makowiec
-
Strucla makowa siostry Anastazji. Tradycyjny przepis, którego nie może zabraknąć na noworocznym stole
Strucla makowa to nieodzowny wypiek, który gości na świątecznym stole. Przepis siostry Anastazji to prawdziwy rarytas wśród tradycyjnych wypieków domowych. Kluczowa jest delikatna i kremowa masa makowa i drożdżowe ciasto.
-
Zapomnij o suchym makowcu! Ten składnik dodany do masy gwarantuje pyszne, wilgotne ciasto świąteczne
Makowiec to tradycyjny i flagowy wypiek świąt Bożego Narodzenia. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło smaczne, a wnętrze idealnie kremowe i wilgotne sięgnij po słodki składnik. Tak przygotowana masa wypadnie idealnie w połączeniu z drożdżowym rarytasem.
-
Sposób na pękającego makowca. Dzięki tej technice zawsze wyjdzie perfekcyjny
Makowiec to ciasto, które nie wszystkim wychodzi pomimo swojej prostoty. Największą zmorą okazuje się jego pękanie. Jednak przedstawiona przez nas technika może temu zapobiec. Sprawdź i zastosuj jeszcze przed świątecznym pieczeniem.
-
Jak gotować mak? Ta metoda gwarantuje, że nie wyjdzie gorzki - wszystko dzięki odrobinie nabiału
Mak to tradycyjny składniki potraw wigilijnych. Dodaje się go do słodkiego makowca, kutii, biszkoptu czy innych przysmaków. Jak zatem gotować ziarna, by nie były gorzkie? Kluczowy jest dodatek nabiału i odpowiednie proporcje.
-
Masz dość zwykłego makowca? W tym roku zachwyć gości rogalikami z białym makiem
Rogaliki z białym makiem z pewnością staną się hitem wśród słodkości, które znajdą się na świątecznym stole. Wiele osób uwielbia puszyste drożdżowe rogaliki, jednak bez trudu znajdziemy fanów tych wykonanych z kruchego ciasta. Poniżej znajdziesz d...
-
Pieczesz makowiec, a po rozkrojeniu okazuje się dziurawy? Dziadek cukiernik zdradza, gdzie robimy błąd
Święta Bożego Narodzenia bez makowca są jak Wielkanoc bez jajek - niemożliwe do wyobrażenia! Zawijane ciasto z makiem to deser, któremu trudno się oprzeć. Gorzej jednak, gdy po przekrojeniu okazuje się, że wewnątrz mamy dziurę. Można jej uniknąć!
-
Tradycyjny makowiec Magdy Gessler. Smak to zasługa tego ciasta drożdżowego. "Moje makowce są najlepsze w Polsce"
Święta zbliżają się wielkimi krokami, coraz mniej zostało czasu na ich przygotowania. Ciasta powinny już piec się w piekarniku, a potrawy powinny gotować się na kuchence. Jednak niestety, niektórzy jeszcze nie znaleźli idealnego dla siebie przepis...
-
Makowiec japoński na święta. Sekretny składnik, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne
Makowiec japoński to wyjątkowy deser, który bardzo często pojawia się na świątecznym stole. Stanowi idealną propozycję dla osób, które nie są zwolennikami mącznych wypieków, ponieważ ciasto jest bez spodu. Sprawdź, jak zrobić makowiec japoński, ab...
-
Jest lepsze od klasycznego makowca i odpowiednio wilgotne. Zrób je na święta, a goście będą zachwyceni
Przygotowania świąteczne w wielu domach toczą się od kilku dni. Warto przygotować niektóre wypieki i potrawy wcześniej, aby zdążyć ze wszystkim na czas. To ciasto możesz przygotować już dziś, a jego smak jest lepszy od tradycyjnego makowca.
-
Piegusek - duża blacha. Przygotuj smaczne i proste ciasto na wigilijny stół
Chcesz przygotować ciasto z makiem, znane jako piegusek? Duża blacha pysznego wypieku wspaniale sprawdzi się w czasie Bożego Narodzenia. Poczęstuj swoich gości aromatycznym deserem z makiem, który łatwo przygotujesz z kilku składników. Sprawdź, ja...
