kuchnia gruzińska
-
Irena Kamińska-Radomska znów usiłuje nas uczyć. Wzięła na tapet kuchnię gruzińską. "Rękami?!"
Pani doktor Irena Kamińska-Radomska uchodzi za ekspertkę do spraw etykiety i odpowiedniego zachowania. Już nie raz, nawet nie dwa, usiłowała nas uczyć, jak na przykład dama powinna jeść banany lub pizzę. Ostatnio jednak postanowiła pouczyć nas, ja...
-
Poszłam do gruzińskiej restauracji po "Kuchennych rewolucjach". Oderwałam kawałek chaczapuri i... zdziwiłam się
Ostatnio wybrałam się do gruzińskiej restauracji Gaumarjos, która dziesięć lat temu przeszła kuchenne rewolucje pod czujnym okiem i żelazną ręką Magdy Gessler. Restauratorka określiła to miejsce mianem jednej z najlepszych gruzińskich restauracji,...
-
Chaczapuri - kto raz skosztował prawdziwego chaczapuri, powinien wypróbować te przepisy
Nie zna Gruzji ten, kto nie spróbował chaczapuri! Przepis na tę potrawę kuchni kaukaskiej nie jest zbyt skomplikowany i dowodzi, że proste dania są najlepsze.
-
Chinkali: przepis od szefowej kuchni na pyszne gruzińskie pierogi
Jak zrobić chinkali? Przepis jest dość prosty, a w tych oryginalnych pierożkach rozsmakują się z pewnością nie tylko wielbiciele kuchni gruzińskiej.
-
Gruzińskie chaczapuri. Co to takiego i jak je przygotować?
Gruzińskie chaczapuri po dosłownym przetłumaczeniu to "chleb z twarogiem". To tradycyjne danie kuchni kaukaskiej. Region Kaukazu jest pradawnym rejonem pszenicy i serowarstwa. Turyści często zachwycają się właśnie chaczapuri, chociaż wśród...
-
Chinkali - przepis na tradycyjne pierożki z Gruzji. Dodaj jeden składnik, który podbije ich smak
Gruzja słynie z ciekawych dań. Jednym z nich są chinkali. Przepis pozwoli wam na stworzenie tradycyjnych pieróżków z mięsnym nadzieniem. Wsiadajcie więc do kulinarnego busa i wyjedźcie w podróż do tego pięknego kraju.