kotlety
-
Obiad z dwóch dań - ciekawe pomysły na szybkie obiady z dwóch potraw. Idealne dla zabieganych
Obiad z dwóch dań to nie lada wyzwanie. Nie tylko ze względów logistycznych, ale i tych koncepcyjnych. Znalezienie pomysłu na obiad to prawdziwa zmora każdej osoby, na której barkach spoczywa przygotowywanie codziennych obiadów.
-
Soczysty i delikatny kotlet po lwowsku. Niezbędnym składnikiem jest masło, ale nie tylko
Kotlet po lwowsku był prawdziwym przysmakiem w Galicji i do dziś jest serwowany w restauracjach i na przyjęciach. Na pierwszy rzut oka może przypominać kotleta de volaille, jednak odróżniają go dwie podstawowe rzeczy - rodzaj mięsa i dodatki. W...
-
Co zamiast jajek? Tanie i skuteczne zamienniki do kotletów, panierki, ciasta
Co zamiast jajek? Rezygnacja z ich spożywania czasem jest aktem świadomym, innym razem decyduje fakt, że niespodziewanie nie znaleźliśmy ich w lodówce. Okazuje się jednak, że istnieje przynajmniej kilka sposobów na zastąpienie jajek.
-
Koniec z nudnym schabowym. Ten kotlet jest jeszcze lepszy, a różni się małym szczegółem
Eksperymentowanie przy tradycyjnych daniach jest coraz popularniejsze. Dzięki temu klasyczne potrawy mogą zyskać drugie życie. Tak jest właśnie z tym kotletem schabowym. W tej wersji jest o niebo lepszy.
-
Co dodać do mielonych zamiast bułki, żeby były smaczniejsze i pulchne? Postaw na zielone warzywo lub drobną kaszę
Mielone to klasyka polskich obiadów i danie z wielkim potencjałem. Uwielbiamy, kiedy kotlety mielone są puszyste i delikatne i żeby uzyskać taki efekt, najczęściej dodajemy do nich namoczoną bułkę. Jednak to wcale nie jest jedyny sposób, a już na...
-
Zapomnij o panierowaniu kotletów w bułce tartej. Ten zdrowszy zamiennik gwarantuje, że będą chrupiące
Kotlety schabowe i inne uwielbiamy za złocistą, chrupiącą panierkę, która otula płaty mięsa. Tradycyjnie używa się do tego jaja, mąki i bułki tartej, jak się jednak okazuje, ostatni produkt można zastąpić nieco zdrowszym zamiennikiem. Efekt podbij...
-
Mielone - przepis na tradycyjny obiad w oryginalnym wydaniu. Do mięsa dodaj zieleninę lub warzywa
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, którą ciężko zastąpić. Mięsny rarytas jest uwielbiany przez Polaków, szczególnie w tradycyjnym wydaniu. Warto jednak nieco urozmaicić domowe menu i dodać do mięsa świeżych ziół lub warzyw. Dzięki temu...
-
Kotlety mielone już nigdy nie będą suche. Przyda się dodatek kojarzony z grillem
Kotlety mielone to ukryta tęsknota wszystkich polskich dusz. Z ziemniaczkami lub kaszą albo z zasmażanymi buraczkami... Tylko jak je zrobić, żeby nie połamać sobie zębów? Odpowiednie mięso to nie wszystko, przydadzą się jeszcze dodatki. Musztarda ...
-
Chcesz zrobić kotlety, a nie masz bułki tartej? Podajemy zamiennik. Z nim będą jeszcze lepsze
Kotlety mielone z dodatkami to danie, które podbiło serca wielu Polaków. Robione w panierce z bułki tartej są chrupkie i pyszne. A co jeśli pomimo chęci przygotowania tej potrawy, zabraknie obowiązkowej panierki? Można poratować się zamiennikiem.
-
Jakub Kuroń zdradził przepis na soczyste mielone. Najlepiej smakują z tą propozycją kucharza
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Zna je każdy, ale nie wszyscy wiedzą, co zrobić, aby były soczyste. Jakub Kuroń pokazuje swoją metodę i zdradza, że tak przygotowywał je jego tata.
