kuchnia świata
-
My jemy je ze schabowym, a Włosi kładą na pizzy. Przecieram oczy i sama nie wierzę w to, co widzę
Włoska pizza to najpopularniejsze danie, po które sięga cały świat. Zachwyt nad jej smakiem i elastyczną konsystencją jest nie do opisania. Jest tak popularna, że trudno zliczyć warianty smakowe. Jeden z nich może szczególnie nam zasmakować, a to ...
-
Ten sernik nigdy nie opada i zawsze jest puszysty. Zastosuj ten patent, a się nie zawiedziesz
Sernik to ulubione ciasto wielu z nas. Nic dziwnego, ponieważ można w nim połączyć wszystko to, co kochamy. Jest delikatny, kremowy, można do niego dodać owoce i przede wszystkim potrafi zachwycić nas swoją słodkością. Jednak czasem nawet...
-
Takie placki ziemniaczane robi się w Irlandii. Są chrupiące i jeszcze smaczniejsze dzięki patentowi z ziemniakami
Placki ziemniaczane kochają miliony. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego można je podać na wiele różnych sposób. Tym razem chcemy pokazać, jak się je robi w Irlandii. Ich przepis może zaskoczyć nawet najlepszego szefa kuchni. Patent z...
-
Domowa zupka chińska jest smaczna i pozbawiona chemii. Ta z torebki nie ma z nią żadnych szans
Błyskawiczne zupki chińskie są bardzo popularnym produktem, po który sięga wiele osób. Zrobienie ich trwa kilka minut i właśnie to tak zachęca ludzi do ich kupowania. Jednak zawierają wiele chemii i nie można powiedzieć, że są zdrowym posiłkiem....
-
W tym kotlecie panierka odgrywa dużą rolę. Gdy jej nie zrobisz, możesz zapomnieć o chrupkości
Przyrządzając kotlety, zwracamy dużą uwagę na to, by mięso było soczyste, pełne smaku, a panierka chrupiąca. Jednak nie zawsze się to udaje, a nas spotyka rozczarowanie. Z tym przepisem ryzyko niepowodzenia jest dużo mniejsze. Jeśli tylko...
-
Wystarczy jej na 2 dni, ale znika w kilka chwil. Węgierska zupa rozgrzewa jak nic innego
Dania spoza granic naszego kraju coraz częściej odtwarzane są w naszych domach. Nic dziwnego, ponieważ pomidorowa, krupnik czy rosół mogą już nam się znudzić. Jednak ta zupa nie znudzi się nikomu, a to dzięki prostocie i smaku.
-
Klasyczny przepis na rosół nie ma kompletnie szans z tym wywarem. Niezbędna jest cytryna i dorodne jajka
Mogłoby się wydawać, że nie ma smaczniejszego przepisu na bulion niż ten, który jemy co niedzielę. Okazuje się jednak, że istnieje jego znacznie smaczniejsza wersja, która już od początku zaskakuje składnikami. Nie dodaje się do niej byle czego, a...
-
Kuchnia polska nie zna tego smaku. Te placki rozchwytywane są przez wszystkich. Najważniejsze jest ciasto
Placki możemy zrobić na wiele sposobów. Najpopularniejszy to ten, gdzie używa się ziemniaków, lub innych dostępnych warzyw. Jednak tym razem można zasmakować czegoś innego. To węgierski specjał, który w Polsce już zagościł na dłużej. By go zrobić...
-
Polskie babcie lepią pierogi, a inne robią to danie. Zrób raz, a będziesz chciał jeść tylko to
Dania, które jemy na co dzień, mogą się czasem znudzić nawet tym, którzy za nimi przepadają. W takiej sytuacji warto więc posiłkować się potrawami, które nie pochodzą z Polski, a są równie smaczne. Dziś przedstawiamy recepturę na rozgrzewającą...
-
Delikatne w smaku, a ciasto puszyste. Do środka wrzuć te składniki, a naleśniki zniknął w 5 sekund
Naleśniki są tak popularne, że na całym świecie możemy zaobserwować ich wiele różnych wariantów. Różnią się od siebie nie tylko sposobem podawania, a także składnikami, które tworzą placek. Tym razem możemy spodziewać się naprawdę bomby smakowej, ...
-
Szybkie pączki dla leniwych. 3 kroki, 20 minut i możesz się zajadać
-
Ale okazja w Biedronce. 74,75 zł zamiast 299 zł. Co na to Media Markt?
