marynowanie
-
Sąsiadka przyniosła mi raz i przepadłam. Odtąd paprykę marynowaną robię tylko z jej przepisu
Jak zrobić pyszną paprykę marynowaną? Przepis mojej sąsiadki to strzał w dziesiątkę. Jest szybki i prosty w wykonaniu, a ponadto zawsze, ale to naprawdę zawsze się udaje. Wystarczy nieco wysiłku, by cieszyć się jej smakiem przez całą zimę.
-
Marynowanie mięsa na grilla to łatwizna. Tak wyczarujesz aromatyczne, kruche przysmaki [PORADNIK]
Marynowanie sprawia, że mięso staje się bardziej kruche i soczyste. W ten sposób wydobywamy też jego największe walory smakowe. Aby jednak mięso takie było, powinniśmy pamiętać o kilku rzeczach. Na czym polega marynowanie mięsa i dlaczego warto zn...
-
Marynowanie - na czym polega i po co się to robi? Co można marynować? [PORADNIK NA MAJÓWKĘ]
Marynowanie żywności na pewno kojarzy większość z nas, ale na czym ono właściwie polega? Jakie składniki będą najlepsze do zamarynowania mięsa na grilla lub grzybów, a jakich powinno się unikać? Dzięki marynowaniu przygotujesz znakomite dania na...
-
Marynata do schabu pieczonego - prosty trik na kruche, soczyste mięso. Nie odmówisz sobie kolejnego kęsa
Marynata do schabu pieczonego to przepis, który warto znać i stosować nie tylko podczas majówki. Marynowane mięso zyskuje na walorach smakowych, a ponadto jest bardzo soczyste i kruche - wręcz rozpływa się w ustach. Taki efekt można uzyskać przy...
-
Pierś z indyka znowu wyszła za sucha? Zrób taką marynatę, a przestaniesz unikać tego mięsa
Marynata do piersi z indyka to dodatek, który przyda się na nadchodzący sezon grillowy i nie tylko. Marynowanie mięsa to proces, który warto stosować w kuchni. Dzięki marynowaniu mięso staje się bardziej kruche i aromatyczne. Jak zrobić pyszną...
-
Na święta marynuję pieczeń w ten sposób. Przyprawy dodaję na koniec, a mięso wychodzi soczyste i kruche
Najlepsze mięso na świąteczny obiad to w moim domu pieczona karkówka lub delikatna szynka. Zanim jednak oprószę mięso w przyprawach i natrę czosnkiem, robię mu małe "morsowanko". Jak zrobić delikatne i kruche mięso z solanki? Zapamiętaj proporcje,...
-
Jak marynowany czosnek, to tylko ten z przepisu siostry Anastazji. Jej tajny składnik to dwie łyżeczki tych przypraw
Siostra Anastazja słynie z doskonałych i sprawdzonych przepisów, a wiele gospodyń traktuje ją jak kulinarny autorytet. Przedstawiamy przepis na wyśmienity czosnek marynowany. Sekretem idealnego smaku jest dodatek, który siostra Anastazja dodaje od...
-
Cukinia marynowana na zimę - przepis. Gdy tylko otworzysz słoik, jego zawartość zniknie w mgnieniu oka
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Na lokalnych targach i małych ryneczkach można kupić ją naprawdę za grosze. Warto więc z tego korzystać, ponieważ cukinia marynowana to świetna przekąska na zimę. Jak ją zrobić i czego potrzebujemy, by cieszyć si...
-
Jak szeroka Polska cała, tak cebuli cześć i chwała! Znasz przepis na marynowaną cebulę? Najlepsza jest z miodem
Doskonale znamy przepis na marynowane ogórki. Nie jest obca nam także marynowana papryka, cukinia i grzybki. Ale czy słyszeliście o marynowanej cebuli? Jeśli nie, to najpewniej nie znacie najlepszego dodatku do kanapek, mięs i sałatek, jaki można...
-
Dynia w słoikach. Prosty i smaczny przepis na jesienną przekąskę lub aromatyczny dodatek do obiadu
Sezon na dynie jest wyjątkowo długi. Zaczyna się w lipcu, a kończy wraz z pierwszymi przymrozkami. Warto wykorzystać ten czas na przygotowanie pysznych dyniowych przetworów, które umilą nam posiłek w ponury, jesienny lub zimowy dzień. Marynowana...
- Zawsze mrozisz ugotowane albo surowe pierogi? Pokażę ci inną metodę
- Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Farsz jest bezbłędny
- Jakie potrawy świąteczne można mrozić? Jest ich całkiem sporo
- Sernik z wiaderka zawsze się udaje. Jest puszysty jak chmurka
- Czy gotujesz grzyby we właściwy sposób? Najważniejsze są dwie czynności
- Przestań moczyć grzyby w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatne i szybciej się ugotują
- Pierogi ruskie bez sera? Wszyscy się zajadali, nikt nie zauważył różnicy
- Nie zawiera cholesterolu i ma dużo witaminy C. W Polsce mało popularny
- Karp śmierdzi mułem na kilometr? Mamy na to łatwy sposób
- Spróbuj chutney z gruszek. Już nigdy nie wrócisz do zwykłego dżemu
-
Genialny sposób na marynowaną paprykę. Zachowa chrupkość i smak. Zimą nam za to podziękujesz
Lato to doskonały moment na przygotowanie zapasów na zimę. Choć najczęściej wykorzystujemy ten czas na kiszenie ogórków, a także robienie wszelkich dżemów, konfitur i kompotów, to warto też poświęcić chwilę na zamarynowanie papryki. Dzięki...
