kuchnia polska
-
Mróz dał ci w kość? Przygotuj ten rozgrzewający krupnik babuni, a zima nie będzie ci straszna
Krupnik to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. W końcu jej podstawą jest aromatyczny rosół, także jest doskonałą alternatywą dla poniedziałkowej pomidorowej. Wystarczy, że do bulionu dodasz warzywa i kaszę, a już uzyskasz...
-
Moja babcia od zawsze była mistrzynią zasmażanej kapusty. Zdradziła mi, że to wszystko przez owocowy dodatek
Najlepszy dodatek do mięs i klusek ziemniaczanych? Według wielu przetwory z kapusty nie mają sobie równych. Poza surówką z kapusty kiszonej lub pekińskiej, popularnością w wielu domach cieszy się również kapusta zasmażana. Co zrobić, by była...
-
Ten przepis zasługuje na wszystkie nagrody świata. Wystarczy nadziać drożdżowe kluski farszem, który Polacy kochają
Pampuchy, nazywane też pyzami drożdżowymi lub kluchami na parze, idealnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Choć często podaje się je polane mięsnym sosem lub śmietaną z cukrem, rzadko kiedy są... nadziewane. Postaw na...
-
Przepis na gołąbki z twistem. Do klasycznego farszu dodaj te składniki - wyjdzie dzieło sztuki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu trudno odmówić smaku. Jeśli jednak przejadła ci się klasyczna wersja - koniecznie spróbuj wzbogacić farsz o dość nietypowe składniki. Gwarantujemy, że finalny efekt przewyższy twoje oczekiwania.
-
Sekret idealnych kopytek? Wcale nie składniki, a technika. Przypomnij sobie o słynnej metodzie czwórek
Kopytka to jedno z tych dań, które uwielbia prawie każdy. Smakują wybornie zarówno z mięsnym lub grzybowym sosem, jak i okraszone wyłącznie smażoną cebulą i boczkiem. Niestety, przez nieumiejętne dobranie proporcji, kopytka często wychodzą twarde ...
-
Koreańscy rodzice spróbowali polskich potraw. Padło zaskakujące porównanie. "Jak spaghetti w kapuście"
Crazy Korean Cooking to kanał na Youtubie i profil w mediach społecznościowych, którego autorka między innymi namawia rodziców do próbowania potraw różnych kuchni świata. Kiedyś przyniosła im do domu polską kiełbasę, która sprawiła Koreańczykom...
-
Popularna zupa w nowej odsłonie. Pod koniec gotowania dodaj to warzywo, a wywar nabierze koloru
Nie ma to jak babciny, sycący krupnik. Ten w wersji klasycznej może wydawać się jednak nudny, dlatego dla podkręcenia smaku i koloru, pod koniec gotowania dodaj... pomidory z puszki. Ich słodko-kwaśny smak doskonale uzupełni nieco mdłe ziemniaki,...
-
Przepis na pasztet. Domowe smarowidło zrobisz w kilka minut, a przy okazji... ugotujesz rosół
Domowy pasztet drobiowy to doskonałe smarowidło do kanapek oraz imprezowa przekąska. Z naszego przepisu wychodzi nie tylko pełen aromatu, lecz także wyjątkowo delikatny i wilgotny. Co najlepsze, w rezultacie przygotowań otrzymasz i pasztet, i rosó...
-
Moja mama zajadała się tymi kluskami w dzieciństwie. Zawsze powtarza mi, że ten składnik to obowiązek
Żelazne kluski, nazywane również stalowymi lub szarymi, to dla wielu smak dzieciństwa. Są proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie zarówno z domowymi sosami, jak i polane masłem i okraszone cebulką. Jak je zrobić, by smakowały jak za dawnych...
-
Ten quiz ułożyła Magda Gessler! Myślisz, że wiesz wszystko o polskiej kuchni? Sprawdź się!
Uda ci się zdobyć komplet punktów?
