kuchnia francuska
-
Zwykły kurczak w sosie smakuje jak z najlepszej restauracji. A wszystko w jednej patelni
Kurczak au poivre to francuski klasyk w nowoczesnym wydaniu. Soczyste udka drobiowe w kremowym sosie z koniakiem i pieprzem zachwycają intensywnością smaku oraz prostotą przygotowania. To potrawa, która pozwala poczuć klimat paryskiego bistro bez...
-
Kiedyś robiłam suche filety, teraz ten soczysty kurczak rządzi. Potrzebujesz jednego naczynia
Francuski chicken chasseur to takie danie, które potrafi rozgrzać nawet w najzimniejsze dni. Pachnie winem, czosnkiem i świeżymi ziołami, a w smaku jest tak delikatny, że trudno się od niego oderwać. To kuchnia domowa w najlepszym wydaniu, poniewa...
-
Z karkówki, boczku i podgardla robię przeboskie smarowidło. Smalec przy tym to kpina
Polacy uwielbiają smarowidła wszelkiej maści i bardzo często zajadamy się smalcem i najróżniejszymi mięsnymi pastami. Okazuje się jednak, że Francuzi także lubią mięsne smarowidła, a jedno z nich jest tak pyszne, że klękajcie narody. Jest...
-
Wyglądają jak muszelki, w środku kryją puszyste wnętrze. Nie ma w nich grama drożdży
Małe, puszyste, o kształcie muszelki - magdalenki to klasyka francuskiego cukiernictwa. Prosty przepis na ciastka może zaskoczyć elegancją i smakiem, a jednocześnie nie wymaga skomplikowanych technik. Wystarczy kilka składników i specjalna forma, ...
-
Obłędna francuska tarta z cebulą. Przypomina lubelski przysmak, ale ma coś jeszcze
Kuchnia francuska jest niezwykle bogata i zaskakuje połączeniami smaków i aromatów. Jednak Polacy w większości znają tylko zupę cebulową, żabie udka oraz wołowinę po burgundzku. Dziś niech do tej listy dołączy obłędna tarta z cebulą, która...
-
My mamy smalec, a Francuzi dużo lepsze smarowidło. Jak zrobić rilettes? Wybierz te mięsa
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu przyswoić solidnej pajdy chleba obficie posmarowanej smalcem z mnóstwem skwarek i cebulką, obowiązkowo z ogórkiem kiszonym? To przysmak nie w kij dmuchał, ale możesz mi wierzyć lub nie, ale Francuzi robią coś...
-
Spróbujesz i zapomnisz o frytkach i puree. Ziemniaki po francusku to ekstaza smaku z kilku składników
Ziemniaki to najlepszy dowód na to, że świat to jednak całkiem dobre miejsce do życia. To chyba najbardziej uniwersalne warzywo i z ziemniaków możemy zrobić setki, jeśli nie tysiące pysznych rzeczy. Jednak jedną z najpyszniejszych wymyślili...
-
Cebularz po francusku. Puszyste ciasto i farsz zawrócą w głowie, ale uważaj na cebulę
Dziś mamy dla was prawdziwy przysmak prosto z Francji, a dokładniej z Prowansji. Nazwa dania może i jest dość trudna, ale pissaladiere w wykonaniu wcale trudne nie jest. To coś między pizzą na grubym, drożdżowym cieście a tartą z obłędnym,...
-
Pyszna i tania zapiekanka ziemniaczana. We Francji podają ją w restauracjach
Ziemniaki to warzywo nieskończonego potencjału i lista przepisów na dania z ziemniaków zdaje się nie mieć końca. Dziś zdradzimy wam jeden z najpyszniejszych. To nie będzie zwykła zapiekanka ziemniaczana, a prawdziwy hit francuskich restauracji....
-
Ta zapiekanka to hit. Weź ziemniaki, ser i śmietanę. Po chwili masz obiad i to najlepszy pod słońcem
Francuzi zrobili dla kulinariów bardzo wiele, wymyślili wiele wspaniałych potraw, ale za jedną z nich należą im się szczególne brawa. Wcale nie chodzi o zupę cebulowę i wołowinę po burgundzku. To zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois sprawia, ...
-
Zupa cebulowa z polskim akcentem. Będzie intensywna i rozgrzewająca, a jeden dodatek jest wyjątkowo ważny
Zupa cebulowa była kiedyś potrawą dla biedniejszych warstw społecznych we Francji, teraz słynie na całym świecie przez swój niezwykły smak i aromat. Nikt jednak nie powiedział, że tradycyjnego przepisu nie można nieco nagiąć i wzbogacić recepturę ...
-
Podpal je, a staną się niezwykle aromatyczne. Francuski przepis na naleśniki zrobił furorę w moim domu
Aby cieszyć się francuską kuchnią w domu, należy pamiętać o dużych zapasach masła, które tanowi podstawę większości dań. Jednym z nich jest klasyka uwielbiana przez wielu Francuzów. Wykwintna wersja naleśników z dodatkiem sosu pomarańczowego smaku...
