mapa smaków polski
-
Strucle, makowce, kluski, kutie i łamańce, czyli o maku - najbardziej polskim składniku
Dla jednych tylko w Boże Narodzenie. Dla innych - uzależnienie. Według niektórych trącąca myszą ohyda, wedle innych - nasz rodzimy, niepowtarzalny aromat, nieodłącznie związany z kulturą. A do tego, żeby powstał, musi zakwitnąć piękny czerwony kwi...
-
"W tym roku możemy - a nawet powinniśmy - odpuścić sobie przygotowania do świąt. Przynajmniej na polu kuchennym"
Kolacja wigilijna i dwa uroczyste obiady w święta Bożego Narodzenia - to co najmniej trzy wielkie posiłki do przyrządzenia. Mnóstwo pracy. W tym roku restauracje - często walczące o przetrwanie i prawie zamknięte - szczególnie namawiają, żebyśmy t...
-
"Ktoś przygotowuje farsz, ktoś ugniata ciasto, ktoś klei. Przy pracy się gada, przy pierogach ludzie się bratają"
Zawiniątko z cienkiego, dość neutralnego w smaku ciasta. A w środku niespodzianka: słodka lub słona. To na te pełne smaku pakuneczki zjeżdżają do Polski turyści z wszelkich stron świata. A my, wspominając te najlepsze u babci, do upadłego będziemy...
-
"Kanon kuchni polskiej, bez względu na to, jak górnolotnie będzie to brzmieć, stoi twarogami"
Co zaskakujące - nie ma wcale tyle białka, na ile wygląda. Jednak nie można mu odmówić tego, że stanowi jedną z podstaw naszej kulinarnej tożsamości. To jeden z najbardziej klasycznych produktów kuchni polskiej, a jeden z niewielu przetworzonych....
-
Królowa polskich upraw, kulinarny majstersztyk, gwiazda na stole. Mimo to bigos traktujemy jak "śmietnik"
Podobno - głowa pusta. A tak naprawdę pełna słodkiego kaczana i kolejnych warstw, które różnią się od siebie smakiem, kolorem i konsystencją liści. Jednocześnie delikatna i pieprzna. Syta i niebojąca się trudnych warunków. Wiele jej zawdzięczamy, ...
-
Mózg w deserze, hormony szczęścia i zero waste. Piąta ćwiartka zawładnęła polską kuchnią
Wywołuje wiele emocji - raczej skrajnych. Można ją kochać albo nienawidzić. Niektórzy mówią też, że trzeba dorosnąć, by prawdziwie docenić ten smak. Ale za "piątą ćwiartką" idą nie tylko doznania smakowe, lecz także cała ideologia.
-
Kompot? Lepkie, w konsystencji nie do przyjęcia, obrzydlistwo. Co się stało? Dorosłam
Kochasz czy nienawidzisz? Pijesz ciepły czy tylko schłodzony? Lubisz go od dzieciństwa, czy znienawidziłeś go wtedy, by polubić jako dorosła osoba? Co? Oczywiście kompot!
-
O ich pochodzenie jesteśmy skłonni wykłócać się godzinami. Kluski polskie czy niepolskie?
Jestem przekonana, że waszą tożsamość i pochodzenie - w tym również na przykład migracje waszych przodków mogłabym sprawdzić jednym pytaniem. Jakim? Jakie kluski najczęściej gościły na waszym stole rodzinnym. I pomocniczymi: jakie robiła babcia od...
-
"Robienie przetworów na zimę kojarzy mi się z magią". To nasz sport narodowy
Według mnie istnieją dwa polskie sporty narodowe, a do tego są to sporty przecinające się: grzybobranie oraz robienie przetworów. Zgodzicie się ze mną?
-
Choć mamy do nich dostęp przez cały rok, właśnie teraz są najlepsze. Kiszone ogórki to must-have w każdym polskim domu
Podobno są miejsca na ziemi, gdzie kiszonka uważana jest za zgniliznę, a kiszony ogórek nadaje się najwyżej na kompost. Mamy jednak szczęście mieszkać w kraju, w którym kiszony ogórek to kulinarny fetysz: nie tylko u masowego odbiorcy czy uznanych...