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Od dziś będziesz robić najlepszy rosół. Babcia poprosi o przepis
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Przygotuj schab na niedzielę w taki sposób, a przez całe lato nie wrócisz do zwykłych kotletów
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
- Leniwe robię w ten sposób od lat. Główny składnik zamieniłam na inny
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Dziecinnie prosty sposób na sparzenie kapusty. Zajmuje tylko 10 minut
-
Nie wiesz, co podać na Trzech Króli? Goście wyliżą talerze do czysta, gdy na stół wjedzie karkówka z przepisu Ewy Wachowicz
Nie masz pomysłu, czym poczęstować gości na niedzielnym obiedzie? A może szukasz inspiracji na zbliżające się święto Trzech Króli? Ewa Wachowicz wyszła z doskonałą propozycją. Karkówka z jej przepisu jest banalna w przygotowaniu, a nasyci wiele os...
-
Ranking 100 najobrzydliwszych dań świata. Polska "zasłynęła" aż trzema pozycjami, na podium Finlandia
Każdy ma dania, które zapadły w pamięć, ale nie przez obłędny smak czy formę podania, a raczej mankamenty. Tym sposobem powstał ranking najbardziej obrzydliwych potraw na świecie. Podium co prawda należy do Finlandii, jednak Polska może "pochwalić...
-
Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Kluski leniwe wychodzą dzięki niemu pulchne i idealnie miękkie
Brak ci pomysłu na prosty i szybki obiad? W takich chwilach wracaj do sprawdzonych dań z dzieciństwa. Doskonałym rozwiązaniem będą kluski leniwe, które w wielu domach robią furorę, szczególnie wśród najmłodszych. Mięciutkie i słodkie kluchy z...
-
Zamiast bigosu, w sylwestra podaję to jarskie danie. Nawet wujek zajada się ze smakiem i nie narzeka na brak mięsa
Co zaserwować na sylwestrowej imprezie? Coraz więcej osób ogranicza lub całkowicie wyklucza mięso ze swojej diety. Takiej grupie nie ma co serwować bigosu, którego składnikiem jest między innymi kiełbasa. Zamiast tego przygotuj łazanki.
-
Jak długo może stać sałatka jarzynowa? Zepsuje się szybko nawet w lodówce, jeśli nie zmienisz przyzwyczajeń
Sałatka jarzynowa to królowa sałatek nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Polacy ją wręcz uwielbiają i przygotowują na każdą większą okazję. Trudno się temu dziwić. Jest pyszna, prosta w przygotowaniu i pozwala wykorzystać włoszczyznę z...
-
Jak długo można przechowywać bigos w słoikach? Czas będzie dłuższy niż myślisz, jeśli postawisz na tę metodę
Trudno wyobrazić sobie święta bez potraw z kapustą w roli głównej. Polacy na wigilijny stół kładą nie tylko pierogi i uszka nadziewany kapuścianym farszem, ale również staropolski i aromatyczny bigos. Co zrobić, gdy ugotujemy go za dużo? Mamy trzy...
-
Szybki dodatek do barszczu czerwonego. Ten przepis uratuje cię od żmudnego lepienia uszek z mięsem lub kapustą
Masz dość lepienia uszek? Trudno się temu dziwić. Jest to wyjątkowo żmudna i czasochłonna praca. Na całe szczęście wigilijny barszcz czerwony można podawać z innymi dodatkami. Jedni uwielbiają barszcz z ziemniakami, inni z puree z fasoli. My...
-
Treściwy bigos z nietypowym dodatkiem. Moja mama tak robi, a ja wciąż jestem w szoku
Żadna Magda Gessler, żadem Okrasa nie robi tak pysznego bigosu jak moja mama. Przez pół życia starałam się odtworzyć ten smak, jednak na próżno - mój bigos też jest smaczny, ale to nie to samo. Ostatnio chciałam się dowiedzieć, jak dokładnie mama ...
-
Bigos, który zmiecie konkurencję z planszy. Wystarczą trzy łyżki na duży garnek, a goście zjedzą wszystko i wyliżą talerze
Polacy uwielbiają bigos i gotują go nie tylko od święta. Pojawia się na stołach niezależnie od okazji, dlatego też warto, by ten bożonarodzeniowy wyróżniał się i smakował wyjątkowo. Jak to osiągnąć? Oczywiście dodatkami. Wystarczy odrobina...
-
Bardziej świątecznych śledzi nie jedliście. Składników jest dużo, ale dla tego smaku warto się poświęcić
Śledzie w oleju lub w śmietanie to już przeżytek. Powtarzany od lat smak potrafi się znudzić, dlatego w tym roku postaw na wigilijne eksperymenty. Ten przepis nie należy do nowości, lecz teraz przeżywa swój renesans. Twoi dziadkowie z pewnością...