-
Przywiozłam ten przepis z wycieczki do Francji. Naleśniki nigdy wcześniej nie wyszły mi równie idealne
Crepes, czyli francuskie naleśniki na bardzo cienkim i zarazem elastycznym cieście, to przysmak jakich mało. Przygotowanie ich nie jest wcale trudne, należy jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach i pewnym sekretnym składniku, o którym wiele os...
-
Połączyłam kilka warzyw i zrobiłam pyszny obiad. Rodzina nie mogła przestać jeść
To popularne danie z Francji może okazać się lepsze od niejednego polskiego przysmaku. Gdy go pierwszy raz spróbowałam, nie sądziłam, że tak mnie zachwyci. Wystarczą warzywa, zioła i przyprawy, by przygotować sycącą i kolorową ucztę.
-
Bułka tarta i masło już mi się znudziły. Teraz podaję fasolkę szparagową tak jak Francuzi. Pychota
Fasolka szparagowa to jeden z ulubionych dodatków obiadowych w sezonie letnim. Polacy zajadają się nią regularnie. Najczęściej serwuje się ją z roztopionym masłem i bułką tartą, istnieje jednak o wiele więcej sposobów wzbogacenia jej smaku. Jeden ...
-
Oui! Ten francuski specjał przyjemnie rozpływa się na podniebieniu. Jest tak dobra, że u la la
Kuchnia francuska ma wyjątkowo piękną i długą tradycję. Bez tych czołowych przysmaków prawdopodobnie nie byłaby tak ceniona i znana na całym na świecie. Do popularnych i kojarzonych specjałów rodem z tego kraju należą przede wszystkim: chrupiąca...
-
Sąsiedzi zamiast do piekarni, będą pukać do twoich drzwi po świeże bagietki. Spróbuj tego przepisu
Domowe wypieki, poza tym, że są świeże i smaczne, to dają ogromną satysfakcję. Własnoręcznie ulepione i rumiane prosto z piekarnika smakują obłędnie. Nawet ten charakterystyczny symbol Francji, możesz zrobić w swoim domu. Słynne bagietki zniewalaj...
-
Tani obiad jak w restauracji. Jak zrobić ziemniaki gratin? Przyda się konkretne urządzenie
Ziemniaki to najlepsze warzywo świata. Wiedzą to nie tylko Polacy, lecz także Francuzi, którzy z ziemniaków robią najlepszą zapiekankę i to z zaledwie kilku składników. Jak zrobić słynne ziemniaki gratin? Wystarczy ostra mandolinka i piekarnik.
-
Wołowina po burgundzku to najlepszy gulasz świata. Nie zapomnij o czerwonym składniku
Wołowina po burgundzku to klasyka kuchni francuskiej i mogę śmiało powiedzieć, że tak pysznego gulaszu nie robią nawet najstarsi Węgrzy. Przepis nie jest skomplikowany, ale nie licz ze pyszną wołowinę zrobisz w kwadrans. Liczy się czerwony dodatek...
-
Jak zrobić tosty bez opiekacza? Francuski patent gwarantuje prawdziwą ucztę, dzięki tajemniczemu składnikowi
Marzysz o chrupiących tostach, ale nie masz opiekacza? Zamień nudne śniadanie na restauracyjną perełkę. Croque Monsieur to francuska klasyka, która rozpieści podniebienie. Wystarczy zadbać o kilka składników, smażenie na maśle i estetyczne podanie...
-
Francuski klasyk, który dzięki bajce zna cały świat. Może konkurować z naszym klasycznym leczo
Leczo, które znamy i kochamy jest pysznym daniem, przy którym nie można przejść obojętnie. Jednak okazuje się, że może mieć konkurencji w potrawie pochodzącej z Francji. Wiele osób może ją znać z urokliwej bajki dla dzieci. Połącz te składniki, a...
-
Pizza i cebularz w jednym. Francuski placek drożdżowy będzie palce lizać, ale odpowiednio przygotuj cebulę
Pissaladiere to trudna nazwa francuskiego wypieku, który przypomina połączenie pizzy i cebularza. To delikatne ciasto drożdżowe z karmelizowaną cebulką i innymi pysznymi dodatkami, a przepis jest banalnie prosty. O czym trzeba pamiętać, by pizzula...
-
Sekret idealnego puree? Składnik, który dodajemy do deserów. Wykorzystaj ten trik Francuzów
Puree z ziemniaków to rewelacyjny dodatek do mięs. Trudno jednak uzyskać idealną konsystencję, która sprawia, że danie nie tylko smakuje świetnie, ale też apetycznie wygląda. Swój patent na ten problem mają Francuzi, którzy dodają do purre pewnien...
-
Zupa cebulowa - przepis prosto z paryskiej restauracji. Głęboki smak skrywa dwa sekrety. Jeden z nich dotyczy sera
Zupa cebulowa swoim smakiem przeniesie cię pod wieżę Eiffla i sprawi, że na chwilę zapomnisz o bożym świecie. Jak uzyskać głęboki smak potrawy? Sekrety są dwa - jeden dotyczy sera, a drugi wina. Jeśli sięgniesz po słodkie - zupa nie wyjdzie.
