kluski śląskie
-
Ciotka robi kluski śląskie i dodaje 2 łyżki tego składnika. Sama nigdy bym o nim nie pomyślała
Dlaczego kluski śląskie są gumowate? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które próbowały zmierzyć się z tym daniem. Na szczęście istnieje sposób, żeby ciasto wyszło puszyste i miękkie. Będziesz potrzebować jednego taniego produktu.
-
4 składniki i perfekcyjne kluski śląskie są gotowe. Ale ważny jest proces gotowania
Jak zrobić kluski śląskie, aby były odpowiednio miękkie i elastyczne? Kluski śląskie to popularny dodatek do dań obiadowych. Choć przepis jest prosty i bazuje jedynie na kilku składnikach, to czasem kluski nie wyjdą takie, jakich byśmy oczekiwali....
-
Jak zrobić perfekcyjne gumiklyjzy? Uważaj na ziemniaki i zapamiętaj zasadę ćwiartki
Jak zrobić kluski śląskie, regionalnie nazywane gumiklyjzami? To przepis, który uwielbia każdy Polak, ale wiadomo, że najpyszniejsze kluski robią właśnie na Śląsku. Dziś podpowiemy ci dwa sekrety idealnych klusek z dziurką, które będą delikatne,...
-
Dodaj do masy na kluski śląskie jeszcze jeden składnik. Będą dobrze się lepić i wyjdą delikatne
Klasyczny przepis na kluski śląskie zakłada, że potrzebne są jedynie ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jeśli będziemy trzymać się odpowiednich proporcji i tzw. zasady czwórki, wszystko powinno się udać. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by ten...
-
5 składników i chwila pracy. Kluski będą tak miękki i pyszne, że będziesz je dodawać do wszystkiego
Kluski śląskie to tak kultowe danie, że nikt nie ma odwagi zmieniać jego składu. Jednak my chcemy pokazać, że nawet z takimi recepturami można trochę poeksperymentować. Nie warto bać się niepowodzenia, bo z tak sprawdzoną recepturą zawsze wszystko...
-
Ciocia ze śląska nakrzyczałaby mnie za ten przepis. Takich klusek śląskich nigdy nie jadłeś
Przepis na to danie jest bardzo popularny i mało kto postanawia go zmieniać. Zawsze je się je tak samo i ani trochę się z nimi nie eksperymentuje. Tak było do dziś, bo teraz kluski śląskie nabrały nowego smaku i wyglądu. To zasługa tylko jednego...
-
Proste kluski śląskie. Koleżanka nauczyła mnie patentu "na ćwiartkę" i wychodzą na medal
Kluski śląskie to nasze dobro narodowe. Choć kuleczki z dziurką wywodzą się z konkretnego regionu, to podbiły już całą Polskę. W końcu Polacy uwielbiają ziemniaki, a to głównie z nich robi się te kluski. Tak naprawdę, by je przygotować, potrzebne ...
-
Nie wierzyłam w metodę czwórki, ale ją sprawdziłam. Tak pysznych klusków nie robił nawet mój dziadek
Mój dziadek był mistrzem w robieniu klusków śląskich. Żadne inne nie smakowały tak dobrze jak jego. Okazuje się jednak, że te robione metodą czwórki są dla nich poważną konkurencją - smakują nawet lepiej. Na czym więc polega metoda czwórki i jak...
-
Kluski śląskie wychodzą mi idealne. Wybieram konkretne ziemniaki, a rodzina całuje mnie po rękach [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Jak zrobić kluski śląskie, które są idealne - mięciutkie i sprężyste? Ja opanowałam ten przepis do perfekcji. Nie ma w tym niczego skomplikowanego, ale niektórzy dziwią się, z czym je podałam. Tak, czy siak - cała rodzina je uwielbia. Tego patentu...
-
Tradycyjny śląski specjał zna każdy, ale klasykę warto zamienić na obłędną zapiekankę kluskową
Tradycyjne kluski śląskie to obłędny dodatek do zrazów, pieczeni i kremowych sosów. Zdaje się, jednak, że ziemniaczany rarytas może grać też główne skrzypce, a wystarczy zapiec kluchy w sosie. Tak powstaje zapiekanka idealna, której nie oprze się...
