kuchnia francuska
-
Pyszna i tania zapiekanka ziemniaczana. We Francji podają ją w restauracjach
Ziemniaki to warzywo nieskończonego potencjału i lista przepisów na dania z ziemniaków zdaje się nie mieć końca. Dziś zdradzimy wam jeden z najpyszniejszych. To nie będzie zwykła zapiekanka ziemniaczana, a prawdziwy hit francuskich restauracji....
-
Ta zapiekanka to hit. Weź ziemniaki, ser i śmietanę. Po chwili masz obiad i to najlepszy pod słońcem
Francuzi zrobili dla kulinariów bardzo wiele, wymyślili wiele wspaniałych potraw, ale za jedną z nich należą im się szczególne brawa. Wcale nie chodzi o zupę cebulowę i wołowinę po burgundzku. To zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois sprawia, ...
-
Zupa cebulowa z polskim akcentem. Będzie intensywna i rozgrzewająca, a jeden dodatek jest wyjątkowo ważny
Zupa cebulowa była kiedyś potrawą dla biedniejszych warstw społecznych we Francji, teraz słynie na całym świecie przez swój niezwykły smak i aromat. Nikt jednak nie powiedział, że tradycyjnego przepisu nie można nieco nagiąć i wzbogacić recepturę ...
-
Podpal je, a staną się niezwykle aromatyczne. Francuski przepis na naleśniki zrobił furorę w moim domu
Aby cieszyć się francuską kuchnią w domu, należy pamiętać o dużych zapasach masła, które tanowi podstawę większości dań. Jednym z nich jest klasyka uwielbiana przez wielu Francuzów. Wykwintna wersja naleśników z dodatkiem sosu pomarańczowego smaku...
-
Przywiozłam ten przepis z wycieczki do Francji. Naleśniki nigdy wcześniej nie wyszły mi równie idealne
Crepes, czyli francuskie naleśniki na bardzo cienkim i zarazem elastycznym cieście, to przysmak jakich mało. Przygotowanie ich nie jest wcale trudne, należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach i pewnym sekretnym składniku, o którym wiele os...
-
Połączyłam kilka warzyw i zrobiłam pyszny obiad. Rodzina nie mogła przestać jeść
To popularne danie z Francji może okazać się lepsze od niejednego polskiego przysmaku. Gdy go pierwszy raz spróbowałam, nie sądziłam, że tak mnie zachwyci. Wystarczą warzywa, zioła i przyprawy, by przygotować sycącą i kolorową ucztę.
-
Bułka tarta i masło już mi się znudziły. Teraz podaję fasolkę szparagową tak jak Francuzi. Pychota
Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych dodatków obiadowych w sezonie letnim. Polacy zajadają się nią regularnie. Najczęściej serwuje się ją z roztopionym masłem i bułką tartą, istnieje jednak o wiele więcej sposobów wzbogacenia jej smaku. Jeden ...
-
Oui! Ten francuski specjał przyjemnie rozpływa się na podniebieniu. Jest tak dobra, że u la la
Kuchnia francuska ma wyjątkowo piękną i długą tradycję. Bez tych czołowych przysmaków prawdopodobnie nie byłaby tak ceniona i znana na całym na świecie. Do popularnych i kojarzonych specjałów rodem z tego kraju należą przede wszystkim: chrupiąca...
-
Sąsiedzi zamiast do piekarni, będą pukać do twoich drzwi po świeże bagietki. Spróbuj tego przepisu
Domowe wypieki, poza tym, że są świeże i smaczne, to dają ogromną satysfakcję. Własnoręcznie ulepione i rumiane prosto z piekarnika smakują obłędnie. Nawet ten charakterystyczny symbol Francji, możesz zrobić w swoim domu. Słynne bagietki zniewalaj...
-
Tani obiad jak w restauracji. Jak zrobić ziemniaki gratin? Przyda się konkretne urządzenie
Ziemniaki to najlepsze warzywo świata. Wiedzą to nie tylko Polacy, lecz także Francuzi, którzy z ziemniaków robią najlepszą zapiekankę i to z zaledwie kilku składników. Jak zrobić słynne ziemniaki gratin? Wystarczy ostra mandolinka i piekarnik.
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Dodaj coś innego do pieczarek zamiast kapusty. Wyjdą obłędne
- Wymarzony prezent każdej dziewczynki. Te zabawki rozwijają wyobraźnię, inspirują do kreatywnej zabawy, pobudzają empatię i pokazują, że warto marzyć MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Zaczynają spychać jajecznicę w cień. Będziesz robić je co weekend
- Pociecha Proboszcza. Prosty deser bez pieczenia, idealny do kawy
- Na święta nie podam śledzi. Zrobię takiego łososia, każdy się zajada
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Jeśli rzadko jadasz owoce, nie rozwiążesz tego quizu. Pobijesz średnią?
