kuchnia świata
-
Ten ser jest najdroższy na świecie. Za taką kwotę można kupić samochód
Najdroższy ser świata - Cabrales - kosztuje 36 tysięcy euro, czyli około 154 tysiące złotych. Za tyle został sprzedany podczas niedawnej aukcji w Arenas de Cabrales. Kupił go restaurator z Oviedo, ustanawiając w ten sposób nowy rekord Guinnessa.
-
Rosół i pomidorowa już mi się znudziły. Zamiast nich wolę zrobić gruziński przysmak. Pachnie bosko
Co warto zjeść z kuchni gruzińskiej? Jeśli przepadasz za aromatycznymi i treściwymi zupami, koniecznie przetestuj przepis na charczo. To tradycyjne danie sprawdzi się w sam raz nie tylko na chłodne, jesienne popołudnia.
-
Kuchnie świata masz w małym paluszku? Zmierz się zatem z quizem na T
Ten quiz wiedzy kulinarnej na literę T zabierze cię w podróż dookoła świata! Sprawdź, czy odpowiesz poprawnie na nasze bardzo trudne pytania. Komplet punktów zdobędą tylko najwięksi pasjonaci gotowania!
-
Kuchnia świata na S będzie cię dzisiaj prześladować! Podejmij wyzwanie!
Ultratrudny quiz wiedzy kulinarnej na literę S sprawdzi, kto jest prawdziwym znawcą kuchni świata. Wiesz, co zawiera sałatka grecka i skąd pochodzi salami? To miejsce jest dla ciebie! Ale pamiętaj, musisz pobić wynik 5/10!
-
Po co dodaje się spirytus do faworków? Jeśli wiesz, to masz już 1 punkt
Oto 10 ekstremalnie trudnych pytań! Quiz wiedzy kulinarnej na F sprawi, że zaczniesz się zastanawiać nad swoim talentem do gotowania! Tylko osoba znająca się na kuchni świata zdobędzie tutaj komplet punktów.
-
Żadna szakszuka ani jajecznica. W Turcji rodzinka się zajadała. Teraz muszę robić codziennie
Zwykła jajecznica już się znudziła? Warto nieco podrasować swoje śniadania i sięgnąć po coś oryginalnego. Menemen brzmi tajemniczo, ale smakuje bosko. Co najlepsze, przygotujesz go w kilka chwil. Jak zrobić jajecznicę po turecku? Wyjaśniamy poniżej.
-
To śniadanie to hit, a zrobisz je tylko w 15 minut. Fani jajecznicy i szakszuki będą zachwyceni
Jajecznica już ci się znudziła? Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie z jajkami w roli głównej, koniecznie wypróbuj jemeńskiego przepisu na lahsę. Potrawa przypomina nieco szakszukę, ale jest jeszcze pyszniejsza, a przygotowanie jej...
-
Na pewno o nich nie słyszałeś, a są smaczniejsze od polskich placków. Podaj je z makiem i kapustą
Jeśli jesteś smakoszem dań z różnych zakątków świata, to trafiłeś idealnie. To danie nie pochodzi z Polski, ale bardzo przypomina znany nam specjał. Okazuje się, że ten jest smaczniejszy i podaje się go na wiele różnych sposobów.
-
Mocna konkurencja dla polskich gołąbków. Dwa składniki sprawią, że rodzina wsunie cały gar
Wiele osób uznałoby polskie gołąbki za bezkonkurencyjne. Choć może nie prezentują się zbyt pięknie, to mają wierne grono fanów. Są sycące, w gruncie rzeczy proste do zrobienia i często przywołują miłe, rodzinne wspomnienia. Na horyzoncie majaczy...
-
Połączyłam kilka warzyw i zrobiłam pyszny obiad. Rodzina nie mogła przestać jeść
To popularne danie z Francji może okazać się lepsze od niejednego polskiego przysmaku. Gdy go pierwszy raz spróbowałam, nie sądziłam, że tak mnie zachwyci. Wystarczą warzywa, zioła i przyprawy, by przygotować sycącą i kolorową ucztę.
- Na czym smażyć jajecznicę? Zapomnij o maśle. Są lepsze alternatywy
- Wybierasz chleb na podstawie wyglądu? To błąd. Nie daj się zwieść
- Przepis na faworki mojej babci. Żadna cukiernia się z nią nie równa
- Na Dzień Babci zrobię to ciasto. Przepis robi furorę od lat 80.
