kuchnia regionalna
-
Gołąbki wigilijne - przepis tradycyjny. Są obłędne, wszystko dzięki kapuście
Gołąbki wigilijne, łupcie czy po prostu zawijaki - to świąteczna potrawa z Lubelszczyzny. Postne gołąbki składają się z liści kiszonej kapusty i farszu z kaszy gryczanej i grzybów. Przepis na wigilijne gołąbki jest naprawdę łatwy, a smak jest...
-
Moskole - przepis. Tradycyjna góralska potrawa nie ma sobie równych, pamiętaj jednak o mleku
Moskole to tradycyjna potrawa kuchni podhalańskiej. Te delikatne ziemniaczane placuszki smakują wybornie i robi się je w mgnieniu oka. Przepis na moskole jest bardzo prosty, jednak ważny jest dodatek zsiadłego mleka - najlepiej, żeby było prawdziw...
-
Gzik - przepis Magdy Gessler. To prosty i pyszny dodatek do ziemniaków
Gzik to tradycyjny dodatek do ziemniaków, słynący z regionalnej kuchni wielkopolskiej. Gzik to pasta twarogowa, której wykonanie jest banalne, a wyrazisty smak wręcz powala. Przepis Magdy Gessler na gzik wykonasz bez problemu samodzielnie, jednak...
-
Kiszok, czyli kujawski żurek. Zamiast wędzonki? Kaszanka. Przepis Ewy Wachowicz robi furorę
Macie ochotę na żurek? Zróbcie go tym razem po kujawsku! Jeśli nie znacie kuchni tego regionu, możecie być zaskoczeni, że wyląduje w nim nie wędzonka, ale... kaszanka. Przepis na tradycyjny kiszok przypomniała Ewa Wachowicz.
-
Taste Atlas pyta o polskie oscypki. Internauci się kłócą. "Słowackie, nie polskie"
Jak Polska to bigos, żur i kremówki? Na fanpage'u popularnego portalu Taste Atlas zapytano o oscypka. W komentarzach sprzeczki o jego pochodzenie i zaskakujące porównania.
-
Nazywasz go sernikiem lub kołaczem? Lepiej nie przyznawaj się do tego przy Ślązaku
Ten wypiek to prawdziwe dziedzictwo kulinarne Śląska. Nic dziwnego, że nie może zabraknąc go na żadnej uroczystości rodzinnej, a już na pewno nie na weselu. Skąd się wziął i jak zrobić śląski kołocz?
-
Moskole - danie w duchu zero waste. Jak je przygotować?
Moskole znane są doskonale na Podhalu - to jeden z tamtejszych regionalnych specjałów, podawane są także w wielu małopolskich domach i restauracjach. Dla wielu osób spoza tamtych stron ta nazwa jest nie do rozszyfrowania. Sprawdźcie, czym są mosko...
-
Jak zrobić pyzy?
Pyzy to jedno z najtańszych, najprostszych, a przy tym najsmaczniejszych i najbardziej sycących dań, jakie mogą pojawić się na naszych stołach. Pyzy ziemniaczane możemy podać polane masłem, śmietaną lub cebulką podsmażoną na oleju, albo wzbogacić ...