-
Przepis na kluski śląskie z zeszytu mojej babci. Zawsze dodawała jeden, sekretny składnik
Kluski z dziurką w środku to smak szczęśliwego dzieciństwa. Każda pani domu posiada na nie swoją własną recepturę. Często podawane ze słodką, modrą kapustką i sztuką mięsa tworzą doskonałą kompozycję na niedzielny obiad. Poznaj przepis na kluski...
-
Tylko zasada czwórek sprawia, że kluski śląskie są smaczne. Od lat ją stosuję i nigdy nie zawodzi
Kluski śląskie można zjeść w wielu restauracjach, ale tylko zrobione własnoręcznie mogą być najsmaczniejsze. Jeśli dalej nie znalazłeś idealnego przepisu na to danie, to zapisz naszą propozycję. Zasada czwórek gwarantuje, że kluski będą delikatne ...
-
Ciepło myślę o wszystkich kluskach, ale te smakują absolutnie najlepiej. Zna je każdy prawdziwy Ślązak
Któż z nas nie kocha kluseczek? Czy to pływające zupie, czy podane na niedzielny śląski obiad z roladą i modrą kapustą, są po prostu wspaniałe. Przyrządzamy je na wiele różnych sposobów w każdym domu. Te jednak zostały wpisane na listę produktów...
-
Przez pyzy "zero waste" sama będę wyglądać jak pyza. Niby "z odzysku", ale nie da się im oprzeć
Pyzy to pyszne mięciutkie kluseczki, którym nie sposób się oprzeć. Można przygotować je w duchu "zero waste", co jest doskonałym sposobem na dojedzenie obiadu z poprzedniego dnia. Jak zatem przygotować pyzy z mięsem w ten sposób? Podpowiadamy.
-
Przepis stryjka na obiad, którego nikt nie zapomni. Soczyste mięso to nic przy tych kluskach i sosie
Przyrządzając obiady często kierujemy się smakami i przepisami, której już bardzo dobrze znamy. Nie za często sięgamy po receptury, które mogą nas czymś zaskoczyć lub są dla nas nowością. Pomimo tego i tak zachęcamy po sięgnięcie po ten smakołyk....
-
Kluski śląskie metodą czwórki zawsze wychodzą. Babcia spojrzy z niedowiarzaniem
Kluski śląskie to fantastyczny dodatek do obiadu i wcale nie tylko do tradycyjnej rolady wołowej. Niektórzy jednak nie robią ich z obawy, że coś im się nie uda. Na szczęście wiemy, co robić, by na twoim talerzu wylądowały udane kluski śląskie....
-
Metoda 3:1 to najlepszy sposób na delikatne kluski śląskie. Gospodynie uwielbiają je tak robić
Kluski śląskie to przysmak kuchni polskiej. Najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne, a do tego polane aromatycznym sosem. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. Moja ciocia używała jej za każdym razem i wychodziły...
-
Niby śląskie, ale nie do końca. Oto obłędne kluski grzybki z przepisu uczestniczki MasterChefa
Kluski śląskie to klasyka z którą na próżno konkurować. Jak się jednak okazuje, tradycyjny specjał można nieco podrasować, nadając charakterystyczny kształt. Tak powstają ziemniaczane grzybki, które skąpane w ciemnym, aromatycznym sosie wyglądają ...
-
Kluski ziemniaczane z tym składnikiem to bajka nad bajki. Ten owoc wszystkich zdziwi
Jak zrobić perfekcyjne kluski ziemniaczane? Do masy z ziemniaków warto dodać starte jabłko. Ciasto będzie soczyste i dużo smaczniejsze. Za ten trik będziecie wysyłać nam listy do redakcji.
-
Zagnieć ziemniaki z tym kremowym składnikiem. Dzięki temu kluski śląskie wyjdą pierwsza klasa
Klusek śląskich chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Te idealnie sprężyste, ziemniaczane kuleczki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Warto je jednak nieco podrasować, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy sięgnąć po łyżkę kremoweg...
