marchewka
-
Warzywa wyglądają jak po nieprzespanej nocy? Jeden trik i będą chrupać jak prosto z grządki
Jak ożywić zwiędłe warzywa, które straciły jędrność i wygląd? To częsty problem, zwłaszcza przy większych zakupach. Niepotrzebnie lądują w koszu, gdyż istnieje prosty sposób, by przywrócić im świeżość i apetyczny wygląd, bez marnowania jedzenia.
-
Niektóre warzywa tracą po ugotowaniu, inne zyskują. Tak wyciągniesz z nich to, co najlepsze
W jakiej formie warzywa są najzdrowsze? Choć niektóre tracą część składników odżywczych podczas obróbki termicznej, inne wręcz zyskują na wartości. Warto wiedzieć, jak najlepiej je spożywać, aby maksymalnie wykorzystać ich właściwości.
-
Tylko 5 składników i dziecinne prosty przepis. Tak zrobisz fafernuchy. W sam raz na ząb
Czym są kurpiowskie fafernuchy? Pod niecodzienną nazwą skrywa się smakowita przekąska w formie marchewkowych ciastek. Ważnym składnikiem, którego nie można pominąć, jest również pieprz. Jak je zrobić?
-
Wspiera odporność, wspomaga odchudzanie i znacznie więcej. Jedz zamiast pomarańczowej. Nie pożałujesz
Choć jej pomarańczową odmianę zna praktycznie każdy, w ciemniejszej odsłonie może zaskakiwać. Tym bardziej że wcale nie tak łatwo trafić na nią w sklepie. Czy warto oraz jak spożywać czarną marchewkę?
-
Gdy wszyscy smażą pączki, ja piekę coś lekkiego. Dwa nieoczywiste składniki, a smak wyszedł boski
Szybkie i proste ciasteczka? Ten przepis to idealne rozwiązanie na dni, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować z diety. Poniższa propozycja z płatków owsianych nie dość, że jest smaczna, to jeszcze błyskawiczna w przygotowaniu.
-
Najdziwniejszy trik na oczyszczanie ryby. Wystarczy warzywo. "Nie sądziłem, że to zadziała"
Jak łatwo oczyścić rybę z łusek? To niewdzięczne zadanie bywa wyjątkowo kłopotliwe, a przy okazji sprawia, że dookoła robi się ogromny bałagan. Chyba że wypróbujesz niecodziennej metody, którą polecił szef kuchni.
-
Polacy ją uwielbiają i mogą jeść codziennie. Ten tani dodatek do obiadu będzie gotowy w kilka chwil
Marchewka zasmażana do obiadu to jeden z tych smaków, które przywołują wspomnienia dzieciństwa. Po raz pierwszy spróbowałam jej jako dodatek u babci i do dziś pozostaje stałym elementem mojego menu. Przygotowanie jest proste, a efekt zawsze smaczn...
-
Zrób je w kilka minut i zobacz jak rodzinie opada szczęka. Te placki są lepsze od ziemniaczanych
Warzywa znajdują zastosowanie nie tylko w zupach lub deserach, lecz także sprawdzają się świetnie jako baza do wytrawnych placków. Marchew to idealny przykład, ponieważ można z niej wyczarować chrupiące, pachnące i proste w wykonaniu danie. Jak...
-
To najlepsza kiszonka, jaką jadłam. Robi się błyskawicznie, jest pyszna i zdrowa. W sam raz na zimę
Co może być kiszone? Choć w Polsce niewątpliwie króluje kapusta oraz ogórki, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ten sposób przygotować też inne warzywa. Warto sięgnąć między innymi po marchew. Robi się łatwo, smakuje genialnie i jest ultra zdrowa...
-
Robię go od miesiąca i jeszcze się nie znudził. Zastępuje poranną owsiankę
O poranku mało komu chce się przyrządzać posiłek, przez co wiele osób wychodzi z domu bez jego zjedzenia. Na szczęście istnieją przepisy, które mogą rozwiązać ten problem. Jak? Zrobisz je raz i wystarczą na kilka najbliższych dni.
