kuchnia arabska

Więcej o:

kuchnia arabska

  • Smaki Arabii, czyli kuchnia arabska!

    Nie wystarczą wakacje w Tunezji, aby poznać kuchnię arabską - powiedział mi kiedyś Abdel Kader Mousleh, rodowity Syryjczyk mieszkający w Polsce. - Po pierwsze, przyjeżdżacie tam na zbyt krótko, ale to nie jest aż tak istotne. Najlepsze arabskie jedzenie jest bowiem w domach, nie w restauracjach, a

  • Kuchnia na Cyprze - główne potrawy

    Jednym ze składników kuchni na Cyprze jest lokalny ser halloumi z mleka koziego. Zwykle serwowany jest jako przekąska. Dania na Cyprze są dobrze przyprawione, ale nie szokują ostrością, a poza tym nie pływają w tłuszczu i oliwie. Kuchnia na Cyprze - przykładowe zakąski: * eliotti - placek chlebowy

  • Risotto - kulinarna rewelacja z Włoch. Jak się za nie zabrać?

    wschodni pilaw, jednak we włoskim daniu znajdziemy dodatek wina, które zabronione jest w kuchni arabskiej. Risotto, czyli przysmak z północnych Włoch Danie wywodzi się z północy Włoch i tam cieszy się największą popularnością. Tak jak pasta, risotto może być przyrządzane na wiele sposobów, z różnymi

  • Farfalle z fasolką z restauracji Mini Makaroni

    To prawdziwie letnie i dosyć nietypowe, jak na kuchnię włoską, danie. Kurkuma, która nadaje potrawie bardzo ciekawy smak, jest przyprawą używaną głównie w kuchni arabskiej. Danie serwowane jest na co dzień w restauracji Mini Makaroni, a zapłacimy za nie, zależnie od wielkości porcji, od 3 do 11 zł

  • Blender MBL-03: zrób sobie hummus

    Ta zdrowa, pochodząca z Libanu potrawa jest niemal nieodłącznym elementem kuchni arabskiej, żydowskiej oraz kaukaskiej. Jest również bardzo lubiana w innych częściach świata - Europie Zachodniej oraz Ameryce Północnej. O jej popularności na Zachodzie świadczyć może fakt, iż gotowy hummus znaleźć

  • Pasta z bakłażana - przepis. Jak ją przyrządzić i z czym zaserwować?

    Pasta z bakłażana to jeden z przysmaków kuchni arabskiej, który znany jest jako baba ghanoush. Jak zrobić podobnie aromatyczną i smaczną pastę do kanapek? Pasta z bakłażana. Jak przygotować pastę bez posmaku goryczki? Pasta z bakłażana to tylko jeden z wielu sposobów na podanie tego doskonałego

  • Shoarma - co to za danie? Jak je przygotować?

    Shoarma ? co to jest? Shoarma wywodzi się z kuchni arabskiej. W tradycyjnym przepisie mięso używane do jej przygotowania jest baranie lub jagnięce, a odkrawane jest ono z rożna, podobnie jak podczas przyrządzania tureckiego kebabu. Shoarma (lub szawarma) jest bowiem arabskim odpowiednikiem kebabu