kiszonki
-
Kiszony kalafior. Zdrowie i smak zamknięte w jednym słoiku. Tak wzmocnisz odporność
Kiszony kalafior to idealny pomysł na wzmocnienie odporności jesienią i zimą. Warto mieć pod ręką słoik z takim dobrodziejstwem. W smaku może spokojnie konkurować z ogórkami i kapustą. Podajemy bardzo prosty przepis.
-
Kiszone grzyby to ciekawa alternatywa dla marynowania. Przygotowane w ten sposób zachowają cały smak
Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć aromatycznych słoików z grzybami. Leśne rarytasy zazwyczaj marynujemy w occie lub pomidorach jednak to właśnie kiszenie gwarantuje zachowanie smaku. Tak przygotowane grzyby świetnie smakują jako dodatek...
-
Kiszenie kapusty to wcale nie czary. Ile soli na jeden kilogram? Zdradzimy złote proporcje
Kiszona kapusta to podstawa wielu dań i ciężko wyobrazić sobie produkt bardziej kojarzony z kuchnią polską. Od lat robię sama kiszoną kapustę i zawsze według tego samego przepisu - na kilogram kapusty dodaję łyżkę soli. Oprócz tego znam jeszcze in...
-
Doświadczony grzybiarz zdradził nam swój przepis na najlepsze grzyby. "Oddałbym za nie każdą marynatę"
Doświadczony miłośnik grzybobrania, pan Jerzy ostatnio zdradził nam przepis na, jego zdaniem, najlepsze grzyby - kiszone gąski. Przepis nie jest skomplikowany, a grzyby wychodzą fantastyczne. Z chęcią podpowiemy, jak zabrać się za kiszenie tych...
-
Ogórki kiszone na zimę - przepis na chrupiącą przekąskę. To już ostatni dzwonek na ich przygotowanie!
Ogórki kiszone na zimę to idealna forma przekąski, która nie tylko jest wyjątkowo smaczna, ale także wzmacnia naszą odporność. Choć sezon na te warzywa dobiega końca, to nadal możemy zrobić domowe przetwory. Zdradzamy prosty przepis.
-
Jak zrobić chrupiące i pyszne kiszone ogórki? Sprawdzony przepis, dzięki któremu nie będą puste w środku
Przepis na kiszone ogórki to klasyka wśród polskich przetworów. Są pyszne i bardzo zdrowe, a do tego nietrudno je zrobić. Najlepiej według tradycyjnej receptury. Zobaczcie sami.
-
Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Proste triki na smaczne przetwory
Jak zrobić ogórki kiszone? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które planują zasilić spiżarnię w te przepyszne przetwory. Okazuje się, że to wcale nie takie proste, a kluczem do sukcesu jest idealna zalewa i sposób układania ogórków w słoiku.
-
Kamienna, morska czy himalajska - jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza?
Sól jest ważnym składnikiem kiszonek, ponieważ dzięki niej zachodzą wszystkie pożądane procesy. Wiele osób zastanawia się nad tym, jaka sól do kiszenia ogórków jest najlepsza. W sklepach znajdziemy kilka jej rodzajów. Który wybrać?
-
Przepis na kiszone jabłka w słoiku. Z pewnością rozkochasz się w tej korzennej nucie
Przepis na kiszone jabłka w słoiku budzi kontrowersje, a nawet wątpliwości, czy taka forma podania jabłek może być smaczna. Jednak każdy, kto ich spróbuje, rozkochuje się w tym smaku. Jak je przygotować, by smakowały obłędnie? Sprawdź.
