kuchnia wegańska
-
Pasta tak pyszna, że kłócą się o nią dwa kraje. Łatwo zrobisz ją w domu, wystarczy blender
Hummus to tradycyjny dip kuchni śródziemnomorskiej, który podbił serca smakoszy na całym świecie. Ten kremowy przysmak z ciecierzycy może być wzbogacony o wiele różnorodnych dodatków. Dzięki bogatemu wachlarzowi przypraw podbija podniebienia na...
-
Jak zrobić pączki wegańskie bez jajek, masła i mleka? To nic trudnego. Będą równie pyszne, jak tradycyjne
Pączki wegańskie dla kogoś, kto na co dzień nie stosuje takiej diety, mogą wydawać się profanacją. Warto jednak spróbować ich i przekonać się, że choć nie zawierają w sobie ani grama masła i jajek, to są równie pyszne, jak te klasyczne słodkości....
-
Czym zastąpić jaja? Odpowiedź znajdziemy w puszce fasoli i tanich produktach ze sklepu
Ceny żywności szaleją, co sprawia, że nawet proste, swojskie składniki słono nas kosztują. Wśród nich znajdują się także w ostatnim czasie jajka. Podpowiadamy zatem jak zastąpić ten produkt w wypiekach, daniach, a nawet tradycyjnym śniadaniu!...
-
Majonez wegański - idealny do sałatek. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie kupisz tradycyjnego majonezu
Majonez wegański jest coraz bardziej popularną alternatywą dla tradycyjnego majonezu. Jego wykonanie jest proste. Przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić majonez domowej roboty, który zachwyci Twoich przyjaciół, rodzinę i gości.
-
Czym zastąpić śmietanę? Warto wiedzieć, zamiast biec do sklepu
Co użyć zamiast śmietany? Jeśli zastanawiasz się, czy istnieje sposób, aby zastąpić śmietanę podczas gotowania, to już spieszymy z wyjaśnieniami. Na szczęście istnieją produkty, których można użyć zamiast śmietany. Podpowiadamy, czym ją zastąpić,...
-
Przepis na grzybowe kotlety. Panierowany rarytas z powodzeniem zastąpi tradycyjnego schabowego
Tegoroczne grzybobranie jest wyjątkowo owocne. Nawet teraz, pod konic października w niektórych regionach można wyjść z lasu z koszem pełnym aromatycznych skarbów. Jednym z ciekawszych przepisów jest przygotowanie grzybowych kotletów. Smak...
-
Mistrzowskie kotlety z sowy. Jak usmażyć kanię, żeby bosko chrupała przy każdym kęsie? Przyda się mleko
Czubajka kania, inaczej nazywana sową to chyba najsmaczniejszy grzyb, jaki rośnie w naszych lasach i łąkach. Jest pyszna w każdej postaci, ale nic nie pobije kotletów z sowy. Jak je przyrządzić, żeby były chrupiące i delikatne zarazem? Z pomocą...
-
Przepis na szybki obiad bez mięsa. Smak podkręcą dwa składniki, ale dodaj je na sam koniec
Kuchnia roślinna potrafi zaskakiwać nieoczywistymi połączeniami i przedstawianiem warzyw w coraz to nowych odsłonach. Przygotowujemy steki z arbuza, kotlety z kalafiora czy pulpety z ciecierzycy. Wśród propozycji wegańskich i wegetariańskich...
-
Ketchup z buraka smakuje lepiej niż tradycyjny. Pewien składnik nada mu nieziemskiego aromatu
Ketchup z buraka może zastąpić tradycyjny sos pomidorowy. Jego delikatny smak pasuje do burgerów, frytek i zapiekanek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek z serem i szynką. A papryka sprawi, że aromat sosu będzie delikatnie pikantny.
-
Tofucznica. Danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Dzięki niemu odkryjesz tofu na nowo
Tofucznica to potrawa, którą możesz przygotować na śniadanie. Do jej wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Smażone tofu świetnie zastąpi klasyczną jajecznicę, a dzięki przyprawom zyska wyjątkowy smak.
