kuchnia azjatycka
-
Francuska baza i koreański ogień? Połącz je i odstaw na 14 dni. Efekt zaskoczy nawet fanów kimchi
Kenji Morimoto łączy koreańskie kimchi z francuskim mirepoix, tworząc wyjątkowe przepisy na domową fermentację. Fermentacja warzyw wydobywa głębię smaku i aromatu, a nawet najprostsze dania zyskują nowy charakter. To połączenie tradycji i...
-
Złociste, kremowe, rozkosznie pikantne. Smakuje jak orientalna uczta
Kremowe tofu w sosie orzechowo-imbirowym to szybkie i pożywne danie roślinne, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Złociste tofu, delikatny sos i świeże dodatki tworzą harmonijne połączenie smaków. To przepis dla osób, które cenią...
-
Mięso chrupiące, środek soczysty. Trzeba tylko zanurzyć w tej mieszance i dobrze rozgrzać patelnię
Domowa słodko-kwaśna wieprzowina to klasyk kuchni chińskiej, który łączy soczyste mięso, aromatyczny sos i chrupiące warzywa. Kilka prostych składników wystarczy, by przygotować w domu danie pełne orientalnych smaków, zapachów i koloru, niczym z...
-
Ta wołowina jest tak pyszna, że zaczniesz śpiewać. Jak zrobić rendang? Zacznij od korzeni
Polacy znają i lubią kuchnię azjatycką i chętnie wybieramy się do barów z jaskrawymi szyldami i chińskimi znakami lub zamawiamy coś na wynos. Jednak kuchnia azjatycka to nie tylko kurczak w pięciu smakach, sajgonki i sushi. Dziś zdradzimy przepis ...
-
Na kolację podaję kolorowe spring rollsy. Są niskokaloryczne i bardzo pyszne
Zastanawiasz się, co zrobić na kolację lub spotkanie ze znajomymi, a zwykłe kanapki i sałatki wieją już nudą? Mamy świetny przepis, który najpierw uwodzi kolorami, a później smakiem. Weź konkretny papier i te składniki, które najbardziej lubisz.
-
Zamiast do gołąbków i bigosu użyj do placków. W Japonii są hitem. Lepsze od ziemniaczanych
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, takie własne są japońskie placki z kapusty. Ze względu na ciekawy smak i wygląd, zyskują coraz większą popularność także w Europie. Mają w sobie wszystko, czego można oczekiwać od sycącego i ciekawego dani...
-
Ogórki po azjatycku zostawiają mizerię w tyle. Choć to prosty przepis, ich smak robi prawdziwą furorę
Szukasz dodatku do obiadu, który nie jest nudny? Ogórki po azjatycku to prosta, ale wyrazista surówka, która świetnie pasuje do wielu potraw. Chrupiące kawałki warzyw w intensywnej marynacie łączą subtelną słodycz, pikantność i głęboki smak umami....
-
Mogą rywalizować z naszymi pierogami o koronę. W Polsce zjesz je u Tatarów
Ten, kto wpadł na to, by mięsny lub warzywny farsz zamknąć w cieście zrobionym raptem z trzech składników, musiał być geniuszem. Pierogi pod najróżniejszymi postaciami zawojowały cały świat. Gdziekolwiek nie pojedziemy, zjemy jakąś ich wersję. A i...
-
Kotlety mogą się schować. Czekam do 3 dni i serwuję gościom. Wcześniej nikt nie jadł takich kani
Kimchi z kanią to wyjątkowa wariacja tradycyjnego koreańskiego przetworu, łącząca wyrazisty smak grzybów z ostrym aromatem przypraw. Przygotowanie tego pysznego i zdrowego dodatku do dań nie zajmie wiele czasu, a efekt z pewnością zachwyci każdego...
-
Trochę Azji, a trochę Polski. Wzięła ugotowane ziemniaki i wyczarowała obłędne połączenie
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne przepisy. W końcu tradycja tradycją, ale wszystko może się w końcu znudzić. Dlatego kiedy natrafiłam przepis na kluski ziemniaczane w stylu azjatyckim, od razu musiałam zabrać się do pracy...
