kuchnia
-
Bez tego nawet nie zaczynam gotowania. Kupiłam to za 70 zł, ale znalazłam je o 50 zł taniej
Gotowanie to sztuka, do której powinniśmy mieć specjalne akcesoria. Dzięki nim możemy gotować jeszcze lepiej i szybciej. Osobiście mam swoje ulubione gadżety kuchenne, bez których nie zaczynam gotowania. Kupiłam je za 70 zł, ale znalazłam dużo...
-
Weź portfel i leć do Ikea. Tam są najmodniejsze talerze tego sezonu. W Jysk i Homla podobne, ale droższe
Każdy z nas pragnie mieć przepiękną zastawę, która za każdym razem będzie cieszyć oko. W tym sezonie modne są talerze, których z pewnością nie masz w swoim domu. Jeśli tak jest to jest to idealna okazji, by się w nie zaopatrzyć. W wielu sklepach s...
-
Zostały ci resztki ziemniaków z wczoraj? Nie wyrzucaj. Zrób danie, którym zachwyci się cała rodzina
Co można zrobić na szybko z ziemniaków po wczorajszym obiedzie? Tym razem nie będą to ruskie pierogi. Przepis ten wywodzi się z gór i jest idealną propozycją na ekspresowe danie w stylu zero waste. Dzięki niemu nie wyrzucimy jedzenia i stworzymy...
-
Mrożony koperek w pudełku po lodach zna każdy. Ja wolę zachować go na zimę nieco inaczej
Koperek doskonale urozmaica smak wielu potraw, przekąsek i sosów. Aby przedłużyć jego świeżość, nierzadko decydujemy się go zakonserwować. Najlepszy sposób to - o dziwo - nie ten z pudełkiem po lodach, a... ze słoikiem i solą.
-
Miód twardnieje? Wszystko przez częsty błąd. Tak pozostanie płynny na dłużej
Krystalizacja miodu jest procesem zupełnie naturalnym i zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Nie każdy jednak lubi twardy miód. Wystarczy uważać na jeden częsty błąd. Co zrobić, żeby miód się nie skrystalizował?
-
Zamiast zawijać gołąbki, robię "polską quesadillę". Znika w 15 minut, a przepis już robi furorę
Gołąbki nie mają sobie równych, z tym zapewne zgodzi się cała masa miłośników tego dania. A już zawinięte w młodą kapustę biją na głowę wszystko. Dania wymagające nieco pracy mają to do siebie, że szybko pojawiają się ułatwienia. Tak jest w...
-
Zbawienie na letnie dni. Chrupiące i delikatne placki z cukinii. Spróbowałam i oszalałam
Delikatna w smaku i aromatyczna, świetnie sprawdza się w letniej kuchni. To uniwersalne warzywo jest bogactwem witamin, a ponadto smakuje obłędnie. Na bazarku rzuciła ci się w oczy cukinia i chcesz zrobić z niej coś pysznego? Zetrzyj ją i przygotu...
-
Gdzie wyrzucać torebki po pieczywie? Większość osób popełnia przy tym wielki błąd
Większość domowych śmieci wytwarzamy w kuchni. To zwykle właśnie tam podejmujemy decyzję, do jakiego pojemnika powinny trafić dane odpady. Poniżej wyjaśniamy, gdzie powinny lądować śmieci takie jak torebki po pieczywie.
-
Biorę butelkę wody i po chwili mam obraną główkę czosnku. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego triku
Czosnek to nieodłączny element wielu potraw. Nadaje im wyrazistego aromatu i wydobywa nowe nuty smakowe. Problem nierzadko stanowi jednak obranie go z łupiny. Jak zrobić to w prosty i szybki sposób? Wyjaśniamy.
-
Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym QUIZIE!
Ależ to były frykasy!
- Nowa królowa stołu. Sałatka, która zrobi furorę i zastąpi jarzynową
- Na święta zrobię sałatkę z makaronem. Rodzina woli ją od jarzynowej
- Małe serca, wielkie emocje. Sekrety rozwoju emocjonalnego najmłodszychMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Została oszukana na jarmarku. Za kiełbasę i kapustę zapłaciła 70 zł
- Został uznany za najgorsze mięso. Polacy masowo dodają go do kanapek
- Jak zrobić najlepszą kapustę z grochem? Prosty przepis na udaną Wigilię
- Zamiast karpia na Wigilię? Mało tłuszczu, kalorii i tańsza niż dorsz
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Ten quiz kulinarny spierze was na kwaśne jabłko. 13/13 graniczy z cudem!