-
Wszyscy myślą, że jest nijaka, a to bzdura. Do zupy marchewkowej dodaj dwa składniki
Są takie dania, które większości kojarzą się jedynie z daniami dla dzieci. Tak jest choćby z ryżem na mleku, zupą mleczną i zupą marchewkową. Dziś mamy dla was właśnie przepis na zupę marchewkową, która będzie idealna dla wszystkich. Będzie...
-
Najprostsza surówka na świecie, a smakuje obłędnie. Chrupie jak szalona i orzeźwia w ciepłe dni
Latem nie ma nic smaczniejszego niż zdrowa surówka z młodej kapusty. Ten idealny dodatek do obiadu smakuje najlepiej właśnie teraz, kiedy warzywa ą świeże i delikatne. Póki można je znaleźć na targowisku, grzechem byłoby jej nie przyrządzić.
-
Bardzo chrupiące i milion razy lepsze od ziemniaczanych. Te placki robię co kilka dni
Gdy do naszej głowy wpada pomysł na zrobienie placków, zazwyczaj wykorzystujemy przepis na te zrobione z ziemniaków. Tylko garstka osób pomyśli o użyciu innego warzywa, które równie dobrze sprawdzi się w tej roli. Osobiście bardzo lubię...
-
Miałam dość placków ziemniaczanych, więc zrobiłam to. Każdy, kto je jadł, prosił o dokładkę
Gdy mówimy o plackach, przed naszymi oczami mogą pojawić się te zrobione z ziemniaków. Jednak przepisów na ten pyszny obiad jest wiele, a zamiast kartofli można do nich użyć inne warzywa. Ostatnio tego spróbowałam i nie żałowałam swojej decyzji. T...
-
Kiszone ogórki nie mają szans z tym. Obierz, zanurz i pozostaw na kilka dni, później są przepyszne
Zapewne większość z nas zastanawia się jakie przetwory przygotować na zimę. Wybór nie jest prosty, ponieważ dostępnych jest wiele przepisów na różne pyszności. My również dokładamy kolejną recepturę, której nie powinno się omijać. Moim zdaniem to...
-
Odkąd jej spróbowałam, nie sięgam już po inną surówkę. Kilka składników czyni z niej prawdziwą petardę
W urozmaiconym obiedzie nie może zabraknąć chrupiącego i orzeźwiającego dodatku. W końcu solidna porcja warzyw to podstawa zdrowej diety. Wśród ciekawych propozycji z pewnością można wymienić surówkę profesorską, która bije na głowę inne sałatki.
-
Biała kapusta królową wiosennej surówki. Dodaj jedno warzywo, a będzie smakować obłędnie
Wiosna to okres w roku, który daje nam najwięcej darów ziemi i aż szkoda ich nie wykorzystać. Jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce jest zdecydowanie biała kapusta. Zdrowa i niedroga, może stać się świetnym dodatkiem do rodzinnego obiadu....
-
"Drobna" pomyłka może kosztować cię wizytę w szpitalu. Roślinę łatwo pomylić z marchewką i pietruszką
Czasami drobna pomyłka może w kuchni kosztować nas zdrowie, a nawet życie. Mowa tu nie tylko o grzybach, ale i jak się okazuje o roślinie, która do złudzenia przypomina natkę pietruszki czy zieloną część marchewki. Jak ostrzega Państwowa Inspekcja...
-
Czy można jeść marchew z czarnymi plamami? Decydujący jest jeden szczegół
Marchew jest warzywem, które często posiada nieregularne kształty czy zabarwienie. Przeważnie są to normalne zmiany na skórce i nic nie stoi na przeszkodzie jej konsumpcji. Czasami jednak gołym okiem możemy stwierdzić, że coś z warzywem jest mocno...
-
Robię je zawsze z siekanymi orzechami, zajada się nim cała rodzina i zawsze prosi o więcej
Unikatowy smak przypraw, wilgotna struktura oraz aksamitna polewa to przysmak znany na całym świecie. Idealnie dobrane proporcje sprawiają, że każdy kto go spróbuje, prosi o dokładkę. Dodając jeden kluczowy składnik, sprawisz, że jeszcze przez dłu...