-
Ogórki z musztardą francuską. Przepis na przekąskę o lekko słodkim smaku. Zwróć uwagę na ogórki
Sezon na pikle, kiszonki i inne przetwory w pełni i choć najbardziej popularne są te tradycyjne wersje, to jednak coraz chętniej sięgamy po nowe smaki. Idealną propozycją zatem będą ogórki z musztardą francuską. Mają totalnie inny charakter niż...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
- Przepis na miękkie i puszyste faworki. Sekret smaku tkwi w swojskich jajkach
- Strajk kurierów Pyszne.pl. Mogą być problemy z dostawami jedzenia
- Pizza w kształcie serca. Danie idealne nie tylko na Walentynki
- Czy da się ugotować jajko na twardo bez wody? Oczywiście, że tak, ale uważaj na czas
-
Ogórki kiszone. Dlaczego są mętne i gazują? Skąd bierze się biały osad? Kiedy nie należy ich jeść? Wyjaśniamy
Kiszone ogórki to dla wielu z nas nie tylko tradycyjny przysmak, lecz także źródło zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że kiszonki mają zbawienny wpływ na układ trawienia. Żywe kultury bakterii wzmacniają naszą florę jelitową i wpływają pozytywnie na...
-
Przepis na kiszone pomidory. Zdrowa i kwaśno-słona przekąska idealna na zimę
Kiszonki wkradły się w serca Polaków już na stałe. Goszczą nie tylko na naszych stołach podczas rodzinnych obiadów, ale są też częstym bywalcem na imprezach w postaci przekąsek. Choć najczęściej są to ogórki, to warto nieco urozmaicić nasze...
-
Koniec miękkich i zepsutych ogórków. Najczęściej popełniane błędy przy kiszeniu
Ogórki kiszone chodzą ci po głowie cały dzień. W końcu chwytasz za upragniony słoik, rozpoczynasz walkę z jego odkręceniem i sięgasz po jednego z nich, by... po ugryzieniu czekał cię zawód. Jest miękki i pusty w środku. Co zrobić, by uniknąć takic...
-
Jak kisić ogórki na zimę? Ile użyć soli i co zrobić, aby były chrupiące? Znamy sprawdzony przepis
Jak kisić ogórki na zimę, aby były chrupiące i jędrne? Ile soli należy użyć na litr wody oraz jakich dodać przypraw? Te wszystkie informacje są bardzo ważne jeśli chcemy przygotować idealne przetwory. Znamy tradycyjny przepis babi, który zawsze si...
-
Kiszona cukinia - przepis, którego nie może zabraknąć na liście przetworów. Potrzebujesz tylko czterech składników
Kiszone ogórki - pycha, kiszona kapusta - mniam, ale kiszona cukinia? Nie trzeba wielu składników, by zrobić pyszną kiszonkę. Kiszona cukinia będzie nie tylko pysznym dodatkiem do obiadów, ale także smaczną przekąską, kiedy nagle w środku nocy...
-
Kiszone pomidory. Zrobisz z nich najlepszą zupę, a przepis jest prostszy, niż na kiszone ogórki
Kiszone pomidory to przepis szeroko znany we wschodniej części Europy. Ta kiszonka jest nie tylko wyśmienitą bazą do zup, ale także naturalnym źródłem bakterii probiotycznych. Przepis jest bardzo prosty, warto jednak zwrócić uwagę na proporcje i...
-
Kiszone pomidory to klasyk za naszą wschodnią granicą. Z łatwością przygotujesz go w domu
Lato to pora robienia przetworów na zimę, a jednym z nich są kiszonki. Za naszą wschodnią granicą popularnym przetworem są kiszone pomidory. Zobaczcie jak łatwo je zrobić samemu.
-
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? Przyczyn może być kilka. Nie popełniaj już tych błędów
Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Kiszone ogórki to niezwykle smaczne i bardzo zdrowe przetwory, które są niezwykle popularne w Polsce. Bardzo często przygotowujemy je latem, by móc cieszyć się ich smakiem i...
-
Czy młodą kapustę można kisić? Nawet trzeba! Sposób banalny, a smak genialny
Kiszona kapusta to klasyk kuchni polskiej i niektórych regionów Europy Wschodniej. Najczęściej przygotowujemy ją na jesieni z dojrzałych główek białej kapusty i ten sposób znamy doskonale. A gdyby tak ukisić młodą kapustę? Czy to w ogóle się uda i...