-
Muffinki tak pyszne, że teściowej zmięknie serce. Przyda się jogurt
-
Jak zrobić domową konserwę? Prostszego przepisu nie znajdziesz
-
Ma 140 lat, a wciąż nie ma sobie równych. Chleb znika co do kromki
- Jedna kanapka, a tyle ryzyka. Niepozorne smarowidło szkodzi sercu
- Wyrzuciłam z przepisu bułkę tartą. Mielone wyszły o niebo lepsze
- Zupa pizza. Czy zniknie z talerzy równie szybko jak kawałki pizzy?
- Nadzienie do pączków jak z najlepszej cukierni. Cukiernik płakał, gdy zdradzał te przepisy [ZDJĘCIA]
- Jak zrobić obiad na kilka dni? Te dania lepiej smakują na drugi i trzeci dzień
-
Połączyłam kiszoną kapustę z mięsem i mąką. Niejeden znany specjał chciałby tak smakować
Czasem, by zjeść coś naprawdę smacznego nie trzeba wiele. Wystarczy zagłębić się w kuchnię regionalną i odwzorować przepis. Tak właśnie jest i w tym przypadku. Niewiele osób robi ten przysmak do codziennych dań, a to wielki błąd. Możne go połączyć...
-
Gruzińska zupa deklasuje polskie specjały. Rozgrzeje i zapełni brzuchy lepiej niż znany nam gulasz
Gdy za oknem wiatr, deszcz i coraz niższe temperatury, jedyne, o czym myślimy, to rozgrzanie się smacznymi potrawami. W takim przypadku najczęściej gotujemy zupy, które w tej roli są niezawodne. By i tym razem uraczyć się nie tylko rozgrzewającą,...
-
Idź do najbliższego warzywniaka, kup to warzywo i zrób najsmaczniejsze danie. Wszyscy poproszą o dokładkę
Przygotowując dania obiadowe często zachodzimy w głowę, by zrobić coś nowego i oryginalnego. Właśnie wtedy inspirujemy się kuchnią świata i wykorzystujemy najróżniejsze receptury. By i dziś zrobić coś oryginalnego, proponujemy wykorzystać ten...
-
Zrobisz ją szybciej niż rosół, a do tego bardziej rozgrzeje. Ta zupa postawi na nogi nawet przy najgorszym samopoczuciu
Jesień może dawać w kość wielu osobom. To czas, kiedy przeziębienia częściej nas dopadają, a samopoczucie nie jest już takie jak latem. To właśnie wtedy chcemy jak najbardziej o siebie zadbać i zacząć rozgrzewać swój organizm od środka. Dobrym...
-
Mało w której restauracji zjesz ten makaron. Zapomnij o jego gotowaniu, surowy podsmażaj na patelni
Kuchnia włoska znana jest na całym świecie ze swojej prostoty, smaku i tradycji. Jednym z ciekawszych i nieco tajemniczych dań jest makaron określany jako "śmiertelne spaghetti". To danie ma swoją unikalną historię i smak, który przyciąga miłośnik...
-
Co druga babcia zna ten przepis na pamięć. By wyszły, zapamiętaj ziemniaczaną zasadę
Dania wykonane z mąki i ziemniaków są bardzo popularne i często wykonujemy je w domu. Jednym z takich przysmaków są kopytka, a także pyzy, które wypełnione są mięsnym farszem. Do tego zestawienia warto też dodać ten litewski specjał. Jest...
-
Niepozorna, a pełna smaku. Ta zupa stanie się twoją ulubioną. Baza to bulion, lecz dodatki to coś oryginalnego
Bulion jest idealną bazą do wielu dań obiadowych. Wykorzystuje się go zazwyczaj do zup i sosów, robi się z niego także najpopularniejsze posiłki. Tym razem warto go użyć do zrobienia orientalnego dania. Wrzuć więc kilka nietuzinkowych składników i...
-
Francuski specjał zyskuje na popularności w polskich domach. Rozgrzeje lepiej niż rosół
Zupy to dania, po które coraz chętniej sięga się gdy za oknem pojawia się typowa jesienna pogoda. Nie da się ukryć, że to właśnie one rozgrzewają nas od środka. Oprócz prawdziwego rozgrzania są świetnym połączeniem różnych smaków. To francuskie...
