kuchnia świata
-
Dodaj to do ryżu, a rodzina nie oderwie się od dania. Lepiej zapisz przepis, bo zostanie u ciebie na dłużej
Przepisów na soczystego i smacznego kurczaka jest wiele. Jednak nie wszystkie pokazują, jak przygotować równie smaczne dodatki. Ten przepis nie tylko zdradza patenty na aromatyczne mięso, a także na ryż, który smakiem nikogo nie zawiedzie.
-
Uwielbiany przez Polaków kucharz zrobił zupę, jakiej nie jedliście. To połączenie szokuje, ale jest kluczowe
Aromatyczne zupy z wyrazem to dania, które coraz częściej są pożądane na polskich stołach. Coraz więcej osób otwiera się również na zagraniczne potrawy, które przyciągają swoim zapachem i smakiem. Znany kucharz postanowił nieco bardziej poczarować...
-
Znajomy szef kuchni zdradził przepis na soczystego kurczaka. Gdy go robi, każdemu opada szczęka
Mięso to produkt, który jadany jest przez wielu kilogramami. Jednak nie każdy potrafi przyrządzić go w taki sposób, by skórka była chrupiąca, a środek miękki i soczysty. Ta receptura może w tym pomóc. Patrząc na przygotowanie, trudno uwierzyć, że ...
-
Polski omlet nie ma z nim szans. Dodaj składnik obiadowy, a śniadanie będzie nie z tej ziemi
Kuchnia pochodząca z Hiszpanii jest aromatyczna, sycąca i inna niż ta, którą znamy na co dzień. Można się z niej wiele nauczyć, na przykład tego, jak podawać potrawy, aby były jak najbardziej sycące. Ta propozycja śniadaniowa z pewnością zapełni...
-
Gospodynie złapią się za głowę, jak zobaczą tą fasolową. Dodasz ten składnik, a wywołasz domowy galimatias
Kuchnia świata jest bardzo ciekawa, a każdy, kto choć trochę się nią interesuje musi spróbować tego dania. Ten przepis znany jest i w Polsce, lecz grecka wersja trochę się różni. Dodaje się do niej pewien charakterystyczny składnik, który może...
-
Zjesz ją i zapomnisz o ogórkowej. Soczyste mięso, ogórki i grecki przysmak to podstawa tej zupy
Zupa ogórkowa to klasyk, o którym trudno nie pamiętać. Jednak na horyzoncie pojawiła się konkurencja, która może zdeklasować to danie. Jest nią zupa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i rosyjskiej, która ma zaskakujący skład. Nawet szefowie kuchni...
-
Jajka w chrupiącej panierce to nie dziwny wymysł, a smaczne danie. Zrób więcej, bo ze stołu znikną w okamgnieniu
Jedzenie, które może zabrać nas w oryginalną i niecodzienną podróż do nowych smaków jest na wagę złota. Taką potrawą są właśnie te jajka. Zrobienie ich to bułka z masłem, a zjedzenie nie potrwa nawet 5 minut. Lepiej przygotować ich więcej, bo znik...
-
Dostałam przepis od zaprzyjaźnionego kucharza. Zrobiłam go i oniemiałam. To lepsze niż polskie specjały
Eksperymentowanie i poznawanie nowych smaków jest intrygującym zajęciem. Aby zasmakować dań, które są Polakom nieznane, trzeba sięgnąć do kuchni z dalekich zakątków. Ten przepis właśnie taki jest. Połącz z sobą kilka składników i ciesz się...
-
Ciasto po arabsku jest lepsze od sernika. Z tym twistem nikt mu się nie oprze
Ciasto z twarogowym twistem to oryginalna i lekka propozycja na deser, który zasmakuje każdemu. Jego smak dobrze komponuje się z kawą, a podany na ciepło może oczarować każdego. Nie zapomnij o żadnym kroku, a wyjdzie wyśmienicie.
-
W polskich domach nie jest podawane, a to wielki błąd. To danie zna cały świat. Jest sycące i łączy wiele smaków
Pomimo że niektórych dań nie miało się przyjemności skosztować i tak się je zna. Wiele osób zapewne ma tak z tym śniadaniem. Znane jest na cały świat, lecz nie wszyscy po nie sięgają. Jak wygląda typowy poranny posiłek na Wyspach Brytyjskich? To...
