kulinaria
-
Foccacia - przepis na wypiek prosto z Włoch. Oliwki i sól morska dopełnią smaku
Foccacia to przepis na potrawę kuchni włoskiej. Można go łatwo różnicować w zależności od tego, czy i jakie zioła uwzględni się na liście składników. Ciasto może być suche, doprawione solą, ziołami (zazwyczaj rozmarynem lub szałwią), polane oliwą....
-
Prażuchy - przepis na staropolskie danie ziemniaczane. W Polsce jest znane pod wieloma nazwami
Prażuchy ziemniaczane to nieco zapomniany przepis na danie obiadowe, które wywodzi się z kuchni najniższych warstw społecznych. Smakują doskonale okraszone skwarkami i cebulką. Nadaje się również jako wkładka do zupy. Jej smak powinien szczególnie...
-
Racuchy na kefirze. Wypróbuj przepis na placki, które znasz od dziecka!
Racuchy na kefirze z jabłkami to prosty i szybki przepis na śniadanie lub kolację. Chrupiące, puszyste i lekkie placuszki doskonale smakują z kawałkami kwaśnego jabłka. Do tego wystarczy odrobina cukru pudru lub ulubionej konfitury, aby przygotowa...
-
Pokrzywa parzy, ale ma również właściwości lecznicze. To jeden z najbardziej pożytecznych chwastów
Pokrzywa potrafi bardzo poparzyć. Wie o tym każdy, kto w przeszłości w nią wpadł. Okazuje się jednak, że ta roślina ma wiele właściwości prozdrowotnych, o których mało kto wie. Pokrzywa ceniona jest od wielu wieków i wykorzystuje się ją zarówno w...
-
Sałatka piwna Magdy Gessler. Przepis, którym zaskoczysz znajomych
Sałatka piwna, wbrew swojej nazwie, nie ma w swoim składzie piwa, jednak nadaje się jako dodatek do piwa lub do obiadu. Przepis według Magdy Gessler jest prosty do zrealizowania i z pewnością zostanie również wykorzystany przez miłośników grilla.
-
Ser na grilla. Zastanawiasz się, jaki wybrać? Te rodzaje najlepiej nadają się do wrzucenia na ruszt
Szukasz pomysłu na urozmaicenie grillowego menu? Wrzuć na ruszt ser. Ten produkt nie tylko świetnie zastąpi główne danie, lecz także sprawdzi się jako dodatek do innych potraw. Jaki ser wybrać? Podpowiadamy.
-
"Milionerzy". Kulinarne pytanie zaskoczyło uczestnika. Jakie kluski mają kształt rombów?
W "Milionerach" pojawiają się zagadnienia z różnych dziedzin. W 534. odcinku teleturnieju uczestnik musiał wykazać się wiedzą kulinarną, a samo pytanie dotyczyło... kształtu klusek. Mężczyzna poprosił o koło ratunkowe.
-
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Podajemy pięć sposobów, które rozwieją wszelkie wątpliwości
Nieświeże jajka mogą zepsuć smak każdej potrawy. Dlatego też ważna jest umiejętność określenia, czy nadają się one do spożycia. Jak to zrobić? Który sposób jest najlepszy? Poznajcie pięć wskazówek, dzięki którym unikniecie kuchennej wpadki.
-
Klon, który właśnie kwitnie, genialnie sprawdza się w kuchni. Lasy Państwowe podały przepis. "Zaintrygowaliście"
Kulinarne zastosowanie klonu kojarzy się przede wszystkim z popularnym w USA syropem klonowym, którym polewa się np. naleśniki. Okazuje się jednak, że drzewo można wykorzystać w kuchni na wiele innych sposobów. Opowiedzieli o tym przedstawiciele...
-
Dewolaje - przepis na drobiowe roladki z niespodzianką. Ten dodatek sprawia, że są bardzo aromatyczne
Dewolaj, przepis na aromatyczne roladki mięsne, które są obowiązkową pozycją każdego uroczystego obiadu. Dodaj do środka masło lub ser, a będą jeszcze lepsze!