-
Ciężko uwierzyć, że dodaje się ten składnik do zupy z marchwi. To dodatek do deserów
Czy kiedykolwiek odważyłeś się na niecodzienne połączenia smakowe, które dla niektórych są abstrakcyjne? Jeśli nie, to tym razem jest na to pora. Ten przepis pokazuje, że można łączyć takie dodatki, które w życiu nie przyszłyby nam do głowy i są...
-
Zasiej to warzywo już w marcu. Z początkiem lata grządki będą pełne smakowitych, zdrowych plonów
Co siać w marcu, by już wczesnym latem móc zajadać się zdrowymi i ekologicznymi plonami? Marchew to klasyka klasyki, która odpowiednio zasiana pięknie się zakorzeni na grządkach czy nawet w skrzynkach na tarasie lub balkonie. Kluczem do sukcesu je...
-
Taka surówka nie zdąży trafić do lodówki. Marchewka w tym wydaniu zniknie ze stołu w okamgnieniu
Tradycyjne surówki odejdą w zapomnienie, gdy podasz do obiadu marchewkę w tej obłędnej wersji. Przepis jest banalnie prosty, jednak smak można uznać za kulinarne arcydzieło. Wszystko to za sprawą dodatków w postaci dorodnych cytrusów i nie tylko.
-
Moja babcia robi najlepszą marchewkę z groszkiem. Dodaje kilka kropel i nigdy nie wychodzi mdła
Marchewka z groszkiem ma tyle zwolenników co przeciwników, jednak moja babcia potrafi przygotować ją tak, że nawet największe niejadki proszą o dokładki. Ma swoją sprytną metodę, dzięki której zawsze wychodzi wspaniała.
-
Zero waste nie zawsze wskazane? Jeśli marchew ma te skazy, lepiej jej nie dodawaj do zupy czy sałatki
Przechowywanie żywności jest bardzo istotną sprawą, nie tylko dla naszego portfela, ale jak się okazję także zdrowia. Te skazy na marchewce powinny automatycznie zapalić naszej głowie czerwoną lampkę. Jeśli podamy takie warzywo w sałatce czy zupie...
-
Do marchewki z groszkiem dodałam składnik, o którym pewnie nie pomyślałaś. Ten smak śni się moim domownikom po nocach
Marchewka z groszkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Doskonale komponuje się z mięsem i ziemniakami, choć również solo smakuje wyśmienicie. Nie da się jednak ukryć, że klasyczna wersja marchewki z groszkiem potrafi być nudna i...
-
Do surówki dodałam składnik, który zwykle dodaje się do ciast. Moja mama była w szoku, jakie to smaczne
Dietetycy twierdzą, że do każdego posiłku powinniśmy spożywać porcję warzyw i owoców. Jak jednak przemycić takie ilości zieleniny do codziennej diety? Jednym z dobrych pomysłów jest przygotowanie zdrowej i smakowitej surówki. Ta z marchewką to hit...
-
Do surówki z marchewki dodaj ten chrupiący dodatek. Dzięki niemu warzywo zyska nowy, obłędny smak
Zapomnij o klasycznej mizerii i nudnych, pozbawionych kolorów dodatkach do obiadu. Oto surówka idealna na bazie tartej marchewki i chrupiącego dodatku. Taki duet podkreśli smak każdego domowego obiadu - zarówno tego w wersji mięsnej, jak i...
-
Przekonałam się, że racuchy z jabłkami to przeżytek. Teraz dodaję do nich ten składnik i słucham słów zachwytu
Placuszki na słodko to przysmak, po który sięgamy bardzo często. Najczęściej wykonuje się je na śniadania, by zapełnić brzuch na następne kilka godzin. Dodatkowo najpopularniejsze przepisy, które znamy mówią, że najsmaczniejszym dodatkiem, który...
-
Ciasto "wiewiórka" - rude jak marchewka i mocno orzechowe. Jeśli kochasz korzenne smaki, koniecznie je przygotuj
Ciasto "wiewiórka" to nic innego jak mocno marchewkowe ciasto z wyraźnym akcentem orzechowym. Widok tego domowego deseru natychmiast przypomina symbol jesieni, czyli naszą polską, rudą wiewiórkę. Pięknego koloru nada marchew z cynamonem, zaś...
