kuchnia świata
-
Do tej zupy będziesz wracać 3 razy w tygodniu. Jest sycąca jak mało co i rozgrzewa lepiej od kaloryfera
Zupy to dania, które jesienią i zimą są najczęściej i najchętniej wykonywane. Nic dziwnego, bowiem mogą rozgrzać jak mało co i przygotowuje się je w dość szybko. W naszej kulturze wyróżniamy wiele zup, jednak takiej nie widział prawie nikt....
-
Tak gęsta, że łyżka nie opada. Holenderska grochówka przebija polską wersję. Dodają do niej ten składnik
Smak grochówki nie jest nam obcy. To zupa, która w naszej kuchni jest od lat. Jednak w wielu krajach można znaleźć jej odpowiednik. W Holandii również taki istnieje, a według niektórych jest smaczniejszy od naszej tradycyjnej wersji. Charakteryzuj...
-
O przepis na tę sałatkę biło się pół mojej rodziny. Każdy chciał wiedzieć, co podaję do schabowych
Sałatki to niezwykle smaczne przekąski, które można podać samodzielnie lub jako dodatek do dań obiadowych. Zaraz obok najbardziej klasycznych, warto postawić również te, o których inni nawet nie pomyślą. Takim przykładem jest ta sałatka, która z...
-
Biszkopt będzie wilgotny, gdy zastosujesz się do tej zasady. Gdy go spróbujesz oniemiejesz z zachwytu
Biszkopty to proste ciasta, które można podać z różnymi dodatkami. Dla niektórych ich wykonanie jest skomplikowane, lecz z tym przepisem już nigdy takie nie będzie. Jeśli zastosujesz się do jednej zasady, gwarantujemy, że ciasto będzie rozpływać s...
-
Ten turecki deser znika szybciej od szarlotki. Dziś jest jego dzień, więc zrób podwójną porcję
Kuchnia świata na każdym kroku zaskakuje swoim smakiem, a także oryginalnością. Jeśli nie masz możliwości podróżowania, możesz zasmakować takich specjałów w domowym zaciszu. Dziś jest idealna okazja, by zrobić ten deser. Jego słodkość pokocha każdy.
-
Lubisz sałatkę z pomidorów? Dzięki tej wersji pokochasz ją bardziej. Hiszpańska wersja zwali cię z nóg
Klasyczna sałatka zrobiona z pomidorów i cebuli jest podawana w naszych domach do prawie każdego obiadu. Wymienia się ją czasem na mizerię, lecz rzadko kiedy z nią eksperymentujemy. By to zmienić, podajemy przepis na jej hiszpańską wersję. Jest ta...
-
Solidne śniadanie, któremu nikt nie odmówi. Połącz jajka z tym sosem i zbieraj słowa zachwytu
Jeśli masz już dość jedzenia klasycznej jajecznicy, to bardzo dobrze trafiłeś. Ten przepis to całkowicie coś innego, a takiego połączenia nie spodziewasz się o poranku. Jajka ułóż na tym placku i podaj je z domowym sosem. Na samą myśl ślinka sama...
-
Podejrzewam, że takiej zupy w życiu nie robiłeś. Dodaj do niej to mięso, a całkowicie zmieni smak
Zupy to w okresie jesiennym najlepsze propozycje obiadowe. Odpowiednio przygotowane są nie tylko rozgrzewające, a także potrafią zapełnić brzuch na długi czas. Te dwie zasady spełnia to oto danie, które dla niektórych może być nowością. Dzięki...
-
By je zjeść, odczekaj całą dobę. Te flaczki nie mają sobie równych. Nawet babcine nie są tak smaczne
Flaki albo się kocha, albo nienawidzi i nie ma nic pomiędzy. Ich przygotowanie może być dla niektórych problematyczne, a to za sprawą obgotowania. Jednak z tym przepisem nie odczuje się żadnych problemów. Ich przyrządzenie skrywa jeden haczyk,...
-
Obtocz w tym jajka i dokładnie wysmaż. Gdy położysz je na stole, każdy się na nie rzuci
Jajka można podawać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest obtoczenie ich w panierce. Jednak ta, którą proponujemy nie jest byle jaka. Gdy ją zrobisz, nie ma szans, że ktoś się nimi nie zachwyci. Od razu rób podwójną porcję, bo będzie warto.
