjdą smaczne i bez skazy
Po raz kolejny partia ogórków kiszonych nie wyszła? Jeśli przetwory znowu są mętne, nabuzowane, a na powierzchni widać nawet minimalne oznaki pleśni, pora na zmianę przepisu i poprawę kilku mankamentów. Przygotuj kiszonki według kilku kroków babci...
-
Jaka sól jest najlepsza do ogórków? W ten sposób przyrządzisz najsmaczniejsze przetwory na zimę
Planujesz przyrządzić przetwory na zimę i nie wiesz, który rodzaj soli będzie najlepszy? Podpowiadamy, o czym warto pamiętać przed przygotowaniem słoików i na co zwracać uwagę przy wyborze soli do przetworów.
-
Tak pysznych kurek na bank nie jedliście. Żadne marynaty, żadna jajecznica. Wystarczy trochę soli
Kurki to bez wątpienia jedne z najsmaczniejszych grzybów. Jeśli dopisze nam szczęście i podczas grzybobrania trafimy w miejsce aż złocące się od wielu okazów, zapewne już oczyma wyobraźni widzimy te wszystkie pyszności, które z nich przyrządzimy....
-
Zachowaj te proporcje, a ogórki kiszone już nigdy nie będą sflaczałe. Będą chrupać i mieć piękny kolor
Ogórki kiszone to doskonały przysmak na każdą porę roku. Ważne jest jednak, by zachować odpowiednie proporcje, by mogły smakować obłędnie. Wystarczy jeden mały błąd, a ogórki, zamiast chrupać będą sflaczała i zgniłe.
-
Kisisz ogórki w plastikowych butelkach? Skończ z tym jak najszybciej, zanim sobie zaszkodzisz
Kiszone ogórki to zdrowy i lubiany dodatek do wielu dań. Smakuje wybornie na kanapce, w sałatkach, a także jako chrupiąca i kwaśna przekąska do niedzielnego obiadu. Wiele osób decyduje się przygotowywać kiszonki samodzielnie, jednak zdarza się, że...
-
Ogórki kiszone to już przeżytek. Do słoika włóż to sezonowe warzywo i zrób kiszonki jak zawsze. Efekt powali cię na kolana
Lekarze przypominają, że kiszonki są niezwykle zdrowe, a każdy z nas powinien spożywać ich zdecydowanie więcej w codziennej diecie. Niestety większość osób je wyłącznie ogórki kiszone i to od czasu do czasu, lub kapuśniak ugotowany na kiszonej...
-
Idealna zalewa do sałatki szwedzkiej? Kluczem do sukcesu są proporcje cukru i wody. Tej zasady nauczyła mnie babcia
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez warzywnego dodatku. Nie zawsze jednak mamy możliwość przygotowania świeżej surówki lub sałatki. W takich chwilach warto dać szanse domowym przetworom. Smakowitym przysmakiem będzie sałatka szwedzka. Jak ...
-
Najlepsza kiszonka z kapusty. Zdziwisz się, co podkręca jej smak
Kapusta kiszona jest pyszna, zdrowa i ogólnie my, Polacy chyba nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Oczywiście kapustę kisimy zazwyczaj na jesieni (ale to nie jest warunek) i zazwyczaj białą. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą kiszon...
-
Wyśmienity przepis na ogórki kiszone jak u babci. Do słoików dodaj jeszcze to warzywo, a smak będzie nie z tej planety
Ogórki kiszone to gwiazdy każdego posiłku. Potrafią wynieść smak potrawy na wyższy poziom, a do tego są szalenie zdrowe. Te popularne w Polsce przetwory można jeszcze dodatkowo podrasować. Wystarczy dodać kilka cukinii, by stworzyć kulinarne dzieł...
-
Fasolka szparagowa w tym wydaniu jest boska. Jak ją ukisić? Zwróć uwagę na jedną ważną rzecz
Do biegu... gotowi... start! I się zaczęło nasze polskie, narodowe kiszenie. Kisimy przede wszystkim ogórki, za chwilę będziemy też kisić pomidory, nieco później kapustę, ale nie każdy wkłada w słoiki fasolkę szparagową, a wielka szkoda, bo jest...
