kluski
-
"Leniwe raz!", czyli przepis na kultowe danie. Smakuje jak z najlepszego baru mlecznego
Klasyka polskiej kuchni na talerzu? Wśród kultowych dań nie powinno zabraknąć klusek leniwych. To mączne danie jest niezwykle proste do przygotowania, a fani słodkich smaków z pewnością będą się nimi zajadać.
-
Szare kluchy w tym wydaniu nie mają sobie równych. Przepis na ideał przekazywany jest od pokoleń
Szare kluski to prostota w najlepszym wydaniu. To swojskie danie rodem z Wielkopolski może wydawać się dla wielu trudne w przygotowaniu - w rzeczywistości to jednak prostota sama w sobie! Kluczem do sukcesu są odpowiednie ziemniaki i złote...
-
Starmach zdradziła sekret swoich leniwych. Kluski z tego przepisu rozpływają się w ustach i są aksamitne
Jeśli marzą ci się delikatne i mięciutkie kluski, to dobrze trafiłeś. Ania Starmach postanowiła podzielić się swoim patentem na to danie i pokazała, jak przygotować je w odpowiedni sposób. Zdradziła również trik na zawsze pyszną okrasę. Bez niej t...
-
W każdym regionie nosi inną nazwę, lecz znają go wszyscy. To popularny przysmak rodem z PRL-u
Te miękkie i elastyczne kluski kojarzy chyba każdy Polak. W zależności od regionu można je znać pod różnymi nazwami, lecz jedno jest niezmienne, wszędzie są tak samo pyszne i cieszą się dużą popularnością. To przysmak, który może przywołać nostalg...
-
Żółte jak jesienne liście i puszyste niczym chmurka. Kopytka z dyni to hit, który cieszy oko i podniebienie
Jesień puka już do drzwi, a wraz z nią na straganach pojawiają się piękne i różnokolorowe dynie. Poza rozgrzewającą zupą i obłędnie słodkim ciastem możesz zrobić również kopytka z dyni. Będą mięciutkie, a za sprawą pewnej przyprawy będą dodatkowo...
-
Do ziemniaczanych klusek włóż to, co znalazłeś w lesie i zrób najlepszy obiad. To danie jak z babcinej kuchni
Ziemniaczane ciasto wypchane po brzegi mięsno-grzybowym nadzieniem brzmi jak idealna propozycja obiadowa. Nie da się ukryć, że tak właśnie jest. Wykonanie tego dania może trochę potrwać, lecz zrobienia ich nikt nigdy nie żałował. To uczta dla...
-
Gessler zdradziła patent na idealne kluski śląskie. Z jej przepisu zawsze wychodzą miękkie. Są lepsze niż babci
Kluski śląskie to kultowe danie, które można w łatwy sposób zepsuć. Magda Gessler pokazała jednak, jak tego nie zrobić. Zdradziła nieco na temat trików, które warto wykorzystać w swojej kuchni. Ten jeden jest kluczowy.
-
Zaguby - tradycyjne danie z Podlasia za 5 zł. Pomysł na prosty i szybki obiad dla fanów ziemniaków
Zaguby - czy też zagiby - to wyjątkowe danie kuchni regionalnej Podlasia. Jest to rodzaj klusek z farszem ziemniaczano-cebulowym otulony ciastem pierogowym zawiniętym w rulonik. Potrawa jest bardzo prosta, wymaga tylko kilku podstawowych składnikó...
-
Oszalejesz na punkcie knedli Wachowicz. Bez ziemniaków i nadzienia, za to sos jest pierwsza klasa
Takich knedli prawie nikt nie przygotowuje. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się nietuzinkowym przepisem na oryginalny smak. Kluseczki podaje z dwoma zachwycającymi dodatkami. To połączenie chrupiących składników ze słodkim sosem.
-
Ten przepis jest w rodzinie od 70 lat. Jeden składnik jest kluczowy i dzięki niemu to danie tak dobrze smakuje
Tradycyjne polskie dania przyrządzane są w każdym domu. Jednak w każdej rodzinie można znaleźć przepisy, które od innych różnią się proporcjami i smakiem. Ja również mam taką recepturę, którą chcę się podzielić. Danie zrobione na jej podstawie jes...
-
"Leniwe raz!", czyli przepis na kultowe danie. Smakuje jak z najlepszego baru mlecznego
-
Mama robi ją zawsze, a blacha znika w 5 minut. To prawdziwa królowa
-
Gluten ci szkodzi? Placki z cukinii bez mąki to doskonały posiłek przy celiakii
-
Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa
-
Trudno znaleźć lepsze naleśniki. Wykonanie to pestka, a farsz zniewala
- Młodzież nie zna tego dania, starsi się zajadali. Jak zrobić gulasz z żołądków?
