koper
-
Koperek - lepiej mrozić czy suszyć? Jak go przechowywać?
Chcesz mieć koperek zawsze pod ręką? Możesz go zamrozić lub ususzyć. Podpowiadamy, którą metodę wybrać i jak przechowywać koperek.
Chcesz mieć koperek zawsze pod ręką? Możesz go zamrozić lub ususzyć. Podpowiadamy, którą metodę wybrać i jak przechowywać koperek.
Uprawa kopru ogrodowego w ogrodzie Koper powinien rosnąć w każdym ogrodzie. Nie tylko jest aromatycznym dodatkiem do potraw, zawierającym dużo witamin. Chroni także inne warzywa przed chorobami i szkodnikami. Koper ogrodowy jest łatwy w uprawie. Najlepiej rośnie na słonecznych, osłoniętych od
Koperek stanowi aromatyczny dodatek do wielu potraw oraz chroni pozostałe warzywa przed szkodnikami i chorobami, dlatego warto wygospodarować dla niego miejsce w ogródku. Jak uprawiać koper ogrodowy z powodzeniem? Zarówno wysiewanie kopru, jak i jego późniejsza pielęgnacja są bardzo proste
Jak uprawiać koper ogrodowy? Koper ogrodowy przywędrował do nas najprawdopodobniej z terenów azjatyckich. Obecnie nie da się go już spotkać w naturalnym środowisku - funkcjonują jedynie odmiany uprawne. Koper ogrodowy hodowany jest na całym świecie w celach kulinarnych. Zawdzięcza to swoim walorom
Koper włoski ? co to jest? Koper włoski, inaczej fenkuł, to roślina z rodziny selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i w tamtejszej kuchni jest dobrze znany. Jadalna jest zarówno bulwa kopru, jak i jego liście. Liście mają lekko anyżkowy smak, łagodniejszy niż zwykły koper. Bulwa
sosie winegret (oliwa z oliwek, sok z cytryny, biały ocet winny, sól, pieprz, cukier). Główkę kopru włoskiego siekamy i mieszamy z sosem miodowo-musztardowym (miód, musztarda Dijon, sok z cytryny, oliwa z oliwek). Plastry marynowanej cukinii układamy na talerzu, pośrodku układamy sałatkę z pachnącego
do ogórków kiszonych? Poza tradycyjnym "zestawem do kiszenia", czyli koprem, korzeniem chrzanu i ząbkiem czosnku, do słoików możemy wrzucić oczywiście przyprawy, które znajdują się w każdej kuchni: ziarna pieprzu, ziela angielskiego czy listki laurowe. Doskonale nadadzą się także goździki (wspaniały
Po co dodaje się liście do kiszenia ogórków? Ogórki kiszone są w niemal każdej domowej spiżarce. Przepis na ten klasyczny przetwór zna chyba każdy - bo w zasadzie to żadna filozofia. Jednak o ile wiadomo, po co dodaje się czosnek, chrzan czy koper, o tyle pewną zagadkę mogą stanowić liście
na nie są różne, mogą się nieco różnić proporcjami, jednak jeśli chodzi o listę składników, to zazwyczaj pojawiają się na niej żelazne produkty: chrzan, czosnek i koper. O ile wszyscy wiemy, po co wkłada się do słoików te dodatki, o tyle inny składnik może dla niektórych stanowić pewną zagadkę. Przypomniały o
kolejnym kroku główkę kapusty należy drobno posiekać i zalać wodą do połowy garnka, dodać koper oraz sól. Gotować przez ok. 20 minut i następnie dodać ocet i pieprz. W drugim etapie na patelnię z roztopionym masłem wsypujemy mąkę i tworzymy zasmażkę, którą następnie należy dodać do kapusty, zamieszać
Zanim wybierzemy się na wakacyjny odpoczynek, warto dobrze zaplanować niezbędne prace w ogrodzie tak, aby nie utracić swoich wypracowanych plonów, ale także wprowadzić roślinny krajobraz w kolejną fazę rozwoju. Masz ogród? Oto kilka prac, które trzeba wykonać w czerwcu Jeśli posiadamy truskawki i