-
Kroję w paski i mieszam z majonezem. To najlepsza sałatka na weekend
-
Oddał siedem butelek, dostał 35 groszy. Padły porównania do Niemiec
-
Gdy sąsiadka ją robi, pachnie na całej klatce. Dostałam przepis
-
Do soboty w Biedronce. Kupujesz dwa, a trzeci gratis. Hit też w Dino
-
Nie mogłam pozbyć się śladów po kleju. Wypróbowałam "metodę majonezową"
- Pożywne, smaczne, łatwo dostępne. Regularne jedzenie niesie korzyści
- Rozpoznasz owoc po zdjęciu? Wydaje się proste, ale wszyscy mylą się w 4. pytaniu
- Rozpoznasz owoc po zdjęciu? Wydaje się proste, ale wszyscy mylą się w 4. pytaniu
- Zamiast wyrzucać, potraktowałam blenderem. Mąż zjadł cały słoik
- My podajemy trzy składniki, ty wskazujesz, co można z nich przyrządzić!
-
Czeski przysmak w delikatnym wydaniu. Polskie gospodynie robią go podobnie, ale ten smak to inna bajka
Wypiek ten pochodzi z Czech, lecz w Polsce też jest znany i przygotowywany. To nic innego jak pulchne i miękkie ciasto, które w środku skrywa słodką niespodziankę. Z tego przepisu wyjdzie rumiane jak nic innego.
-
Potrawa z Meksyku jest lepsza niż niejeden polski specjał. Myk z piekarnikiem jest genialny
Po ekspresowe dania, które mają w sobie wiele warzyw i soczyste mięso sięga coraz więcej osób. To dzięki ich prostocie są tak rozchwytywane. Ta potrawa również coraz bardziej zyskuje w Polsce na popularności. To za sprawą pysznego smaku, który moż...
-
Czulent to przysmak kuchni żydowskiej. Polakom również zasmakuje, a to dzięki doborowej liście składników
Czulent to danie, które nie jest zbyt popularne wśród Polaków. Pomimo że uwielbiamy gulasz, to ten rodzaj jest nam nieznany. Tradycyjnie jego przygotowanie trwa znacznie dłużej, lecz my gotujemy to ekspresowo. Wybór mięsa jest ważny, dlatego trzeb...
-
Magda Gessler nie oszczędza na składnikach. Jej bogracz jest tak sycący, że zastępuje drugie danie
To, co wychodzi spod ręki najpopularniejszej restauratorki w Polsce, zazwyczaj zbiera bardzo dobre opinie. Tak samo jest z tą zupą. Ma w sobie to, co najlepsze. Zwróć uwagę na mięso, bo to ono jest tu najważniejsze.
-
Farsz z bulionu, a kształt sakiewek. Czy pierogi gruzińskie mogą być lepsze od polskich? Mają duże szanse
Kuchnia świata ma wiele nam do zaoferowania. Okazuje się, że kuchnia gruzińska może zaskoczyć nas nie tylko smakiem, a także formą serwowania dań. Przykładem są ich tradycyjne pierożki. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz ten przepis.
-
Zapomnisz o klasycznych pierogach, gdy poznasz ten przepis. Fiński przysmak jest wypełniony farszem po brzegi
W różnych zakątkach świata można odnaleźć odpowiedniki naszych tradycyjnych potraw. Istnieją również dania, które nazywają się tak podobnie, ale wyglądem i smakiem wcale nie przypominają klasyków. Przykładem pierogów, które mogą być konkurencją dl...
-
Placuszki Roberta Makłowicza zrobisz w niecałe 10 minut. Ten sos jest nieznany w Polsce, a pasuje do nich idealnie
Poznawanie nowych smaków jest coraz bardziej popularne. Niektórzy odchodzą czasem od tradycyjnych smaków na rzecz tych pochodzących z dalekich stron. Robert Makłowicz przybliża widzom smaki wschody. Tego sosu mogli nie znać.
-
Nie tylko w Polsce zajadamy się pierogami. Komplet wyłącznie dla wyjadaczy
Wiesz, skąd pochodzą te odmiany pierogów?
-
Lazania - przepis na klasyczną włoską potrawę. Nie tak skomplikowana, jak się wydaje
Lazania to przepis na klasyczne sycące włoskie danie idealne na obiad. Ta potrawa to nic innego jak zapiekanka ze specjalnych płatów makaronu z farszem z mięsa mielonego i koncentratem lub sosem pomidorowym. Do tego dodaje się mieszankę serów. Jes...