- Lepsza od jagnięciny? Polacy rzadko ją jedzą. Szkoda, bo jest zdrowa
-
Mało kto o niej słyszał, a na jelita działa lepiej niż siemię lniane. Wystarczy 1 łyżeczka do napoju
Uwielbiasz działanie siemienia lnianego i często z niego korzystasz w swojej kuchni? W takim razie musisz wiedzieć także o dobroczynnym działaniu babki płesznik. To wielka pomoc w przypadku problemów jelitowych, ale nie tylko. Jej działanie pomaga...
-
Co zrobić z wczorajszych naleśników? Zamiast dżemem, posmaruj je tym sosem. Obiad masz z głowy
Nie chcesz wyrzucać wczorajszych naleśników i szukasz sprytnego pomysłu na ich wykorzystanie? Mamy dla ciebie świetny pomysł. Zamień popularną propozycję śniadaniową w wykwintny obiad. Potrzebujesz tylko kilku dodatkowych składników.
-
Zapomnij o czosnku niedźwiedzim i pokrzywie. Wiosną zbierz tę roślinę. Idealny dodatek do past
Coraz częściej w naszej kuchni zaczynamy wykorzystywać dobrodziejstwa natury rosnące w parkach czy lasach. Nikogo nie dziwi zupa z czosnku niedźwiedziego czy napar z dzikiej pokrzywy. Ta niepozorna roślina jest również pyszna i zdrowa a...
-
To najlepszy przepis na kociołek z ogniska. Rozpoznasz po kruchym mięsie i miękkich warzywach
Przepis na kociołek z ogniska jest w moim domu od pokoleń. Niegdyś recepturę przygotował mój pradziadek. Niezmamienie trzymamy się jej od lat. Na spotkaniach rodzinnych nie może go zabraknąć, a znika ze stołu jako pierwszy.
-
Wysyp na blaszce i piecz przez 30 minut. Zapach po smażeniu natychmiast się ulotni
Unoszący się w całej kuchni, a niekiedy także w pozostałych pomieszczeniach, zapach po smażeniu bywa naprawdę nieprzyjemny. Jak się go pozbyć z pomocą sprawdzonych, domowych sposobów?
-
Rozpoznasz zupę na talerzu? Wydaje się banalne, a wszyscy mylicie się w 7. pytaniu
Po tym quizie zgłodniejesz
-
Odróżnisz sztuczny owoc od prawdziwego? Tylko smakosze nie dadzą się oszukać
W tym quizie przyda się sokole oko!
-
Jeśli lubisz gotować, ten quiz to dla Ciebie bułka z masłem! Sprawdź się!
Każdy kuchcik powinien mieć komplet!
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zrobisz to w 10 minut. Garnek nie będzie ci potrzebny
Jak szybko sparzyć kapustę? Wcale nie musi to długo trwać. Wystarczy jedno urządzenie i w 10 minut będziesz miała problem z głowy. Dowiedz się, jak w dziecinnie łatwy sposób zaoszczędzić czas w kuchni.
-
Trudny quiz kulinarny na literę K. Zdobycie w nim kompletu graniczy z cudem!
W tym quizie kulinarnym poradzą sobie tylko smakosze! Przekonajmy się, czy do nich należysz!
-
Właśnie zjadłam najlepsze flaki w życiu. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że są bez mięsa
Flaki to bardzo popularne danie, które gości często na naszych stołach. Ich przygotowanie nie dla każdego jest łatwe i właśnie dlatego nie każdy decyduje się na ich zrobienie. Jednak ta wersja jest naprawdę prosta, a do tego smaczna. Po pierwszej...
-
To quiz dla mistrzów gotowania! Czy w tych potrawach znajdują się te składniki?
Potrafisz gotować? W takim razie nasze podchwytliwe pytania nie powinny stanowić dla ciebie żadnego wyzwania!
-
To najczęściej fałszowane przyprawy. W opakowaniu znajdziesz mielone liście, piasek i sierść zwierząt
Która przyprawa jest najczęściej fałszowana? Pierwsze, o czym myślimy, to te najdroższe jak szafran. Okazuje się jednak, że producenci potrafią oszukiwać nawet na tych tańszych, a przy tym znacznie popularniejszych przyprawach. Liderem jest oregan...
-
Koper włoski - na co jest dobry? Wzbogaca smak dań i łagodzi pewne uciążliwe dolegliwości
Wiosenne wysiewy już się rozpoczęły. W tym czasie warto zasiać nie tylko piękne kwiaty czy popularne warzywa, ale i nieco rzadziej wykorzystywane rośliny. W twoim ogródku przede wszystkim powinien znaleźć się fenkuł. Do czego przyda się koper...
-
Jeśli nie lubisz gotować, nie rozwiążesz tego quizu. Pytamy o wyposażenie kuchni
W tym quizie na punkty mogą liczyć tylko miłośnicy gotowania. Reszta będzie musiała strzelać!
