kuchnia francuska
-
Zupa cebulowa. Przepis na słynną potrawę francuskiej kuchni. Kluczowe jest zapiekanie
Chcesz sprawdzić, jak smakuje zupa cebulowa? Przepis sprawi, że poznasz jedno z popularniejszych dań z kuchni francuskiej. Koniecznie podawaj ją z upieczonymi kilka chwil wcześniej czosnkowymi bagietkami.
-
Sałatka nicejska - przepis na klasyk kuchni francuskiej od Pascala Brodnickiego. W sam raz na majówkę
Sałatka nicejska jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Często jednak podawana jest w spolonizowanej wersji z fasolką szparagową i ziemniakami. Oryginalnym przepisem podzielił się Pascal Brodnicki.
-
Przepis na naleśniki rodem z paryskiej śniadaniowni. Tak delikatnych i cienkich jeszcze nie jedliście
Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę. Dziś mamy jednak dla was coś nowego - przepis na naleśniki po francusku, czyli Crepes. Gwarantujemy, że te naleśniki skradną wasze serca już od pierwszego kęs...
-
Sos holenderski. Przepis, który zrobi furorę. Potrzebujesz kilku łatwo dostępnych składników
Już sama nazwa dipu sugeruje, że pochodzi on z Holandii. Czy tak jest w rzeczywistości? Przekonajcie się sami. Przedstawiamy wam sos holenderski. Przepis jest banalnie prosty i uporacie się z nim w kilka minut.
-
Francuska zupa cebulowa - przepis dobry dla cierpliwych. Smak i przepyszny dodatek robią wrażenie
Zupa cebulowa to podstawa kuchni francuskiej. Jej bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, z kolei dodatek stanowi smażona cebula. Podaje się ją z grzankami z pszennej bułki i warstwą startego sera. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, wię...
-
Zupa cebulowa - przepis na przysmak prosto z Francji. Bez tego dodatku straci smak
Francuska zupa cebulowa to danie, którego nie da się zapomnieć. Jest głęboka w smaku, rozgrzewająca a dodatek serowej grzanki domyka idealną całość. Jak zrobić pyszną zupę cebulową, która będzie smakować jak w najlepszej restauracji? Nasz przepis...
-
Modelka zapowiada książkę kucharską "profanacją" tradycyjnego przepisu. Fani wniebowzięci
Rzadko kiedy kombinowanie z klasycznymi przepisami uchodzi ludziom na sucho. Tak się jednak stało w przypadku modelki Chrissy Teigen.
-
Kurczak z 40 ząbkami czosnku. Po co aż tyle? Nie tylko dla smaku!
Ile ludzi na świecie, tyle przepisów na kurczaka. A probowaliście kiedyś tego z 40 ząbkami czosnku? Nie, to nie pomyłka - naprawdę potrzeba aż tylu. Dlaczego?
-
Kotlet francuski, czyli kuchenne rewolucje w twoim domu [PRZEPIS]
Szukasz sposobu na szybki obiad z piersi z kurczaka? Kotlet francuski to innowacyjny pomysł na temat tradycyjnego obiadu. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Od czego zacząć?
-
Clafoutis: francuski deser, który zadowoli najbardziej wybredne polskie podniebienia
Clafoutis to francuski deser, który króluje nie tylko na francuskich stołach. Ten rodzaj ciasta przypominającego konsystencją budyń lub pudding podaje się z owocami, szczególnie sezonowymi. Dlatego warto go przyrządzić zwłaszcza latem. Oto garść...
-
Placki ziemniaczane według przepisu babci. Wystarczy dodać ten składnik, a placki nie ściemnieją
-
Jak zrobić kopytka, żeby nie były twarde i gumowate? Dużo osób popełnia błąd z mąką
-
Naleśniki na krokiety skrywają sekret, który zdradziła nam kucharka weselna. Będą sprężyste, ale ważne jest masło
-
Jak zrobić racuchy drożdżowe? Cukiernik zdradził nam przepis na pulchne i słodkie placuszki
-
Knedle - przepis na przysmak z dzieciństwa. Sekretem jest ciasto z dodatkiem, którego brak w innych kluskach
- Jak zrobić bigos z młodej kapusty? Prosty sposób na sycący obiad i... wyczyszczenie lodówki
- Sposób na nornice - najlepsze metody, które uratują uprawę warzyw i roślin w twoim ogrodzie
- Cukinia faszerowana. Dodaj do farszu te składniki, a domownicy będą błagać o dokładkę
- Czym zastąpić masło w cieście? Jest kilka zdrowych zamienników, które sprawdzą się w wypiekach
- Dodaj czekoladę do cukinii, a wyjdzie ci ciasto. Czy to może być smaczne?
-
Jak robi się jeden z najdroższych dżemów świata? Zapomnijcie o drylownicy - tu pestki wyciąga się gęsim piórem
Jeśli ceny konfitur w dziale bio wzbudzają w was skrajne emocje, ten francuski specyfik sprawi, że uniesiecie brwi i otworzycie usta. Co takiego kryje w sobie Maison Dutriez?
-
Dziś wieczorem mecz Portugalia-Francja. Kto wygra: pasteis de nata czy creme brulée?
Klasyczny francuski creme brulée czy mniej znane portugalskie pasteis de nata? Przed dzisiejszym meczem Francji z Portugalią mamy dla was dwie propozycje na deser. To co przygotujecie na wieczór?
-
Na murawie dziś Francja-Niemcy, a na Hapsie kulinarne starcie Euro. Kto wygra? Coq au vin czy Sauerbraten?
Dziś kolejne rozgrywki w ramach Euro - tym razem na murawie zmierzą się m.in. Francja i Niemcy. Z tej okazji mamy dla was kolejną propozycję kulinarnej rozgrywki: francuski kurczak w winie czy niemiecka pieczeń? Sprawdźcie przepisy!
-
59 euro za menu degustacyjne to nie jest zaporowa cena, ale to nie ona robi wrażenie. W tej restauracji serwują robaki
Croque madame, creme brulée i ślimaki? Nuda. W tej paryskiej restauracji serwują... dania z mącznikami. "Tylko" 59 euro za menu degustacyjne.
-
"Próbowaliśmy wyjaśnić naszym 75 krowom, że muszą produkować mniej mleka, ale chyba nie zrozumiały"
Mnisi z francuskiego klasztoru wyprzedają wyrabiany przez siebie ser. Przez pandemię w piwnicach zalegało aż 4 tysiące kawałków.
-
Jak dobrze łączyć ser z winem? Francuski mistrz serowarstwa zdradza złotą zasadę
Vincent Vegne to francuski mistrz serowarstwa, czterokrotny finalista prestiżowego konkursu serowarów, zdobywca tytułu Meilleur Ouvrier de France. W wywiadzie z nami opowiada, czy zapach sera potrafi być odrzucający, a także o tym, jak łączyć ser ...