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Coraz więcej regionów w Polsce ma ten problem. To powoli nowa rzeczywistośćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Przebija jajeczną i jest o wiele łatwiejsza. Pasta, która się nie nudzi
-
Podał kod BLIK w sklepie, a opłacił nieznany obiad. Jak do tego doszło?
- Pyszne czekoladowe brownie. Przepis, który nie może się nie udać
- Trik na zachowanie koloru warzyw podczas gotowania. Stosuje go Gessler
- Bun Cha - azjatycki smak, który zachwycił Bourdaina podczas podróży do WietnamuMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
- Frytki jak z najlepszego fast fooda. Będą chrupiące do granic możliwości
- Jak doprawić rybę, żeby była pyszna? Cytryna i sól to nie wszystko
-
Kiedy słyszę "kurka", myślę "jajecznica", "lato", "wakacje". To chyba ulubiony grzyb Polaków
Choć jako dziecko grzybów zbierać nie znosiłam - nasz narodowy sport traktując bez należnego mu nabożeństwa - to był od tej reguły wyjątek. Kiedy w domu padało hasło "jedziemy na kurki", wdziewałam kaloszki, szukałam kosturka i byłam gotowa.
-
Dla niektórych przykre wspomnienie dzieciństwa. Dla innych robienie kompotu z rabarbaru to "najważniejsza rzecz w życiu"
W Polsce uznawany jest za warzywo, w USA jest owocem. Niektórzy kochają jego kwaskowaty posmak i wyczekują początku wakacji, kiedy się pojawia, a inni nie znoszą jego ciągnącej się, pasmowej struktury. W niektórych odmianach ceniony przez szefów...
-
"To nie jest kwestia tego, czy je polubisz, czy nie. Ale na pewno chcesz raz w życiu spróbować"
Mówi się, że to Francuzi jedzą ich najwięcej, ale tak naprawdę na ich talerzach pojawiają się od święta. Za to niewiele osób wie, że w Polsce popularne były już wieki temu. Czy w przyszłości staną się alternatywną formą białka i dlaczego polskie...
-
Truskawka to duża poziomka - nie odwrotnie. W sercach Polaków zajmuje specjalne miejsce
Truskawki budzą wspomnienia. Zazwyczaj o słonecznym lecie bądź deszczowej wiośnie czy zimie, podczas której otwieraliśmy słoik z dżemem lub konfiturami z truskawki. Przywołują smak, zapach, lody z nich zrobione i okoliczności, w jakich je jedliśmy...
-
Niegdyś musiał walczyć o pozycję na polskim stole. Dziś nie wyobrażamy sobie bez niego obiadu
"Mięsko zjedz, ziemniaczki możesz zostawić" - kto z nas nie usłyszał w życiu takiego zdania? I kto z nas nie wolał czasem od mięska owych traktowanych po macoszemu, bo jedynie jako dodatek, ziemniaków? Bo pyszne, bo słodkawe, kremowe, bo to chyba...
-
Co region, to inny przepis. Nazwy też nie mają jednej. Mimo to cała Polska zna te "kluski"
Na temat tej przekąski rozgorzało wiele dyskusji, bowiem niejedno ma imię. Ale nie jest to powód, który wprawia ludzi w konsternację. Można ją podawać na kilka sposobów - jeśli jedliście ją na słodko, to pewnie zaskoczy was, że inni podają ją z...
-
Kiedyś była wyrobem recyklingowym z gorszych składników, dzisiaj to prawdziwy rarytas. Polska kocha kaszankę
Choć nie słynie z bardzo apetycznego wyglądu, trudno wyobrazić sobie kulinarne życie bez jej obecności. Szczególnie w sezonie grillowym. W tym roku zapewne będzie wyglądał nieco inaczej, ale jeśli uda się wam uruchomić sprzęt w przydomowym ogródku...
-
Niektórzy z radością organizują mu "pogrzeb", ale to wciąż ulubione danie wielkanocne Polaków. Jak trafiło na stoły?
Choć przygotowuje się go także bez okazji, trudno wyobrazić sobie bez niego święta wielkanocne. Skąd w zasadzie żurek wziął się na polskich stołach i dlaczego pomylenie go z białym barszczem można uznać za potwarz?
