kuchnia japońska

  • Glony wakame - jak je przyrządzać?

    Glony wakame - jak je przyrządzać?

    Glony wakame to najpopularniejsze - obok nori - japońskie wodorosty. Mają ciekawy smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Choć obca nazwa i fakt, że są w naszej kuchni mało znane, może rodzić obawy jeśli chodzi o wykorzystywanie ich na co dzień,...

Więcej o:

kuchnia japońska

  • Kuchnia japońska. Co się jada w Tokio

    sposób wyobrazić sobie bez niego kuchni japońskiej. Kuchnia japońska. Ryby na surowo Podobno przeciętny Japończyk zjada około 40 kg ryb i owoców morza rocznie. Znaczną część tego - na surowo. Rozmaite gatunki ryb, kałamarnice czy ośmiornice często

  • Podróże kulinarne: kuchnia japońska

    ), yakitori (szaszłyki), obsmażane ryżowe kulki i proste sashimi. Zobacz także: Kuchnia japońska. Co się jada w Tokio W Tokio przynajmniej raz powinno się zjeść kaiseki ryori , japoński posiłek o wiekowej tradycji, złożony z kilku różnych dań, serwowany w restauracjach i ryokan . Składniki zależą od

  • Kuchnia japońska. Japońskie alkohole

    Sake jest nieodłącznym elementem zarówno rytuałów szinto, jak i współczesnych obyczajów biesiadnych. Jej jakość zależy od ryżu i wody użytej do fermentacji. W całej Japonii istnieje ponad 500 lokalnych destylarni, a za najlepsze uznawane są te w prefekturze Niigata. Sake

  • Robert de Niro otworzy w Warszawie hotel Nobu. Restauracja ma zachwycać

    O tym, że w Warszawie ma powstać jeden z luksusowych, pięciogwiazdkowych hoteli sieci Nobu, wiadomo mniej więcej od połowy zeszłego roku. Obiekt ma zostać otwarty w połowie obecnego roku. Jak możemy przeczytać w wielu doniesieniach, z tej okazji do stolicy Polski przyjedzie słynny współwłaściciel

  • SEN z sesją wizerunkową

    Mistrz Świata w sushi z Tokio - Alon Than. W menu goście znajdą obecnie klasyki kuchni japońskiej i doskonałe zestawy szefa kuchni. Karta baru to przede wszystkim autorskie koktajle Asi Chełchowskiej, która przy opracowywaniu receptur bazowała głównie na azjatyckich przyprawach takich jak wasabi, matcha

  • Sos teriyaki - co to jest? Do jakich dań go wykorzystać?

    Sos teriyaki – skład Sos teriyaki to jeden z najpopularniejszych japońskich sosów zarówno w swojej ojczyźnie, jak i w innych krajach. Głównymi jego składnikami są: sos sojowy, ocet ryżowy, imbir, czosnek, miód, olej sezamowy i mąka kukurydziana. Można go przygotować samemu lub kupić w sklepach

  • 3 proste przepisy na krewetki, które musisz znać! [PLUS PORADY]

    strony. Gdy są już gotowe, zdejmuję patelnię z ognia, doprawiam krewetki do smaku solą i pieprzem (teraz można też polać je sokiem z cytryny). Na koniec posypuję je natką lub kolendrą i od razu podaję. Brzmi egzotycznie? Słusznie. Najbardziej wskazane są skojarzenia z kuchnią japońską, gdzie w tempurze

  • Makaron udon - jak podać pyszny japoński makaron

    sosu sojowego. Lubisz kuchnię japońską? Sprawdź nasz przepis wideo na japońskie krokiety ziemniaczane korokke: Makaron udon z kurczakiem – przepis Składniki: 300 g ugotowanego makaronu udon, 300 g piersi kurczaka, 1 marchewka, 1/2 puszki groszku konserwowego, 150 g mrożonej fasolki szparagowej, 1