konfitury
-
Nie uwierzysz, z czym łączę jabłka, by zrobić dżem. Zerwałam je i od razu wrzuciłam do garnka
Zima tuż tuż, a to oznacza, że już od dawna powinniśmy zajmować się przyrządzaniem domowych smakołyków. To właśnie one zostaną przez nas wyciągnięte, gdy tylko zrobi się chłodniej, by przypomnieć najlepsze smaki lata. Jeśli w twoim domu produkcja...
-
Tylko 4 składniki i trochę pracy. Ten dżem jest smaczniejszy od truskawkowego i malinowego
W wielu domach przyrządzanie przetworów w pełni. Każdy gospodarz i gospodyni chce jak najlepiej przygotować się do zimy, dzięki czemu robi bardzo dużo przysmaków. Jednym z nich są dżemy, które połączone ze świeżym pieczywem tworzą niezapomniany...
-
Nigdy nie słyszałam, by ktoś dodawał to do dżemu. Ja to zrobiłam, a słoiki znikają jeden za drugim
Niedawno odkryłam ten przepis, zrobiłam go, a cała rodzina była wniebowzięta. Wszystko to za sprawą tego jednego dodatku, o którym pewnie nie pomyślisz. Dzięki niemu klasyczne przetwory nabiorą dodatkowego smaku, a ty będziesz je dodawać do...
-
Kupiłam to warzywo na targu tylko po to, by zrobić marmoladę. Ta z jabłek okazuje się niesmaczna
Sierpień to miesiąc, w którym można zasmakować różnych smakowitych owoców i warzyw. Jednym z nich jest dynia, z której można wykonać nie tylko dania obiadowe, a także słodkie i smaczne smarowidła. Zrobienie ich jest tak proste, że będziesz robić...
-
Takiego dżemu nie widziałam w sklepie. Zrobiłam kilka słoików i musiałam robić dokładkę
Robienie dżemów to w niektórych domach coroczna tradycja. Jeśli i w twoim domu to letni punkt obowiązkowy, to koniecznie musisz zrobić ten przepis. Takiego dżemu nie widziałam nigdzie, a świetnie komponuje się z naleśnikami i goframi.
-
Postaw ją zaraz obok kiszonych ogórków i soków. Przyda się zimą na kanapki i do herbat
Lato to najlepszy czas, aby w pełni wykorzystać dary, które daje nam natura. Robimy więc słodkie i pyszne soki, a także dżemy, które otworzymy dopiero zimą. Przydadzą się one nie tylko do robienia kanapek, a także ciast, deserów i innych pyszności...
-
Dżem morelowy jest obłędny. Nie zapomnij zamknąć tego smaku lata w słoiku. Zrobisz to w banalny sposób
Lato, kiedy to możemy cieszyć się pysznymi i zdrowymi owocami oraz warzywami, zdecydowanie sprzyja robieniu przetworów. W moim domu nie może zabraknąć zatem robienia ogórków, soków, ale i konfitur. Tego lata postawiłam przede wszystkim na dżem...
-
To już czas, by zrobić go na zimę. Biegnij na targ i kup kilogramy tych owoców
Dżemy nigdy się nie znudzą, a teraz właśnie mamy odpowiedni czas, by zrobić je z najsmaczniejszych owoców. Na rynkach i targach możemy dorwać słodkie kąski i to je włożyć do słoików. Zimą sam sobie podziękujesz, że o tej porze roku to zrobiłeś....
-
Musisz mieć ten dżem w piwnicy. Teraz jest sezon na ten składnik, dlatego nie zwlekaj ze zrobieniem
Wiosna, a także lato to idealny czas na to, by zająć się robieniem domowych przetworów. To właśnie teraz możemy cieszyć się najlepszymi smakami, a także świeżymi owocami, które można zamknąć w słoikach. Na to warzywo jest aktualnie sezon i można j...
-
Z taniego warzywa zrobisz najlepszy dżem i sos do pieczeni. Wystarczy patelnia i kilka dodatków
Cebula to warzywo nieskończonego potencjału i wie o tym każdy z nas. Idealna do sałatek, zapiekanek, jako okrasa do kopytek a o genialnym połączeniu pomidora i cebuli nawet nie wspominam. Cebula jak małoktóre warzywo lubi się z mięsem, ale czy...