-
"Jeśli pęka z trzaskiem, jest idealny". Skąd się wzięła ulubiona przekąska Polaków? Sprawdzamy
Są stałymi bywalcami na niemal każdej imprezie. Często sięgamy po nie, gdy chcemy coś przekąsić lub zabieramy je na drogę. Ale skąd kabanosy wzięły się w Polsce i dlaczego wiele osób tak za nimi przepada?
-
Słowo niepodobne do niczego, a za nim kryją się setki lat tradycji. Skąd jej sława na Podhalu?
Każdy, kto choć raz był w Zakopanem, z pewnością spotkał się z nazwą "bryndza". Dla wielu osób to słowo niepodobne do niczego. Jednak nie tylko ono stanowi o wyjątkowości tego regionalnego wyrobu. Czym właściwie jest bryndza i co ma wspólnego z...
-
Nazywasz go sernikiem lub kołaczem? Lepiej nie przyznawaj się do tego przy Ślązaku
Ten wypiek to prawdziwe dziedzictwo kulinarne Śląska. Nic dziwnego, że nie może zabraknąc go na żadnej uroczystości rodzinnej, a już na pewno nie na weselu. Skąd się wziął i jak zrobić śląski kołocz?
-
Słyną z lekko słodkiego smaku i niesamowitej chrupkości. "Były tu od zawsze" - mówią najstarsi mieszkańcy Kalisza
Choć wyglądają podobnie, tak naprawdę każdy jest inny. Wszystko dzięki temu, że producenci z należytą dbałością wytwarzają je ręcznie. Dlaczego andruty stały się symbolem Kalisza? Zapraszamy do lektury kolejnego odcinka Mapy Smaków Polski.
-
Uwielbiana przez Włochów, a my jemy jej niewiele. Na Podhalu króluje od kilku wieków
Zwyczaje pasterskie na Podhale dotarły za sprawą przybyszów z południa. Dzięki nim dziś możemy raczyć się wyjątkowym przysmakiem tego regionu. Dlaczego jagnięcina podhalańska szczyci się sławą, również wśród Włochów?
-
Nazwanie jej zupą zakrawa na profanację. Czym jest ta klasyczna, świąteczna, śląska potrawa?
Nazwijcie ją zupą, a obrazicie Ślązaka. Tym bardziej, że, jak wiadomo, Ślązacy to ludzie o ogromnym szacunku wobec tradycji. Dzięki nim do dziś możemy raczyć się wigilijną moczką. Co to takiego i jak ją przygotować?
-
Małopolanie kultywują tradycję chowu od niemal tysiąca lat. Ta polska ryba po prostu musi być wyśmienita
Początek grudnia to czas, w którym coraz częściej zastanawiamy się nad tym, co podamy na świątecznym stole. Pośród tradycyjnych dwunastu potraw musi się znaleźć miejsce na karpia - rybę, która od lat gości w polskich kuchniach - nie tylko od święt...
-
Kiedyś podkreślała zamożność rodziny, dziś - mimo dostępności - wciąż rzadko trafia na stoły
Choć Polska jest największym eksporterem gęsiny w Europie, Polacy wcale nie jedzą jej zbyt dużo. A szkoda, bo jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Historia chowu gęsi w naszym kraju sięga wielu wieków wstecz i być może właśnie dzięki temu...
-
Wyrabiane by pomagać biednym, dziś to symbol miasta. Dlaczego 11 listopada Poznań stoi rogalami?
Te kaloryczne wypieki od ponad wieku 11 listopada goszczą w poznańskich cukierniach i na straganach. Dlaczego rogalami świętomarcińskimi zachwyca się cała Polska? Co ma imitować ich kształt? Czy domowa produkcja jest pracochłonna? Sprawdźcie sami.
-
Mimo że to po prostu cukierek, na Wszystkich Świętych warszawiacy kupują ją garściami. W czym tkwi fenomen pańskiej skórki?
"Wyciągacz plomb", "łamiszczęka", "mordoklejka" - to dość przerażające określenia warszawskiego rarytasu sprzedawanego najczęściej na straganach stojących pod płotem cmentarza na Wszystkich Świętych. Pomimo tych obrazowych epitetów wiele osób nie...
