kuchnia prl
-
Zapytaliśmy, a wy byliście bezlitośni. To są, waszym zdaniem, najgorsze dania z PRL-u
Każdy z nas ma takie danie, na widok którego najchętniej wyszedłby z pomieszczenia albo przynajmniej odwrócił wzrok. Zazwyczaj są to potrawy, które źle kojarzymy jeszcze z czasów dzieciństwa. Różnie wspominamy też kuchnię PRL-u, która była dość...
-
Kiedyś zajadała się elita, dziś nawet nie chcemy wąchać. Mięciutkie mięso w galarecie to poezja
Są takie potrawy, które w czasach PRL-u cieszyły się ogromnym uwielbieniem wśród Polaków, jednak obecnie młodzież nie chce ich nawet spróbować. Wskazać można choćby galaretę, wątróbkę i ozorki. I właśnie o ozorkach będziemy dziś mówić. Jak je...
-
W latach osiemdziesiątych babcia robiła na święta i niedzielę. Ta pieczeń jest pyszna na ciepło i na zimno
Są takie dania, które w czasach PRL-u były prawdziwymi rarytasami i pojawiały się na stołach z okazji ważniejszych uroczystości i świąt. W mojej rodzinie królowała pieczeń rzymska, którą babcia nazywała klopsem. To danie jest naprawdę wyjątkowe, b...
-
Ten kotlet to zapomniany hit PRL-u. Zrobisz go w kilka chwil i przywołasz wspomnienia sprzed lat
Kotlet rzymski święcił triumfy w czasach PRL-u. Być może ze względu na swoją światową nazwę, a może dlatego, że robi się go szybko i z małej liczby składników. Potrzebne są tylko ser, jajka, bułka tarta, olej oraz kilka przypraw i można zabierać s...
-
Zamień koszmar z dzieciństwa w pyszny obiad. Zupa mleczna lubi się z białym warzywem - wychodzi ekstra
Są takie dania, które w dzieciństwie budziły grozę i obrzydzenie. Wymienić można choćby wątróbkę, rozgotowane, wodniste parówki i zupę owocową. Jednak jest jeden kulinarny koszmarek, który zrobiony nieco inaczej będzie naprawdę zaskakująco pyszny....
-
W mięsnym nie mają wzięcia, młodzież wręcz się krzywi. Zrobisz z nich lepszy gulasz niż z wołowiny
Najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem na obiad jest kurczak. Zwykle stawiamy na piersi z kurczaka, udka lub skrzydełka, jednak moim zdaniem inne mięso z kurczaka zasługuje na szczególną uwagę. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały na...
-
Ten legendarny sprzęt stał w wielu domach. Kurczakiem pachniała cała kamienica
Każdego z nas od czasu do czasu dopada nostalgia. Lubimy wspominać dawne czasy, odtwarzać przepisy kulinarne sprzed lat, a także czytać o starych, legendarnych sprzętach, które w PRL-u stały w każdym domu i pomagały w przygotowywaniu posiłków dla...
-
Ten obiad był kultowy w PRL-u. Niektórzy nie mogą patrzeć, inni się zajadają, a kosztuje grosze
To danie było hitem w PRL-owskich stołówkach, przedszkolach i barach mlecznych. Starsi wspominają ten smak z rozrzewnieniem, młodsi raczej się krzywią. Jak zrobić tani obiad rodem z lat siedemdziesiątych? Weź makaron i ser - najesz się do syta i...
-
Tak wyglądał sylwester w PRL-u. To były przeboje tamtych lat. "Czasem uroczyście wjeżdżał schabowy"
Sylwester to dla wielu osób najważniejsza noc w roku. Spotykamy się wtedy z bliskimi i przyjaciółmi, by pożegnać mijający rok i, z nadzieją, powitać nowy. A jak najlepiej go powitać, jeśli nie przy suto zastawionym stole. Teraz na imprezach króluj...
-
Kultowy deser z dzieciństwa wraca na salony. Zapiecz jajeczną piankę, a wyjdzie coś znakomitego
Zapomnij o szykowaniu skomplikowanych ciast i wypieków, ich miejsce zajmie coś równie smacznego, ale i prostego. Kultowy deser z beztroskich czasów dzieciństwa wraca na salony - mowa tu o zapiekanym koglu-moglu, który nie tylko obłędnie smakuje, a...
- Pokazał borowikowe eldorado. "Grzybów były setki, zebraliśmy ok. 50 kg"
- Wyrzuciłam z lodówki wędlinę i sery, teraz kanapki robię z tym. Nie jadłam lepszego smarowidła
- Dla kogo opony całoroczne? Eksperci wyjaśniająMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Weź słoik i kawałek papieru. Muszki owocówki już się nie wydostaną
- Gdy robi się chłodniej, robię tę zupę. Zapominam o rosole i meksykańskiej
- Nie masz czasu gotować? Wybawi cię zupa gulaszowa. Przepis jest banalny
-
Sezon na mało znany super owoc trwa z najlepsze. To bomba witaminowa
- Masz ochotę na żurek, a nie wiesz, jak go zrobić? Łap za idealny przepis
- Najzdrowsze warzywo na świecie. W Polsce wciąż zapomniane, a szkoda
- Włóż herbatę do lodówki. Technolog żywności: Efekty po jednym dniu
-
Te dania były hitami PRL-u. Dziś na niektóre nie możemy patrzeć
Kuchnia PRL-u składała się z wielu charakterystycznych i niekiedy dość specyficznych dań. Niektóre nadal chętnie przygotowujemy, inne całkowicie poszły w zapomnienie lub zostały nieco zmodyfikowane. Nie ma jednak wątpliwości, że są takie, które...
-
Obłędny deser królował na stołach w czasach PRL-u. Ewa Wachowicz zdradza recepturę
Marzysz o ekspresowym, smacznym i jednocześnie niebywale łatwym przepisie na deser? Krem sułtański sprawdzi się w tej roli wyśmienicie. To nie lada gratka z czasów PRL-u, która niegdyś często gościła na stołach. Ewa Wachowicz podpowiada, jak go...
-
Obiad w stylu PRL, który niegdyś królował na stołach. Kultowy kotlet to konkurencja dla schabowego
Obiad w stylu PRL to wiele smacznych dań, ciekawych połączeń i wszystkim doskonale znanych klasyków. Jak się jednak okazuje, wówczas na stołach wcale nie królowały mielone czy schabowe, a bryzol z dodatkami! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątr...
-
Tego mięsa już nikt nie kupuje, a w PRL zajadali się nim wszyscy robotnicy. Najlepiej smakuje w sosie z cebulą
Wiele dań, które w PRL uchodziły za przysmaki, odeszło do lamusa, a wielka szkoda, ponieważ ówczesna prosta kuchnia była smaczna, zdrowa i sycąca. Taki właśnie jest przepis, którego młode pokolenie w większości nie zna, a chodzi o cynaderki. Co to...
-
Niegdyś rarytasy PRL-u, dziś kulinarny koszmar, który przyprawia o mdłości. Te dania królowały na stołach
Smaki rodem z PRL-u to jednym zdaniem "coś z niczego". Ówczesna kuchnia była bardzo kreatywna, a wszystko przez braki produktów i utrudnioną dostępność podstawowych składników. Tak właśnie powstawały kultowe dania, które dla niektórych są kulinarn...