kuchnia regionalna
-
Pochodzi z Pomorza i jest idealna na jesień. Zrobisz ją na obiad i zniknie w 10 minut. Kluczem jest ten składnik
Pomorska zupa nie jest znana szerszemu gronu. Mało kto mógł o niej słyszeć, a jeszcze mniej osób jej próbowało. Charakteryzuje ją ciekawe połączenie, które swoim smakiem naprawdę zniewala. Zobacz i sprawdź, czy twojej rodzinie również posmakuje.
-
Przysmak spod bieszczadzkich połonin. Jak zrobić puszyste proziaki? Wybierz odpowiedni nabiał
Każdy region słynie ze swoich kultowych przysmaków, które nierzadko wywodzą się z kuchni tak zwanej "biedoty". Bieszczady nigdy nie były regionem wysoko rozwiniętym, dlatego też tamtejsza kuchnia jest prosta i smaczna. Dziś zdradzimy wam przepis n...
-
Danie biedoty spod radomskich wsi. Jak zrobić pyszną pazibrodę? Ziemniaki i kapusta to nie wszystko
Każdy region ma swoje kultowe dania, które składały się z najprostszych składników, na które mogła pozwolić sobie uboższa część społeczeństwa. Nie inaczej jest w przypadku Kielecczyzny i okolic Radomia - tam jesienią pod każdą strzechą pachniało...
-
Ta zupa zgarnie wszystkie pochwały. Jest przysmakiem prosto z Lubelszczyzny, a jej smak trudno podrobić
Coraz częściej przygotowując dania obiadowe sięgamy po typowe potrawy regionalne. Jest to możliwość poznania nowych smaków i spróbowania nowych połączeń. By już dziś przygotować coś wyjątkowego, warto sięgnąć po ten przepis. Pochodzi ze wschodniej...
-
Wyrazisty smak, a to nie żaden kurczak czy schab. Te kotlety posmakują każdemu, ze stołu znikną w kilka sekund
Przepisy na kotlety to temat rzeka. Wyróżnia się wiele ich rodzajów i można je zrobić z różnych składników. Jednak zazwyczaj to ich mięsne wersje podbijają nasze serca i żołądki. By podać na obiad ich nieco inną wersję, zapisz i zastosuj ten...
-
Wygląda jak żurek, lecz smakiem go przebija. Zrób ją, by zszokować teściową. Na pewno zapyta o przepis
O tej zupie mogło nie słyszeć za wiele osób. Pomimo że jest smaczna i aromatyczna, nie jest niestety tak sławna jak kultowa pomidorowa i rosół. Jednak zdaniem niektórych może przebijać je smakiem. Do zabielenia jej stosuje się składnik, którego...
-
W każdym regionie nosi inną nazwę, lecz znają go wszyscy. To popularny przysmak rodem z PRL-u
Te miękkie i elastyczne kluski kojarzy chyba każdy Polak. W zależności od regionu można je znać pod różnymi nazwami, lecz jedno jest niezmienne, wszędzie są tak samo pyszne i cieszą się dużą popularnością. To przysmak, który może przywołać nostalg...
-
Do ziemniaczanych klusek włóż to, co znalazłeś w lesie i zrób najlepszy obiad. To danie jak z babcinej kuchni
Ziemniaczane ciasto wypchane po brzegi mięsno-grzybowym nadzieniem brzmi jak idealna propozycja obiadowa. Nie da się ukryć, że tak właśnie jest. Wykonanie tego dania może trochę potrwać, lecz zrobienia ich nikt nigdy nie żałował. To uczta dla...
-
Lepsze kluski śląskie zjesz jedynie u babci z Raciborza. Przepis to złote proporcje i swojskie dodatki
Marzysz o idealnie sprężystych, miękkich i niemalże rozpływających się w ustach kluskach śląskich? Pora na zmianę nawyków i zastosowanie babcinych rad. Nie obejdzie się bez złotych proporcji, swojskiego składu no i obłędnej formy podania - o tej...
-
Niezastąpiony klasyk pochodzący z Hiszpanii. Krokietów w takiej formie nie znają najstarsze babcie. Smak to petarda
Krokiety, jakie znamy mają swoją formę od zarania dziejów. Wykonuje się je z naleśników, do środka wkłada farsz, a później panieruje w bułce tartej i jajku. Hiszpanie robią je jednak inaczej, czym zaskakują fanów naszej klasycznej wersji. Nie...
