kuchnia tradycyjna
-
Żurek na bogato ze wszystkim, co kochają Polacy. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru
Wielkanoc beż żurku będzie niepełna i na pewno nie tak smaczna. Dziś mamy dla was przepis na żurek z mnóstwem pyszności, a wśród składników wędzonka, kiełbasa, czosnek i grzybki. Będzie też pewien dodatek, który świetnie podkreśli smak i doda...
-
Mielone w słoiku to danie idealne na zabiegany tydzień i szybki obiad. Wystarczy pamiętać o zawekowaniu
Mielone to kunszt polskiej kuchni, który często gości na stołach w porze obiadowej. Niestety nie zawsze starcza nam czasu na ich przygotowanie, dlatego warto wyposażyć spiżarkę w kotlety mielone w słoikach. Smak pozostaje ten smak, jednak danie je...
-
Postna zupa zrobiona w parę chwil. Jest tak sycąca, że może zastąpić drugie danie. Dobór składników jest kluczowy
Zupy uwielbia wiele osób, a po najróżniejsze przepisy sięga się wtedy, kiedy chce się zjeść smacznie i dobrze. Ta zupa łączy wiele smaków i tworzy aromat, który zapada w pamięć. Nie można się jej oprzeć, a zjedzenie tylko jednej porcji jest...
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na Wielki Piątek. Wzbogać ją o kwaśny dodatek, a będzie wyjątkowa
Zupa grzybowa to zawsze dobry pomysł na obiad, bez względu na to, czy podajemy codzienny posiłek, czy serwujemy ją z okazji ważniejszych uroczystości. Zupę grzybową z powodzeniem można podawać także w okresie Wielkiego Postu, a jest tak pyszna, że...
-
Wielkanocny barszcz chrzanowy - stary przepis z mazowieckiej wsi. Gotuje się go dwa dni, a najważniejsze są żeberka
Barszcz chrzanowy może nie jest tak popularny w Wielkanoc jak żurek, ale smakiem z pewnością mu nie ustępuje. W moim rodzinnym domu barszcz chrzanowy gotuje się dwa dni - zaczyna się w Wielki Piątek po południu, a kończy wieczorem w Wielką Sobotę....
-
Przepis na pieczoną białą kiełbasę. Wielkanocny rarytas z wytrawnym trunkiem to niebo na talerzu
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie poszukiwania idealnych receptur, trwają w najlepsze. Klasyką, która zawsze się sprawdza, jest przepis na pieczoną, białą kiełbasę. Jest jednak jeden haczyk - mowa tu o wytrawnych dodatkach,...
-
Żurek śląski, czyli regionalna zupa, która kusi aromatem. Kluczowy jest zakwas i ta mięsna wkładka
Klasyczny śląski żurek to regionalny przysmak idealny na wiosenny obiad. Sekret smaku tkwi w swojskiej recepturze, która bazuje na zakwasie i solidnej wkładce mięsnej. Smak zupy podkreślą także kolorowe warzywa i dodatki - tu króluje prostota i...
-
Kwaśnica - przepis na tradycyjną góralską zupę na żeberkach. Smak rodem z Podhala
Jak Polska długa i szeroka tyle smacznych potraw regionalnych i lokalnych produktów. Flagowym daniem rodem z Podhala jest swojska kwaśnica, przygotowana na domowej kapuście kiszonej i treściwej wkładce mięsnej. Rozgrzewająca zupa podana z...
-
Przepis na domowy smalec na pajdę i na okrasę. Ma mnóstwo mięsa i kilka niespodzianek, ale uważaj na majeranek
Dziś mamy coś dla fanów swojskiego jadła i jarmarkowych smakołyków - przepis na domowy smalec idealny do pajdy z ogórkiem i do okrasy pierogów czy ziemniaczanych kluchów. Oprócz mnóstwa mięsa znajdziesz tam dwie niespodzianki i majeranek. Jednak z...
-
Banalny przepis na makaron. Włoska receptura i tylko pięć składników. Smakuje tak, że mamma mia!
