kuchnia regionalna
-
Pani Kazia ze szkolnej stołówki zdradziła mi sekret na absolutnie proste zrazy śląskie. Ich przygotowanie to pestka!
Zrazy śląskie to doskonała opcja dla tych z nas, którzy nie lubią spędzać wiele czasu w kuchni na wieloetapowych przygotowaniach poszczególnych składników obiadowych. Wystarczy mięso mielone, odrobinę tłuszczu do smażenia i trochę przypraw, aby...
-
Tę potrawę na święta jada się pod Radomiem. Proste składniki, a smak jak ta lala
Na wigilijnym stole muszą znaleźć się tradycyjne potrawy, ale co dom to obyczaj i tradycja. Wychowywałam się w niewielkiej miejscowości koło Radomia i zawsze w Wigilię jedliśmy potrawę, o której niewiele osób słyszało. Składniki są tanie, ale smak...
-
Ambasador zjadł w krakowskiej knajpie. Po opublikowaniu opinii wszystkim opadła szczęka
Po tym jak irlandzki ambasador Patrick Haughey odwiedził krakowską śniadaniownie, w sieci rozpętała się prawdziwa lawina komentarzy. Wszystko przez opinię, którą mężczyzna wystawił słynnemu miejscu na św. Tomasza. Zdjęcie już jest hitem, a nie jed...
-
Ciasto Rzeszowiak to połączenie czterech słodkich warstw. Piętrowy rarytas idealny na święta i do kawy
Tęsknisz za domowymi łakociami? Sięgnij po niezawodną recepturę prosto z przepiśnika babci. Rzeszowiak to regionalny specjał, który łączy aż cztery znakomite smaki. Kolorowe warstwy gwarantują niebanalny efekt i piękną prezencję. Wystarczy zadbać ...
-
Śląskie śniadanie w obłędnym wydaniu. Połącz jaja z tym składnikiem i ciesz się nietypowym posiłkiem
Regionalne kuchnie oferują wiele smakowitości, a także nietypowych rozwiązań, które warto zastosować w swojej kuchni. Smakołykiem rodem ze Śląska jest wajecznica, czyli klasyczne jaja z dodatkiem swojskiego produktu. Tu króluje prostota, smak i...
-
Jak zrobić gołąbki? Farsz z mięsa i ryżu zastąp innym - tej wersji wielu Polaków nie zna
Gołąbki to potrawa, która w Polsce nosi miano kultowej, ale kapuściane zawijasy znane są niemal w całej Europie. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić gołąbki, ale nie takie, jakie zna każdy Polak - z ryżem i mięsem. Ta wersja to klasyka kuchni kresowej...
-
Gospodynie na Kresach robią tego zawijasa na święta. Jak zrobić najlepszy kulebiak? Ciasto to połowa sukcesu
Kulebiak to danie charakterystyczne dla kuchni kresowej i okolic Lubelszczyzny. Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak makowiec bez lukru, ale to coś dużo, dużo lepszego. To proprostu "zawijas" z ciasta drożdżowego z mnóstwem pysznego farszu....
-
Właśnie to Czesi dodają do gulaszu. Oprócz tego są w nim knedle. W Polsce trudno znaleźć podobne danie
Gulasz to bardzo popularne danie, które ma wiele wersji w różnych miejscach na świecie. Okazuje się, że Czesi również mają swój przepis, który jest trudny do podrobienia. Do tego dania dodają wiele składników, które u nas byłyby zaskoczeniem. Jedn...
-
Babcia z Lublina od lat robi je na Dzień Zaduszny. Mięsa i zupy smakują z nimi najlepiej
Każda rodzina ma swoje tradycje, które pielęgnuje od lat. Nawet te związane z Dniem Wszystkich Świętych i podawanym wtedy jedzeniem są coraz popularniejsze. Zagłębiając się więc w takie smakołyki, można znaleźć naprawdę smaczne dania i przekąski....
-
Rozpoznasz polskie potrawy regionalne na zdjęciach? Wynik 9/9 zdobędą smakosze
To nietypowy QUIZ kulinarny, bo pytamy wyłącznie o polskie potrawy regionalne. Znajomość ich nazwy może nie wystarczyć, bo musisz je jeszcze rozpoznać na zdjęciach. Poradzisz sobie?
