kotlety
-
Lepsze od schabowych i mielonych razem wziętych. Weź filet, dodatki i ostry nóż
Kotlety, kotleciki... Czy to schabowe, drobiowe, mielone, czy warzywne - zawsze miło nadziać je na widelec. Na polskich stołach królują jednak dwa rodzaje kotletów - schabowy i mielony. Czas zrobić miejsce dla trzeciego króla, a my z chęcią...
-
Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Najlepsze kotlety, jakie jadłam. Mielone mogą się schować
Co na obiad zamiast mięsa? Kotlety z kalafiora to świetny pomysł nie tylko dla wegetarian. Są delikatne w smaku, lekko warzywne i pasują do wielu dodatków. Nie wymagają też spędzania wielu godzin w kuchni, bo robi się je błyskawicznie.
-
Na obiad zrobię te zadziwiające kotlety. Możesz mi nie wierzyć, ale są lepsze od mielonych
Uwaga, może być kontrowersyjnie, bowiem nasz dzisiejszy przepis może podzielić nas bardziej niż kwestia placków ziemniaczanych z cukrem, carbonary ze śmietaną czy ostatnich wyborów prezydenckich. Jednak jeśli lubisz wątróbkę, te kotlety pokochasz ...
-
Soczyste tak, że aż kapie. Sznycelki drobiowe wykąp w tym cieście. Są lepsze niż schabowe
Lwia część Polaków uważa, że kotlet schabowy to jedyny pełnoprawny król naszych stołów. Może i coś w tym jest, ale każde panowanie kiedyś się kończy i przychodzi nowe. Do tej pory kotleciki drobiowe były uważane za "oszukaną" wersję schabowych, al...
-
Koniec z suchymi jak wiór mielonymi. Wrzuć do środka kostkę i zapomnij o problemie
Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Wystarczy sprytny trik z kostkami, który może odmienić znany wszystkim klasyk. Domowy obiad nabierze nowego charakteru, a mięso zyska miękkość i wilgotność, której nie zapewni żaden inny dodatek.
-
Wystarczyło wrzucić dodatki i zapiec. Każdy pokochał schabowego w górskim wydaniu
Kotlet góralski to wyjątkowa wariacja klasycznego schabowego, wzbogacona o różne składniki. Gdy spróbowałam go po raz pierwszy, wiedziałam, że do zwykłej wersji już nie wrócę. Dzięki dodatkom i sposobie przyrządzania jest idealny dla miłośników...
-
Zapomniane danie z PRL-u. Smakuje lepiej niż kotlet mielony. Tak robiły go babcie
PRL był trudnym, pod względem politycznym i gospodarczym, okresem w historii Polski. Mimo to z tamtymi czasami wiąże się wiele kultowych dań. O niektórych już jednak niemal zapomnieliśmy. Wśród nich jest m.in. ten kotlety z mielonej lub siekanej...
-
Kotlety po morawsku. Zajadali się nimi w średniowieczu i z łatwością zrobisz je na obiad
Dziś mamy dla was naprawdę stary przepis na kotlety. Ale nie takie "stare" jak z PRL-u czy przedwojenne. Ba, to będą nawet kotlety przedpotopowe, bowiem kotlety po morawsku mogły być znane już za panowania pierwszych Piastów. Czym jest to danie, j...
-
Gołąbki zjedzone, a miska pełna liści. Przygotowałam z nich inne danie. Zrobiło furorę
Co można zrobić z resztek kapusty po gołąbkach? Zwykle zostaje ich sporo, ale są zbyt małe na zawijanie i zbyt dobre na wyrzucenie. Zamiast się zastanawiać, poznaj proste i smaczne sposoby, by je dobrze wykorzystać. Bo pozostałości nie muszą się...
-
Bułkę w mielonych zamieniłam na coś innego. Kotlety są tak soczyste, że aż tryskają
Kotlety mielone to klasyk nad klasykami i choć w poszczególnych przepisach mogą być jakieś drobne różnice, to jednak zwykle schemat postępowania jest taki sam. Ja postanowiłam go przełamać i na dobre wyrzuciłam z mojego przepisu zwykłą kajzerkę....
