kuchnia regionalna
-
Gzik - przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Doskonały dodatek do ziemniaków i nie tylko
Gzik to proste danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Najczęściej podaje się go z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Przepis na pyry z gzikiem można wykonać o każdej porze roku - nie ma znaczenia to, czy użyjemy ziemniaków młodych, cz...
-
Kiszka ziemniaczana. Przepis na przysmak z Podlasia. Możesz wrzucić na grilla lub ugotować
Kiszka ziemniaczana - przepis na potrawę, którą wykorzystać m.in. podczas majowego grillowania. Dzięki temu, że receptura jest banalnie prosta, szybko uporacie się z jej przygotowaniem we własnej kuchni. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiszka...
-
Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj pierogi karkonoskie. To pyszne połączenie sera, kapusty i ziemniaków
Pomysłów na farsz do pierogów jest nieskończenie wiele, można przyrządzić je zarówno na słodko, jak i na słono. Jednak najprawdopodobniej nie każdy zna pierogi karkonoskie, które mają w sobie farsz z kapusty, ziemniaków i sera. Można je tylko...
-
Lubelski forszmak, czyli przepis na tradycyjne danie weselne. Prawdopodobnie znasz jego smak
Forszmak to danie przygotowywane po świętach lub uroczystościach rodzinnych, a także w trakcie wesel i na poprawinach. Wykorzystuje się do niego kawałki pieczeni, wędlin i kiełbas, które kroi się na paseczki. Dodaje się również kiszonego ogórka i...
-
Panini - przepis na włoską kanapkę prosto z grilla. Nie zapomnij o dużej ilości sera i ziołach
Panini - przepis na tę grillowaną kanapkę rodem z Włoch warto wypróbować, jeśli mamy ochotę na nieco inną wersję pieczywa z dodatkami. Jak przygotować panini?
-
Przepis na kluski śląskie zna każdy. Ale jak zapobiegać poszarpanej powierzchni? Mamy prosty sposób
Chyba nie ma w Polsce osoby, która by nie znała przepisu na kluski śląskie, czyli tradycyjne polskie kluski z dziurką. W wielu domach podaje się je z roladkami ze schabu w sosie i modrą kapustą. Równie smaczne są z sosami (np. pieczarkowym czy...
-
Kluski śląskie - przepis, bez którego nie wyobrażamy sobie obiadu. Jak je gotować, by były gładkie?
Bez klusek śląskich wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego obiadu, bez względu na to, czy pochodzimy ze Śląska, czy też nie. Charakterystyczne wgłębienie to nie tylko znak rozpoznawczy, który odróżnia je np. od kopytek, ale również służy temu...
-
Solianka przepis oryginalny wg starodawnej receptury Magdy Gessler. Tak kiedyś jedli ukraińscy chłopi
Solianka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej - gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym wywarze z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Do jej przyrządzenia potrzebujesz tylko kilku ogólnodostępnych składników. W sieci krąż...
-
Gzik - przepis, bez którego poznańskie pyry są nijakie. Wiemy, co dodać, by był najlepszy
Pyry z gzikiem, niby proste danie, a jakże pyszne. Gzik jest bardzo łatwy do zrobienia, a my wiemy, co należy dodać, by smakował wybornie. Ważnym dodatkiem jest koperek, jeśli o nim nie zapomnisz, twoje pyry z gzikiem będą rewelacyjne.
-
Kluski śląskie - przepis. Ważne są proporcje, podziel garnek na 4 części, a wyjdą idealne
Trudno wyobrazić sobie pyszniejszy obiad, niż kluski śląskie. Przepis na kluski śląskie jest naprawdę banalny, jednak błahy pozornie błąd może pozbawić je smaku. Żeby kluski śląskie były idealne, trzeba zachować proporcje między ziemniakami a mąką...
-
CNN wybrało najlepsze pierogi z całego świata. Z Polski dwa rodzaje. Nie tylko te klasyczne
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Carbonara - przepis na włoski obiad. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować cudo
-
Amerykanin przetestował "dziwne" polskie jedzenie. "Trzeba być szalonym"
- Sprawdzony przepis na naleśniki w wersji fit. Zrezygnuj z mąki pszennej i spróbuj wersji bezglutenowej
- Hit do kuchni w Lidlu! Trzy sztuki w zestawie za bardzo dobrą cenę. Podobna oferta jest w Pepco i Ikei
- Najlepsze dania ze szparagami w roli głównej. Nie tylko z jajkiem w koszulce
- Murzynek - przepis na najlepsze i szybkie ciasto z polewą czekoladową. Ponadczasowy deser na Dzień Matki
- Boczniaki - przepis na szybką przekąskę lub obiad. Te grzyby są ciekawą alternatywą dla mięsa
-
Pyzy ziemniaczane, czyli tradycyjny przepis babci na obiad idealny. Podaj je z tymi dwoma składnikami
Pyzy ziemniaczane to absolutna klasyka staropolskiej kuchni. Te przepyszne ziemniaczane kluchy przygotowywane są z dwóch rodzajów ziemniaków, a najpyszniejsze oczywiście robiły nasze babcie. Przepis na pyzy ziemniaczane jest banalny, a my...
