kuchnie świata
-
Chleb pita - przepis na chrupiące pieczywo do kebaba. Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania
Chcesz przyrządzić prawdziwie domowego kebaba, ale nie wiesz, jak upiec chlebek pita? Z naszym przepisem przygotowanie go będzie bajecznie proste! Z artykułu dowiesz się jak zrobić chrupiącą pitę we własnej kuchni, jak wyczarować przepysznego...
-
Dopasujesz potrawę do kuchni, z której pochodzi? Tu przyda się wiedza i smak
Sprawdź, jak dobrze znasz światową kuchnię!
-
Wiesz, z których krajów pochodzą te desery? Sprawdź się!
W tym quizie komplet zdobędą tylko prawdziwe łasuchy!
-
Który kraj słynie z pierogów? W tym quizie pytamy o potrawy z całego świata!
.
-
Nie masz pomysłu na obiad? W takim razie rozwiąż ten quiz
Ten quiz z pewnością rozbudzi twoje kulinarne zmysły!
-
Ta zapiekanka pachnie Grecją. Karol Okrasa pokazał, jakie ciasto najlepiej do niej pasuje. Mało kto je zna
Coraz częściej sięgamy po dania z kuchni całego świata. Nic dziwnego, nowe smaki mogą nie tylko zaskoczyć, lecz także pobudzić kulinarną wyobraźnię. Karol Okrasa pokazał, jak przyrządzić zapiekankę w stylu greckim. Czym się wyróżnia? Oprócz...
-
Bez tych umiejętności nie będziesz dobrze gotować. Gordon Ramsay zdradza top 5 czynności
Podstawowe umiejętności kulinarne powinien mieć każdy. S kuchni Gordon Ramsay wie jakie czynności przydadzą się każdemu. Przekazał on top 5 technik, które powinien znać każdy. Sprawdź, czy poprawnie je wykonujesz.
-
Gnocchi - przepis włoskiej babci. Klasyczny przysmak, który nieco przypomina polskie kopytka
Gnocchi to obok pizzy i spaghetti jeden z klasyków włoskiej kuchni. Przygotowuje się go podobnie, jak... nasze rodzime kopytka. Jego podstawą są ugotowane ziemniaki, które połączymy z dodatkami. Jak więc zrobić dobre gnocchi? Przepis nie jest bard...
-
Zupa gulaszowa. Przepis na jednogarnkowe danie. Pewien dodatek sprawi, że będzie bardzo aromatyczna
Zupa gulaszowa - przepis na węgierskie danie, które ugotujesz w jednym garnku. Jego podstawą jest mięso, które łączy się z różnymi warzywami. Dzięki temu potrawa zyskuje bogaty smak i jest pełna dobroczynnych wartości odżywczych.
-
Chaczapuri - przepis na gruziński przysmak. Drożdżowy zapiekany placek w wielu smacznych wersjach
Chaczapuri - przepis na tradycyjne danie, które ma wiele smacznych wersji. Kuchnia gruzińska słynie bowiem z aromatycznych potraw z dodatkiem lokalnych produktów. Bazą chaczapuri jest elastyczne ciasto i ser. Całość dopełniają jajka, ziemniaki czy...
-
To królowa sałatek. Z jej zjedzeniem nie warto czekać, bo znika w 3 sekundy
-
Zrób ją na Andrzejki, a każdy będzie pytać o przepis. Jest pyszna
-
Niezawodność, która odmieni twój dzień. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Tak naleśniki robi Ania Starmach. Ten kremowy składnik jest obowiązkowy
-
Makowiec w kratkę, który wygląda, ale i smakuje. Oto sposób Ewy Wachwoicz
- Zapiekanka gyros z patelni, czyli przepis na szybki, prosty i smaczny obiad
- Lepszych uszek nie robi nawet babcia. Przepis Magdy Gessler nigdy nie zawodzi
- Piernikowa krajanka jest pyszna. Ciasta teściowej mogą się schować
- Tego smaku nie da się podrobić. Ta swojska zupa smakuje lepiej z tym mięsem
- Pamiętasz jeszcze, co jadło się w PRL-u? Jeśli tak, spróbuj mieć 9/9 w tym QUIZIE!
-
Angielskie śniadanie - pożywny posiłek na rozpoczęcie dnia. Brytyjski klasyk łatwo przygotujesz w domu
Angielskie śniadanie to jedna z najbardziej pożywnych propozycji. Posiłek na ciepło niegdyś serwowany w domach codziennie, obecnie stanowi popularną ofertę restauracji, pubów i hoteli. Co się składa na english breakfast i jak je zrobić?