- Placki biedaki zawsze wychodzą chrupiące. Lepszych nie jadłam
- Każdy lubi, mało kto się przyznaje. Do kaszanki z patelni dodaję dwa nietypowe dodatki
- Rozgrzewa, napełnia brzuch, a jelita są zdrowsze. Robię regularnie
- Tiramisu Ani Starmach to bomba. "Jest kilka istotnych rzeczy"
- Zupa buraczkowa jak u babci. Bez tego dodatku nie będzie tak smaczna
- Dziś zapomniana, choć wyjątkowo prosta. 50-60 lat temu była codziennością
-
W Amsterdamie ludzie niemal bili się o tę przekąskę. Łatwo możesz zrobić ją w domu
Z kuchni świata możemy się naprawdę wiele nauczyć. Gdy byłam w Holandii, spróbowałam kilku pysznych potraw, które wywarły na mnie duże wrażenie. Ta przekąska szczególnie przypadła mi do gustu i na pewno zrobię ją w domu. Ty również musisz spróbować.
-
Jajka w stylu flamenco podbijają podniebienia Hiszpanów. Pachną tak, że nie sposób im się oprzeć
Szukasz pomysłu na śniadanie, ale kanapki, racuchy i jajecznica już ci się znudziły? A co powiesz na aromatyczne danie prosto ze słonecznej Andaluzji? Słynna potrawa kuchni hiszpańskiej doczekała się wielu wersji, jednak poniżej znajdziesz przepis...
-
Zamiast obiadu, zrób hiszpańskie śniadanie. Znajomy zdradził mi, jak zrobić je najlepiej
Każdy zakątek świata ma swoje specjały, które nie są znane większej ilości osób. Nie znaczy to jednak, że nie są one smaczne. Dziś chcemy pokazać, jak zrobić hiszpański omlet, w którym wykorzystuje się składnik obiadowy. Po jednej porcji będziesz...
-
Oto najbardziej ekstremalne i obrzydliwe potrawy świata. Wbrew pozorom dla wielu to rarytasy [ZDJĘCIA]
Jakie jest najobrzydliwsze jedzenie świata? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Warto jednak mieć na uwadze, że w niemal w każdym zakątku świata możemy natknąć się na lokalny specjał, który nie tylko nie spotka się z naszym uznaniem,...
-
Pachnie tak, że sąsiedzi będą pukać do twoich drzwi. Przebija wszystkie polskie zupy
Kuchnia świata jest bardzo ciekawa i coraz częściej po nią sięgamy. Postanawiamy więc robić mięso na wiele różnych sposobów, desery, a także zabieramy się za zupy. Zdaniem niektórych, nic nie przebija naszych polskich dań, ale ta potrawa może to...
-
Smażę go zawsze, gdy mam dość zwykłych jajek. Napełniam nim brzuch na wiele godzin
Śniadania są zazwyczaj bardzo proste w wykonaniu. Jednak schody zaczynają się w momencie, gdy chcemy wymyślić, co zjemy o poranku. Wtedy nie jest wcale tak prosto i zazwyczaj sięgamy po klasyki. Jednak najlepiej nam znane przepisy, warto czasem...
-
Wybrano "najlepsze pierogi na świecie". Polacy oburzeni pozycją rodzimych rarytasów
Portal Taste Atlas opublikował właśnie ranking stu najlepszych pierogów świata. W zestawieniu nie zabrakło, rzecz jasna, polskich przysmaków. Niektórych może jednak dziwić ich miejsce na liście. Dalece odbiega bowiem od naszych oczekiwań.
-
Mięso z makaronem z pieca, czyli smak Grecji w twoim domu. Lepszego dania nie ma w restauracji
Chcąc zasmakować pysznych potraw, które są charakterystyczne dla jakiegoś miejsca na świecie, nie trzeba od razu tam lecieć. Wystarczy wykorzystać ciekawe przepisy, które wcale nie są skomplikowane. Takim przykładem jest ten smakołyk. Pochodzi z...
-
Szakszuka i klasyczna jajecznica chowają się przy tureckiej wersji. Robię ją codziennie
Z każdej strony słyszymy coraz to nowsze propozycje śniadaniowe. Dochodzimy więc do wniosku, że klasyczne kanapki trzeba odłożyć w niepamięć. By je zastąpić, sięgnij po tureckie śniadanie, któremu trudno się oprzeć. Łączy w sobie co najlepsze i je...