-
Pod żadnym pozorem nie wylewaj wody po kiszonych ogórkach. To błąd, którego będziesz żałować
Kiszone ogórki można znaleźć w wielu polskich spiżarniach. Sezon na robienie przetworów z ogórkiem w roli głównej trwa, więc nic dziwnego, że tak kolekcja się powiększa. Jednak co zrobić, z wodą, która pozostaje po ich zjedzeniu? Okazuje się, że...
-
Ten przepis na truskawki wprawia w osłupienie. Smakują nieziemsko, a zrobisz je jak... ogórki
Wszyscy kochamy truskawki i jak tylko mamy okazję, zajadamy się nimi na potęgę i robimy najróżniejsze przetwory. Są wśród nich pyszne gęste dżemy, słodziutkie syropy, kompoty i marmolady. Ale czy ktoś próbował kisić truskawki? Jeśli nie, musicie...
-
Pod żadnym pozorem nie dodawaj liści laurowych do kiszonek. Ten produkt jest znacznie lepszy
Czas przyrządzania kiszonek trwa w najlepsze. Każdy pragnie zrobić ich jak najwięcej, by zimą cieszyć się ich smakiem. Zazwyczaj do weków z ogórków dodaje liście laurowe, by jeszcze bardziej nadały smak warzywom. Od dziś nie będziesz och używać, b...
-
Młoda kapusta - przepis, który oburzył internautów. "Jest pyszna!", "Milcz pani, jak się nie znasz"
Młoda kapusta to warzywo niekończącego się potencjału i w sezonie robimy z niej kulinarne cuda. Ostatnio jeden z przepisów na młodą kapustę wywołał niemałe poruszenie na jednej z facebookowych grup zrzeszających miłośników gotowania. "Tak zrobić...
-
Znasz tę roślinę? To nie chwast! Zamiast go wyrywać, poznaj jego właściwości
Przydomowe ogródki skrywają wiele tajemnic. Z czasem, zwłaszcza po deszczu pojawiają się chwasty, które rosną w zastraszającym tempie. Jednak nie każda roślina nadaje się od razu do wyrzucenia. Zdradzamy, z czego nie warto rezygnować, i na co uważ...
-
Moja babcia robi szparagi inaczej niż wszyscy. Tę część każdy wyrzuca. "Smakują jak ogórki kiszone"
Gdy przyrządza się szparagi, na początku trzeba pozbyć się zdrewniałych końcówek. Zwykle wyrzuca się je do kosza, ale to ogromna strata. Choć ta część wydaje się kompletnie bezużyteczna i niejadalna, okazuje się, że można z niej wyczarować...
-
Najlepsze ogórki kiszone siostry Anastazji. Wypróbuj ten przepis, a nie będą puste w środku
Kiszone ogórki to jedna z najlepszych polskich przekąsek. Jednak wiele razy mimo wszelkich prób coś pójdzie nie tak i ostatecznie przetwory wcale nie są takie smaczne. Najlepszym rozwiązaniem jest poszukiwanie sprawdzonego przepisu. Siostra...
-
Nie ogórki czy kapusta. Kiszona cukinia to obłędny smak lata zamknięty w słoiku z kuszącymi dodatkami
Klasyczne przetwory to zawsze dobry pomysł, jednak kiszona cukinia smakiem znacznie przewyższa ogórki czy kapustę. Sezonowe warzywo zamknięte w słoiku razem z aromatycznymi dodatkami to gwarancja jakości oraz ogromne pokłady witamin. Sprawdzi się...
-
Kiszone śledzie brzmią dziwnie, ale smakują obłędnie. Z tym trikiem wyjdą lepsze niż gotowce ze sklepu
Kiszone śledzie - na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to coś dziwnego. Ale ta charakterystyczna skandynawska przekąska jest po prostu obłędna! Klasyczne surströmming pochodzą ze Szwecji, ale możesz je przygotować też w swoim domu.
-
Ogórki pójdą w odstawkę, gdy spróbujesz tej kiszonki. Jest tak pyszna, że słoik wychodzi za słoikiem
Na upartego, to w sumie wszystkie warzywa można upchać w słoiki i ukisić. Jednak żadne warzywo nie będzie tak pyszne, jak kiszony kalafior. Jeśli uważasz, że najlepszą kiszonką na świecie są ogórki twojej babci, musisz zmierzyć się z boskim smakie...
