kuchnia
-
Spaghetti carbonara - przepis z sześciu składników. Trik, dzięki któremu żółtka się nie zetną
Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Dlaczego? Otóż Włosi znani są z tego, że z kilku podstawowych składników są w stanie wyczarować wspaniałe potrawy. Jednym z klasycznych włoskich dań jest spaghetti carbonara. Aby je...
-
Zupa serowa z chrupiącymi grzankami. Wykorzystaj ten patent, aby nadać jej niepowtarzalnego aromatu
Zupy serowa to chętnie wybierane danie obiadowe, które jest sycące i doskonale smakuje. Dlaczego warto poznać ten przepis?
-
Uniwersalna pasta jajeczna. Posmaruj nią pieczywo lub wykorzystaj jako farsz do tartaletek
Pasta jajeczna to znakomity zamiennik dodatków na kanapki. Może pełnić także rolę farszu do jajek lub kruchych babeczek w wersji wytrawnej. Jak przygotować ten uniwersalny dodatek do potraw? To bardzo proste.
-
Przepis na kruche ciasteczka na Wielkanoc. Na ich widok zrobisz maślane oczy
Maślane ciasto to podstawa wielu domowych wypieków świątecznych (i nie tylko). Kruche ciasteczka w koszyku wielkanocnym ucieszą oko i pewnością będą miłym urozmaiceniem niejednej święconki. Aby je przygotować, wystarczy użyć kilku podstawowych...
-
Łatwe odmierzenie suchych składników jest możliwe. Pomoże w tym ten prosty trick z TikToka
Jak za jednym zamachem pozbyć się grudek, np. z mąki i prawidłowo odmierzyć składniki potrzebne do ciasta? Ten banalnie prosty chwyt podpatrzony na TikToku nie dość, że umożliwi jedno i drugie, to jeszcze ogranicza ryzyko, że narobicie sobie...
-
Przepis na łososia z piekarnika - mniam! To danie wykonasz w kilkanaście minut
Pieczony łosoś z warzywami to proste do przygotowania danie, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Tę rybę warto włączyć do diety, bo zawiera sporo składników odżywczych. Łosoś jest bogaty m.in. w astaksantynę, przeciwutleniacz, któr...
-
Dorsz w sosie koperkowym. Delikatna ryba z kremowymi dodatkami - musisz jej spróbować
Dorsz, podobnie jak wiele innych ryb, jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Koperek natomiast wspomaga trawienie i działa antyoksydacyjnie. Podając dorsza z sosem koperkowym, zapewnimy sobie połączenie wartości odżywczych...
-
Uwielbiasz chleb żytni domowej roboty? Wykorzystaj ten patent, aby miał chrupiącą skórkę
Chleb żytni domowej roboty uchodzi za jeden z najzdrowszych rodzajów pieczywa. Jeżeli przyjrzymy się jego właściwościom, trudno będzie z tym stwierdzeniem polemizować: zawiera on bowiem m.in. kwas mlekowy, witaminy z grupy B oraz cynk, wapń, magne...
-
Pascha wielkanocna z przepisu Magdy Gessler. Ten składnik symbolizuje dobrobyt. Wiesz, o czym mowa?
Pascha wielkanocna to tradycyjna wielkanocna potrawa popularna m.in. w Ukrainie. Jej podstawowe składniki to twaróg, mleko, śmietana, masło, jajka, wanilia oraz bakalie. Pascha coraz częściej pojawia się na polskich stołach, poznajcie zatem przepi...
-
Przepis na placki na kefirze - to dzięki niemu wyjdą obłędnie pulchne i mięciutkie!
Są puszyste, łatwe do przygotowania, a do tego nadają się i na śniadanie na kolację. Przepyszne pod każdą postacią, z dżemem, marmoladą i z owocami - mowa o puszystych plackach na kefirze. To ich główny składnik, który sprawia, że smakują obłędnie.
-
Racuchy - przepis dla zabieganych. Na pewno w kuchni masz wszystkie składniki
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Czy drożyzna zmusza nas do oszczędzania na jedzeniu? "Przeglądanie promocji stało się rytuałem"
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak
- Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach
- Tiramisu: przepis na klasyczny włoski deser w wersji bezalkoholowej. Mocna kawa zamiast likieru
- Naleśniki z butelki. Intrygujący, a zarazem banalnie prosty sposób. Przyda się też lejek
- Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe
- Szparagi białe - przepis na początek przygody z dodatkiem do sałatek, pizzy lub omletów
-
Czy można jeść surowe buraki? Czy to zdrowe, a przede wszystkim - bezpieczne? Rozwiewamy wątpliwości
Buraki są jedzone przede wszystkim w wersji ugotowanej, jednak niektórzy nawołują do jedzenia ich na surowo. Czy można jeść surowe buraki? Czy to na pewno zdrowe i bezpieczne? Wyjaśniamy!
-
Przepis dziadka na białą kiełbasę. Doskonała nie tylko na Wielkanoc. Zrób ją samodzielnie, zamiast kupować
Polska Wielkanoc nie może się obejść bez białej kiełbasy. Jest do kupienia w sklepie, ale bez problemu można zrobić ją w domowych warunkach. Oto prosty przepis na białą kiełbasę domową. Na pewno Wam posmakuje!