-
Koleżanka ze Śląska nauczyła mnie jak robić kluski z dziurką. Koniecznie pamiętaj o zasadzie czterech części
Komu można zaufać bardziej w kwestii klusek śląskich niż nie samej Ślązaczce? Koleżanka pokazała mi jak w prosty sposób przygotować te znakomite kluski ziemniaczane. Wystarczą tylko trzy składniki. Co więcej, przepis jest całkowicie wegański. Przy...
-
Zapomniana zupa z 4 składników. Kiedyś jadł ją każdy, dziś nikt jej nie kojarzy. Połączenie smaków to zaskoczenie
Regionalne przysmaki wracają do łask i coraz chętniej postanawiamy przygotować je na obiad. Tym razem odkopaliśmy smakołyk, który pochodzi z Białki Tatrzańskiej i który kiedyś był jedzony na potęgę. Dziś mało kto pamięta o tym przepisie, pomimo że...
-
Placki po litewsku to przepis na klasykę z obłędnym, mięsnym dodatkiem. Taki duet sprawdzi się na obiad
Placki po litewsku to przepis na obłędnie smaczny rarytas i ciekawą alternatywę dla nudnej, ziemniaczanej klasyki. Oczywiście w składzie nie brakuje warzyw, jednak znacznie ważniejszy jest tu mięsny akcent, który w tym duecie idealnie się komponuj...
-
Żebroczka to rewelacyjny przepis rodem ze Śląska. Wystarczy połączyć ziemniaki z tymi składnikami
Żebroczka to regionalna potrawa kuchni Śląskiej, która konkretnie pochodzi z Wisły. To nic innego jak zapiekanka bazująca na ziemniakach i swojskich dodatkach. Przepis to must have wśród jesiennych obiadów - jest smacznie, swojsko i ekspresowo.
-
Małopolskie danie, za którym szaleje cała Polska. Przepis dziadka ma ponad 80 lat i za każdym razem zachwyca
Regionalne dania są świetnym uzupełnieniem naszych domowych przepisów. Jednak ten przysmak potrafi obronić się sam i nie potrzebuje zbędnych dodatków. Pochodzi z małopolski, lecz zna go cała Polska. Dziadek Stanisław podzielił się swoim przepisem,...
-
Proziaki to tradycyjny smak w nowej odsłonie. Idealnie miękkie i puszyste, a to wszystko bez drożdży
Proziaki to przykład banalnie prostego pieczywa, które jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i obłędnie smaczne! Te bieszczadzkie bułeczki, tradycyjnie wypieka się na blaszce - bez dodatku drożdży rosną jak szalone, są puszyste, obłędnie smacz...
-
Na Śląsku każdy się zajada, a na Mazowszu już nikt nie zna. Jak zrobić kultową zupę z chleba? "Trza mieć tłuste"
Śląsk to prawdziwe królestwo wyjątkowych i czasem nietypowych potraw, które bywają niemal całkowicie nieznane w innych częściach Polski. O ile kluski, modro kapusta i rolada to klasyk, który rozgościł się na stołach od morza po Tatry, tak o tej...
-
Rarytas spod podlaskiej strzechy. Jak zrobić kiszkę ziemniaczaną? Te dodatki są obowiązkowe
Kuchnia podlaska charakteryzuje się prostotą i niepowtarzalnym smakiem. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić pyszną i aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, które robiły podlaskie gospodynie już setki lat temu. Boczek był ważny, wiadomo, ale coś jeszcze...
-
Babka ziemniaczana to sprytny, tani i smakowity sposób na obiad. Z tymi dodatkami nie ma konkurencji
W czasach PRL-u to danie królowało na stołach, a teraz powraca w obłędnie smacznej wersji. Mowa tu oczywiście o babce ziemniaczanej, której smak ciężko podrobić. Regionalna receptura rodem z Podlasia smakuje najlepiej. To ekspresowy, smaczny i...
-
Takiego sernika krakowskiego nie robi nawet babcia! Sekret opiera się na proporcjach i nabiale
Fikuśne receptury z karmelem, orzeszkami czy galaretkami to jedno, jednak korona należy do klasyki. Mowa tu o serniku krakowskim, którego przepis jest w wielu domach przekazywany z pokolenia na pokolenie. To właśnie czyni go wyjątkowym, podobnie j...