-
Marchewkowiec to bezkonkurencyjny placek na jesienny stół. Wystarczy połączyć warzywa i korzenne dodatki
Nie ma lepszego ciasta na jesień niż marchewkowiec! To banalne i jednocześnie niezawodne połączenie warzyw i słodkich dodatków zawsze się udaje i doskonale sprawdzi się wśród jesiennych łakoci. Wystarczy kilka minut na starcie sezonowych dóbr,...
-
Klasyczne słodkości pójdą w odstawkę, jeśli przygotujesz to wyborne i puszyste ciasto marchewkowe
O tej porze roku królują aromatyczne przyprawy i korzenne smaki, dlatego warto postawić na ekspresową słodycz z dodatkową porcją witamin. Ciasto marchewkowe to idealne połączenie, które przygotujesz w mgnieniu oka. Wystarczy zetrzeć warzywo,...
-
Kurczak w jesiennym wydaniu, czyli soczyste roladki z marchewką i porem. Ten duet wypada obłędnie
Domowe menu pogrążą się w nudzie, a na stole goszczą cały czas te same dania? Zapomnij o tradycyjnych przepisach i postaw na soczystego kurczaka w anturażu warzyw. Wystarczy hojnie nadziać mięso marchewką, porem oraz dodatkiem nabiału. Efekt wow...
-
Surówka z marchewki nie musi być nudna. Ten składnik nada jej charakteru i pikanterii
Surówka z marchewki i jabłka to jedna z najprostszych propozycji do obiadu. Jest smaczna i zdrowa, ale nie oszukujmy się - podawana zbyt często, ma prawo się znudzić. Proponujemy więc podobną, ale nieco inną w smaku surówkę, którą twoja rodzina...
-
Jak przechowywać marchew na zimę? Oto porady i wskazówki, z których warto skorzystać
Jak przechowywać marchew? Zachowanie świeżości i chrupkości marchewki może być kluczowe dla zachowania jej smaku i wartości odżywczych. Oto kilka prostych wskazówek dotyczących przechowywania marchewek, które pomogą cieszyć się nimi przez dłuższy...
-
Wystarczą dwa składniki do zrobienia pasty jak u włoskiej babci. Tu króluje prostota i serowy twist!
Marzysz o włoskiej kuchni, jednak brakuje ci siły, chęci i produktów? Przygotuj obiad dla leniwych, czyli obłędną, dwuskładnikową pastę o kuszącym, pomarańczowym kolorze. Przyda się sezonowe warzywo, mąka i kilka dodatków na aksamitny sos. To...
-
Są lepsze od placków ziemniaczanych, a różnicą się jednym składnikiem. Robię je co 2 dni
Przy tych plackach każde inne wypadają blado. Gdy zrobisz je chociaż raz, nie pomyślisz, aby wrócić do ziemniaczanych. By wyszły tak, jak je opisujemy, wystarczy wymienić jeden produkt. Niby mała zmiana, a zmienia tak wiele.
-
Już nie marchewka z jabłkiem? Ten egzotyczny owoc doda surówce o wiele więcej smaku
Tradycyjna surówka z marchewki i jabłka często gości na polskich stołach. Świetnie komponuje się z różnymi daniami i dostarcza wiele cennych składników odżywczych. Proponujemy jednak jej alternatywną wersję z egzotyczną nutą. Zamiast jabłka można...
-
Aromatyczne ciasto marchewkowe. Przepis Ewy Wachowicz na korzenny deser jest dziecinnie prosty
Proste receptury na deser to te najlepsze. W mgnieniu oka przygotujesz to korzenne ciasto marchewkowe. Przepis Ewy Wachowicz wykona absolutnie każdy, bez względu na doświadczenie i umiejętności, natomiast efekt zwali z nóg. Wilgotne ciasto i słodk...
-
Jak siać marchew? Najlepsze gatunki pod uprawę
Uprawa marchwi może sprawić nam wiele radości, ponieważ nie jest skomplikowana i wymagająca. Trzymając się kilku prostych zasad, możemy wyhodować marchew w przydomowym ogródku, a następnie podawać ją jako smaczny składnik wielu dań. Jak siać...