-
Gjuwecz - przepis na bałkański gulasz. Danie jednogarnkowe rodem z Bułgarii smakuje lepiej niż się nazywa
Gjuwecz to ogólna nazwa bałkańskich potraw jednogarnkowych, przygotowywanych w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Jego podstawą są warzywa oraz mięso. Można porównać go do tradycyjnego polskiego gulaszu, z tym że proporcja warzyw jest większa....
-
Foccacia - przepis na wypiek prosto z Włoch. Oliwki i sól morska dopełnią smaku
Foccacia to przepis na potrawę kuchni włoskiej. Można go łatwo różnicować w zależności od tego, czy i jakie zioła uwzględni się na liście składników. Ciasto może być suche, doprawione solą, ziołami (zazwyczaj rozmarynem lub szałwią), polane oliwą....
-
Musaka - przepis na grecką zapiekankę. Ten sos ją dopełni i sprawi, że będzie smakować wyjątkowo
Kuchnia grecka słynie z wielu wyjątkowych potraw. Jedną z nich jest musaka. Przepis na to danie jest prosty i intuicyjny. Ze zrobieniem tej zapiekanki, w której mięso łączy się z warzywami, poradzi sobie każdy.
-
Obiad za dwa złote? To może się udać. Katarzyna Bosacka ma pomysł na pierogi rodem ze Lwowa
Katarzyna Bosacka na swoim kanale na YouTube postanowiła podzielić się przepisem na pierogi według receptury pani Marii Popko ze Lwowa, która już od ponad 20 lat mieszka w Polsce. Przygotowanie jest bardzo tanie, a efekt jest znakomity.
-
Lazania w wersji "na bogato" z beszamelem. Przepis na obłędnie smaczny i sycący włoski obiad
Lazania to bardzo charakterystyczna potrawa przygotowywana przez Włochów. Jej nazwa prawdopodobnie wywodzi się od greckiego słowa "laganon'', które oznacza płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojonego w paski. Najpopularniejsze odmiany tej potraw...
-
Ciasto na pizzę - przepis. Zwróć uwagę na mąkę, a zrobisz placek jak z włoskiej restauracji
Co sprawia, że domowa pizza smakuje jak ta serwowana w kameralnej włoskiej knajpce? Odpowiednio przygotowany spód. Oto przepis na ciasto na pizzę, dzięki któremu wyczarujesz iście południową potrawę.
-
Szakszuka - przepis na obłędne śniadanie. Dopraw ją szczyptą tych przypraw, by podbić smak
Czy macie ochotę na kulinarną podróż w rejony Tunezji czy Jemenu? To właśnie stamtąd pochodzi danie, które łączy w sobie jajka i pomidory, czyli szakszuka. Przepis pozwoli wam na odkrycie nowego smaku.
-
Lubisz polskie pierogi? Mamy przepis na ich ukraińską wersję. Wareniki to prawdziwe niebo w gębie
Wareniki są ukraińskim odpowiednikiem polskich pierogów. Chociaż wyglądem przypominają nasze narodowe danie, podstawą ich farszu są ziemniaki, a samo danie występuje przede wszystkim w wersji wegetariańskiej.
-
Francuska zupa cebulowa - przepis dobry dla cierpliwych. Smak i przepyszny dodatek robią wrażenie
Zupa cebulowa to podstawa kuchni francuskiej. Jej bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, z kolei dodatek stanowi smażona cebula. Podaje się ją z grzankami z pszennej bułki i warstwą startego sera. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, wię...
-
Ramen - przepis według oryginalnej japońskiej receptury. Spróbuj, a pokochasz bardziej niż rosół
Orientalna kuchnia coraz śmielej wchodzi na rodzime salony, a jednym z jej prawdziwych hitów jest ramen, czyli tradycyjna japońska zupa wywodząca się z kuchni. chińskiej. Jak przyrządzić ramen? Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na to danie!
-
Chaczapuri - przepis na gruziński placek z serem. Zrób go tak, jak miejscowi
Gruzini swojej kuchni nadają znaczenie emocjonalne. Uważają, że potrawy udają się, gdy mają oni dobry humor. Tak samo jest z chaczapuri. Przepis na najsłynniejszy placek sprawi, że danie będzie wyjątkowe.