-
Tak kluski śląskie robi Magda Gessler. Stosuje metodę czwórki i dodaje często pomijany składnik
Tradycyjnym kluskom śląskim nie sposób się oprzeć. Mięciutkie i oblane sosem są idealnym obiadowym dodatkiem. W jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" przepis na kluski śląskie pokazała Magda Gessler. Restauratorka używa jednego składnika, co do...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Mój dziadek miał na to pytanie jedną odpowiedź. I było pysznie
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Z pewnością zadajecie sobie to pytanie, bo w każdym domu zalegające ziemniaki są problemem. Na szczęście da się z nich wyczarować prawdziwe cuda. Mój dziadek zawsze stawiał na "kluski z dziurką". Wszystkie wnucz...
-
Gessler zdradziła patent na idealne kluski śląskie. Z jej przepisu zawsze wychodzą miękkie. Są lepsze niż babci
Kluski śląskie to kultowe danie, które można w łatwy sposób zepsuć. Magda Gessler pokazała jednak, jak tego nie zrobić. Zdradziła nieco na temat trików, które warto wykorzystać w swojej kuchni. Ten jeden jest kluczowy.
-
Lepsze kluski śląskie zjesz jedynie u babci z Raciborza. Przepis to złote proporcje i swojskie dodatki
Marzysz o idealnie sprężystych, miękkich i niemalże rozpływających się w ustach kluskach śląskich? Pora na zmianę nawyków i zastosowanie babcinych rad. Nie obejdzie się bez złotych proporcji, swojskiego składu no i obłędnej formy podania - o tej...
-
Koleżanka ze Śląska nauczyła mnie jak robić kluski z dziurką. Koniecznie pamiętaj o zasadzie czterech części
Komu można zaufać bardziej w kwestii klusek śląskich niż nie samej Ślązaczce? Koleżanka pokazała mi jak w prosty sposób przygotować te znakomite kluski ziemniaczane. Wystarczą tylko trzy składniki. Co więcej, przepis jest całkowicie wegański. Przy...
-
Kluski śląskie bez ziemniaków? Brzmi jak profanacja, lecz smakuje jak niebo w gębie. Wystarczy ten tajny składnik
Kluski śląskie to niewątpliwie nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Te mięciutkie kluseczki z charakterystycznym wgłębieniem są lubiane w każdym zakątku kraju, a ich uniwersalność dodatkowo zachęca do ich przygotowania. W końcu równie...
-
Ślązacy złapią się za głowę gdy zobaczą te kluski. Sezam, papryka i ocet. To nie koniec dziwactw w tym daniu
Kluski śląskie to dobro narodowe, a każda próba zmieniania tradycyjnego przepisu kończy się małą przychylnością większości. Jednak te kluski zdobyły popularność. Pomimo dziwnych dodatków okazuje się, że są naprawdę smaczne. Co się do nich dodaje?...
-
Dziadek Japończyk spróbował polskiej kuchni. Smak klusek śląskich wywołał niemałe poruszenie
Co kraj to obyczaj, a ile kultur, tyle regionalnych kuchni i ulubionych smaków. Warto jednak czasami się przełamać i spróbować nowych dań, chociaż mogą na pierwszy rzut oka wydawać się niejadalne. Podobny projekt przeprowadził youtuber o japońskic...
-
Jak przygotować i ile gotować kluski śląskie? Zasada dwóch minut to sprytny sposób babć na idealnie mięciutkie kluseczki
Kluski śląskie są tradycyjnym, polskim daniem obiadowym. Są niezwykle uniwersalne i smakują obłędnie zarówno z sosem mięsnym, warzywnym, a także wyłącznie z okrasą z boczku i cebuli. Ich przygotowanie nie powinno sprawić wiele kłopotu, jednak wart...
-
Co zrobić, aby kluski śląskie się nie posklejały? Prosty trik zapobiegnie kluskowej katastrofie
Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań obiadowych. Można je łączyć z różnymi mięsami, sosami i surówkami. Bywa, że podczas gotowania sklejają się - co zrobić, aby tak się nie działo? Wystarczy zastosować jeden banalnie prosty trik.