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Pamiętacie serial "Przyjaciele"? Ta Polka użyczyła swojego głosu Monice GellerMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Wielkanocny majonez własnej roboty. Obłędnie podbija smak potraw
- Jajka na Wielkanoc w nowym wydaniu. Nikt nie spodziewa się tak ich podanych
- Na to patrz, gdy kupujesz białą kiełbasę. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać. "Coś za coś"
- Jajka grzybki to hit Wielkanocy. Wyglądają obłędnie i ekspresowe
- Kiedy dodajesz liście laurowe do rosołu? Minuta nieuwagi i po zupie
-
Uniwersalny przepis na naleśniki na słodko i na słono. Dzięki wodzie gazowanej będą delikatniejsze
Chyba nie ma na całym świecie gospodyni domowej, która nie miałaby swego przepisu na naleśniki. Nie każda jednak zdaje sobie sprawę, że do ciasta warto dodać odrobinę wody gazowanej. Wychodzą wówczas bardziej delikatne, cienkie, a przy tym nie rwą...
-
Oto błędy, które popełniamy przy gotowaniu zupy pomidorowej. Mają one ogromny wpływ na smak dania
Zupa pomidorowa niewątpliwie należy do ulubionych dań wielu Polaków. Pojawia się na stołach w wielu domach. Wydaje się, że jest prosta w przygotowaniu, ale łatwo popełnić kilka błędów. Co najczęściej robimy źle?
-
Tempura: przepis na japoński hit kulinarny. Zwróć uwagę na ciasto, a wyjdzie jak w azjatyckim barze
Tempura to japoński hit kulinarny, który podbił kubki smakowe wielu Europejczyków i Amerykanów. Jego wielka zaleta to uniwersalność. Jest to taka potrawa, którą można sporządzić niemal ze wszystkiego. Jeśli obtoczymy w tempurze kawałki ryb czy...
-
Omlet serowo-warzywny. Wypróbuj ten przepis, a wyjdzie delikatny, puszysty i sycący
Omlet to danie, które robi się szybko i łatwo, a wariantów przepisu nie niego jest bez liku. Jest sycące i dodaje energii. Nasza propozycja, czyli prosty serowo-warzywny omlet powstaje na bazie trzech jaj. Można jednak pomnożyć wszystkie składniki...
-
Pierogi leniwe nie tylko dla leniwych. Wypróbuj, gdy nie masz głowy do gotowania
Pierogi leniwe chyba zna każdy. To klasyczne danie kuchni polskiej, a przepis na nie jest banalnie prosty, choć w wielu polskich domach można spotkać różne wersje. Wyraźnie twarogowy smak pierogów świetnie komponuje się z cukrem, jak i z roztopion...
-
Kluski śląskie - przepis, bez którego nie wyobrażamy sobie obiadu. Jak je gotować, by były gładkie?
Bez klusek śląskich wielu z nas nie wyobraża sobie tradycyjnego obiadu, bez względu na to, czy pochodzimy ze Śląska, czy też nie. Charakterystyczne wgłębienie to nie tylko znak rozpoznawczy, który odróżnia je np. od kopytek, ale również służy temu...
-
Jak szybko wyczyścić plastikową deskę do krojenia? Wystarczą trzy składniki - poznaj prosty trik tiktokera
Deska do krojenia nie wygląda taka, jak powinna? Nic straconego! TikTok po raz kolejny przychodzi z pomocą. Jeden z użytkowników pokazał, jak w prosty sposób wyczyścić ten niezbędny w kuchni przedmiot.
-
Zamienniki mięsa - jak wpływają na smak i właściwości dań? Te produkty imitują je niemal idealnie
Czy można zastąpić mięso w tradycyjnych potrawach i nadal cieszyć się ich smakiem? Oczywiście, że tak. Na rynku jest mnóstwo produktów, których śmiało możemy użyć zamiast kurczaka, żeberek lub szynki. Oto ciekawe i popularne zamienniki mięsa.
-
Ile gotować młode ziemniaki? To obowiązkowy dodatek do letnich obiadów
Ile gotuje się ziemniaki? To zależy od ich rodzaju. Trwa sezon na młode ziemniaki, czyli zdaniem wielu, najpyszniejszą odmianę. Smakują idealnie z koperkiem i masłem lub upieczone w mundurkach z gzikiem. Aby poznać ich perfekcyjny smak, sprawdź, j...