kotlety
-
Kotlety jajeczne robię najlepsze w rodzinie. Dodaję 2 tanie składniki i mam obiad jak marzenie
Kotlety jajeczne to miła odmiana od pysznych, acz nieco ciężkich kotletów mielonych i innych mięsnych obiadów. Kotlety z jajek są pyszne, lekkie i pełne smaku, a to zasługa dodatków. Moim zdaniem szczególnie dwa są obowiązkowe. Kiedy je robię,...
-
Gdy zobaczyłam ten trik na kurczaka, od razu chciałam go wypróbować. Wystarczy przykrywka
Uważasz, że kotlety, to najnudniejsze danie, jakie istnieje i że nie ma sposób, by je urozmaicić? Nic podobnego! Wystarczy, że weźmiesz nóż i zwykłą pokrywkę od garnka, by nadać kotletom idealnie okrągły kształt. Do tego jeszcze pyszna panierka i...
-
Co na obiad w piątek? Zrób te delikatne kotlety, a rodzina obsypie cię złotem. Lepsze od mielonych
Obiad na piątek to dla wielu Polaków, dla których ważna jest wiara katolicka, oczywiście obiad bez mięsa. Chociaż często stawiamy tego dnia na rybę, można zjeść przecież także przepyszne kotlety. Nasz dzisiejszy przepis śmiało może konkurować z...
-
Kotlety siekane wychodzą mi tak pyszne, że sama powinnam dać sobie medal. To przez kolorowe dodatki
Kotlety siekane z kurczaka to danie, które na moim stole musi się pojawić przynajmniej kilka razy w miesiącu. Fakt, jest z nimi trochę roboty, ale smakują tak, że wszystkie mielone i schabowe tego świata mogą się schować. Co zrobić, żeby kotlety...
-
Kuzynka zdradziła mi trik z mielonymi i szklanką. Od tamtej pory każdy pyta, jak je zrobić
Obłędne kotlety mielone, które pokochają wszyscy miłośnicy kulinarnych eksperymentów, wcale nie są takie trudne do zrobienia. Wystarczy kilka prostych trików, by zamienić klasyczne mielone w danie, które zaskoczy smakiem i wyglądem. Kuzynka pokaza...
-
Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka zasługują na puchar. Stosuje patent z jajkiem
Kotlety mielone to jedno z najprostszych dań obiadowych. Nie oznacza to wcale, że musi od nich wiać nudą. Wystarczy odrobina kulinarnej inwencji, by wyczarować coś wspaniałego. Udowodnił to Tomasz Strzelczyk, który w swoim przepisie na mielone...
-
Weź ziemniaki, ser i kilka dodatków. W mig zrobisz kotlety lepsze od mielonych
Zostało ci trochę ziemniaków z obiadu i nie wiesz, jak je wykorzystać? A może masz ochotę na szybki, tani i bezmięsny obiad? Już zdradzamy ci przepis na boskie kotlety ziemniaczane z ciągnącym serem. Są tak pyszne, że kiedy podasz je rodzinie, nik...
-
Przepis na te kotlety pochodzi z 1913 roku. Główny składnik to murowane zaskoczenie
Kotlety zazwyczaj kojarzą nam się z daniem mięsnym. Zdarza się przygotowywać je w wersji warzywnej lub rybnej i w przypadku tych drugich zazwyczaj w przepisach podawany jest filet z dorsza. Tymczasem w 1913 roku wybierano zupełnie inną rybę. Taką,...
-
Dodaję do mielonych ekstra składnik. Są tak aromatyczne, że każdy jest wniebowzięty
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i próżno szukać osoby, która nie zjadłaby z chęcią pysznego, soczystego mieloniaczka. Ja jednak nie robię kotletów z samego mielonego mięsa. Dodaję coś ekstra, a wcześniej podsmażam z cebulką. To przepis...
-
Żadne schabowe ani mielone. Co niedzielę robię kotlety szu szu. Pokochałam je od pierwszego gryza
Chcesz odmiany w codziennym menu? Kotlety szu szu to idealna alternatywa dla klasycznych mięs. Wyrazista marynata, chrupiąca panierka i wyjątkowy smak z pewnością zachwycą każdego łakomczucha. Nie wymagają wiele pracy, a efekt? Zawsze doskonały. J...
- Spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do rosołu. Wystarczy jedna zmiana
- Słodka przyjemność w 10 minut. Zdrowe, szybkie i łatwe do zrobienia
- Serwuję sałatkę "królowa stołu". Chwila krojenia i można się delektować
- Przed pieczeniem ziemniaków robię jedno. Skórka idealnie chrupie
- Na Dzień Babci zrobię to ciasto. Przepis robi furorę od lat 80.
- Najlepszy sposób na ryż? Zrób kulkę, nafaszeruj i usmaż. Wyjdzie obłędny
- Kiedy siać pomidory, by zebrać obfity plon? Zachwyt sąsiadów jak w banku
- Mrożenie ciasta drożdżowego. Jak zachować smak nawet po 3 miesiącach?
- Polacy kochają to danie. Włoch radzi, co zrobić, by było jeszcze lepsze
- Zupa, która była podstawą diety Kaszubów. Po latach wciąż zachwyca
-
Ten kotlet ma złocistą panierkę i soczyste wnętrze. Nie musisz być ministrem, by się nim zajadać
Kotlet ministerski - choć nazwa brzmi dostojnie, danie ma w sobie więcej smaku niż nadęcia. To bardziej wyrafinowana wersja mielonego, która idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości. Jak go przyrządzić? To prostsze, niż...
-
To quiz wiedzy o mięsie i kotletach. Kto zgarnie tu komplet punktów?
Uwielbiasz kotlety wszelkiej maści? Jeżeli tak, to ten quiz kulinarny jest skrojony idealnie pod ciebie, bo jak łatwo się domyślić, pytamy o... kotlety! Jesteśmy ciekawi, czy będziesz w stanie zgarnąć tutaj komplet punktów! Życzymy powodzenia!
-
Soczyste i delikatne kotlety idealne na piątek. Nie ma w nich ani wieprzowiny, ani drobiu, jest coś lepszego
Kotlety mielone najczęściej robimy z wieprzowiny, czasami też z mięsa drobiowego i one sa naprawdę dobre. Jednak istnieje inny, zaskakujący przepis na delikatne i soczyste mielone, które z powiedzeniem możesz podać w piątek. Co jest głównym...
-
Masz dość schabowego? Zrób kotlet po hawajsku. Dorzucasz 2 składniki i masz obiad jak z restauracji
Znudziły ci się już tradycyjne kotlety z piersi kurczaka? Wcale nie musisz wyrzucać ich z menu. Wystarczy kilka dodatków, żeby stworzyć kompletnie inne danie i spróbować nowych smaków. Wypróbuj nasz przepis na kotlet po hawajsku.
-
Kotlety przywierają do patelni? Skorzystaj z najlepszych trików kucharzy i zapomnij o problemie
Nie wiesz, co zrobić, żeby kotlety nie przywierały do patelni? Wszyscy znamy ten problem. Przypalone resztki, patelnia, wyglądająca jak po bitwie i frustracja przy przygotowywaniu obiadu. Na szczęście istnieją proste triki, które sprawią, że...
-
Biorę jajka, boczniaki i kilka dodatków. To ferrari wśród obiadów bez mięsa
Jeśli znudziły ci się już schabowe, mielone lub masz po prostu ochotę na obiad bez mięsa, mamy dla ciebie coś ekstra. Wystarczy, że masz jajka, trochę boczniaków, cebulkę i kilka drobiazgów i w pół godziny zrobisz furę pysznych kotletów. Już nikt ...
-
Nie robię zwykłych mielonych. Kotlety pożarskie są dużo lepsze, sekretem jest chleb
Kotlet pożarski, lub własciwie - kotlet Pożarskiego to danie, które zadebiutowało w Rosji za czasów cara Mikołaja I. Ów kotlet miał przygotować karczmarz Pożarski, a władcy tak zasmakował, że pozycja na stałe zagościła w carskim menu. To przepis...
-
Kotlety mielone z ryby biją na głowę schabowego. Smakują jak z topowej restauracji. Chrupią aż miło
Kotlety mielone z ryby to świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Smakują lepiej niż mięsne, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Pamiętaj jednak, że kluczowym składnikiem do dobrego smaku jest odpowiedni dobór rybnych filetów.
-
Obiad na piątek to nie tylko ryba. Te kotlety zrobią furorę wśród bliskich. To tylko kilka składników
Część osób nie je mięsa w piątki, część je. Natomiast wszyscy na pewno chcą zjeść coś pysznego tego dnia i dziś mamy właśnie taki przepis. Nie ryba, o dziwo, chociaż mocno kojarzy się z piątkowym posiłkiem. Na tapet bierzemy ziemniaki w takiej...