-
Czy można jeść czosnek z kiełkami? Nie popełniaj poważnego błędu
-
Zamiast mazurka podaj to w Wielkanoc. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
-
Jak w naturalny sposób zadbać o czyste drogi oddechowe i odporność? Pomogą ekstrakty ziołowe i witaminyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić
-
Domowy pasztet. Nie dodawaj bułki, inny składnik sprawi, że będzie pyszniejszy
- Gotowanie ziemniaków z mikrofali - to nie studencki żart, a sprawdzona metoda
- Przepis na ćwikłę z chrzanem. Trik z burakami zapewni efekt wow
- Jak zrobić wydmuszkę? To łatwiejsze, niż myślisz - potrzebne są dwa drobiazgi
- Zupa kalafiorowa. Z tymi przyprawami będzie o niebo lepsza
- Jak siać rzeżuchę? To banalnie proste, ale uważaj, by nie popełnić tego błędu
-
Ciasta na święta - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy. Poznaj złote zasady benedyktynki
Ciasta na święta według Hildegardy z Bingen robią furorę. Nic w tym dziwnego, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To głównie zasługa mąki orkiszowej i kilku złotych zasad benedyktynki.
-
Babka makowa. Przepis na świąteczne ciasto, które skradnie serca gości. Kluczem jest skład i kolejność
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć świątecznych wypieków i łakoci. Przepisem idealnym na święta jest babka makowa - wyjątkowo smaczna i zjawiskowa. Kluczowe w przygotowaniu jest dodanie zmielonego maku, zachowanie proporcji i odpowiednia...
-
Makowiec z białego maku. Takiego ciasta na pewno nie jadłeś! Urozmaić swoje świąteczne wypieki
Makowiec z białego maku to ciasto, którego być może nigdy nie miałeś okazji skosztować. Podczas świąt Bożego Narodzenia zazwyczaj pieczemy makowca z klasycznym czarnym makiem. Koniecznie zobacz przepisy z białą wersją maku.
-
Placek z makiem suchym siostry Anastazji - poznaj kultowy przepis, który pokochały miliony
Placek z makiem suchym siostry Anastazji niewątpliwie zrobił kulinarną furorę. Dla wielu siostra Anastazja to wielki autorytet kulinarny, a jej proste przepisy są chętnie wykorzystywane. Sprawdź, jak wykonać popisowe ciasto z makiem.
-
Świąteczny makowiec bez zawijania. Ta metoda sprawi, że zrobisz go ekspresowo
Makowiec bez zawijania to prosta i szybka propozycja na wypiek świąteczne. Jest nie tylko aromatyczny, a także zrobisz go ekspresowo, ponieważ nie stracisz czasu na składanie ciasta. Podajemy przepis.
-
Jak uratować zbyt gorzki makowiec? Uzyskasz idealny smak, jeśli przygotujesz mak we właściwy sposób
Jak uratować zbyt gorzki makowiec? Najważniejsze w jego przygotowaniu jest odpowiednie przyrządzenie masy makowej. Podpowiadamy, co zrobić, aby wasze bożonarodzeniowe ciasto miało słodki i lekko orzechowy smak masy makowej.
-
Makowa gwiazda, czyli świąteczny hit nad hitami. Łatwiejsza niż wygląda i smaczniejsza od makowca
Makowa gwiazda to przepyszne i bardzo efektowne ciasto, które zawsze na święta robi wielkie WOW wśród gości. Na pierwszy rzut oka to ciasto wygląda na skomplikowane i trudne do zrobienia. Nic bardziej mylnego - oto przepis, który bije na głowę...
-
Makowiec: makowce mogą być różne, ale ten przepis wyróżnia się znakomitością
Makowiec to ciasto, które serwuje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnego makowca wykonuje się z ciasta drożdżowego, masy makowej z dodatkiem skórki pomarańczowej, miodu oraz bakalii.
