makowiec
-
Rzeszowiak - przepis na ciasto, które uwielbiały nasze babcie. Ty też się w nim rozsmakujesz!
Rzeszowiak - przepis na ten deser to połączenie aż trzech ciast: orzechowca, sernika i makowca. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Ten wypiek uwielbiały też nasze babcie, warto im zaufać!
-
Świąteczna strucla makowa. Najszybszy przepis na ciasto
Trudno wyobrazić sobie święta bez słodkich wypieków. Jednym z nich jest bez wątpienia tradycyjny makowiec zawijany w drożdżowym cieście, pełen aromatycznych bakalii. Co ciekawe, przepis na niego jest dziecinnie prosty i powinny sobie z nim poradzi...
-
Jak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki
Domowa masa makowa przyda się przy wielu świątecznych wypiekach. Użyjemy jej nie tylko do tradycyjnego makowca, ale też klusek z makiem, serników, drożdżówek czy rogalików. Przygotowanie jej na własną rękę jest naprawdę proste, a efekt pozytywnie...
-
Makowiec japoński - przepis na bezglutenowy deser. Ten smak udoskonali twoje święta
Tradycyjny makowiec to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. A gdyby spróbować czegoś innego? Może makowiec japoński? Jest pyszny, delikatnie słodki i z pewnością pokocha go każdy łasuch. Jak zrobić makowiec japoński? Przepis jest bardzo prost...
-
Tort makowy - różne oblicza świątecznego ciasta idealnego na Boże Narodzenie
Tort makowy to idealny pomysł na słodki torcik. Sprawdź różne warianty tradycyjnego makowca, który stworzy idealny duet z aromatyczną kawą lub kubkiem gorącej czekolady.
-
Makowiec w kształcie gwiazdy - pyszne i efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół
Makowiec w kształcie gwiazdy to absolutny król świątecznych wypieków. To ciasto prezentuje się naprawdę efektownie, wielu gości z pewnością zapyta, "jak udało ci się zrobić tak piękne ciasto?" My podpowiemy ci jak. Przepis na makowiec w kształcie...
-
Przepis na makowiec - dwa oblicza ciasta
Przepis na makowiec tradycyjny zawijany jest bardzo popularny i to właśnie w tej formie gości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Równie efektownie może prezentować się makowiec na kruchym cieście, który zachwyca połączeniem miękiego i...
-
Makowiec na biszkopcie - puszysta propozycja na święta
Makowiec na biszkopcie to pyszna propozycja na święta do aromatycznej kawy. Szukasz pomysłu na makowiec? Szybko możesz wyczarować przepyszne ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki, które zachwyca delikatnością i lekką strukturą. Jeśli chcesz,...
-
Makowiec japoński: przepis na aromatyczne święta
Makowiec japoński, pomimo dość egzotycznej nazwy, jest w naszym kraju bardzo popularnym ciastem świątecznym. Jest aromatyczne, wilgotne i pełne przepysznych bakalii. Nie wyobrażasz sobie świąt bez makowca? Koniecznie sprawdź makowiec japoński...
-
Przepis na soczysty makowiec z jabłkami - proste, szybkie i smaczne ciasto!
Makowiec z jabłkami, nazywany też makowcem japońskim słynie z tego, że jest niezwykle aromatyczny i smaczny. To wilgotne ciasto rozpływa się w ustach i nie ma sobie równych wśród świątecznych wypieków.
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Młoda kapusta zasmażana - przepis na najlepszy wiosenny dodatek. Boczek podkręci smak
- Masz problem z oddzieleniem żółtka od białka? Mamy pięć sprytnych sposobów jak to sprawnie zrobić
- Pierwszy bób jest już na bazarkach. Na razie cena odstrasza. Kiedy zaczyna się sezon i jak przygotować bób, jeśli już się skusiliście?
- Placek po węgiersku z przepisu Magdy Gessler to aromatyczny i sycący posiłek. W sam raz na obiad
- Fasolka po bretońsku - przepis babci. Wykorzystaj w swojej kuchni recepturę znaną od stuleci
- Jak i kiedy siać ogórki w gruncie i na balkonie? Oto kilka trików, które sprawią, że plony będą obfite
-
Makowiec japoński - przepis na co dzień i od święta. Nie zapomnij o tym kroku, a będzie superpuszysty
Makowiec japoński - przepis na to ciasto jest bardzo prosty. Nic więc dziwnego, że jest tak uwielbiane przez babcie. Jak się za nie zabrać? Wszystko wyjaśniamy.
-
Biały mak - co to jest i gdzie kupić ten składnik? Będzie dobry nie tylko do rogali!
Biały mak to słodki patent na świąteczne wypieki, ale nie tylko. Szukasz pomysłów, dzięki którym urozmaicisz tradycyjne przepisy? Sprawdź kilka receptur, które zaciekawią gości przy stole. Biały mak sprawdzi się zarówno jako główny składnik...
-
Makowiec pęka? To przez kilka błędów, które często popełniamy. Jakich?