- Panierka na mięsie to już przeżytek. Ta metoda jest nie do podrobienia
- Tomasz Strzelczyk robi kartacze tylko w ten sposób. "Nie robimy pół na pół"
- Ten przepis bije bigos na głowę. Jak zrobić kapustę po szeklersku?
- Jak ograniczyć problem marnowania żywności?
-
Lepsze kluski śląskie zjesz jedynie u babci z Raciborza. Przepis to złote proporcje i swojskie dodatki
Marzysz o idealnie sprężystych, miękkich i niemalże rozpływających się w ustach kluskach śląskich? Pora na zmianę nawyków i zastosowanie babcinych rad. Nie obejdzie się bez złotych proporcji, swojskiego składu no i obłędnej formy podania - o tej...
-
Koleżanka ze Śląska nauczyła mnie jak robić kluski z dziurką. Koniecznie pamiętaj o zasadzie czterech części
Komu można zaufać bardziej w kwestii klusek śląskich niż nie samej Ślązaczce? Koleżanka pokazała mi jak w prosty sposób przygotować te znakomite kluski ziemniaczane. Wystarczą tylko trzy składniki. Co więcej, przepis jest całkowicie wegański. Przy...
-
Kluski śląskie bez ziemniaków? Brzmi jak profanacja, lecz smakuje jak niebo w gębie. Wystarczy ten tajny składnik
Kluski śląskie to niewątpliwie nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Te mięciutkie kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem są lubiane w każdym zakątku kraju, a ich uniwersalność dodatkowo zachęca do ich przygotowania. W końcu równie...
-
Przepis pochodzi od babuni z Podlasia. Te kluchy z farszem zadowolą każde podniebienie i zapełnią brzuch
Miękkie ciasto, a w środku mięsny farsz to marzenie wielu gospodarzy i gospodyń. Takiemu daniu trudno się oprzeć, a dodając chrupiącą okrasę gwarantujemy zadowolenie każdego. Ten przysmak jest wymagający, lecz wszyscy docenią czas i cierpliwość,...
-
Nie ma szans, że jadłaś takie kluski. Nie ma w nich ani grama ziemniaka, a przepis pamięta jeszcze czasy przed wojną
Można pokusić się o stwierdzenie, że domowe kluski pasują do wszystkiego. Jemy je z najróżniejszymi sosami, z okrasą z cebuli i boczku, a niektórzy dodają je także do zup. Kluski przybierają również różne formy i kształty, co czyni je jeszcze...
-
Przepis na kopytka, czyli domowej roboty ziemniaczane poduszeczki. Z tymi dodatkami wyjdą wyśmienicie
Szukasz przepisu na szybki, smaczny oraz jednocześnie tani obiad? Zamiast kombinować z nieznanymi smakami, wróć do korzeni i przygotuj babcine kopytka. Ziemniaczane poduszeczki smakują wybornie w wielu odsłonach, a do tego są gotowe w mgnieniu oka...
-
Pyszne kopytka według słynnej restauratorki. Magda Gessler zdradza trik na sprawne gotowanie klusek
Kopytka to uniwersalne danie, które przygotowuje się niezwykle prosto i szybko. Co więcej, nie potrzeba również wielu składników, by je ugotować. Magda Gessler, słynna polska restauratorka, zdradziła jak najlepiej ugotować kopytka, by te swoim...
-
Cofnij się do czasów dzieciństwa i przypomnij sobie ich smak. Te kluski bez dwóch zdań miażdżą konkurencję
Sklepowy makaron zamień na domowe kluseczki. Gdy tylko spróbujesz dań w tej wersji, już żaden inny sos i żadna inna zupa nie będzie smakowała tak wybornie. Wystarczy kilka minut w kuchni i podstawowe składniki, by wyczarować to kulinarne cudo.
-
Kluski leniwe z serem i ziemniakami - prosty przepis na pyszny, tradycyjny obiad
Kluski leniwe z serem to popularne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Te puszyste kuleczki są idealnym wyborem na obiad czy kolację. W połączeniu z kremowym serem tworzą apetyczne danie, które z pewnością...