-
W nazwie ma ogórka, ale wcale nim nie jest. Kilogram kosztuje aż 13 tys. zł. Wyglądem nie powala
Strzykwy, nazywane też ogórkami morskimi, w niczym nie przypominają znanych nam warzyw. Ich wygląd budzi zastrzeżenia nawet największych smakoszy, a cena za kilogram? Powala na kolana. Czy ogórki morskie są w ogóle jadalne?
-
Młoda kapusta z babcinego przepisu się znudziła? Zrób odważną wersję z mleczkiem, a nie pożałujesz
Zamiast po raz kolejny szykować gar młodej kapusty z babcinego przepisu, postaw na nieco bardziej zwariowaną wersję. Do sezonowego warzywa wystarczy bowiem dodać azjatycki składnik, by uzyskać prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Spróbuj tej wersji...
-
Bułeczki bao z szarpanymi boczniakami. Tak mięciutkie i otulające jak poduszka po ciężkim dniu [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Niech nie zmylą was te lekkie i puszyste obłoczki; chińskie bułeczki bao to prawdziwy wulkan smaku. W przygotowanej przeze mnie wersji z szarpanymi boczniakami są tak pełne umami, że zasmakują nie tylko jaroszom. Posypane chrupiącą, limonkową...
-
Prosty przepis na gołąbki. Zmiana kapusty to strzał w 10. Już nie zrobisz inaczej [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Mogłoby się wydawać, że gołąbki to typowo polskie danie, jednak okazuje się, że w wielu krajach istnieje rodzima wersja tej klasycznej potrawy. Nawet w dalekiej Azji odnajdziemy wiele przepisów na mięsno-kapuściane roladki. Co ciekawe, zarówno w...
-
Tofu kojarzyłam z nudą, dopóki nie poznałam tych obłędnych przepisów. Na mojej liście króluje potrawka
Szukasz zdrowej alternatywy dla typowych mięsnych obiadów? Tofu sprawdzi się w tej roli doskonale, jednak bez obaw - w naszych przepisach nie ma nudy! Wegański rarytas wystarczy odpowiednio zaserwować i zadbać o marynatę lub przyprawy, które...
-
Sajgonki - przepis, którego nie powstydziłby się azjatycki kucharz. Już nigdy więcej się nie rozpadną
Choć kocham sajgonki, to jeszcze do niedawna nie trafiłam na żaden przepis, który sprawiłby, że będą idealne. Aż do teraz. W końcu mają ładny kształt, nie rozpadają się i są przepyszne. Oto przepis na sajgonki, którego nie powstydziłby się azjatyc...
-
Ogórki do obiadu milion razy lepsze od mizerii. Zaproś do domu trochę egzotyki
Ogórki pod różnymi postaciami mogą stanowić pyszny dodatek do obiadu. Weźmy chociaż mielonego z mizerią albo gulasz z ogórkiem kiszonym. Dziś jednak mamy dla was przepis na ogórki, które wystrzelą kubki smakowe w kosmos, albo chociaż do Azji. Są...
-
Smaczny karnawał dookoła świata - jak kulinarnie celebrować ten czas?
Karnawał to czas zabawy i szaleństwa oraz moment, kiedy szukamy ciekawych pomysłów na spędzenie czasu z bliskimi. Nie od dzisiaj wiadomo, że nie ma dobrej zabawy bez dobrego jedzenia - dlatego podczas karnawału chętnie stawiamy na dania z różnych...
-
Kaczka po pekińsku w święta może stać się twoim popisowym daniem. Wystarczy tylko mieć sprawdzony przepis
Kaczka po pekińsku to kultowa potrawa na całym świecie, która bardzo dobrze sprawdzi się w roli głównego dania na świątecznym stole. Kaczkę możemy serwować nie tylko na bożonarodzeniowy obiad, będzie idealnym przysmakiem również podczas zbliżające...