-
Marynowana cukinia z orientalnym twistem. Przepis od Ani Bardowskiej zachwyci fanów przetworów
Latem zaczyna się sezon na przetwory. W lipcu wiele osób przygotowuje dżemy malinowe, kisi ogórki i produkuje owocowe nalewki. W tym czasie warto też oprócz sprawdzonych przepisów wypróbować również te nieco bardziej eksperymentalne. Marynowana...
-
Marynowanie - proces, który podkręci smak każdej potrawy. Co warto wiedzieć o marynacie?
Marynowanie jest jednym z tych procesów w kuchni, które są przydatne dla utrwalenia licznych produktów spożywczych. Dodanie octu i przypraw sprawia, że mięso, grzyby czy warzywa nadają się do spożycia w długim okresie.
-
Najlepsze marynowane grzyby - przepis babci, który nigdy się nie zestarzeje. Sekret tkwi w prostocie
Jeżeli szukasz przepisu na marynowane grzyby, przepis babci będzie najlepszym rozwiązaniem. Wystarczy połączyć kilka prostych składników, aby zachować smak darów lasu na dłużej. Cała sztuka tkwi w odpowiednim dobraniu proporcji.
-
Grzyby w occie według siostry Anastazji. Jej sekretny składnik jest gwarancją smaku
Grzyby w occie z receptury siostry Anastazji to wyjątkowy, jesienny smakołyk. Lubiana zakonnica dodaje do zalewy jeden nietypowy składnik, który nadaje wyjątkowego aromatu. Ten przepis z pewnością powinni zapamiętać miłośnicy grzybów.
-
Czy jest sens moczyć mięso w mleku? Uważaj, bo może się to źle skończyć
Jeśli chodzi o marynowanie mięsa, na przykład na kotlety schabowe, oprócz przypraw bardzo często sięgamy także po mleko, myśląc, że w ten sposób mięso skruszeje i będzie smaczniejsze. Okazuje się, że to nie do końca dobry pomysł. Poznaj lepsze...
-
Marynowanie - majówka tuż tuż, zobacz, czego będziesz potrzebować. Zasady i przepisy, które warto znać
Marynowanie to proces, który polega na wzbogaceniu smaku mięsa, grzybów, owoców lub warzyw za pomocą specjalnych składników. Marynowanie wpływa także na przedłużenie terminu do spożycia poszczególnych produktów. Jak zrobić najlepszą marynatę na...
-
Przetwory domowe - jak i z czego je zrobić? Pięć ciekawych propozycji na nietypowe przetwory
Przetwory domowe kojarzą się z dżemami, kiszonymi ogórkami i kapustą. Da się jednak zrobić też dużo ciekawsze przetwory - mamy na to 6 pomysłów. Koniecznie spróbujcie!
-
Jesień w słoiku, czyli dynia w occie. Ewa Wachowicz i jej dynia marynowana
Jesień to bogactwo kolorów i smaków. Produkty sezonowe, takie jak dynia, papryka czy grzyby są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dlaczego więc nie zamknąć jesieni w słoiku i cieszyć się nią jeszcze na długo po zakończeniu sezonu? Dynia marynowana...
-
Cukinia na zimę. Teraz jest najsmaczniejsza, trzeba to wykorzystać!
Cukinia to wyjątkowe warzywo. Ma dość obojętny, neutralny smak. Z tego powodu można z niej przyrządzić dziesiątki zupełnie różnych dań. Faszerowana cukinia, leczo, ciasto z cukinii czy wreszcie cukinię na zimę, czyli cukinię marynowaną. Tę właśnie...
-
Jak zrobić domową kukurydzę konserwową? Sezon trwa!
Gdy przychodzi jesień i zima, a mamy ochotę na smaczne warzywa, ratujemy się przetworami, które przygotowaliśmy latem. Ogórki kiszone, przeciery z pomidorów, mrożone owoce... Dziś pokażemy wam, jak do domowych przetworów dołączyć pyszną domową...
-
Idealna nie tylko na przyjęcia w ogródku. Jak zrobić ekspresową marynowaną cebulę? Podpowiadamy
Marynowana cebula to bardzo prosty i smaczny dodatek do wielu potraw. Wzbogaci smak kanapek, burgerów i sałatek. Słoiczek marynowanej cebuli warto mieć w swojej lodówce. Jak ją przyrządzić? Bardzo łatwo.