Kuchnia włoska to w gruncie rzeczy prostota, świeże produkty i proste czynności, które w efekcie da niebiańską ucztę na talerzu. Przepis na makaron z pięciu składników to już klasyka - mowa tu oczywiście o pasta carbonara, która zachwyca każdym...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Sałatka lepsza od gyrosa. Można się kłócić, ale deklasuje wszystkie inne
- Wielkanocny majonez własnej roboty. Obłędnie podbija smak potraw
- Jajka na Wielką Niedzielę. W takim wydaniu będą zjedzone na samym początku
- Na to patrz, gdy kupujesz białą kiełbasę. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać. "Coś za coś"
- Jajka grzybki to hit Wielkanocy. Wyglądają obłędnie i ekspresowe
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
-
Szpajza - przepis na śląski deser z nutą swojskiego trunku. Kremową konsystencję zapewni jeden składnik
Kuchnia śląska słynie ze swojskich rarytasów, jednak ten deser bije wszystkie rarytasy na łopatki. Mowa tu o szpajzie, czyli delikatnym i puszystym kremie przygotowanym z jaj, bakalii i odrobinie mocnego trunku. Przepis jest banalnie prosty, a efe...
-
Przepis na rosół z 1682 roku. Oprócz kury i wołowiny, aromatyczny kwiat, limonia i rozmaryn, oraz zakaz ruszania szumu
Najstarsza książka kucharska wydana w Polsce to "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, która została wydana w Krakowie w 1682 roku. Zbiór przepisów otwiera niekwestionowany król polskich potraw - rosół....
-
Jak zrobić barszcz biały? Ten prosty przepis przygotujesz w mgnieniu oka
Barszcz biały to nie tylko klasyczna i pyszna, ale przede wszystkim wyjątkowo pożywna zupa. Zaletą jest prostota, dzięki czemu w szybki sposób przygotujemy danie dla całej rodziny. Z powodzeniem ugotuje ją każdy, bez względu na umiejętności...
-
Barszcz ukraiński - kolorowe danie rodem z tradycyjnej kuchni. Sekretem są te warzywa i mięsna wkładka
Barszcz ukraiński to przepis na aromatyczną i sycącą zupę, która obłędnie smakuje. Tradycyjna wersja dania opiera się na wywarze mięsnym i dużej ilości warzyw. Warto jednak trzymać się podstawowej zasady - tu rządzi prostota, jakość i smak!
-
Gęsie pipki - przepis. Gulasz po galicyjsku smakuje lepiej, niż się nazywa, a kluczem jest zapomniane mięso
Gęsie pipki to pyszny, aromatyczny gulasz, którym zajadali się nasi przodkowie na terenach Galicji. Nazwa potrawy jest dość ciekawa i zdradza w części, co jest esencją smaku. Gęsie pipki to po prostu gulasz z gęsich żołądków ze śmietaną i cebulą...
-
Te lokalne rarytasy mogą zaskoczyć niejedno podniebienie. Na liście czernina, żętyca czy grusconka
Regionalne skarby kulinarne to oczywiście powód do dumy jednak i dla niektórych spore wyzwanie kulinarne. Niektóre z wyjątkowych potraw czy produktów, potrafią przypaść do gustu tylko lokalnym smakoszom. Jak zatem jest z czerniną, żętycą czy łódzk...
-
Co jeść w Środę Popielcową? Poznaj trzy pomysły na tradycyjne postne dania z kilku składników
Środa Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego Postu, który jest szczególnym czasem skupienia i refleksji dla katolików. W Środę Popielcową obowiązuje post ścisły, co za tym idzie - tradycyjnie powinno zachować się wstrzemięźliwość od pokarmów...
-
Smalec - prosty przepis na swojski przysmak. Idealny do wiejskiego chleba. Smak podbija jeden składnik
Smalec to regionalny produkt rodem z polskiej wski, który obłędnie smakuje w wielu wydaniach. Klasyczny przepis, który wielu z nas może kojarzyć z babciną kuchnią, bazuje na słoninie z wieprzowiny czy gęsinie. Sekretem są jednak aromatyczne dodatk...
-
Zjadł we wrocławskim barze mlecznym "Miś". Zaskoczeniem była nie tylko jakość dań, ale i ceny
Influencer działający w mediach społecznościowych pod pseudonimem Książulo, postanowił odwiedzić wrocławski bar mleczny, by na własnej skórze przekonać się, jakie zastanie tam standardy. Wnioski są wyjątkowo pozytywne, jak się okazuje w "Misiu"...