-
Ćevapcići - przepis na ucztę po bałkańsku. Użyj odpowiedniego mięsa, a smak będzie boski
Ćevapcići to klasyka kuchni bałkańskiej i jeśli jesteś na urlopie w Chorwacji, Bułgarii, Czarnogórze lub Albanii, koniecznie spróbuj tego dania. Niektórzy mówią, że to takie "ichniejsze" mielone. Nic bardziej mylnego - mam wrażenie, że są dużo...
-
Placki z blaszki. W Bieszczadach jedzą je na potęgę, bo są delikatne i pyszne, ale ważna jest jedna rzecz
Placki z blaszki, czy też proziaki, to klasyk kuchni regionalnej Podkarpacia. Są bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne. Najlepiej smakują po prostu z masłem lub sosem grzybowym. Jednak warto wiedzieć jedną rzecz. Proziaki lubią mąkę, a najbardziej...
-
Widać zęby i oczy, ale u ciebie nie będzie widać zmarszczek. Marokański przysmak może występować w horrorach
Maroko to jeden z coraz częściej wybieranych kierunków wakacyjnych i nie ma ku temu żadnych powodów do zdziwienia. Kultura północnej Afryki jest wciąż dla nas nieodkryta, a kuchnia tego regionu może nas uwodzić i zadziwiać. Jednak jeśli macie słab...
-
Babka ziemniaczana przepis rodem z Podlasia? Oj, będzie kłótnia! Najlepszy jest kugiel z tego regionu
Myślisz, że babka ziemniaczana to przepis rodem z Podlasia? Jeśli tak, to możesz bardzo się zdziwić. To kultowe danie było serwowane w przedwojennych czasach zupełnie w innym regionie. Jak smakuje kugiel i gdzie jest najlepszy? Wypróbuj recepturę...
-
Ich nazwa kojarzy się z filmami dla dorosłych i są lepsze od racuchów. Te kaszubskie placki to regionalny hit
W każdym regionie Polski możemy spotkać pyszne i charakterystyczne dania, które dla mieszkańców innych miejsc naszego kraju mogą wydawać się osobliwe, czasem ze względu na swoją nazwę. Tak jest w przypadku drożdżowych placuszków z Kaszub, których...
-
Makłowicz nie toleruje ani grama cukinii i pieczarek. Jego zdaniem Polacy notorycznie profanują to danie
Robert Makłowicz to dla wielu Polaków ikona stylu, gotowania no i oczywiście wyrafinowanego smaku. Podróżnik i krytyk nie toleruje jednak profanacji, na którą niestety nasi rodacy często się decydują. Mowa tu o dodaniu do klasycznego, węgierskiego...
-
Takich gołąbków nie zrobi ani Gessler, ani Makłowicz. Babcina receptura rodem z Podhala to mistrzostwo
Nie ma nic lepszego niż gołąbki z babcinego przepisu, szczególnie te "spod samiuśkich Tater". Kapuściane zawijasy to niemalże kultowe danie, a najprostsza wersja uchodzi za najlepszą. Opiera się na farszu z mięsa mielonego, ryżu i przypraw. Całość...
-
Bliny ze słodkim nadzieniem. Tradycyjne, puszyste placuszki smakują wyśmienicie z owocowym akcentem
Bliny to nic innego jak puszyste racuszki, które wywodzą się z kuchni kresowej. U naszych wschodnich sąsiadów podaje się je na wiele sposobów, jednak te serwowane na słodko smakują najlepiej. Warto zatem wykorzystać sezonowe dobra takie jak maliny...
-
W tych gołąbkach nie ma mięsa i ryżu. Strzelczyk zamienił to na coś lepszego. "To wariactwo"
Gołąbki w wykonaniu Tomasza Strzelczyka mogą podbić niejedno serce. Nie są podobne do klasycznej wersji, a swoją oryginalnością zachwycają na każdym stole. Trudno uwierzyć, że taka kombinacja smakowa może być tak pyszna! Co dodał do farszu, by...
-
Na Dolnym Śląsku zajadają się fjutem, na Lubelszczyźnie jest jeszcze ciekawiej. "Czego to ludzie nie wymyślą"
Polska słynie z różnorodnej kuchni i z całą pewnością jesteśmy z tego dumni. Jednak niektóre dania mają osobliwe, żeby nie powiedzieć - zabawne nazwy- z których możemy być dumni jeszcze bardziej. Czym są dzyndzałki, z czego powstaje fjut i w który...
