kuchnia regionalna
-
Krakowska kanapka bije na głowę burgery i kebaby. Jak zrobić słynną maczankę? Użyj odpowiedniego mięsa
Kuchnia polska jest bardzo bogata i przez wieki oswajała się z najróżniejszymi wpływami. Każdy region może poszczycić się czymś wyjątkowym, a kuchnia małopolska jest szczególnie interesująca i zróżnicowana. Nie każdy wie, że Małopolska może...
-
Pierogi książęce biją na głowę ruskie. W farszu są ziemniaki i mają przednie towarzystwo
Pierogi książęce w różnych regionach nazywane są nieco inaczej. Słyszy się o pierogach kasztelańskich, szlacheckich lub - jak mówiła pewna starsza pani - zagubnych. To jeden i ten sam przepis na pyszne pierogi z ziemniakami, które powinny być...
-
Przysmak z Podlasia na dużą blachę. Do babki ziemniaczanej dodaj dwa składniki, będzie smaczniejsza
Jeśli lubisz potrawy z ziemniaków, które nie tylko sycą i smakują, lecz także są łatwe i tanie, kuchnia podlaska z pewnością ci przypasuje. Dziś mamy dla ciebie przepis na absolutny klasyk tego regionu, a mianowicie babkę ziemniaczaną na dużą...
-
Weselna zupa z Lublina. Tam się nie patyczkują i wrzucają wszystko, co najpyszniejsze
Mówi się na nią pieszczotliwie "śmieciówka", niektórzy mówią też "czyściocha" od czyszczenia zapasów, ale w Lublinie i okolicach to po prostu forszmak. To zupa, która przyjmie niemal wszystko, a przed laty serwowano ją w dzień poprawin po weselu,...
-
Warmińskie pierogi lepsze od ruskich i z mięsem. Przydadzą się hreczka i skrzeczki
Na Warmii znają je wszyscy, w innych regionach Polski są prawie nieznane. Dzyndzałki z hreczką to nie lada przysmak, chociaż wielu z was może zaskoczyć lub zaciekawić ich nazwa. Co to jest hreczka, co to takiego skrzeczki i dlaczego w zasadzie...
-
Kaszubskie golce, czyli pyszne i pocieszające kluchy. Robię je częściej niż pyzy
Ziemniaki od wieków rządzą polskimi obiadami. W każdym regionie możemy znaleźć wyjątkowe ziemniaczane przysmaki, które dla mieszkańców innych miejsc są nieznane, czasami przez nietypową nazwę. Tak jest z dzisiejszym przepisem prosto z Kaszub....
-
Weź kiszonkę, mąkę i kilka dodatków. W chwilę zrobisz placki sto razy lepsze od ziemniaczanych
Kto z nas nie kocha pysznych, złotych i chrupiących placków? Najczęściej stawiamy na ziemniaczane, a w sezonie na placki z cukinii. Jest jednak przepis, który bije na głowę i jedne, i drugie. Wystarczy, że weźmiesz trochę najlepszej kiszonki,...
-
Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Nawet kwaśnica mi tak nie smakowała. Chodzi o wywar
Zupa czosnkowa może nie kojarzy się tak bardzo z kuchnią podhalańską, jak choćby kwaśnica czy moskole, ale w każdej karczmie w okolicach Zakopanego w karcie na pewno znajdziemy tę pozycję. To wymarzona potrawa na zimę, kiedy chcemy się szybko...
-
Ziemniaki po cabańsku na duży głód. Wyśmienitą pieczonkę zrobisz z pysznymi dodatkami
Ziemniaki to warzywo niekończącego się potencjału i możliwe, że życia nam nie wystarczy, by wypróbować wszystkie przepisy na dania z ziemniaków. Jednak jeden musisz przetestować koniecznie, bo jest fantastyczny. Ziemniaki po cabańsku to prawdziwa...
-
Ruchanki są sto razy lepsze od racuchów. Tak puszyste, że specjalnie pojedziesz po nie na Kaszuby
Każdy region naszego pięknego kraju może poszczycić się swoimi własnymi przepisami, które są nieznane mieszkańcom innych części Polski lub są dla nich czymś nietypowym, czasami przez osobliwą nazwę. Tak jest w przypadku kaszubskich ruchanek, który...