-
Wolę te kotlety nawet od schabowych. Są soczyste i aromatyczne, bo panierka zawiera żółty składnik
Najczęściej na polskich stołach pojawiają się kotlety schabowe oraz mielone, nierzadko także drobiowe i dziś właśnie im przyjrzymy się bliżej. Ten przepis zrobił furorę wśród moich bliskich, a to za sprawą soczystego mięsa i obłędnej panierki.
-
Tanie i soczyste jak marzenie. Te kotlety nigdy się nie znudzą. Dwa dodatki są najważniejsze
Polacy uwielbiają kotlety i pewnie wielu z nas nie może sobie wyobrazić lepszego obiadu niż pyszny, soczysty kotlet z ziemniaczkami i pyszną surówką. Na naszych stołach najczęściej lądują kotlety mielone, schabowe lub drobiowe, ale przecież możesz...
-
Gdy postawisz te kotleciki na stole, rodzina zaniemówi. Przepis znanego kucharza łamie wszelkie schematy
Polacy uwielbiają kotlety, najbardziej oczywiście mielone i schabowe. Pora jednak nieco odświeżyć kuchnię. Idealnie pomoże ci w tym przepis Jamiego Olivera na chrupiące kotleciki, które są połączeniem... ryby i makaronu. Coś nam się wydaje, że już...
-
Takich schabowych nie powstydziłaby się Magda Gessler. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku
7 listopada obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego - święto kultowego dania, które od lat króluje na polskich stołach. Soczyste, miękkie mięso i chrupiąca panierka sprawiają, że to klasyka, której trudno się oprzeć. Jak zrobić najlepsze kotlety...
-
Bez niej schabowy nie smakuje tak samo. Jak zrobić kapustę zasmażaną? Tylko metodą "dwóch palców"
Jak zrobić kapustę zasmażaną, by wyszła wyrazista i pełna smaku? To naprawdę proste. Zalewając ją wodą, zastosuj metodę dwóch palców, a poza tym nie zapomnij o kluczowych przyprawach. Wyjdzie idealna, nie tylko do obiadu.
-
Robię najlepsze mielone w rodzinie. Są soczyste, bo trzymam się złotej zasady
Jak zrobić kotlety mielone, które są soczyste, aromatyczne, pełne smaku i po prostu najlepsze na świecie? To wcale nie jest czarna magia, ale warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jedna zasada jest szczególnie ważna. Wcale nie chodzi o mięso ani o...
-
Na Śląsku tak robią kotlety mielone. Oprócz mięsa mielonego ważne jest jeszcze coś
Jak zrobić kotlety mielone? Pewnie większość z nas ma na to swój własny, sprawdzony przepis. Swój przepis na mielone mają także gospodynie ze Śląska, z tym że one robią karminadle, a nie zwykłe mielone. Co odróżnia te dwie potrawy? Jeden dodatek....
-
Schabowe wyjdą chrupiące, wystarczy, że wyrzucisz z przepisu bułkę tartą. Teraz z tego robi się panierkę
Robienie schabowych to w niejednym domu rytuał, a przepis, z którego się je przygotowuje, ma wiele lat. W klasycznej odsłonie mięso obtacza się w bułce tartej, a później wysmaża. Nie każdy jest jednak zadowolony z takiej panierki, na szczęście moż...
-
Co piątek od 25 lat moja teściowa robi je na obiad. Mielone lub schabowe? Kręci na nie nosem
Szukasz ciekawego obiadu, który będzie idealny w piątek? Wiele osób na ten dzień szuka bezmięsnych przepisów, które będą mogli podać najbliższym. Jeśli ty również też skorzystać z takiej receptury, to świetnie trafiłeś. Ten smakołyk jest najlepszy.
-
Odwiedziła mnie wybredna kuzynka i nie wiedziałam, jaki obiad zrobić. To było najlepszym wyjściem
Zaspokojenie wybrednego i wymagającego podniebienia nie zawsze jest proste. Bardzo często trzeba się nieźle nagimnastykować, aby trafić w takie gusta. Jednak jest to możliwe, a w moim przypadku pomógł ten przepis. Był strzałem w dziesiątkę i...
