kuchnia regionalna
-
Szpajza - przepis na śląski deser z nutą swojskiego trunku. Kremową konsystencję zapewni jeden składnik
Kuchnia śląska słynie ze swojskich rarytasów, jednak ten deser bije wszystkie rarytasy na łopatki. Mowa tu o szpajzie, czyli delikatnym i puszystym kremie przygotowanym z jaj, bakalii i odrobinie mocnego trunku. Przepis jest banalnie prosty, a efe...
-
Kwaśne jaja - postna zupa, której nikt nie zna. Wyjątkowy smak zawdzięcza taniemu dodatkowi i przyprawom
Kwaśne jaja to postna zupa, o której dziś mało kto pamięta, a w przeszłości zajadali się nią wielkopolscy chłopi. To po prostu surowe jajka wybite do wywaru o intensywnym smaku, gotowane aż do całkowitego ścięcia. Wyjątkowy smak tej zupy zasługuje...
-
Myślisz, że nasze rodzime flaczki są obrzydliwe? Włosi jedzą żywe larwy, a Wietnamczycy... kacze płody
Co kraj to obyczaj, ale też co kraj to dziwne, nietypowe potrawy, które w przybyszach nieraz budzą szok i niedowierzanie. Przygotowaliśmy dla was listę dziwnych i szokujących dań z różnych stron świata, które w swoich rejonach uważane są za...
-
Całe rodziny zajadały się tym małopolskim daniem. Dziś nikt go nie zna, choć jest proste w przygotowaniu
Poznanie starych receptur jest bardzo interesujące, szczególnie dla smakoszy kuchni polskiej. Dzięki temu można poznać smaki, których nie zasmakuje się w codziennym życiu. Przykładem jest małopolska zupa, która ma okrojoną listę składników, a czas...
-
Zalewajka - zupa rodem z polskiej wsi. Przygotujesz z kilku składników, jednak kluczem jest majeranek
Kuchnia regionalna słynie ze swojskich smaków i lokalnych rarytasów. Zalewajka to idealny przykład - przepis w wielu domach jest wręcz przekazywany z pokolenia na pokolenie, a opiera się jedynie na kilku bazowych produktach. W składzie króluje...
-
Alternatywa dla tradycyjnego żurku? Ewa Wachowicz poleca kujawski kiszok, czyli zupę na bazie kaszanki
Zastanawiasz się nad wielkanocnym menu? Ewa Wachowicz poleca kiszok, czyli ciekawą i smaczną alternatywę dla tradycyjnego żurku. Zupa rodem z Kujaw bazuje na kaszance, zakwasie, grzybach i smacznych dodatkach. Prosta receptura nie tylko wyśmienici...
-
Hreczanyki, czyli bieszczadzkie kotleciki pełne smacznych dodatków. W składzie mięso, kasza i cebula
Kuchnia regionalna to skarb, który należy odpowiednio pielęgnować. Warto zatem czasami odszukać przepis z danego regionu i poznać nowe, swojskie smaki. Bieszczadzkie hreczanyki sprawdzą się w tej roli niemal doskonale - to kotlety przygotowane z...
-
Bieszczadzkie kotlety mielone to nie tylko mięso. Jak zrobić hreczanyki? Wyjątkowy smak zagwarantuje tani składnik
Hreczanyki to klasyk kuchni podkarpackiej, która słynie z prostoty i tanich składników. Przed laty w Bieszczadach jadało się skromnie, ale smacznie i do syta. Stąd właśnie wziął się przepis na mielone z hreczką, dzięki której kotlet był objętościo...
-
To prawdziwy przysmak Podhala. Zupa zoproska ze 100-letnią tradycją smakiem oczaruje każdego
Podróże kulinarne obejmują różne zakątki nie tylko świata, a także i regiony w Polsce. Zagłębiając się w historię można poznać ciekawe i smaczne potrawy, o których nikt już nie mówi. Takim przykładem jest zupa zoproska. Jej tradycja sięga ponad 10...