-
Co do śledzi zamiast octu? Tomasz Strzelczyk dodaje ten składnik, a podczas Wigilii śledzie znikają z talerzy jako pierwsze
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. W wielu recepturach jednym z głównych składników jest jednak ocet, który nie każdemu smakuje ze względu na swój intensywny i specyficzny smak. Tomasz Strzelczyk ma na to sprawdzony sposób. Do ryb doda...
-
Jak przygotować wigilijny bigos niczym mistrz? Dzięki tej staropolskiej technice będzie palce lizać
Potrawy z kapustą w roli głównej to kwintesencja świątecznych kulinariów. Kapustą nadziewamy uszka i pierogi, na stole ląduje również kapusta z grochem, a do ryby podajemy surówkę z kiszonej kapusty. W wielu domach królują także łazanki lub......
-
Jak mrozić krokiety, aby po odmrożeniu były złociste, świeże i równie smaczne? Niezawodna metoda
Krokiety często goszczą na wigilijnych stołach. Paszteciki ze smakowitym farszem i złocistą panierką to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Niektórych zastanawia jednak kwestia ich przechowywania. Czy krokiety można mrozić? A jeśli tak, to w jaki...
-
Goście spadną z krzeseł, gdy spróbują tych pierogów. Prosty dodatek zamiast grzybów podkręca smak kiszonej kapusty
Pierogi z kapustą i grzybami nikogo nie zaskoczą. Niezależnie od proporcji farszu i dodanych przypraw, jest to smak, z którym wszyscy przez lata zdążyliśmy się obyć. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, zamiast grzybów dodaj ten składnik. Taka...
-
Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Pewnie myślisz, że to absurd, ale odpowiedź nie jest taka oczywista
Mrożenie żywności to idealny sposób na to, by jej nie marnować. Wiele potraw wigilijnych nadaje się do tego idealnie. Po świętach do zamrażarki mogą trafić pierogi, kapusta z grochem, czy również bigos. Co natomiast z sałatką jarzynową? Wbrew...
-
Nikt nie tknie jarzynowej, kiedy ta sałatka wjedzie na wigilijny stół. Szykuj się na walkę o ostatnią porcję
Sałatka jarzynowa ma zarówno swoich wieloletnich i oddanych fanów, jak i zawziętych przeciwników, którym wnętrzności przewracają się na sam jej widok. Jeśli chcesz zaskoczyć świątecznych gości, na wigilijnym stole musi znaleźć się... sałatka z...
-
Najpierw ją smażę, następnie zalewam tym produktem. Babcia co roku podkrada mi słoiki ze spiżarni
Choć nie jest to obowiązkowe danie na każdym stole, to wielu Polaków uwielbia ten wigilijny przysmak. Ryba w tej wersji może spokojnie konkurować z tą w panierce. Co więcej, możesz przygotować ją wiele dni wcześniej, dzięki czemu odejdzie ci część...
-
Odkąd zrobiłam schab w tej wersji, nikt w domu nie chce jeść kotletów. Będzie wyśmienicie, a ubrudzisz tylko patelnię
Kotlety schabowe to już niedzielny klasyk. Podawane z ziemniakami i domowej roboty surówką potrafią być niezwykle smaczne, ale trudno taki obiad nazwać wyjątkowym. Jeśli zależy ci na urozmaiceniu swojego menu, postaw na schab w sosie pieczarkowym....
-
Często podaję ją zamiast rosołu. Nie ma osoby, która nie poprosi o dokładkę
Zupy to jedne z prostszych dań obiadowych, które można wykonać. Nieskomplikowany skład i banalnie proste kroki w przyrządzaniu tylko zachęcają do ich robienia. Gdy jeszcze do tego dołożymy produkty, które można znaleźć w naszej kuchni, to można...
-
Mielę mięso z rosołu i ziemniaki z wczorajszego obiadu. Takich pyz nie powstydziłaby się żadna babcia
Masz ochotę na polską kuchnię? Zastosuj sprytny trik i wykorzystaj składniki z obiadu z wczoraj. Pyszne domowe pyzy zrobisz z mięsa z rosołu i ziemniaków, które po niedzieli zalegają w garnku. Będzie smakowicie, a to wszystko w duchu zero waste.
