liście laurowe
-
Wrzucam listek do szklanki i zalewam wodą. Ten napar zawsze ratuje mnie w święta. Lepszy niż herbata
Na świątecznym stole jest tyle pyszności, że trudno powstrzymać się przed spróbowaniem każdej z nich oraz dokładką. Później nasze brzuchy mogą jednak cierpieć. Na ratunek przybywa napar z jednej przyprawy. Większość z nas ma ją w domu.
-
Tym sposobem wygoniłam mole spożywcze z mojej kuchni. Wystarczyło kilka listków tej rośliny
Mole spożywcze to prawdziwe przekleństwo i utrapienie, które niestety często nawiedza nasze kuchenne szafki. Poza ogólnym porządkiem i odpowiednim przechowywaniem szkodniki można przynieść do domu razem ze sklepową żywnością. Z moją metodą uciekną...
-
Włożysz liść laurowy do rosołu w złym momencie i po zupie. Cały gar wyląduje w koszu
Kiedy dodawać liść laurowy do rosołu i jak przechowywać tę roślinę? Tak samo, jak potrafi ona wzbogacić naszą zupę, od pewnego momentu może również całkowicie zrujnować jej smak. Dowiedz się, dlaczego i w jakim momencie najlepiej dodać tę przyprawę.
-
Wyjmij liść laurowy z potrawy, zanim zaczniesz jeść. Boleśnie się o tym przekonałam
Liście laurowe to jedna z popularniejszych przypraw. Chętnie dodajemy je np. do zup, by nadać im intensywniejszego smaku. Zwykle jednak przed podaniem wyjmuje się je z potrawy. Dlaczego rzeczywiście lepiej tak robić? Niektórzy myślą, że liście...
-
Co na karaluchy w domu? Rozłóż to w szafkach, a szybko pozbędziesz się niechcianych lokatorów
Nadprogramowi lokatorzy to duży problem. Wiele osób chce więc pozbyć się szkodników ze swojego domu. Mówi się, że karaluchy są jednymi z najtrudniejszych do przegonienia. Ale ten sposób rzeczywiście działa. Co na karaluchy w domu? Odpowiadamy.
-
Szykujesz przetwory z ogórków? Wrzuć do słoja listek inny niż laurowy, a smak będzie o niebo lepszy
Sklepowe produkty nie mają szans z przetworami domowej roboty, a szczególnie z kiszonymi ogórkami. Zanim jednak zaczniesz brać się do wypełniania słoi warzywami, zwróć uwagę na to jakimi przyprawami je wzbogacisz. Jak się okazuje, na listkach...
-
Zamiast dodawać do zupy, zalej wrzątkiem i popijaj. Efekt będzie taki, że spodnie zaczną spadać (nie tylko z wrażenia)
W wielu polskich przepisach jest standardowy zestaw przypraw, a mianowicie sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Jednak bardzo niewiele osób wie, że jedna z tych przypraw nie tylko podkręca smak różnych zup i sosów, ale ma także inne,...
-
Odstrasza szkodniki i komary. Obniża poziom cukru we krwi i łagodzi ukąszenia. Nie musisz go kupować
Liść laurowy to niezbędna przyprawa w kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niej gotowanie. To zioło ma jednak też wiele innych cennych właściwości. Nie tylko nadaje smaku potrawom, lecz także skutecznie odstrasza niektóre szkodniki. Regularnie...
-
Niewielu wie o cennych właściwościach liści laurowych. Wystarczy je podpalić i poczekać kilka minut
Liście laurowe to niezwykle doceniana przyprawa w każdej kuchni. Używamy jej do gotowania zup czy sosów. Nadają potrawom wyjątkowy, aromatyczny smak, lecz nie wszyscy wiedzą, że mają również inne zastosowanie. Wystarczy, że podpalimy kilka liści...
-
Jak się pozbyć moli spożywczych? Rozsyp w kuchni tę przyprawę, a znikną natychmiast
Domowe sposoby są świetnym rozwiązaniem, kiedy nie chcemy sięgać po chemiczne środki. Dzięki takim metodom nie narażamy żywności na kontakt ze sztucznymi preparatami. Jak pozbyć się moli spożywczych? Okazuje się, że te owady wyjątkowo nie znoszą...
- Są przyjazne wątrobie i przyspieszają metabolizm. Wciąż jemy za rzadko
- Przepis na ciasteczka, przez które miękną serca. Tylko kilka składników
- Rozpływają się w ustach. Wiejskie kluski podbiją podniebienie każdego
- Puszyste ruchanki lepsze od racuchów. Regionalny przysmak prosto z Kaszub
- Jak przyrządzić bagietki? Przekrój, dodaj i zapiecz. Wyjdą idealne
- To quiz wiedzy prawda/fałsz o polskiej kuchni. Kto powalczy o komplet?
- Jest lepsza od gyrosu. Po spróbowaniu trudno będzie wrócić do klasyki
- Zupa, która zrobi furorę na stole. Zniknęło szybciej, niż się obejrzałam
- Widzisz takie opakowanie? Lepiej od razu je wyrzuć. Może skończyć się bólem brzucha
- Jaka mąka na faworki będzie najlepsza? Ciasto wyjdzie kruche i chrupiące
-
Jak wybrać przyprawę do bigosu? Najlepiej stwórz własną! Kompozycja, która podkreśli głębię smaku
Jak wybrać przyprawę do bigosu? To pytanie zadajemy sobie zwłaszcza przed świętami, kiedy na głowie mamy wiele kulinarnych planów. Choć w sklepie możemy dostać wiele gotowych mieszanek, to jednak najlepiej przyrządzić własną. Dzięki temu unikniemy...
-
Wzdęcia po świątecznej kapuście? Sprawdź jak ją ugotować, aby pozbyć się przykrego problemu
Wzdęcia po kapuście czy świątecznym bigosie zniechęcają do gotowania tradycyjnych potraw. Nic dziwnego, w końcu przygotowywanie dań ma ostatecznie sprawić przyjemność ich spożywania. Jeśli jednak borykamy się z problemami gastrycznymi, warto pozna...
-
Liść laurowy i jego sprytne zastosowanie. Dzięki niemu mole nie będą terroryzowały twojej kuchni
Liście laurowe wykorzystuje się na różne sposoby. Używa się je głównie jako przyprawę w zupach wraz z zielem angielskim. Jednym z ich nietypowych zastosowań jest odstraszanie kuchennych insektów. Dzięki naszemu trikowi mole spożywcze nie będą...
-
Kiedy dodawać liść laurowy do potraw? Wiele osób prawdopodobnie postępuje zupełnie odwrotnie
Bez liści laurowych trudno wyobrazić sobie gotowanie. Są wykorzystywane zarówno podczas przygotowywania zup, jak i sosów, bez nich odpowiedniego smaku nie będą mieć też na przykład pasztety czy bigos. Liść laurowy włożony do suchych produktów...
-
Włóż kilka do szafki lub pojemnika. Polecany sposób na walkę z uciążliwymi owadami w kuchni
Mole spożywcze to jeden z częstych problemów w kuchni. Owady gnieżdżą się w sypkich produktach, takich jak mąka, kasze czy cukier. Często niestety przynosimy je już ze sklepu, a potem musimy się nieźle namęczyć, żeby się ich pozbyć. W walce z tymi...