-
Nigdy wcześniej nie znałam takiej wersji jajecznicy, zrobił mi ją turecki kucharz. Zwykła nie ma z nią szans
Kuchnie z różnych zakątków świata bywają dla nas czymś nowym i nie do końca znanym. Jednak ich aromaty i nietuzinkowe połączenia smaków bardzo nas do nich przyciągają. Nawet śniadaniowe propozycje mogą okazać się interesujące i warte spróbowania....
-
Z niedzielnego rosołu zrób tę zupę, ale w hiszpańskiej wersji. Przepis babci się przy niej chowa
Kiedy myślimy o pomidorowej pierwsze wpada nam do głowy przepis mamy lub babci. To ich klasyczne wersje, które po dziś dzień są w naszych domach. Jednak zagłębiając się w kulturę innych miejsc na świecie, można znaleźć smaczniejsze odsłony tak...
-
O tym smakołyku nie słyszały nawet najstarsze babcie. Miękkie ciasto, a w środku słodka rozkosz
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron, można znaleźć w niej dużo więcej smakowitych kąsków. Jednym z nich są te bułeczki wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem. Czegoś takiego nie znają nawet niektórzy kucharze, a przygotowanie nie jest wca...
-
Zalej makaron tym sosem, dodaj soczystego kurczaka i zachwyć rodzinę. Trudno uwierzyć w jego smak i prostotę
Kuchnia włoska towarzyszy nam od wielu lat. Odtwarzamy przepisy, które znane są na całym świecie i smakujemy ich tradycyjnych smaków. Tym razem również chcemy przenieść się do ciepłej włoskiej prowincji i przetestować kolejną recepturę. To prosty...
-
W Japonii też jedzą schabowe. Zrób tę wersję na niedzielny obiad, a nie odpędzisz się od pytań o przepis
Schab po japońsku wygląda niemal identycznie jak znane nam kotlety. Jednak odróżnia je od siebie kilka szczegółów. Dzięki temu możemy poznać nowy wymiar klasycznego mięsa, a także skosztować dań znanych poza Polską. By schab w tej wersji wyszedł,...
-
Mięso w tym sosie zyskuje na smaku. Weźmiesz kęsa i zapomnisz o schabowych babci
Niektóre dania zyskują na popularności i podbijają nasze serca już po pierwszym kęsie. Ich aromat, połączenie składników i sposób podania tylko temu pomaga. W tym przypadku jest podobnie. Tylko zrobisz to danie i od razu będziesz robić dodatkowe...
-
Nikt nie oprze się tym ciastkom. Gotowe w 20 minut, a o ich smaku będzie głośno przez kilka dni
Mięciutkie, słodkie i szybkie w przygotowaniu - tak właśnie można opisać te ciastka. Gdy zrobi się je raz można zajadać się nimi bez końca. By je przyrządzić potrzebujesz tylko 5 składników i piekarnika.
-
Ze schabu zrobisz nie tylko soczyste schabowe. W tej wersji będziesz jeść go co drugi dzień
Kuchnia świata to bogate smaki, aromatyczne przyprawy i różnorodność potraw. Jedną z nich jest schab przygotowany w sposób, który twoje kubki smakowe zapamiętają na długo. To połączenie soczystych plastrów z aromatycznymi przyprawami i warzywami,...
-
Ten niemiecki specjał przebija barszcz biały. Wrzuć do niego te liście i zaskocz wszystkich smakiem
Coraz więcej osób odtwarza w swoich domach przepisy różnych kuchni świata. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ regionalne dania innych krajów pokazują nam nowe spojrzenie na potrawy. Tym razem możemy zasmakować tradycyjnej zupy prosto z Niemiec....
-
Nie ma lepszej zupy na jesienne wieczory. To połączenie składników rozgrzewa i zapełnia brzuch na wiele godzin
Nieubłaganie zbliżają się coraz chłodniejsze dni i wieczory. To właśnie oznacza, że powinniśmy się zaopatrzyć w przepisy, które rozgrzeją nas od środka. Ta zupa jest idealną propozycją. Bogata lista składników sprawia, że jest ona pełna smaku, a d...
-
Połącz kilka składników i włóż do piekarnika. To, co z tego wyjdzie będzie obiadowym hitem
Ile domów tyle przepisów na znane potrawy. Jednak w tym przypadku nie ma co dyskutować. To majstersztyk wśród dań, któremu nie da się oprzeć. Jeśli zrobi się ją raz, receptura będzie powtarzana co drugi dzień.