-
Ten błąd sprawia, że masa makowa jest gorzka i nawet moczenie w mleku nie pomoże. Zobacz, jak go uniknąć
Przygotowywanie masy makowej towarzyszy w grudniu wszystkim tym, którzy decydują się samodzielnie upiec ciasta na święta i przynajmniej część gotowych produktów zastąpić tymi domowej roboty. Czasem jednak istnieje ryzyko, że mak wyjdzie gorzki....
-
Makowiec z jabłkami - prosty przepis na fenomenalne ciasto bożonarodzeniowe. Prawdziwa pychota!
Makowiec to jedno z ciast, które co roku pojawiają się na świątecznych stołach. Przedstawiamy przepis na makowiec z jabłkami. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak wprost genialny. Po upieczeniu można udekorować go polewą czekoladową.
-
Strucla makowa to przepis na słodkie święta. Klasyczne ciasto smakuje najlepiej z domową masą
Strucla makowa to synonim świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie klasycznego cista nie jest trudne, jednak wymaga najlepszej jakości składników. Mowa tu o świeżej, domowej masie z bakalii i maku, a także puszystym cieście drożdżowym. To połączenie...
-
Zapomnij o klasycznym makowcu. To ciasto łączy dwa najsmaczniejsze wypieki. Jest puszyste jak chmurka
Klasyczne wypieki towarzyszą nam co roku na świątecznej wieczerzy. A może by tak połączyć dwa najpopularniejsze ciasta w jedno? Ten przepis pokazuje, że to nie takie trudne. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki i trzymać się receptury. Smak jest...
-
Makowiec z bakaliami. Doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie. Podajemy bardzo prosty przepis
Przedstawiamy przepis na makowiec z bakaliami, który doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie. To miękkie, wilgotne, delikatne ciasto pełne owocowego aromatu będzie wspaniałym zwieńczeniem świątecznego obiadu. Makowiec będzie świetnie smakował z...
-
Makowiec z suchego maku. Niestandardowy przepis, który dopieści każde podniebienie
Makowiec z suchego maku nie jest typowym przepisem świątecznym. Niemniej jednak ma duże zadatki na to, aby zostać królem wigilijnego stołu. Jak go przygotować? Poznaj sposób, którym zaskoczysz rodzinę i bliskich.
-
Makowiec z gotowej masy makowej z puszki. Czy może być smaczny? Zdecydowanie tak!
Makowiec z gotowej masy makowej z puszki może również zachwycić podniebienia rodziny i znajomych. Ważne, by unikać w składzie syropu glukozowo-fruktozowego, cukru inwertowanego czy konserwantów. Makowiec z gotowej masy makowej z puszki to idealne...
-
Co można zrobić z gotowej masy makowej? Szybkie rozwiązania na pyszne desery na Boże Narodzenie
Co można zrobić z gotowej masy makowej, by zachwycić podniebienie rodziny i znajomych w okresie świątecznym? Jest wiele ciekawych pomysłów na jej wykorzystanie!
-
Makowiec tradycyjny zawijany z tego przepisu wychodzi pyszny! Prosty i idealny jako świąteczne ciasto
Makowiec tradycyjny to wyjątkowe ciasto - jest delikatne i aromatyczne. Przedstawiamy przepis, z którym wyjdzie idealnie wilgotne. Sprawdzi się w Boże Narodzenie i prawdopodobnie, kiedy raz je spróbujecie, będziecie chcieli powtarzać ten wypiek...
-
Jak zrobić masę makową? To sprawi, że makowiec będzie przepyszny!
Jak zrobić masę makową, by zachwycić rodzinę? Mak to jeden z najbardziej popularnych dodatków do ciast w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Dobre przygotowanie maku jest więc umiejętnością "must-have"!
-
Szybkie ciasto z makiem na oleju. Idealny pomysł na ciasto, które przygotujesz 5 minut przed wigilią
Szybkie ciasto z makiem na oleju to genialna alternatywa dla osób, które z uwagi na zapełniony grafik mają niewiele wolnego w ciągu dnia, a chcą poczęstować rodzinę czy znajomych pysznym wypiekiem. Zaskocz ich takim rozwiązaniem!