-
Poznaj przepis na doskonałe i miękkie oponki serowe
-
Zupa pomidorowa - kluczem do sukcesu jest kolejność dodawanych składników
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
- Kiedy siać pomidory? To już niedługo
- Rogaliki na słodko czy wytrawnie? Wybierz swoją wersję przekąski na karnawał
- Podgrzej schabowe w ten sposób, a będą soczyste i nie stracą smaku
- Przepis na wyśmienite i mięciutkie knedle z morelami
- Przygotuj rosół w królewskim stylu. Wachowicz dodaje do niego jajka w koszulce
-
Kotlety mielone w słoikach, czyli sprytny sposób na to, żeby się nie przemęczać. Ich zrobienie to żadna fizyka kwantowa
W słoikach w gruncie rzeczy można zamknąć naprawdę wiele produktów. Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do robienia przetworów takich jak dżemy czy kiszonki. A co gdyby do słoika włożyć kotlety mielone? To doskonały pomysł. Nie dość, że zaoszczędzicie...
-
Mielone bez bułki. Przepis na soczyste kotlety, które nigdy nie wychodzą twarde
Mielone bez bułki tartej to sposób na przygotowanie kotletów, które zawsze wyjdą soczyste. To ważne, ponieważ chyba każdy z nas choć raz zjadł twardego mielonego, wysuszonego w środku. Dlatego, aby przygotować najlepszą wersję, zastąpimy bułkę...
-
Jakie mięso najlepsze do mielonych? Jurek Sobieniak rozwiewa wątpliwości. Nie chodzi o rodzaj - liczy się tkanka
Kotlety mielone to chyba polskie danie narodowe, zaraz obok pierogów i bigosu. Przepis każdy dobrze zna, jednak żeby kotlety były smaczne, trzeba wybrać odpowiednie mięso. Jurek Sobieniak w jednym z odcinków programu "M jak mięso" podpowiedział, n...
-
Kotlety nie gorsze od mielonych. Wykorzystaj odzysk z rosołu, a zrobisz pyszny obiad za grosze
Kotlety warzywne to świetny sposób na wykorzystanie włoszczyzny z zup i zarazem pyszny pomysł na obiad za grosze. Przepis jest banalny, a smak kotlecików zależy od tego, co do nich dodasz. Dziś mamy przepis na tani obiad, który zasmakuje, nasyci i...
-
Tani i ekspresowy pomysł na obiad o tajemniczej nazwie - kotleciki szu szu. Zjesz je ze smakiem
Jeśli szukacie taniego i błyskawicznego pomysłu na obiad, przedstawiamy przepis na kotleciki szu szu. Pod tajemniczą nazwą kryje się danie z drobiu, które zasmakuje całej rodzinie. Jak je zrobić? To bardzo proste. Ziołowa marynata sprawi, że kotle...
-
Mielone i gołąbki w jednym? Przepis siostry Anastazji na domowe kotlety to prawdziwy hit wśród obiadów
Zapomnij o suchych i nudnych kotletach na obiad. Siostra Anastazja zdradza przepis, który łączy mielone i gołąbki w jednym. Kluczem jest sezonowe warzywo - biała kapusta. Połączona z mięsem mielonym do soczysty smak i głęboki aromat, który...
-
Za ten obiad podziękują wszyscy po sylwestrowej nocy. Lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte
Dzień po nocy sylwestrowej może być dla wielu osób ciężką chwilą, szczególnie gdy trzeba przygotować sycący obiad. Kotlety drwala to propozycja, przy której nie trzeba długo stać. Zadbaj o kilka kroków, a danie zrobi się samo.
-
Nie wiesz, co zrobić z wigilijnym śledziem? Karol Okrasa proponuje przepis inspirowany przedwojenną kuchnią
Umiejętność wykorzystania już gotowych składników i zrobienie z nich nowego dania jest bardzo pomocna. Jest tak szczególnie wtedy, gdy produktów jest za dużo i nie wiadomo co z nich zrobić. Karol Okrasa pokazuje jak on wykorzystuje śledzie. Taki...
-
Tak wykorzystasz pozostałości z wigilijnej potrawy. To danie sprawdzi się każdego dnia
Dania świąteczne z pewnością pozostały w lodówkach u każdego z nas. Aby jedzenie nie miało możliwości zmarnowania się, wykorzystaj je do innych potraw. Podpowiadamy, z czym smakuje najlepiej.