-
To królowa sałatek. Z jej zjedzeniem nie warto czekać, bo znika w 3 sekundy
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Przepis na prawdziwą magię? Sprawdź, czy go znasz! [MATERIAŁ PROMOCYJNY]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zrób ją na Andrzejki, a każdy będzie pytać o przepis. Jest pyszna
-
Idealny karp na święta. Zrób jedną rzecz przed smażeniem, a będzie pyszniejszy
- Makowiec w kratkę, który wygląda, ale i smakuje. Oto sposób Ewy Wachwoicz
- Zapiekanka gyros z patelni, czyli przepis na szybki, prosty i smaczny obiad
- Uszka Magdy Gessler mają nie tylko idealny kształt ale też obłędny smak
- Piernikowa krajanka jest pyszna. Ciasta teściowej mogą się schować
- Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem
-
Podałam je do zupy i zniknęły szybkiej niż główne danie. Mam ten przepis od lat i za każdym razem wychodzi bezbłędnie
Gdy na stole pojawia się zupa, pierwsze po co do niej sięgamy jest pieczywo. Jednak można je zamienić na coś znacznie lepszego. Ten przepis to umożliwi, a to, co z niego wychodzi znika szybciej od innych potraw. Zwróć uwagę na farsz, to on powala ...
-
Znajomy kucharz zdradził mi przepis na najlepszego kurczaka. Zapiecz go w tym napoju, a wyjdzie soczysty
Kurczak to najpopularniejsze mięso, z którego najczęściej przygotowuje się dania obiadowe. Jednak w tym wydaniu zna go mało osób. Zapieczony w tej mieszance nie tylko zyskuje na smaku, lecz także staje się obłędnie miękki. Nie zapomnij o tym...
-
Cała rodzina naje się jedną porcją do syta. Ta mieszanka mięs ma kluczowe znaczenie. Jest obłędne
Mięsne mieszanki połączone z warzywami i aromatycznymi przyprawami są daniami, za którymi szaleje świat. Ten przepis jest bardzo popularny, jednak i tak, niektórzy zapominają jak można zrobić go poprawnie. By sobie przypomnieć, polecamy skorzystać...
-
W Chinach do naleśników dodają to warzywo. Kształtem i dodatkami mogą konkurować z klasykami
Jak dobrze wiemy, każda kultura rządzi się swoimi prawami i można w nich znaleźć wersje naszych klasyków. Naleśniki również można podawać na wiele sposobów, a w Chinach robią to w wyjątkowy sposób. Ich sposób podania i dodatki mogą zaskoczyć, jedn...
-
Właśnie to Czesi dodają do gulaszu. Oprócz tego są w nim knedle. W Polsce trudno znaleźć podobne danie
Gulasz to bardzo popularne danie, które ma wiele wersji w różnych miejscach na świecie. Okazuje się, że Czesi również mają swój przepis, który jest trudny do podrobienia. Do tego dania dodają wiele składników, które u nas byłyby zaskoczeniem. Jedn...
-
Koreańskie placuszki przebijają smakiem tradycyjne racuchy. Są bardziej puszyste, a nadzienie zniewala
Gdy myślimy o pulchnych plackach przed oczami pojawiają się kultowe racuchy. Można zrobić je z dodatkiem owoców, bakalii, a także z podać z dżemem i bitą śmietaną. Ten przepis na placki znacznie się różni od tego, który znamy. Pochodzi z Korei i...
-
Z 3 składników zrobisz lepsze bułki, niż z piekarni. Do środka dodaj to nadzienie, a będą ulubionym daniem
Niektóre dania są bardzo proste w przygotowaniu. Ta propozycja również nie należy do najtrudniejszych, dlatego warto ją zrobić. Jej podstawę zrobisz z zaledwie 3 składników, a nadzienie, którym jest wypełniona, jest obłędnie smaczne. Lepiej od raz...
-
Niektórzy mają problem z jej zrobieniem, ale z tym przepisem jest to łatwiejsze. Mięso wyjdzie aksamitne i miękkie
Wołowina to jedno z ciekawszych mięs, po które sięgamy przygotowując obiad. Jednak nie każdy wie, jak zrobić ją w taki sposób, by wyszła krucha, aksamitna i pyszna. Na ratunek przychodzi ten przepis, który wszystko dokładnie wyjaśnia. Dzięki niemu...
-
My jemy je ze schabowym, a Włosi kładą na pizzy. Przecieram oczy i sama nie wierzę w to, co widzę
Włoska pizza to najpopularniejsze danie, po które sięga cały świat. Zachwyt nad jej smakiem i elastyczną konsystencją jest nie do opisania. Jest tak popularna, że trudno zliczyć warianty smakowe. Jeden z nich może szczególnie nam zasmakować, a to ...
