kluski
-
Nazwa brzmi obco, ale smak znajomy. Ciocia z Poznania zrobiła szagówki. Każdy chciał dokładkę
Poznańskie szagówki budzą zaciekawienie nazwą i sposobem przygotowania. Choć są znane głównie w Wielkopolsce, z pewnością goszczą na stołach w całej Polsce - tylko pod innym określeniem. Niezwykle proste w przyrządzaniu, a zawsze robią wrażenie.
-
Te kluski są lepsze od śląskich i pyz. Trzymaj się zasady 50:50, inaczej się rozpadną
Każdy region Polski może poszczycić się wyjątkowym przepisem na potrawę z ziemniaków. Na Podhalu mamy moskole, na Podlasiu babkę i kiszkę, na Śląsku kluski śląskie, a w Wielkopolsce pyry z gzikiem. Kaszuby też mają się czym pochwalić. Co to są...
-
"Odkurzyłam" przepis na żelazne kluchy od babci. Kiszki grały marsza, teraz są cicho
Kluchy żelazne, szare kluski, kładzione. Różne nazwy, jednak pod każdą kryje się kultowa potrawa. W czasach PRL-u rządziła na talerzach w polskich domach. Jak się robi szare kluski z tartych ziemniaków? Sekret tkwi w proporcjach.
-
To najgorszy błąd. Przez to kluski leniwe wychodzą twarde jak stary laczek
Kluski leniwe, często nazywane też pierogami leniwymi to przyjemne wspomnienie z czasów dzieciństwa, kiedy wracaliśmy po szkole do domu, a na stole parowały pyszne, mięciutkie kluseczki z twarogu. Jak je zrobić, żeby powrócić do smaków dzieciństwa...
-
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze kluski, jakie widział świat. Są jak obłoczki
Pampuchy, buchty, parowańce, kluski na parze, pyzy drożdżowe. Każdy region nazywa je inaczej, ale każdy tak samo je kocha. Zrobione bezbłędnie są miękkie, pulchne i sprężyste. Tomasz Strzelczy pokazał, jak je zrobić, by były lekkie i puszyste....
-
Ciotka robi kluski śląskie i dodaje 2 łyżki tego składnika. Sama nigdy bym o nim nie pomyślała
Dlaczego kluski śląskie są gumowate? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które próbowały zmierzyć się z tym daniem. Na szczęście istnieje sposób, żeby ciasto wyszło puszyste i miękkie. Będziesz potrzebować jednego taniego produktu.
-
Jadali to biedacy, teraz podają w karczmach. Szare kluski zrobisz w okamgnieniu za grosze
Ziemniaki rządzą i trudno znaleźć inne warzywo, które jest tak uniwersalne. Można zrobić z nich wszystko i najeść się do syta. Doskonale wiedzieli o tym już nasi dziadkowie, którzy z ziemniaków robili najpyszniejsze kluski. Kiedyś było biednie, al...
-
Przepis od babuni z Podlasia. Te kluchy z farszem zadowolą każdego. Użyj "zasady dwóch ziemniaków"
Jak zrobić kartacze? To pytanie zadaje sobie wielu miłośników polskiej kuchni regionalnej. Choć czas przygotowania może zniechęcać, dla tego smaku z pewnością warto się poświęcić. Pamiętaj jednak o zasadzie, o której zawsze mówiła mi babcia. To on...
-
Kluseczki z miseczki, czyli wyżerka za grosze. Tak pyszne, że znikają z prędkością światła
Kluski kładzione, pieszczotliwie nazywane przez niektórych kluseczkami z miseczki to wymarzony obiad dla wszystkich miłośników prostych przepisów, które kojarzą się z dzieciństwem. Kluski kładzione to w zasadzie tylko pięć składników,a czas ich...
-
Zamiast kopytek postaw na góralski przysmak. Dodaj bryndzę i kapustę. Poczujesz się jak w górach
Haluszki ziemniaczane to danie kuchni góralskiej, które podbija podniebienia każdego, kto ma okazję ich spróbować. Tak było i w moim przypadku - po pierwszym kęsie już wiedziałam, że będę musiała odtworzyć przepis w domu. Proste w przygotowaniu, a...
