kuchnia regionalna

  • Jak zrobić pyzy?

    Jak zrobić pyzy?

    Pyzy to jedno z najtańszych, najprostszych, a przy tym najsmaczniejszych i najbardziej sycących dań, jakie mogą pojawić się na naszych stołach. Pyzy ziemniaczane możemy podać polane masłem, śmietaną lub cebulką podsmażoną na oleju, albo wzbogacić ...

Więcej o:

kuchnia regionalna

  • Kartacze - przepis. Sekret idealnego smaku tkwi w jednym dodatku

    Więcej przepisów na Gazeta.pl. Kartacze, w niektórych regionach nazywane cepelinami, to rodzaj klusek ziemniaczanych z mięsnym nadzieniem. Zazwyczaj przyjmują kształt spłaszczonego owalu, co jest jedną z cech rozpoznawczych tego regionalnego dania. Istotą ich smaku jest delikatne ciasto powstałe z

  • Miodowe spotkanie

    V Podlaska Biesiada Miodowa odbędzie się 28-29 sierpnia w Kurowie nad Narwią. W programie: konkurs podlaskich miodów, degustacja specjałów kuchni regionalnej (pieczywa, sery, ogórki "herbowe") oraz - po raz pierwszy - turniej nalewek miodowych. Będą wystawy, koncerty, promocje książek

  • Noclegi i wyżywienie

    -18) 471 56 54, (0-18) 471 55 13, czynne 9-17. Stołować się można w hotelach, pensjonatach i kwaterach prywatnych. Warto zajrzeć do którejś z licznych karczm, gdzie podają specjały kuchni regionalnej.

  • Przydatne informacje

    Informacja Turystyczna Słupsk (0-59) 846 31 57, 846 32 79 Łeba (0-59) 866 25 65, 866 26 00 Smołdzino (0-59) 811 72 15 Rowy (0-59) 814 18 18 Zjesz i zanocujesz Łeba - restauracja Angela, pl. Dworcowy 2a (kuchnia kaszubska), hotel Wodnik, ul. Namorska 10 Kluki - Karczma (kuchnia regionalna

  • Gzik - przepis Magdy Gessler. To prosty i pyszny dodatek do ziemniaków

    Więcej regionalnych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl Pyry z gzikiem to klasyka kuchni wielkopolskiej. Pyszne, pieczone ziemniaki z dodatkiem wytrawnej pasty twarogowej to prawdziwa uczta dla podniebienia a prostota tego dania idealnie wpisuje się w idee kuchni regionalnej - ma być pysznie

  • Niesopust i Gody

    ", czyli zjazd na korytku zwanym halbijką, balii, starych nartach i na workach (udział może wziąć każdy, sprzęt nam pożyczą); "próbowacka", czyli degustacja 30 potraw kuchni regionalnej (m.in. chleb ze smalcem, placki na blasi i prażucha ze skwarkami), i to na ogół za darmo! "Gościna", czyli konsumpcja efektów