-
Stary przepis na pączki. Puszyste, lekkie i z pysznym nadzieniem. Kluczowe są jajka!
Stary przepis na pączki to receptura, która zawsze się sprawdza. Oparta na najlepszej mące, drożdżach i jajkach. Oczywiście przekąski będą smażone na smalcu. Jak je przygotować? Nasza propozycja na tłusty czwartek. Sprawdź, jak dawniej robiono...
-
Kapuśniak - przepis na treściwe, zimowe danie rodem z domowej kuchni. Smak gwarantuje mięsna wkładka
Domowa, tradycyjna kuchnia to skarb, który trzeba pielęgnować, dlatego warto co jakiś czas wrócić do babcinych przepisów, które z pewnością zasmakują całej rodzinie. Kapuśniak to idealne danie gdy za oknem króluje mroźna aura. Kluczem do sukcesu...
-
Przepis na gołąbki jest zbyt skomplikowany? Wystarczą trzy kroki, żeby cieszyć się tradycyjnym smakiem
Gołąbki to stały element domowego menu - aromatyczne, soczyste i hojnie polane pomidorowym sosem przekonają niemal każdego! Kapuściane zawijasy są jednak nieco czasochłonne w przygotowaniu - znamy jednak trzy proste zasady, które znacznie ułatwią...
-
Przepis na babkę ziemniaczaną - spektakularne danie za grosze. Tu rządzi prostota i swojski smak
Babka ziemniaczana to domowy rarytas, który na stołach gości podczas wielu okazji, jaki w postaci banalnie prostego obiadu. Wystarczy odpowiednio połączyć kilka składników i swojska uczta jest gotowa! Smak podkreślą mięsne dodatki i hojna porcja...
-
Domowe pączki z białym paskiem pośrodku. Jak uzyskać ten efekt? Tradycyjny przepis na tłusty czwartek
Tradycyjne pączki są puszyste, lekkie i mają biały pasek pośrodku. Jednak pomimo wielu prób nie zawsze udaje się uzyskać zamierzony efekt. Zdradzamy, jak to zrobić, aby domowe pączki wyglądały i smakowały tak jak te z cukierni.
-
Knysze, czyli bieszczadzki rarytas wraca do łask. Pieczone pierożki nadziewane są cebulowym farszem
Kuchnia rodem z Bieszczad opiera się na swojskich produktach, tradycji i wyjątkowych aromatach. Właśnie taki jest przepis na knysze, czyli nic innego jak pieczone pierożki czy sakiewki z ciasta drożdżowego nadziewane soczystym farszem cebulowym.
-
Najlepszy rosół? Wykorzystaj przepis z dodatkiem surowego jajka. Spróbuj koniecznie, a poczujesz różnicę
Domowy rosół to potrawa, która od lat ląduje na naszych stołach. Przepisów na najlepszą zupę jest tyle, co kucharzy. Każdy ma swoje preferencje, jednak czy ktoś z was próbował dodać surowe jajko do bulionu? Okazuje się, że taki trik skradł serce...
-
Pampuchy. Przepis babci na danie z czasów PRL. Lekkie, puszyste. Podaj na słodko lub wytrawnie
Pampuchy, przysmak z dawnych lat, który przyrządzano niemal w każdym domu. Te wyjątkowe kluski na parze są lekkie, puszyste i delikatne. Można podawać je z sosem, owocami lub innymi dodatkami. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis.
-
Kotlet schabowy to dla Tomasza Strzelczyka świętość. Kucharz wyjawił nam wszystkie sekrety. "Nie wyobrażam sobie inaczej"
Kotlet schabowy to nasze narodowe dobro. Pod tym twierdzeniem podpisuje się także Tomasz Strzelczyk, uczestnik Masterchefa i lubiany twórca kulinarny, dla którego schabowy to coś między świętością a istotą polskiego smaku. Ostatnio mieliśmy okazję...
-
Mielone bez bułki. Przepis na soczyste kotlety, które nigdy nie wychodzą twarde
Mielone bez bułki tartej to sposób na przygotowanie kotletów, które zawsze wyjdą soczyste. To ważne, ponieważ chyba każdy z nas choć raz zjadł twardego mielonego, wysuszonego w środku. Dlatego, aby przygotować najlepszą wersję, zastąpimy bułkę...