-
Żadne ziemniaczane ani z cukinii. Z tego warzywa zrobisz najlepsze placki. Idealne na szybki obiad
Co zamiast placków ziemniaczanych? Jeśli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, postaw na ten przepis. Kalafiorowa wersja jest tak pyszna, że z pewnością zasmakuje zarówno domownikom, jak i gościom.
-
W piątek na obiad robię mazurskie kotlety. Są delikatne, farsz obłędny, a całość tania jak barszcz
Kuchnia polska jest tak bogata, że codziennie możemy próbować nowej receptury z różnych regionów. Dziś wybierzemy się w kulinarną podróż na Mazury, gdzie robi się obłędne kotlety z ziemniaków. Jak zrobić farszynki i czym je nadziać? Musisz przekon...
-
Tanie i pyszne kotleciki bez mięsa. Wysiłku tyle, co kot napłakał
Szukasz pomysłu na obiad w piątek? A może masz za dużo miesiąca do końca pieniędzy i chcesz zrobić dobry obiad po taniości? Mamy na to sposób. Te kotleciki to hit regionalnych kuchni i zrobisz je z kilku prostych składników. Masz pod ręką kaszę...
-
Posiekaj, wymieszaj i usmaż. Kotlety z rondla są tak soczyste, że lepiej załóż śliniak
Co na obiad z kurczakiem? Cóż, nie będzie kłamstwem, jeśli powiem, że przepisów są setki, ale i tak najczęściej stawiamy na pieczone pałki lub kotlety. Dziś zajmiemy się właśnie kotletami z kurczaka, ale nie będą to klasyczne rozbite filety usmażo...
-
W środku delikatny, na zewnątrz chrupiący. Sekretem jest pianka. Przebija klasyczne mielone
Jeśli szukasz odmiany od klasyki z mięsa wieprzowego i cebuli, warto sięgnąć po przepis, który od lat cieszy się uznaniem w domowej kuchni. Co zrobić zamiast kotletów mielonych? Spróbuj wersji z siekanego kurczaka z chrupiącą panierką i delikatnym...
-
Siekam kurczaka i smażę z pieczarkami. Magda Gessler mogłaby się ode mnie uczyć
Kurczak jest mięsem najchętniej wybieranym przez Polaków i nie ma się co dziwić. To mięso względnie tanie, powszechnie dostępne i łatwe w obróbce, można więc z kurczaka przygotować fantastyczny obiad dla całej rodziny. Dziś mamy pomysł na kotlety...
-
Hit stołówek z PRL-u. Jak zrobić bryzol? Mięso to podstawa, ale ważne jest towarzystwo
Osoby, które pamiętają czasy PRL-u, z rozrzewnieniem wspominają potrawy, które w tamtym czasie często gościły na naszych stołach. Jednym z takich dań był bryzol, który był prawdziwym przebojem robotniczych kantyn i szkolnych stołówek. Co to takieg...
-
Przepis z babcinej kuchni. Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Wrzuć 3 dodatki i usmaż kotlety
Chyba każdemu z nas zdarzyło się ugotować za dużo ziemniaków i zaczynało się główkowanie, co z nich zrobić. Wyrzucić - szkoda. Zjeść - można, ale suche, odgrzewane ziemniaki nie są już takie smaczne. Z pomocą przyjdzie przepis na pyszne ziemniacza...
-
Tak soczystych mielonych jeszcze nie było. Zapomnij o wieprzowinie i dodaj dwie rzeczy
Nie ma chyba Polaka, który nie lubi kotletów mielonych. Można oczywiście lubić je mniej, można lubić je bardziej, ale kiedy zobaczymy je na talerzu, raczej nie towarzyszy nam rozczarowanie. Dziś jednak mamy nieco odmieniony przepis na kotlety...
-
Kotlety schabowe wychodzą chrupiące i soczyste. Mleko zostawiłam w lodówce
Mimo że kotlety schabowe tłucze się niemal co niedziela w większości polskich kuchni, nadal sporo osób popełnia błędy, przez które kotlety wychodzą twarde i niesmaczne. Mięso, choć może wydawać się toporne, potrzebuje bowiem, by odpowiednio się ni...