-
Przepis na męcybuły. Według tradycji zajadali się nimi dziadkowie bez zębów. Są miękkie i puszyste
Przepis na męcybuły wielu może zaskoczyć. To w końcu tradycyjne danie, które wywodzi się z województwa świętokrzyskiego. Jakich składników potrzebujemy do ich przygotowania i jak zrobić to krok po kroku? Podpowiadamy.
-
Staropolska zupa z Kaszub wraca do łask. Wywar z żółtych wreków wyjdzie najlepiej jedynie z tym mięsem
Tradycyjne regionalne potrawy często nie są znane osobom spoza lokalnych społeczności. Jednak takimi smakołykami warto dzielić się z szerszym gronem. Pochodząca z Kaszub zupa z żółtych wreków jest przykładem dania, które warto znać. Gotując ją,...
-
Małdrzyki krakowskie, czyli słodkie placuszki twarogowe. Małopolski raryta to tylko kilka składników
Małdrzyki krakowskie to specjał rodem z Małopolski, który podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy czy niejadków. Lokalny specjał to nic innego jak twarogowe placuszki, które bazują na swojskim, prostym składzie. Mowa tu o twarogu, jajach...
-
Soczysty i delikatny kotlet po lwowsku. Niezbędnym składnikiem jest masło, ale nie tylko
Kotlet po lwowsku był prawdziwym przysmakiem w Galicji i do dziś jest serwowany w restauracjach i na przyjęciach. Na pierwszy rzut oka może przypominać kotleta de volaille, jednak odróżniają go dwie podstawowe rzeczy - rodzaj mięsa i dodatki. W...
-
Przedwojenne ciasto na pierogi - tradycyjna receptura z dawnych lat. W składzie próżno szukać jajka
Pierogi to nasze dobro narodowe i tradycja, która sięga do naszych korzeni. Przedwojenny przepis na ciasto na pierogi to prostota i swojski skład. Przygotowanie ich w dawnym stylu jest bardzo proste, ważny jest jednak jeden szczegół - chodzi o...
-
Przysmak Bieszczad, a w nim ziemniaki i boczek. Nakarmisz całą rodzinę
Przysmaki regionalne podbijają serca osób, które często nawet nie wiedziały o ich istnieniu. To danie prosto z Bieszczad nie tylko sprawi, że wszyscy będą najedzeni, lecz także zaskoczy kubki smakowe.
-
Połączenie niemieckich i polskich smaków w jednej zupie. Tak sycąca, że nie potrzebujesz drugiego dania
Tradycyjne dania, które skrywane są w różnych regionach Polski są jeszcze odkrywane. Taką właśnie potrawą jest zupa z Warmii i Mazur. Mało kto mógł o niej słyszeć, a zawarte w niej połączenie smaków jest sycące i idealne na chłodniejsze wieczory.
-
Gołodupce, czyli postne gołąbki po lubelsku. Smakują lepiej, niż się nazywają, ale wybierz odpowiednią kaszę
Gołodupce, zawijaki, łupcie. To niektóre z regionalnych nazw wigilijnej potrawy, którą wszyscy z Lubelszczyzny znają i kochają. Przepis na postne gołąbki w kiszonych liściach kapusty jest naprawdę prosty, ale najlepsze wychodzą na konkretnym rodza...
-
Nietypowe pierogi z Małopolski. Nie szukaj w nich grzybów i kapusty - regionalny owoc nadaje im wyjątkowości
Pierogi zajmują szczególne miejsce w sercach Polaków, a z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, na samą myśl o pysznych pierożkach cieknie nam ślinka. Najbardziej popularne są oczywiście te z kapustą i grzybami, jednak w Małopolsce jada...
-
Szokująca potrawa wigilijna, którą zajada się pół Śląska. Moczka wygląda średnio, ale smakuje jak marzenie
Moczka to tradycyjna potrawa wigilijna, którą zajadają się nasi przyjaciele ze Śląska. To coś między zupą a budyniem ze wszystkim, co pyszne i słodkie. Znajdziemy tam piernik, bakalie i owoce. Sposób wykonania jest banalny i jeśli chcesz postawić ...