-
Sushi, sajgonki, ramen. W QUIZIE kulinarnym pytamy o kuchnię azjatycką!
W dzisiejszym quizie kulinarnym pytamy o kuchnię azjatycką!
-
Smaki Azji bez wychodzenia w domu. Wystarczy połączyć kilka składników, by uzyskać prawdziwe umami
Szukasz ciekawej inspiracji na jesienny obiad? Przepis na aromatycznego kurczaka w pięciu smakach to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie smakuje o niebo lepiej niż nie jedna pozycja z chińskich restauracji
-
Marchewka po koreańsku w połączeniu z polskim obiadem to złoto. Obłędnie aromatyczna i pikantna surówka
Surówka to bardzo ważna część obiadu. Wiele osób nie wyobraża sobie sosu czy kotletów bez takiego świeżego dodatku. Okazuje się, że polski obiad w towarzystwie koreańskiej surówki może być strzałem w dziesiątkę. Podpowiadamy, jak ją wykonać.
-
Zwykła sałatka szwedzka odchodzi do lamusa. Teraz pora na zupełnie nową, odmienioną wersję luksusową
Sałatkę szwedzką zna niemal każdy - to prawdziwa klasyka, która często dopełnia obiad. Przepis dobrze znany babciom może się niestety szybko znudzić, dlatego warto nieco poeksperymentować i postawić na nieco ciekawszą, azjatycką wersję sezonowych...
-
Pora otworzyć się na nowe smaki. W tym quizie pytamy o kuchnię azjatycką!
Lubisz próbować nowych smaków? Podejmij nasze wyzwanie i zawalcz o komplet punktów w tym quizie kulinarnym!
-
Ogórki po chińsku. Tak to się robi na wschodzie. Smak przetworów zauroczy jednak nie tylko miłośników orientu
Dostępność ogórków gruntowych sprawia, że coraz częściej pojawia się pytanie jak zrobić pyszne przetwory. Jednak nie tylko kiszonki czy klasyczne pikle są warte uwagi. Polacy pokochali smak ogórków po chińsku. Jadłeś kiedyś tę wersję? Jeśli nie,...
-
Ryż do sushi, który będzie smakował jak w oryginale? Oto sekret jego przygotowania
Ryż do sushi jest jednym z najważniejszych składników tej niezwykle popularnej potrawy. Odpowiednie przygotowanie ma kluczowe znaczenie dla smaku i konsystencji. Na smak wpływają czynniki takie jak: gatunek i sposób przygotowania ryżu. Zaniedbania...
-
Grzyby shimeji. Orientalny smak, który musi zagościć na Twoim stole. Gdzie je dostać?
Grzyby shimeji zdobywają popularność jako wszechstronny i smaczny dodatek do wielu potraw. Dzięki swemu delikatnemu, a jednocześnie ziemistemu posmakowi oraz unikalnej konsystencji, cieszą się uznaniem wśród entuzjastów jedzenia i szefów kuchni.
-
Grzyby mun. Odrobina Azji w Twojej kuchni
Grzyby mun są popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej i coraz bardziej docenianym w innych częściach świata. Mają wiele właściwości zdrowotnych i smakowych. Sprawia to, że są chętnie wykorzystywane przez kucharzy i entuzjastów zdrowego stylu życia.
-
Zrobiłam znajomym ten makaron z jedenastu składników. Jedli, płakali i błagali o przepis
Chińczycy uważają, że podczas nowego roku trzeba koniecznie zjeść solidną porcję makaronu i to jak najdłuższego, żeby zapewnić sobie długie i dostatnie życie. Cóż, makaron jest uwielbiany nie tylko w Państwie Środka, a ja jakiś czas temu...
-
Azjatycki rarytas idealnym produktem dla emerytów. Wyznacznikiem jest nie tylko smak, ale i wartości
Ten produkt to prawdziwy azjatycki super food, który figuruje w wielu smacznych wersjach. Można dodać do zupy, potrawki, warzyw, sposób czy zrobić ciekawą alternatywę tradycyjnej jajecznicy. Tofu powinno znaleźć się w diecie każdego, jedna...