-
Makowiec japoński staje się hitem w polskich domach. Wszystko z tego powodu
-
Sałatki Gessler nie da się przestać jeść. To przystawka na świąteczny stół
-
Kalendarz świąt nietypowych dla zmęczonych ludziMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Babcia na święta zawsze gotuje ten rosół. Dorzuca do niego suszony składnik
-
Potrzebujesz 3 składników, by zrobić to śniadanie. To nie racuchy
- Zupa z buraków, która nie jest barszczem. Oryginalna i wyjątkowo pyszna
- Sałatka jarzynowa przeszła wodą? Jest na to niezawodny sposób
- Połącz buraka z tym nabiałem. Sałatka marzeń gotowa w 10 minut
- Ekspresowa sałatka ziemniaczana do obiadu. Przygotujesz ją w 10 minut
- Marchew, pomidory i filety. To połączenie da najlepszą rybę po grecku
-
Dziadek zdradził mi ten przepis. Gdy pierwszy raz go zobaczyłam nie mogłam uwierzyć. To inny rodzaj kalafiorowej
Można uznać, że o zupie kalafiorowej wie się już wszystko. Jednak ten przepis jest przykładem, że wcale tak nie jest. Ta wersja jest wielkim zaskoczeniem i połączeniem nieoczywistych składników. To, co wychodzi z tej receptury jest lepsze od zupy ...
-
Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych. Jak zrobić bieszczadzkie fuczki? Uważaj na tłuszcz
Każdy region słynie z jakiejś wyjątkowej potrawy, która często wywodzi się z kuchni prostych, biednych ludzi. Bieszczady słyną z prostej, ale pysznej gamy regionalnych smakołyków, a jednymi z nich są fuczki. Jak zrobić pyszne, chrupiące placki z...
-
Zupa "kieleckiej biedoty" zaskoczyła mnie doskonałym smakiem. Kluczowy jest składnik, który często wylewałam do zlewu
Swojego czasu jedli ją tylko najbiedniejsi. Kielecki i podkarpacki przysmak przygotowywano oryginalnie na bazie kapusty i ziemniaków, ze skromnym dodatkiem mięsa. Dziś dopuszcza się więcej odchyleń od tradycyjnego przepisu, jednak my pokażemy, jak...
-
Pochodzi z Pomorza i jest idealna na jesień. Zrobisz ją na obiad i zniknie w 10 minut. Kluczem jest ten składnik
Pomorska zupa nie jest znana szerszemu gronu. Mało kto mógł o niej słyszeć, a jeszcze mniej osób jej próbowało. Charakteryzuje ją ciekawe połączenie, które swoim smakiem naprawdę zniewala. Zobacz i sprawdź, czy twojej rodzinie również posmakuje.
-
Przysmak spod bieszczadzkich połonin. Jak zrobić puszyste proziaki? Wybierz odpowiedni nabiał
Każdy region słynie ze swoich kultowych przysmaków, które nierzadko wywodzą się z kuchni tak zwanej "biedoty". Bieszczady nigdy nie były regionem wysoko rozwiniętym, dlatego też tamtejsza kuchnia jest prosta i smaczna. Dziś zdradzimy wam przepis n...
-
Danie biedoty spod radomskich wsi. Jak zrobić pyszną pazibrodę? Ziemniaki i kapusta to nie wszystko
Każdy region ma swoje kultowe dania, które składały się z najprostszych składników, na które mogła pozwolić sobie uboższa część społeczeństwa. Nie inaczej jest w przypadku Kielecczyzny i okolic Radomia - tam jesienią pod każdą strzechą pachniało...
-
Ta zupa zgarnie wszystkie pochwały. Jest przysmakiem prosto z Lubelszczyzny, a jej smak trudno podrobić
Coraz częściej przygotowując dania obiadowe sięgamy po typowe potrawy regionalne. Jest to możliwość poznania nowych smaków i spróbowania nowych połączeń. By już dziś przygotować coś wyjątkowego, warto sięgnąć po ten przepis. Pochodzi ze wschodniej...
-
Wyrazisty smak, a to nie żaden kurczak czy schab. Te kotlety posmakują każdemu, ze stołu znikną w kilka sekund
Przepisy na kotlety to temat rzeka. Wyróżnia się wiele ich rodzajów i można je zrobić z różnych składników. Jednak zazwyczaj to ich mięsne wersje podbijają nasze serca i żołądki. By podać na obiad ich nieco inną wersję, zapisz i zastosuj ten...
-
Wygląda jak żurek, lecz smakiem go przebija. Zrób ją, by zszokować teściową. Na pewno zapyta o przepis
O tej zupie mogło nie słyszeć za wiele osób. Pomimo że jest smaczna i aromatyczna, nie jest niestety tak sławna jak kultowa pomidorowa i rosół. Jednak zdaniem niektórych może przebijać je smakiem. Do zabielenia jej stosuje się składnik, którego...