-
Weź filet, ostry nóż i kilka dodatków. Zrobisz kotlety lepsze od mielonych i schabowych
Polacy kochają kotlety i trudno wyobrazić sobie bez nich typowy polski obiad. Czy to mielone, czy schabowe, kotlecik musi być. Jednak dziś mamy dla was przepis na inne, moim zdaniem dużo smaczniejsze, kotlety. Wystarczy pierś z kurczaka, kilka...
-
Kotlety schabowe robię tylko tak. Są soczyste i delikatne. To przez ten trik
Kotlety schabowe to klasyka polskich obiadów i wszelkich przyjęć. Przepis jest oczywiście banalny, ale żeby kotlety były naprawdę pyszne, trzeba odpowiednio zatroszczyć się o mięso. Z pomocą przyjdzie marynata. Mleko zostaw w lodówce - inny produk...
-
Moja babcia od 60 lat tak robi mielone. Bez dwóch dodatków nie byłyby smaczne
Kotlety mielone to absolutny klasyk obiadowy w polskich domach i od dziesięcioleci jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań na niedzielę i rodzinne spotkania. W zasadzie przepis na mielone jest prosty, ale nigdy nie jadłam kotletów lepszych...
-
Bezmięsne kotlety z ciągnącym serem. Tani obiad, który smakuje jak spod ręki szefa kuchni
Czy zdarza ci się czasem ugotować zbyt dużo ziemniaków na obiad? Na pewno tak. Co wówczas zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Wyrzucić szkoda. Odgrzewane nie są już tak smaczne. Z pomocą przychodzi przepis na przepyszne kotlety bez mięsa. Nie...
-
Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Dasz im drugie życie, robiąc poniedziałkowy obiad
Niedziela to dzień, gdy na naszych stołach pojawia się mnóstwo jedzenia. Oprócz aromatycznego rosołu często zjadamy też ziemniaki z mięsem. Zdarza się jednak, że na drugi dzień zostają składniki i resztki, z którymi nie wiemy, co zrobić. Ten przep...
-
Został ci makaron z wczoraj? Strzelczyk dodaje kilka składników i robi chrupiące kotlety
Zdarza się, że po obiedzie zostaje nam np. makaron. Niektórzy nie wiedzą, co z nim robić, a przecież szkoda go wyrzucić. Tomasz Strzelczyk ma na to świetne rozwiązanie. Jakiś czas temu zdradził przepis na przepyszne kotlety z makaronu. Brzmi...
-
Kotlet po belwedersku zdeklasował klasyka w moim domu. Już nie proszą o "schaboszczaka" na obiad
Elegancka odsłona tradycyjnego schabowego, która śmiało może zająć jego miejsce podczas niedzielnego obiadu. Delikatne, soczyste mięso w chrupiącej panierce to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jak zrobić idealne kotlety po belwedersku? Przepis nie...
-
Biorę jajka, grzyby i kilka dodatków. Te kotlety są lepsze od mielonych
Jeśli znudziły ci się już tradycyjne mielone z mięsem i szukasz przyjemnej odmiany, która będzie nie tylko łatwa w wykonaniu, lecz także smaczna i pożywna, mamy dla ciebie świetny przepis. Warto wykorzystać sezon i zrobić pyszne kotlety jajeczne z...
-
Biją na głowę kotlety z kani. Od lat wybieram "gwiaździstą" siostrę. Wychodzą 100 razy lepsze
Pomyłki wśród grzybiarzy zdarzają się często. Szczególnie jeśli w grę wchodzi czubajka gwiaździsta, która do złudzenia może przypominać popularną kanię. To wyjątkowo smaczny gatunek, który będzie jak znalazł do przygotowania soczystych i...
-
Panierka odchodzi od kotleta schabowego? Sprawdź, czy nie popełniasz jednego z popularnych błędów
Kotlety schabowe to jedno z najważniejszych dań kuchni polskiej. Są szczególnie smaczne przez fakt, że mięso przed smażeniem jest moczone w jajku i obtaczane w bułce tartej. Czasami jednak zdarza się, że panierka odpada od kotleta. Dlaczego tak si...
-
Zero mięsa, a smakiem i wyglądem przebijają kotlety mielone. Robię je prawie codziennie
Zawsze uważałam, że nie może być nic lepszego niż tradycyjne smaki, które znamy od dziecięcych lat. Jednak się myliłam, a ten przepis mnie w tym uświadomił. Te kotlety są smaczniejsze od mielonych, a każdy kęs jest niesamowicie soczysty. To zasług...