-
Tradycyjny, swojski przepis na zupę z czterech składników. Kapuściany rarytas królował na Podhalu
Regionalna kuchnia rodem z Podhala to nie tylko oscypki, moskole czy kwaśnica. Góralskie menu bogate jest bowiem w wiele smacznych, łatwych i ciekawych przepisów. Idealnym przykładem jest scyta z Białki Tatrzańskiej - czteroskładnikowa zupa bazuje...
-
Dziadek Japończyk spróbował polskiej kuchni. Smak klusek śląskich wywołał niemałe poruszenie
Co kraj to obyczaj, a ile kultur, tyle regionalnych kuchni i ulubionych smaków. Warto jednak czasami się przełamać i spróbować nowych dań, chociaż mogą na pierwszy rzut oka wydawać się niejadalne. Podobny projekt przeprowadził youtuber o japońskic...
-
Góralskie placki z ziemniaków, czyli moskole w ekspresowej wersji. Te dodatki gwarantują smaki Podhala
Ziemniaki królują w polskiej kuchni - podajemy je do obiadu jako dodatek, serwujemy z nich najróżniejsze przekąski czy tworzymy obłędnie smaczne dania. Warto wypróbować także podhalański przepis na moskole, czyli regionalny przysmak z ugotowanych...
-
Rewelacyjna mizeria w szwedzkim wydaniu. Spróbuj raz, a nie wrócisz do tradycyjnej odsłony
Mizeria to jedna z klasycznych surówek, która smakuje obłędnie szczególnie wiosną i latem, gdy warzywa są świeże i dojrzałe. Warto jednak nieco urozmaicić tradycyjny smak i przekonać się do szwedzkiej wersji. W składzie królują ciekawe dodatki,...
-
Obcokrajowiec przetestował polskie rarytasy. Jeden produkt pokochał od pierwszego kęsa
Guy Hobeika to fanatyk dobrego smaku i potraw z najrozmaitszych zakątków świata. Jego wielki test potraw, który przeprowadza w samochodzie, oglądają tysiące fanów. Kulinarny krytyk wziął pod lupę polskie smaki. Na liście nie zabrakło gołąbków,...
-
Piróg biłgorajski - przepis na regionalny przysmak. Podstawą są trzy tanie składniki, ale kaszę ugotuj w ten sposób
Piróg biłgorajski to regionalny specjał z Biłgoraja, miasta w południowo wschodniej Polsce. Tam przepis zna każda gospodyni, w innych częściach Polski jest mało znany, a wielka szkoda, ponieważ piróg jest naprawdę pyszny. Jest także tani i bardzo...
-
Strzelczyk zaszalał i zrobił obiad za kilka zł. To smak dzieciństwa podany na talerzu
O smakach dzieciństwa można rozmawiać cały dzień. W zależności od rodziny, regionu, a także czasu jadało się co innego. Tomasz Strzelczyk postanowił przypomnieć jeden z najbardziej kultowych przepisów. Jest tani, prosty, a jaki smaczny! Ślinka sam...
-
Zupa na bazie zacierki wraca do łask. To ludowa propozycja na obiad prosto z Lubelszczyzny
Regionalne dania coraz częściej goszczą na stołach w całej Polsce. Dlatego, aby poznać więcej nowych smaków przedstawimy zupę, która pochodzi z Lubelszczyzny. Jej skład jest tak prosty, że wybranie się do sklepu po składniki nie będzie konieczne.
-
Śląsk wyznacza wielkanocne trendy. Na świątecznym stole musi się znaleźć marzin. To sycący zawijas
Regionalne dania coraz częściej królują w innych częściach kraju. Zbliżające się święta wielkanocne sprawiają, że sięganie po nowe, ale dalej polskie potrawy jest coraz bardziej popularne. Śląsk wychodzi ze swoją propozycją, jaką jest marzin. Nie...
-
Proziaki - przysmak bieszczadzkich zakapiorów. Jak zrobić bułeczki z blaszeczki? Nieodzowny jest biały napój
Proziaki to najzwyklejsze i najprostsze bułeczki wypiekane na blasze. Dawniej były podstawą diety bieszczadzkiej i podkarpackiej biedoty i tzw. zakapiorów, a dziś są pyszną przekąską w regionalnych restauracjach. Proziaki są delikatne i pięknie...