-
"Jeśli dla premiera... to u mojej siostry!" czyli jak zwykła kiełbasa przetrwała czasy przemian ustrojowych
Ta kiełbasa, jak mało która, zasłynęła z wysokiej jakości. To dzięki najlepszym składnikom wybiła się z cienia kiełbasy krakowskiej i przetrwała próby zahamowania produkcji w czasach powojennych. Jak kiełbasa lisiecka trafiła na stoły Polaków? Za...
-
Powstaje z zepsutego twarogu, a w smaku może dorównywać serom z Francji. Dziś to prawdziwy rarytas
Legenda głosi, że powstał dzięki pożarowi, ale to gospodynie kultywowały tradycję jego produkcji. Jak z psującego się twarogu stworzyć znakomity wyrób, którym zachwycają się także za granicą? Wielkopolanie mają swoje sposoby.
-
Choć bywa nazywany dziadem, gościł na królewskich stołach. Wyglądem zachwyca do dziś
Nie ma zgody co do pochodzenia tego wypieku i nic dziwnego, że każdy chce przypisać je sobie. Choć mówi się na niego baba z rożna albo dziad, ten dostojny deser gościł na królewskich stołach podczas ważnych uroczystości. Być może mieliście okazję...
-
Tradycja jego wyrobu ustała w czasach PRL-u, ale jedna osoba odtworzyła przepis. Teraz to nasze dobro narodowe
Jego produkcję zlecił biskup, a podawano go królom na Wawelu i w Warszawie. Uwielbiany przez Małopolan, o mało nie pozostał jedynie śladem na kartach historii. Dziś możemy zachwycać się jego oryginalnym smakiem dzięki Antoniemu Madejowi. W czym tk...
-
Tradycja jej produkcji utrzymuje się tu od wieków, a wciąż nie każdy słyszał o susce sechlońskiej - chlubie Małopolan
Powstała dzięki proboszczowi z misją ściągania wiernych na dobrą drogę, a potomkowie pierwszych producentów po dziś dzień kultywują tradycję jej wytwarzania. Suska sechlońska to niewątpliwy rarytas pośród specjałów Małopolski, ale... co to właściw...
-
Dobre na świeżo, po kilku tygodniach, a nawet miesiącach. Na Podlasiu pojawiły się dzięki Szwajcarom
Szwajcarzy nauczyli ich wyrabiać sery, oni od setek lat kultywują tę tradycję. Najpierw na domowy użytek, a od kilku dekad na większą skalę. Mieszkańcy Korycina i okolicznych miejscowości wytwarzają wyjątkowe sery korycińskie, rozpoznawalne nie...
-
Wyjątkowy miód drahimski z polskich "małych Mazur". "Nasze życie rodzinne jest w pełni podporządkowane pszczołom"
- Żeby wyprodukować około 300 gramów miodu, pszczoła musi przelecieć około 88 500 kilometrów i usiąść na dwóch milionach kwiatów. Samo nalanie pozyskanego miodu do słoiczka nie zabiera co prawda zbyt wiele czasu, ale żeby miód był gotowy do...
-
Wielbłądzia Farma z Dolnego Śląska. Właścicielka: Na nasz pomysł rodzina i znajomi reagowali niedowierzaniem albo uśmiechem
W miejscowości Sanie na Dolnym Śląsku znajduje się nietypowa farma. Państwo Szymańscy od nieco ponad roku hodują na niej wielbłądy, których mleko staje się coraz bardziej popularne. Jak to się stało, że postanowili je hodować? Jak wielbłądy -...
-
Jedyna farma wasabi w Europie Środkowej jest w Polsce. "Jeśli ktoś chce je uprawiać dla pieniędzy, przegrał na starcie"
Wiedzieliście, że w Polsce również uprawia się wasabi? Jedyna farma chrzanu japońskiego w Europie Środkowej mieści się w okolicy Radomia. Skąd pomysł, żeby uprawiać je właśnie tu, w sercu Starego Kontynentu?
-
Była konsul generalną w Nowym Jorku, a dziś warzy żywy ocet. "Mało kto wie, że można pić ocet z wodą. I że to jest smaczne"
- Przez wiele lat miałam własną firmę, zarówno w Wielkiej Brytanii, gdzie się urodziłam i wychowałam, jak i w Polsce, gdzie mieszkam od 1991 roku - opowiada Urszula Gacek, właścicielka Octovni. - Dla mnie prowadzić własny biznes to naturalny stan...