-
Zupa cebulowa - przepis na jesienny obiad. Ser to podstawa, ale jeden składnik może zaskoczyć
Zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej, która słynie z wyjątkowych połączeń smakowych. Przepis nie jest skomplikowany, ale nie każdy wie, że dodatek odrobiny mocnego alkoholu wyciągnie z zupy wszystkie ukryte aromaty. No i ser -...
-
Sałatka nicejska - przepis na klasyk kuchni francuskiej od Pascala Brodnickiego. W sam raz na majówkę
Sałatka nicejska jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej. Często jednak podawana jest w spolonizowanej wersji z fasolką szparagową i ziemniakami. Oryginalnym przepisem podzielił się Pascal Brodnicki.
-
Przepis na naleśniki rodem z paryskiej śniadaniowni. Tak delikatnych i cienkich jeszcze nie jedliście
Przepis na naleśniki jest bardzo prosty i każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę. Dziś mamy jednak dla was coś nowego - przepis na naleśniki po francusku, czyli Crepes. Gwarantujemy, że te naleśniki skradną wasze serca już od pierwszego kęs...
-
Sos holenderski. Przepis, który zrobi furorę. Potrzebujesz kilku łatwo dostępnych składników
Już sama nazwa dipu sugeruje, że pochodzi on z Holandii. Czy tak jest w rzeczywistości? Przekonajcie się sami. Przedstawiamy wam sos holenderski. Przepis jest banalnie prosty i uporacie się z nim w kilka minut.
-
Modelka zapowiada książkę kucharską "profanacją" tradycyjnego przepisu. Fani wniebowzięci
Rzadko kiedy kombinowanie z klasycznymi przepisami uchodzi ludziom na sucho. Tak się jednak stało w przypadku modelki Chrissy Teigen.
-
Kurczak z 40 ząbkami czosnku. Po co aż tyle? Nie tylko dla smaku!
Ile ludzi na świecie, tyle przepisów na kurczaka. A probowaliście kiedyś tego z 40 ząbkami czosnku? Nie, to nie pomyłka - naprawdę potrzeba aż tylu. Dlaczego?
-
Kotlet francuski, czyli kuchenne rewolucje w twoim domu [PRZEPIS]
Szukasz sposobu na szybki obiad z piersi z kurczaka? Kotlet francuski to innowacyjny pomysł na temat tradycyjnego obiadu. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Od czego zacząć?
-
Clafoutis: francuski deser, który zadowoli najbardziej wybredne polskie podniebienia
Clafoutis to francuski deser, który króluje nie tylko na francuskich stołach. Ten rodzaj ciasta przypominającego konsystencją budyń lub pudding podaje się z owocami, szczególnie sezonowymi. Dlatego warto go przyrządzić zwłaszcza latem. Oto garść...
-
Jak robi się jeden z najdroższych dżemów świata? Zapomnijcie o drylownicy - tu pestki wyciąga się gęsim piórem
Jeśli ceny konfitur w dziale bio wzbudzają w was skrajne emocje, ten francuski specyfik sprawi, że uniesiecie brwi i otworzycie usta. Co takiego kryje w sobie Maison Dutriez?
-
Dziś wieczorem mecz Portugalia-Francja. Kto wygra: pasteis de nata czy creme brulée?
Klasyczny francuski creme brulée czy mniej znane portugalskie pasteis de nata? Przed dzisiejszym meczem Francji z Portugalią mamy dla was dwie propozycje na deser. To co przygotujecie na wieczór?
-
Na murawie dziś Francja-Niemcy, a na Hapsie kulinarne starcie Euro. Kto wygra? Coq au vin czy Sauerbraten?
Dziś kolejne rozgrywki w ramach Euro - tym razem na murawie zmierzą się m.in. Francja i Niemcy. Z tej okazji mamy dla was kolejną propozycję kulinarnej rozgrywki: francuski kurczak w winie czy niemiecka pieczeń? Sprawdźcie przepisy!
-
59 euro za menu degustacyjne to nie jest zaporowa cena, ale to nie ona robi wrażenie. W tej restauracji serwują robaki
Croque madame, creme brulée i ślimaki? Nuda. W tej paryskiej restauracji serwują... dania z mącznikami. "Tylko" 59 euro za menu degustacyjne.
-
"Próbowaliśmy wyjaśnić naszym 75 krowom, że muszą produkować mniej mleka, ale chyba nie zrozumiały"
Mnisi z francuskiego klasztoru wyprzedają wyrabiany przez siebie ser. Przez pandemię w piwnicach zalegało aż 4 tysiące kawałków.
-
Jak dobrze łączyć ser z winem? Francuski mistrz serowarstwa zdradza złotą zasadę
Vincent Vegne to francuski mistrz serowarstwa, czterokrotny finalista prestiżowego konkursu serowarów, zdobywca tytułu Meilleur Ouvrier de France. W wywiadzie z nami opowiada, czy zapach sera potrafi być odrzucający, a także o tym, jak łączyć ser ...