-
Kulebiak - przepis na tradycyjny specjał. Najważniejsze jest ciasto drożdżowe. Jak je zrobić?
Kulebiak to pyszne danie, idealne jako dodatek do esencjonalnych bulionów czy czerwonego barszczu. Jego przygotowanie wydaje się czasochłonne i skomplikowane, ale przepis na kulebiak jest bardzo łatwy. Sekret smaku tkwi w aromatycznym farszu i...
-
Proziaki - przepis na pyszne placuszki. Ten przysmak uda się każdemu, pamiętaj jednak o kefirze
Proziaki to pulchne bułeczki sodowe wypiekane na blasze lub suchej patelni. Są pyszne, delikatne i puchate, idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Jak je zrobić? Przepis na proziaki jest naprawdę prosty, musisz jednak pamiętać...
-
Gołąbki wigilijne - przepis tradycyjny. Są obłędne, wszystko dzięki kapuście
Gołąbki wigilijne, łupcie czy po prostu zawijaki - to świąteczna potrawa z Lubelszczyzny. Postne gołąbki składają się z liści kiszonej kapusty i farszu z kaszy gryczanej i grzybów. Przepis na wigilijne gołąbki jest naprawdę łatwy, a smak jest...
-
Moskole - przepis. Tradycyjna góralska potrawa nie ma sobie równych, pamiętaj jednak o mleku
Moskole to tradycyjna potrawa kuchni podhalańskiej. Te delikatne ziemniaczane placuszki smakują wybornie i robi się je w mgnieniu oka. Przepis na moskole jest bardzo prosty, jednak ważny jest dodatek zsiadłego mleka - najlepiej, żeby było prawdziw...
-
Gzik - przepis Magdy Gessler. To prosty i pyszny dodatek do ziemniaków
Gzik to tradycyjny dodatek do ziemniaków, słynący z regionalnej kuchni wielkopolskiej. Gzik to pasta twarogowa, której wykonanie jest banalne, a wyrazisty smak wręcz powala. Przepis Magdy Gessler na gzik wykonasz bez problemu samodzielnie, jednak...
-
Kiszok, czyli kujawski żurek. Zamiast wędzonki? Kaszanka. Przepis Ewy Wachowicz robi furorę
Macie ochotę na żurek? Zróbcie go tym razem po kujawsku! Jeśli nie znacie kuchni tego regionu, możecie być zaskoczeni, że wyląduje w nim nie wędzonka, ale... kaszanka. Przepis na tradycyjny kiszok przypomniała Ewa Wachowicz.
-
Taste Atlas pyta o polskie oscypki. Internauci się kłócą. "Słowackie, nie polskie"
Jak Polska to bigos, żur i kremówki? Na fanpage'u popularnego portalu Taste Atlas zapytano o oscypka. W komentarzach sprzeczki o jego pochodzenie i zaskakujące porównania.
-
Nazywasz go sernikiem lub kołaczem? Lepiej nie przyznawaj się do tego przy Ślązaku
Ten wypiek to prawdziwe dziedzictwo kulinarne Śląska. Nic dziwnego, że nie może zabraknąc go na żadnej uroczystości rodzinnej, a już na pewno nie na weselu. Skąd się wziął i jak zrobić śląski kołocz?
-
Moskole - danie w duchu zero waste. Jak je przygotować?
Moskole znane są doskonale na Podhalu - to jeden z tamtejszych regionalnych specjałów, podawane są także w wielu małopolskich domach i restauracjach. Dla wielu osób spoza tamtych stron ta nazwa jest nie do rozszyfrowania. Sprawdźcie, czym są mosko...
-
Jak zrobić pyzy?
Pyzy to jedno z najtańszych, najprostszych, a przy tym najsmaczniejszych i najbardziej sycących dań, jakie mogą pojawić się na naszych stołach. Pyzy ziemniaczane możemy podać polane masłem, śmietaną lub cebulką podsmażoną na oleju, albo wzbogacić ...