-
Robisz sałatkę jarzynową w ten sposób? To wielki błąd. Dzięki tej metodzie uchronisz ją przed "powodzią"
Sałatka jarzynowa to klasyk nad klasykami. Smaczny dodatek pojawia się na polskich stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. Trudno znaleźć kogoś, kto nie doceniałby pysznej majonezowo-warzywnej mieszanki. Jak jednak cieszyć się jej smakiem,...
-
Pani Kazia ze szkolnej stołówki zdradziła mi sekret na absolutnie proste zrazy śląskie. Ich przygotowanie to pestka!
Zrazy śląskie to doskonała opcja dla tych z nas, którzy nie lubią spędzać wiele czasu w kuchni na wieloetapowych przygotowaniach poszczególnych składników obiadowych. Wystarczy mięso mielone, odrobinę tłuszczu do smażenia i trochę przypraw, aby...
-
Kluski śląskie wychodzą rozmemłane i sklejone? Ratunkiem na to jest sprytna metoda 4:1
Kluski śląskie to regionalny przysmak, którym Polacy zajadają się od lat. Przyrządzone odpowiednio, wychodzą niesamowicie miękkie i delikatne. Taki efekt nie zawsze się jednak udaje. Jak przygotować pyszne kluski, aby nie stały się posklejaną papk...
-
Robisz w tym roku bigos? Lepiej mieć się na baczności. Jak babcia zobaczy, że popełniasz te błędy, rozpęta się kłótnia
Wigilia już za pasem, a więc nadeszła pora, by myśleć o bożonarodzeniowych potrawach. Na wielu stołach pojawią się nie tylko pierogi, czy barszcz z uszkami, ale także staropolski bigos. Jak go przyrządzić, by smakował perfekcyjnie? Przede wszystki...
-
Najgorsze potrawy mięsne świata. Na pierwszym miejscu kontrowersyjny polski przysmak [RANKING]
Kuchnia polska słynie z wielu smakowitych potraw. Nasze pierogi, bigos i żurek zasłynęły na całym świecie. Oprócz dań powszechnie uwielbianych możemy się też poszczycić tymi nieco bardziej kontrowersyjnymi. Jedno z nich znalazło się na pierwszym...
-
Kotlety mielone znów wyszły za suche? Łyżka tego sosu załatwi sprawę raz na zawsze. Z tego triku korzystam od lat
Kotlety mielone, najlepiej podane z ziemniakami i domową surówką, to obiadowa klasyka, która możliwe, że nigdy się nie znudzi. Dobrze przyrządzone kotlety są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Jak osiągnąć taki efekt? O tym triku nie mówi s...
-
Śniadanie rodem z czasów PRL-u. Zużyjesz czerstwe pieczywo i zaskoczysz domowników nowym smakiem
Pewne dania są jak kapsuła czasu. Gdy tylko weźmiemy kęs, natychmiast wracamy do czasów dzieciństwa lub młodości. Dla wielu osób, które wychowywały się w czasach PRL-u, takim przysmakiem jest... chleb w jajku. Przygotuj to banalnie proste śniadani...
-
Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem. Babcia zawsze tak ją robiła
O polskich zupach można mówić godzinami. Ich smak trudno zamienić na coś innego, a swoją sławę zyskały nawet poza granicami kraju. Nic dziwnego, ponieważ taki aromat i charakterystyczne posmaki nie występują w każdym daniu. Potrawa, o której pisze...
-
Zdradziłam babci mój przepis na miękkie ciasto na pierogi. Stwierdziła, że to "bzdura", ale potem podziękowała
Pierogi to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Smakują obłędnie z każdym nadzieniem, kluczowe jest jednak wykonanie ciasta. Powinno być miękkie, delikatne i elastyczne, ale nie zawsze takie wychodzi. Jak sprawić, aby ciasto pierogowe było...
-
Była znienawidzoną zupą, dziś wiele osób do niej wraca. Niewiarygodne, co jest głównym składnikiem
Niektóre dania, pomimo że kiedyś były bardzo znane i lubiane dziś nie cieszą się sławą. Mało kto decyduje się na zrobienie ich na obiad, lecz my nie damy im umrzeć. Ta potrawa może w niektórych przywołać wspomnienia z dzieciństwa, bo właśnie tak...