-
W każdym regionie nosi inną nazwę, lecz znają go wszyscy. To popularny przysmak rodem z PRL-u
Te miękkie i elastyczne kluski kojarzy chyba każdy Polak. W zależności od regionu można je znać pod różnymi nazwami, lecz jedno jest niezmienne, wszędzie są tak samo pyszne i cieszą się dużą popularnością. To przysmak, który może przywołać nostalg...
-
Do ziemniaczanych klusek włóż to, co znalazłeś w lesie i zrób najlepszy obiad. To danie jak z babcinej kuchni
Ziemniaczane ciasto wypchane po brzegi mięsno-grzybowym nadzieniem brzmi jak idealna propozycja obiadowa. Nie da się ukryć, że tak właśnie jest. Wykonanie tego dania może trochę potrwać, lecz zrobienia ich nikt nigdy nie żałował. To uczta dla...
-
Lepsze kluski śląskie zjesz jedynie u babci z Raciborza. Przepis to złote proporcje i swojskie dodatki
Marzysz o idealnie sprężystych, miękkich i niemalże rozpływających się w ustach kluskach śląskich? Pora na zmianę nawyków i zastosowanie babcinych rad. Nie obejdzie się bez złotych proporcji, swojskiego składu no i obłędnej formy podania - o tej...
-
Niezastąpiony klasyk pochodzący z Hiszpanii. Krokietów w takiej formie nie znają najstarsze babcie. Smak to petarda
Krokiety, jakie znamy mają swoją formę od zarania dziejów. Wykonuje się je z naleśników, do środka wkłada farsz, a później panieruje w bułce tartej i jajku. Hiszpanie robią je jednak inaczej, czym zaskakują fanów naszej klasycznej wersji. Nie...
-
Koleżanka ze Śląska nauczyła mnie jak robić kluski z dziurką. Koniecznie pamiętaj o zasadzie czterech części
Komu można zaufać bardziej w kwestii klusek śląskich niż nie samej Ślązaczce? Koleżanka pokazała mi jak w prosty sposób przygotować te znakomite kluski ziemniaczane. Wystarczą tylko trzy składniki. Co więcej, przepis jest całkowicie wegański. Przy...
-
Zapomniana zupa z 4 składników. Kiedyś jadł ją każdy, dziś nikt jej nie kojarzy. Połączenie smaków to zaskoczenie
Regionalne przysmaki wracają do łask i coraz chętniej postanawiamy przygotować je na obiad. Tym razem odkopaliśmy smakołyk, który pochodzi z Białki Tatrzańskiej i który kiedyś był jedzony na potęgę. Dziś mało kto pamięta o tym przepisie, pomimo że...
-
Placki po litewsku to przepis na klasykę z obłędnym, mięsnym dodatkiem. Taki duet sprawdzi się na obiad
Placki po litewsku to przepis na obłędnie smaczny rarytas i ciekawą alternatywę dla nudnej, ziemniaczanej klasyki. Oczywiście w składzie nie brakuje warzyw, jednak znacznie ważniejszy jest tu mięsny akcent, który w tym duecie idealnie się komponuj...
-
Żebroczka to rewelacyjny przepis rodem ze Śląska. Wystarczy połączyć ziemniaki z tymi składnikami
Żebroczka to regionalna potrawa kuchni Śląskiej, która konkretnie pochodzi z Wisły. To nic innego jak zapiekanka bazująca na ziemniakach i swojskich dodatkach. Przepis to must have wśród jesiennych obiadów - jest smacznie, swojsko i ekspresowo.
-
Małopolskie danie, za którym szaleje cała Polska. Przepis dziadka ma ponad 80 lat i za każdym razem zachwyca
Regionalne dania są świetnym uzupełnieniem naszych domowych przepisów. Jednak ten przysmak potrafi obronić się sam i nie potrzebuje zbędnych dodatków. Pochodzi z małopolski, lecz zna go cała Polska. Dziadek Stanisław podzielił się swoim przepisem,...
-
Proziaki to tradycyjny smak w nowej odsłonie. Idealnie miękkie i puszyste, a to wszystko bez drożdży
Proziaki to przykład banalnie prostego pieczywa, które jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i obłędnie smaczne! Te bieszczadzkie bułeczki, tradycyjnie wypieka się na blaszce - bez dodatku drożdży rosną jak szalone, są puszyste, obłędnie smacz...