-
Kiszone szparagi to konkurencja dla ogórków i surówek. Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek
Kiszone szparagi to przekąska, która może (ale jedynie na pozór) wydawać się dziwna. Warto ją jednak wypróbować i podać do obiadu. Ciekawie komponuje się ze smakiem mięs, ryb, warzyw lub serów. Czy stanie się tak samo popularna jak ogórki kiszone?
-
Kiszone ogórki - przysmak, którym zajadają się Polacy. Dla niektórych może być niebezpieczny
Kiszonki to niezwykle smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe przetwory. Okazuje się jednak, że nie dla wszystkich. Osoby, z jakimi schorzeniami nie powinny jeść kiszonek? Odpowiadamy.
-
Kiszone truskawki - słodko-kwaśna przystawka, która może zaskoczyć. Ciekawie komponuje się z mięsami
Kiszone truskawki mogą być hitem sezonu. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś - najwyższa pora. Ta słodko-kwaśna przystawka idealnie pasuje do mięs, sałatek lub serów. Jej smak może mocno zaskoczyć.
-
Przepis na kiszone rzodkiewki. Warzywa trzeba kisić co najmniej trzy dni
Czasem mamy ochotę na coś nowego w kuchni. Świetnym pomysłem może być kiszona rzodkiewka. Przepis na to danie jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto omija gotowanie szerokim łukiem.
-
Skórka arbuza zwykle ląduje w koszu. Zupełnie niepotrzebnie. Możesz ją... ukisić
Słodki i orzeźwiający arbuz to nieodłączny element lata. Miąższ zjadamy ze smakiem, ale skórki zwykle się pozbywamy. Okazuje się, że jest to totalne marnotrawstwo, bo można ją w prosty sposób wykorzystać. Wystarczy ją ukisić.
-
Zakwas z buraków - cenne źródło wielu substancji odżywczych. Przepis jest dziecinnie prosty
Zakwas z buraków zaliczany jest do produktów superfood. Kiszone buraczki powinniśmy spożywać przez cały rok, a w szczególności w okresie jesienno-zimowym. To naturalny sposób na wzmocnienie.
-
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych. Mięciutki i genialny w smaku
Robiliście kiedyś chleb na wodzie z ogórków kiszonych? Jeśli nie, to czas najwyższy! Chlebek jest miękki, pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Sprawdźcie nasz przepis!
-
Przygotowujesz ogórki w plastikowej butelce? To sposób wygodny, ale może być niebezpieczny. Dlaczego?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na kiszenie ogórków w plastikowej butelce. Niestety ta metoda może być szkodliwa dla zdrowia. Dlaczego? Wszystko wyjaśniamy.
-
Przepis na kiszony czosnek. Hit jesieni, który wspomaga odporność
Jesień za pasem, a to oznacza, że zaczynamy sezon przeziębieniowy. Szukacie naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności? Sprawdźcie, jak zrobić kiszony czosnek.
-
Ogórki kiszone pleśnieją? Jak tego uniknąć i... czy to faktycznie pleśń? Wyjaśniamy
Ogórki kiszone spleśniały? No trudno. Sprawdźcie, co zrobić, aby następnym razem to się nie wydarzyło. A... może to nie jest pleśń? Mamy dla was kilka wskazówek, jak to sprawdzić.
-
Próbowaliście kiszonych rzodkiewek? Tak, kisić można nie tylko ogórki czy buraki. Prosty przepis dla początkujących
Kiszone rzodkiewki to rzadkie połączenie, a jak się okazuje, jest ono bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Kiszonki podnoszą odporność i dostarczają mnóstwa witamin na jesieni czy w zimie, kiedy dostęp do warzyw jest ograniczony. Poznaj wyjątkowe...