-
Jak zrobić kluski śląskie? Zapamiętaj zasadę ćwiartki, a już nigdy nie wyjdą twarde i gumowate
Kluski śląskie to dla wielu z nas miłość od pierwszego kęsa. Ich wykonanie jest banalne - niestety w teorii. O ile śląscy mistrzowie doskonale wiedzą, jak je przyrządzić, tak większość z nas głowi się, co zrobić, by kluski śląskie nie wyszły tward...
-
Kluski śląskie dla niejadków i nie tylko. Dodaj ten składnik i wyczaruj kolorowe i apetyczne kluchy
Kluski śląskie to pyszne danie, które kochają w szczególności dzieci. W tradycyjnej wersji potrafią się jednak znudzić. Jest jednak sposób na to, by nadać im całkowicie nowy wygląd, ale i wzbogacić smak. Podpowiadamy, jak to zrobić.
-
Kluski śląskie. Przepis na tradycyjny obiad z trzech składników. Znikną z talerza w okamgnieniu
Jak zrobić kluski śląskie? Przepis na to danie jest banalnie prosty i nie wymaga wiele czasu. Kluski będą wspaniałym dodatkiem do różnych mięs i surówek. Smakują tak dobrze, że znikają z talerzy błyskawicznie.
-
Czy kluski śląskie można mrozić? Tak, ale trzeba stosować się do tej jednej zasady. Będą tak smaczne, jak świeże
Sos mięsny z obiadu czy pozostałe leczo możemy z łatwością zamrozić i zaoszczędzić na kolejnym obiedzie. Jest to rozwiązanie równie wygodne co dobre dla środowiska. Jednak jak jest w przypadku rzeczy mącznych? Czy tak samo, jak sos możemy zamrozić...
-
Przepis na kluski śląskie. Pyszne, pulchne i rozpływające się w ustach. Wypróbuj jako dodatek do mięs
Przepis na kluski śląskie jest niezwykle prosty. Do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. A sam proces ich tworzenia również nie pochłania wiele czasu. Jak zrobić kluski śląskie? Podpowiadamy.
-
Metoda 3:1 to sposób gospodyń na kluski śląskie. Dzięki niej będą rozpływać się w ustach
Kluski najlepiej smakują, gdy są miękkie i elastyczne. Sekretem, który sprawia, że są właśnie takie, jest metoda 3:1. To dzięki niej to tradycyjne danie wprost rozpływa się w ustach.
-
Kluski śląskie - przepis na pyszne, tradycyjne danie. Przygotujesz je tylko z trzech składników
Podajemy bardzo prosty przepis na kluski śląskie. To klasyczne danie można zrobić w okamgnieniu. Do jego przygotowania będą potrzebne tylko trzy składniki: ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana. Przygotowanie klusek zajmuje mniej niż pół godziny.
-
Domowe kluski śląskie - wyjdą jędrne, miękkie i delikatne dzięki tradycyjnej metodzie czwórki
Kluski śląskie do już kultowe danie, które znane jest w całym kraju. Ich niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie składniki oraz proporcje. Jak radzą lokalne gospodynie, kluczem do sukcesu jest metoda czwórki. Później wystarczy już tylko wykonać...
-
Kluski śląskie - przepis na danie, które pokochała cała Polska. Są tak mięciutkie, że grzech nie spróbować
Kluski śląskie - przepis na jedno z uwielbianych dań kuchni polskiej. Świetnie komponują się z wieloma daniami, zwłaszcza mięsnymi. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Do ich wykonania wystarczy mąka, ziemniaki, jajko i sól.
-
Jak zrobić kluski śląskie? To tylko cztery składniki. Podaj je z tym sosem, a nabiorą nowego smaku
Kluski śląskie to bardzo proste danie, do którego przygotowania potrzebne są ugotowane ziemniaki, jajko i mąka. Są bardzo uniwersalne i można podawać je na wiele różnych sposobów. Jak zrobić kluski śląskie? Podajemy przepis.