-
Na Śląsku każdy się zajada, a na Mazowszu już nikt nie zna. Jak zrobić kultową zupę z chleba? "Trza mieć tłuste"
Śląsk to prawdziwe królestwo wyjątkowych i czasem nietypowych potraw, które bywają niemal całkowicie nieznane w innych częściach Polski. O ile kluski, modro kapusta i rolada to klasyk, który rozgościł się na stołach od morza po Tatry, tak o tej...
-
Rarytas spod podlaskiej strzechy. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Te dodatki są obowiązkowe
Kuchnia podlaska charakteryzuje się prostotą i niepowtarzalnym smakiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną i aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, które robiły podlaskie gospodynie już setki lat temu. Boczek był ważny, wiadomo, ale coś jeszcze...
-
Babka ziemniaczana to sprytny, tani i smakowity sposób na obiad. Z tymi dodatkami nie ma konkurencji
W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Regionalna receptura rodem z Podlasia smakuje najlepiej. To ekspresowy, smaczny i...
-
Takiego sernika krakowskiego nie robi nawet babcia! Sekret opiera się na proporcjach i nabiale
Fikuśne receptury z karmelem, orzeszkami czy galaretkami to jedno, jednak korona należy do klasyki. Mowa tu o serniku krakowskim, którego przepis jest w wielu domach przekazywany z pokolenia na pokolenie. To właśnie czyni go wyjątkowym, podobnie j...
-
Ćevapcići - przepis na ucztę po bałkańsku. Użyj odpowiedniego mięsa, a smak będzie boski
Ćevapcići to klasyka kuchni bałkańskiej i jeśli jesteś na urlopie w Chorwacji, Bułgarii, Czarnogórze lub Albanii, koniecznie spróbuj tego dania. Niektórzy mówią, że to takie "ichniejsze" mielone. Nic bardziej mylnego - mam wrażenie, że są dużo...
-
Placki z blaszki. W Bieszczadach jedzą je na potęgę, bo są delikatne i pyszne, ale ważna jest jedna rzecz
Placki z blaszki, czy też proziaki, to klasyk kuchni regionalnej Podkarpacia. Są bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne. Najlepiej smakują po prostu z masłem lub sosem grzybowym. Jednak warto wiedzieć jedną rzecz. Proziaki lubią mąkę, a najbardziej...
-
Widać zęby i oczy, ale u ciebie nie będzie widać zmarszczek. Marokański przysmak może występować w horrorach
Maroko to jeden z coraz częściej wybieranych kierunków wakacyjnych i nie ma ku temu żadnych powodów do zdziwienia. Kultura północnej Afryki jest wciąż dla nas nieodkryta, a kuchnia tego regionu może nas uwodzić i zadziwiać. Jednak jeśli macie słab...
-
Babka ziemniaczana przepis rodem z Podlasia? Oj, będzie kłótnia! Najlepszy jest kugiel z tego regionu
Myślisz, że babka ziemniaczana to przepis rodem z Podlasia? Jeśli tak, to możesz bardzo się zdziwić. To kultowe danie było serwowane w przedwojennych czasach zupełnie w innym regionie. Jak smakuje kugiel i gdzie jest najlepszy? Wypróbuj recepturę...
-
Ich nazwa kojarzy się z filmami dla dorosłych i są lepsze od racuchów. Te kaszubskie placki to regionalny hit
W każdym regionie Polski możemy spotkać pyszne i charakterystyczne dania, które dla mieszkańców innych miejsc naszego kraju mogą wydawać się osobliwe, czasem ze względu na swoją nazwę. Tak jest w przypadku drożdżowych placuszków z Kaszub, których...
-
Makłowicz nie toleruje ani grama cukinii i pieczarek. Jego zdaniem Polacy notorycznie profanują to danie
Robert Makłowicz to dla wielu Polaków ikona stylu, gotowania no i oczywiście wyrafinowanego smaku. Podróżnik i krytyk nie toleruje jednak profanacji, na którą niestety nasi rodacy często się decydują. Mowa tu o dodaniu do klasycznego, węgierskiego...
-
Takich gołąbków nie zrobi ani Gessler, ani Makłowicz. Babcina receptura rodem z Podhala to mistrzostwo
Nie ma nic lepszego niż gołąbki z babcinego przepisu, szczególnie te "spod samiuśkich Tater". Kapuściane zawijasy to niemalże kultowe danie, a najprostsza wersja uchodzi za najlepszą. Opiera się na farszu z mięsa mielonego, ryżu i przypraw. Całość...