-
Ziemniaczana mapa Polski, czyli podróż po regionalnych smakach. Zapnij pasy i załóż śliniak - będzie pysznie
Ziemniak opanował całą Polskę i każdy region może poszczycić się swoimi wyjątkowymi potrawami. Przygotowaliśmy dla was ziemniaczaną mapę Polski z przepisami i ciekawostkami. Gdzie jada się grule, a gdzie pyry? Czy pyzy i kartacze to ta sama potraw...
-
Dzyndzałki z hreczką, czyli dziwny przepis na pierogi. Tak właśnie się jada na Warmii i Mazurach
Dzyndzałki z hreczką i obowiązkowo ze skrzeczkami. Jeśli nie pochodzisz z Warmii, ta nazwa może cię jedynie rozbawić i zaintrygować, a w rzeczywistości to przepis na pierogi, które są wyjątkowe z wielu powodów. Co to jest hreczka i skrzeczki? I...
-
Gdzie kupić rogale świętomarcińskie? Przysmak z białym makiem pojawił się już w marketach i dyskontach
Gdzie kupić rogale świętomarcińskie? To pytanie zadajemy sobie co roku w okolicach Święta Niepodległości. Piekarnie, które wypiekają tradycyjne rogale, mogą poszczycić się specjalnym certyfikatem, ale podobne desery można znaleźć już niemal w każd...
-
Gzik - przepis, bez którego poznańska pyra nie będzie smaczna. Potrzebujesz czterech składników i szczypty soli
-
Poleśniki - przepis na nietypowe placki ziemniaczane ze Śląska. Kapusta będzie świetnym uzupełnieniem smaku
Poleśniki to połączenie placków ziemniaczanych i gołąbków w jednym. Z poleśników słyną Beskidy i Śląsk Cieszyński, ale to danie jest tak pyszne, że przepis trzeba pokazać całemu światu. Jak zrobić beskidzkie placki ziemniaczane? Nie możesz zapomni...
-
Gospodyni z Podlasia zdradziła przepis na babkę ziemniaczaną. "Moja babcia tak robiła, matka i teraz ja"
Babka ziemniaczana to świetny przykład "kuchni inflacyjnej" - ma być tanio, smacznie i do syta. Przepis na najlepszą babkę ziemniaczaną dostałam od pewnej starszej pani z Podlasia. Muszę przyznać, że tego smaku długo nie zapomnę, a dodatek wędzone...
-
Tani obiad, czyli trzy przepisy na "bieda-ucztę". Zrób dziś i jedz cały tydzień
Tani obiad nie musi być nudny i za chwilę to udowodnimy. Przed tobą trzy budżetowe przepisy na dania, które spokojnie mogą poleżeć w lodówce kilka dni. Tak właśnie wyglądała kuchnia naszych dziadków - prosto, smacznie i nie za miliony.
-
Fuczki - przepis na przysmak prosto z bieszczadzkiej chaty. Kapusta jest podstawą, ale zła mąka popsuje smak
Fuczki wywodzą się z kuchni łemkowskiej i bieszczadzkiej. To nic innego jak chrupiące placuszki z kapusty kiszonej, podawane najczęściej z kwaśną śmietaną. Przepis na fuczki jest prosty, ale ważna jest mąka, której dodajemy. Jeśli chcemy, by plack...
-
Gzik - przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Doskonały dodatek do ziemniaków i nie tylko
Gzik to proste danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Najczęściej podaje się go z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Przepis na pyry z gzikiem można wykonać o każdej porze roku - nie ma znaczenia to, czy użyjemy ziemniaków młodych, cz...
-
Kiszka ziemniaczana. Przepis na przysmak z Podlasia. Możesz wrzucić na grilla lub ugotować
Kiszka ziemniaczana - przepis na potrawę, którą wykorzystać m.in. podczas majowego grillowania. Dzięki temu, że receptura jest banalnie prosta, szybko uporacie się z jej przygotowaniem we własnej kuchni. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiszka...
-
Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj pierogi karkonoskie. To pyszne połączenie sera, kapusty i ziemniaków
Pomysłów na farsz do pierogów jest nieskończenie wiele, można przyrządzić je zarówno na słodko, jak i na słono. Jednak najprawdopodobniej nie każdy zna pierogi karkonoskie, które mają w sobie farsz z kapusty, ziemniaków i sera. Można je tylko...