-
Zapytałam AI o najlepsze polskie danie. Trudno się nie zgodzić
-
Zrobiłam dubajskie pierogi. Takiej profanacji świat nie widział
-
Małdrzyki krakowskie. Przygotowanie ciasta zajmie nie więcej niż 5 minut
-
Kilka kropel i awokado jak nowe. Must-have każdej pani i pana domu
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
- Trzymasz chleb w lodówce? W innym miejscu będzie mu dużo lepiej
- Gołąbki na zimno od Magdy Gessler. Pięć minut i gotowe
- To najsłynniejsza sałatka na świecie. Sos jest obłędny - to nie majonez
- Jak uratować zbyt kwaśny sos? Dodaj jedno warzywo, a go uratujesz
- Ten biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Dodaj sekretny składnik i podziękuj - będzie idealny
-
Pamiętasz irysy? Rozwiąż quiz o polskich słodyczach. Aż ślinka cieknie!
Przy tych pytaniach pocieknie ci ślinka. Rozwiąż quiz o polskich słodyczach! Pamiętasz irysy? Wiesz, czym są baletki? W takim razie masz już dwa punkty w kieszeni! Spróbuj zdobyć przynajmniej 7/11. Trzymamy kciuki za wysoki wynik!
-
Poznaniacy nie siadają bez tego do Wigilii. Jak zrobić makiełki? Ważny jest makaron
Każdy region naszego kraju ma własne, niepowtarzalne potrawy wigilijne, które w innych częściach Polski są słabiej znane. W Wielkopolsce taką potrawą są makiełki. To zdecydowanie coś więcej niż kluski z makiem, choć podstawą smaku są właśnie...
-
Świąteczna zupa z Podkarpacia o śmiesznej nazwie. Pamiętają ją tylko niektóre staruszki
Każdy region Polski może pochwalić się własnymi, niepowtarzalnymi przepisami, w tym przepisami na dania świąteczne i wigilijne. Południe Polski, w tym Podkarpacie, ma w zanadrzu multum nieznanych w innych częściach kraju przepisów. Wystarczy choćb...
-
Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Za farsz można dać się pokroić
Każdy region naszego kraju może poszczycić się wyjątkowymi przepisami kulinarnymi, które w innych częściach Polski są niemal nieznane. Jeśli więc nie pochodzisz z Warmii, pewnie nie wiesz, czym są dzyndzałki z hreczką. Dziś podpowiemy ci, jak zrob...
-
Tej zupy prawie nikt nie zna, a jest pyszna. Kwaśne jaja zrobisz za kilkanaście złotych
Są takie przepisy, które znane są w zasadzie w niewielkich kręgach lub tylko w konkretnych regionach. Tak jest w przypadku zupy, o której dziś opowiemy. Przepis na kwaśne jaja jest niemal nieznany, a niewielka część osób, która o niej słyszała, mo...
-
Babcie robiły na blasze, ty możesz na patelni. Pulchne placuszki na sodzie zrobisz na słodko i na słono
Kuchnia bieszczadzka i podkarpacka ukształtowała się z prostych i tanich składników. To zasługa historii - przez wieki te rejony były dość biedne, a pogłębiły to rozbiory. Jednak to, że tradycyjna kuchnia podkarpacka była biedna, nie znaczy, że je...
-
Regionalny przysmak do barszczu i do bulionu. Jak zrobić kulebiak? Najważniejsze jest ciasto
Przepis na kulebiak pochodzi z Lubelszczyzny, ale bardziej lub mniej znany jest w całej Polsce. To pyszny, drożdżowy zawijas z wytrawnym farszem, który często serwuje się w Wigilię lub jako dodatek do czerwonego barszczu bądź esencjonalnych...
-
Placki ziemniaczane przy tych się chowają. Tutaj główną rolę odgrywa pyszna kiszonka
Kuchnia polska jest niezwykle bogata i w zasadzie każdy region może pochwalić się wyjątkowymi potrawami. Nie inaczej jest z kuchnią podkarpacką, która może w pierwszej chwili wydawać się dość uboga, ale przecież w prostocie tkwi smak. Dziś mamy dl...
-
Wygląda jak wygląda, ale smakuje bosko. Na Podlasiu są z tego dumni, a podstawą są ziemniaki
Kuchnia podlaska słynie z prostych, tanich, lecz sycących i naprawdę pysznych potraw. Królują tam oczywiście ziemniaki i dziś skupimy się na sztandarowej potrawie, z której dumne są wszystkie podlaskie gospodynie. Jak zrobić kultową kiszkę...