-
Indyjskie pierożki wyróżniają się nie tylko farszem. Ich chrupiące ciasto podbije nasze serca
Kuchnia indyjska jest bardzo charakterystyczna i może nie posmakować części z nas. Jednak nie można jej zabrać tego, że jest oryginalna. W polskiej kuchni z pewnością nie znajdzie się takich pierożków. Nie chodzi o nadzienie, które i tak wyróżnia...
-
Dodaj do niej czerstwy chleb, a zyska na smaku. O tej zupie będzie mówić cała twoja rodzina
Zagraniczne pomysły na obiad coraz częściej wykorzystywane są w naszej kuchni. Nie boimy się ich wykorzystywać i chętniej podajemy takie specjały swoim bliskim. Ta zupa pochodzi z zachodu i rozgrzewa bardziej niż znany nam rosół. Dodaj do niej...
-
Do tej zupy będziesz wracać 3 razy w tygodniu. Jest sycąca jak mało co i rozgrzewa lepiej od kaloryfera
Zupy to dania, które jesienią i zimą są najczęściej i najchętniej wykonywane. Nic dziwnego, bowiem mogą rozgrzać jak mało co i przygotowuje się je w dość szybko. W naszej kulturze wyróżniamy wiele zup, jednak takiej nie widział prawie nikt....
-
Tak gęsta, że łyżka nie opada. Holenderska grochówka przebija polską wersję. Dodają do niej ten składnik
Smak grochówki nie jest nam obcy. To zupa, która w naszej kuchni jest od lat. Jednak w wielu krajach można znaleźć jej odpowiednik. W Holandii również taki istnieje, a według niektórych jest smaczniejszy od naszej tradycyjnej wersji. Charakteryzuj...
-
O przepis na tę sałatkę biło się pół mojej rodziny. Każdy chciał wiedzieć, co podaję do schabowych
Sałatki to niezwykle smaczne przekąski, które można podać samodzielnie lub jako dodatek do dań obiadowych. Zaraz obok najbardziej klasycznych, warto postawić również te, o których inni nawet nie pomyślą. Takim przykładem jest ta sałatka, która z...
-
Biszkopt będzie wilgotny, gdy zastosujesz się do tej zasady. Gdy go spróbujesz oniemiejesz z zachwytu
Biszkopty to proste ciasta, które można podać z różnymi dodatkami. Dla niektórych ich wykonanie jest skomplikowane, lecz z tym przepisem już nigdy takie nie będzie. Jeśli zastosujesz się do jednej zasady, gwarantujemy, że ciasto będzie rozpływać s...
-
Ten turecki deser znika szybciej od szarlotki. Dziś jest jego dzień, więc zrób podwójną porcję
Kuchnia świata na każdym kroku zaskakuje swoim smakiem, a także oryginalnością. Jeśli nie masz możliwości podróżowania, możesz zasmakować takich specjałów w domowym zaciszu. Dziś jest idealna okazja, by zrobić ten deser. Jego słodkość pokocha każdy.
-
Lubisz sałatkę z pomidorów? Dzięki tej wersji pokochasz ją bardziej. Hiszpańska wersja zwali cię z nóg
Klasyczna sałatka zrobiona z pomidorów i cebuli jest podawana w naszych domach do prawie każdego obiadu. Wymienia się ją czasem na mizerię, lecz rzadko kiedy z nią eksperymentujemy. By to zmienić, podajemy przepis na jej hiszpańską wersję. Jest ta...
-
Solidne śniadanie, któremu nikt nie odmówi. Połącz jajka z tym sosem i zbieraj słowa zachwytu
Jeśli masz już dość jedzenia klasycznej jajecznicy, to bardzo dobrze trafiłeś. Ten przepis to całkowicie coś innego, a takiego połączenia nie spodziewasz się o poranku. Jajka ułóż na tym placku i podaj je z domowym sosem. Na samą myśl ślinka sama...
-
Podejrzewam, że takiej zupy w życiu nie robiłeś. Dodaj do niej to mięso, a całkowicie zmieni smak
Zupy to w okresie jesiennym najlepsze propozycje obiadowe. Odpowiednio przygotowane są nie tylko rozgrzewające, a także potrafią zapełnić brzuch na długi czas. Te dwie zasady spełnia to oto danie, które dla niektórych może być nowością. Dzięki...
-
By je zjeść, odczekaj całą dobę. Te flaczki nie mają sobie równych. Nawet babcine nie są tak smaczne
Flaki albo się kocha, albo nienawidzi i nie ma nic pomiędzy. Ich przygotowanie może być dla niektórych problematyczne, a to za sprawą obgotowania. Jednak z tym przepisem nie odczuje się żadnych problemów. Ich przyrządzenie skrywa jeden haczyk,...
