kuchnia węgierska
-
To węgierskie danie nie ma sobie równych. Pizza to przy nim pikuś. Jest pyszne i rozpływa się w ustach
We Włoszech jedzą pizzę i spaghetti, we Francji zajadają się tartami i omletami, a na Węgrzech króluje niepozorny placek. Potrawa od naszych sąsiadów jest prosta w przygotowaniu i wyjątkowo pyszna. Chcesz zachwycić swoich gości? Przygotuj im...
-
Na widok tego leczo aż ślinka cieknie. W sezonie dodaję do niego to warzywo. Wychodzi hit
Przepis na leczo z mojego przepiśnika znalazł zastosowanie już setki razy. Trudno zliczyć, ile osób z rodziny i przyjaciół wykorzystało go do przyrządzenia pysznego i ekspresowego posiłku. Latem wzbogacam recepturę o jeden sezonowy składnik.
-
Robert Makłowicz gulasz po węgiersku robi po mistrzowsku. Ten rodzaj mięsa jest obowiązkowy
Makłowicz na smakach światowych kuchni zna się jak mało kto. Właśnie dlatego warto wypróbować jego sprawdzony przepis na węgierski gulasz zwany bograczem. Niezbędny jest solidny kawałek wołowiny i hojna porcja ziemniaków. Takie danie wymaga...
-
Sycąca i rozgrzewająca zupa węgierska według receptury siostry Anastazji. Pamiętaj, by dodać ten konserwowy składnik
Węgierska zupa gulaszowa to idealne danie na jesień. Porcja zupy nasyci nas na wiele godzin, rozgrzeje po chłodnym dniu, a do tego przygotujemy ją z sezonowych warzyw. Siostra Anastazja dodaje do niej jeden nietypowy składnik. Najpierw trzeba go...
-
Prosty przepis na leczo z pieczarkami. Dodaj do niego te przyprawy, a będzie miało wyśmienity smak
Przedstawiamy bardzo prosty przepis na leczo. To wyśmienite danie jednogarnkowe z sezonowych warzyw można przyrządzić w mniej niż godzinę. Jego smak warto podkreślić dwiema specjalnymi przyprawami.
-
Bogracz, czyli coś więcej niż gulasz. Najważniejsze jest konkretne mięso - na wieprzowinę nawet nie patrz
Bogracz to klasyka kuchni węgierskiej i ma w sobie wszystko to, co się z nią kojarzy, czyli paprykę, pomidory, troszkę ostrości i najważniejsze - delikatne, wręcz rozpadające się mięso. Bogracz tradycyjnie gotuje się w kociołku nad ogniskiem, jedn...
-
Bogracz - przepis na sycącą węgierską zupę gulaszową. Ten składnik dodany na koniec podbije jej smak
Kuchnia węgierska to nie tylko zupa rybna czy langosze. Ma ona do zaoferowania wiele ciekawych propozycji, które urozmaicą wasz codzienny jadłospis. Wśród nich warty uwagi jest m.in. bogracz. Przepis podbije serca wszystkich domowników.
-
Przepis na leczo najlepsze, jakie jadłeś. Wykorzystaj patent z papryką, a nabierze charakteru
Leczo, mimo że wywodzi się z Węgier, od lat skutecznie pieści podniebienia Polaków. Dziś mamy dla ciebie wyjątkowy przepis na leczo, które nie ma sobie równych. Wprawdzie nie zawiera jakiegoś superskładnika, ale cały myk tkwi w papryce. Przypiecz ...
-
Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - banalny przepis na szybki obiad
Przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami nie jest skomplikowany. Leczo można podawać na obiad, ale i na ciepłą kolację. Leczo jest na tyle lekkostrawne, że nie zaszkodzi to naszemu żołądkowi.
-
Leczo: przepis na tradycyjne węgierskie danie. Cukinia gra tu pierwsze skrzypce
Jednym z najpopularniejszych węgierskich dań w Polsce jest leczo. Przepis w wersji podstawowej składa się z pomidorów, papryki, cebuli i boczku, przy czym ten ostatni składnik bywa pomijany na rzecz kiełbasy. Polacy chętnie również włączają cukini...
- Jak zrobić najprostszą pastę z awokado? Smarowidło idealne na jesień
- Ceny rogali marcińskich u Gessler. Jest jeszcze drożej niż rok temu
- Kopytka babci mogą się schować. Włoski rarytas wychodzi genialnie
- Przepis na najlepszy żurek. Bez tych dodatków będzie nijaki
- Biorę kapustę pekińską i robię surówkę. Znika szybciej niż soczysty kotlet
- Ewa Wachowicz podaje na obiad zapiekankę ziemniaczaną. 30 minut i gotowe
- Pomysł na obiad z mięsem. Zastosuj ten trik, a roladki wyjdą przepyszne
- Zrobiliśmy zdjęcia pestkom. Poznasz, z jakich owoców pochodzą?
- Zrobiliśmy zdjęcia pestkom. Poznasz, z jakich owoców pochodzą?
- Dlaczego regularne posiłki są ważne?
-
Leczo - przepis na wegańską wersję węgierskiego dania. Dodaj ten składnik, a będzie smakować wyjątkowo
Wiele osób przyrządza wegetariańskie lub wegańskie wersje znanych dań. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na bezmięsne leczo. Kiełbasę zastąpią podsmażane boczniaki, które sprawią, że danie będzie rozpływało się w ustach.
-
Leczo - przepis na obiad dla całej rodziny. Dodaj ten składnik, a uzyskasz bogatszy smak
Leczo to danie, które cieszy się ogromną popularnością na polskich stołach, mimo że pochodzi z Węgier. Ta aromatyczna potrawa pełna warzyw i dobrej kiełbasy to idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Przepis na leczo jest bardzo prosty, ...
-
Leczo - przepis na rozgrzewający obiad, który sam się robi. Wędzona papryka podbije smak
Leczo to danie kuchni węgierskiej, które Polacy wręcz uwielbiają. Nic dziwnego, leczo jest pyszne, aromatyczne, a także świetnie syci i rozgrzewa, idealnie sprawdzi się więc na zimowy obiad. Przepis na leczo jest banalny, a danie praktycznie robi...
-
Kotlety mielone po węgiersku, czyli odpowiedź na odwieczne pytanie: "Co dziś na obiad?"
Kotlety mielone po węgiersku to ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnych kotletów mielonych. Jeśli goszczą na waszym stole zbyt często, mogły już się znudzić domownikom. Spróbujcie wersji z dodatkiem papryki. Sprawdźcie, jak zrobić kotlety mielo...
-
Leczo - przepis tradycyjny na pyszne danie, z którego słynie kuchnia węgierska
Leczo tradycyjne przyrządza się na bazie tego, co na Węgrzech najbardziej popularne, czyli papryki. W przeciwieństwie do lecza, które często gotuje się w Polsce, nie ma w nim cukinii. Oprócz papryk w różnych kolorach (choć zwykle używa się tych o...