-
Myślisz, że nasze rodzime flaczki są obrzydliwe? Włosi jedzą żywe larwy, a Wietnamczycy... kacze płody
Co kraj to obyczaj, ale też co kraj to dziwne, nietypowe potrawy, które w przybyszach nieraz budzą szok i niedowierzanie. Przygotowaliśmy dla was listę dziwnych i szokujących dań z różnych stron świata, które w swoich rejonach uważane są za...
-
Cenny składnik kuchni azjatyckiej rośnie w polskich lasach. Ma galaretowatą konsystencję i "dziwny" wygląd
W polskich lasach można znaleźć cenione w kuchni azjatyckiej grzyby mun. Rarytas wykazujący właściwości medyczne ma nietypowy kształt i rośnie niemal przez cały rok. Grzyby właściwie pozbawione są smaku, ale zyskują m.in. dzięki galaretowatej...
-
Makaron z brokułami Gordona Ramsaya przygotowany na śniadaniowej bazie. Szef kuchni podaje go z jajecznicą
Kuchnia azjatycka jest coraz bardziej znana i lubiana w krajach europejskich. Znany kucharz Gordon Ramsay postanowił lekko zmodyfikować przepis na makaron z brokułami i dodał jajeczny dodatek. Połączenie tych smaków może naprawdę zaskoczyć.
-
Zupa pho. Przepis na popularną wietnamską potrawę. Jak zrobić ją w domu?
Masz ochotę na danie w azjatyckim stylu? Przygotuj pyszną zupę pho. Podpowiadamy, jak ją ugotować, by smakowała jak ta z najlepszej wietnamskiej restauracji.
-
Sajgonki - przepis na azjatyckie krokiety. Smakują jak w chińskiej restauracji
Sajgonki to popularna przekąska, pochodząca z krajów azjatyckich, zdobywająca coraz większą popularność wśród polskich smakoszy. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i bez problemu zrobisz je w swojej kuchni, wystarczą tylko ulubione składniki,...
-
Tofu - przepisy, które przeniosą cię w kulinarną podróż. Znacie pad thai? Nie? Kulinarny grzech!
Przepisy na tofu to morze możliwości pod warunkiem, że się je dobrze przyrządzi. Szukasz sprawdzonych pomysłów na twarożek z soi? Sprawdź pyszne przepisy poniżej.
-
Lubicie kopytka? Koreańczycy rzucają im wyzwanie. Próbowaliście tteokbokki?
Domowe kopytka to jedno z dań, którym trudno się oprzeć. Smakują świetnie z bardzo różnymi dodatkami i są wręcz stworzone do tego, by wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków. Czy wiecie, że w kuchni koreańskiej występuje bardzo podobna potrawa?...
-
Polak by wyrzucił, w Azji to rarytas. Czarny czosnek genialny do makaronu i solo. Jak go zrobić?
Słyszeliście już o czarnym czosnku? W krajach azjatyckich uchodzi on za rarytas! Jest również pełen witamin i nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Gdzie kupić czarny czosnek? Czy da się go zrobić samodzielnie? Sprawdzamy.
-
Uszaki bzowe - odrobina Azji w polskich lasach. Można je zbierać nawet w styczniu
Uszaki bzowe to grzyby, które można zbierać przez cały rok. Nie są obce wielbicielom kuchni azjatyckiej - są znane jako grzyby mun. Co warto wiedzieć o uszakach bzowych? Jak je zbierać?
-
Aromatyczna zupa chińska z kukurydzą i kurczakiem - przepis na pyszne danie na obiad
Szukasz pomysłu na smaczne danie obiadowe z kurczakiem? Przygotuj pyszną zupę chińską z kukurydzą i filetem. To świetny pomysł na obiad nie tylko dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Chińska zupa kukurydziana z kurczakiem to potrawa, którą zjemy w...