kuchnia prl
-
Te dania królowały w PRL-u, a dziś wywołują ciarki. Pojawiały się na każdym stole
Okres PRL-u pod względem kulinarnym jest dość nietypowy. Jedni bardzo tęsknią za daniami, które wówczas uchodziły za rarytasy. Inni już na samą myśl o nich niemal dostają mdłości. Kilka jednak stało się kultowymi potrawami, bez których trudno...
-
Co na obiad w Wielki Piątek? Ta zupa kiedyś królowała. W roli głównej konkretna ryba
Wielki Piątek to dzień szczególnie ważny dla osób wierzących i zgodnie z tradycją i zaleceniami Kościoła Katolickiego, tego dnia obowiązuje post. Dziś mamy dla was przepis na obiad na Wielki Piątek, a w roli głównej będzie ryba. Ale nie klasyczny...
-
Wystarczy podgrzać i wymieszać. To najprostszy deser świata, a smakuje jak niebo
Gdy ktoś, kto nigdy nie jadł bloku czekoladowego, usłyszy o nim, a w jego głowie zakiełkuje skojarzenie z PRL-em, może pomyśleć, że to byle jaki deser. Potem jednak, gdy weźmie pierwszy kęs, wszystko się zmieni. Ja też kiedyś nie byłam przekonana ...
-
Robiłam gulasz z żołądków i dodałam dwa składniki. Tak pyszny, że chyba otworzę restaurację
Jeśli chodzi o podroby, Polacy dzielą się na dwa obozy: kocham i nienawidzę. Ja jestem w tym pierwszym i w mojej kuchni często goszczą flaczki, wątróbka i moje ukochane żołądki. Ostatnio postanowiłam zrobić gulasz z żołądków, ale coś mnie podkusił...
-
Ciasta jak za dawnych lat. Jeśli pamiętasz PRL, na pewno je rozpoznasz!
Lepiej nie podchodź do tego quizu na głodnego - zwłaszcza jeśli uwielbiasz słodkości! Pamiętasz smaki ciast z PRL-u? Jeśli tak, masz szansę na świetny wynik. Wystarczy odpowiedzieć na 13 pytań, by zdobyć słodki komplet. Aż ślinka cieknie!
-
Ciasto, które było przebojem PRL-u. Jest lekkie i puszyste jak obłoczek
Choć o PRL-u mówi się, że to czasy słusznie minione, nadal wiele osób z nostalgią wspomina przepisy z tamtych lat. Mimo że często trzeba było się ratować tym, co akurat miało się pod ręką, przez co np. blok czekoladowy tak naprawdę niewiele miał...
-
Wpadłam na dziwny pomysł i dolałam to do gulaszu z żołądków. Był tak pyszny, że zjadłam pół garnka
Gulasz z żołądków może nie jest potrawą, którą obecnie zajadamy się na okrągło, a młodzież w większości nawet nie zna tego smaku, jednak w PRL-u królował na naszych stołach. Dziś pragnę przypomnieć przepis na pyszny gulasz z żołądków, by nie dać m...
-
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję meduzę. Stawiam na trzy mięsa i każdy się zajada
Każdy z nas pewnie ma ulubione danie, które w czasach PRL-u gościło na stołach na każdej rodzinnej uroczystości, a miłośnicy nie dali przepisowi popaść w zapomnienie. Tak jest między innymi z galaretą, którą niektórzy nazywają meduzą, a inni meduz...
-
Żyłeś w PRL-u? Rozwiąż quiz i sprawdź czy jeszcze pamiętasz te sprzęty
Przed tobą wspominkowy quiz o czasach PRL-u. Gotowałeś w tamtych czasach? A pamiętasz te sprzęty kuchenne? Niby prosty, ale na 7. pytanie odpowiada 20 proc. z was. Podejmujesz wyzwanie? Spróbuj zdobyć 11/11!
-
Zapytaliśmy, a wy byliście bezlitośni. To są, waszym zdaniem, najgorsze dania z PRL-u
Każdy z nas ma takie danie, na widok którego najchętniej wyszedłby z pomieszczenia albo przynajmniej odwrócił wzrok. Zazwyczaj są to potrawy, które źle kojarzymy jeszcze z czasów dzieciństwa. Różnie wspominamy też kuchnię PRL-u, która była dość...
-
Kiedyś zajadała się elita, dziś nawet nie chcemy wąchać. Mięciutkie mięso w galarecie to poezja
Są takie potrawy, które w czasach PRL-u cieszyły się ogromnym uwielbieniem wśród Polaków, jednak obecnie młodzież nie chce ich nawet spróbować. Wskazać można choćby galaretę, wątróbkę i ozorki. I właśnie o ozorkach będziemy dziś mówić. Jak je...