-
Obtocz w tym jajka i dokładnie wysmaż. Gdy położysz je na stole, każdy się na nie rzuci
Jajka można podawać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest obtoczenie ich w panierce. Jednak ta, którą proponujemy nie jest byle jaka. Gdy ją zrobisz, nie ma szans, że ktoś się nimi nie zachwyci. Od razu rób podwójną porcję, bo będzie warto.
-
Podałam je do zupy i zniknęły szybkiej niż główne danie. Mam ten przepis od lat i za każdym razem wychodzi bezbłędnie
Gdy na stole pojawia się zupa, pierwsze po co do niej sięgamy jest pieczywo. Jednak można je zamienić na coś znacznie lepszego. Ten przepis to umożliwi, a to, co z niego wychodzi znika szybciej od innych potraw. Zwróć uwagę na farsz, to on powala ...
-
Znajomy kucharz zdradził mi przepis na najlepszego kurczaka. Zapiecz go w tym napoju, a wyjdzie soczysty
Kurczak to najpopularniejsze mięso, z którego najczęściej przygotowuje się dania obiadowe. Jednak w tym wydaniu zna go mało osób. Zapieczony w tej mieszance nie tylko zyskuje na smaku, lecz także staje się obłędnie miękki. Nie zapomnij o tym...
-
Cała rodzina naje się jedną porcją do syta. Ta mieszanka mięs ma kluczowe znaczenie. Jest obłędne
Mięsne mieszanki połączone z warzywami i aromatycznymi przyprawami są daniami, za którymi szaleje świat. Ten przepis jest bardzo popularny, jednak i tak, niektórzy zapominają jak można zrobić go poprawnie. By sobie przypomnieć, polecamy skorzystać...
-
W Chinach do naleśników dodają to warzywo. Kształtem i dodatkami mogą konkurować z klasykami
Jak dobrze wiemy, każda kultura rządzi się swoimi prawami i można w nich znaleźć wersje naszych klasyków. Naleśniki również można podawać na wiele sposobów, a w Chinach robią to w wyjątkowy sposób. Ich sposób podania i dodatki mogą zaskoczyć, jedn...
-
Właśnie to Czesi dodają do gulaszu. Oprócz tego są w nim knedle. W Polsce trudno znaleźć podobne danie
Gulasz to bardzo popularne danie, które ma wiele wersji w różnych miejscach na świecie. Okazuje się, że Czesi również mają swój przepis, który jest trudny do podrobienia. Do tego dania dodają wiele składników, które u nas byłyby zaskoczeniem. Jedn...
-
Koreańskie placuszki przebijają smakiem tradycyjne racuchy. Są bardziej puszyste, a nadzienie zniewala
Gdy myślimy o pulchnych plackach przed oczami pojawiają się kultowe racuchy. Można zrobić je z dodatkiem owoców, bakalii, a także z podać z dżemem i bitą śmietaną. Ten przepis na placki znacznie się różni od tego, który znamy. Pochodzi z Korei i...
-
Z 3 składników zrobisz lepsze bułki, niż z piekarni. Do środka dodaj to nadzienie, a będą ulubionym daniem
Niektóre dania są bardzo proste w przygotowaniu. Ta propozycja również nie należy do najtrudniejszych, dlatego warto ją zrobić. Jej podstawę zrobisz z zaledwie 3 składników, a nadzienie, którym jest wypełniona, jest obłędnie smaczne. Lepiej od raz...
-
Niektórzy mają problem z jej zrobieniem, ale z tym przepisem jest to łatwiejsze. Mięso wyjdzie aksamitne i miękkie
Wołowina to jedno z ciekawszych mięs, po które sięgamy przygotowując obiad. Jednak nie każdy wie, jak zrobić ją w taki sposób, by wyszła krucha, aksamitna i pyszna. Na ratunek przychodzi ten przepis, który wszystko dokładnie wyjaśnia. Dzięki niemu...
-
My jemy je ze schabowym, a Włosi kładą na pizzy. Przecieram oczy i sama nie wierzę w to, co widzę
Włoska pizza to najpopularniejsze danie, po które sięga cały świat. Zachwyt nad jej smakiem i elastyczną konsystencją jest nie do opisania. Jest tak popularna, że trudno zliczyć warianty smakowe. Jeden z nich może szczególnie nam zasmakować, a to ...