-
Ogórki kiszone - przepis na zachowanie lata na dłużej. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać
Kiszone ogórki to dla wielu osób jeden z głównych smaków lata. I to taki, który dzięki sprytnym przepisom może zostać z nami na dłużej. Jak zrobić ogórki kiszone w słoikach? Oto nasz sprawdzony przepis na ogórki kiszone.
-
Polak by wyrzucił, w Azji to rarytas. Czarny czosnek genialny do makaronu i solo. Jak go zrobić?
Słyszeliście już o czarnym czosnku? W krajach azjatyckich uchodzi on za rarytas! Jest również pełen witamin i nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Gdzie kupić czarny czosnek? Czy da się go zrobić samodzielnie? Sprawdzamy.
-
Kiszonki to już od dawna nie są tylko ogórki i kapusta, czyli o tym, co kisić i co z tym potem robić [WYWIAD]
Gdy mówimy "kiszonki" na myśl przychodzą ogórki i kapusta. Nie mniej, nie więcej. A świat kiszonek jest znacznie bogatszy, bowiem kisić można praktycznie wszystko - i warzywa, i owoce. Ba! W słoikach można zamknąć nawet odpadki, jak ogryzki czy...
-
Korelacja jedzenia ze zdrowiem. Pytamy dietetyczkę o syrop sosnowy, superfoodsy i kiszonki [WYWIAD]
Pierwsze chłodne dni to dla wielu czas zastanowienia się nad wzmocnieniem odporności. Często przygotowujemy domowe specyfiki lub ratujemy się superfoodsami. Czy to ma sens? Pytamy dietetyczkę Kach Błażejewską-Stuhr.
-
Kiszona kapusta po gruzińsku, czyli nieco inna odsłona ulubionej kiszonki Polaków
Na pewno wiecie, że kiszonki to samo zdrowie i warto jeść je przez cały rok, a już zwłaszcza w sezonie przeziębieniowym. Ale czy w waszych planach na przetwory na zimę jest kiszona kapusta po gruzińsku? Jeśli nie, koniecznie sprawdźcie, jak ją...
-
Przepisy na kiszonki z różnych części świata. W końcu kisić można nie tylko ogórki [PRZEPISY]
Wszyscy wiemy, że kiszonki to doskonałe źródło witamin i naturalny sposób na wspomożenie odporności. Zapewne w spiżarniach wielu z was stoją kiszone ogórki czy kiszona kapusta. A co kisi się w innych krajach? Mamy dziś dla was trzy fantastyczne...
-
Domowe kiszonki i przetwory to samo zdrowie? Pytamy dietetyczkę
Robienie kiszonek i przetworów to stała czynność w kalendarzach pań i panów domu pod koniec lata. Właśnie teraz warzywa i owoce są najtańsze, a do tego najbardziej dorodne i po prostu najsmaczniejsze. Szkoda nie wykorzystać okazji i nie zachować i...
-
Choć mamy do nich dostęp przez cały rok, właśnie teraz są najlepsze. Kiszone ogórki to must-have w każdym polskim domu
Podobno są miejsca na ziemi, gdzie kiszonka uważana jest za zgniliznę, a kiszony ogórek nadaje się najwyżej na kompost. Mamy jednak szczęście mieszkać w kraju, w którym kiszony ogórek to kulinarny fetysz: nie tylko u masowego odbiorcy czy uznanych...
-
Jedzenie kiszonek wzmacnia odporność na Covid-19? Naukowcy wskazują możliwe powiązanie
Od początku pandemii wiele osób zastanawia się i snuje domysły, co wspomaga odporność na nowego koronawirusa powodującego chorobę Covid-19. Tym razem naukowcy przedstawili nowe badania na temat kiszonek.
-
Kiszonki warzywne to mocarne superjedzenie. Kupujecie gotowce? Czytajcie etykiety
Kiszonki to królowe - są charakterne i mocarne. Wspomagają i regulują pracę jelit oraz ułatwiają trawienie. Dostarczają też mocnej dawki witaminy C. To arcyważna witamina potrzebna zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm walczy o dobr...