- Masz kaszę i twaróg? W kilka minut zrobisz z nich genialne placuszki
- Swojska wędlina jak za dawnych lat. Salceson zrobisz w kilku krokach
-
Wołowina po burgundzku to najlepszy gulasz świata. Nie zapomnij o czerwonym składniku
Wołowina po burgundzku to klasyka kuchni francuskiej i mogę śmiało powiedzieć, że tak pysznego gulaszu nie robią nawet najstarsi Węgrzy. Przepis nie jest skomplikowany, ale nie licz ze pyszną wołowinę zrobisz w kwadrans. Liczy się czerwony dodatek...
-
Jak zrobić tosty bez opiekacza? Francuski patent gwarantuje prawdziwą ucztę, dzięki tajemniczemu składnikowi
Marzysz o chrupiących tostach, ale nie masz opiekacza? Zamień nudne śniadanie na restauracyjną perełkę. Croque Monsieur to francuska klasyka, która rozpieści podniebienie. Wystarczy zadbać o kilka składników, smażenie na maśle i estetyczne podanie...
-
Francuski klasyk, który dzięki bajce zna cały świat. Może konkurować z naszym klasycznym leczo
Leczo, które znamy i kochamy jest pysznym daniem, przy którym nie można przejść obojętnie. Jednak okazuje się, że może mieć konkurencji w potrawie pochodzącej z Francji. Wiele osób może ją znać z urokliwej bajki dla dzieci. Połącz te składniki, a...
-
Pizza i cebularz w jednym. Francuski placek drożdżowy będzie palce lizać, ale odpowiednio przygotuj cebulę
Pissaladiere to trudna nazwa francuskiego wypieku, który przypomina połączenie pizzy i cebularza. To delikatne ciasto drożdżowe z karmelizowaną cebulką i innymi pysznymi dodatkami, a przepis jest banalnie prosty. O czym trzeba pamiętać, by pizzula...
-
Sekret idealnego puree? Składnik, który dodajemy do deserów. Wykorzystaj ten trik Francuzów
Puree z ziemniaków to rewelacyjny dodatek do mięs. Trudno jednak uzyskać idealną konsystencję, która sprawia, że danie nie tylko smakuje świetnie, ale też apetycznie wygląda. Swój patent na ten problem mają Francuzi, którzy dodają do purre pewnien...
-
Ratatuj - przepis, który ozdobi każdy stół kolorami i smakiem. Uważaj jednak na sos - warto pocudować z papryką
Ratatuj, a właściwie ratatouille, to pochodząca z Nicei potrawa, która przypomina połączenie zapiekanki warzywnej i leczo. Przepis nie jest skomplikowany - cienko pokrojone warzywa zapieka się w aromatycznym sosie. Jednak ten właśnie sos skrywa...
-
Zupa cebulowa - przepis prosto z paryskiej restauracji. Głęboki smak skrywa dwa sekrety. Jeden z nich dotyczy sera
Zupa cebulowa swoim smakiem przeniesie cię pod wieżę Eiffla i sprawi, że na chwilę zapomnisz o bożym świecie. Jak uzyskać głęboki smak potrawy? Sekrety są dwa - jeden dotyczy sera, a drugi wina. Jeśli sięgniesz po słodkie - zupa nie wyjdzie.
-
Zupa cebulowa - przepis na jesienny obiad. Ser to podstawa, ale jeden składnik może zaskoczyć
Zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej, która słynie z wyjątkowych połączeń smakowych. Przepis nie jest skomplikowany, ale nie każdy wie, że dodatek odrobiny mocnego alkoholu wyciągnie z zupy wszystkie ukryte aromaty. No i ser -...
-
Zupa cebulowa. Przepis na słynną potrawę francuskiej kuchni. Kluczowe jest zapiekanie
Chcesz sprawdzić, jak smakuje zupa cebulowa? Przepis sprawi, że poznasz jedno z popularniejszych dań z kuchni francuskiej. Koniecznie podawaj ją z upieczonymi kilka chwil wcześniej czosnkowymi bagietkami.
-
Sałatka nicejska - przepis na klasyk kuchni francuskiej od Pascala Brodnickiego. W sam raz na majówkę
Sałatka nicejska jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Często jednak podawana jest w spolonizowanej wersji z fasolką szparagową i ziemniakami. Oryginalnym przepisem podzielił się Pascal Brodnicki.
-
Przepis na naleśniki rodem z paryskiej śniadaniowni. Tak delikatnych i cienkich jeszcze nie jedliście
Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę. Dziś mamy jednak dla was coś nowego - przepis na naleśniki po francusku, czyli Crepes. Gwarantujemy, że te naleśniki skradną wasze serca już od pierwszego kęs...