-
Lubelski forszmak, czyli przepis na tradycyjne danie weselne. Prawdopodobnie znasz jego smak
Forszmak to danie przygotowywane po świętach lub uroczystościach rodzinnych, a także w trakcie wesel i na poprawinach. Wykorzystuje się do niego kawałki pieczeni, wędlin i kiełbas, które kroi się na paseczki. Dodaje się również kiszonego ogórka i...
-
Panini - przepis na włoską kanapkę prosto z grilla. Nie zapomnij o dużej ilości sera i ziołach
Panini - przepis na tę grillowaną kanapkę rodem z Włoch warto wypróbować, jeśli mamy ochotę na nieco inną wersję pieczywa z dodatkami. Jak przygotować panini?
-
Przepis na kluski śląskie zna każdy. Ale jak zapobiegać poszarpanej powierzchni? Mamy prosty sposób
Chyba nie ma w Polsce osoby, która by nie znała przepisu na kluski śląskie, czyli tradycyjne polskie kluski z dziurką. W wielu domach podaje się je z roladkami ze schabu w sosie i modrą kapustą. Równie smaczne są z sosami (np. pieczarkowym czy...
-
Kluski śląskie - przepis, bez którego nie wyobrażamy sobie obiadu. Jak je gotować, by były gładkie?
Bez klusek śląskich wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego obiadu, bez względu na to, czy pochodzimy ze Śląska, czy też nie. Charakterystyczne wgłębienie to nie tylko znak rozpoznawczy, który odróżnia je np. od kopytek, ale również służy temu...
-
Solianka przepis oryginalny wg starodawnej receptury Magdy Gessler. Tak kiedyś jedli ukraińscy chłopi
Solianka to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej - gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym wywarze z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Do jej przyrządzenia potrzebujesz tylko kilku ogólnodostępnych składników. W sieci krąż...
-
Gzik - przepis, bez którego poznańskie pyry są nijakie. Wiemy, co dodać, by był najlepszy
Pyry z gzikiem, niby proste danie, a jakże pyszne. Gzik jest bardzo łatwy do zrobienia, a my wiemy, co należy dodać, by smakował wybornie. Ważnym dodatkiem jest koperek, jeśli o nim nie zapomnisz, twoje pyry z gzikiem będą rewelacyjne.
-
Kluski śląskie - przepis. Ważne są proporcje, podziel garnek na 4 części, a wyjdą idealne
Trudno wyobrazić sobie pyszniejszy obiad, niż kluski śląskie. Przepis na kluski śląskie jest naprawdę banalny, jednak błahy pozornie błąd może pozbawić je smaku. Żeby kluski śląskie były idealne, trzeba zachować proporcje między ziemniakami a mąką...
-
Pyzy ziemniaczane, czyli tradycyjny przepis babci na obiad idealny. Podaj je z tymi dwoma składnikami
Pyzy ziemniaczane to absolutna klasyka staropolskiej kuchni. Te przepyszne ziemniaczane kluchy przygotowywane są z dwóch rodzajów ziemniaków, a najpyszniejsze oczywiście robiły nasze babcie. Przepis na pyzy ziemniaczane jest banalny, a my...
-
Kulebiak - przepis na tradycyjny specjał. Najważniejsze jest ciasto drożdżowe. Jak je zrobić?
Kulebiak to pyszne danie, idealne jako dodatek do esencjonalnych bulionów czy czerwonego barszczu. Jego przygotowanie wydaje się czasochłonne i skomplikowane, ale przepis na kulebiak jest bardzo łatwy. Sekret smaku tkwi w aromatycznym farszu i...
-
Proziaki - przepis na pyszne placuszki. Ten przysmak uda się każdemu, pamiętaj jednak o kefirze
Proziaki to pulchne bułeczki sodowe wypiekane na blasze lub suchej patelni. Są pyszne, delikatne i puchate, idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Jak je zrobić? Przepis na proziaki jest naprawdę prosty, musisz jednak pamiętać...