-
Makłowicz o kulinarnych grzechach Polaków. Dostało się nie tylko fanom hawajskiej. "Brak wyobraźni"
Robert Makłowicz to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych polskich krytyków kulinarnych. Słynie też z wkładania kija w mrowisko, nie boi się bowiem wygłaszania szczerych osądów o zwyczajach Polaków. Co uważa za największe błędy w...
-
Jakie owoce nie nadają się pod galaretkę? Gracz w "Milionerach" nie wiedział. Musiał użyć koła
Galaretka to jeden z najbardziej lubianych deserów nie tylko latem. Szybki i prosty, czasem przysparza jednak kilku problemów. Dlaczego galaretka nie tężeje i jakich owoców do niej nie dodawać? To pytanie padło w "Milionerach".
-
Ta niedoceniana roślina o nieprzeciętnym smaku i aromacie często mylona jest z natką pietruszki
Obecnie ta roślina w Polsce jest nieco zapomniana, a z całą pewnością niedoceniana. Tymczasem warto mieć ją w swoim ogródku nie tylko z uwagi na łatwość uprawy, ale i walory kulinarne oraz właściwości lecznicze. Podpowiadamy, co wyróżnia ją wśród...
-
To pomarańczowy quiz kulinarny! Pytamy o owoce i warzywa, wiesz o nich wszystko?
To naprawdę pyszny quiz!
-
To nie jest oczywisty quiz. Znasz wszystkie przysłowia o... jedzeniu?
Niektórych często używamy, o innych niewielu pamięta. A ty zdobędziesz komplet punktów?
-
Jak szybko pozbyć się muszek owocówek z domu? Szklanka z tym płynem rozwiąże problem
Nie masz pomysłu jak wytępić muszki owocówki z domu? Problem tych małych owadów powraca co roku zwłaszcza w cieplejszych miesiącach. My znamy kilka skutecznych i domowych metod, które pomogą pozbyć się ich na dobre.
-
Chowając wędlinę do lodówki, nie zapomnij o 1 rzeczy. Inaczej stanie się obślizgła i szybciej zepsuje
Twoja dopiero co kupiona wędlina staje się obślizgła? Czasem wina nie leży po stronie sprzedawcy, a nas samych. Jeżeli nie chcesz, aby szybko się psuła, musisz poznać kilka przydatnych zasad przechowywania produktów w lodówce.
-
Jeden błąd, a chrzan błyskawicznie wywietrzeje. Tak zachować jego mocny i wyrazisty smak na dłużej
Dobry chrzan to taki, którego intensywny aromat już po pierwszym kęsie czujemy w naszym nosie. Ta reakcja świadczy o świeżości i jakości produktu, aby zatrzymać ten stan na dłużej, warto pamiętać o jednej ważnej rzeczy.
-
Rozpoznasz owoce na zdjęciach? O punkty powalczą wyłącznie smakosze
Jak wiele owoców uda ci się rozpoznać?
-
To zielony quiz kulinarny! Skusisz się na komplet punktów?
Ile wiesz o zielonym jedzeniu? Czas to sprawdzić!
-
Dodaj zamiast mąki, a już nigdy nie zrobisz zasmażki. Sos wyjdzie aksamitny i kremowy
Aromatyczny sos jest idealnym dopełnieniem dania. Nie powinien być on jednak zbyt wodnisty, a aksamitny i kremowy. Najczęściej, aby go zagęścić, używamy mąki i wody, ale jest inny sposób.
-
Dziś Dzień Gofra. Myślisz, że wszystko o nich wiesz? Pobij średnią 8/14
Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzi się 25 marca. Z tej okazji w quizie pytamy o ten przysmak. Myślisz, że wiesz o nich wszystko?
-
Sąsiadka zawsze zachwalała ten przepis na pastę z fasoli. Po pierwszej łyżce przepadłam
Nadeszła wiosna, a wraz z nią zmiany. To dobry czas, by zamienić tłuste smarowidła do chleba, takie jak smalec czy masło, na coś zupełnie innego. Pasta z fasoli jaś jest idealną propozycją i smakuje bosko.
-
Ani jarzynowa, ani śledziowa. Sałatka szwajcarska Magdy Gessler to hit na święta. Zniknie w chwilę
Magda Gessler jakiś czas temu zaprezentowała przepis, który będzie idealny jako sałatka na Wielkanoc. Głównym składnikiem tego dania jest mortadela. Dzięki nietypowemu wyborowi, świąteczne menu nabierze nowego, zaskakującego smaku.
-
Do lasagne nie używam już makaronu. Zamiast tego smażę i przekładam farszem. Wszyscy chwalą ten trik
Jeśli poszukujesz szybkiego pomysłu na obiad lub kolację, warto sięgnąć po przepisy, które niosą ze sobą odrobinę fantazji. Tak właśnie powstała wyśmienita zapiekanka, która zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również prostotą przygotowania.