-
Sos holenderski. Przepis, który zrobi furorę. Potrzebujesz kilku łatwo dostępnych składników
Już sama nazwa dipu sugeruje, że pochodzi on z Holandii. Czy tak jest w rzeczywistości? Przekonajcie się sami. Przedstawiamy wam sos holenderski. Przepis jest banalnie prosty i uporacie się z nim w kilka minut.
-
Francuska zupa cebulowa - przepis dobry dla cierpliwych. Smak i przepyszny dodatek robią wrażenie
Zupa cebulowa to podstawa kuchni francuskiej. Jej bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, z kolei dodatek stanowi smażona cebula. Podaje się ją z grzankami z pszennej bułki i warstwą startego sera. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, wię...
-
Zupa cebulowa - przepis na przysmak prosto z Francji. Bez tego dodatku straci smak
Francuska zupa cebulowa to danie, którego nie da się zapomnieć. Jest głęboka w smaku, rozgrzewająca a dodatek serowej grzanki domyka idealną całość. Jak zrobić pyszną zupę cebulową, która będzie smakować jak w najlepszej restauracji? Nasz przepis...
-
Modelka zapowiada książkę kucharską "profanacją" tradycyjnego przepisu. Fani wniebowzięci
Rzadko kiedy kombinowanie z klasycznymi przepisami uchodzi ludziom na sucho. Tak się jednak stało w przypadku modelki Chrissy Teigen.
-
Kurczak z 40 ząbkami czosnku. Po co aż tyle? Nie tylko dla smaku!
Ile ludzi na świecie, tyle przepisów na kurczaka. A probowaliście kiedyś tego z 40 ząbkami czosnku? Nie, to nie pomyłka - naprawdę potrzeba aż tylu. Dlaczego?
-
Kotlet francuski, czyli kuchenne rewolucje w twoim domu [PRZEPIS]
Szukasz sposobu na szybki obiad z piersi z kurczaka? Kotlet francuski to innowacyjny pomysł na temat tradycyjnego obiadu. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Od czego zacząć?
-
Clafoutis: francuski deser, który zadowoli najbardziej wybredne polskie podniebienia
Clafoutis to francuski deser, który króluje nie tylko na francuskich stołach. Ten rodzaj ciasta przypominającego konsystencją budyń lub pudding podaje się z owocami, szczególnie sezonowymi. Dlatego warto go przyrządzić zwłaszcza latem. Oto garść...
-
Jak robi się jeden z najdroższych dżemów świata? Zapomnijcie o drylownicy - tu pestki wyciąga się gęsim piórem
Jeśli ceny konfitur w dziale bio wzbudzają w was skrajne emocje, ten francuski specyfik sprawi, że uniesiecie brwi i otworzycie usta. Co takiego kryje w sobie Maison Dutriez?
-
Dziś wieczorem mecz Portugalia-Francja. Kto wygra: pasteis de nata czy creme brulée?
Klasyczny francuski creme brulée czy mniej znane portugalskie pasteis de nata? Przed dzisiejszym meczem Francji z Portugalią mamy dla was dwie propozycje na deser. To co przygotujecie na wieczór?
-
Na murawie dziś Francja-Niemcy, a na Hapsie kulinarne starcie Euro. Kto wygra? Coq au vin czy Sauerbraten?
Dziś kolejne rozgrywki w ramach Euro - tym razem na murawie zmierzą się m.in. Francja i Niemcy. Z tej okazji mamy dla was kolejną propozycję kulinarnej rozgrywki: francuski kurczak w winie czy niemiecka pieczeń? Sprawdźcie przepisy!
-
59 euro za menu degustacyjne to nie jest zaporowa cena, ale to nie ona robi wrażenie. W tej restauracji serwują robaki
Croque madame, creme brulée i ślimaki? Nuda. W tej paryskiej restauracji serwują... dania z mącznikami. "Tylko" 59 euro za menu degustacyjne.
-
"Próbowaliśmy wyjaśnić naszym 75 krowom, że muszą produkować mniej mleka, ale chyba nie zrozumiały"
Mnisi z francuskiego klasztoru wyprzedają wyrabiany przez siebie ser. Przez pandemię w piwnicach zalegało aż 4 tysiące kawałków.
-
Jak dobrze łączyć ser z winem? Francuski mistrz serowarstwa zdradza złotą zasadę
Vincent Vegne to francuski mistrz serowarstwa, czterokrotny finalista prestiżowego konkursu serowarów, zdobywca tytułu Meilleur Ouvrier de France. W wywiadzie z nami opowiada, czy zapach sera potrafi być odrzucający, a także o tym, jak łączyć ser ...