- To połączenie jest lepsze od jajecznicy. Od dziś to twoje śniadanie
- Maślak pstry nie cieszy się uznaniem. Jest lepszy od podgrzybków
- Troska o zdrowie pracowników to najlepsza inwestycja, jaką możesz zrobić w swojej firmieMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Bywa mylony z pysznym, jadalnym gatunkiem. Jest jednak silnie trujący
- Gdzie wyrzucić chleb? To wciąż nie jest takie oczywiste
-
Panierka odpada od kotleta? Zapewne popełniasz jeden z błędów
- Obiad z resztek też może być pyszny. Wykorzystaj ziemniaki i sam zobacz
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Jak zrobić kapustę czerwoną do słoików na zimę? Jest obłędna i chrupiąca
-
Wachowicz zdradziła sekret słodkiej konfitury. Nie chodzi o cukier. Owoce przestaną być cierpkie
Mogłoby się wydawać, że sezon na przygotowanie konfitur dawno się zakończył. Nic bardziej mylnego. Mianowicie są jeszcze owoce, na które teraz jest sezon i które warto zamknąć w słoikach. Ewa Wachowicz wskazała taki przysmak i zdradziła sekret na...
-
Dlaczego przetwory z pigwy są gorzkie? Popełniasz ten fatalny błąd. Musisz zrobić to przed ugotowaniem
Wiele osób zastanawia się, dlaczego przetwory z pigwy są gorzkie. Te osoby nie mają pojęcia o tym, że popełniają poważny błąd. A robią go jeszcze przed gotowaniem owoców. Sprawdź, czego nigdy więcej nie robić, by cieszyć się najlepszymi przetworam...
-
Przypalone powidła to przeszłość. Znamy proste rozwiązanie, które uratuje niejedne śliwki
Przypalone powidła to koszmar każdej gospodyni i gospodarza, którzy przygotowują zapasy na zimę. Jest to nie tylko wielka strata owoców, lecz także dżemów, którymi mogliśmy się cieszyć. Poznaliśmy jednak rozwiązanie, które jest skuteczne i dzięki...
-
Konfitura z aronii i jabłek to must-have jesiennych przetworów. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Wrzesień to idealny czas na zrobienie pysznej i zdrowej konfitury z aronii oraz jabłek. Schowana w słoiczku może stać na półce w piwnicy i czekać na odpowiedni moment do wykorzystania w kuchni. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do naleśników i...
-
Konfitura z pigwy to nie tylko słodycz, ale też porcja witamin na talerzu
Konfitura z pigwy to idealny sposób na dodanie koloru i słodyczy naszym śniadaniom i deserom. Jesień to czas, kiedy natura obdarza nas bogactwem smaków i aromatów. Jednym z niezwykle cennych darów tego sezonu jest pigwa - owoc pełen witamin i...
-
Ciocia robi go co roku i każdy prosi chociaż o jeden słoik. Owoc, którego używa do tego dżemu, ma mistrzowski smak
Sezon na przygotowywanie przetworów trwa w najlepsze. Każdy chciałby chociaż w małym stopniu zatrzymać słodki smak owoców w na dłużej. A nie ma na to lepszego sposobu, jak wykorzystanie do tego słoików. By to zrobić, nie trzeba wiele, wystarczy...
-
Półki w piwnicy aż uginają się od tego smarowidła. Sekretem jest odpowiedni sposób gotowania
Słodkie smarowidła to nie lata przysmak, który musi się znaleźć w każdej spiżarni i piwnicy. Teraz jest odpowiedni czas na jego przygotowanie, bo krzaki aż uginają się od owoców. Przygotowanie to banalna sprawa, ale nie zapomnij o odpowiednim...
-
Konfitura z płatków róży to doskonałe nadzienie do pączków i innych domowych słodkości. W czym tkwi sekret jej smaku?
Konfitura z płatków róży to obowiązkowa pozycja na półce w spiżarni dla wszystkich smakoszy pączków. Kto bowiem wyobraża sobie tłusty czwartek bez pączka z różą? Konfiturę z płatków róży wykorzystasz z resztą także do innych domowych deserów....
-
Leżą na chodniku, a my po nich depczemy. Pozbieraj je i zrób aromatyczny przysmak. Jest przez wielu niedoceniany
Niektóre produkty pomimo swoich walorów smakowych są bardzo niedocenione. Dobrym przykładem jest ten owoc, który mijamy każdego dnia. Przez wiele osób jest on omijany i deptany, lecz gdy tylko się go spróbuje można oniemieć z zachwytu. Lepiej go...