-
Boczniaki - przepis na nietypową i smaczną przekąskę. Będą doskonałą alternatywą dla... mięsa
Boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Sprawdź jak przygotować te nietypowe grzyby w naszym przepisie.
-
Produkty z długą datą przydatności to nie tylko ryż i makarony. Jak je przechowywać?
Produkty z długą datą przydatności do spożycia to obowiązkowe wyposażenie każdej domowej spiżarni. Jakie produkty warto kupić, by nie martwić się, że się szybko zepsują i jak je przechowywać, by wydłużyć czas ich ważności? To nie tylko kasze i...
-
Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Dodaj jedną łyżkę tego składnika, a będą wyśmienite
Gdybyśmy mieli wybrać nasze ulubione hapsowe warzywo, z pewnością byłby to ziemniak. Jest niesamowicie wszechstronny i przyrządzimy z niego zarówno kremowe puree, jak i frytki, czy też wyśmienite placki. Sprawdziliśmy, jak robi je Magda Gessler.
-
Podcasty o gotowaniu - sprawdź polskie i zagraniczne tytuły
Podcasty o gotowaniu to nie tylko przepisy, ale też ciekawe historie o ludziach i niezwykłych miejscach, które możemy odwiedzić, nie opuszczając własnej kuchni. Szukasz inspirujących treści? Sprawdź nasz przegląd najlepszych podcastów.
-
Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Naturalne sposoby też są skuteczne
Kuchenka gazowa to jeden ze sprzętów kuchennych, który brudzi się najbardziej. Wystarczy, że makaron wykipi, podczas smażenia chlapnie tłuszcz. Plama do plamy i w końcu okazuje się, że kuchenka aż się prosi o czyszczenie. Jak umyć ją skutecznie?...
-
Najlepsza szakszuka. Przepis na śniadanie idealne
Szakszuka to słowo pochodzące z tunezyjskiej odmiany języka arabskiego i oznacza tyle co "wielki bałagan". Rzeczywiście, kiedy patrzy się na patelnię z tym daniem, trudno uniknąć podobnego skojarzenia. To aromatyczne śniadanie jest niezwykle sycąc...
-
Przepis na placki ziemniaczane. Magda Gessler dodaje do nich ważny składnik
Placki ziemniaczane to kwintesencja polskiej kuchni. Serwujemy je z aromatycznym gulaszem, sosem grzybowym, ale też na słodko, z cukrem. Odpowiednio przygotowane, charakteryzują się chrupiącą, złotą skórką i rozpływającym się środkiem. Podpowiadam...
-
Zupa minestrone. Włoska królowa pożywności
Minestrone to pochodzące z Włoch danie, pełne wyśmienitych warzyw. Jego sercem jest zazwyczaj cukinia i marchewka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazły się w nim twoje ulubione dodatki. Nazwa minestrone pochodzi od włoskiego słowa...
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami. Zdradzamy, co zrobić, żeby wyszło wilgotne
Ciasta drożdżowe z pyszną kruszonką to klasyka polskich wypieków. Trudno znaleźć kogoś, kto nie zachwyciłby się cudownym, maślanym zapachem podczas przygotowywania tego deseru. Dodatek jabłek doda naszej drożdżówce charakteru, a odpowiedni wybór...
-
Lepszego boczku nie znajdziesz. Prosty trik na mięso idealne
Aromatyczny boczek to doskonały dodatek do kanapek. Dzięki dużej zawartości tłuszczu, mięso to idealnie nadaje się do pieczenia, a w domowych warunkach osiągniemy efekty godne najlepszych restauracji. Warto pamiętać o odpowiedniej mieszance...
-
Ciasto marchewkowe. Ten przepis to hit internetu
Choć marchewki w pierwszym zestawie skojarzeń nie przynoszą słodkich wypieków, ciasto na ich bazie robi furorę w najlepszych cukierniach. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki dodatkowi orzechów i wiórków kokosowych - ma szansę stać s...
-
Jak zrobić sos czosnkowy? Jedna łyżeczka przyprawy zamieni go w perfekcję
Sos czosnkowy to niekwestionowany król dodatków do wielu dań. Doskonale sprawdzi się zarówno do frytek, jak i mięs, serów, a nawet zwykłych chipsów. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a dzięki dodatkowi ziół prowansalskich, zyska niesamowite...
-
Zupa strogonow z wołowiną. Jednogarnkowe danie przygotujesz w pół godziny
Zupa strogonow to idealny pomysł na obiad w leniwy dzień. Przygotujemy ją w jednym garnku, a użycie polędwicy wołowej zapewni wyjątkowe doznania smakowe. Co więcej, ugotowanie tej zupy nie powinno zająć nam więcej niż pól godziny.
-
Szybka sałatka na mały głód. Potrzebujesz tylko kilku składników
Dobrze skomponowane sałatki to nie tylko solidne wsparcie przy dietach, ale też duża zawartość błonnika, witamin, antyoksydantów i minerałów. Na zielonym talerzu znajduje się więc całe bogactwo dobroczynnych składników, a niewątpliwym plusem jest...