-
W latach osiemdziesiątych babcia robiła na święta i niedzielę. Ta pieczeń jest pyszna na ciepło i na zimno
Są takie dania, które w czasach PRL-u były prawdziwymi rarytasami i pojawiały się na stołach z okazji ważniejszych uroczystości i świąt. W mojej rodzinie królowała pieczeń rzymska, którą babcia nazywała klopsem. To danie jest naprawdę wyjątkowe, b...
-
Ten kotlet to zapomniany hit PRL-u. Zrobisz go w kilka chwil i przywołasz wspomnienia sprzed lat
Kotlet rzymski święcił triumfy w czasach PRL-u. Być może ze względu na swoją światową nazwę, a może dlatego, że robi się go szybko i z małej liczby składników. Potrzebne są tylko ser, jajka, bułka tarta, olej oraz kilka przypraw i można zabierać s...
-
Zamień koszmar z dzieciństwa w pyszny obiad. Zupa mleczna lubi się z białym warzywem - wychodzi ekstra
Są takie dania, które w dzieciństwie budziły grozę i obrzydzenie. Wymienić można choćby wątróbkę, rozgotowane, wodniste parówki i zupę owocową. Jednak jest jeden kulinarny koszmarek, który zrobiony nieco inaczej będzie naprawdę zaskakująco pyszny....
-
W mięsnym nie mają wzięcia, młodzież wręcz się krzywi. Zrobisz z nich lepszy gulasz niż z wołowiny
Najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem na obiad jest kurczak. Zwykle stawiamy na piersi z kurczaka, udka lub skrzydełka, jednak moim zdaniem inne mięso z kurczaka zasługuje na szczególną uwagę. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały na...
-
Ten legendarny sprzęt stał w wielu domach. Kurczakiem pachniała cała kamienica
Każdego z nas od czasu do czasu dopada nostalgia. Lubimy wspominać dawne czasy, odtwarzać przepisy kulinarne sprzed lat, a także czytać o starych, legendarnych sprzętach, które w PRL-u stały w każdym domu i pomagały w przygotowywaniu posiłków dla...
-
Ten obiad był kultowy w PRL-u. Niektórzy nie mogą patrzeć, inni się zajadają, a kosztuje grosze
To danie było hitem w PRL-owskich stołówkach, przedszkolach i barach mlecznych. Starsi wspominają ten smak z rozrzewnieniem, młodsi raczej się krzywią. Jak zrobić tani obiad rodem z lat siedemdziesiątych? Weź makaron i ser - najesz się do syta i...
-
Tak wyglądał sylwester w PRL-u. To były przeboje tamtych lat. "Czasem uroczyście wjeżdżał schabowy"
Sylwester to dla wielu osób najważniejsza noc w roku. Spotykamy się wtedy z bliskimi i przyjaciółmi, by pożegnać mijający rok i, z nadzieją, powitać nowy. A jak najlepiej go powitać, jeśli nie przy suto zastawionym stole. Teraz na imprezach króluj...
-
Kultowy deser z dzieciństwa wraca na salony. Zapiecz jajeczną piankę, a wyjdzie coś znakomitego
Zapomnij o szykowaniu skomplikowanych ciast i wypieków, ich miejsce zajmie coś równie smacznego, ale i prostego. Kultowy deser z beztroskich czasów dzieciństwa wraca na salony - mowa tu o zapiekanym koglu-moglu, który nie tylko obłędnie smakuje, a...
-
Te dania były hitami PRL-u. Dziś na niektóre nie możemy patrzeć
Kuchnia PRL-u składała się z wielu charakterystycznych i niekiedy dość specyficznych dań. Niektóre nadal chętnie przygotowujemy, inne całkowicie poszły w zapomnienie lub zostały nieco zmodyfikowane. Nie ma jednak wątpliwości, że są takie, które...
-
Obłędny deser królował na stołach w czasach PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza recepturę
Marzysz o ekspresowym, smacznym i jednocześnie niebywale łatwym przepisie na deser? Krem sułtański sprawdzi się w tej roli wyśmienicie. To nie lada gratka z czasów PRL-u, która niegdyś często gościła na stołach. Ewa Wachowicz podpowiada, jak go...
-
Obiad w stylu PRL, który niegdyś królował na stołach. Kultowy kotlet to konkurencja dla schabowego
Obiad w stylu PRL to wiele smacznych dań, ciekawych połączeń i wszystkim doskonale znanych klasyków. Jak się jednak okazuje, wówczas na stołach wcale nie królowały mielone czy schabowe, a bryzol z dodatkami! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątr...
-
Tego mięsa już nikt nie kupuje, a w PRL zajadali się nim wszyscy robotnicy. Najlepiej smakuje w sosie z cebulą
Wiele dań, które w PRL uchodziły za przysmaki, odeszło do lamusa, a wielka szkoda, ponieważ ówczesna prosta kuchnia była smaczna, zdrowa i sycąca. Taki właśnie jest przepis, którego młode pokolenie w większości nie zna, a chodzi o cynaderki. Co to...