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Wyciskarka się nie przyda
-
Sałatka z czerwonej kapusty na zimę. Będzie pyszna, ale zapamiętaj zasadę 1:3
-
Sernik z tym składnikiem jest o niebo lepszy. Klasyczny przepis się chowa
-
Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego
-
W życiu nie miałam lepszego przepisu na naleśniki. Pycha jakich mało
- Składnik zup umieść w omlecie. Smak jest powalający, a kolor oczaruje
- Gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach? Upewnij się, czy nie popełniasz błędu, segregując śmieci
- Ta zupa to punkt obowiązkowy. Kremowa, rozgrzewająca i błyskawiczna
- Nie dodawaj tych części tuszy do rosołu. Możesz nabawić się dolegliwości
- Janusz Piechociński poszedł na grzyby. "Kiepsko"
-
Leczo - przepis na wegańską wersję węgierskiego dania. Dodaj ten składnik, a będzie smakować wyjątkowo
Wiele osób przyrządza wegetariańskie lub wegańskie wersje znanych dań. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na bezmięsne leczo. Kiełbasę zastąpią podsmażane boczniaki, które sprawią, że danie będzie rozpływało się w ustach.
-
Hummus - przepis na orientalną pastę, która zadomowiła się w polskiej kuchni. Wzbogać ją o te dodatki
Hummus - przepis na ten chętnie wybierany dodatek do warzyw, kanapek, czy tortilli, warto odtworzyć w swojej kuchni. Co prawda na sklepowych półkach nie brakuje gotowych już past, ale domową wersję możesz wzbogacić o swoje ulubione dodatki.
-
Wegański sernik - rewolucyjny, mięciutki. Obawiasz się smaku soi? Dodaj jeden składnik
Jak zrobić sernik w wersji wegańskiej? To bardzo proste: zamiast sera wystarczy użyć tofu. Mamy dziś dla was przepis na rewelacyjny tofurnik, który posmakuje każdemu. Podpowiadamy też, co zrobić, by pozbyć się mdłego posmaku soi.
-
Gołąbki wigilijne - przepis tradycyjny. Są obłędne, wszystko dzięki kapuście
Gołąbki wigilijne, łupcie czy po prostu zawijaki - to świąteczna potrawa z Lubelszczyzny. Postne gołąbki składają się z liści kiszonej kapusty i farszu z kaszy gryczanej i grzybów. Przepis na wigilijne gołąbki jest naprawdę łatwy, a smak jest...
-
Szarpana bananina hitem internetu. Do przygotowania potrzebna... skórka. "Jemy prawie kompost"
W mediach społecznościowych pojawił się filmik z przepisem na wegańską szarpaną "wieprzowinę". Do jej zrobienia wykorzystano... skórkę od banana. Jak zrobić szarpaną bananinę?
-
Parmezan nie jest ani wegański, ani nawet wegetariański. Ale jego zamiennik posmakuje też mięsożercom
Przeszliście na dietę wegetariańską? Niestety powinniście zrezygnować również z parmezanu. Na szczęście istnieje zamiennik tego sera, który łatwo przygotujecie w domu. Sprawdźcie, jak zrobić wegański parmezan.
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
"To co ty jesz, trawę i kamienie?" - to pytanie funkcjonuje już w środowisku wegan jako żart. Co Polacy wiedzą o diecie opartej na roślinach? Dlaczego tak trudno na nią przejść? Sprawdźcie wyniki raportu "Kuchnia roślinna w Polsce".
-
Zamienniki mięsa robią się coraz popularniejsze. Sprawdź, co podać na wegeobiad!
Zamienniki mięsa stają się nie tylko coraz bardziej pożądanym towarem przez klientów, ale także coraz chętniej oferowanym przez różne sieci handlowe. Jakie produkty wybierać? Jak je przygotowywać? Sprawdźcie, co warto wiedzieć o zamiennikach mięsa!
-
IKEA wprowadza kolejne danie wegańskie. Ucieszą się fani kuchni włoskiej. Znamy cenę
Po sukcesie roślinnych klopsików i lodów z automatu nadeszła pora na kolejny ukłon w stronę wegan. Ikea wprowadziła do oferty nowe danie.