-
Dżem z fig - pyszny dodatek do ciast i mięs. Jak go zrobić? Prosty przepis
Dżem z fig, czyli jak odkryć autentyczną esencję smaku i bogactwo natury. To niezwykłe połączenie słodyczy i delikatnej konsystencji przeniesie cię w świat wyjątkowych kulinarnych przyjemności. Jeśli szukasz prostych przepisów na znakomity domowy...
-
Dżem z dyni i pomarańczy, czyli prawdziwy przysmak jesieniary. Bardzo prosty przepis
Dżem z dyni to - oprócz zupy i placuszków dyniowych - kolejny doskonały sposób wykorzystania tego popularnego jesiennego składnika. Smakowite dżemy i konfitury są łatwe do przygotowania w domu o doskonale pasują do tostów, naleśników czy ciast....
-
Tym zapełnia spiżarnię Mateusz Gessler. Wykorzystuje omijane owoce, by zrobić pyszny dżem
Wykonując przetwory na zimę zazwyczaj sięgamy po składniki, które są nam bardzo dobrze znane. Jednak Mateusz Gessler wolał wykorzystać owoc, który jest bardzo często omijany. Jego smak jest specyficzny, ale przy odpowiedniej obróbce można z niego...
-
Nie tylko placki i leczo. Z tego sezonowego warzywa zrobisz też słodkie smarowidło. Gotowe w kilka chwil
Przygotowując słodkie dżemy zazwyczaj sięgamy po znane nam owoce. Zdaniem wielu to właśnie z nich wychodzą najlepsze smarowidła. Okazuje się jednak, że warzywa również nadają się do takiej obróbki. Przykładem jest ten przepis. Nawet się nie...
-
Konfitura wiśniowa jak ze spiżarni babci. Spróbuj, a zakochasz się w tym królewskim smaku
Czy jest coś bardziej kuszącego niż domowa konfitura z soczystych wiśni? Ta królewska mieszanka pysznych owoców zamknięta w słoiku jest doskonałym sposobem na zatrzymanie smaku lata na dłużej. Konfitura z wiśni doskonale sprawdzi się na śniadaniow...
-
Smakowity dżem z brzoskwini przypomni ci lato w chłodniejsze dni. Wystarczą dwa składniki
Dżem z brzoskwini to przysmak, który zachwyci i małych, i dużych. Ta sezonowa uczta przypomina nam, że najlepsze rzeczy w życiu są czasami proste i pochodzą prosto z natury. Do zrobienia dżemu brzoskwiniowego wystarczą soczyste owoce, trochę cukru...
-
Naturalnie pyszny dżem z jabłek w kilku prostych krokach. Przepis dla początkujących
Dżemy z jabłek to nie tylko pyszna i zdrowa alternatywa dla sklepowych słodkości, ale także esencja wakacyjnych wspomnień i rodzinnych tradycji. Sięgnij po nasz prosty przepis na ten klasyczny smakołyk i zachowaj smak letnich owoców przez cały rok.
-
Moja prababcia zrywała je z krzaków, a później wkładała w słoiki. Idealna konsystencja to zasługa gotowania
Przygotowywanie zapasów na jesień i zimę w pełni. Każdy chce zamknąć w słoikach jak najwięcej. Nic dziwnego, w końcu zimą takie smakołyki smakują najlepiej. Oprócz znanych wszystkim ogórków, cukinii i innych warzyw, wiele osób decyduje się na...
-
Dżem lepszy od truskawkowego i malinowego. Gotowy w 30 minut, a zimą będzie najlepszym wyborem
Okres przygotowywania przetworów na jesień i zimę trwa w najlepsze. Najczęściej do słoików wrzuca się ogórki, paprykę i inne warzywa. Wiele osób zapomina jednak o owocach. Są równie dobre, a domowe dżemy jesienią smakują najlepiej. W tym roku...
-
Tej konfitury nie może zabraknąć w twojej spiżarni. Żadna malina, truskawka, czy śliwka. Wykorzystaj kwiaty
Konfitury to przysmaki, które wykorzystuje się do wielu dań i przekąsek. Można nimi posmarować kromki chleba, gofry, a także naleśniki. W okresie jesienno-zimowym świetnie sprawdzą się jako dodatek do herbat, bowiem dodają im lepszego smaku. Aby w...
