lockdown
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
Istnieje dużą szansa, że po Wielkanocy zacznie się odmrażanie gastronomii. Jak informuje rzecznik rządu, "jest wstępna zgoda", ale pod pewnymi warunkami.
-
Restaurator: "Gastronomia działała nawet w najgorszych czasach, kiedy była wojna"
"Nigdy nie przypuszczałem, że doczekamy czasów, kiedy knajpy będą całkowicie zamknięte". Marcin Wachowicz, właściciel kilku znanych restauracji, podzielił się swoimi przewidywaniami, jak będzie wyglądać gastronomia po pandemii.
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
Obostrzenia trwają od połowy października i co chwila są przedłużane. Właściciele restauracji z zapartym tchem czekają na informacje o możliwym otwarciu lokali. W środowym wywiadzie dla RMF FM prezes PFR powiedział o możliwym terminie złagodzenia...
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
Niemcy przedłużają lockdown, ale restauracje i sklepy oferujące tam polską żywność nie mają powodów do narzekania. Polskie pierogi i inne dania stały się hitem sprzedażowym.
-
Otwierasz lokal pomimo zakazu? Sanepid ostrzega: posypią się kary
Zamknięcie gastronomii dało się we znaki właścicielom i pracownikom lokali. Zamknięto wiele knajp, zwolniono tysiące osób. Niektórzy postanowili więc zignorować obostrzenia. Przestrzega przed tym sanepid.
-
Gastronomia upada. Ekspert: Rząd słucha restauratorów, ale decyzje zapadają już w zaciszu ministerialnych gabinetów
Pandemia koronawirusa odcisnęła ogromne piętno na branży gastronomicznej. Pracownicy tracą pracę, lokale upadają. O tym, jak wygląda sytuacja i jak można ją polepszyć, opowiada Piotr Popiński, restaurator i uczestnik rządowych grup doradczych.