-
Przepis na de volaille. Nie musisz gimnastykować się z zawijaniem, ale zwróć uwagę na masło
Kotlety de volaille, devolay lub już całkiem spolszczone dewolaje znamy doskonale z wesel i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Jak zwał, tak zwał, ale przecież nieważne, jak mówimy, ważne, jak te kotlety smakują i jak je zrobić w domu, żeby...
-
Siekam, dodaję kilka rzeczy i smażę. Mięso z rosołu zamieniam w najlepsze kotlety
W niedzielę oczywiście był rosołek i zostało ci sporo mięsa? Możesz zrobić z nim kilka rzeczy: zamrozić i kiedyś zrobić farsz do pierogów lub krokietów, możesz zrobić potrawkę z marchewką i groszkiem lub podać w sosie chrzanowym. Możesz też zrobić...
-
Tłuczesz kotlety przez folię? Od teraz przestaniesz. "Prowadzi do dysfunkcji narządów"
Schabowe to jeden z największych przysmaków polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale już na samym początku wiele osób popełnia błąd. Katarzyna Bosacka zapytała ekspertkę, czy można tłuc kotlety przez folię.
-
Poszatkuj, ugnieć i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone zapamiętasz do końca życia
Podobno wszyscy Polacy to jedna rodzina, ale w rodzinach zdarzają się różne rzeczy, które nas różnią. Nie różnią nas jednak miłość do wiosny i miłość do kotletów mielonych. Dziś ta miłość może eksplodować, jeśli spróbujesz naszego przepisu. Jak...
-
Ścieram i dodaję do mięsa. Mielone wychodzą tak pyszne i soczyste, że klękajcie narody
Kotlety mielone to absolutny klasyk obiadowy i chyba próżno szukać osoby, która zwyczajnie ich nie lubi. Przepis na kotlety mielone może przyjąć wiele rzeczy, zwykle jest to cebulka, czasami czosnek, zdarzają się też pieczarki lub cukinia. Jednak...
-
Pyszne i mięciutkie kotlety. Przy nich mielone tylko smętnie spuszczą głowę
Mogłoby się wydawać, że kotlety mielone i schabowe mają w naszych kuchniach niczym niezagrożoną pozycję. Rzeczywiście są pyszne i jeśli ktoś lubi mięso, na pewno ma je wysoko na swojej liście. Jednak nasz przepis na kotlety w zupełnie innym wydani...
-
Przysmak z barów mlecznych wraca do łask. Te pyszne kotleciki zrób jak starsze panie
Jeśli ktoś tęskni za czasami PRL-u, to najpewniej nie za kolejkami, pustymi półkami sklepowymi i sloganem "czy się stoi, czy się leży". Tęsknota starszego pokolenia sprowadza się w głównej mierze do niepowtarzalnych smaków i prostych dań. Dziś na...
-
Zrób raz, a klasyczne mielone przejdą na emeryturę. Wykorzystaj do nich resztki z rosołu
Co zrobić z pozostałego ugotowanego makaronu? Zamiast wyrzucać, warto wykorzystać go do całkowicie nowego dania. W połączeniu z kilkoma składnikami uzyskamy nowy obiad, który śmiało można serwować z mizerią i ziemniakami.
-
Sekret mielonych? Dodaj to zamiast bułki tartej. Kotlety wyjdą pyszne, a jelita powiedzą "dziękuję"
Czy można zrobić kotlety mielone bez bułki tartej? Z pozoru proste danie szybko może zyskać zupełnie inny charakter. Kluczem jest mała zmiana składników. To smaczna i zdrowa alternatywa, po którą sięgniesz nie raz.
-
Weź ostry nóż, filet i paprykę. Tak soczystych i pysznych kotletów nie zrobi nawet Gessler
"W sumie zjadłbym siekane kotlety", powiedział mój mąż i już wiem, co zrobimy na dzisiejszy obiad. Kotlety siekane są pyszne, soczyste, delikatne, ale jednocześnie aromatyczne, a to przez dodatki. Trochę trzeba się nakroić, ale smak jest tak...