-
4 składniki i perfekcyjne kluski śląskie są gotowe. Ale ważny jest proces gotowania
Jak zrobić kluski śląskie, aby były odpowiednio miękkie i elastyczne? Kluski śląskie to popularny dodatek do dań obiadowych. Choć przepis jest prosty i bazuje jedynie na kilku składnikach, to czasem kluski nie wyjdą takie, jakich byśmy oczekiwali....
-
Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki
Jak zrobić kluski śląskie, regionalnie nazywane gumiklyjzami? To przepis, który uwielbia każdy Polak, ale wiadomo, że najpyszniejsze kluski robią właśnie na Śląsku. Dziś podpowiemy ci dwa sekrety idealnych klusek z dziurką, które będą delikatne,...
-
Wiejskie kluski to kulinarny hit. Zrobisz je z trzech składników. Knedle się przy nich chowają
To potrawa prosto z Galicji, którą zajadają się mieszkańcy Puszczy Sandomierskiej. Jest pyszna, sycąca i banalna w przygotowaniu. Kluski w takim wydaniu są świetnym pomysłem na obiad zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
-
Szare kluski, czyli tani obiad o bogatym smaku. Weź konkretne ziemniaki, a wyjdą najlepsze
Szare kluski, zwane także kluskami żelaznymi, to przysmak nie w kij dmuchał. Niby to zwyczajne kluchy ziemniaczane, a smakują tak, że wszystkie kawiory tego świata mogą się schować ze wstydu. Przepis na szare kluski jest prosty, ale kluczowa jest...
-
Grysikowe kluski w gorącym rosole pokochasz od pierwszej łyżki. Makaron przy nich to mizerny dodatek
Kluseczki w rosole to klasyk, który wiele osób pamięta z dzieciństwa. Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach, idealnie pasują do gorącego bulionu. Nie wiesz, jak się robi kluski grysikowe? Ten przepis pozwoli ci wrócić wspomnieniami do...
-
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Z tym przepisem to łatwizna
Uszka wigilijne z czerwonym barszczem to w wielu domach obowiązkowe danie w bożonarodzeniowym menu. Jak przygotować farsz do uszek i jak zagnieść idealne ciasto? Podpowiadamy.
-
Tanie, szybkie i tak pyszne, że głowa mała. Kluseczki z miseczki każdy kochał w dzieciństwie
Polska kuchnia wręcz tonie w przepisach na najróżniejsze kluski i nie sposób nie wspomnieć o jednych z najlepszych. Kładzioki, kluski kładzione lub - jak mówiło się u mnie w domu - kluseczki z miseczki to świetny pomysł na pyszny obiad za...
-
Jak zrobić kluski śląskie? Łączę 4 składniki i wszyscy się zajadają. Nie zapomnij o dziurce
Jak zrobić kluski śląskie? Przepis nie jest trudny, a niezbędne składniki zapewne masz w domu. Wystarczy tylko nieco siły w rękach i precyzji, by stworzyć danie jak spod ręki babci. Podaj z ulubionymi dodatkami, a na pewno się nie zawiedziesz.
-
Weź mąkę, jajka i mleko. Zrobisz kluseczki takie, że wszystkie inne się schowają
Lubisz lane kluski? Jeśli tak, mamy dla ciebie przepis, który z miejsca skradnie twoje serce i już nie odda. Niemieckie lane kluseczki są idealne i do zupy, i z okrasą. Co ważne, zrobisz je ze składników, które na pewno masz w domu. Wystarczy chwi...
-
Zrobiłam raz i teraz muszę gotować co tydzień. Rodzina nie odpuści. Te prażuchy to hit w naszym domu
Jak zrobić prażuchy? Popularne niegdyś danie zachwyca również i dziś. Okazuje się, że wystarczą tylko dwa składniki i nieco soli. Działanie nie powinno ci też zająć zbyt wiele czasu. Od czego zacząć?
