kuchnia chorwacka

Więcej o:

kuchnia chorwacka

  • Chorwacja kuchnia - alfabet kulinarny

    A jak ajvar Gęsty sos paprykowy, z dodatkiem bakłażana i czosnku, istnieje w dwóch odmianach - łagodnej (blagi) i ostrej (ljuti). Prawdziwy ajvar nie zawiera pomidorów, choć bywają one dokładane w slawońskiej odmianie oraz w masowej produkcji fabrycznej. Ajvar wzbogaca dania z rusztu, mięsa,

  • Papryka w musztardzie - przepis na rewelacyjny dodatek do mięs i nie tylko

    Kuchnia chorwacka słynie z pysznych dań mięsnych - kto odwiedził ten kraj podczas wakacyjnych wojaży, na pewno miał okazję ich spróbować. Skoro są mięsa na tyle sposobów, muszą być również smakowite dodatki. Jednym z nich jest papryka w musztardzie. To świetny pomysł dla wszystkich osób, które mają

  • Istria

    się nie zmieniło - przysmaki kuchni chorwackiej. Co warto polecić? Wyborną zupę z fasoli i młodej kukurydzy, do tego smażone na oliwie z oliwek owoce morza - polecamy małże z dodatkiem odrobiny ryżu w tradycyjnym sosie. I wreszcie wina - te białe, czerwone, różowe, ujmujące bukietem nawet tych, którzy preferują

  • Co kraj, to kuchnia, czyli nasze kulinarne skojarzenia ze światem

    , którego sami Węgrzy nie piją. To wino dla turystów - mawiają, a dla siebie zostawiają to, co najlepsze - wina wytrawne. Przeczytaj też: Balaton 30 lat później. Czy wróci do łask Polaków? Knedle serowe / AJ Chorwacja. Kuchnia chorwacka Pewnie wielu z Was od razu wskaże swoje kulinarne skojarzenia z Chorwacją, która od