Pęknięty makowiec niby smakuje tak samo, ale umówmy się - wygląda naprawdę smutno. Czy da się tego uniknąć? Zdradzimy wam dzisiaj, dlaczego strucla pęka i co można na to poradzić.
-
Ciasto z makiem. Przepis na makowiec na kruchym cieście z maku mielonego
Ciasto z makiem to jeden ze świątecznych przysmaków. Szukasz kulinarnych wskazówek przed Bożym Narodzeniem? Sprawdź przepis na proste ciasto z makiem mielonym.
-
Makowiec według Magdy Gessler. Dodaje jeden sekretny składnik, który zdradziła jej babcia
Makowiec to nieodłączny element świątecznego stołu, choć z chęcią sięgamy po ten wypiek zdecydowanie częściej. Przepis Magdy Gessler na makowiec sprawi, że już zawsze będziesz robić go w ten sposób. Wystarczy jeden wyjątkowy składnik, który Magdzi...
-
Strucle, makowce, kluski, kutie i łamańce, czyli o maku - najbardziej polskim składniku
Dla jednych tylko w Boże Narodzenie. Dla innych - uzależnienie. Według niektórych trącąca myszą ohyda, wedle innych - nasz rodzimy, niepowtarzalny aromat, nieodłącznie związany z kulturą. A do tego, żeby powstał, musi zakwitnąć piękny czerwony kwi...
-
Makowiec zawijany, czyli jeden z największych świątecznych przysmaków [PRZEPISY]
Makowiec zawijany jest obowiązkowym punktem w świątecznym menu. Jak go przygotować samodzielnie? Sprawdź sprawdzony, prosty przepis na makowiec zawijany i japoński.
-
Masa makowa do makowca, klusek z makiem i drożdżówek - przysmak na Boże Narodzenie
Masa makowa to jeden ze składników, których nie może zabraknąć w naszych kuchniach w okresie przedświątecznym. Można ją przygotować własnoręcznie lub kupić w sklepie. Sprawdź, jak ją zrobić masę makową samodzielnie i do jakich deserów ją dodać!
-
Makowiec - jedno z bardziej świątecznych ciast. Ale dlaczego w środku czasem robi się dziura? Sprawdzamy
Makowiec to jedno z najbardziej popularnych ciast, które przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia. Często zdarza się, że gdy po upieczeniu przekroimy struclę, powstaje dziura między ciastem a warstwą maku. Dlaczego? Sprawdźcie, co zrobić, by...
-
Tradycyjny tort makowy - przepis z kremem kawowym i dżemem porzeczkowym
Tort makowy przekładany pysznym kremem to bardzo smaczny i elegancki wypiek. W niektórych domach podaje się go na Święta Bożego Narodzenia. Nie jest to oczywiście jedyna okazja, by upiec ten wykwintny tort. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny tort mako...
-
Makowiec japoński: jak zrobić słynne ciasto z czasów PRL-u? Podajemy dwa przepisy
Makowiec japoński to bardzo smaczne ciasto, które bez wątpienia posmakuje wszystkim lubiącym słodkie wypieki z dodatkiem maku. Jak się je przygotowuje? Czy - jak sugeruje nazwa - ma coś wspólnego z Japonią? Sprawdźcie nasz przepis na pyszny placek...
-
Seromakowiec (seromak) - pyszne i proste ciasto na co dzień i od święta
Seromakowiec lub sernikomakowiec to ciasto doskonałe dla niezdecydowanych. Jeśli Ty lub Twoi goście należycie do grona łasuchów, przygotowanie seromakowca to doskonałe rozwiązanie! Sprawdź, jak zrobić ciasto, które jest rozwiązaniem wielu...
-
Makówki śląskie, czyli prosty makowiec. Deser wigilijny z makiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
Makówki to tradycyjne danie świąteczne ze Śląska. Nie są znane w całej Polsce, ale na Śląsku przyrządza się je już od dawna. Makówki sprawdzają się świetnie jako wigilijny deser.
-
Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
Wiele wigilijnych potraw i ciast nie może istnieć bez maku. Nie każdy lubi jego smak, ale nie da się zaprzeczyć, że jest stałym gościem na świątecznym stole. Być może ciągle szukacie przepisu na przygotowanie maku do swoich potraw. Zdradzamy, jak...
-
Tradycyjny makowiec z polewą lukrową
Makowiec nierozerwalnie kojarzy się wszystkim ze świętami. Kęs tego popularnego ciasta, chwilę po świątecznym obiedzie czy wigilijnej kolacji, to czynność niemal obowiązkowa. Dlatego prezentujemy przepis, który możecie robić cały rok, tak aby każd...
-
Makowiec na święta na dwa sposoby - zawijany i na kruchym cieście
Makowiec to jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na święta Bożego Narodzenia. Jest idealnym deserem, bowiem jego smak świetnie wpasowuje się w świąteczne aromaty. Chcesz na święta upiec makowiec? Prosty przepis pomoże ci zrobić go idealnie!