-
Pączki kładzione łyżką bez drożdży. Nie musisz zagniatać ciasta. Szybki przepis na tłusty czwartek
Pączki kładzione łyżką z serkiem homogenizowanym to mega szybkie rozwiązanie na tłusty czwartek. Nie musisz robić zaczynu, nie trzeba czekać godzinami, aż ciasto urośnie, a smażenie trwa kilka minut. Przepis jest prosty i zawsze się udaje.
-
Przepis na nalewkę na miodzie z dodatkiem pigwy. Prosto z zapisków babci. Zaskakuje smakiem
Pigwa to jesienny owoc, który staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Warto sięgać po przetwory z pigwy przede wszystkim ze względu na oryginalny, orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak tego owocu. Przedstawiamy przepis na nalewkę na miodzie.
-
Konfitura z pigwy - przepis na jesienny rarytas z sezonowych owoców. Idealny do wypieków i śniadań
Wśród jesiennych przetworów nie może zabraknąć konfitury z pigwy. Must have każdej spiżarni, przygotowany z sezonowych owoców świetnie smakuje dodany do wypieków, domowych placków czy słodkich śniadań. Poza cukrem warto dodać także cynamon -...
-
Przetwory z pigwy to prawdziwa bomba witaminowa. Musisz zrobić dla nich miejsce w spiżarni
Przetwory z pigwy to idealna propozycja na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy dużo witamin i wzmocnienia odporności. Jak zatem przygotować przetwory z pigwy? Podpowiadamy.
-
"Polska cytryna" na przeziębienie, czyli konfitura z pigwy na lepszą odporność jesienią i zimą
Konfitura z pigwy jest nie tylko smaczna, lecz także zdrowa. Do tego nietrudno ją przygotować, więc każdy powinien mieć choć kilka słoiczków tego smakołyku w swojej spiżarni czy piwnicy. Wystarczy kilka składników i trochę czasu, aby cieszyć się...
-
Karol Okrasa zdradza przepis na wytrawną wersję konfitury. Znajdziesz tam nawet cukinię
Konfitury, które znamy to słodkie smaki, które pasują do naleśników lub kanapek. Da się je jednak zrobić inaczej. Dzięki temu z powidła skorzystają nawet ci, którzy nie lubią go w wersji owocowej. Karol Okrasa zdradza jak zrobić wytrawne smarowidło.
-
Turecki przysmak na zimne polskie wieczory. Ten owoc rozgrzeje każdego
Rewelacyjny przysmak prosto z Turcji wzbogaci nie tylko poranne kanapki, a także naleśniki podawane na kolację. Serwowany zarówno na zimno jak i na ciepło rozgrzeje nie jeden zimniejszy wieczór swoim aromatem i przyprawami.
-
Domowa konfitura z jeżyn - przepis. Ten przetwór powinien znaleźć się w twojej spiżarni
Domowa konfitura z jeżyn - przepis na obłędnie pyszny dodatek do naleśników, lodów i innych deserów. Co najlepsze, jest również bombą witaminową, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w okresie zimowym. Jak ją przygotować? Podpowiadamy.
-
Dżem z wiśni - poznaj staropolskie przepisy na przetwory z wiśni. Babcina receptura najlepsza
Dżem z wiśni to jeden ze słodkich specjałów, który jest znakomitym dodatkiem do chleba, ciast czy deserów. Kulinarna historia wiśniowych przetworów sięga dawnych czasów. Poznaj staropolskie przepisy na wiśniowe konfitury i dżemy.
-
Przetwory z derenia jadalnego. Przepis na dereniówkę oraz domową konfiturę na zimę
Choć przygotowywanie wszelkiego rodzaju weków to polska specjalność, nie każdy wie, że istnieje możliwość przyrządzenia przetworów z derenia jadalnego. Co to za roślina i jakie ma właściwości? Do czego możemy jej użyć. Na te i inne pytania...
-
Prosta konfitura z borówki amerykańskiej na zimę. Przepis na pyszny dodatek do ciast i naleśników
Wielkimi krokami zbliża się do nas jesień. To dobry czas, aby zaplanować wsparcie naszego organizmu przed atakiem wirusów i innych drobnoustrojów, które wywołują różne choroby. Aby temu zapobiec, należy wzmocnić swoją odporność. Pomocna będzie...