-
Zapomnij o klasycznych kopytkach. Przedwojenne kluchy są o niebo lepsze, jednak skład nieco inny
W tradycyjnej polskiej kuchni nie brakuje smacznych kąsków i dodatków do obiadu. Ziemniaczane rarytasy to klasyka, jednak warto czasami nieco urozmaicić domowe menu - przedwojenne kluski sprawdzą się w tej roli doskonale. Są o niebo smaczniejsze o...
-
Domowe kluski z przepisu dziadka. W dzieciństwie każdy się nimi zajadał, a teraz o nich nie pamiętamy
Domowe kluski z kaszy manny - wielu z nas uśmiecha się na ich wspomnienie. Odkąd pamiętamy, robiły je nasze babcie, a my zajadaliśmy się nimi w najlepsze. W mojej rodzinie to jednak dziadek robił najlepsze kluski kładzione łyżką. Jak zrobić je w...
-
Już nigdy nie wrócisz do klasycznych kopytek. Te są lepsze, dzięki jednemu składnikowi
Myśląc o kopytkach, przed oczami mamy tradycyjny przepis, który znany jest od lat. Okazuje się jednak, że można zrobić je inaczej. Kluski z tej receptury wyróżniają się wyglądem, a przede wszystkim głównym składnikiem. Tego przepisu nie zna żadna...
-
Żelazne kluchy robiła kiedyś każda babcia. Jak je zrobić, żeby przypominały dzieciństwo? Przyda się pokrywka
Kluchy żelazne, szare kluski, kluski kładzione albo kładzioki. Te wszystkie nazwy określają jedną, niesamowitą potrawę, która jeszcze niedawno co drugi dzień gościła w każdym polskim domu. Jak zrobić pyszne, ziemniaczane kluchy, żeby smakiem...
-
Jak zrobić lane kluski, aby smakowały tak jak te babcine? Prosty przepis na delikatny, letni obiad
Szukasz pomysłu na letni obiad i nie wiesz, jak zrobić lane kluski? Ich zaletą jest to, że można je podawać zarówno na słono jak i na słodko. Zatem przyrządzając przysmak z dzieciństwa, masz szansę zaserwować kilka dań za jednym razem.
-
Ten składnik sprawi, że knedle będą miękkie i wyraziste. To zapomniany produkt, o którym warto przypomnieć
Knedle z owocowym nadzieniem to letni przysmak, po który sięga wiele osób, gdy tylko zrobi się cieplej. Wersja bez ziemniaków nie dla każdego może być oczywista, ale zastąpienie tego składnika innym tylko nadaje wyjątkowości tej potrawie. Wachowic...
-
Ślązacy złapią się za głowę gdy zobaczą te kluski. Sezam, papryka i ocet. To nie koniec dziwactw w tym daniu
Kluski śląskie to dobro narodowe, a każda próba zmieniania tradycyjnego przepisu kończy się małą przychylnością większości. Jednak te kluski zdobyły popularność. Pomimo dziwnych dodatków okazuje się, że są naprawdę smaczne. Co się do nich dodaje?...
-
Przepis na kluski na słodko. Leniwe podane z tymi dodatkami zachwycą podniebienie małych i dużych
Przepis na kluski na słodko to bez dwóch zdań jedna z lepszych propozycji na letnio obiad. Smak rodem z dzieciństwa to oczywiście leniwe podane z sezonowymi dobrami i swojskimi skarbami jak palone masło czy gesty nabiał. Przygotujesz je w mgnieniu...
-
Kluski łyżką kładzione. Przysmak rodem z babcinej kuchni to idealny dodatek do zup lub słodki deser
Nie ma nic lepszego niż prosta, domowa kuchnia. Przepiśnik babci aż pęka w szwach od znakomitych rarytasów i specjałów, a jednym z nich są kluski kładzione łyżką. Wyśmienity i banalne prosty smakołyk idealnie komponuje się z wieloma zupami, sosami...
-
Smaczniejsze od pierogów i pyz razem wziętych. Babcia robiła je co 2 dni. Wychodzą miękkie i elastyczne
Polacy uwielbiają dania zrobione z mąki. Zachwycamy się pyzami, pierogami, makaronem czy pizzą. Domowe menu przepełnione jest potrawami, które tworzone są na jej bazie. Do kolekcji dodajemy jeszcze jeden specjał, który idealnie wpasowuje się letni...
-
Te kopytka robiła mi babcia. Ten sos sprawiał, że prosiłam nawet o trzy dokładki. To kipi aromatem
Tradycyjna kuchnia polska opiera się na daniach ziemniaczanych. Na liście najpopularniejszych potraw nie powinno więc zabraknąć kultowych kopytek. Ich sposób podawania zależy od domu i kucharza, który je serwuje. Moja babcia robiła je z konkretnym...