-
Ten sernik nigdy nie opada i zawsze jest puszysty. Zastosuj ten patent, a się nie zawiedziesz
Sernik to ulubione ciasto wielu z nas. Nic dziwnego, ponieważ można w nim połączyć wszystko to, co kochamy. Jest delikatny, kremowy, można do niego dodać owoce i przede wszystkim potrafi zachwycić nas swoją słodkością. Jednak czasem nawet...
-
Takie placki ziemniaczane robi się w Irlandii. Są chrupiące i jeszcze smaczniejsze dzięki patentowi z ziemniakami
Placki ziemniaczane kochają miliony. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego można je podać na wiele różnych sposób. Tym razem chcemy pokazać, jak się je robi w Irlandii. Ich przepis może zaskoczyć nawet najlepszego szefa kuchni. Patent z...
-
Domowa zupka chińska jest smaczna i pozbawiona chemii. Ta z torebki nie ma z nią żadnych szans
Błyskawiczne zupki chińskie są bardzo popularnym produktem, po który sięga wiele osób. Zrobienie ich trwa kilka minut i właśnie to tak zachęca ludzi do ich kupowania. Jednak zawierają wiele chemii i nie można powiedzieć, że są zdrowym posiłkiem....
-
W tym kotlecie panierka odgrywa dużą rolę. Gdy jej nie zrobisz, możesz zapomnieć o chrupkości
Przyrządzając kotlety, zwracamy dużą uwagę na to, by mięso było soczyste, pełne smaku, a panierka chrupiąca. Jednak nie zawsze się to udaje, a nas spotyka rozczarowanie. Z tym przepisem ryzyko niepowodzenia jest dużo mniejsze. Jeśli tylko...
-
Wystarczy jej na 2 dni, ale znika w kilka chwil. Węgierska zupa rozgrzewa jak nic innego
Dania spoza granic naszego kraju coraz częściej odtwarzane są w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ pomidorowa, krupnik czy rosół mogą już nam się znudzić. Jednak ta zupa nie znudzi się nikomu, a to dzięki prostocie i smaku.
-
Klasyczny przepis na rosół nie ma kompletnie szans z tym wywarem. Niezbędna jest cytryna i dorodne jajka
Mogłoby się wydawać, że nie ma smaczniejszego przepisu na bulion niż ten, który jemy co niedzielę. Okazuje się jednak, że istnieje jego znacznie smaczniejsza wersja, która już od początku zaskakuje składnikami. Nie dodaje się do niej byle czego, a...
-
Kuchnia polska nie zna tego smaku. Te placki rozchwytywane są przez wszystkich. Najważniejsze jest ciasto
Placki możemy zrobić na wiele sposobów. Najpopularniejszy to ten, gdzie używa się ziemniaków, lub innych dostępnych warzyw. Jednak tym razem można zasmakować czegoś innego. To węgierski specjał, który w Polsce już zagościł na dłużej. By go zrobić...
-
Polskie babcie lepią pierogi, a inne robią to danie. Zrób raz, a będziesz chciał jeść tylko to
Dania, które jemy na co dzień, mogą się czasem znudzić nawet tym, którzy za nimi przepadają. W takiej sytuacji warto więc posiłkować się potrawami, które nie pochodzą z Polski, a są równie smaczne. Dziś przedstawiamy recepturę na rozgrzewającą...
-
Delikatne w smaku, a ciasto puszyste. Do środka wrzuć te składniki, a naleśniki zniknął w 5 sekund
Naleśniki są tak popularne, że na całym świecie możemy zaobserwować ich wiele różnych wariantów. Różnią się od siebie nie tylko sposobem podawania, a także składnikami, które tworzą placek. Tym razem możemy spodziewać się naprawdę bomby smakowej, ...
-
Połączyłam kiszoną kapustę z mięsem i mąką. Niejeden znany specjał chciałby tak smakować
Czasem, by zjeść coś naprawdę smacznego nie trzeba wiele. Wystarczy zagłębić się w kuchnię regionalną i odwzorować przepis. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Niewiele osób robi ten przysmak do codziennych dań, a to wielki błąd. Możne go połączyć...
