Komisja Europejska
-
Larwy owadów będą w pieczywie, dżemach i serach. KE zatwierdziła. "Zrównoważone źródło białka"
Komisja Europejska podjęła zaskakującą decyzję. Zatwierdziła stosowanie sproszkowanych larw owadów jako składnik pieczywa, makaronów oraz dżemów. Ma to być motywowane troską o ekologię i zrównoważoną produkcję żywności.
-
Twój ulubiony smak chipsów już niebawem zniknie ze sklepów. Ich składnik może powodować raka
Unia Europejska podjęła decyzję o stopniowym wycofywaniu ze sprzedaży produktów o sztucznym aromacie dymu. Dotyczy to m.in. popularnych chipsów. Badania wykazały bowiem, że metoda ekstrakcji specyficznego aromatu może zwiększać ryzyko zachorowania...
-
Dania pozwana przez Komisję Europejską. Powód? Ser feta
Ser feta to produkt charakterystyczny dla Grecji. Używa się go przede wszystkim do rozmaitych sałatek i farszy. W Polsce i innych krajach europejskich producenci nie mogą nazywać podobnych wyrobów fetą. Nie wszyscy jednak zastosowali się do prawa...