-
Rozgrzeje, zapełni brzuch, a rodzina będzie dopytywać o przepis. Tego dania nie powstydzi się żaden prawdziwy Włoch
Kuchnia włoska jest kochana przez wiele osób. Nie ma się co dziwić, wyróżnia się na tle innych, a do tego jest niesamowicie pyszna. Mało kto potrafi oprzeć się makaronowi, który otulony jest sosem i podany z aromatycznymi dodatkami. Przy tym...
-
Zamiast schabowych zrób na obiad te kotlety. Rodzina podziękuje i nigdy jej się nie znudzą
Gdy na stole wieje nudą czas zrobić coś, co będzie świeżym powiewem. Taką propozycją są te kotlety, które aż ociekają aromatem i oryginalnym smakiem. Idealnie komponują się z ziemniakami i tradycyjną surówką. Dzięki zapachowi, który się z nich...
-
Wiesz skąd pochodzi rosół? To masz już jeden punkt! 6/8 to bułka z masłem!
Jakie jest Wasze ulubione polskie danie?
-
Pochodzi ze wschodu i potrafi zachwycić smakiem. Gdy podasz ją na obiad, każdy zapyta o przepis
Dania wywodzące się z innych rejonów świata coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Nic dziwnego, ponieważ właśnie w taki sposób możemy poznać nowe kombinacje smakowe i się zainspirować. Ta zupa pochodzi ze wschodu i idealnie łączy kilka...
-
Soczysta wołowina po czesku rozpływa się w ustach. Podaje się ją z popularnym deserowym dodatkiem
To danie może zawładnąć kuchnią polską. Pochodzi z Czech, ale jego smak jest tak głęboki i charakterystyczny, że i nam przypadnie do gustu. Mięso, które gra główną rolę jest miękkie, soczyste i aromatyczne. Nie można zapomnieć też o sosie i słodki...
-
Idealnie cienkie i chrupiące, czyli naleśniki, których w życiu nie jadłeś. Ich bazą są produkty, które wrzucasz do zupy
Przepis na naleśniki jest powszechnie znany i bardzo często wykonywany. Niektórym może się nawet wydawać, że znają już wszystkie sposoby ich przygotowywania i podania. My jednak potwierdzamy, że tak nie jest. Ten specjał szczególnie znany jest na...
-
Chłopski garnek to przy tym nic. Hiszpański obiad jest sto razy lepszy i gotowy w 15 minut
Polacy uwielbiają konkretne i pożywne obiady. Dla wielu obowiązkowym punktem jest mięso, którego nie może w nim zabraknąć. Nasza kuchnia ma wiele potraw, które się tym charakteryzują, jednak każda z nich ma solidną konkurencję. To hiszpańskie dani...
-
Ten rosół jest lepszy od polskiego. Pochodzi z Korei, ale dzięki tej mieszance deklasuje nasz przysmak
O rosole można mówić wiele rzeczy, jednak ta potrawa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Zajadamy się nią przy każdej okazji, dodatkowo świetnie rozgrzewa i zachwyca aromatem. Jednak jego koreańska wersja może okazać się lepsza. Połącz te...
-
Po jednym kęsie trudno się od nich oderwać. Ten gruziński specjał robi furorę na całym świecie. Farsz to mistrzostwo
Kuchnia gruzińska charakteryzuje się aromatycznym smakiem, który jest trudny do podrobienia. Nie ma jednak nic skomplikowanego w jego odtworzeniu, dlatego warto sięgnąć po gruzińskie przepisy. Proponujemy na początek ten popularny placek. To coś, ...
-
Ślązacy złapią się za głowę gdy zobaczą te kluski. Sezam, papryka i ocet. To nie koniec dziwactw w tym daniu
Kluski śląskie to dobro narodowe, a każda próba zmieniania tradycyjnego przepisu kończy się małą przychylnością większości. Jednak te kluski zdobyły popularność. Pomimo dziwnych dodatków okazuje się, że są naprawdę smaczne. Co się do nich dodaje?...
-
Takiej zapiekanki Polacy nie znają. Kremowa i aksamitna, a to za sprawą tego sosu. Jest warta grzechu
Zapiekanki to dania, które umożliwiają pozbycie się resztek z lodówki. To również odpowiedni pomysł na obiad, gdy nie ma się za dużo czasu. To danie z pewnością zasługuje na wysoką pozycję w rankingu dań na szybko. Połącz te składniki i poczuj...