-
Gruzińska zupa deklasuje polskie specjały. Rozgrzeje i zapełni brzuchy lepiej niż znany nam gulasz
Gdy za oknem wiatr, deszcz i coraz niższe temperatury, jedyne, o czym myślimy, to rozgrzanie się smacznymi potrawami. W takim przypadku najczęściej gotujemy zupy, które w tej roli są niezawodne. By i tym razem uraczyć się nie tylko rozgrzewającą,...
-
Idź do najbliższego warzywniaka, kup to warzywo i zrób najsmaczniejsze danie. Wszyscy poproszą o dokładkę
Przygotowując dania obiadowe często zachodzimy w głowę, by zrobić coś nowego i oryginalnego. Właśnie wtedy inspirujemy się kuchnią świata i wykorzystujemy najróżniejsze receptury. By i dziś zrobić coś oryginalnego, proponujemy wykorzystać ten...
-
Zrobisz ją szybciej niż rosół, a do tego bardziej rozgrzeje. Ta zupa postawi na nogi nawet przy najgorszym samopoczuciu
Jesień może dawać w kość wielu osobom. To czas, kiedy przeziębienia częściej nas dopadają, a samopoczucie nie jest już takie jak latem. To właśnie wtedy chcemy jak najbardziej o siebie zadbać i zacząć rozgrzewać swój organizm od środka. Dobrym...
-
Mało w której restauracji zjesz ten makaron. Zapomnij o jego gotowaniu, surowy podsmażaj na patelni
Kuchnia włoska znana jest na całym świecie ze swojej prostoty, smaku i tradycji. Jednym z ciekawszych i nieco tajemniczych dań jest makaron określany jako "śmiertelne spaghetti". To danie ma swoją unikalną historię i smak, który przyciąga miłośnik...
-
Co druga babcia zna ten przepis na pamięć. By wyszły, zapamiętaj ziemniaczaną zasadę
Dania wykonane z mąki i ziemniaków są bardzo popularne i często wykonujemy je w domu. Jednym z takich przysmaków są kopytka, a także pyzy, które wypełnione są mięsnym farszem. Do tego zestawienia warto też dodać ten litewski specjał. Jest...
-
Niepozorna, a pełna smaku. Ta zupa stanie się twoją ulubioną. Baza to bulion, lecz dodatki to coś oryginalnego
Bulion jest idealną bazą do wielu dań obiadowych. Wykorzystuje się go zazwyczaj do zup i sosów, robi się z niego także najpopularniejsze posiłki. Tym razem warto go użyć do zrobienia orientalnego dania. Wrzuć więc kilka nietuzinkowych składników i...
-
Francuski specjał zyskuje na popularności w polskich domach. Rozgrzeje lepiej niż rosół
Zupy to dania, po które coraz chętniej sięga się gdy za oknem pojawia się typowa jesienna pogoda. Nie da się ukryć, że to właśnie one rozgrzewają nas od środka. Oprócz prawdziwego rozgrzania są świetnym połączeniem różnych smaków. To francuskie...
-
Nigdy wcześniej nie znałam takiej wersji jajecznicy, zrobił mi ją turecki kucharz. Zwykła nie ma z nią szans
Kuchnie z różnych zakątków świata bywają dla nas czymś nowym i nie do końca znanym. Jednak ich aromaty i nietuzinkowe połączenia smaków bardzo nas do nich przyciągają. Nawet śniadaniowe propozycje mogą okazać się interesujące i warte spróbowania....
-
Z niedzielnego rosołu zrób tę zupę, ale w hiszpańskiej wersji. Przepis babci się przy niej chowa
Kiedy myślimy o pomidorowej pierwsze wpada nam do głowy przepis mamy lub babci. To ich klasyczne wersje, które po dziś dzień są w naszych domach. Jednak zagłębiając się w kulturę innych miejsc na świecie, można znaleźć smaczniejsze odsłony tak...
-
O tym smakołyku nie słyszały nawet najstarsze babcie. Miękkie ciasto, a w środku słodka rozkosz
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron, można znaleźć w niej dużo więcej smakowitych kąsków. Jednym z nich są te bułeczki wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem. Czegoś takiego nie znają nawet niektórzy kucharze, a przygotowanie nie jest wca...
-
Zalej makaron tym sosem, dodaj soczystego kurczaka i zachwyć rodzinę. Trudno uwierzyć w jego smak i prostotę
Kuchnia włoska towarzyszy nam od wielu lat. Odtwarzamy przepisy, które znane są na całym świecie i smakujemy ich tradycyjnych smaków. Tym razem również chcemy przenieść się do ciepłej włoskiej prowincji i przetestować kolejną recepturę. To prosty...