-
Podcasty o gotowaniu - sprawdź polskie i zagraniczne tytuły
Podcasty o gotowaniu to nie tylko przepisy, ale też ciekawe historie o ludziach i niezwykłych miejscach, które możemy odwiedzić, nie opuszczając własnej kuchni. Szukasz inspirujących treści? Sprawdź nasz przegląd najlepszych podcastów.
-
Zapomnijcie o sadzonych albo na miękko. Zobaczcie, jak zrobić jajka po turecku, wiedeńsku czy florencku
Jajka to klasyk śniadaniowy. Jemy je niemal codziennie. A gdyby tak przełamać rutynę i zamiast jajecznicy czy jajek na twardo spróbować czegoś nowego? Co powiecie na jajka po turecku, jajka po wiedeńsku w szklance albo jajka po florencku?
-
W Portugalii zjadają Francuzów na obiad. A raczej Francuzeczki. Małe
Amerykanie mają BLT, Francuzi croque madame, a Portugalczycy swoje Francuzeczki. Znacie najsłynniejszą kanapkę z tego kraju? Oj warto!
-
Włoskie makarony - najpopularniejsze rodzaje, które na stałe zagoszczą w twojej kuchni
Makaron włoski to nieograniczone źródło inspiracji i pomysłów na pyszne i proste dania. Klasyczne i uwielbiane przez wszystkich spaghetti, a może makaron w kształcie rureczek lub w kształcie wstążek? Jednego jesteśmy pewni - bez względu na to, jak...
-
Dziś mecz Chorwacja-Hiszpania. Komu kibicujecie: brudet czy gazpacho?
Mecz Chorwacja-Hiszpania już dziś wieczorem. A na kulinarnym boisku dwie zupy. O hiszpańskim gazpacho na pewno słyszeliście, a czy znacie chorwacki brudet?
-
BLT, PBJ, croque madame, czyli słynne kanapki świata. Co jedzą za granicą?
To chyba najbardziej popularny rodzaj jedzenia. Gdy się spieszymy - kanapka. Gdy szykujemy przekąskę do pracy albo na wycieczkę - kanapka. Gdy nie ma pomysłu na nic innego - kanapka. Jednak nie jesteśmy w tym osamotnieni, bowiem serwuje się je w...
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
Pierogi należą do czołówki najbardziej lubianych przez Polaków potraw. Choć w tradycyjnej formie są uznawane za polskie danie, pojawiają się też na talerzach innych narodów - ale w nieco innych wersjach. Jakich? Przed wami pierogowy atlas świata.
-
Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował opinię naukową, w której stwierdził, że spożywanie larw mącznika jest bezpieczne, a co więcej bardzo zdrowe. Czy to oznacza, że już wkrótce robaki pojawią się w sałatkach?
-
Jak święta obchodzą w innych krajach? Najdziwniejsze zwyczaje kulinarne
Jak obchodzi się Boże Narodzenie za granicą? Zupełnie inaczej niż w Polsce - w końcu co kraj, to obyczaj. Sprawdźcie, jakie są najciekawsze i najdziwniejsze tradycje świąteczne w różnych krajach.
-
Szynka w oranżadzie i tortellini w rosole, czyli jak Boże Narodzenie świętuje się w innych krajach
Zapatrzeni w swoje śledzie, barszczyki i uszka prawie nie dopuszczamy już do świadomości tego, że jest coś ważniejszego niż nasza polska Wigilia. Tymczasem na świecie tego dnia się nie świętuje wcale, a tym bardziej nie je potraw ze zgniłą kapustą...
-
Przepisy na kiszonki z różnych części świata. W końcu kisić można nie tylko ogórki [PRZEPISY]
Wszyscy wiemy, że kiszonki to doskonałe źródło witamin i naturalny sposób na wspomożenie odporności. Zapewne w spiżarniach wielu z was stoją kiszone ogórki czy kiszona kapusta. A co kisi się w innych krajach? Mamy dziś dla was trzy fantastyczne...
-
Zwykły fast food już się wam znudził? Poznajcie sabich - izraelską kanapkę
Hamburgery, frytki i kebaby dostępne są niemal na każdym rogu, a w sieci roi się od przepisów na samodzielnie zrobienie ich w domu. Nic dziwnego, że czasem potrzebujemy odmiany. Mamy więc dla was równie pyszną propozycję. Poznajcie izraelską kanap...