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
Nasze babcie miały swoje sposoby na dobre życie, czyste pranie i smaczne kotlety. Teraz ich język może nie każdemu nasuwać na myśl to, co chciały powiedzieć, ale warto wierzyć w intencję. "Nie mlej mięsa, pyry utup" to było złote powiedzenie babci...
-
Wygląda jak mielony, ale smakuje zupełnie inaczej. Przepis jest czasochłonny, ale efekt zwala z nóg
Ten kotlet z wyglądu przypomina tradycyjnego mielonego, jednak w rzeczywistości oba przepisy nie mają ze sobą wiele wspólnego. Różnią się przede wszystkim głównym składnikiem, czyli rodzajem mięsa.
-
Kotlety mielone z indyka sto razy lepsze od wieprzowych. Postaw na konkretne mięso i dwa dodatki
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i nie ma co się kłócić - bez względu na to, jak je zrobimy, zawsze są smaczne. Ale przecież mogą być najsmaczniejsze na świecie i dziś właśnie mamy taki przepis na kotlety. Robisz mielone z...
-
Jak mrozić kotlety schabowe? To bułka z masłem. Z tym trikiem będą jak świeże nawet po 2 miesiącach
W wielu polskich domach niedzielny obiad nie może odbyć się bez schabowych. Często po posiłku pozostaje jednak spora porcja, która trafia do lodówki. Co można zrobić z kotletami, aby zachować ich świeżość i smak na dłużej? Podpowiadamy.
-
Przepis na te kotlety krążył już w czasach Piastów. Może mieć nawet tysiąc lat. Lepsze od klasycznych
Soczyste kotlety mielone to klasyka domowych obiadów. Nic nie smakuje lepiej niż idealnie przyrządzone mięsne kawałki, które kuszą aromatem, miękkością i pełnym smakiem. Jednak warto czasem spróbować czegoś nowego. Ta wersja nie jest tak popularna...
-
Czym przyprawić idealnego schabowego? Złoty dodatek to strzał w dziesiątkę! Nikt o tym nie wie
Czym przyprawić idealnego schabowego? Kotlet schabowy to danie wręcz kultowe. Wydaje się, że jego przygotowanie jest banalnie proste i nic nie ma prawa tam się zepsuć. Rzeczywistość potrafi być jednak zgoła inna. Mięso czasem nie jest odpowiednio...
-
Zrobiłam raz i żałowałam, że tak późno odkryłam ten przepis. Zapomniałam o klasycznych schabowych
Co zrobić ze schabu w plastrach? Najczęściej myślimy o klasycznych kotletach, ale czasem warto postawić na coś nowego. Zójnicka wersja to pyszna odmiana, która świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinnych uroczystościach, świętach, jak i na codzien...
-
Świeże kotlety jajeczne na piątkowy obiad. 1 składnik poprawi konsystencję i sprawi, że kotlety będą sycące
Kotlety jajeczne to bardzo pyszne i pożywne danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jest to świetna propozycja na bezmięsny obiad. Zajadają się nimi i starsi i młodsi, a ponadto mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów. Ne...
-
Przestałam dodawać cebulę do mielonych. Dorzucam inny składnik i już nie są twarde
Gdyby przeprowadzić ranking popularności potraw kuchni polskiej, kotlety mielone na pewno znalazłyby się w pierwszej trójce. Ba, może nawet by wygrały. Mimo że są tak często i chętnie robione, zdarza się, że nie wychodzą idealne. A to przecież...
-
Zamiast karkówki weź dorsza. Te kotlety zmiatają z planszy zwykłe mielone
Nie wiem, czy istnieje inny naród, który tak jak Polacy uwielbia kotlety. Najczęściej na naszych talerzach ląduje schabowy, nie rzadziej także kotlet mielony, ale kotleciki, o których dziś opowiemy, są z całą pewnością smaczniejsze, chociaż nie aż...