-
Odpadająca panierka ze schabowego? Sposób babci Zosi na udane chrupiące kotlety zakończy problem
Odpadająca panierka to popularny problem podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Aby mięso było pyszne i chrupiące warto skorzystać ze wskazówek, z których korzystały nasze babcie. Domowe triki stosowane od lat świetnie sprawdzają się tak...
-
Jak zrobić panierkę, aby nie odpadała? Trik, dzięki któremu przygotujesz idealne kotlety schabowe
Robisz kotlety schabowe, ale po usmażeniu panierka odchodzi od mięsa? Są na to sposoby. Przedstawiamy metodę, z którą twój obiad będzie perfekcyjny. Wystarczy skorzystać z pewnej babcinej rady.
-
Wrzuć to warzywo do ziemniaków, a później natrzyj nim schabowe. Smak zaskoczy podniebienie
Sposobów na przyrządzanie kotletów schabowych jest wiele. Kluczowe jest jednak mięso i odpowiedni dobór przypraw. Przedstawiona przez nas metoda to innowacyjne spojrzenie na to danie. Podkręci nie tylko smak kotletów, a także podawanych do nich...
-
Tradycyjny obiad w nowej odsłonie. W tych mielonych znajdziesz nie tylko mięso. Środek jest bogaty i soczysty
Kotlety mielone znane są nam przede wszystkim w jednej postaci. A co gdyby trochę podrasować klasyczny przepis i dodać mu więcej smaku i soczystości? Wystarczy dodać kilka składników więcej i voila! Wyjątkowe mielone właśnie wylądowały na waszych...
-
Kotlety serowe - przepis na romantyczną kolację we dwoje. Przygotowanie zajmie kilka minut
Kotlety serowe to nie tylko wegetariańska alternatywa klasycznych mielonych. Decydując się na ich przyrządzenie, możemy je podać jako ciepłą przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi, lub kolację przy świecach. Najlepiej smakują w połączeniu z...
-
Kotlety jajeczne. Przepis na wege obiad z dodatkiem żółtego sera. Pokochają go wszyscy studenci
Kotlety jajeczne, przepis na pyszne danie, po które śmiało mogą sięgać wegetarianie. Dodatek żółtego sera sprawia, że są soczyste i pyszne. Ta bezmięsna alternatywa jest sycąca i łatwa do zrobienia.
-
W czym moczyć schabowe, żeby były smaczniejsze? Zapomnij o mleku - nietypowa marynata odmieni twoje gotowanie
Kotlety schabowe to klasyka polskich obiadów i nie znam osoby, która nie lubi delikatnych płatów mięsa w chrupiącej panierce. Dziś mamy dla ciebie ulepszoną wersję uwielbianych kotletów. Ta marynata sprawi, że mięso nabierze nowego smaku i będzie...
-
Magda Gessler zdradziła przepis na de volaille. Pyszny, bo ze środka tryska ten jeden składnik
Aksamitny w środku chrupki na zewnątrz. Taki właśnie jest kotlet Magdy Gessler, który wprowadziła w jednej restauracji. Możesz odtworzyć go w domu, ale musisz pamiętać, że z jego wnętrza musi tryskać ten składnik.
-
Kotlety mielone będą delikatniejsze i smaczniejsze, dzięki trikowi pani Gosi. Wystarczy "małe chluśnięcie"
Idealne kotlety mielone powinny być delikatne w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Przepis każdy zna, każdy wie, jak kotlety powinno się robić. Ale czy wiadomo, jak zrobić kotlety mielone z efektem wow? Pani Gosia ze stołówki jednej z podstawów...
-
Klasyczny kotlet schabowy według przepisu Ani Starmach. Mała ilość przypraw to klucz idealnego smaku
Kotlet schabowy to nieustannie flagowe danie kuchni polskiej. Choć z czasem coraz częściej sięgamy po drobiową wersję, to jednak warto czasem przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Ania Starmach podała prosty i klasyczny przepis, który bez problemu...
-
Kotlety mielone babci Hani bez smażenia. Bardzo soczyste w środku dzięki dwóm dodatkom. Podawane z sosem
Kotlety mielone bez smażenia to alternatywna i ciekawa wersja klasycznego dania. Ich smak różni się od tradycyjnej potrawy. Wszystko za sprawą dodatków i formy ich przygotowania. Babcia Hania ma swoje metody na niejadków. Jak zrobić ten wyśmienity...
