makowiec

Więcej o:

makowiec

  • Makowiec

    Składniki:Składniki na ciasto drożdżowe:3 szklanki mąki pszennej21 g suchych drożdży (3 opakowania)6 łyżek drobnego cukru1/2 łyżeczki soli180 ml letniego mleka6 żółtek150 g roztopionego masła Składniki na nadzienie makowe:850 g gotowej masy makowej50 g orzechów laskowych50 g żurawiny50 g

  • Makowiec bez pieczenia

    , przygotuj lukier: zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z pomarańczy, aż do otrzymania pożądanej konsystencji. Pomarańczowym lukrem polej schłodzony makowiec, a wierzch ozdób skórką z pomarańczy. Makowiec przechowuj w lodówce.

  • Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

    Makowiec z polewą lukrową - Składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka 25 g brązowego cukru 2 żółtka 25 g roztopionego masła Masa makowa: 400 g gotowej masy makowej białka z dwóch jajek 25 g orzechów łyżka bułki tartej Lukier

  • Tradycyjny makowiec z polewą lukrową

    Makowiec z polewą lukrową - składniki: Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 100 ml mleka 25 g brązowego cukru 2 żółtka 25 g roztopionego masła Masa makowa: 400 g gotowej masy makowej białka z dwóch jajek 25 g orzechów łyżka bułki tartej Lukier: białko z jajka 150 g cukru

  • Makowiec na święta na dwa sposoby - zawijany i na kruchym cieście

    Makowiec, ciasto z makiem, strucla… Taki deser musi pojawić się na świątecznym stole! Można je robić na różne sposoby – my przedstawimy dwa pomysły na ten smakołyk. Sprawdźcie, jak zrobić makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie oraz makowiec zawijany, czyli struclę! Przepis