-
Regionalny przysmak z ziemniaków. Nazwa nie zachęca, ale smak zwala z nóg
Każdy region słynie ze swoich wyjątkowych i niepowtarzalnych potraw, a Podlasie jest w nie wyjątkowo bogate. Ten region niestety w ciągu wieków naznaczony był powszechną biedą, dlatego ludzie radzili sobie jak mogli, stąd kuchnia podlaska jest...
-
Znasz polskie potrawy regionalne? Oto quiz dla prawdziwych smakoszy!
Jesteście gotowi na kulinarny test wiedzy? Tym razem pytamy o regionalne przysmaki z całego kraju. Wiesz, czym jest bundz? Jeśli tak, to masz już jeden punkt w kieszeni. Rozwiąż nasz quiz dla łasuchów i sprawdź, ile wiesz o polskim jedzeniu....
-
Mrozowska łączy 4 składniki. O jednym z nich nikt by nie pomyślał. Są smaczniejsze od zwykłych placków
Jakie dania na jesień? Monika Mrozowska ma sposób na chandrę i jednocześnie przepisy na obłędne smakołyki. W roli głównej góralskie rarytasy, czyli moskole, słodkie bułeczki i owsiany budyń. Wszystko przygotujesz bez większego wysiłku i ze...
-
Jesienne placuszki z kiszonej kapusty. Lepsze niż z bieszczadzkiej chałupy
Wszyscy tylko ziemniaczane i ziemniaczane. A prawda jest taka, że placki z kiszonej kapusty są o niebo lepsze i powie wam to każdy bieszczadzki zakapior lub miłośnik prostej, acz pysznej podkarpackiej strawy. Fuczki, bo o nich mowa, są pyszne,...
-
Taki kapuśniak robią gaździny z Podhala. Jedna rzecz jest niedozwolona
Jesień to czas pysznych i rozgrzewających zup, i nie ma się co kłócić, która z nich jest najlepsza, bo kiedy pojedziesz w góry, wszyscy będą jednego zdania. Mocny, rozgrzewający kapuśniak to najlepsza zupa na chłodne dni, ale bardzo łatwo odebrać...
-
Na Śląsku z ziemniaków i kapusty robią przepyszne cudo. Spróbujesz i oszalejesz
Kuchnia śląska z całą pewnością należy do wyjątkowych, a wszystkie potrawy są szczególne. Króluje to prostota i smak, dania są sycące i treściwe. Najsłynniejszym daniem bezsprzecznie jest rolada z kluskami i modrą kapustą, ale dziś powiemy o czymś...
-
Tak robią placki ziemniaczane na Podhalu. Będą delikatne i pełne smaku, ale pamiętaj o mleku
Kuchnia podhalańska cechuje się prostotą i niesamowitą dbałością o smaki potraw. Królują tam kapusta, mięso oraz oczywiście ziemniaki. Z ziemniaków na Podhalu robi się najlepsze w całej Polsce placki ziemniaczane. Ziemniaków nie trzeba trzeć, a sw...
-
Śląska zupa, o której reszta Polski nie słyszała. Ważny jest chleb
Kuchnia śląska jest bardzo ciekawa. Potrawy kuchni śląskiej są treściwe, ale proste i w założeniu tanie. Dziś zdradzimy przepis na śląską zupę wodzionkę, o której śpiewano piosenki. Chyba nie ma prostszego przepisu na obiad.
-
Na Podlasiu każdy się zajada. Do babki ziemniaczanej dodaj sezonowy składnik
Bo wszyscy Polacy, to jedna rodzina. I ta rodzina kocha ziemniaki. Z ziemniaków można zrobić mnóstwo pysznych rzeczy, ale jak wybierzemy się w podróż kulinarną na Podlasie, miłośnicy ziemniaków przepadną. To budżetowe danie smakuje jak z najlepsze...
-
Hit restauracji na całym świecie. Za tym specjałem przepadnie każdy Polak
Zupa cebulowa znana jest na całym świecie jako klasyk kuchni francuskiej. Dawniej była to strawa dla niższych warstw społecznych, obecnie turyści i miłośnicy francuskich smaków chętnie zajadają się pyszną, wyrazistą zupą w drogich restauracjach. M...
-
Te placki wygrywają z ziemniaczanymi w przedbiegach. Główny składnik jest znacznie lepszy
Ile można jeść placki ziemniaczane i z cukinii? W końcu każdemu się znudzą. Na szczęście również wiele innych warzyw nadaje się do tego, by usmażyć je w takiej formie na patelni. Świetnie smakuje w tej wersji na przykład kiszona kapusta. Placki,...
