kuchnia japońska

  • Glony wakame - jak je przyrządzać?

    Glony wakame - jak je przyrządzać?

    Glony wakame to najpopularniejsze - obok nori - japońskie wodorosty. Mają ciekawy smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Choć obca nazwa i fakt, że są w naszej kuchni mało znane, może rodzić obawy jeśli chodzi o wykorzystywanie ich na co dzień,...

Więcej o:

kuchnia japońska

  • Podróże kulinarne: kuchnia japońska

    (szaszłyki), obsmażane ryżowe kulki i proste sashimi. Zobacz także: Kuchnia japońska. Co się jada w Tokio W Tokio przynajmniej raz powinno się zjeść kaiseki ryori, japoński posiłek o wiekowej tradycji, złożony z kilku różnych dań, serwowany w restauracjach i ryokan. Składniki zależą od pory roku i regionu

  • Robert de Niro otworzy w Warszawie hotel Nobu. Restauracja ma zachwycać

    marki - aktor Robert de Niro. 120 luksusowych pokoi i kuchnia japońsko-peruwiańska Jak donosi serwis warszawa.naszemiasto.pl, inwestycja, której koszt szacuje się na 100 mln złotych, jest już niemal ukończona. Obiekt powstanie w miejscu dotychczasowego Hotelu Rialto (ul. Wilcza 73). Nowoczesna bryła

  • Jak zrobić ramen? To japońskie danie możemy przyrządzić w domu

    Ramen jest to w dużym uproszczeniu nasz polski rosół. Jest on jednak dużo bardziej urozmaicony, ponieważ jemy go z dodatkami innymi niż sam makaron. Jest wiele wariantów tej zupy dzięki czemu, każdy może znaleźć coś dla siebie. Jego podstawą jest aromatyczny bulion, który jest przyrządzany w

  • Sos teriyaki - co to jest? Do jakich dań go wykorzystać?

    Sos teriyaki ? skład Sos teriyaki to jeden z najpopularniejszych japońskich sosów zarówno w swojej ojczyźnie, jak i w innych krajach. Głównymi jego składnikami są: sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, miód, olej sezamowy i mąka kukurydziana. Można go przygotować samemu lub kupić w sklepach z

  • SEN z sesją wizerunkową

    Mistrz Świata w sushi z Tokio - Alon Than. W menu goście znajdą obecnie klasyki kuchni japońskiej i doskonałe zestawy szefa kuchni. Karta baru to przede wszystkim autorskie koktajle Asi Chełchowskiej, która przy opracowywaniu receptur bazowała głównie na azjatyckich przyprawach takich jak wasabi, matcha

  • Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

    dla ozdoby. Na talerzach triumfują także owoce morza. Odważniejsi mogą spróbować wyjątkowych potraw takich jak smażone pasikoniki czy smażone żaby z dodatkiem czosnku. Kuchnia chińska skupia w sobie elementy dziedzictwa kulinarnego Wschodniej Azji, zwłaszcza kuchni japońskiej, singapurskej i wietnamskiej

  • Najzdrowsze kuchnie świata

    Japończycy słyną z długiego życia i dobrego zdrowia. Tajemnicą ich długowieczności jest odpowiednia dieta. Głównymi składnikami kuchni japońskiej są warzywa, ryby, owoce morza. Głównym źródłem białka w ich diecie są ryby i soja, które dobrze wpływają na serce. Kolejnym ważnym składnikiem dań

  • Patelnia do naleśników - jaką wybrać? Podpowiadamy!

    , wybierzmy patelnię z dołkami, by ich kształt był idealny. Wielbiciele kuchni japońskiej docenią na pewno kwadratowe patelnie, dzięki którym można przygotować nie tylko doskonałe cienkie naleśniki, ale także japońskie omlety tamagoyaki. Patelnia na naleśniki może mieć bardzo różne rodzaje powłok. Najtańsze