-
Babcia robiła mi je w nagrodę. Kluski na parze będą mięciuteńkie, ale ważna jest mąka
Są takie dania, do których wracamy z rozrzewnieniem i mają specjalne miejsce w naszych sercach. Dla mnie są to między innymi duże, drożdżowe kluchy, czyli parowańce. W dzieciństwie robiła mi je babcia, dziś ja robię je z jej przepisu. Ważna jest...
-
Mnóstwo z nas zapomniało, a w dzieciństwie kochaliśmy. Podstawą tej zupy są tycie kluseczki
Każdy z nas ma taką potrawę, która jak żadna inna kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Dla wielu z nas będzie to właśnie zupa, o której dziś postaramy się wam przypomnieć. Zupą zacierkową zajadaliśmy się w szkolnych stołówkach, a była ta...
-
W PRL-u każdy się zajadał. Szare kluski będą smakowały jak u babci, ale uważaj na tę rzecz
Ten przepis zna chyba każdy, kto dorastał w czasach PRL-u. Szare kluski to nie tylko tani obiad, lecz także idealny sposób na powrót do smaków dzieciństwa. Przepis na szare kluski jest banalny, warto jednak wiedzieć, jakie ziemniaki wybrać.
-
Trochę Azji, a trochę Polski. Wzięła ugotowane ziemniaki i wyczarowała obłędne połączenie
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne przepisy. W końcu tradycja tradycją, ale wszystko może się w końcu znudzić. Dlatego kiedy natrafiłam przepis na kluski ziemniaczane w stylu azjatyckim, od razu musiałam zabrać się do pracy...
-
Jak zrobić najlepsze kluski leniwe? Użyj tego twarogu, a babcia z dumą poklepie cię po plecach
Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa. Doskonale pamiętamy ich delikatny smak ze szkolnej stołówki i babcinej kuchni. Te twarogowe kluseczki są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, ale żeby wyszły naprawdę...
-
Obtaczasz tym kotlety, a można z tego zrobić pożywny obiad. Kluski lwowskie są niepowtarzalne
Poszukujesz nowych smaków, które urozmaicą twoje codzienne gotowanie? Dobrze trafiłeś, bo te kluski całkowicie zmienią twoje podejście do gotowania. Okazuje się, że nie trzeba standardowego ciasta, by je zrobić. Wystarczy kilka, czasem...
-
Prosty obiad, który rozpływa się w ustach. Te kluseczki zrobisz z głównego składnika ruskich
Coraz częściej poszukujemy przepisów, które będą nie tylko raczyć nas dobrym smakiem, ale również będą bardzo szybkie w przygotowaniu. Na szczęście znalazłam takie rozwiązanie, które przypadnie do gustu wielu osobom. Potrawa ta łączy w sobie...
-
Niemieckie kluseczki, którym się nie oprzesz. Dodaj do nich te 2 składniki, a będziesz jeść je codziennie
Kuchnia niemiecka ma wiele do zaproponowania, a jej smakołyki często goszczą na naszych stołach. Następnym razem wykorzystaj ten przepis, by zaskoczyć najbliższych prostym, ale jakże pysznym daniem. Do całości dodaj te dwa składniki, a każdemu...
-
Mięciutkie jak poduszka kluseczki, które robiła mi babcia. Główny składnik dodajesz do pierogów
Lubię wracać do przepisów, które przypominają mi dzieciństwo. Wtedy dopada mnie nostalgia i mam ochotę wykonać wszystko to, co jadłam gdy byłam dzieckiem. Ten przepis znam od najmłodszych lat i zawsze robiła go babcia. Po dziś dzień wykonuje go dl...
-
5 składników i chwila pracy. Kluski będą tak miękki i pyszne, że będziesz je dodawać do wszystkiego
Kluski śląskie to tak kultowe danie, że nikt nie ma odwagi zmieniać jego składu. Jednak my chcemy pokazać, że nawet z takimi recepturami można trochę poeksperymentować. Nie warto bać się niepowodzenia, bo z tak sprawdzoną recepturą zawsze wszystko...
-
Ciocia ze śląska nakrzyczałaby mnie za ten przepis. Takich klusek śląskich nigdy nie jadłeś
Przepis na to danie jest bardzo popularny i mało kto postanawia go zmieniać. Zawsze je się je tak samo i ani trochę się z nimi nie eksperymentuje. Tak było do dziś, bo teraz kluski śląskie nabrały nowego smaku i wyglądu. To zasługa tylko jednego...