-
Tak jedzą placki ziemniaczane w Beskidach. Zaskakujące połączenie z... gołąbkami
Co zjeść na obiad: placki ziemniaczane czy gołąbki? Teraz już nie musisz wybierać, bo możesz zjeść i to, i to. I wcale nie musisz przygotowywać obu potraw. Wystarczy, że zrobisz poleśniki, czyli właśnie połączenie gołąbków i placków. To bardzo...
-
Najlepsze gospodynie z Podlasia zawsze dodają to do babki ziemniaczanej. Właśnie zaczął się sezon
Jak zrobić babkę ziemniaczaną, żeby smakowała jak spod podlaskiej strzechy? Cóż, to nic trudnego, podstawą są oczywiście dobre, najlepiej mączyste ziemniaki i kilka dodatków. Najlepsze gospodynie nigdy nie zapominają o jednym. Na Podlasiu i...
-
Jadłam je w Polańczyku. Te placki są sto razy lepsze od ziemniaczanych
Polacy uwielbiają wszelkie placki i placuszki i zdecydowanie najczęściej robimy placki ziemniaczane, w sezonie także placki z cukinii, a na śniadanie placki twarogowe. Jednak na urlopie w Bieszczadach poznałam inne placki i doznałam olśnienia....
-
Śląska zupa, o której mało kto słyszał. Zrobisz ją z taniego warzywa
Każdy region Polski ma swoje niepowtarzalne dania, charakterystyczne dla tego jednego, konkretnego miejsca. Śląsk ma ich naprawdę dużo, ale dziś zdradzimy wam przepis, który w innych częściach Polski jest niemal nieznany. Ta zupa jest pyszna, lekk...
-
W Augustowie tak robiło się kartacze. W środku nie mogło zabraknąć dwóch rzeczy
Ten przepis na kartacze musi poznać każdy miłośnik ziemniaków i kluchów. Kartacze to danie najbardziej popularne na Podlasiu i na Suwalszczyźnie, i właśnie tam robi się je po mistrzowsku. Żeby twoje kartacze smakowały jak spod ręki najlepszej...
-
Kiedyś jadła biedota, dziś specjalnie jeździmy na nie w Bieszczady. Bez białego napoju nie wyjdą
Z czego słynie kuchnia bieszczadzka? Z prostoty, najogólniej rzecz ujmując. Kultowe dania tego regionu opierają się na tanich składnikach, jak choćby kapusta, ziemniaki, mąka i grzyby. Wśród klasyków bieszczadzkich potraw nie sposób nie wymienić...
-
Polacy prawie nie jedzą tego warzywa, a można zrobić z niego pyszną zupę. Ślązacy robią często
Polacy uwielbiają zupy i każdy region naszego kraju słynie z własnych, oryginalnych przepisów. Nie inaczej jest na Śląsku, gdzie robi się pyszną zupę z warzywa, którego większość Polaków nie jada. Jak zrobić oberibę, czyli zupę z kalarepy? To...
-
Ranking najgorzej ocenianych potraw kuchni polskiej. Nie do pomyślenia co w nim się znalazło
Kulinarny portal Taste Atlas specjalizuje się w tworzeniu rankingów dotyczących potraw na świecie i regularnie publikuje zestawienia dań z całego globu. Tym razem wzięli na tapet najgorzej oceniane polskie potrawy. O dziwo, to co często ląduje na...
-
Nie ma na świecie lepszych placków. Gruzini poszaleli z przepisem. Najważniejszy jest ser
Kto chociaż raz miał okazję spróbować potraw kuchni gruzińskiej, ten wie, że jest absolutnie fantastyczna. Przepyszne mięsa, roladki z bakłażanów, aromatyczne zupy, wyborne chinkali i oczywiście chaczapuri. Dziś podpowiemy wam, jak samodzielnie...
-
Ten przysmak chodzi za mną od czasu wycieczki na Słowację. W końcu go zrobiłam. Efekt? Cudo
Kuchnia słowacka słynie z wielu smakowitych potraw. Jedną z nich przetestowałam niedawno na rodzinie. Przepis przywieziony z wakacji okazał się strzałem w dziesiątkę. Teraz kluseczki ziemniaczane z bryndzą i skwarkami wiodą prym w mojej kuchni.