-
Makowiec bez zawijania. Prosty przepis na przepyszne, świąteczne ciasto o pomarańczowym aromacie
Makowiec bez zawijania to pomysł na świąteczne ciasto, którego wykonanie zajmie o wiele mniej czasu niż tradycyjnego, zawijanego. To rewelacyjne ciasto będzie idealną propozycją na bożonarodzeniowy stół. Podajemy przepis.
-
Nie dodasz tego składnika, a wypiek wyjdzie suchy jak wiór. Bez niego nie będzie smakował tak samo
Dokładność w przygotowywaniu wypieków jest bardzo ważna. Jeśli ominie się chociaż jeden składnik może skończyć się to niepowodzeniem. Co zaburzy smak tego ciasta? Jeden ważny produkt, po który zazwyczaj sięga się w sezonie jesienno-zimowym.
-
Makowiec japoński to pyszny wypiek podawany inaczej. Pominiesz jeden krok, a popsujesz wszystko
Makowiec japoński to zdecydowanie ciasto dla wszystkich tych, którzy przepadają za makiem w dużych ilościach. Wykonanie jest proste, a smak nie do podrobienia. Trzeba jednak pamiętać o jednej ważnej czynności. Pominięcie jej może skutkować zepsuci...
-
Strucla makowa nie tylko na święta. Sprawdź nasze przepisy, a będziesz robić to ciasto co tydzień
Strucla makowa inaczej zwana popularnie makowcem to ciasto, które pojawia się na naszych stołach zwłaszcza w okresie świąt Wielkanocnych bądź Bożego Narodzenia. W artykule przedstawimy kilka przepisów na strucle w różnym wydaniu.
-
Rzeszowiak - przepis na ciasto, które uwielbiały nasze babcie. Ty też się w nim rozsmakujesz!
Rzeszowiak - przepis na ten deser to połączenie aż trzech ciast: orzechowca, sernika i makowca. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Ten wypiek uwielbiały też nasze babcie, warto im zaufać!
-
Świąteczna strucla makowa. Najszybszy przepis na ciasto
Trudno wyobrazić sobie święta bez słodkich wypieków. Jednym z nich jest bez wątpienia tradycyjny makowiec zawijany w drożdżowym cieście, pełen aromatycznych bakalii. Co ciekawe, przepis na niego jest dziecinnie prosty i powinny sobie z nim poradzi...
-
Jak przygotować mak do makowca? Ten przepis bije na głowę sklepowe puszki
Domowa masa makowa przyda się przy wielu świątecznych wypiekach. Użyjemy jej nie tylko do tradycyjnego makowca, ale też klusek z makiem, serników, drożdżówek czy rogalików. Przygotowanie jej na własną rękę jest naprawdę proste, a efekt pozytywnie...
-
Makowiec japoński - przepis na bezglutenowy deser. Ten smak udoskonali twoje święta
Tradycyjny makowiec to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. A gdyby spróbować czegoś innego? Może makowiec japoński? Jest pyszny, delikatnie słodki i z pewnością pokocha go każdy łasuch. Jak zrobić makowiec japoński? Przepis jest bardzo prost...
-
Tort makowy - różne oblicza świątecznego ciasta idealnego na Boże Narodzenie
Tort makowy to idealny pomysł na słodki torcik. Sprawdź różne warianty tradycyjnego makowca, który stworzy idealny duet z aromatyczną kawą lub kubkiem gorącej czekolady.
-
Makowiec w kształcie gwiazdy - pyszne i efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół
Makowiec w kształcie gwiazdy to absolutny król świątecznych wypieków. To ciasto prezentuje się naprawdę efektownie, wielu gości z pewnością zapyta, "jak udało ci się zrobić tak piękne ciasto?" My podpowiemy ci jak. Przepis na makowiec w kształcie...
-
Przepis na makowiec - dwa oblicza ciasta
Przepis na makowiec tradycyjny zawijany jest bardzo popularny i to właśnie w tej formie gości na naszych stołach w Święta Bożego Narodzenia. Równie efektownie może prezentować się makowiec na kruchym cieście, który zachwyca połączeniem miękiego i...