-
Domowe kluski śląskie - wyjdą jędrne, miękkie i delikatne dzięki tradycyjnej metodzie czwórki
Kluski śląskie do już kultowe danie, które znane jest w całym kraju. Ich niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie składniki oraz proporcje. Jak radzą lokalne gospodynie, kluczem do sukcesu jest metoda czwórki. Później wystarczy już tylko wykonać...
-
Zupa pieczarkowa - przepis babci na tradycyjny obiad za niewielkie pieniądze. Jest niezwykle aromatyczna
Zupa pieczarkowa to danie, które znamy z czasów dzieciństwa. Każda babcia sięgała po swój przepis i serwowała kremową zupę dla całej rodziny. Jednak, aby uzyskać dawny smak, warto pamiętać o detalach. Przyda się także natka pietruszki.
-
Odpadająca panierka ze schabowego? Sposób babci Zosi na udane chrupiące kotlety zakończy problem
Odpadająca panierka to popularny problem podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Aby mięso było pyszne i chrupiące warto skorzystać ze wskazówek, z których korzystały nasze babcie. Domowe triki stosowane od lat świetnie sprawdzają się tak...
-
Bigos staropolski - tradycyjny rarytas, którego nie może zabraknąć w święta. Kluczowe są dodatki
Bigos staropolski to przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu ciężko dorównać. Kluczem smaku jest kilka rodzai mięsa, kiszona kapusta domowej roboty i aromatyczne dodatki. Na liście składników nie może zabraknąć grzybów czy suszonych...
-
Szafranowe bułeczki Świętej Łucji na 13 grudnia. Szwedzki rarytas podawany w okresie bożonarodzeniowym
Kuchnia szwedzka kojarzy się nam przede wszystkim z cynamonowymi bułeczkami, aromatyczną kawą i pysznymi rybami. 13 grudnia Szwedzi przygotowują także, szafranowe bułeczki drożdżowe Świętej Łucji. Kulturoznawczyni dzieli się przepisem i zdradza...
-
Bigos wigilijny z grzybami. Ile dni przed wcześniej go ugotować? Tradycyjny przepis z kiszoną kapustą
Bigos wigilijny z grzybami i kiszoną kapustą to klasyczne i tradycyjne danie kuchni polskiej. Jego przyrządzenie jednak nie musi być trudne. Ważne, aby ściśle pilnować się przepisu. Nasza receptura przeprowadzi was przez ten proces krok po kroku....
-
Pyzy - przepis na ziemniaczane kluski z aromatycznym farszem. Tradycyjne danie w oryginalnej odsłonie
Przepis na pyzy to tradycja, która gości w polskich domach od lat. Ziemniaczane kluski nadziewane najczęściej mięsem lub grzybami smakują obłędnie w klasycznej wersji. Warto jednak nieco poeksperymentować i podać je z nieoczywistymi dodatkami....
-
Jak zrobić gulasz? Rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na chłodne dni. Te dodatki to must have
W domowym menu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjny gulasz. Rozgrzewające danie jednogankowe sprawdzi się idealnie w chłodne, jesienne dni. Sekret smaku tkwi w szczegółach. Nie może zabraknąć dobrej jakości mięsa, sezonowych warzyw, bulionu i...
-
Ekspresowe placki ziemniaczane bez ścierania. Mała zmiana gwarantuje chrupiący i smaczny efekt
Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które często gości w polskich domach. Przepis jest banalnie prosty, a lista zakupów krótka, jednak często na przeszkodzie stoi nam uciążliwa czynność - ścieranie warzyw. Jest na to prosty sposób.
-
Pyszny sernik od Ani Starmach. To przepis jej taty na deser idealny. Ciasto jest puszyste i delikatne
Idealnie puszysty, delikatny, o wyjątkowym, domowym smaku - taki właśnie jest sernik z przepisu taty Ani Starmach. Kluczowe są szczegóły, o których nie można zapomnieć, takie jak wielokrotnie zmielony ser czy odpowiednie proporcje składników. Efek...
-
Przepis na kluski śląskie prosto od babci Krysi. Metoda 1:4 gwarantuje sprężyste i jędrne ciasto
Tradycyjny przepis na kluski śląskie opiera się na prostych produktach, ale kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło sprężyste, delikatne i miękkie wypróbuj metodę 1:4. Efekt rozpływa się w ustach, a smak nie...