-
Ten przepis przekazywany jest od pokoleń. My poznaliśmy jego sekret. Chodzi o jeden składnik
Tradycyjnych polskich dań można zasmakować w każdym domu. Jednak co przepis to inne proporcje i smaki. My poznaliśmy najlepszą recepturę na kluski. Wszystkie inne nie mają z nimi szans. Są tak dobre i miękki dzięki jednemu składnikowi. Pożałujesz...
-
Sos z truskawek do klusek na parze, czyli przepis w sam raz na letnią przekąskę!
Sos z truskawek do klusek na parze to kombinacja soczystych owoców i sycących klusek. Ta prostota w przygotowaniu, ale jednocześnie bogactwo smakowe sprawiają, że danie staje się prawdziwą gwiazdą letniego menu.
-
Kluski leniwe z dedykacją dla leniwych. Prostszego przepisu niż ten, nie uświadczysz w żadnej książce
Kluski leniwe to jedno z najbardziej popularnych dań na słodko w kuchni polskiej. Te niewielkie kluseczki, podawane z bułką tartą lub owocami smakują absolutnie obłędnie. Niestety niektórzy twierdzą, że ich przygotowanie jest zbyt pracochłonne. Na...
-
Jak kluski ziemniaczane to tylko z przepisu babci Stasi. Zawsze dodawała do nich jeden tajny składnik
Nic nie smakuje tak dobrze jak obiady z babcinych przepisów. Kluski ziemniaczane można jeść zarówno z mięsnymi i grzybowymi sosami, jak i z okrasą z cebulki i boczku. To uniwersalne danie wielu z nas kojarzy z dzieciństwem, dlatego też warto...
-
Szpecle, czyli kluchy do zadań specjalnych. Pamiętaj o tym dodatku, a nie będziesz wyobrażać sobie bez nich życia
Szpecle to klasyka kuchni niemieckiej i nie bez powodu nazwałam je kluchami do zadań specjalnych - zastąpią makaron w zupie, będą idealne do gulaszu, a podane z podsmażoną cebulką sprawią, że można oddać za nie dusze. Jak zrobić najpyszniejsze...
-
Ciocia Krysia robi je od 50 lat, a cała wieś prosi o ten przepis. Z tym dodatkiem nawet rosół staje się smaczniejszy
Makarony i kluski to dodatki, które świetnie smakują nie tylko z zupami, ale też domowymi sosami. Zazwyczaj kupuje się je w sklepie, lecz te zrobione samodzielnie smakują jeszcze lepiej. Przedstawiamy przepis na kluski, które zwalają z nóg. Tylko ...
-
Prawdziwy rosół jest tylko z tego mięsa. Strzelczyk nie ma wątpliwości, że babciny się przy nim chowa
Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu. My również, dlatego dzielimy się przepisem na zupę, która jest bardziej aromatyczna niż każda inna. Strzelczyk pokazał jakie mięso pasuje do niej najlepiej. Dodatkowo zaskoczył wszystkich...
-
Danie rodem z dzieciństwa. Zwróć uwagę na jeden składnik, bo inaczej potrawa trafi do kosza
Chcesz zrobić szybki obiad, ale pustka w głowie ci to uniemożliwia? Mamy na to sposób. Wystarczy wykorzystać ten przepis, a problem sam się rozwiąże. Pamiętaj jednak o dobrym wyborze składników. Jeśli to zlekceważysz, danie może się nie udać.
-
Jak przygotować i ile gotować kluski śląskie? Zasada dwóch minut to sprytny sposób babć na idealnie mięciutkie kluseczki
Kluski śląskie są tradycyjnym, polskim daniem obiadowym. Są niezwykle uniwersalne i smakują obłędnie zarówno z sosem mięsnym, warzywnym, a także wyłącznie z okrasą z boczku i cebuli. Ich przygotowanie nie powinno sprawić wiele kłopotu, jednak wart...
-
Kopytka z przepisu Magdy Gessler to przysłowiowe niebo w gębie. Wystarczy tylko zagnieść 4 składniki
Kopytka to jeden z prostszych pomysłów na obiad. Tradycyjny rarytas lubuje się w odpowiednim gatunku ziemniaków oraz złotych proporcjach. Magda Gessler zdradza mistrzowski patent, który gwarantuje smaczny, miękki i jędrny efekt. Tu króluje prostot...