kuchnia japońska
-
Ramen na mieście omijam szerokim łukiem. W domu robię lepszy, a na talerzu nie zostaje nic
Ta zupa podbiła serca Europejczyków, a w Polsce powstaje coraz więcej miejsc, gdzie można ją zjeść. Nie musisz jednak wydawać pieniędzy na wizytę w restauracji, bo japońską potrawę możesz przygotować samodzielnie. Jak zrobić domowy ramen? Przepis...
-
Ten sos odmieni każde danie. Zakochasz się bez pamięci. Mięso będzie soczyste jak brzoskwinia
Kuchnia japońska ma w Polsce wielu fanów. Uwielbiamy zajadać się nie tylko sushi, lecz także innymi potrawami. Jednym z charakterstycznych dla tej kuchni smaków, który szczególnie sobie upodobaliśmy, jest sos teriyaki. Jego słodko-słony smak skrad...
-
Powiew Azji na talerzu w środku zimy? W tym lokalu poczujesz się jak na wymarzonych wakacjach
Rolki japońskiego sushi, chrupiące kalmary w cieście, zupa miso czy krewetki tygrysie w ostrym curry - m.in. te smaki przychodzą na myśl, gdy wspominamy lub planujemy dalekie, egzotyczne podróże w azjatyckie zakątki. Nowo otwarta restauracja Gan b...
MATERIAŁ PROMOCYJNY PR -
Koniec zawijania i czekania godzinami. Zamiast tradycyjnego, upiecz makowca japońskiego. Robi niemałe wrażenie
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie, należy powoli przygotowywać listę świątecznych deserów, które zamierzamy podać swoim gościom. Obowiązkowym wypiekiem w wielu domach jest makowiec. Warto jednak zaszaleć i...
-
Dziadek Japończyk spróbował polskiej kuchni. Smak klusek śląskich wywołał niemałe poruszenie
Co kraj to obyczaj, a ile kultur, tyle regionalnych kuchni i ulubionych smaków. Warto jednak czasami się przełamać i spróbować nowych dań, chociaż mogą na pierwszy rzut oka wydawać się niejadalne. Podobny projekt przeprowadził youtuber o japońskic...
-
Ramen - przepis według oryginalnej japońskiej receptury. Spróbuj, a pokochasz bardziej niż rosół
Orientalna kuchnia coraz śmielej wchodzi na rodzime salony, a jednym z jej prawdziwych hitów jest ramen, czyli tradycyjna japońska zupa wywodząca się z kuchni. chińskiej. Jak przyrządzić ramen? Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na to danie!
-
Kotlety mielone z indyka, czyli boska alternatywa dla klasycznych. Dwie skrajne wersje - wybierz swoją ulubioną [PRZEPISY]
Kotlety mielone z indyka to nieco chudsza wersja tych z wieprzowiny. Robi się je równie łatwo, co klasyczne i są równie pyszne. Jak się zabrać za kotlety mielone z indyka? Sprawdźcie nasz przepis.
-
Japończycy łapią się za głowy. Amerykanie pyszną, świeżą rybę zastąpili mielonką. Profanacja sushi?
Kto lubi sushi, ten wie, że sushi masterzy przykładają największą uwagę do składników, które się w nim znajdują - szczególnie, jeśli mowa o surowej rybie. Jak musieli zareagować na wieść o tym, że w Stanach ludzie dodają do niego mielonkę? Nawet n...
-
Słynne zielone znaki w "Matrixie" to kod informatyczny? Błąd. Inspiracją... książka kucharska
Nawet jeśli ktoś nie oglądał "Matrixa" (choć trudno w to uwierzyć), z pewnością kojarzy ciąg zielonych znaków, spływających strugami po ekranie. Wyglądają jak bardzo zaawansowany kod i rzeczywiście tak jest. No dobra... To tylko częściowo prawda....
-
Robert de Niro otwiera hotel w Warszawie. Ale na razie możecie u niego zjeść
Robert de Niro, jeden z najbardziej cenionych amerykańskich aktorów, niebawem otworzy w Polsce swój hotel. Na razie startuje jego restauracja.
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Musisz mieć go na grzybobraniu. Kupisz go w Empiku, w Kauflandzie drożej
- Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyrosło? Unikaj podstawowych błędów
- Ekspresowa sałatka na każdą okazję. Potrzebujesz 10 minut, szynki i warzyw
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
-
Jest pulchny, pięknie pachnie i cudownie smakuje. Jak zrobić japoński chlebek hokkaido?
Siedzisz w domu kolejny tydzień, ciasto drożdżowe już upieczone, chleb na zakwasie również i szukasz czegoś nowego? Przygotuj japoński chlebek hokkaido! Jest pulchny, pięknie pachnie i cudownie smakuje, a do tego przypomina pieczoną chmurkę! Jak g...
-
Robert de Niro otworzy w Warszawie hotel Nobu. Restauracja ma zachwycać
Już w połowie roku przy ulicy Wilczej w Warszawie ma zostać otwarty hotel sieci Nobu, której współwłaścicielem jest słynny aktor Robert de Niro. Wisienką na torcie ma być ponoć hotelowa restauracja, serwująca dania kuchni japońskiej.
-
Zupa miso jak z japońskiej restauracji. Wystarczy tylko kilka składników!
Zupa miso, jedno z najbardziej znanych tradycyjnych dań japońskich, bardzo często oferowana jest w barach z tamtejszą kuchnią. Czy jednak wycieczka do Japonii lub odwiedziny w najbliższej restauracji to jedyna opcja, by skosztować zupy miso? Nie!...
-
Sushi z restauracji w Lidlu? Sieć testuje sprzedaż. Sprawdzamy, gdzie można je dostać
Jeśli jesteście fanami sushi, ten artykuł jest dla was. Nie musicie już wybierać się do drogish sushi barów ani męczyć się, jedząc średniej jakości gotowe zestawy, które dostepne są w wielu sklepach. Lidl wprowadza do swojej oferty sushi z...
-
Makaron udon - jak podać pyszny japoński makaron
Makaron udon to jeden z najpopularniejszych makaronów pochodzących z Japonii. Dodawany jest przede wszystkim do bulionów warzywnych, mięsnych i rybnych. Makaron udon - przepis do samodzielnego wykonania w domu podajemy poniżej i podpowiadamy, jaki...
-
Glony wakame - jak je przyrządzać?
Glony wakame to najpopularniejsze - obok nori - japońskie wodorosty. Mają ciekawy smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Choć obca nazwa i fakt, że są w naszej kuchni mało znane, może rodzić obawy jeśli chodzi o wykorzystywanie ich na co dzień,...