-
Prosty przepis na pyszne kopytka. Smakują jak u babci
Często możemy spotkać się z opinią, że przygotowanie tej potrawy jest doskonałym sposobem na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Oto prosty przepis na pyszne kopytka. Poradzą sobie z nim nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności...
-
Miss tortilla. Najprostszy przepis na domowe placki
Tortilla czyli po prostu cieniutkie, pszenne placki to składnik najczęściej wykorzystywany w kuchni meksykańskiej. Choć zazwyczaj korzystamy z gotowych produktów dostępnych w sklepach, ich własnoręczne przyrządzenie nie powinno sprawić kłopotu....
-
Wegański kebab na wyciagnięcie ręki. Chrupiący falafel - przepis wprost z Egiptu
Niepozorne kulki z mielonej ciecierzycy są przedmiotem sporu między Egiptem a Izraelem. Do dziś nie udało się bowiem ustalić, skąd pochodzi ta charakterystyczna przekąska. Niezależnie od rozstrzygnięcia polemiki nad warzywnymi kotlecikami, warto...
-
Buraczki na zimę do słoików. Poznaj buraki kiszone i ciesz się zdrowiem
Buraczki na zimę to doskonały sposób na dostarczenie sobie i swoim bliskim dodatkowej porcji witamin i ważnym składników odżywczych. Dowiedz się jak przygotować przetwory z buraczków na zimę. Receptury krok po kroku.
-
Bigos z kiszonej kapusty. Tradycyjna receptura idealnie sprawdzi się na świątecznym stole
Bigos z kiszonej kapusty jest nieodłącznym i swoistym symbolem polskiej kuchni. Potrawa wywodząca się z kuchni szlacheckiej, swoją prostotą i głębokim smakiem, uwodzi podniebienia Polaków od wielu pokoleń. Wyjątkowości temu daniu nadaje szczególne...
-
Jak doczyścić piekarnik od stóp do głów? Zapomnij o szorowaniu [PORADNIK]
KIedy ostatnio czyściliście piekarnik? To jedno z tych zadań, o których często zapominamy, sprzątając kuchnię. Czas najwyższy umyć jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni. Podpowiadamy, jak to zrobić.
-
Jak pozbyć się brzydkich zapachów z lodówki? Mokra gazeta to tylko jeden sposób
Z twojej lodówki brzydko pachnie? Wygląda na to, że czas na porządki! Sprawdźcie, co zrobić, by z usunąć przykre zapachy z lodówki i dobrze zadbać o jej czystość.
-
Myślisz, że dobrze dbasz o drewniane przybory? Wykonaj prosty test. "Nie byłam na to gotowa"
W naszych kuchniach bardzo często znajdują się drewniane akcesoria. Czy wiecie, jak o nie dbać? TikTokerka zaproponowała prosty test, który pokazuje, co może znajdować się na naszych przyborach.
-
Włoska przystawka - prosta, smaczna i efektowna. Pomysły na szybkie przekąski ze słonecznej Italii
La dolce vita z przyjaciółmi, a może randka we dwoje? Bez względu na to z kim się spotykasz włoska przystawka może zmienić niezobowiązujące spotkanie w kulinarną ucztę, którą zachwycisz swoich gości
-
Proszek do pieczenia nie tylko do pieczenia. 10 zastosowań, których mogliście nie znać
Proszku do pieczenia używamy, by ciasta ładnie wyrosły, były lekkie i puszyste. To zastosowanie w kuchni znane jest każdemu. Do czego jeszcze można wykorzystać ten produkt? Sprawdźcie.
-
Tęczowe plamy na garnkach - skąd się biorą? Czy są niebezpieczne? Wyjaśniamy
Na denkach twoich garnków pojawiły się tęczowe przebarwienia? To powszechny problem właścicieli naczyń zrobionych ze stali. Skąd się biorą te plamy? Czy z takich garnków można nadal korzystać? Wyjaśniamy.
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
Skórka z cytryny często jest używana do przygotowania pysznych wypieków. Czy wiecie, że można ją wykorzystać także do innych rzeczy? Sprawdźcie kilka nietypowych pomysłów na zastosowanie skórki z cytryny
-
Nie przejmujecie się resztkami produktów trafiających do zlewu? Prosicie się o awarię
Podczas mycia naczyń spłukujecie resztki różnych produktów razem z wodą? Lepiej uwzględnijcie usługi hydraulika w budżecie na najbliższe miesiące. Sprawdźcie listę kilku produktów, których pod żadnym pozorem nie należy spłukiwać i wylewać do zlewu
-
Wycieranie brudnych rąk ścierką, dodawanie soli palcami. Naukowcy zbadali, jakie błędy popełniamy w kuchni
Obecnie nikomu nie trzeba przypominać, by regularnie myć ręce i nie dotykać nimi oczu i ust. Pandemia mocno nas na to uwrażliwiła. O higienę powinniśmy jednak dbać w o wiele szerszym zakresie - na przykład w kuchni. Naukowcy sprawdzili, jakie błęd...