-
Koniec z tradycyjnymi kotletami. Tomasz Strzelczyk ma lepszą propozycję. "Połączenie wręcz idealne"
Tomasz Strzelczyk to wybitny kucharz, który pokazuje jak komponować dania obiadowe. O tym przepisie wie niewiele osób, a jest niesamowicie prosty. Wszystkie składniki z pewnością znajdziesz w kuchni. Podawany z tym sosem smakuje obłędnie.
-
Kotlety mielone z przepisu babci. Przypominają dzieciństwo! Chrupiąca skórka, miękki środek i ten zapach
Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań, które przyrządzały nasze babcie. Aby przywrócić smaki z dzieciństwa, ważny jest rodzaj użytych składników. Chrupiąca, złocista skórka i miękki soczysty środek to efekt, który uzyskamy, przyrządzając dan...
-
Karol Okrasa zna sekret na idealne kotlety schabowe. Soczyste w środku, a na zewnątrz chrupkie jak nigdy
Kotlety schabowe to klasyczne danie, które uwielbiane jest przez wielu. Jednak pomimo sprawdzonego przepisu nie zawsze wychodzą tak jakbyśmy tego chcieli. Karol Okrasa zna sposób na zawsze perfekcyjne kotlety. Palce lizać!
-
Obiad za niecałe 4 złote? Katarzyna Bosacka pokazała, że się da. To klasyk polskiej kuchni
Katarzyna Bosacka ponownie zaskakuje tanią propozycją obiadową. Ten przepis to klasyk kuchni polskiej, a jego porcja kosztuje niecałe 4 złote. Potrawa sprawdza się nawet na niedzielny szybki posiłek.
-
Trzy zasady perfekcyjnych schabowych. Jedną z nich stosuje sama Magda Gessler
Kotlety schabowe to klasyk obiadowy, weselny i stołówkowy. W kraju nad Wisłą chyba nie ma osoby, która nie lubi schabowych i chociaż to nie jest typowo polskie danie, Polacy wiedzą doskonale, jak przygotować najlepsze kotlety świata. Jeśli chcesz...
-
Złota zasada kotletów mielonych. Zapamiętaj proporcję liczby jajek do ilości mięsa, a nigdy nie wyjdą suche
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i w każdym domu smakują nieco inaczej. Nie jest kłamstwem stwierdzenie, że większość z nas kotlety mielone robi "na oko", przez co czasem kotlety wychodzą suche, lub przeciwnie - zbyt zbite. Istnieje jed...
-
Podwójnie mięsne i podwójnie pyszne schabowe Magdy Gessler. Uklep schab z karkówką i kotletowa rewolucja gotowa
Kotlety schabowe to absolutna klasyka polskich stołów i chyba nie ma w tym kraju osoby, która nie przepada z tym daniem. Magda Gessler wie o tym doskonale, dlatego w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji" pokazała, jak zrobić kotlety schabowe na...
-
Chcesz odgrzać schabowe? Wypróbuj trik z piekarnikiem, będą smakować jak świeżo usmażone
Gdyby stworzyć ranking z ulubionymi daniami Polaków, kotlety schabowe z pewnością znalazłyby się w ścisłej czołówce. Cienkie plastry mięsa w chrupiącej panierce to obiadowa klasyka. I choć najlepiej smakują "na świeżo", można także przygotować je...
-
Przepis na zdrowy obiad bez mięsa. Weź na warsztat kotlety z kalafiora i obal mit niesmacznej kuchni wege
Masz ochotę na zdrowy obiad bez mięsa? A może jesteś na diecie wegetariańskiej, ale brak ci pomysłu na to, co zaserwować po powrocie z pracy? Kotlety z kalafiora to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że są niezwykle smaczne, to jeszcze zrobisz je w...
-
Posiekaj, dorzuć i uturlaj. Kotlety mielone z czerwonym dodatkiem mogą rządzić światem
Kotlety mielone to: A) Klasyka polskiej kuchni, B) Najsmaczniejsza rzecz z mięsa mielonego, C) Pomysł na obiad, który zadowoli nawet teściową, D) Karminadle bez śledzia. Nie musisz dzwonić do przyjaciela, by na wszystkie warianty odpowiedzieć "tak...