-
Proste kluski śląskie. Koleżanka nauczyła mnie patentu "na ćwiartkę" i wychodzą na medal
Kluski śląskie to nasze dobro narodowe. Choć kuleczki z dziurką wywodzą się z konkretnego regionu, to podbiły już całą Polskę. W końcu Polacy uwielbiają ziemniaki, a to głównie z nich robi się te kluski. Tak naprawdę, by je przygotować, potrzebne ...
-
Szare kluchy z przepisu Bosackiej robią furorę w moim domu. Genialny obiad dla rodziny za zaledwie 3,5 zł
Czy to możliwe, aby ugotować smaczny i pożywny obiad za kilka złotych? Katarzyna Bosacka nie raz udowodniła już, że na polskich kulinariach zna się jak mało kto. Jej przepis na szare kluchy to prawdziwy skarb. Zawsze z niego korzystam, kiedy zosta...
-
Wymieszałam 4 składniki i zrobiłam przysmak, który znany jest w rodzinie od pokoleń. Dodaję go do zup
Wiele osób się ze mną zgodzi, że babcine przepisy są niezastąpione i warto do nich wracać jeżeli mamy taką okazję. Moja babcia pozostawiła mi wiele przepisów, które po dziś dzień powtarzam i jeden z nich opisuje poniżej. To, co z niego wychodzi,...
-
Masz ochotę na kluski jak u babci? Nasi zachodni sąsiedzi zajadają się nimi na okrągło. Smakują obłędnie
Kluski to jedno z dań, które cieszy się uznaniem niemal w każdym domu. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, a każdy region w Europie charakteryzuje się innym rodzajem. Warto sięgnąć do kuchni naszych zachodnich sąsiadów i spróbować ich...
-
Lasowiackie kacapoły poznałam, będąc na weselu w Kolbuszowej. Te kluski rozpływają się w ustach
Będąc na weselu w Kolbuszowej, miałam okazję spróbować obłędnego dania rodem z regionalnej kuchni. Lasowiackie kacapoły, o których mowa, to obłędne kluski, których wnętrze wypełnia swojski nabiał. Już po kilku kęsach uświadomiłam sobie, że to będz...
-
Na to danie czekały wszystkie dzieciaki. Prosty przepis na kluski, które przypomną ci lata dzieciństwa
W latach młodości czekało się na to danie przebierając nogami. Robiły je nasze babcie, mamy, mogliśmy spróbować go również w przedszkolu. Ugotowany makaron ze słodkim sosem truskawkowym, zawsze zjadany był do ostatniego kęsa. Choć nie jest to...
-
Takich klusek jeszcze nie kulałeś. Zamiast mięsa wykorzystaj twaróg i połącz go ze świeżym szpinakiem
W cieplejsze dni bywa ochota na trochę lżejszy obiad. Ciężkie sosy czy potrawy mięsne, to dania preferowane głównie w okresie jesienno-zimowym. Dobrym zamiennikiem tradycyjnego schabowego czy dań z kurczakiem, mogą być lekkie i proste w...
-
Nie wierzyłam w metodę czwórki, ale ją sprawdziłam. Tak pysznych klusków nie robił nawet mój dziadek
Mój dziadek był mistrzem w robieniu klusków śląskich. Żadne inne nie smakowały tak dobrze jak jego. Okazuje się jednak, że te robione metodą czwórki są dla nich poważną konkurencją - smakują nawet lepiej. Na czym więc polega metoda czwórki i jak...
-
Kluski śląskie wychodzą mi idealne. Wybieram konkretne ziemniaki, a rodzina całuje mnie po rękach [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Jak zrobić kluski śląskie, które są idealne - mięciutkie i sprężyste? Ja opanowałam ten przepis do perfekcji. Nie ma w tym niczego skomplikowanego, ale niektórzy dziwią się, z czym je podałam. Tak, czy siak - cała rodzina je uwielbia. Tego patentu...