-
Jak odróżnić czosnek niedźwiedzi od konwalii? Poznaj różnicę i zrób pyszne kiszonki
Czosnek niedźwiedzi słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także wielu właściwości zdrowotnych. Właśnie wczesną wiosną przypada czas zbiorów tej rośliny. Należy jednak zachować szczególną ostrożność, ponieważ jest łudząco podobny do liści...
-
Te kiszone warzywa są lepsze od ogórków. Nie zwlekaj z ich zrobieniem, bo lepszej okazji nie będzie
Kiszonki co roku cieszą się dużą popularnością, a robienie ich to dla dużej części z nas smaczne hobby. Zazwyczaj w słoikach zamyka się te same warzywa, jednak warto powiedzieć "stop" tej monotonii. Tym razem wybierz składniki, które będą dla cieb...
-
Ogórki kiszone wychodzą mętne i się gazują? Sposoby babci z Podhala dadzą swojski smak i brak pleśni
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. Na półkach niemal każdej spiżarni królują kiszonki, które są flagowym produktem w wielu domach. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które gwarantują nie tylko obłędny, swojski smak, ale takż...
-
Zapomnij o mizerii czy małosolnych. Przygotuj ogórki w ten sposób, a goście zaniemówią z wrażenia
Mizerię, małosolne czy domowe surówki z ogórkami w roli głównej zna niemal każdy. Warto zatem nieco urozmaicić menu i przygotować kiszonki w niecodziennej wersji. Kiszone podane w ten sposób sprawią, że nawet teściowa zaniemówi z zachwytu. A...
-
Kisisz ogórki w plastiku? Chemiczka informuje o groźnych konsekwencjach
Choć na sezon na kiszenie ogórków trzeba jeszcze zaczekać, to już dziś warto przypomnieć pewne zasady. Istotne są nie tylko warzywa, które trafiają do słoików, lecz także samo naczynie. Chemiczka alarmuje, aby nie powielać każdego przepisu...
-
Biały nalot na ogórkach kiszonych? To wcale nie oznacza złej jakości - wręcz przeciwnie
Domowej roboty ogórki kiszone to klasyka, która nigdy się nie znudzi. Swojski produkt to przysłowiowa bomba witaminowa, która na dodatek obłędnie smakuje. Czasem jednak pojawia się na nich biały nalot, który kryje swoje znaczenie. Wyjaśniamy, czy...
-
Kiszony kalafior. Zdrowie i smak zamknięte w jednym słoiku. Tak wzmocnisz odporność
Kiszony kalafior to idealny pomysł na wzmocnienie odporności jesienią i zimą. Warto mieć pod ręką słoik z takim dobrodziejstwem. W smaku może spokojnie konkurować z ogórkami i kapustą. Podajemy bardzo prosty przepis.
-
Kiszone grzyby to ciekawa alternatywa dla marynowania. Przygotowane w ten sposób zachowają cały smak
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć aromatycznych słoików z grzybami. Leśne rarytasy zazwyczaj marynujemy w occie lub pomidorach jednak to właśnie kiszenie gwarantuje zachowanie smaku. Tak przygotowane grzyby świetnie smakują jako dodatek...
-
Kiszenie kapusty to wcale nie czary. Ile soli na jeden kilogram? Zdradzimy złote proporcje
Kiszona kapusta to podstawa wielu dań i ciężko wyobrazić sobie produkt bardziej kojarzony z kuchnią polską. Od lat robię sama kiszoną kapustę i zawsze według tego samego przepisu - na kilogram kapusty dodaję łyżkę soli. Oprócz tego znam jeszcze in...
-
Doświadczony grzybiarz zdradził nam swój przepis na najlepsze grzyby. "Oddałbym za nie każdą marynatę"
Doświadczony miłośnik grzybobrania, pan Jerzy ostatnio zdradził nam przepis na, jego zdaniem, najlepsze grzyby - kiszone gąski. Przepis nie jest skomplikowany, a grzyby wychodzą fantastyczne. Z chęcią podpowiemy, jak zabrać się za kiszenie tych...